„Българино, знай своя род и език!“

Клуб „Българино, знай своя род и език!“

През месец Февруари 2019г. стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба.

29.04.2023г. – „БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

„Българино, знай своя род и език!“ – под този надслов ученици от 6. клас на СУ „Христо Ботев “ – град Съединение, с преподавател г-жа Ваня Ликова взеха участие в VIII Национален конкурс за революционно слово, който се проведе в с. Оборище на 29.04.2023 година.

Децата представиха художествено-музикална програма и получиха плакет и грамота за участието си.

„България над всичко… България за вечни времена… Обичайте България…

Защото Аз… Ти… Тя… Той… Ние всички сме България!“ – бяха думи на децата!

Нека я обичаме и да пазим духа български, за да пребъде България!

2019/2020

13.02.2020-„ЛЮБОВТА НИ КЪМ ЛЕВСКИ“

  Васил Левски – Дякона!
         „Ако печеля, печеля за цял народ! Ако загубя, губя само мене си!“ – са думи, изречени от Апостола на свободата – Васил Левски, а и темата, която е част от Тематичната програма за работа в Клуба по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова.
         Във връзка с предстоящите чествания – 147 години от гибелта на Апостола, на 13.02.2020 година гост в Клуба бе г-н Кръстьо Манчев – председател на Комитета „Левски“ в града ни, по покана на г-жа Ликова.
         Господин Манчев разказа на децата интересни факти, свързани с делото и личността на Васил Левски; за гостуванията на Апостола в с. Голямо Конаре; за неговите сподвижници и участници в революционния комитет по онова време и включването на голямоконарци в борбата за освобождение в навечерието на Априлското въстание.
         На срещата присъстваше и г-жа Спаска Ненчева – директор на училището, която също слушаше с интерес разказите на госта ни.
         Децата, както и г-н Манчев, бяха донесли книги, значки и други интересни материали и публикации за Апостола на свободата.
         Госпожа Ликова прочете някои от най-запомнящите се мисли на Левски, останали непреходни във времето, както и стихотворения, посветени на Апостола.
         Г-н Манчев подари плакати с изображението на Васил Левски на участниците в Клуба от двата шести класа.
         Срещата премина много интересно, а всички отново присъстваха на един „урок по родолюбие“, защото да говориш и слушаш за Левски и неговото дело, кара всеки от нас да се чувства горд, че е българин!
         А другата седмица децата от Клуба ще разсъждават върху темата:  „С Левски в сърцата!“, върху която ще създадат и свое лично творчество! Така „урокът по родолюбие“ продължава с името и любовта ни към Дякона – Васил Левски!

21.01.2020- „УЧАСТНИЦИ В „КУДАТА“ РАЗКАЗВАТ“

На 14 януари 2020г. се проведе зимният традиционен празник в нашия град-празникът „Куда“, който има над стогодишна история.

Във връзка с темата: „Традиции и обредност! Празници, характерни за родния ни край! „Кудата“-зимен традиционен празник“, съгласно Тематичната програма за работа в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, участниците в Клуба проведоха своите занимания на центъра.

В „Кудата“ участваха двама ученици от Клуба- Красимир Костов и Илия Паскалев. Всички деца станаха част от празника и гледайки момчетата, облечени с традиционни голямоконарски носии, усетиха цялата празничност и българския дух, съхранени чрез този обичай, който е характерен само за родния ни град Съединение. Музиката, хората, звукът от паласките на момчетата, виковете, тропането на гегата на водачите, създаваше още по-голямо настроение!

След второто хоро, което се проведе на 20.01.2020г., двамата участници бяха гости в Клуба. „Участници в „Кудата“ разказват!“ беше мотото на работата в клуба по интереси на 21.01.2020г.

Красимир Костов беше облечен по начина, по който участниците в обичая се обличат на Ивановден. Разказа на всички за подготовката, обличането, обиколката с  Кудата, както и назова как се нарича всеки елемент от облеклото му.

Децата слушаха с интерес, задаваха въпроси и някои от момчетата изявиха желание да се включат и те в коледарската група през следващата година. А това е знак, че традициите и обредността на родния ни край ще пребъдат!

13.12.2019-“ЧАСОВЕ НА НАСЛАДА ОТ МАГИЯТА НА СЛОВОТО”

„Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето!“ – според Монтен, а Гьоте казва, че „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“…

Това бяха само част от мислите за Книгата, под чието мото преминаха часовете по литература на шестокласниците с преподавател г-жа Ваня Ликова в СУ“ Христо Ботев“ – град Съединение, в петък, 13.12.2019 г., последният ден от Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката, във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

И в двата шести класа децата бяха донесли свои любими четива, прочетоха моменти от книги или споделиха какво харесват, а г-жа Ликова им прочете поучителни разказчета от книгата „Вълшебства за Коледа“ на съвременната писателка Ивелина Радионова.

Словото е онази магия, част от човешкото изкуство, което разкрива пред хората един по-различен и мечтан свят на красота и хармония, чрез който човек се променя  и осмисля живота си по друг начин.

Тръгвайки от вълшебствата преди Коледа, децата преоткриха геройствата в старогръцките легенди и митове, преминаха през приказките на различните народи, чуха забавните разкази на Асен Разцветников и мъдростта на Елин-Пелиновите творби…

Да четеш, означава да преоткриваш себе си, да опознаваш света и да го виждаш по друг начин, защото „Един час, прекаран в четене, е час откраднат от Рая!“ според Тома Уортън!

Тези часове на наслада от магията на словото ще продължат и другата седмица в часовете по литература на учениците от 6. клас, както и с колективно посещение на Библиотеката в училище!

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!“ – казва Фредерик Дъглас…

Нека тази духовна свобода стане част от всекиго!

05.12.2019-УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

„Когато Бог създавал земята, започнал да дава земи на различни народи. Дал що дал. Раздал всичката земя. Не останала само за българите. Затъжили се те, заплакали… Тогава Бог казал: „Не плачете и не тъжете, българи. Вижте – на мен не ми остана земя, която да ви дам, но ми остана едно кътче, в което живея. Това е Раят! Давам ви го. Вие само го пазете!“…
С тези думи започна „Урокът по родолюбие“ днес, на 05.12. 2019 г., на тема: „Фолклорът – огледало на човешкия живот! Фолклорна обредност. Песента и танцът – част от нашата идентичност!“, според Тематичната програма на Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, с чиято инициатива бе организиран и Ученическият коледен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – град Пловдив, за учениците от Клубовете по интереси в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение: „Училищни медии“, „Музикална плетеница“, „Аз и светът около мен“, „В света на приказките „.
Фолклорът е магия! Богатство, което съчетава танц, музика и слово! Изпълнен и с чудни обреди и обичаи, характерни за различните ни области и претворени от творците на българското изкуство в спектакли, е начин духовното богатство на българите да стигне до сърцето ни.
Да обичаш, да съпреживяваш, да грееш в красивите багри на носиите от различните фолклорни области в България, да придадеш живот на всяко движение на тялото, на всяка извивка на гласа, на всеки звук на музикалните инструменти – това е истинска „магия“!
Такава „магия“ ни поднесоха изпълнителите от ФА „Тракия“, които танцуваха за всички нас, присъстващи в залата. Самият концерт започна с танца „Куди“, пресъздаващ автентичния обичай „Куди“ от нашия град Съединение.
Артистите на Ансамбъла пееха, свиреха и танцуваха , сменяха костюмите и грееха на сцената, а водещата на Концерта даде възможност на децата да покажат знанията си и да зададат своите въпроси. Всички получихме истинска естетическа наслада в навечерието на Коледните празници!
В края на Концерта беше поднесен Благодарствен адрес до всички изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за подкрепата, която ни оказаха за провеждането на „Урока по родолюбие!“, цветя и сладка пита, защото на гости се ходи с „армаган“.
Танцът е „почерк на тялото“, „състояние на духа“, а фолклорът ни – част от нашата българска идентичност!
Затова, както е казал народът: „Да се знае: Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение!“

07.11.2019г. -В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

„Любовта към родното – извор на мъдрост! Фолклор и фолклорна обредност! Какво знаем за традициите и фолклорната обредност в Пловдивския регион? “ – бяха въпросите, които провокираха учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с ръководител г-жа Ваня Ликова, на 07.11. 2019 година да посетят Етнографския музей в град Пловдив.

           Фолклорът е състояние на духа! Той е нещо наистина необикновено! В него е събрана философията на цял един народ – багри, шевици, песни, танци, бит, народопсихология. Фолклорът е връзката ни с миналото, настоящето и бъдещето като неизменна част от живота на българина.
           Съхранила се във времето и днес фолклорната обредност намира място в сърцата на всички ни. Необикновеното е, че традициите, почитани в миналото, са живи и в настоящето и въпреки робството народът ни е успял да ги запази, да ги почита  и да ги препредава на идните поколения.
            В този дух премина и посещението на децата от Клуба в една от най-емблематичните сгради на Стария град – Етнографския музей в Пловдив. С интерес слушахме изчерпателната беседа и разглеждахме многобройните експонати, разкриващи бита, традициите и обичаите на нашите предци. А пред една от витрините гледахме с умиление автентичните костюми от родния ни град Съединение, които и до днес се пазят в много от домовете на голямоконарци.
            Да обичат и пазят родното – това трябва да бъде една от основните човешки добродетели, които да възпитаваме у младите!

01.11.2019-БЪЛГАРСКОТО-ИЗВОР НА ГОРДОСТ! ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ!

В навечерието на Деня на народните будители по инициатива на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб по интереси „Българино знай своя род и език“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, децата от клуба бяха гости на Сдружение „Голямоконарска чета“.

Видео тук.

Във връзка с темата „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“, учениците, а и всички присъстващи на срещата, успяха да си отговорят на редица въпроси- Умеем ли да ценим и пазим българщината? , Кои са съвременните будители?, Какво кара младите-и малки, и големи, да вървят по стъпките на будителите?

Будителят се утвърждава в националната ни култура като фигура на действения човек-учител, писател, човек, който не се примирява с раболепието, с погазването на националната и социалната чест, с обругаването на езика, с пренебрегването на ценностите и духа български!

Свобода, вяра, език, чест-са лозунгите и до днес, които се издигат от хора, милеещи за българското!

Тези думи многократно се чуваха на срещата с четниците. Облечени в автентични костюми от голямоконарския край, униформи на четници, хайдути, затъкнали в поясите си пистолети и ками, държащи знамето на четата, мъжете разказваха на децата „приказката на духа“. История, минало, настояще и поглед към бъдещето обединяваха съзнанието, приковаваха вниманието и караха сърцето да тръпне при допир с различните оръжия, демонстрацията с тях, а звукът от черешовото топче кънтеше не само в ушите, но и в сърцата на всички!

Запалената искра на националната гордост, съхраняването, опазването на всичко, свързано с бурните дни на борбата за свобода, за традициите, за приемствеността ….., за славата…, с името на България на уста-стояха и разказваха мъжете от Голямоконарската чета, а в очите им светеше духът български.

Всички научихме много-не само за самата чета, за основаването ѝ, за дейността, гостуванията в различни населени места, но и за това-какво провокира участниците да са част от Сдружението. А именно-запазване, съхраняване и издигане на българщината, която трябва да е висша ценност за всеки истински българин!

В края на срещата рамо до рамо застанаха децата от Клуба и четниците, а г-жа Ваня Ликова пожела на всички „духът български да пребъде“ в душите и в делата на младите.

Само така ние можем да бъдем горди потомци на нашите предци!

Да ни е честит Денят на будителите!

2018/2019

13.06.2019-ДРАМАТИЗАЦИЯ В КЛУБА ПО БЕЛ

На 13 юни 2019г.-последните часове за годината от дейността на Клуб „Българино, знай своя род и език!“, учениците с ръководител г-жа Ваня Ликова подготвиха и представиха пред своите родители и близки  Драматизация по мотиви от книгата „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви.

Децата с ентусиазъм и много емоция се превъплътиха в образите на Маляка, треньора Парнаров, учителката по математика Ана Добрева, родителите на Маляка, директора на училището и други.

Преди постановката във връзка с темата: „Какво научих в Клуба през годината?“, г-жа Ваня Ликова представи пред присъстващите презентация, а всички станаха съпричастни на по-важните моменти от дейността на Клуба.

Младите актьори бяха аплодирани от своите близкии за активната работа в Клуба и бяха наградени от г-жа Ликова с грамоти, а накрая се почерпиха със сладка пита с пожелание за още повече ентусиазъм и постоянство да работят и през следващата учебна година, а през лятната ваканция-много игри и усмивки!

„ПОД ИГОТО“-РОМАНЪТ –ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

По повод 24 май-Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, и 2 юни-Ден на Христо Ботев и Патронен празник на училището ни, по покана на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ гостува мобилна изложба, подготвена от Къща-музей „Иван Вазов“-град Сопот, във връзка със 125-години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов.

В часовете на Клуба г-жа Ликова запозна учениците със същността на романа „Под игото“. Две от децата рецитираха стихотворения от Иван Вазов- Илия Паскалев – „Българският език“  и Даниела Янкова-„Родна реч“. На учениците бяха раздадени рекламни брошури за романа „Под игото“,  бяха разгледани и моменти от книгата, главата „Радини вълнения“ и „Представлението“.

Учениците разгледаха подредената изложба, а г-жа Ликова им пожела да прочетат през лятната ваканция цялата книга, която се изучава в шести клас.

2 ЮНИ-ДЕН НА БЕЗСМЪРТНИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ!

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България!

По повод патронния празник на училището – 2 юни-Ден на Ботев,  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува мобилна изложба на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Пътуващата изложба е изработена във връзка със 125-годишнината от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание. В нашето училище изложбата гостува по покана на клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова. Изложбата е подредена на втори етаж в централната сграда на училището и ще остане до средата на месец юни за разглеждане.

Изложбата включва 15 табла (PVC) с размери 50/70см., в които се проследява творческата история на романа, показани са различни издания на книгата, представени са прототиповете на някои от литературните герои. Текстовете са цитати от книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Вазов. Подредени са тематично : Въвеждащо табло; Вазов в Одеса; „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“; Първо самостоятелно английско издание; Първо самостоятелно българско издание; Илюстрациите в първото издание; Бойчо Огнянов; Рада Госпожина; Герои; Български издания на романа; Български издания на романа;  Филм;  Комикс; Преводни издания; Заключително табло. Любимата книга на българите заслужава да бъде популяризирана, да бъде четена отново и отново, за да продължи пътя си напред във времето.

23.04.2019г.-ПОСЕЩЕНИЕ В НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“

„Един час, прекаран в четене, е час, откраднат от Рая!“ /Тома Уортън/

Учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова на 23 април-Световният ден на книгата и авторското право, посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.

Г-жа Васка Тонова-главен библиотекар, разведе децата из детския отдел на Библиотеката, разказа им за историята на създаване на Библиотеката, библиотечния фонд и интересни факти, свързани с работата и духа в Библиотеката.

За учениците бяха организирани игри на асоциации в групи по следните теми: Пътят на книгата, Книгоиздаване, Авторско право, Цензура. Учениците се опитаха да обяснят как разбират тези понятия; говориха за значението на книгите; какво дава четенето и докосването на читателите до света, създаден от авторите в книгите.

Петокласниците научиха много нови неща и с интерес и любопитство говореха за досега си с книгите.

Интерес за участниците в Клуба представляваха изложените рисунки на  ученици от нашето училище, а между рисунките някои деца откриха и свои собствени картини.

Срещата със света на книгите беше изключително полезна и интригуваща за всички деца!

Участниците в Клуба подариха на г-жа Тонова ръчно изработен часовник от ученици на СУ „Христо Ботев“ и календар на нашето училище, на който са изобразени и детски рисунки също на ученици от училище.

Г-жа Васка Тонова изказа своята благодарност и пожела на учениците в клуба да не стихва любовта им към четенето на книги.

18.04.2019Г.-„ФОЛКЛОР. ФОЛКЛОРНА ОБРЕДНОСТ“

На 18 април 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“  гост беше г-жа Костадинка Меретева, която над  тридесет и пет години се занимава със съхраняване и събиране на автентични народни песни от местния ни регион.

Във връзка с темата- „Фолклор, традиции и обредност! Фолклорът-огледало на човешкия живот”, а и във връзка с местния пролетен обичай „Кумата”, учениците от Клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова се потопиха в емоционалните спомени и познания на г-жа Меретева за празниците и обичаите, за красотата на автентичния ни фолклор. Бяха разгледани фолклорни песни, записани от учениците от Клуба, а г-жа Меретева изпя някои от тях акапелно.

Срещата премина много емоционално и ползотворно за всички, които присъстваха и успяха да се потопят в магията на фолклора и неговата красота!

Гостенката беше изпратена със сладка пита и с пожелание да бъде здрава, да продължава още дълги години да се занимава с автентичния ни фолклор, да учи по-младите и да им предава своя дух!

26.03.2019г.- НА ТЕАТЪР- ‘БОРЯНА“

На 27 март се отбелязва Световният ден на театъра! Във връзка с темата „Особености на драматургичното изкуство. Подготовка за драматизиране на творба“ за учениците от Клуб „Българино знай своя род и език!“  беше организирано посещение на Драматичен театър-град Пловдив.

На 26 март 2019г. учениците от клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова, се насладиха на театралната постановка „Боряна“ на Йордан Йовков. Актьорите от Драматичен театър майсторски се превъплътиха в ролите от Йовковата творба и поднесоха на публиката една чудесна постановка с много  емоции, музика и красота.

Учениците за първи път се докоснаха до това изкуство, гледайки с интерес  голямата сцена, като придобиха много впечатления как един актьор се превъплъщава в дадена роля, за да я представи пред публиката по най-убедителния и завладяващ начин. За всички беше истинско преживяване!

21.03.2019-НАГРАДЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ  ОТ КЛУБА ПО БЕЛ

Във връзка с Международния ден на поезията-21 март, учениците от Клуб по интереси „Българино знай своя род и език!“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение  взеха участие в традиционния Конкурс за рецитатори, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Спечелиха следните призови места:

1 място в Трета възрастова група: Красимир Костов със стихотворението „Спомен за Апостола“ от Милена Семерджиева.

3 място-трима ученици:

Даниела Янкова със стихотворението на Таня Балканска „Цветно стихотворение“

Йорданка Парнарова „Стихотворение за България“ от Таня Балканска

Владимир Белишки: „Има ли, има ли, няма ли край, Родино…“ от Ала Петрунова

Поздравления!

28.02.2019- „ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО – ИЗВОР НА МЪДРОСТ. ТРАДИЦИИ И ОБРЕДНОСТ.“

На 28.02. 2019 г. във връзка с предстоящите празници – 01.03 /Баба Марта/ и 03.03 /Националният празник на България/ учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова посетиха Музея в град Съединение. Темата  беше „Любовта към родното – извор на мъдрост. Традиции и обредност.“ Какво знаем за фолклорните традиции на нашия регион, за миналото на града ни? – накараха учениците с интерес да разгледат етнографската сбирка в музея. Г-жа Марияна Килемперова увлекателно разказа на петокласниците от Клуба за характерните носии,  обреди и празници на града ни, за миналото и пазените и до днес спомени за подвизи и слава на голямоконарци.

14.02.2019г.-„ЛЮБОВТА КЪМ СЛОВОТО И НЕГОВАТА МАГИЯ“

На 14 февруари 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ занятието беше посветено на „Любовта към словото и неговата магия“. Специален гост като съвременен автор и колега-учител беше г-жа Таня Балканска, която прочете свои авторски произведения от едноименната стихосбирка „Реката“. Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева,  поздрави участниците в клуба с пожелание любовта им към книгите и знанието винаги да присъства в живота им. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година и е с ръководител г-жа Ваня Ликова.

07.02.2019-СТАРТИРА КЛУБ “БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

През месец Февруари стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба. Пожелаваме ви ползотворна  работа!

Клубът е в категория „Гражданско образование“, подобласт „Емоционална компетентност“.