„Подобряване на качеството на образованието чрез въвеждане на целодневно обучение“

През учебната 2018/2019 година в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  учениците от I-VI клас продължават да се обучават в шест групи  чрез целодневна организация на учебния процес.

Целодневната организация на учебния ден се организира за ученици в дневна  форма на обучение и включва провеждането на учебни часове по училищния учебен план, дейности по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и занимания по интереси.

  Целодневната организация на учебния ден се осъществява при условията, определени от държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за личностно развитие.

2018/2019

Занимания на Групи за целодневна организация 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска

23.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.2017/2018

18.01.2018-НА АТАНАСОВДЕН В ЦЪРКВАТА

На 18 януари 2018г. учениците от начален етап на СУ «Христо Ботев»-град Съединение посетиха храма „Свети Атанасий” по повод християнския празник Атанасовден. Отец Атанас разказа на децата за празника, благослови ги, а те запалиха свещичка за здраве и благополучие.

11.01.2018г.-БЛАГОДАРЯ!

Учениците от III клас, включени в групата за целодневна организация на учебния ден с учител г-жа Галина Дингилева, отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря “ – 11 януари. В заниманията по интереси те проведоха беседа и споделиха мнения защо е нужно да сме благодарни,  а накрая изработиха и плакат на благодарността. Браво! Пожелаваме ви често да чувате и употребявате  думата „Благодаря“.


2016/2017

31 май 2017г.- ПИКНИК ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Учениците от ПИГ – начален етап и техните учители си  организираха пикник за последния учебен ден. Децата приготвиха вкусни сандвичи,  споделяха стихове и песни за ваканцията,  рисуваха рисунки и мечтаеха за предстоящите почивни дни!

Желаем им весела ваканция и много усмивки!

03.05.2017- „Индивидуалности в екип=Успех“

Участие на г-жа Галина Дингилева, учител в ПИГ втори клас в Приобщаващи практики в класната стая. Браво!

10.03.2017-„НЕ НА АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ“

Учениците от ПИГ – начален етап изгледаха специално подготвена презентация на тема „Не на агресията в училище!“ Те са запознаха с причините за агресия сред учениците и начините за справяне с нея. Презентацията провокира и дискусия между учениците и техните учители, в които всички заедно достигнаха до извода „Да бъдем позитивни, а не агресивни!“

„ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!“

За днешния празник- 1 март- учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха изложба от собственоръчно изработени мартенички. Децата от първи клас бяха организатори на тържеството, в което с рецитал  посрещнаха Баба Марта. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания . Традиционно ученици и учители на нашето училище  прескачаха огън.

В Арт клуб „Вълшебства“ (сформиран по проект „Твоят час“) с ръководител г-жа Галина Дингилева днес тематично се състоя работилничка за мартеници. В нея се включиха учители и ученици от ПИГ – начален етап. Всички те изработиха мартенички и картички за празника.

Учениците от ПИГ III клас с учител г-жа Милена Семерджиева се подготвиха за празника и със сръчните си ръчички изплетоха пъстри мартенички.

В Централната сграда на училището по инициатива на Комисията по гражданско, здравно и интеркултурно образование  и със съдействието на Ученическия комитет към училището, се проведе тържество, в което беше разказана легендата за мартеницата, учениците закичиха „дървото на мартениците“ и с настроение играха право хоро.

Доброволците от Клуб „Единство“-Съединение към БМЧК, част от които са ученици в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, закичиха мартеници на всички ученици и учители в училището.

Всички ученици и учители получиха персонален подарък- мартенички от МКБППМН при Община Съединение, за което сърдечно благодарим!

23.01.2017-„БДП В ПИГ“

„Презентациите са интересни -с тях правилата за движение са лесни!“

Под това мото – гледайки презентация по БДП с много картинки, забавни въпроси и гатанки, второкласниците в ПИГ начален етап усвояват правилата за безопасно движение по пътя в следобедните си занимания.

20.01.2017-СНЕЖНИ ИГРИ В ПИГ

Учениците от ПИГ – начален етап превръщат всеки петък в малък празник,  заради настъпващите почивни дни. А в изминалия петък си организираха снежни игри на двора.

23.12.2016г. – КОЛЕДНО МАСКАРАДНО ПАРТИ В ПИГ

Днес учениците от ПИГ – 1-4 клас и техните учители организира коледно парти с  маски. Всички много се забавляваха и се настроиха празнично за предстоящата ваканция!

22.122016г.- „ЗАЕДНО УЧИМ, ИГРАЕМ И СЕ ВЕСЕЛИМ“

22.12.2016г.- ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA и IIIБ клас посетиха училищната библиотека. Г-жа Ваня Ликова запозна учениците с реда в библиотеката.

21.12.2016г.- „ГОЛЕМИ ЧЕТАТ НА МАЛКИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA   и IIIБ клас четоха интересни приказки на учениците от IA и IБ  клас. Първокласниците ги слушаха с интерес и им показаха колко добре четат вече.

Четвъртокласниците гостуваха на децата от ПГ и им четоха Коледни приказки. За да благодарят на по-големите каки и батковци, децата ги поздравиха с молитва.

21.12.2016г. -В СТРАНАТА НА ПРИКАЗКИТЕ

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от ПИГ III клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева създадоха кът на приказните герои като изработиха табло.

20.12.2016-„ВЗЕМИ, ПРОЧЕТИ, ВЪРНИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, Пътуващото сандъче дойде и при третокласници. Събрало в себе си съвременни детски книги, не спира своята обиколка из СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение. Учениците от IIIA и IIIБ клас с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова четоха книжките от „Пътуващото сандъче“ . С голям интерес, любопитство и с много истински усмивки, децата задаваха въпроси и изказваха мнение за разглежданите книги. Всяко от децата си избра книга, която му хареса след направените анотации от класните ръководители. Книгите са с красиви илюстрации и много интересно съдържание. Благодарим за честта да се включим в тази интересна за децата инициатива!

20.12.2016-ПЪТУВАЩОТО САНДЪЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ОБИКОЛКАТА СИ!

Пътуващото сандъче с книжки пристигна и при учениците от ПИГ III клас с учител Милена Семерджиева. Децата с интерес разгледаха книгите в него и оставиха свои, които да отпътуват към следващата група ученици.

19.12.2016-КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

На 19.12.2016г. СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-град Съединение инициира КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ –
„ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА НА ХИТРИНО“, като организира КОЛЕДЕН БАЗАР.
Ние всички се присъединихме към много училища в България, които ще помогнат на Хитрино именно чрез традиционните коледни базари. Събраните средства от коледния базар и дарителска кампания ще бъдат преведени по сметката на СУ „Д-р Петър Берон“ в Хитрино.
Благодарим на всички, които подадоха ръка, показаха своята добрина, човечност и съпричастност и се включиха в базара и благотворителната кампания!

21.11.2016г.-„ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

На 21 ноември 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посрещнаха празника на християнското семейството сплотени и всички заедно-с учители, родители и гости. Направиха възстановка на „Въведение Богородично“- денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм.

17.11.2016г.-„Пътуващо сандъче“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация, наречен „Пътуващи сандъчета“. Неговата идея е съвременни детски книги да пътуват из библиотеки и училища в цялата страна, да останат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължат към следващото населено място. Сандъчетата „пътуват“ на щафетен принцип , наречен „Читателска щафета“ и по този начин детски книги на съвременни автори достигат до деца от малки населени места.

„Пътуващия гост“ първи в нашето училище посрещнаха учениците в ПИГ – II клас. Вълнението и емоцията от срещата с новите книги и нетърпението да бъдат прочетени бяха неописуеми!

Сандъчето с книги ще остане на разположение на учениците от начален етап до средата на януари.

04.11.2016г.- МИНУТИ ЗА ТАЛАНТИ!

На 4 ноември 2016г.  изключително забавни и зареждащи бяха часовете по Занимания по интереси в ПИГ  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Учениците, заедно със своите учители организираха  „Мини Ден на таланта“-минути, в които да изявят своя талант-рецитираха стихчета за родината, пяха български песни, танцуваха и играха хоро. Наградите за участниците бяха аплодисментите на публиката, а всички се забавляваха и изпълниха есенния ноемврийски следобед с лъчезарни усмивки на щастливи деца.

18.10.2016г.- Интерактивни занимания в ПИГ

Следобедните занимания по интереси се превърнаха във вълнуващи интерактивни игри. Учителите в ПИГ – I клас г-н Иван Бахчеванов и ПИГ – II клас г-жа Галина Дингилева подготвиха забавна игра-презентация, включваща гатанки, въпроси от любими приказки и въпроси за съобразителност. Учениците се включваха в игрите както индивидуално, така и отборно. Те се убедиха, че да усвояваш нови знания не е досадно и скучно, а забавно и интересно.

 11.10.2016г.- МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето на 11.10.2016г. /вторник/ учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“- гр. Съединение си направиха Маратон на четенето.

 Второкласниците  в ПИГ си организираха в заниманията конкурс за „Най-добър краснописец“ и „Най-добър четец“.

12.10.2016г.- „МЕЧТИТЕ НИ ОБЕДИНЯВАТ“

В седмицата, посветена на четенето, вдъхновени от любимите приказни герои, второкласниците в ПИГ с преподавател г-жа Галина Дингилева споделиха със съучениците си своите мечти и чрез работа в екип ги илюстрираха в табло. Малките откриватели научиха, че мечтите на хората могат да са различни, но способността им да мечтаят е нещото, което ги обединява. А да работят в екип се оказа ползотворно и забавно!
Таблото „Нашите мечти“ ще намери своето място в изложбата „Ние се учим, творим и играем“ в сградата на начален етап.

29.09.2016г.-„Добре дошла, есен!“

През изминалите дни учениците от ПИГ – втори клас  с преподавател г-жа Галина Дингилева посрещнаха есента в класната си стая чрез различни дейности в заниманията по интереси. Те изработиха пъстри есенни листа, с които украсиха класната си стая. Запознаха се с техниката отпечатък като групово сътвориха апликация „Есенно дърво“. Отново групово изработиха пано от естествени есенни материали, което нарекоха „Хоро“. Нарисуваха есенни рисунки и научиха ново стихче за есента. И за финал подредиха всичко в изложба под надслов „Ние се учим, творим и играем“, която може да бъде разгледана на втори етаж в сградата на начален етап.
2015/2016

През учебната 2015/2016 година в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  учениците от I-VIII клас продължават да се обучават чрез целодневна организация на учебния процес. Сформирани са шест ПИГ, в които учениците имат самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих и спорт.

ПИГ прогимназиален етап 2015/2016 година

ПИГ начален етап 2015/2016 година


17.05.2016г.- „Ваканция, здравей! “ в ПИГ – първи клас

Последният ден в ПИГ – първи клас на учениците от СОУ „Христо  Ботев“ с възпитател г-жа Галина Дингилева беше малък празник, изпълнен с много емоционални моменти! Децата, в трепетно очакване на летните дни, бяха развълнувани от предстоящите им любими занимания – игри с приятели, каране на колело и други. Наред с тях, те обещаха, че няма да забравят четенето и задачите!

До нови срещи във втори клас!

Пъстър, шарен Великден в ПИГ – I, II клас

През тази седмица, наречена Страстна и посветена на най-пъстрия пролетен празник, в следобедните занимания по интереси учениците от ПИГ- първи клас с възпитател г-жа Галина Дингилева и в ПИГ- втори клас с възпитател г-жа Милена Семерджиева изработиха декорация на Великденско дърво, с което украсиха класната си стая, пиленца от пластмасови лъжички, а на Велики четвъртък боядисваха яйца. Освен с традиционните техники, децата се запознаха и с техниките декупаж и печати от текстил.

Поздравления и пъстър на емоции Великден!

„ДНИ НА КНИГАТА В ПЪРВИ КЛАС“

По повод 23-ти април – Световен ден на книгата, учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“  с възпитател г-жа Галина Дингилева организираха три различни инициативи по време на следобедните занимания.

Първата инициатива нарекоха „Прочети ми приказка“. В нея се включи майката на Аделина, която зарадва децата с прочит на приказки от Андерсен. Благодарим искрено на майката на Ади, която прие радушно и отговорно поканата и беше наш специален гост! Ние от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изключително много държим на сътрудничеството с родителите – те са наши приятели и верни съюзници по пътя към възпитаването на отговорни и достойни личности!

Втората инициатива нарекохме „Как се правят книгите?“. Учениците от класа се запознаха с пътя на книгата от идеята на автора до книжарниците и изготвиха информационно табло.

Третата инициатива нарекохме „Да си направим книжка!“ Всички деца оцветиха илюстрации от любими приказки, които бяха събрани в обща книга, която нарекохме „Любими илюстрации от приказки“. Децата се запознаха с понятия като автор, художник, издателство и други, но преди всичко много, много се забавляваха!


19.04.2016г. – „МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

През месец Април проведохме „Маратон на четенето“ с учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Създадохме читалня на открито, където децата в приятна атмосфера преоткриха удоволствието от четенето.

Инициативата е заложена в Училищния и Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение осъществява дейности по тази стратегия, които имат за цел насърчаване на четенето и повишаване на интереса към книгата и четенето.

01.04.2016г. – ПРОЛЕТЕН ПИКНИК В ПИГ 1 КЛАС

Пикник „Диктовките отметнахме, задачите – решени и пикник ний си спретнахме от слънце вдъхновени!“
Днес учениците от първи клас с възпитател г-жа Галина Дингилева, вдъхновени от топлото пролетно слънце и по случай Първи април – ден на хумора и шегата, си организираха пикник в училищния двор по време на следобедните занимания по интереси. Пикникът премина в четене на приказки, похапване на любими храни, планове за предстоящата пролетна ваканция, много смях и игри!
Пожелаваме на всички слънчева и весела Пролетна ваканция!

27.03.2016г.-„ПРОЛЕТНО СЛЪНЦЕ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“

През изминалата седмица учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галина Дингилева посветиха следобедните занимания по интереси на настъпващата пролет! Създадоха си пролетен кът с ръчно направени пролетни цветя, щъркели и лястовички. Най-голям интерес и забавление у децата предизвика направата на слънце с отпечатъци от ръчички и снимка на всяко дете, което те сами нарекоха „пролетно слънце на приятелството“. Браво!

18.03.2016г.- РЕЦИТАТОРИ

На 18.03.2016г. се проведе предварителния кръг на конкурса „Най-добър рецитатор“  в СОУ“Христо Ботев“ за учениците от начален етап. Децата се представиха чудесно и отново много затрудниха журито. Най-добрите ще представят училището ни във финала на конкурса, организиран от НЧ „Съединение 1875“ на 21 март- Денят на поезията.


16.03.2016г.-ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ ОТ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Идва пролетта и учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галя Дингилева изработиха пъстри апликации с пролетни цветя! След минути, прекарани в оцветяване, изрязване и лепене, на белите листове грейнаха ярки нарциси и алени лалета! Браво! Нека пролетта да бъде за всички ви така цветна и богата на настроение, усмивки и добри дела!


08.03.2016г.-„КАРТИЧКИ ОТ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ’

За деня на мама- 8 март, първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галя Дингилева изработиха в следобедните занимания картичка-поздрав за мама. Браво!
2014/2015

През учебната 2014/2015 година в СОУ „Христо Ботев“ продължава да  се реализира проект: „Подобряване на качеството на образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”

 ПИГ 2014/2015 УЧЕБНА ГОДИНА

Презентация за дейността в ПИГ през 2014/2015 година тук.
През учебната 2014/2015 година в СОУ „Христо Ботев” град Съединение са сформирани пет полуинтернатни групи:

ПИГ 1 клас с възпитател Милена Семерджиева

ПИГ  2 клас с възпитател Антоанета Митова 

ПИГ 3 клас с възпитател Иван Бахчеванов

ПИГ  4 клас с възпитател Русанка Киримска

ПИГ сборна 5-7 клас с възпитател Стоян Енчев

Обща цел на проекта:

Подпомагане процеса на ефективно въвеждане на целодневната организация на учебния процес за ученици от I до VIII клас от средищните училища в страната. Целодневната органзация на учебния процес включва пълния образователен цикъл /задължителна подготовка, задължително– избираема подготовка, свободно-избираема подготовка,  самоподготовка, отдих и игри, хранене/ за постигане на общодостъпно, базисно знание основано на принципите на  справедливост, толерантност и перспективност.
Специфични цели:
1. Утвърждаване на средищните училища като инструмент в политиката за модернизиране и оптимизиране на училищната мрежа.
2. Повишаване качеството на образователно-възпитателния процес в средищните училища чрез:
а) насърчаване развитието на ключови компетентности, творчески способности и умения за живот, необходими на учениците в съвременното общество;
б) създаване на възможности за успешно преминаване в следващ клас, и в следващ етап или степен на образование и ограничаване рисковете за отпадане от училище поради затруднения в усвояването на учебното съдържание;
в) подобряване материалната база на средищните училища с оглед осигуряване на подходяща образователна среда за провеждане на целодневна организация на учебния процес.

3. Преодоляване на диспропорциите в степента на образованост на учениците от закритите и преобразуваните училища чрез:
а) създаване възможност за общуване и опознаване между деца от различни социални, етнически и културни общности;
б) създаване възможност за развитие личността на ученика в мултикултурна и конкурентна среда чрез специално подбрани дейности, включени в целодневната организация на учебния процес;
в) повишаване мотивацията на учениците, учителите, и на заинтересованите страни от прилагане на модела „целодневна организация на учебния процес”.

Информация за стартирането и реализирането на дейности по ПРОЕКТ BG051PO001-3.1.06 „ПОДОБРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В СРЕДИЩНИТЕ УЧИЛИЩА ЧРЕЗ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС” може да намерите в раздел „Добри практики” на сайта на РИО – Пловдив и на адрес: http://allday.mon.bg/?m=1  и http://alldaypublic.mon.bg/? 


2013/2014

Подготовка за великденските празници и емоционалното боядисване на яйцата в часовете  „Занимания по интереси“

Игрите на двора са приятен отдих за малките учениците сред дългите часове на занимания.

Учениците от I клас получиха първи своите раници по Проект. Доволни и щастливи, те с нетърпение ги напълниха с всички учебици и пособия.2012/2013


2011/2012