Новини

КОНКУРС ЗА ФОТОГРАФИЯ-
„ДА БЪДЕМ ДОБРИ! ПОДАЙ РЪКА!“
Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
По повод 13.11-Световен ден на добротата, 16.11-Международен ден на толерантността, 21.11-Ден на християнското семейство,
СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГР.СЪЕДИНЕНИЕ,
И МКБППМН ПРИ ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ организират Конкурс за фотография на тема
„Да бъдем добри! Подай ръка“.
Възрастови групи: 5-7 клас, 8-12 клас
Изисквания към фотографиите:
• Да не съдържат лица на хора без взето тяхно разрешение.
• Да не бъдат обработвани с програма за редактиране на графично изображение.
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: име на творбата, трите имена на автора и клас.
Фотографиите да бъдат изпращани на електронна поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова-учител по Информационни технологии.
Краен срок за изпращане на фотографиите: 20.11.2018г. След крайната дата комисия ще определи победителите за 1, 2, 3 място в двете възрастови групи.
Фотографиите ще бъдат публикувани в албум в официалната ФБ страница на училището. От 21.11.2018г. до 29.11.2018г. потребителите на социалната мрежа ще могат да разглеждат фотографиите и да гласуват с Like за тях. На 30.11.2018г. ще бъде определен победителят на публиката след преброяване на Like-овете.
Награждаването на победителите в конкурса ще бъде извършено от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН- зам.-кмет г-жа Петя Червенакова
Награди: В двете възрастови категории ще бъдат отличени 1, 2, 3-то място.
Първа награда-фотоапарат
Втора награда- часовник Smartwatch
Трета награда- външна батерия за преносим телефон
Награда на публиката- фотоапарат, ще бъде връчена на фотографията, оценена с най-много Like-ове.
Доброто е около всички нас!
Огледайте се и потърсете добротата у хората и в живота!
Нека със снимки покажем, че светът е изпълнен с усмивки, съпричастност, солидарност, толерантност и благородство!
УСПЕХ!

16.11.2018-С ТЕАТРАЛНА ПРИКАЗКА ДА ПОКАЖЕМ ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ!

На 16 ноември 2018г., на Международния ден на толерантността, МКБППМН при Община Съединение организира за учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение театрална постановка. Актьорите от КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“ ЯМБОЛ представиха „Грозното патенце“. Приказката на Ханс Кристиян Андерсен актуално и днес припомни принципите на толерантност, които всеки един от нас трябва да има за свой приоритет-търпение, доброжелателност, уважение към различните, добронамереност, отстъпчивост, сдържаност. Децата останаха очаровани и много доволни от изгледаното представление.

15.11.2018-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

На 15 ноември 2018г. се отбелязва Международният ден без тютюнев дим. В СУ „Христо Ботев”-град Съединение беше оформен информационен кът, изнесено беше радио-предаване, в Час на класа се проведоха беседи по темата във всички класове от V до XII клас.

НЯМА БЕЗВРЕДНА ЦИГАРА!

Помислете преди да опитате!

Вземете живота си в свои ръце и направете най-добрия избор!

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

10.11.2018г.-ЕСЕННА ЕКСКУРЗИЯ

На 10 ноември 2018г. ученици  от  начален  етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение проведоха еднодневна екскурзия до град Димитровград и град Хасково. Посетиха  Планетариума  в Димитровград и с интерес  наблюдаваха прожекция за слънчевата  система. Изслушаха  завладяваща лекцията  за  планетите и звездите. В Хасково посетиха  историческия  музей, в който  научиха  много  нови  неща  за  бита и работата  на  хората  от  древното  минало. Посетиха и зоологическата градина в Хасково.

Всички  се  прибраха  с незабравими спомени и широки  усмивки!

07.11.2018-УЧИЛИЩНИТЕ НИ СИМВОЛИ-НАША ГОРДОСТ!

Училищните символи са нашата идентичност и нашата принадлежност към училищната общност- храм на знанието, надеждата, устрем, мечти.

Днес нашите ученици получиха значки с логото на училището и образа на Христо Ботев. С тях те ще се открояват като възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и символично ще пазят и предават заветите на Ботев.

Знамето на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е израз на класически символи на образованието, както и на историческото наследство на училището. Ликът на Христо Ботев -патрон на училището, обгърнат в трибагреника на България,  е заобиколен от лавров венец – символ на просветата. На обратната страна на знамето- над сключени в дъга две лаврови клонки, е извезана разтворена книга- символизираща знанието,  и  факел с горящ огнен пламък – символ на деятелността, просветлението и прогреса.

С гордост ученици и учители на СУ „Христо Ботев“-град Съединение уважаваме училищните символи и ритуали.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи през целия месец октомври:

-Учениците от 4 клас с тържествен рецитал и оформен информационен кът с проекти -рисунки, преписи и други се преклониха пред паметта и делата на народните будители.

-Изложба с рисунки на Христо Ботев, аранжирана с информационни материали и дипляни за народните будители. Рисунките са изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Изложба с пъстроцветни книгоразделители, изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Флаери с народните будители украсиха всички класни стаи дни преди празника.

-Мултимедийна презентация за народните будители, участваща в Национален конкурс „Времена и будители“-град Габрово, представи дванадесетокласничката Стела Дребчева пред ученици от 8 клас.

-Учениците от 5 и 6 клас от ГЦДО направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни.

-Учениците от 4 клас от ГЦДО изработиха плакат за народните будители с техните ликове и информация за тях.

-Поздравителни адреси за празника от името на колектива и учениците бяха поднесени на организации и институции в Община Съединение, свързани с образованието и просветата.

-Седмокласници изработиха в часовете по Изобразително изкуство  хартиени пъстроцветни сърца с надписи „За учителя с любов“, с които закичиха своите учители-будители.

-Спортен празник под надслов „С будителите напред“.

-Информационно радиопредаване и музикална програма в междучасията с възрожденски песни в централната сграда.

-Ученици, родители и учители се преклониха и поднесоха цветя на паметната плоча на Даскал Еню Бекирски на 30.10.2018г. във връзка със 180 години от рождението му.

-Учители  ще поднесат цветя и венци пред паметни плочи на 1 ноември и ще се включат в среща-разговор на тема „Даскал Еню Бекирски-просветител и революционер“ по повод 180 години от рождението му на 1 ноември в Пленарна зала на община Съединение.

Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на майка България!

Честит празник, съвременни будители! С пожелание за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура и образование, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, СУ „Христо Ботев“ организира спортен празник, в който се включиха всички ученици от 1 до 12 клас. В оспорваните игри учениците показаха бързина, съобразителност и играха честно в отбор. Тематичните игри, свързани с правилно съчетаване на лик на народен будител с цитат от него, както и играта с откриване на скрити 7 предмета с ликове на народни будители из двора на училището, предизвикаха голям интерес. С много настроение премина спортният празник. На победителите-честито!

30.10.2018г.-В ПОДГОТОВКА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Учениците от ГЦДО 4 клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева изработиха табло за Народните Будители, което е част от програмата, подготвяна за празника.

30.10.2018г.-ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ ЗА 1 НОЕМВРИ

На 30 октомври 2018г. учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова изнесоха програма, с която отбелязаха предстоящия Ден на народните будители. За почит към народните будители в миналото и днес учениците представиха поетичен рецитал. Те се бяха подготвили допълнително с книжки, папки, листове, на които бяха написали кратка информация за някои от будителите. Това е един от големите празници на духовността и вечните български ценности-свободолюбие, патриотизъм, почит към родния език и просвещение. На тържеството присъстваха директорът на училището г-жа Спаска Ненчева, класни ръководители, учители, гости и ученици.

31.10.2018-Halloween

На 31 октомври англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, САЩ и Канада празнуват Halloween. По традиция децата се маскират със страшни костюми. В ръцете си носят фенери, направени от тиква. Те обикалят съседи и приятели, като искат бонбони и сладки, предупреждавайки ги, че ако не получат, ще спретнат неочаквана шега.

На 30 октомври четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, посрещнаха учителката си по Английски език г-жа Караиванова с вълнение за предстоящия празник и я изненадаха като ѝ подариха фенер от тиква. Всички заедно проведоха един емоционален и запомнящ се учебен час, като продължиха да разширяват знанията си за празниците и традициите на Великобритания.

30.10.2018-ПОКЛОН ПРЕД НАРОДОУЧИТЕЛЯ ДАСКАЛ ЕНЮ БЕКИРСКИ

По повод 180 години от рождението на Даскал Еню Бекирски, учениците от втори клас при СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Николинка Генчева поднесоха цветя на паметната му плоча. Присъстваха и родители на ученици. Г-жа Генчева разказа за живота и делото на Еню Маринов Бекирски /1838 – 1920/ – народоучител, сподвижник на Васил Левски, основател на светското образование, секретар на образуваното през 1875 година читалище „Надежда“.

„НЕКА СЕ ПРЕПИСВА И МНОЖИ БЕЗЧЕТ“

През месец Октомври учениците от ГЦДО в 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска посветиха част от заниманията си на предстоящия празник 1 ноември. Направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Целта беше учениците да се запознаят с идеите на народните будители, да се задържи интересът им към историята и към българската поезия. Много старание вложиха децата в преписа като техен личен пример бяха учителите им. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни. Инициативата е част от мероприятията, с които СУ „Христо Ботев“ –град Съединение отбелязва празника на Народните будители. Поздравления!

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО

ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ

На 24.10.2018г. в СУ ‘Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар“.

22-26.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

30.10.2018-СЪСТЕЗАНИЯ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето се включиха и учениците от 5, 6 и 7-ми клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. В часовете по Български език и литература бяха проведени състезания:

В 5 клас- за най-добър четец на приказка или любим момент от книга

В 6 клас- за най-бързо и правилно справил се при писане на диктовка на откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин

В 7 клас- за най-добър разказвач на приказка.

Победителите получиха за награда книга, поздравления от преподавателите си по БЕЛ и нашите адмирации. Браво!

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

В Националната седмица на четенето учениците от 6 и 7 клас на  СУ „Христо Ботев“ се включиха с изработване на пъстроцветни книгоразделители в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Учениците с усмивка и настроение, с много труд, старание и фантазия изрисуваха книгоразделителите, които са подредени в изложба в централната сграда на училището. Закачливи, забавни и интересни са творенията на децата. С тях ще могат да отбелязват до къде са стигнали в прочита на любимите си книжки и задължителната училищна литература.

На 24.10.2018г. учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение прочетоха увлекателни произведения на учениците от 1 клас. Заедно учениците извеждаха поуки от текстовете. Първокласниците, вълнуващо разказваха по картинки. Третокласниците задаваха гатанки на първокласниците, които от своя страна отговаряха с усмивка. Вълнуващата среща завърши с весела песен и пожелание никога да не стихва желанието за покоряване на нова книга.

На 24.10.2018г. второкласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха библиотеката в НЧ „Съединение 1875“, където четоха увлекателни и интересни приказки.

Във връзка с Националната седмица на четенето на 23.10.2018г. учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.

19.10.2018г. – ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 19.10.2018г. Стела Дребчева от XII клас представи през ученици от VIII клас презентация на тема „Времена и будители“. Занятието беше посветено на предстоящия празник 1 ноември и е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).  Ученичката даде своя пример за успех пред подрастващите, насърчавайки тяхната инициативност, отговорност, развивайки чувството им за патриотизъм и родолюбие- с тази си мултимедийна презентация тя получи Грамота в Първи национален конкурс „Времена и будители“ и отделно е лауреат на първа награда отново за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2018“.

Занимания на Групи за целодневна организация 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска

05.10.2018-ЧЕСТИТ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ!

05.10.2018-УСМИВКАТА Е ЩАСТИЕ!

Световният ден на Усмивката беше отбелязан  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Класният ръководител на трети клас г-жа Цветелина Трайкова изработи  усмихнати имоджита, с които закичи и усмихна децата в класа си. А те от своя страна предадоха посланието  „Добрият ден започва с усмивка!“ на другите класове и на учителите си, като раздадоха и на тях рисувани усмихнати емотикони. Третокласниците подготвиха и информационно табло за произхода на празника и няколко мисли,  посветени на усмивката.

Усмихвайте се повече и по-често днес – в Световния ден на усмивката!

01.10.2018-МУЗИКАТА  И ПОЕЗИЯТА ПРАЗНУВАТ!

1 октомври – Световен ден на музиката! Чества се вече над 40 години и се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО.

На 1 октомври се чества и денят на поезията в България!

Стихът и мелодията са изповед! Те успокояват душата, озаряват ума… прощават!

Мелодията и стихът са всичко онова, което тайничко докосва всеки от нас и оставя своите следи!

Учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха рецитал – спектакъл и пожелаха:

„Нека всички носим магията на музиката и стиховете в сърцата си!

Нека никога не гасне творческото вдъхновение и ентусиазмът в душите ни!

И по традиция закрихме тържеството с право българско хоро.

Браво!

26 септември – Европейски ден на езиците!

В СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение учениците изучават два чужди езика – френски и английски.  Преподавателите  по чужди езици отбелязаха празника с  информативно табло с флаери в централната сграда на училището и информационно радиопредаване в час на класа.Честит празник!

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА“ 2018Г.

QR КОД  за достъп до страницата на кампанията 

17.09.2018Г. – ПЪРВИ УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ!

ПОКАНА

На 17 септември 2018г. от 10.00 часа в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение ще се състои тържественото откриване на новата учебна 2018/2019 година!

Заповядайте на празника!

Автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ПЪРВИ СРОК УЧЕБНА 2018/2019

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС


 

Списък с помагала за 5 клас за новата учебна 2018/2019 година

Помагала 5 клас – 2018

133 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България!

Честит празник!

Уважаеми родители  на нашите ПЪРВОКЛАСНИЦИ и ПЕТОКЛАСНИЦИ,

На 11 СЕПТЕМВРИ 2018г. (вторник) от 17.30 часа

в сградата на Начален етап за първи клас и в Централната сграда за пети клас

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПЪРВИ  и  ПЕТИ КЛАС за новата учебна 2018/2019 година!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!