Стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността

Стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020)
2023/2024

23.04.2024- СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

По повод Деня на книгата учениците от четвърти клас представиха своя прочит на „Мечо Пух“ чрез забавна, поучителна, но и силно емоционална  драматизация.

Гости на събитието бяха дамите от НЧ „Съединение 1875“, на които учениците от клуб „Млади възрожденци“ подариха ръчно изработени книгоразделители от естествени материали.

„Ако ти живееш сто години, аз искам да живея  сто години без един ден, така че никога да не живея без теб“.  Из „Мечо Пух“. Снимки тук.

11.04.2024 Г. – МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В 4 КЛАС

Инициативите на библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ за „Маратона на четенето“ продължават!Днес 11.04.2024  търсим най-добрите читатели сред децата от 4 клас на СУ „Христо Ботев. В журито за избиране на победителите участва г-жа Велина Георгиева – заместник кмет на община Съединение. Избраните / по 4 деца от клас/ общо 8 деца от двете училища, ще получат вълнуваща награда. Следващата седмица ще разберат каква! Снимки тук.

08.04.2024- ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА “ПОД ИГОТО”

„Романът е по-скоро шепот, докато сцената… Сцената е вик.“ / Робърт Холман/

Във връзка с учебното съдържание по български език и литература и с начина, по който учениците възприемат едно литературно произведение, както  и осмислянето на връзката автор-читател-зрител, а така също и във връзка със Световния ден на театъра, който бе отбелязан на 27 март, учениците от 7. и 10. клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, с преподавател  г-жа Ваня Ликова – на 08. 04. 2024 г. се насладиха на театралната постановка „Под игото“ по едноименния роман на Иван Вазов в Драматичен театър – град Пловдив.

Театралната постановка бе представена от актьорите на Варненския драматичен театър. Творбата „Под игото“ е едно от произведенията, включени в програмата за НВО по БЕЛ и в 7., и в 10. клас.

Всички присъстващи с голям интерес следяха превъплъщенията на актьорите в образите на главните герои от Вазовия роман, като едноименната творба „Под игото“ бе представена по много емоционален и въздействащ начин.

Бяха подбрани основни моменти от романа и пред нас оживя времето от Българското възраждане – време на борбата за национално освобождение в навечерието на Априлското въстание, време на духовен подем на българите – навлизането на театъра и утвърждаването на новите културни тенденции в живота им, желанието за просвещение, които се превръщат в основните идеали на цялото Възраждане.

Децата бяха очаровани от представената постановка и си пожелаха отново да присъстват на друго представление! Снимки тук.

2022/2023

21 МАРТ-ДЕН НА ПОЕЗИЯТА!

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в инициативите на НЧ „Съединение 1875“ –конкурси за рисунка и рецитация на стихотворения, посветени на Деня на поезията. Поетична изложба, рецитал в стихове и чувства развълнуваха организаторите и родителите- гости на мероприятието. Поздравления! Снимки тук.

„Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл!“
Учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“ отбелязаха седмицата на книгата с представление, в което пресъздадоха едни от най-известните цитати от книгата „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол.
Книгата е наш верен приятел от детството, който винаги ще ни научи на нещо ново, ще ни потопи в прекрасния свят на вълнуващи пътешествия и интересни открития. Книгите са най-откритите и мъдри съветници и в същото време най-търпеливите учители. Поздравления! Видео тук.

26.04.2023 Г. – 3 КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

Днес на посещение в библиотеката бяха децата от 3 клас на СУ „Христо Ботев“, с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Гостуването им беше по повод инициативите, свързани с Маратона на четенето и годишнината на един от най-обичаните детски писатели- Луис Карол. Децата бяха подготвили прекрасна драматизация на любими моменти от „Алиса в страната на чудесата“ и я представиха много артистично. Браво деца, бяхте чудесни!

03.03.2023-НАШАТА БЪЛГАРИЯ….ЗЕМЯ  КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН!

ПОЗДРАВ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СУ “ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ видео ТУК.

03.03.2023- 145 ГОДИНИ СВОБОДА!

Свобода жадувана!Свобода извоювана!Свобода нашата!Тържествен, патриотичен рецитал на третокласниците на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение. Минути на почит и уважение към  героите, пролели кръвта си за Освобождението на България!Поклон, герои на България!ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

01.03.2023-ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Баба Марта ни обича – с пролетта пристигна тя.
С мартенички ни закичва – като с китки от цветя.
Пъстри-бели и червени тя на всички ще дари!
Да сме здрави и засмени, да сме умни и добри.

Пролетна приказка, представена от първокласниците. Поздрав със стихчета от първокласниците. Изложба на мартенички в сградата на начален етап. Украсяване на дървото в центъра на града.

 

13.02.2023- 150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ!

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение взеха участие в инициативи, посветени на възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски, организирани от Община Съединение. На 13 февруари 2023г. пламенно рецитираха в  Конкурса за млади рецитатори – „Васил Левски – велик и безсмъртен“.  Ученически рисунки на Апостола са включени в Изложбата на рисунки,  посветена на Васил Левски – „С Левски в сърцето“, която е аранжирана в Пленарна зала. Поздравления за участниците и победителите!

22.09.2022-ДА СИ ГОРД, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!

ДА НИ Е ЧЕСТИТ-ДЕНЯT НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

Нека в ден като този, развеем гордо българския трибагреник в знак на почит към стореното от народ и държавници, както го направиха нашите най-малки родолюбци от 1.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с преподаватели г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова. Децата изработиха собственоръчно трибагреници и с много настроение, игри и забавления отбелязаха Независимостта на България.

Нека предадем на своите деца и внуци вярата и свободата на един независим народ, който никога не свежда глава пред трудностите!
2021/2022

13.06.2022-“МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

Преди да завършат учебната година, на 13. юни, във връзка с Националната програма за насърчаване на четенето на МОН и предстоящата ваканция с учениците от петите класове в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с преподавател г-жа Ваня Ликова бе проведен „Маратон на четенето“и посещение на училищната библиотека.

Часовете по литература преминаха под мотото: „Човек с хубава книга в ръцете си никога няма да се почувства самотен.“ – мисъл на Карло Голдони.

Г-жа Ликова прочете част от посланията на Антоан дьо Сент-Екзюпери от неговата книга „Малкият принц“ и накара децата да се замислят над въпроси, свързани с приятелството, обичта, взаимоотношенията между хората, за онова, което е най-ценно – „невидимото, което се усеща само със сърцето“.

Децата донесоха любими свои книги, прочетоха интересни моменти, като обясняваха на другите ученици – какво им е харесало, защо са подбрали тези моменти, какво е посланието на авторите.

„Светът на книгите е необятен!“ Децата се впуснаха в миналото и чудесата в легендите, преминаха през приказките, докоснаха се до света на литературата, усетиха мъдростта на Словото.

Госпожа Ликова даде задължителните книги за прочит през лятото на бъдещите шестокласници и ги заведе в училищната библиотека, за която отговаря.

С петокласниците беше проведена беседа за книгите в библиотеката. Децата получиха насоки как да търсят и откриват онези произведения, от които се интересуват.

Някои върнаха взети книжки, други деца си направиха читателски картони, а трети – си взеха книжки за лятото, които ще се изучават през следващата учебна година в часовете по литература.

Последните часове по литература за тази година преминаха по един по-различен начин и бяха изпълнени с усмивки, красота, геройства, чудеса, поучения, мъдрост, лъхащи от страниците на Книгите!

13.05.2022г.-ПЪРВИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 13 май 2022г. на посещение в библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ бяха децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева. Запознаха се с правилата за ползване на книги, разгледаха с интерес книжките, рецитираха стихотворения и слушаха приказка. Накрая получиха награди-книжки с любими приказки. Бъдете здрави деца, Библиотеката ви очаква като бъдещи читатели.

15.04.2022-„ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ“

Вълшебна вечер за първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които с трепет и вълнение разказаха за своето приятелство с буквите.

На своето тържество те смело заявиха „Вече сме грамотни“ и показаха своите знания.

Поздравления за класния ръководител г-жа  Николинка Генчева и нейните трудолюбиви и талантливи ученици.

21.03.2022-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА И ДЕТСКАТА КНИГА

По случай 21 март – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА и 2 април – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА Библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ организираха творчески конкурс по произведения на Калина Малина и Елин Пелин. Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ се включиха в него с голям ентусиазъм.

Нека тази част от стихотворението на Калина Малина топли сърцата на всички ни:

„Какво ни свързва нас — децата —

в огромната световна шир?

Това е думата крилата,

най-хубавата дума — МИР“

 


2020/2021

ТРЕТИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 21 юни 2021 г. децата от 3 клас на СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Анка Арабаджийска посетиха библиотеката при НЧ „Съединение 1875 “ и се превърнаха във приказни герои.

17.06.2021-ПЪТУВАЩАТА БИБЛИОЕТКА ВЪВ 2 И 4 КЛАС

Пътуващата библиотека при НЧ „Съединение 1875“ посети децата от 2 клас и 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ,с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Николинка Генчева. Децата с радост се преоблякоха с костюми на приказни герои и се потопиха в света на приказките.

2019/2020

1 ноември 2020г.! Ден на народните будители!

Патриотичен рецитален поздрав отправиха четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“ град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева по повод светлия празник на будителите. Подготвиха и табло, с което изразиха своята почит към хилядите знайни и незнайни народни будители – и в миналото, и в настоящето. В централната сграда беше оформен кът с творби и  рисунки на будителите, направени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска.

Честит празник!

а

25.04.2020г.- ГРИЖИ ЗА ЦВЕТЯТА В СЕДМИЦАТА НА ЗЕМЯТА

Учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение отправят своя призив: „Да пазим Земята !“.

 През изминалата седмица, във връзка с 22 април – Денят на Земята, те изготвиха проекти  и направиха презентации по време на дистанционното обучение в часа по Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова и ги споделиха в Екипа на Teams.

С грижата за цветята, децата акцентират върху идеята да пазим чиста нашата планета.

 Браво, деца! Справихте се прекрасно! Помнете, че всеки един от нас е отговорен за опазването на чиста околна среда! Така ще я имаме завинаги!

23.04.2020г.-СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА -ВТОРОКЛАСНИЦИ ЧЕТАТ …

Учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“ – град Съединение се включват със свои инициативи по повод Световния ден на книгата-23 април. Решиха да осъществят походът на книгите към четящите хора по нетрадиционен начин – в онлайн среда. В часовете за занимания по интереси на клуб „В света на приказките“ с ръководител г-жа Анка Арабаджийска, второкласниците Нина Атанасова и Зара Манчева четоха по роли стихотворението на Елисавета Багряна „Дете и лястовичка“, а Камелия Йотовска и Теодора Дългърска направиха илюстрации към стихотворението. Децата представиха свои съчинения по различни теми,  написани в часовете по самоподготовка с г -жа Лиляна Попова.

В дните на изолация – ние – второкласниците  Ви призоваваме да отбележим заедно Международния ден на книгата и авторското право. Обединени от любовта към четенето изпращаме нашите добронамерени послания към всички Вас.

22.04.2020г.-ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА С УСЕЩАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН!

Във връзка със светлите отминали и предстоящи дни, учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“- град Съединение подготвиха украса за Великден в онлайн часовете по Заниманията по интереси с г-жа Лиляна Попова. Вложиха много емоции и старание и резултатите са удивителни!

Неслучайно изложбата е представена днес в Деня на Земята. Част от учениците проявиха креативност и използваха рециклирани материали за своята украса.

Забавлявайте се, докато творите и не забравяйте, че човечеството съществува, когато пази и почита!

Пъстра и прекрасна свята седмица!

21.04.2020-СПОМЕНИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Христос Воскресе! Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ тази година празнуваха дистанционно Великденските празници. Те споделиха спомен от подготовката и показаха поздравителни картички и боядисани яйца, направени в онлайн часовете по Английски език и Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова.

19.04.2020-2 КЛАС ПОЗДРАВЯВА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Днес православната църква възпява най-светлия си празник – Възкресение Христово.

Прославя най-великата си победа – над злото и смъртта. Празникът днес е по-различен, поради надвисналата опасност от COVID19.

Ние – учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, с нашите учители г-жа Лиляна Попова и г-жа Анка Арабаджийска, всеки от дома си-далече един от друг, но все пак заедно във виртуалната класна стая на Teams, се обединихме в празничен уеб рецитал за Великден и се обръщаме към вас: „Нека заедно да намерим духовния мир и вечния път към доброто, чрез примера на Христовата саможертва. Нека си простим всичко и така заедно да се поздравим с Христос Воскресе!“

18.04.2020-В ОЧАКВАНЕ НА ПРАЗНИКА!

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  направиха прекрасни рисунки в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска по време на дистанционното обучение в очакване на най – светлия християнски празник Великден!

Поздравления, деца! Светли празници

17.04.2020г.-ПРОЕКТИ ЗА ЗЕМЯТА НА 3 КЛАС

През изминалата седмица учениците от 3 клас на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение  от клуб „Аз и светът около мен“ с ръководител г-жа  Николинка Генчева изработиха проекти за Слънчевата система и Земята по повод предстоящия Ден на Земята. Работейки от вкъщи, децата рисуваха и научиха за планетите и за кръговратите в природата.

Браво!

26.02.2020-„ПЪТУВАЩА БИБЛИОТЕКА В 1 КЛАС“

„Пътуваща библиотека”, чиято цел е да насърчава четенето и интереса към книгите, продължи с гостуването си в класовете в СУ „Христо Ботев“-град Съединение като на 26.02.2020г. първи клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева приветстваха посещението на г-жа Запрянка Тафрова. Инициативата се реализира от НЧ „Съединение 1875”. Децата бяха впечатлени от пъстрите книжки, които разгледаха с интерес и вълнение.

27.01.2020-„РАЗКАЗВАЧЪТ НА ПРИКАЗКИ“

На 27 януари 2020 г. Мая Бочева гостува на децата от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  чрез инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“. Целта на организаторите  на инициативата е не само да предоставят възможност на децата отблизо да се запознаят с подходящи за тях книги, но и лично да се срещнат с автори на българска детска литература, което ще им даде стимул за по-задълбочено и осмислено четене. Мая Бочева е носител на наградата „Константин Константинов“ за илюстратор на 2018 г..Тя представи книгата „Пътешествието на Уики“.

На днешния 20.12.2019г. деца от подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Таня Лулкина зарадваха родители и гости с пиеса по библейски сюжет – Рождество Христово. Всички присъстващи топло аплодираха децата за тяхната старателна изява. След пиесата директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави всички участници за усърдието им, след това децата получиха подаръци от дядо Коледа и поздравителен адрес от кмета на община Съединение Атанас Балкански.

13.12.2019-“ЧАСОВЕ НА НАСЛАДА ОТ МАГИЯТА НА СЛОВОТО”

„Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето!“ – според Монтен, а Гьоте казва, че „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“…

Това бяха само част от мислите за Книгата, под чието мото преминаха часовете по литература на шестокласниците с преподавател г-жа Ваня Ликова в СУ“ Христо Ботев“ – град Съединение, в петък, 13.12.2019 г., последният ден от Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката, във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

И в двата шести класа децата бяха донесли свои любими четива, прочетоха моменти от книги или споделиха какво харесват, а г-жа Ликова им прочете поучителни разказчета от книгата „Вълшебства за Коледа“ на съвременната писателка Ивелина Радионова.

Словото е онази магия, част от човешкото изкуство, което разкрива пред хората един по-различен и мечтан свят на красота и хармония, чрез който човек се променя  и осмисля живота си по друг начин.

Тръгвайки от вълшебствата преди Коледа, децата преоткриха геройствата в старогръцките легенди и митове, преминаха през приказките на различните народи, чуха забавните разкази на Асен Разцветников и мъдростта на Елин-Пелиновите творби…

Да четеш, означава да преоткриваш себе си, да опознаваш света и да го виждаш по друг начин, защото „Един час, прекаран в четене, е час откраднат от Рая!“ според Тома Уортън!

Тези часове на наслада от магията на словото ще продължат и другата седмица в часовете по литература на учениците от 6. клас, както и с колективно посещение на Библиотеката в училище!

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!“ – казва Фредерик Дъглас…

Нека тази духовна свобода стане част от всекиго!

9-13.12.2019-„ИНТЕРЕСНА И ВЪЛНУВАЩА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 2019/2020“

Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и техните учители –г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова, г-жа Николинка Генчева, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Петя Арабаджийска, г-жа Маша Енчева, г-жа Стойна Симеонова, г-жа Таня Лулкина проведоха редица инициативи за насърчаване на интереса към четенето.

Ето ги и тях:

  1. „Чета, защото…“ – учениците от II, III и IV клас попълниха анкетна карта.
  2. Състезание по правопис за учениците от II и III клас с победители:

I -во място – Нина Атанасова

II-ро място – Моника Каназърова

III-то място – Елена Димитрова.

  1. Конкурс за най-добър четец във II клас с победител Елена Димитрова.
  2. „Подреди пъзел. Разкажи история“ – проведена от четвъртокласниците.
  3. История в рими, истории в звукове“ – проведена с третокласниците и четвъртокласниците.
  4. „Големи четат на малки“ – учениците от II, III и IV клас прочетоха интересни разкази, приказки и басни на учениците от I клас и на децата от ПГ.
  5. Учениците от II клас създадоха своя книга „Снежанка и седемте джуджета“.
  6. Проведе се дарителска кампания и учениците създадоха своя библиотека, като подариха книги за нея.
  7. Учениците от I клас разказваха приказки по картинки и рецитираха коледни стихотворения.

10.Г-жа  Марияна Килимперова от Библиотека при  НЧ „Съединение 1875″ прочете интересни коледни приказки на учениците от I, II, III клас и на децата от ПГ.

Поздравления за всеотдайното участие в Националната седмица на четенето!

26-27.11.2019-„ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ-КИБЕРСКАУТИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в шести сезон на обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, провежда се успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив.

В рамките на двудневното си  обучение новите киберскаути чрез разнообразни интерактивни дейности се запознаха с основните рискове в Мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях и бяха подготвени да съветват свои връстници при проблеми в интернет и да разпространяват сами знания за онлайн безопасността сред други деца.

През първия ден на обучението в рамките на индивидуална и групова работа посредством учене чрез преживяване учениците се запознаха с основните рискове в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с опасностите, свързани с Мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между самите деца и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Учениците овладяха основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социални мрежи, проверка на информацията и самоличността на непознат онлайн) и реакция (съветване с родител, учител, докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата линия и обръщане за помощ и съвет към Консултативната линия на Центъра, правене на екранни снимки за доказателство и др.).

Във втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута:

1) да дават сами пример за отговорно поведение, както онлайн, така и „офлайн“;

2) да съветват други деца при онлайн проблеми;

3) работейки в екипи, да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници, а и на родители, чрез планирани и проведени от самите от тях интересни публични дейности.

След обучението си вече сертифицираните кибераскаути с подкрепата на двамата си ментори – учители по Информационни технологии, ще се организират в „киберскаутски отряди“ и ще продължат дейността си, изпълнявайки различни „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знания за онлайн безопасността. По този начин ще се включат в национално състезание между всички обучени през шестия сезон на програмата киберскаути.

01.11.2019 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

„УЧИТЕЛЯТ-СЪВРЕМЕННИЯТ БУДИТЕЛ“

ДЕНЯТ  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ  – празник на духа, на родолюбието, на волята, на знанието и силата на мъдростта! Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи:

– С мотивиращи слова и стихове  учениците от  четвърти клас  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха спектакъл (открит  урок) под надслов „Учителят – съвременният будител“.  Четвъртокласниците посветиха силни думи на учителите:

„Учителят  е сила, смелост, красота!“

„Учителят е магия, дух, светлина!“

„Учителят е приятел и опора, доброта!“

„Учителят е бъдещето!“

С трепет и благодарност се обърнаха към Директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, към своята класна, към учителя си в ГЦДО – г-жа Мина Сотирова, към учителя си по музика- г-жа Петя Арабаджийска и към другите учители с думите: „Ние винаги ще  помним Вас – пламъка на нашето начало! Ние винаги ще  помним Вас – основата, подкрепата, всяка хваната ръка!“

-Среща на ученици от клуб „Българино, знай своя род и език!“ с участници в Сдружение Гоямоконарска чета на тема „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“

-Плакати с ликове и мисли на народните будители, изработени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска, украсиха училището.

-В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас създадоха презентации за празника в екипи, използвайки споделена среда.

Честит празник, съвременни будители!

 

2018/2019

„КНИГОВИЩЕ.БГ“

„Книговище.бг“-дигитално помощно образователно средство, насочено към провокиране на четенето сред учениците. Онлайн платформа за учениц на възраст межу 6 и 14 години. Повече информация за инициативата на адрес: https://www.knigovishte.bg/ ,. Заповед №9105-174/21.05.2019г. на заместник-министъра на МОН тук.

24.04.2019г.-„ПРИКАЗКИ ОТ МОЯ РОДЕН ГРАД“

Ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в инициативата на НЧ „Съединение 1875“ – Да напишем заедно „Приказки от моя роден град“. Инициативата е по повод 50 години от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение. С много желание, със спомени и разкази от своите родители, баби и дядовци, проявявайки въображение и много талант, учениците писаха истории, стихотворение, легенди; рисуваха картини; създадоха мултимедийни презентации за родния си град Съединение. На 24 април 2019г.  г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова от НЧ „Съединение 1875“ наградиха победителите, чиито творби са събрани в книжка  „Приказки за моя роден град“. Участниците получиха грамоти за своето старание и проявено родолюбие.

Поздравления за всички, включили се в инициативата и обогатили своето познание за родното си място!

23.04.2019г.-ПОСЕЩЕНИЕ В НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“

„Един час, прекаран в четене, е час, откраднат от Рая!“ /Тома Уортън/

Учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова на 23 април-Световният ден на книгата и авторското право, посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.

Г-жа Васка Тонова-главен библиотекар, разведе децата из детския отдел на Библиотеката, разказа им за историята на създаване на Библиотеката, библиотечния фонд и интересни факти, свързани с работата и духа в Библиотеката.

За учениците бяха организирани игри на асоциации в групи по следните теми: Пътят на книгата, Книгоиздаване, Авторско право, Цензура. Учениците се опитаха да обяснят как разбират тези понятия; говориха за значението на книгите; какво дава четенето и докосването на читателите до света, създаден от авторите в книгите.

Петокласниците научиха много нови неща и с интерес и любопитство говореха за досега си с книгите.

Интерес за участниците в Клуба представляваха изложените рисунки на  ученици от нашето училище, а между рисунките някои деца откриха и свои собствени картини.

Срещата със света на книгите беше изключително полезна и интригуваща за всички деца!

Участниците в Клуба подариха на г-жа Тонова ръчно изработен часовник от ученици на СУ „Христо Ботев“ и календар на нашето училище, на който са изобразени и детски рисунки също на ученици от училище.

Г-жа Васка Тонова изказа своята благодарност и пожела на учениците в клуба да не стихва любовта им към четенето на книги.

23.04.2019г.- СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ РАНГЕЛ ДРАГАНОВ

По повод Световния ден на книгата в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува писателят Рангел Драганов. Той е кореняк голямоконарец, запазил мили детски спомени от родното си градче. Издава няколко книги-стихове и проза, в които разказва за живота и за хората от Съединение. 83-годишният творец изключително скромно казва, че книгите му нямат висока художествена стойност, но са изключително искрени и отразяват незагасващата му любов към родното място.

Последната му книга „Нашенци от Голямо Конаре до Мало Бучино“ беше представена от г-жа Марияна Килимперова от НЧ „Съединение 1875“.

С искрено вълнение и сълзи в очите г-н Драганов пожела на новите си млади читатели да не забравят никога от къде са тръгнали- от град Съединение и от СУ „Христо Ботев“.

Журналистите от клуб „Училищни медии“ подариха на писателя първи брой от училищния вестник, който те създават.

22.03.2019г.- ПОСЕЩЕНИЕ В ДАРИК РАДИО

На 22.03.2019 г.  учениците от клуб „Училищни медии“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Генка Дребчева осъществиха невероятно гостуване в единственото и първо частно радио в България, което има и своя регионална редакция в град Пловдив- Дарик Радио.Посрещна ги лъчезарната и отзивчива главна редакторка- Лалка Златанова. С нескрито желание тя отвори вратите на своя офис. В малко пространство се правят  и излъчват едни от най-успешните регионални предавания в българския ефир. Разказа накратко историята на радиото, в което работи още от създаването му.   Учениците трябваше и малко да поработят, защото, без да подозират, ги очакваха награди.Разделиха се на три екипа. На всеки беше поставена задача.Първият екип трябваше да създаде въздействаща и успешна реклама на предприятие от община Съединение. Вторият и третият екип трябваше да оформят новина, като преди това г-жа Златанова им обясни как се прави  добра радио новина, при която се разчита само на гласа и на текста, а не както при телевизионните новини и на изображения.След обмисляне по групи и бурни дебати бяха създадени публицистичните текстове. Всеки екип представи своя медиен продукт. Новините за новия тото милионер и  за ученика  от СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение, който намери портфейл и го върна, бяха прочетени по микрофона от Ванина Адърска и Иванс Петров. След като учениците бяха поднесли още при пристигането си скромни подаръци, когато дойде време да си тръгват, и г-жа Златанова подари пет билета за представлението на Московския цирк за най-активните в екипите и брошури за безопасно каране на велосипеди за всички от клуба, като ги посъветва да прекарват  по-малко време пред компютрите и смартфоните, а повече  да карат велосипеди или да спортуват на чист въздух. Учениците се потопиха в атмосферата на медиите, поседнаха  на стола на главния редактор, а фоторепортерите на клуба направиха много снимки. Разделиха се с обещанието за нови срещи и съвместни инициативи, заредени от топлия ползотворен прием, от непосредственото изживяване да си на място, където се създава медиен продукт. Ръководителят на клуба г-жа Генка Дребчева и всички участници изказват своята благодарност на  г-жа Лалка Златанова!

22.04.2019г. –ОТКРИТ УРОК В ПГ ЗА ВЕЛИКДЕН

На  22 април 2019г. се  проведе открит урок в Подготвителна група на  тема „Великден. Християнски и български празници (Вход Господин)“.  Децата възпроизведоха сцена от посрещането на Исус Христос, а след това апликираха пъстра кошница с яйца. Гости бяха Кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански и Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева, които поздравиха децата, присъстващите родители, учители и класния ръководител г-жа Таня Лулкина за вълнуващия урок. Пожелаха им да посрещнат Великден със здраве, мир и доброта във всяко семейство.

09.04.2019г.-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 Б КЛАС

На 9 април 2019г.  г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН изнесе  беседа в  4 Б  клас на тема: Живот сред другите – правила и отговорности.

08.04.2019г.-КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТ МКБППМН ЗА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 8 април 2019г. учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха изключително удоволствие да се насладят на представлението „Котаракът с/в чизми“ и на тримата талантливи артисти от куклен татър „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“- Ямбол. Театърът е осигурен от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) – Съединение.Постановката е съвременен вариант на класическата приказка. Посоката на „себередактиране“ режисьорът прославил Ямболския куклен театър по света с постановката „Гиньол“ осъществява с актуализация и осъвременяване на приказката, редуциране на текста до най-необходимите реплики и съчетаването им с активно действие и прекрасно разиграване на куклите.

02.04.2019г.-ПРАЗНИК НА КНИГАТА

Във  връзка с 2 април – Световен ден на детската книга, учениците от  начален етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение организираха литературно четене.

Всеки клас организира свой малък празник на  книгата, като любителите на четенето представиха любимите си четива и книги.

Част от учениците подготвиха илюстрации по някои от  произведенията, други пък показаха умения да разказват за любимите си  герои и да съчиняват истории с тях.

Пожелаваме на учениците от начален етап да продължават да четат с интерес и нека книгите отворят за тях нови,  по-добри светове!

28.03-2019-ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В НАЧАЛЕН ЕТАП

Учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение участваха в литературно четене. Гост на събитието беше авторката Жени Лечева, която  представи  две  от книгите си.

Учениците с изключителен интерес се запознаха с нови герои  и случки, забавляваха се и си  пожелаха и те  да се  научат да пишат и разказват толкова увлекателно.

20.03.2019г.-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА…

Във връзка с 21 март- „Световен ден на поезията“, и по повод честванията на 50-годишен юбилей на град Съединение, „Народно Читалище Съединение 1875“ организира ежегоден конкурс за най-добър рецитатор, който се състоя в Пленарна зала на Община Съединение на 20 март 2019г.

Темата на  рецитала тази година беше „Стихове на местни автори“.

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се представиха  забележително и журито ги награди за отличните рецитаторски умения.

Поздравления!

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

22-26.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

30.10.2018-СЪСТЕЗАНИЯ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето се включиха и учениците от 5, 6 и 7-ми клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. В часовете по Български език и литература бяха проведени състезания:

В 5 клас- за най-добър четец на приказка или любим момент от книга

В 6 клас- за най-бързо и правилно справил се при писане на диктовка на откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин

В 7 клас- за най-добър разказвач на приказка.

Победителите получиха за награда книга, поздравления от преподавателите си по БЕЛ и нашите адмирации. Браво!

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

В Националната седмица на четенето учениците от 6 и 7 клас на  СУ „Христо Ботев“ се включиха с изработване на пъстроцветни книгоразделители в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Учениците с усмивка и настроение, с много труд, старание и фантазия изрисуваха книгоразделителите, които са подредени в изложба в централната сграда на училището. Закачливи, забавни и интересни са творенията на децата. С тях ще могат да отбелязват до къде са стигнали в прочита на любимите си книжки и задължителната училищна литература.

На 24.10.2018г. учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение прочетоха увлекателни произведения на учениците от 1 клас. Заедно учениците извеждаха поуки от текстовете. Първокласниците, вълнуващо разказваха по картинки. Третокласниците задаваха гатанки на първокласниците, които от своя страна отговаряха с усмивка. Вълнуващата среща завърши с весела песен и пожелание никога да не стихва желанието за покоряване на нова книга.

На 24.10.2018г. второкласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха библиотеката в НЧ „Съединение 1875“, където четоха увлекателни и интересни приказки.

Във връзка с Националната седмица на четенето на 23.10.2018г. учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.


2017/2018

02.04.2018-„МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА“

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г). Първокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение заедно с класния си ръководител г-жа Николинка Генчева посетиха Библиотеката при НЧ „Съединение 1875“.  Г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова им прочетоха любими детски приказки.

11.01.2018г.-БЛАГОДАРЯ!

Учениците от III клас, включени в групата за целодневна организация на учебния ден с учител г-жа Галина Дингилева, отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря “ – 11 януари. В заниманията по интереси те проведоха беседа и споделиха мнения защо е нужно да сме благодарни,  а накрая изработиха и плакат на благодарността. Браво! Пожелаваме ви често да чувате и употребявате  думата „Благодаря“.2016/2017

„ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!“

За днешния празник- 1 март- учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха изложба от собственоръчно изработени мартенички. Децата от първи клас бяха организатори на тържеството, в което с рецитал  посрещнаха Баба Марта. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания . Традиционно ученици и учители на нашето училище  прескачаха огън.

В Арт клуб „Вълшебства“ (сформиран по проект „Твоят час“) с ръководител г-жа Галина Дингилева днес тематично се състоя работилничка за мартеници. В нея се включиха учители и ученици от ПИГ – начален етап. Всички те изработиха мартенички и картички за празника.

Учениците от ПИГ III клас с учител г-жа Милена Семерджиева се подготвиха за празника и със сръчните си ръчички изплетоха пъстри мартенички.

В Централната сграда на училището по инициатива на Комисията по гражданско, здравно и интеркултурно образование  и със съдействието на Ученическия комитет към училището, се проведе тържество, в което беше разказана легендата за мартеницата, учениците закичиха „дървото на мартениците“ и с настроение играха право хоро.

Доброволците от Клуб „Единство“-Съединение към БМЧК, част от които са ученици в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, закичиха мартеници на всички ученици и учители в училището.

Всички ученици и учители получиха персонален подарък- мартенички от МКБППМН при Община Съединение, за което сърдечно благодарим!

„КУДИ 2017“

На 20 януари 2017г. СУ „Христо Ботев“-град Съединение посрещна с настроение младежите-сурвакари в тазгодишния местен обичай „Куди“, част от които са ученици в нашето училище. Продължавайте все така да съхранявате и предавате традицията на града ни! Поздравления за всички сурвакари!

СНЕЖНИ ИГРИ В ПИГ

Учениците от ПИГ – начален етап превръщат всеки петък в малък празник,  заради настъпващите почивни дни. А в изминалия петък си организираха снежни игри на двора.

“My Mondays”

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете по Английски език с преподавател г-жа Тодорка Караиванова проекти на тема „Моите понеделници“. В проектите си учениците разказаха как планират един свой делничен ден, в който са на училище. Проектите послужиха за затвърждаване по по-разнообразен начин на изучените в часовете граматични норми за употреба на сегашно просто време, предлог „at”, назоваване на часа. Поздравления!

23.12.2016г. – КОЛЕДНО МАСКАРАДНО ПАРТИ В ПИГ

Днес учениците от ПИГ – 1-4 клас и техните учители организира коледно парти с  маски. Всички много се забавляваха и се настроиха празнично за предстоящата ваканция!

22.122016г.- „ЗАЕДНО УЧИМ, ИГРАЕМ И СЕ ВЕСЕЛИМ“

22.12.2016г.- ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA и IIIБ клас посетиха училищната библиотека. Г-жа Ваня Ликова запозна учениците с реда в библиотеката.

21.12.2016г.- „ГОЛЕМИ ЧЕТАТ НА МАЛКИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA   и IIIБ клас четоха интересни приказки на учениците от IA и IБ  клас. Първокласниците ги слушаха с интерес и им показаха колко добре четат вече.

Четвъртокласниците гостуваха на децата от ПГ и им четоха Коледни приказки. За да благодарят на по-големите каки и батковци, децата ги поздравиха с молитва.

21.12.2016г. -В СТРАНАТА НА ПРИКАЗКИТЕ

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от ПИГ III клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева създадоха кът на приказните герои като изработиха табло.

20.12.2016-„ВЗЕМИ, ПРОЧЕТИ, ВЪРНИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, Пътуващото сандъче дойде и при третокласници. Събрало в себе си съвременни детски книги, не спира своята обиколка из СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение. Учениците от IIIA и IIIБ клас с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова четоха книжките от „Пътуващото сандъче“ . С голям интерес, любопитство и с много истински усмивки, децата задаваха въпроси и изказваха мнение за разглежданите книги. Всяко от децата си избра книга, която му хареса след направените анотации от класните ръководители. Книгите са с красиви илюстрации и много интересно съдържание. Благодарим за честта да се включим в тази интересна за децата инициатива!

19.12.2016-КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

На 19.12.2016г. СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-град Съединение инициира КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ –
„ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА НА ХИТРИНО“, като организира КОЛЕДЕН БАЗАР.
Ние всички се присъединихме към много училища в България, които ще помогнат на Хитрино именно чрез традиционните коледни базари. Събраните средства от коледния базар и дарителска кампания ще бъдат преведени по сметката на СУ „Д-р Петър Берон“ в Хитрино.
Благодарим на всички, които подадоха ръка, показаха своята добрина, човечност и съпричастност и се включиха в базара и благотворителната кампания!

20.12.2016-ПЪТУВАЩОТО САНДЪЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ОБИКОЛКАТА СИ!

Пътуващото сандъче с книжки пристигна и при учениците от ПИГ III клас с учител Милена Семерджиева. Децата с интерес разгледаха книгите в него и оставиха свои, които да отпътуват към следващата група ученици.

21.11.2016г.-„ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

На 21 ноември 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посрещнаха празника на християнското семейството сплотени и всички заедно-с учители, родители и гости. Направиха възстановка на „Въведение Богородично“- денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм.

17.11.2016г.-„Пътуващо сандъче“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация, наречен „Пътуващи сандъчета“. Неговата идея е съвременни детски книги да пътуват из библиотеки и училища в цялата страна, да останат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължат към следващото населено място. Сандъчетата „пътуват“ на щафетен принцип , наречен „Читателска щафета“ и по този начин детски книги на съвременни автори достигат до деца от малки населени места.

„Пътуващия гост“ първи в нашето училище посрещнаха учениците в ПИГ – II клас. Вълнението и емоцията от срещата с новите книги и нетърпението да бъдат прочетени бяха неописуеми!

Сандъчето с книги ще остане на разположение на учениците от начален етап до средата на януари.

19.10.2016г.-ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ НИ ИЗГОТВИХА СОБСТВЕНИ ПОРТФОЛИА

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от      IIБ клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева изготвиха портфолио за оценяване на резултатите от работата им за повишаване на грамотността. Всеки ученик с гордост презентира своите постижения. Успех и в бъдещите начинания, деца!

14.10.2016г.- ГРАМОТИ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В началото на тази седмица Министерството на образованието даде старт на инициативата, наречена  „Национална седмица на четенето”. По този повод в СУ „Христо Ботев” – гр. Съединение се организираха редица дейности за насърчаване и повишаване на грамотността на всички нива на образование при учениците.

Подетите инициативи от учителите и учениците в начален етап позволиха на възпитаниците на СУ „Христо Ботев” да изявят уменията и знанията си в областта на българския език и литература.

В петък – 14.10.2016г. директорът на СУ „Христо Ботев” г-жа Йорданка Кичукова официално закри седмицата на четенето. Представиха са резултатите от реализираните дейности през седмицата, а на изявилите се ученици бяха раздадени грамоти.

13.10.2016г.- ЛЮБИМИТЕ АВТОРИ В КАРТИНИ

В четвъртия ден от Националната седмица на четенето – 13 октомври 2016г., третокласниците от СУ „Христо Ботев“- град Съединение представиха творчеството и факти от живота на свои любими автори. В часовете по изобразително изкуство под ръководството на г-жа Таня Балканска учениците илюстрираха епизоди от произведения на любимите си автори.

12.10.2016г.-„ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ“

Националната седмица на четенето – сряда, 12 октомври 2016г. премина под надслов „Език свещен на моите деди”.

Проведе се конкурс за „Най-добър четец” във вторите, третите и четвъртите класове и „Най-добър краснописец” в първи, втори и четвърти клас. Учениците се включиха в конкурсите с ентусиазъм. Стараеха се да четат по-гладко, по-изразително. А изложбата от тетрадки… красиво нанизани буквички, като броенички. Първолаците не отстъпват на по-големите в краснописа… чисти и красиво изписани тетрадки, макар и само с чертички и лулички. Браво деца!

 11.10.2016г.- МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето на 11.10.2016г. /вторник/ учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“- гр. Съединение си направиха Маратон на четенето.

            Учениците от вторите и третите класове четоха приказки и разкази. Децата се мотивираха като сами избраха и донесоха книгата, която искат да четат в междучасието, в часа по четене, в заниманията по интереси. Кои книги избраха децата? С любими герои и интересни истории…

            Четвъртокласници четоха интересни приказки и разкази на най-малките ученици – първокласниците. Учениците от четвърти клас се раздадоха и увлякоха малките ученици, които пожелаха по-скоро да се научат да четат като каките и батковците.

Второкласниците  в ПИГ си организираха в заниманията конкурс за „Най-добър краснописец“ и „Най-добър четец“.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 10-14 ОКТОМВРИ 2016Г.

Наричат книгата „прозорец към света“. Не е случайно – знаят го възрастните, трябва да го разберат и децата. В Националната седмица на четенето ще се опитаме да им помогнем да усетят магията на книгата по един различен начин.
На 10.10.2016г. /понеделник/ в СУ „Христо Ботев”-град Съединение се откри Националната седмица на четенето.
Учениците се запознаха с програмата и дейностите, свързани с нея. Първият ден на Националната седмица стартира с четене на открито, в което се включиха всички ученици от начален етап на СУ „Христо Ботев”-град Съединение.

12.10.2016г.- „МЕЧТИТЕ НИ ОБЕДИНЯВАТ“

В седмицата, посветена на четенето, вдъхновени от любимите приказни герои, второкласниците в ПИГ с преподавател г-жа Галина Дингилева споделиха със съучениците си своите мечти и чрез работа в екип ги илюстрираха в табло. Малките откриватели научиха, че мечтите на хората могат да са различни, но способността им да мечтаят е нещото, което ги обединява. А да работят в екип се оказа ползотворно и забавно!
Таблото „Нашите мечти“ ще намери своето място в изложбата „Ние се учим, творим и играем“ в сградата на начален етап.
2015/2016

11 май 2016г. – „ПАРАД НА ХВЪРЧИЛАТА“ В ПГ

На 11 май 2016г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе „ПАРАД на ХВЪРЧИЛАТА“ с ПГа и ПГб. Парадът започна с вдигане на знамето и химна на Република България. Децата Петя Стойчева и Камелия Трахнова рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Под строй децата от двете подготвителни групи бяха изтеглени на физкултурната площадка и тичайки вдигнаха хвърчилата, направени от тях. За по-интересното провеждане бяха включени въртележки и балони. Родител беше изработил голямо червено хвърчило с дълга опашка. Няколко пъти децата преминаха физкултурната площадка под радостните погледи на гостите-родители, учители, директора и помощник-директора на училището. Децата от двете групи направиха голям кръг заедно с класните си ръководители- г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина и изиграха българско хоро.

Празникът завърши с игри с хвърчилата. На парада присъстваха 30 деца от подготвителни групи и 13 чевека възрастни-родители на децата. Участвали общо 43.

 

23 април 2016г. – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

„ДНИ НА КНИГАТА В ПЪРВИ КЛАС“

По повод 23-ти април – Световен ден на книгата, учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“  с възпитател г-жа Галина Дингилева организираха три различни инициативи по време на следобедните занимания.

Първата инициатива нарекоха „Прочети ми приказка“. В нея се включи майката на Аделина, която зарадва децата с прочит на приказки от Андерсен. Благодарим искрено на майката на Ади, която прие радушно и отговорно поканата и беше наш специален гост! Ние от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изключително много държим на сътрудничеството с родителите – те са наши приятели и верни съюзници по пътя към възпитаването на отговорни и достойни личности!

Втората инициатива нарекохме „Как се правят книгите?“. Учениците от класа се запознаха с пътя на книгата от идеята на автора до книжарниците и изготвиха информационно табло.

Третата инициатива нарекохме „Да си направим книжка!“ Всички деца оцветиха илюстрации от любими приказки, които бяха събрани в обща книга, която нарекохме „Любими илюстрации от приказки“. Децата се запознаха с понятия като автор, художник, издателство и други, но преди всичко много, много се забавляваха!


19.04.2016г. – „МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

През месец Април проведохме „Маратон на четенето“ с учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Създадохме читалня на открито, където децата в приятна атмосфера преоткриха удоволствието от четенето.

Инициативата е заложена в Училищния и Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение осъществява дейности по тази стратегия, които имат за цел насърчаване на четенето и повишаване на интереса към книгата и четенето.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година, в изпълнение на Регионалния план за действие и Училищния план за действие, децата от подготвителните групи и учениците от I-IVклас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включиха в Национална седмица на четенето – инициатива, която е организирана от МОН в периода 7 – 12 декември 2015г.В хода на инициативата се насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура.

Бяха поканени родители и по – големите братя и сестри на деца от   ПГ „б“ при СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. На децата бяха прочетени приказките: „Дядовата ръкавичка“, „Трите прасенца“ и „Вълкът и седемте козлета“. Децата слушаха с голям интерес и нарисуваха някои епизоди от приказката „Дядовата ръкавичка“.

На гости на децата от ПГ „а“ също дойдоха техни родители и по – големите им братя и сестри, които им прочетоха приказки от наши и чужди автори. Г–жа Лулкина поясни на децата как да опазват книгите и да не прегъват страниците им. За целта всички си изработиха разделители за книги и нарисуваха епизоди от любимите им приказки.

Първокласници с радост показаха как са се научили да четат. Надпреварваха се кой да чете по – напред. Родителите също се включиха в четенето, като запознаха децата с интересни приказки и текстове от енциклопедията.

Учениците от втори, трети и четвърти клас с желание донесоха своите любими книжки и с нетърпение прочетоха най-хубавите за тях приказки. Родителите им се включиха в четенето. Децата си пожелаха да четат толкова добре, както чете мама.