„Училищен плод“

2023/2024

27.11.2023-ИГРИ ПО СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“

За поредна година  СУ „Христо Ботев“ –град Съединение се включва в проекта на Държавен фонд „Земеделие“ и осигурява на учениците от начален етап плод, зеленчук и мляко по Схема „Училищен плод“и схема „Училищно мляко“.

Под формата на игри през месец Ноември учениците разбраха повече за плодовете и зеленчуците като  четоха приказка, оцветяваха картинки, решаваха кръстословици, намираха думички, рисуваха.Снимки тук.2015/2016

uchilishten plod

И през новата учебна 2015/2016 година

СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-гр. Съединение  участва

в СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД”,  финансирана от Бюджет на Република България/Държавен Фонд „Земеделие“ с финансовата подкрепа на Европейски Съюз.

„ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОЙТО НЕ ЯДЕ-ТОЙ ГОЛЯМ НЕ ЩЕ ДА ПОРАСТЕ“-

ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК ПО СХЕМАТА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“ ЗА ДЕЦАТА ОТ ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ

МАНДАРИНИ КЪМ ЗАКУСКАТА

На 2 декември 2015г. към закуската на децата бяха раздадени и сладки мандарини по схемата „Училищен плод“


МОРКОВИ КЪМ ЗАКУСКАТА

На 25 ноември 2015г. заедно със закуската на учениците бяха раздадени нарязани пресни моркови. Те с голяма радост и удоволствие си ги хапнаха. Беше им разяснено, че от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на Витамини А,Е,В и въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата.
2013/2014

СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-гр. Съединение участва

в СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД” през учебната  2013/2014 година,  финансирана от Бюджет на Република България/Държавен Фонд „Земеделие“ с финансовата подкрепа на Европейски Съюз 

Информация за проекта може да намерите  тук

bbbb

Участници в схема „Училищен плод“ са учениците от ПГ-IV клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение.

Съпътстващи педагогически мерки, които СОУ „Христо Ботев“ ще реализира през учебната 2013/2014 година:

1. Месец Ноември 2013г. – Беседа на тема: „Производството на плодове и зеленчуци и мястото им в храненето на човека“.
2. Месец Декември 2013г. – Беседа на тема „Полезни ли са плодовете и зеленчуците?“

3. Месец Януари 2014г. – Рисунка на тема „Най-вкусният плод“

4. Месец Февруари 2014г. – Беседа  на тема „Най-полезните плодове през зимата“

5. Месец Март 2014г. – Презентация на тема „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“

6. Месец Април 2014г. – Изработване чрез моделиране с различни материали на любим плод.

7. Месец Май 2014г. – „Празник на плодовете“

          

Училищен плод

Една от основните цели на схемата „Училищен плод“ е създаването на трайни навици у децата и подрастващите за здравословно хранене чрез увеличаване на ко

нсумацията на плодове и зеленчуци. По схемата „Училищен плод” децата получават ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, порт

окали, грейпфрути, киви, домати, кр

аставици и моркови през цялата учебна година.

          Броят на децата, които ще получават свежи плодове и зеленчуци през настоящата 2013/2014 учебна година, е 319 808. Децата са от 2 238 учебни заведения в цялата страна, представлявани от 417 бенефициента.

Широко известна е английската поговорка “Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Българският вариант на тази “витаминозна” мъдрост е любимата на децата песничка “Чушки и домати, който не яде, той голям не ще да порасте”. В родния вариант внушението отива дори по-далеч от английския – без плодове и зеленчуци не само няма да си здрав, но… няма и да пораснеш. Напоследък обаче песничката е малко позабравена, защото децата най-често посягат към традиционната баничка, сандвичите, чипса и шоколадовите изделия. Резултатът е наднормено тегло и дори затлъстяване сред българските ученици. Първа крачка към въвеждане на по-балансирано хранене в училищата бе направена със забраната в училищните лавки да се продават храни, съдържащи много мазнини и захар, както и сладките газирани напитки. А сега въвеждането на европейската програма “Училищен плод” ще внесе и необходимата доза полезни витамини в режима на децата и  подрастващите. 

Програмата има и своята образователна страна. Предвидени са инициативи за повишаване на информираността на децата, учениците, техните родители и  учителите. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, мястото им в храненето на човека,  значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене.

Втората важна цел на програмата “Училищен плод” е подкрепа за развитието на производството на плодове и зеленчуци в ЕС чрез изграждане на бъдещо търсене в общността. Утвърдените от МЗХ зеленчуците за снабдяване на училищата у нас са домати, краставици, пипер, моркови, зеле. А гамата на плодовете е безкрайно богата – ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, грозде, дини, пъпеши, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Специално изискване на европейската програма е плодовете и зеленчуците да са произведени в ЕС. Изключение се допуска само за цитрусовите плодове. 

Има, разбира се, и специални изисквания към качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предназначени за детски градини и училища.
Наредбата категорично забранява по тази схема да се раздават плодове и зеленчуци, съдържащи генно-модифицирани организми.

Програмата “Училищен плод” на ЕС няма задължителен характер за детските градини и училищата. Но благодарение на нея обхванатите деца консумират по-често плодове. За тях два дни седмично закуската е именно  плод.
Защо СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение избра да се включи в схемата „УЧИЛИЩЕН ПЛОД” през 2013/2014 година и да предостави възможност на своите подрастващи ученици да се хранят здравословно с плод или зеленчук?   

За нас е важна грижата за здравето на децата!

За нас приоритет е здравословното хранене с богати на витамини плодове и зеленчуци!

За нас цел е да образоваме подрстващите към здравословни навици при хранененто!

Приемът на плодове и зеленчуци е най-сигурният начин за съхраняване на добро здраве и дълголетие!

 

Как се осъществяват педагогическите мерки по схемата „Училищен плод“ в СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение?

Създали сме Здравно табло, в което предоставяме информация за здравословното хранене и други важни аспекти за здравето на ученика.

Здравно табло         

През месец ноември 2013г. беше проведена беседа на тема: „Производството на плодове и зеленчуци и мястото им в храненето на човека“  с учениците от начален курс на СОУ „Христо Ботев“. Децата с интерес изслушаха разказите на учителките  за произхода на плодовете, видовете плодове и начините на съхранение. Те споделиха свои наблюдения от отглеждането на плодове и зеленчуци вкъщи. Разказаха за хранителните навици на своите семейства и дискутирахa до колко полезни или вредни са те.
През месец декември 2013г.се състоя  беседа на тема „Полезни ли са плодовете и зеленчуците?“. Разискваха се въпроси, свързани с  витамините в плодовете и нуждата им за развитието на детския организъм.

През месец януари 2014г.  учениците рисуваха на тема „Най-вкусният плод“ в часовете по Изобразително изкуство. Беше направена изложба с най-сполучливите от тях. А често децата ползваха истински модели за рисунките си -плодове и зеленчуци благодарение на Схема „Училищен плод“.

През месец февруари 2014г.  в класовете от начален етап се проведе беседа  на тема „Най-полезните плодове през зимата“.

През месец март 2014г.  в класовете от начален етап беше представена презентация на тема „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ , подготвена от г-жа Даниела Недялкова. Презентацията може да разгледате тук.

През месец април 2014г. в двете подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение се проведе час за изработване чрез моделиране с различни материали на любим плод или зеленчук.

През месец май 2014г. в подготвителна група с класен ръководител г-жа Таня Лулкина се проведе „Празник на плодовете“. Малките ученици разиграха сценка с герои- любими плодове, измисляха си сами реплики и интересни истории с тях.