„Училищни медии“

През втори срок на учебната 2018/2019 година в СУ „Христо Ботев“ стартира клуб „Училищни медии“ с учениците от 6-12 клас и ръководител г-жа Генка Дребчева. Клубът е част от Заниманията по интереси (във връзка с Постановление № 289/12.12.2018г. на Министъра на МОН) в категория „Дигитални компетентности“ и подобласт „Креативно мислене в действие“.

Целта  на клуба е повишаване на дигиталните компетентности, подпомагане на кариерното развитие, повишаване на езиковата култура. В клуба учениците ще изпълняват задачи за самостоятелно търсене на актуални събития и отразяването им, ще влезнат в ролята на училищни журналисти, ще подготвят журналистически текстове и други.

Сайт на Клуб „Училищни медии“ тук.

Брой 1 на електронен училищен вестник „Учениците говорят“ тук.

05.06.2019г.-“ОТВЪД ПРЕГРАДИТЕ“

На 5 юни 2019г. на учениците от клуб „Училищни медии“ гостува бивша възпитаничка на СУ „Христо Ботев“-град Съединение-Теодора Къцова. Тя разказа за своето обучение през годините, стигайки до специалността „Книгоиздаване“ в Софийски университет „Климент Охридски“, описа „пътя“, който една книга преминава от ръкописа до ръцете на читателя . Представи книгата „Отвъд преградите“ като един от нейните автори.

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет е създадено от студентите по книгоиздаване от II курс. Тяхно дело са не само текстовете, но и издателската подготовка, извършена в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Това не е книга за телените огради между държавите, а за границите между хората, издигнати от страхове и предразсъдъци. „Отвъд преградите“ показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците.

Студентите са намерили най-верния път към горещата тема за мигрантите – да се срещнат и разговарят с тях. В книгата оживяват своеобразните изповеди на хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия. Те споделят житейските си истории и описват преградите, които преодоляват в търсене на своята втора родина.  Студентският сборник разказва и за българите, превърнали подкрепата на бежанците в професия, призвание и кауза. Читателите ще се запознаят с представители на институции и доброволчески организации, които обичайно остават извън медийния интерес.

Теодора Къцова подари на клуб „Училищни медии“ и на ръководителя г-жа Генка Дребчева, която е и неин бивш класен ръководител, четирите книги, издадени от студенти в нейния университет. С личен поздрав и автограф подари  „Отвъд преградите“ на директора на училището г-жа Спаска Ненчева и на г-жа Таня Балканска-учител и писател. Учениците от клуба поздравиха Теодора Къцова с цвете и печатно издание на първи брой на вестника, който издават.

Поздравяваме нашата ученичка за постиженията ѝ в книгоиздателството!

Пожелаваме успех и занапред!

29.05.2019г.-„СТАНИ ГРАМОТЕН“

На 29 май 2019г. с ученици от 7А и 7Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе състезание „Стани грамотен“. Два отбора с участници от клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева, премериха сили в област Български език и литература с въпроси по формата на НВО.

Резултатът е равен.

Учениците показаха сериозни знания по изучените творби, правописни умения и добра работа в екип.

15.05.2019-ПОЗДРАВ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

На 15 май 2019г. младите журналисти от клуб „Училищни медии“ зарадваха нашите дванадесетокласници с поздрав по радиоуредбата. Пожелаха им успех и много постигнати цели!

24.04.2019г.-„ПРИКАЗКИ ОТ МОЯ РОДЕН ГРАД“

Ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в инициативата на НЧ „Съединение 1875“ – Да напишем заедно „Приказки от моя роден град“. Инициативата е по повод 50 години от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение. С много желание, със спомени и разкази от своите родители, баби и дядовци, проявявайки въображение и много талант, учениците писаха истории, стихотворение, легенди; рисуваха картини; създадоха мултимедийни презентации за родния си град Съединение. На 24 април 2019г.  г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова от НЧ „Съединение 1875“ наградиха победителите, чиито творби са събрани в книжка  „Приказки за моя роден град“. Участниците получиха грамоти за своето старание и проявено родолюбие.

Поздравления за всички, включили се в инициативата и обогатили своето познание за родното си място!

23.04.2019г.- СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ РАНГЕЛ ДРАГАНОВ

По повод Световния ден на книгата в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува писателят Рангел Драганов. Той е кореняк голямоконарец, запазил мили детски спомени от родното си градче. Издава няколко книги-стихове и проза, в които разказва за живота и за хората от Съединение. 83-годишният творец изключително скромно казва, че книгите му нямат висока художествена стойност, но са изключително искрени и отразяват незагасващата му любов към родното място.

Последната му книга „Нашенци от Голямо Конаре до Мало Бучино“ беше представена от г-жа Марияна Килимперова от НЧ „Съединение 1875“.

С искрено вълнение и сълзи в очите г-н Драганов пожела на новите си млади читатели да не забравят никога от къде са тръгнали- от град Съединение и от СУ „Христо Ботев“.

Журналистите от клуб „Училищни медии“ подариха на писателя първи брой от училищния вестник, който те създават.

22.03.2019г.- ПОСЕЩЕНИЕ В ДАРИК РАДИО

На 22.03.2019 г.  учениците от клуб „Училищни медии“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Генка Дребчева осъществиха невероятно гостуване в единственото и първо частно радио в България, което има и своя регионална редакция в град Пловдив- Дарик Радио.Посрещна ги лъчезарната и отзивчива главна редакторка- Лалка Златанова. С нескрито желание тя отвори вратите на своя офис. В малко пространство се правят  и излъчват едни от най-успешните регионални предавания в българския ефир. Разказа накратко историята на радиото, в което работи още от създаването му.   Учениците трябваше и малко да поработят, защото, без да подозират, ги очакваха награди.Разделиха се на три екипа. На всеки беше поставена задача.Първият екип трябваше да създаде въздействаща и успешна реклама на предприятие от община Съединение. Вторият и третият екип трябваше да оформят новина, като преди това г-жа Златанова им обясни как се прави  добра радио новина, при която се разчита само на гласа и на текста, а не както при телевизионните новини и на изображения.След обмисляне по групи и бурни дебати бяха създадени публицистичните текстове. Всеки екип представи своя медиен продукт. Новините за новия тото милионер и  за ученика  от СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение, който намери портфейл и го върна, бяха прочетени по микрофона от Ванина Адърска и Иванс Петров. След като учениците бяха поднесли още при пристигането си скромни подаръци, когато дойде време да си тръгват, и г-жа Златанова подари пет билета за представлението на Московския цирк за най-активните в екипите и брошури за безопасно каране на велосипеди за всички от клуба, като ги посъветва да прекарват  по-малко време пред компютрите и смартфоните, а повече  да карат велосипеди или да спортуват на чист въздух. Учениците се потопиха в атмосферата на медиите, поседнаха  на стола на главния редактор, а фоторепортерите на клуба направиха много снимки. Разделиха се с обещанието за нови срещи и съвместни инициативи, заредени от топлия ползотворен прием, от непосредственото изживяване да си на място, където се създава медиен продукт. Ръководителят на клуба г-жа Генка Дребчева и всички участници изказват своята благодарност на  г-жа Лалка Златанова!

15.03.2019-ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

На 15 март 2019г. учениците от Клуб „Училищни медии” с ръководител г-жа Генка Дребчева посетиха Музея на град Съединение.

На малка площ  е събрана и подредена уникална музейна сбирка. В зала 1 са представени предмети от бита на голямоконарци и автентични носии. В зала 2 са изложени снимки, сред които изключително въздействаща е огромната снимка, която представя Клетвата на участниците в Съединението.

С интерес учениците изслушаха емоционалната беседа на г-жа Марияна Килимперова. Отразиха впечатленията си в Книгата на музея.

Сред експонатите за наша гордост е и картина на член на клуба – Ангел Паликрушев.

Бяхме заредени с гордост, че сме потомци на населението на Съединение и благодарни на всички дарители, съхранили българския дух.

18.02.2019-ДОБРА ПОСТЪПКА

Петокласник от СУ „Христо Ботев“-град Съединение намери изгубен портфейл със 100 лева и го върна на притежателя му. За благородното си дело Янко Ангелов получи поздравление от класа си – V Б и даде интервю на журналистите от Клуб „Училищни медии“, в което разказа за добрата си постъпка. Интервюто е публикувано в сайта на клуба.

На изгубената вещ момчето се натъкнало на ул. ”Васил Левски”. Придружавайки в инвалидна количка свой приятел в неравностойно положение,  забелязал на уличното платно портфейл.

От документите в него децата научили, че негов притежател е жител на града ни и отишли до дома му, за да му го предадат. В портфейла имало банкнота от 100 лева , шофьорска книжка, лична карта, карта за банкомат и други документи. Мъжът бил впечатлен от честната постъпка и дал на децата по 20 лева.

Браво!

Водещ: Ангел Паликрушев-VII a клас

Фотограф: Цветелина Валенцова-VII б клас

Клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева

14.02.2019-ПОЗДРАВ ЗА ПРАЗНИКА!

На днешния двоен празник -Трифон Зарезан и Свети Валентин, в голямото междучасие младите ни журналисти проведоха първото си информационно и музикално радиопредаване. Техен специален гост беше г-жа Таня Балканска, която поздрави учители и ученици със свое авторско стихотворение. Седмокласниците са участници в клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева.