В ПГ и 1 клас

ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024/2025 ГОДИНА

Заповед №РД-274/11.03.2024г. на Кмета на Община Съединение с График на дейностите за осъществяване на прием в първи клас тук.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: Заявление от родител (по образец)

КАК ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИ?

  1.Всеки работен ден от 800 часа до 1700 часа в канцеларията в централна сграда ул. „Баба Исака Скачкова“ № 3 

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ: 07.05.2024г.-31.05.2024г. 17.00 часа


Прием в Подготвителна Група

В СУ ”Христо Ботев” е изградена една подготвителна група за 5-6 –годишни деца.

PG

Учениците от ПГ до IV клас се обучават при отлични условия в сградата на Начален етап

2022/2023

06.04.2023-“ВЕЧЕ МОГА, ВЕЧЕ ЗНАМ!”

След месеци на усилен труд, упоритост, много прочетени и изписани страници, най-после дойде и време за забавление – Празникът на буквите и цифрите! Емоционално, с много усмивки, песни, танци и стихчета първокласниците на СУ „Христо Ботев“ показаха на своите родители, че вече са грамотни и могат сами да четат и пишат. Водени от своите учители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова и подкрепяни от родителите, те овладяваха тайните на буквите и вече гордо могат да кажат „Всички букви знаем – можем да четем!”. На 6 април 2023 г. учениците сътвориха истински празник на буквите и числата. В тържествената програма  бяха включени изпълнение на мажоретки и  сценки. Приветствие към първокласниците отправиха г-жа Спаска Ненчева –  Директор на СУ „Христо Ботев“, г-жа Елена Кабашка – Директор на ДГ и ЯГ „Осми март“, класните им ръководители и г-жа Марина Попова – родител. Като всеки хубав празник, накрая имаше грамоти, подаръци от родителите и вкусни изненади!

Браво, първокласници! Любознателност и трудолюбие ви желаем и занапред, мили деца!

22.09.2022-ДА СИ ГОРД, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!

ДА НИ Е ЧЕСТИТ-ДЕНЯT НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

Нека в ден като този, развеем гордо българския трибагреник в знак на почит към стореното от народ и държавници, както го направиха нашите най-малки родолюбци от 1.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с преподаватели г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова. Децата изработиха собственоръчно трибагреници и с много настроение, игри и забавления отбелязаха Независимостта на България.

Нека предадем на своите деца и внуци вярата и свободата на един независим народ, който никога не свежда глава пред трудностите!

Честит празник, българи!

2021/2022

15.04.2022-„ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ“

Вълшебна вечер за първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които с трепет и вълнение разказаха за своето приятелство с буквите.

На своето тържество те смело заявиха „Вече сме грамотни“ и показаха своите знания.

Поздравления за класния ръководител г-жа  Николинка Генчева и нейните трудолюбиви и талантливи ученици.

2020/2021

15.06.2021-1 КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 15 юни 2021г. децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ гр.Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова ,посетиха библиотеката при НЧ „Съединение 1875“.Тук те се запознаха с правилата за ползване на библиотеката,получиха подаръци-книжки с чудесни приказки и ни показаха,че вече са грамотни и могат да четат. Превъплътиха се в приказни герои и драматизираха приказки.

14.06.2021-ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

Първи клас изпратиха учебната година с усмивки от постигнатите знания и с много любов към училище и класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Техният учител в ГЦДО г-жа Стойна Симеонова също е удовлетворена от постигнатите резултати на първокласниците. Весела ваканция!

29.04.2021-ДА ПОСРЕЩНЕМ ВЕЛИКДЕН!

Творческото настроение отново изобилства сред учениците и учителите в начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

С пъстра изложба и много красота фоайето в сградата на най-малките ни ученици приветства с топлота и празнично вълнение в очакване на Великден.

Светли празници!

01.03.2021г.-„МАРТЕНСКО ЧУДО“

„1 март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на  пролетта и прераждането на природата. На този ден се закичваме не само с мартеници, но и с усмивки и надежда за едно ново, по-добро начало.“

Това са само една малка част от думите и мелодиите, с които  първокласниците зарадваха всички за празника.

Учениците от 1 клас изготвиха свой кът, обагрен в бяло и червено, който те символично нарекоха „Мартенско чудо“.

По традиция прескачаха огън и украсиха с мартенички дърветата в двора на училището.

13.11.2020г. – НИЕ СМЕ ДОБРИ!

По инициатива на УКС учениците от начален етап и техните класни ръководители отбелязаха   Световния ден на добротата!Днес всеки от тях подаряваше букети от думи, ухаещи на ДОБРОТА!

13.11.2020.-В ДЕНЯ НА ДОБРОТАТА

Олицетворяваме я и с Красотата:

с рисунки – през детските очи,

с цветна пъстрота-която дворът ни краси!

Благодарим на сем.Адърски за добрината им- подарък-невероятните цветя,

Пожелаваме на всички от сърце-Направете добро, усмихнете нечие сърце. Не днес… Всеки ден!

2019/2020

26.02.2020-„ПЪТУВАЩА БИБЛИОТЕКА В 1 КЛАС“

„Пътуваща библиотека”, чиято цел е да насърчава четенето и интереса към книгите, продължи с гостуването си в класовете в СУ „Христо Ботев“-град Съединение като на 26.02.2020г. първи клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева приветстваха посещението на г-жа Запрянка Тафрова. Инициативата се реализира от НЧ „Съединение 1875”. Децата бяха впечатлени от пъстрите книжки, които разгледаха с интерес и вълнение.

На днешния 20.12.2019г. деца от подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Таня Лулкина зарадваха родители и гости с пиеса по библейски сюжет – Рождество Христово. Всички присъстващи топло аплодираха децата за тяхната старателна изява. След пиесата директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави всички участници за усърдието им, след това децата получиха подаръци от дядо Коледа и поздравителен адрес от кмета на община Съединение Атанас Балкански.

01.11.2019 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

„УЧИТЕЛЯТ-СЪВРЕМЕННИЯТ БУДИТЕЛ“

ДЕНЯТ  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ  – празник на духа, на родолюбието, на волята, на знанието и силата на мъдростта! Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи:

– С мотивиращи слова и стихове  учениците от  четвърти клас  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха спектакъл (открит  урок) под надслов „Учителят – съвременният будител“.  Четвъртокласниците посветиха силни думи на учителите:

„Учителят  е сила, смелост, красота!“

„Учителят е магия, дух, светлина!“

„Учителят е приятел и опора, доброта!“

„Учителят е бъдещето!“

С трепет и благодарност се обърнаха към Директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, към своята класна, към учителя си в ГЦДО – г-жа Мина Сотирова, към учителя си по музика- г-жа Петя Арабаджийска и към другите учители с думите: „Ние винаги ще  помним Вас – пламъка на нашето начало! Ние винаги ще  помним Вас – основата, подкрепата, всяка хваната ръка!“

-Среща на ученици от клуб „Българино, знай своя род и език!“ с участници в Сдружение Гоямоконарска чета на тема „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“

-Плакати с ликове и мисли на народните будители, изработени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска, украсиха училището.

-В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас създадоха презентации за празника в екипи, използвайки споделена среда.

Честит празник, съвременни будители!

2018/2019

22.04.2019г. –ОТКРИТ УРОК В ПГ ЗА ВЕЛИКДЕН

На  22 април 2019г. се  проведе открит урок в Подготвителна група на  тема „Великден. Християнски и български празници (Вход Господин)“.  Децата възпроизведоха сцена от посрещането на Исус Христос, а след това апликираха пъстра кошница с яйца. Гости бяха Кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански и Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева, които поздравиха децата, присъстващите родители, учители и класния ръководител г-жа Таня Лулкина за вълнуващия урок. Пожелаха им да посрещнат Великден със здраве, мир и доброта във всяко семейство.

20.03.2019-ДА ПРОГРАМИРАМЕ СЪС SCRACH!

Учебното съдържание по компютърно моделиране звучи абстрактно и дори сложно, но може да се усвои лесно от третокласниците, ако се представи по забавен и достъпен начин.  Точно така се представят и уроците на третокласниците в СУ „Христо Ботев”-град Съединение от г-жа Стойна Симеонова в модерно оборудвания компютърен кабинет в централната сграда на училището. Скрач – това е среда за визуално програмиране с блокчета. Визията на средата помага за лесно създаване на програми, игри, анимации и истории. Увлекателен и интригуващ, Scratch ще помогне за усвояването на основни принципи в програмирането. Всеки урок започва с предизвикателство, съответстващо на очакваните резултати от учебната програма. То мотивира учениците и ги подготвя за темата и новите понятия. Понятията са въведени на разбираем за учениците език, като се спазва терминологията. Задачите развиват алгоритмичното и творческото мислене на учениците. Те са с различна степен на трудност, което позволява на учителя да подбере най-подходящите за неговите ученици. Включени са и задачи за работа в екип, за представяне на създадените проекти, забавни упражнения, гатанки, приказки, смешки, както и английско-български речник на понятията в определени уроци.

Поздравления, малки програмисти!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Отново е 1-ви март!

Един  от  онези  празници, носещ топлина и създаващ толкова усмивки!  Именно  това пъстроцветно и пролетно настроение ни донесе и чудесното тържество на  учениците  от  първи клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с учители Анка Арабаджийска и Лиляна Попова. По покана на първокласниците и учителите им участие взеха и третокласничките  Петя и Цвети. С песен и стихотворение поздравиха и децата от ПГ.

Учениците от начален етап подготвиха изложба от  ръчно изработени мартеници.

Празникът приключи с традиционно прескачане на  огън  за  здраве, в което се включиха ученици, учители и родители.

21.11.2018г.-ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЦЪРКВАТА „СВ.АТАНАСИЙ“

Днес е Денят на християнското семейство. По случай християнския празник, децата от Подготвителна група на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Таня Лулкина представиха в църквата „Св. Атанасий“ открит урок на тема „Въведение Богородично“. Днешният празник е символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство. На тържеството присъстваха кметът на града г-н Атанас Балкански, ученици от 4-ти клас с ръководителите си и гости. Децата представиха сцени от Библията, молитви и песни.


01.06.2017-ЗАВЪРШВАНЕ НА ПГ

Децата от Подготвителна група в СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Таня Лулкина отпразнуваха завършването на учебната година. На празника си те показаха какво са научили през цялата година-казваха стихчета, пяха песнички, разказваха за град Съединение и местните традиционни обичаи, за Васил Левски и Христо Ботев-патрон на нашето училище. Г-жа Кичукова- Директор на училището, поздрави малчуганите с пожелание за много усмивки, игри през ваканцията и да събират сили за есента, когато ще бъдат вече пораснали и първокласници.  Браво, деца! Весела ваканция!

07.04.2017-“ЛАЗАРОВДЕН В ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА“    

Два дни преди местния обичай „Кумата“ в гр. Съединение децата от Подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ направиха пролетна изненада на учениците от начален етап.

Облечени в народни носии, като лазарки, с венци от върбови клонки, децата пяха автентични лазарски песни от голямоконарско: „Кума, кума кумице“, „Брала Кумата ягоди“, „Аго льо бигольо“.

Учителят на групата г-жа Таня Лулкина беше облечена в автентична голямоконарска носия, което допълнително мотивира децата да пеят местните народни песни, да съхраняват носиите на бабите, да тачат и пазят народните обичаи и традиции.

Патриотичното възпитание при най-малките 6-7 годишни силно присъства в ежедневната работа и се предава с любов и възхищение.

Честит празник!

17.05.2016г.- „Ваканция, здравей! “ в ПИГ – първи клас

Последният ден в ПИГ – първи клас на учениците от СОУ „Христо  Ботев“ с възпитател г-жа Галина Дингилева беше малък празник, изпълнен с много емоционални моменти! Децата, в трепетно очакване на летните дни, бяха развълнувани от предстоящите им любими занимания – игри с приятели, каране на колело и други. Наред с тях, те обещаха, че няма да забравят четенето и задачите!

До нови срещи във втори клас!

11 май 2016г. – „ПАРАД НА ХВЪРЧИЛАТА“ В ПГ

На 11 май 2016г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе „ПАРАД на ХВЪРЧИЛАТА“ с ПГа и ПГб. Парадът започна с вдигане на знамето и химна на Република България. Децата Петя Стойчева и Камелия Трахнова рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Под строй децата от двете подготвителни групи бяха изтеглени на физкултурната площадка и тичайки вдигнаха хвърчилата, направени от тях. За по-интересното провеждане бяха включени въртележки и балони. Родител беше изработил голямо червено хвърчило с дълга опашка. Няколко пъти децата преминаха физкултурната площадка под радостните погледи на гостите-родители, учители, директора и помощник-директора на училището. Децата от двете групи направиха голям кръг заедно с класните си ръководители- г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина и изиграха българско хоро.

Празникът завърши с игри с хвърчилата. На парада присъстваха 30 деца от подготвителни групи и 13 чевека възрастни-родители на децата. Участвали общо 43.


28.04.2016г. -ПРОЛЕТ В ПГ Б

Децата от Подготвителна група Б на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова посрещнаха идването на пролетния сезон с изработването на пъстроцветни корони от хартия. За най-светлия празник-Великден, те боядисаха яйца, за които подготвиха подходящи макети на зайчета. А хрупкавите моркови, с които закусват учениците по схемата „Училищен плод“ още повече допълниха свежестта на настъпващата пролет.

Пъстър, шарен Великден в ПИГ – I, II клас

През тази седмица, наречена Страстна и посветена на най-пъстрия пролетен празник, в следобедните занимания по интереси учениците от ПИГ- първи клас с възпитател г-жа Галина Дингилева и в ПИГ- втори клас с възпитател г-жа Милена Семерджиева изработиха декорация на Великденско дърво, с което украсиха класната си стая, пиленца от пластмасови лъжички, а на Велики четвъртък боядисваха яйца. Освен с традиционните техники, децата се запознаха и с техниките декупаж и печати от текстил.

Поздравления и пъстър на емоции Великден!

„ДНИ НА КНИГАТА В ПЪРВИ КЛАС“

По повод 23-ти април – Световен ден на книгата, учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“  с възпитател г-жа Галина Дингилева организираха три различни инициативи по време на следобедните занимания.

Първата инициатива нарекоха „Прочети ми приказка“. В нея се включи майката на Аделина, която зарадва децата с прочит на приказки от Андерсен. Благодарим искрено на майката на Ади, която прие радушно и отговорно поканата и беше наш специален гост! Ние от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изключително много държим на сътрудничеството с родителите – те са наши приятели и верни съюзници по пътя към възпитаването на отговорни и достойни личности!

Втората инициатива нарекохме „Как се правят книгите?“. Учениците от класа се запознаха с пътя на книгата от идеята на автора до книжарниците и изготвиха информационно табло.

Третата инициатива нарекохме „Да си направим книжка!“ Всички деца оцветиха илюстрации от любими приказки, които бяха събрани в обща книга, която нарекохме „Любими илюстрации от приказки“. Децата се запознаха с понятия като автор, художник, издателство и други, но преди всичко много, много се забавляваха!


19.04.2016г. – „МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

През месец Април проведохме „Маратон на четенето“ с учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Създадохме читалня на открито, където децата в приятна атмосфера преоткриха удоволствието от четенето.

Инициативата е заложена в Училищния и Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение осъществява дейности по тази стратегия, които имат за цел насърчаване на четенето и повишаване на интереса към книгата и четенето.

ИЗ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА ОТ ПГ Б

„И учим, и пеем, и заедно лудеем, но от всичко най-много да се забавляваме умеем“

 

АПЛИКАЦИИ ПО ПРИКАЗКА

Децата от Подготвителна група Б с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова много обичат приказките. Интересни апликации направиха те за приказката „Косе Босе“.

ПРОЛЕТ В ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ 2016

С настъпването на пролетта, децата от ПГ Б с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова изработиха красиви пролетни картички.

„ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОЙТО НЕ ЯДЕ-ТОЙ ГОЛЯМ НЕ ЩЕ ДА ПОРАСТЕ“-

ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК ПО СХЕМАТА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“ ЗА ДЕЦАТА ОТ ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ 2015/2016

23.12.2015Г. КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО В ПГ Б

Здравни беседи в ПГ

Творчество на децата от ПГ

Открит урок на ПГ в църквата   „Денят на християнското семейство“

Открит урок в ПГ по Религия „Великден е!“

Тържества за завършавне на ПГ

Прием в I клас

v   В СОУ ”Христо Ботев” могат да подават документи за І клас родителите на деца, подлежащи на задължително обучение през съответната учебна година.

v   Учениците от ПГ – 4 клас се обучават при отлични условия. За всички е осигурена безплатна закуска.

v   Провеждат се екскурзии, зелено училище и много извънкласни мероприятия по отбелязване на тържества.

v   В начален етап се работи  по проекти:

Ø  „Знаещите и можещите успяват”,

Ø  „Подобряване качеството на образование чрез въвеждане на целодневно обучение”.

Осигурена целодневна занималня. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Безплатна закуска и топъл обяд за учениците на целодневно обучение.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отдих и игри навън

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Безплатен транспорт за пътуващите ученици.