„Млади възрожденци“


2023/2024

02.06.2024-ДЕН НА БОТЕВ!

На 2 юни отдаваме почит на великия поет и революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България.

Ученици от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ в гр. Съединение отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Възрожденците се включиха в поклонението в град Калофер като изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минута мълчание пред подвига на героите. Снимки тук.

22.05.2024 – „ОТКРИТА БИБЛИОТЕКА“

По инициатива на клуб „Млади възрожденци“ в сградата на начален етап  на СУ „Христо Ботев“ беше обособена „Открита библиотека“. Ученици, учители и родители се  потопиха в атмосферата на предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност,  прегърнаха идеята и я превърнаха в своя кауза. Вече седмица фоайето на училището блести, озарено от книги и четящи деца.

Всеки, който желае, може да вземе четиво и да се потопи в безкрайно море от вълшебства и поуки.

И знаете ли, магия е!

Те пазят, четат и се интересуват… да, някои повече, други по-малко, но пламъкът е жив и ние сме длъжни да го пазим! Снимки тук.

24.04.2024-КНИГАТА И ЖИВОПИСНИТЕ КНИГОРАЗДЕЛИТЕЛИ

В начален етап на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение инициативите за Деня на книгата продължават.

Господин Кръстю Манчев, председател на Общински комитет „Васил Левски“ подари новата си книга, в която са събрани събитията по отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител г-жа Цветелина Трайкова също му поднесоха книга и ръчно изработен книгоразделител (великолепен аксесоар към всяка книга, създаден с любов и грижа за душата на читателя-ценител).

Възрожденците подариха книгоразделители и на слънчевите служители на общинска администрация, където бяха посрещнати с усмивки и изпратени с красиви пожелания. Снимки тук.

23.04.2024- СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

По повод Деня на книгата учениците от четвърти клас представиха своя прочит на „Мечо Пух“ чрез забавна, поучителна, но и силно емоционална  драматизация.

Гости на събитието бяха дамите от НЧ „Съединение 1875“, на които учениците от клуб „Млади възрожденци“ подариха ръчно изработени книгоразделители от естествени материали.

„Ако ти живееш сто години, аз искам да живея  сто години без един ден, така че никога да не живея без теб“.  Из „Мечо Пух“. Снимки тук.

22.04.2024-ЗЕМЯТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАНЕТА!

Месец април е посветен на Земята. Учениците от клуб „Млади възрожденци“ инициираха кампания, посветена на билките и цветята. Възрожденците, заедно с приятели и съученици от 2,3,4 и 7 клас говориха за ползите от билките и засадиха различни видове. Децата от ПГ подготвиха рисунки. Изработен беше кът, посветен на днешния ден. Четвъртокласниците и участниците в клуб „Млади възрожденци“ благодарят от сърце на чичо Тинко (Стоица Дългърски) и госпожа Стаси (Станислава Тонкина) за отзивчивостта и помощта. Специални благодарности и към родителите на учениците от втори и четвърти клас, които осигуриха насажденията и нужните материали. Снимки тук.

8 МАРТ – ПРАЗНИК НА МАЙКАТА, НА ЖЕНАТА!

В деня на жената учениците от клуб „Млади възрожденци“ отправиха топли послания към майките. Възрожденците и учениците от 4 клас изработиха картички и сладки букетчета от бонбони за своите майки. Ръководител на клуба- г-жа Цветелина Трайкова.

Елена Попова – 2 клас, стихотворение „Адресирано до мама“, Николета Трахнова и Николета Довърджиева – 2 клас, стихотворение на Лидия Христова ,  Златомира Лулчева – 4 клас, стихотворение „Майка ми“, Дария Колева – 4 клас, стихотворение „Майка“ Ванеса Танева, Христо Димов, Ивайло Дараджански и Надежда Стоянова от клуб „Млади възрожденци“ изпълняват „Писмо до мама“ – текст на Павел Матев и по песента на незабравимия Емил Димитров.

 

21.02.2024 г. – ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИНЯТА НА СЪЕДИНЕНИЕТО!
Учениците от клуб „Млади възрожденци“ и четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“ отдадоха почит пред героинята на Съединението – Недялка Шилева.
Недялка Шилева
Една едничка героиня,
тя е голямоконарската княгиня.
Недялка Шилева – учителка една
, безстрашно везла е знаме в нощта.
Нито с имане, нито с имоти,
нито със слава удобна името си окичи.
На обединение смело момците зовала
и на това живота си отдала.
И не гасне този огън,
който носи името ѝ днес.
С доблест и гордост
да славим героинята
и да почетем с венец.
Автор: Цветелина Трайкова

Не ридай, Българийо свята!

Твоят син е жив в чистите очи!

Левски оживява в нашите сърца!“

Учениците от  СУ „Христо Ботев“  взеха участие във възпоменателната церемонията по повод 151 години от гибелта на Васил Левски и отдадоха почит пред великото дело на Апостола.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“, както и ученици от втори и четвърти клас, изнесоха тържествен рецитал, прекланяйки се пред величието на Знаменосеца на свободата – Левски.

Изложба с ученически рисунки с лика на Апостола и тематичен информационен кът „България-това сме ние!“ са подредени в централната сграда на училището.
Снимки тук.

22.11.2023 – ПАТРИОТИЗЪМ И РОДОЛЮБИЕ!

СЕДМИЦА, ПОСВЕТEНА НА РОДОЛЮБИЕТО И  ГЕРОИЧНОТО ДЕЛО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“  при СУ „Христо Ботев“-град Съединение присъстваха на открит урок по родолюбие.

В заниманията на клуба се запознаха с живота и делото на Продан Тишков – Чардафон.

А днес изказаха своята почит и преклонение пред героя на Съединението, като поставиха цветя на барелефа му. Снимки тук.

КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

На 15.11.2023 година се състоя Общо събрание на ученици от 2 и 4 клас на СУ “Христо Ботев“-град Съединение, на което се обсъди Статута на клуб “Млади възрожденци“ и всеки ученик изрази личната си мотивация за членството си. Ръководител на клуба е г-жа Цветелина Трайкова.

Господин Кръстю Манчев – председател на Общински комитет „Васил Левски“, запозна учениците с целите и задачите на клуба. Също така пожела успех.

Младите възрожденци положиха тържествена клетва.

Пожелаваме родолюбивата дейност на младите възрожденци да бъде интересна и изпълнена с инициативи!
 

2020/2021

2 юни ! БОТЕВ-ГЕРОЙ И ПОЕТ!

Учениците от Клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ изработиха флаери и видеа по повод 2 юни – Денят на Ботев. Представиха ги пред съучениците си в часовете по ИТ.В компютърен препис на вечните Ботеви стихотворения се включиха ученици от 8,9,10,12 клас. А участниците в клуба-в ролята на редактори-ги обединиха в електронна стихосбирка.С кратки откъси от Ботеви стихотворения, участниците в клуба се прекланят пред героичната смърт на великия български революционер и гениален поет Христо Ботев!

Участници в инициативите са и членовете на клуб „Млади възрожденци“ Вероника Турсунска и Ванина Адърска от 8 клас.

Видео тук.

2 ЮНИ – МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

 МИНУТА  МЪЛЧАНИЕ.  СЛИЗА  НЕБЕСНАТА  ЧЕТА.
МИНУТА  БЪЛГАРИЯ.  ХРИСТО  И  ШЕПА  МОМЧЕТА.
МЪРТВИТЕ  ИДВАТ…  И  ПРАВЯТ  ЖИВА  ВЕРИГА.
ДО  СВОБОДАТА  СЪС  ЛАЗЕНЕ  ТРУДНО  СЕ  СТИГА.

КОЙ  ЩЕ  ПОСМЕЕ  ОТ  ВСИЧКИ  ПОСЛЕДНО-ПЪРВИ
ДУМА  ДА  КАЖЕ,  ДА  КРЕСНЕ  И  КАМЪК  ДА  ХВЪРЛИ?
МИНУТА  ПРОВЕРКА.  КЪДЕ  ВИ  СА  ВСИЧКИТЕ  ЖИВИ?
НА  ОПЛАКВАЧКИ  ПРЕВЪРНАХТЕ  И  САМОДИВИТЕ.

ВИЯТ  СИРЕНИТЕ.  ВИЕ  ВЪЛКЪТ  НА  УМРЯЛО.
НА  СВОБОДАТА  Й  ПИСНА  ДА  Я  ВЕНЧАЯТ  С  ВСЯКО  НАЧАЛО,
ДА  ИЗНАСИЛВАТ  ДУШАТА  Й,  ДА  Я  ОБЛИЧАТ  ВЪВ  НОВА  РИЗА…

ГОДИНИ  НИЗОСТ…  ХРИСТО  С  МОМЧЕТАТА  СЛИЗА.
СТЕНЕ  ЗЕМЯТА.  ПОТРЪПВА  БАЛКАНЪТ,  СТАРИЯ…
МИНУТА  САМО.  КОЛКОТО  ДА  ОПЛАЧЕМ  БЪЛГАРИЯ.

Автор:  Яна  Кременска

Видео: Ванина Адърска 8 клас

Клуб „В дигиталната епоха“, клуб „Млади възрожденци“

Музика: „Тих бял Дунав“

25.05.2021-30 ГОДИНИ ОБК „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 25 май 2021г. ОбК „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев отпразнува 30 години от своето създаване. На тържествената церемония в НЧ „Съединение 1875“ присъстваха г-н Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и много гости. Директорът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение г-жа Спаска Ненчева връчи поздравителен адрес и подарък на г-н Манчев, с който години наред работим в тясно сътрудничество за запазване духа  на българското и родното.

24 МАЙ!

24 май е най-светлият, най-красивият ден, един от най-българските празници. Участниците в клуб „Млади възрожденци“ взеха участие в общоградското шествие в града. Рецитираха пред публика и поднесоха венец пред паметника на Недялка Шилева. Техни рисунки участват в изложба за празника, подредена в централната сграда.

Учениците от клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ изработиха поздравителни картички за 24 май. С тях те благодариха на  своите учители за примера и вдъхновението, които им дават в образованието и живота.Участници в инициативата са и членовете на клуб „Млади възрожденци“ Вероника Турсунска и Ванина Адърска от 8 клас.

143 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

Младите възрожденци от СУ „Христо Ботев“-град Съединение почетоха националния празник на България, включвайки се  в няколко инициативи:

Дияна Йотовска и Габриела Ангелова  от 6 Б клас отправиха онлайн поздрав с рецитация на стихотворения на Христо Ботев.

В часовете по Изобразително изкуство учениците рисуваха за 3 март и големите герои на България-Христо Ботев и Васил Левски.

В часовете за Занимания по интереси ГЦДО-5 клас оцветяваха картинки за празника.

В общоградското поклонение на града Дияна Йотовска рецитира „Хаудути“ и се включи в  поднасянето на венци от името на училището на паметника на незнайния руски войн в града.

Честит празник, съотечественици!

„Хайдути“  от  Христо Ботев  Дияна Йотовска, 6 Б клас

Клуб „Млади възрожденци“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение

https://youtu.be/4bFyvGbExAk  

 „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев Габриела Ангелова, 6 Б клас

Клуб „Млади възрожденци“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение

 

19.02.2021-ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

Младите възрожденци от СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в няколко инициативи за отбелязване на 148 години от гибелта на Апостола.

По време на дистанционното онлайн обучение, изработиха различни видеоклипове, флаери и колажи за Васил Левски –  пример за родолюбие.

В час на класа в ОРЕС рецитираха „Обесването на Васил Левски“ и изгледаха видеа за живота и делото му.

Положиха венец пред паметната плоча на Левски  в общоградското поклонение на града.

В часовете по Информационни технологии младите възрожденци представиха интересни факти около смъртта на Дякона с подготвени видеа.

Дълбок поклон, Апостоле!

Поклон пред саможертвата ти в името на нашата свобода!

173 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

На Ботев великото слово-живее в нашите сърца!

Ликът му-геройски и славен-

посреща ни- безмълвен – в училищния двор.

С поглед-дързък и суров

той оставил ни е заветът:

да бъдем горди и смели

в живота напред да вървим

с воля и ум да  победим.

Христо Ботев е наш патрон-

Герой – безсмъртен и родолюбив!

Борец за народа!

Борец със сабя и перо!

С подвиг неповторим!

Дълбок поклон!

Младите възрожденци -учениците от 6 А клас отбелязаха 173 годишнината от рождението на Христо Ботев с препис на вечните му стихотворения и с оцветяване на неговия лик.

Участниците в клуб „В дигиталната епоха“ -част от които също от клуб „Млади възрожденци“, създадоха онлайн колажи със снимки от живота, семейството, произведенията на Ботев.

КОЛЕДНИ РИСУНКИ 

С коледни рисунки младите възрожденци от СУ „Христо Ботев“-град Съединение отправят своите пожелания за здраве и благоденствие през новата 2021г. Творбите им са включени във виртуалната изложба от рисунки, с която СУ „Христо Ботев“ посреща коледните и новогодишни празници с надежда, че сиянието на Божията звезда донесе хармония, мир и доброта.

Весели празници! Бъдете здрави!2019/2020

16.06.2020-САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА ОТ РИСУНКИ НА СТОЯН ГЪРБЕШКОВ

Младият художник СТОЯН ГЪРБЕШКОВ от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, който е и участник в клуб „Млади възрожденци“, зарадва ученици и учители с прекрасни рисунки, които ще бъдат цветен полъх към предстоящата лятна ваканция.Темите, които вълнуват малкия талант,  са разнообразни. Ограничения в цвят и форма няма. Диапазонът на темите, техниките, сцените и персонажите е толкова широк, че не биха могли да се обединят от едно заглавие. Повечето от картините в изложбата са от последните месеци на дистанционно обучение.  Разгледайте и се насладете на първата му самостоятелна (виртуална) изложба, инициирана от преподавателя му по Изобразително изкуство г-жа Таня Балканска.
Браво!

ЗА ЧЕСТ! ЗА ПРАВДА! ЗА СВОБОДА!

2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА  БЪЛГАРИЯ!

Патронен празник на нашето училище, в което с гордост носим името на Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко.

Христо Ботев – велик български поет и революционер!

Христо Ботев-патрон на нашето училище!

Учениците от 8, 9, 10, 11, 12 клас създадоха презентации и онлайн колажи на тема „2 юни-патронният празник на моето училище“ в часовете по ИТ тук., 

Презентации за патронния празник на училището, създадени в часовете по ИТ тук.

Патриотични рисунки направиха учениците в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска тук.

Специален поздрав от учениците от 5 „Б“ клас при СУ „Христо Ботев“ – град Съединение по случай „2 Юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!“

ГАБРИЕЛА АНГЕЛОВА 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“ Ви поздравява със стихотворението – „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ от Христо Ботев тук.

ДИЯНА ЙОТОВСКА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ХАЙДУТИ“ от Христо Ботев тук.

АДЕЛИНА АТАНАСОВА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ от Христо Ботев тук.

С авторско стихотворение  и портрет на Ботев г-жа Таня Балканска отправя поздрав към всички ученици и колектива на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по повод патронния празник на училището! тук.

От 1901 година насам 2- ри юни официално се чества. След 1948 година точно в 12 часа сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Тази дата е една от  най-заредените емоционално дни в нашата история, а Ботев, заговорим ли за него, го нареждаме сред малцината в света, горели като факли в думи и дела непримирими, които са останали дълго сред своите съвременници.

Съдбата и делата на Ботев нямат анлог, не подлежат на сравнение. Поет, публицист, революционер, животът му е низ от драматични събития и обрати.

През май 1876 година като част от Априлското въстание, Ботев организира чета. От Гюргево се качва с част от нея на кораба  „Радецки“  и стъпва на българска земя. На 2 юни 1876 година в тежък бой  куршум пронизва неговото тяло, но „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира.“

Едва на 28 години остава безсмъртен, а ние- винаги благодарни на него и на загиналите за Свободата на България!

Поклон от нас – учители и ученици  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение!

ХРИСТО БОТЕВ-ПОЕТ! РЕВОЛЮЦИОНЕР! НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ!

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова поднасят своя поклон към загиналите за свободата и независимостта на България и почитат Христо Ботев-патрон на нашето училище с няколко инициативи:

Михаил Зяпков нарисува портрет.

Александър Величков изработи тaбло.

Александра Валенцова, Теодора Турсунска, Кристиян Клявков – презентации.

Патриотичен кратък рецитал с участници Петьо Ликов, Велизара Паликрушева, Александра Валенцова и Петя Стойчева, Светлозара Шотлекова, Цветанка Средева  ни припомня, че сме наследници на славни герои, чийто подвиг е записан със златни букви в историята на България! тук.

Христо Ботев използва силата на словото за борба срещу поробителите. Около неговите идеи се обединяват десетки българи и неговото слово преминава в действие- Ботев формира чета и се включва в освободителното движение.

Петьо Ликов от 4 клас – ученик на СУ „Христо Ботев“-град Съединение! тук.

Свободата е скъпа! За да я запазим, нека извличаме най-доброто от безценните уроци на историята ни.

Велизара Паликрушева от 4 клас със стихотворението „Елегия“, публикувано за първи път във вестник „Свобода“ на 8 август 1870 г. тук.

Александра Валенцова и Петя Стойчева от 4 клас със стихотворението „Майце си“-първото публикувано стихотворение на Христо Ботев през 1867г. тук.

Светлозара Шотлекова от 4 клас със стихотворението „Обесването на Васил Левски“-  едно от най-тъжните стихотворения, които българската литература познава. тук

Цветанка Средева от 4 клас с откъс от авторско произведение-лично творчество на г-жа Цветелина Трайкова „Земята на Ботев“. тук

24 май! Празник на гордост! Поздрав от младите възрожденци!

ГАБРИЕЛА АНГЕЛОВА 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“ Ви поздравява със стихотворението – „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ от Никола Фурнаджиев  тук.

ДИЯНА ЙОТОВСКА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ПРАЗНИК“ от Веса  Паспалеева тук.

АДЕЛИНА АТАНАСОВА от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – КИРИЛ   И   МЕТОДИЙ“ от Веса  Паспалеева тук.

Възрожденците направиха рисунки в онлайн часовете по Изобразително изкуство и презентации в часовете по Информационни технологии. тук.

3 МАРТ!  ДЕН РОЖДЕН НА СВОБОДАТА!

Учениците от Клуб „Млади възрожденци“ се включиха в отбелязването на Националния празник на България.

Те взеха участие в общоградското честване на празника -инициативата „Пробуждане с хоро“, шествие и поднасяне на венец пред Паметника на незнайния войн заедно с г-н Кр. Манчев-председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение.

В централната сграда беше оформен кът с патриотични рисунки.

Учениците от клуб „Училищни медии“ (част от които са и млади възрожденци) с ръководител г-жа Генка Дребчева подготвиха табло за празника и мултимедийна презентация, която представиха в голямото междучасие в централната сграда пред учениците 5-12 клас.

19.02.2020Г. –АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА-ПРИМЕР ЗА РОДОЛЮБИЕ!

Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха активно в отбелязване на 147 години от обесването на Васил Левски.

Петокласниците  с класен ръководител г-жа Борислава Енчева проведоха урок по родолюбие в Час на класа за Левски като показаха проекти, направени за Апостола, рецитираха стихотворения.

Заедно с учители и директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, възрожденците взеха участие в общоградското поклонение пред балерефа на Левски в град Съединение и поднесоха венец.

На 13.02.2020г. в клуб „Българино, знай своя род и език“ с ръководител г-жа Ваня Ликова се проведе урок по родолюбие „Любовта ни към Левски“. Специален гост беше г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК Васил Левски-Съединение. Господин Манчев разказа на децата интересни факти, свързани с делото и личността на Васил Левски; за гостуванията на Апостола в с. Голямо Конаре; за неговите сподвижници и участници в революционния комитет по онова време и включването на голямоконарци в борбата за освобождение в навечерието на Априлското въстание. Децата, както и г-н Манчев, бяха донесли книги, значки и други интересни материали и публикации за Апостола на свободата.  Г-н Манчев подари плакати с изображението на Васил Левски.

В централната сграда бе оформен кът за Васил Левски с рисунки и на възрожденците.

18.01.2020-КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ
Учениците от Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ –град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева получиха прекрасни календари за 2020 година от Общобългарския комитет „Васил Левски“.
Календарът на Общобългарския комитет „Васил Левски“ за 2020 г. е под мотото „150 години Българска национална революция – с дух и политически плам“.
Календарът е със снимката на Левски, правена през 1872 г. в Букурещ, по която го издирва турската полиция. Към нея е прикрепен календариум с бележити дати от българската история. В края на годината листовете с месеците падат и остава една прекрасна фотография на Апостола – символ и вдъхновение за всеки родолюбив българин. Всеки календар е номериран и подпечатан с печата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, което го прави колекционерска ценност.
Надяваме се, че и през настоящата 2020 година клубът ще се поздрави с множество родолюбиви начинания!

06.01.2020-172 години от рождението на Христо Ботев се навършват на  6 януари 2020 г.!

Христо Ботев е патрон на нашето училище, с което ние се гордеем и отдаваме поклон пред този велик герой на България! Членовете на Клуб „Млади възрожднци“ изработиха в  часовете по Информационни флаери, посветени на Христо Ботев.Г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение ни поздрави с Поздравителен адрес за днешния светъл ден. В междучасията звучаха патриотични, революционни песни. Младите възрожденци проведоха информационно радио-предаване в централната сграда.

06.12.2019-„ДА ПОМНИМ ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ!“

На 6 декември 2020 година в чест на 160 години от рождението на Чардафон Велики и 110 години от рождението на Никола Вапцаров, ние-учениците и учителите на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, членовете на Клуб „Млади възрожденци“, със съдействието и подкрепата на г-н Кръстьо Манчев- председател на Общински комитет ,,Васил Левски“ – гр. Съединение, записваме още една страница в историята на града ни – град, прочул се с делата на българи, посветили живота си на общодържавни и национални каузи. Със слово от г-н Кръстьо Манчев и г-жа Спаска Ненчева-директор на училището, с поднасяне на цветя и преклонение, поставяме паметната плоча на Продан Тишков- Чардафон-предводителят на най-голямата чета в Съединението на България от 1885 г.- Голямоконарската чета, на почетно място в централната сграда на СУ „Христо Ботев“. Когато живее в село Голямо Конаре неговият дом е в двора на нашето училище, за това днес ние поставяме тази паметна плоча тук- в негова чест. Ние-учениците и учителите от Средно Училище ,,Христо Ботев“-град Съединение, сме горди, че продължаваме пътя, начертан от този велик българин! Ние ще съхраняваме и следваме неговите идеали! Пламъкът на родолюбието ще осветява пътя ни към бъдещето на град Съединение!

04.09.2019-МЛАДИ РОДОЛЮБЦИ ОТ СЕЛО КРАСНОВО НА ГОСТИ НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“

На 4 септември 2019г. Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева, съвместно с Общински Комитет „Васил Левски“ и г-н Кръстю Манчев посрещнаха ученици от Клуб „Млади родолюбци“ към ОбУ „Христо Ботев“- с.Красново с ръководител г-н Александър Галунски и директор г-жа Йонка Марковска. Обмениха идеи за съвместна дейност и предстоящи общи инициативи. Директорът на СУ „Христо Ботев“-г-жа Спаска Ненчева приветства гостите с пожелание за успешна нова учебна година, децата разгледаха отличната материална база с просторните класни стаи. Младите родолюбци се запознаха със 180-годишното образователно дело в град Съединение чрез специално подготвена презентация от г-н Стоян Енчев и г-жа Борислава Енчева. Своите впечатления от гостуването си родолюбците записаха в летописната книга на училището ни.

2018/2019

28.02.2019г. -СРЕЩА НА КЛУБ ‘МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

В навечерието на Националния празник на България в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общо събрание на клуб „Млади възрожденци“. В присъствието на г-н Кръстю Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение и г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището, членовете на клуба отчетоха дейността си за изминалия период и очертаха насоки за бъдещи изяви. Като нов член беше приет г-н Вели Орлинов-учител по английски език, заедно с още ученици, изявили желание да се включат в родолюбивете изяви. Г-н Манчев подари на членовете на клуба картички с лика на Недялка Шилева, издадени по повод 60 години от нейната смърт. Клубът ще подкрепя инициативите на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в национален мащаб.
14.06.2017-14.06.2017-КОНКУРС „ЛЪВСКИ СКОК“ В СЪЕДИНЕНИЕ

По повод 180-годишнина от рождението на Васил Левски в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе лекоатлетически конкурс „Лъвски скок“. В него взеха участие всички ученици от V до XI клас. Общинският комитет „Васил Левски“ отличи 20 ученици, постигнали най-добри резултати с предметни награди. Сред наградените има и членове на Клуб „Млади възрожденци“ към училището. Връчвайки наградите, г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение пожела на всички състезатели да съхраняват и помнят делото на Левски и никога да не забравят завета му „Дела трябват, а не думи“.

06.05.2017-УЧАСТИЕ НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ В III-ТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА

На 6 май 2017г. Общобългарският комитет „Васил Левски” организира в София Третата национална среща на клубовете „Млади възрожденци”. Участие в нея взеха и възрожденците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Младите ни възрожденци са следовници на идеите на нашите будители и патриоти. Почетен патрон е  г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България. Тази година България официално чества 180-ата годишнина от рождението на Апостола. Залата на срещата във Военна академия „Г.С. Раковски” събра младите хора и техни учители на тази трета среща. На нея отчетоха, че днес клубовете им са около 300 в страната и в чужбина. Във всички тях членуват около 4000 деца от различни възрасти. Поздравителен адрес беше прочетен и от Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. По време на срещата бяха прочетени авторски есета на младите възрожденци, техните инициативи и дейности бяха споделени с всички участници в срещата. В залата на Военната академия присъстваха много общественици, политици, дейци на спорта и културата.  Програмата на срещата  беше богата и включваше:  присъствие на военния парад по повод Деня на българската армия на площад „Александър Батенберг”; приветствие от  от официалните гости; обявяване на наградите от националния ученически конкурс, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски.

14.05.2016г.-ПОЗДРАВ ЗА 25г. ЮБИЛЕЙ НА ОБК „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 14 май 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение станаха част от един голям празник на патриотизъм, родолюбие и национални ценности – тържествен концерт-спектакъл по повод 25 годишнината от основаването на Общински комитет „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев.  На изключително празничната сцена  на НЧ „Съединение 1875“ нашите ученици още веднъж показаха завиден талант и съпричастност към общоградския живот на града ни. Монира Акил и Мария Ангелова под ръководството на г-жа Дора Кошева изготвиха специална дипляна за юбилея.


06.05.2016г. ОСВЕЩАВАНЕ ЗНАМЕТО НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

На 6 май 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ в град Съединение тържествено беше осветено знамето на клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. На събитието присъстваха г-н Кръстю Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“ и представители на комитета. Двете организации работим съвместно и се надяваме да продължаваме да участваме в обществения живот на града ни.


27.04.2016г.- ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 27 април 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с председател г-жа Дора Кошева, присъстваха на Общоградско юбилейно честване на 140-тата годишнина от Априлското въстание. Възрожденците поднесоха цветя на паметната плоча на Петко Стойчев Лапков-участник в Априлското въстание. Събитието беше инициирано от г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, който произнесе слово за участието на с.Голямо Конаре в Априлското въстание и за живота и делото на нашия съгражданин-Петко Ст. Лапков. Учениците Ангел Манчев и Иван Дулев поздравиха присъстващите с патриотични стихове.

3 март- НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

В централната сграда на училището Клуб „Млади възрожденци“ подготвиха исторически кът, посветен на Освобождението на България от турско робство. Участниците от клуба се включиха с поднасяне на венци в общоградското тържество по повод Националния празник на България.

26.02.2016г. – ИНИЦИАТИВИ НА КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

Kлуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработи първия си кът във фоайето на централната сграда.

Първата инициатива, в която каним всички класове да се включат, е: оформяне на кът на тема: „Да възродим духа и гордостта си в съвременния XXI век“. Всички ученици могат да предоставят материали, свързани с личности и поводи от нашата история и настояще, с които всички се гордеем. Предложението е да бъдат оформяни кътове всеки месец по класове за различни личности по следния график: м.Март-V клас, м.Април-VI клас, м.Май-VII клас, м.Юни-VIII, IX, X, XI клас.

Втората инициатива: По повод 140 години от Априлското въстание и първата годишнина от основаването на клуб „Млади възрожденци“ в нашето училище, организираме КОНКУРС ЗА ЕСЕ ИЛИ СТИХОТВОРЕНИЕ на тема „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ-СИЛА И СЛОВА“.

Готовите материали да бъдат предадени в срок до края на м.Март 2016г. Наградените ще участват в екскурзия, организирана от ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение.

Трета инициатива: Клуб „Млади възрожденци“ организира КОНКУРС ЗА РИСУНКА на тема: „Бележити личности и събития от българската история“. Готовите материали предоставяйте на клуба. Срок: 31 март 2016г.

21.02.2016г.- УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

На 21.02.2016г. представители на клуб „Млади  възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха във II-рата национална конференция на клубовете в България. Конференцията се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“-гр.София. На нея присъстваха делегати от всичките 200 клуба в цялата страна. Освен с цел запознанство и обмяна на опит, срещата беше организирана и за да могат членовете на клубовете „Млади възрожденци“ да се запознаят с изтъкнати българи и тяхното дело. Официални гости бяха г-жа Маргарита Попова-вицепрезидент на Р България, академик Антон Дончев- български писател, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев,  висши военни, общественици и учители. В началото на словото си вицепрезидентът изрази изключително високата си оценка към ентусиазма и работата на младите възрожденци. Тя открои високо величавия образ на Апостола – вдъхновител на тяхната работа.

Събитието беше водено лично от г-н Васил Василев-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Обстановката беше изключително тържествена. Отличени делегати от клубовете показаха свои творби. Нашите делегати -Мария Ангелова и Монира Акил от XI клас останаха много доволни от ползотворната конференция и редом с другите участници в клуба ще продължават да се борят за утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред съучениците си,  съхраняване на българската идентичност, развиване на интереса към българската история, литература и култура.

19.02.2016г. – 143 години от Oбесването на Васил Левски!

По повод 143 години от обесването на Васил Левски Клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с ОбК „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев, инициираха мероприятия за отбелязване на годишнината.  Оформиха исторически кът с информационни материали в централната сграда на училището, посветени на делото на Апостола. Със съдействието на преподавателите по Физическо възпитание и спорт беше организирано състезание „Лъвски скок“. Г-н Манчев награди победителите на тържеството, посветено на Васил Левски. Първенци в „лъвския скок“ са Георги Личев и Йоана Шуплева от VIII клас, Вилиана Йовчева от IX клас и Йото Демиров от XI клас. Участниците в Клуба подготвиха и излъчиха радио-предаване, посветено на Апостола.

На 19 февруари 2016г. Директора на училището – г-жа Йорданка Кичукова, заедно с младите възрожденци и  с други ученици, взеха участие в общоградското поклонение в памет на Васил Левски и почетоха с венци и цветя героизма му. Ученичките Мария Ангелова и Монира Акил ще бъдат делегати на Втората национална среща на клубовете „Млади възрожденци“ на 21.02.2016г. в гр.София.

23.12.2015г. -КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха приятно изненадани с коледни подаръци – календари за 2016г., илюстрирани изцяло с образа на един от най-видните българи- Васил Левски. Г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, лично връчи на ръководителя на клуба г-жа Дора Кошева календарите. Като подарък клубът получи и книгата „Млади възрожденци“, издадена от Общобългарски комитет „Васил Левски“. В нея са събрани най-хубавите стихове, разкази и мисли, писани от самите велики борци Васил Левски и Христо Ботев, както и такива-посветени на живота и подвига им. Клуб „Млади възрожденци“ беше основан през м.Юни 2015г. с подкрепата на Директора на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение – г-жа Йорданка Кичукова и с постоянното съдействие на г-н Кръстю Манчев.
Следващата мисия на учениците е свързана с издирване на потомци от нашия град – участници в Първата световна война относно предстояща инициатива на агенция „Фокус“.
Учениците изказват своята благодарност за подаръците и поздравяват всички клубове „Млади възрожденци“ в България с предстоящите празници!

30.10.2015г.- УВАЖЕНИЕ ЗА ДНЕШНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ!

В навечерието на Деня на народните будители клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с г-н Кръстьо Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение, поднесоха цветя на паметните плочи на героите от град Съединение, загинали за свободата на България. Учениците уважиха ръководствата на институциите в град Съединение, работещи в отдел „Образование“ като им подариха цветя в знак на почит за това, че следват делото на просветителите и патриотите, и го предават на младото поколение.

Клуб „Млади възрожденци“ с ръководител г-жа Дора Кошева, преподавател по История, поздравяват всички настяощи и бивши учители в Община Съединение с Деня на народните будители! Честит празник на читалищните работници, съхраняващи и развиващи българската култура и традиции! Честит празник и на Общински комитет „Васил Левски“-гр.Съединение! Вие носите в сърцата си огъня на възрожденското родолюбие и го предавате на нас-младите! Гордо следваме Вашите стъпки, които са образ на  стъпките на Апостола, съхраняваме националния дух и стремежа към знание! Вашите дела са пример за нас!


12 октомври 2015г. – ЧЛЕНСКИ КАРТИ ЗА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ!

На 12 октомври 2015г. клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение проведе своето първо заседание за учебната 2015/2016 година, официален гост на което беше г-н Кръстьо Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение. В  клуба бяха приети нови членове, желаещи да участват. Учениците получиха своите членски карти на Общобългарски комитет „Васил Левски“, връчени от г-н Манчев, като обещаха да пазят възрожденските идеали  на Апостола.

Клуб „Млади възрожденци“ и ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение взеха решения за съвместна културно-образователна и издирвателска дейност. Учениците ще поднасят венци на паметните плочи на будителите от града ни, ще издирват имена на участници във войните за национално освобождение, ще подпомагат хора в нужда. Те с голям ентусиазъм ще продължат по пътеките на българските будители.

7 октомври 2015г. – Подарък за Клуб „Млади възрожденци“

По повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия председателят на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение г-н Кръстьо Манчев подари цвете на децата от клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева-преподавател по история.

Учениците приеха с радост този жест като символ на приемственост между поколенията.

На 7 октомври 2015г. нашите млади възрожденци тържествено засадиха цветето в двора. Със заръка да се грижат за цветето ръководството на училището поздрави възрожденците. Учениците обещаха да полагат грижи както за него, така и за каузите, които са включили като свои цели-съхраняване на традиционните ценности, родолюбие и изпълнение на принципите на Апостола и на българските будители.


5 септември 2015г.

По повод 130 години от Съединението на България клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се присъединиха към организирания автопоход по пътя на четата на Продан Тишков-Чардафон. Те посетиха селищата, от които са били четниците-участници в Съединението. Учениците се впечатлиха от организацията на автопохода, който завърши пред паметника на Съединението в град Пловдив. Посетиха и Историческия музей. Младите ни възрожденци и преподаватели от СОУ „Христо Ботев“  участваха и в поклонението пред паметните плочи на голямоконарските дейци. Благодарни сме за получените подаръци в деня на празника на града ни-фланелки, шапки, диск „Писмо до Апостола“, които лично ни връчи г-н Васил Василев-председател на ОбК „Васил Левски“. Основен координатор на събитията е г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски – гр.Съединение.


КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ В СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

На 4 юни 2015г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе Учредително събрание на Клуб „Млади възрожденци“ с членове- ученици от VI и X клас. За председател на клуба беше избрана г-жа Дора Кошева, старши учител по История и цивилизация, за заместник-председател – Монира Акил, ученичка от Х клас, за секретар- Ангел Манчев, ученик от VI б клас. Учредяването на клуба стана с подкрепата на г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“ и с помощта на г-н Кръстю Манчев – председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение. Учениците с радост споделиха идеи за бъдещата им дейност, като чат от будния обществен живот на града ни-богат на история, деен в настоящето и проспериращ в бъдещето.

На добър час, млади възрожденци!