„Мултимедиен свят“

ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“ В 5-6 КЛАС

ПО ПРОЕКТ „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН“

Описание: Дейност за постигане на основно ниво на владеене на дигитални компетентности у учениците, затвърждаване и надграждане на придобитите знания и умения по предмета Информационни технологии у учениците от 5 клас, мотивиране за постоянно присъствие в учебните часове и за редовно усвояване на новия учебен материал, провокиране на логическото и творческо мислене на учениците, поставяне на задачи за самостоятелно търсене и откриване на научна информация, повишаване на мотивацията на учениците за учене и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили.

Цели: Повишаване на дигиталната компетентност на учениците от 5 клас, в съответствие с Европейската референтна рамка за оценяване на дигиталните компетентности.

Очаквани резултати: По високи резултати в училище и на НВО по ИТ.

Целева група: 13 ученици от 5 клас

Ръководител на клуба: Борислава Енчева

2022/2023 ГОДИНА

ПРОЕКТИ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 150-ГОДИШНИНА ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ  ТУК.

ПРОЕКТИ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОТЕВ ТУК.

 


 2020/2021

14.06.2021-„В ЕРАТА НА КОМПЮТРИТЕ“

Ha 14 юни 1951 г., тoчнo пpeди 70 гoдини, зaпoчвa paбoтa UNІVАС І. Toвa e пъpвият тъpгoвcĸи ĸoмпютъp, ĸoйтo пpивличa шиpoĸo oбщecтвeнo внимaниe. Bъпpeĸи чe e пpoизвeдeнa oт Rеmіngtоn Rаnd, мaшинaтa чecтo e нapичaнa пoгpeшнo „ІВМ Unіvас.“ Cъздaдeн oт Πpecпep Eĸepт и Джoн Moĸли – UNІVАС І изпoлзвa 5200 вaĸyyмни тpъби и тeжи мaлĸo пoвeчe oт 13 тoнa. Toй ĸoнcyмиpa 125 kW eлeĸтpoeнepгия и извъpшвa oĸoлo 1 905 oпepaции в ceĸyндa, paбoтeщи нa тaĸтoвa чecтoтa 2,25 МНz. Caмo цeнтpaлният ĸoмплeĸc (т.e. пpoцecopът и мoдyлът пaмeт) e c paзмepи 4,3 m нa 2,4 m нa 2,6 m. Цялaтa cиcтeмa зaeмa пoвeчe oт 35,5 m².

На 14 юни 2021г. учениците от двата клуба «В дигиталната епоха» и «Мултимедиен свят» по проект „Образование за утрешния ден“  с ръководители г-жа Даниела Недялкова и г-жа Борислава Енчева се потопиха в ерата на технологиите от древността до наши дни. Посетиха Пловдив Тех Парк-изложбена зала- Компютърни конфигурации, Периферни устройства към компютърни конфигурации, използващи перфокарти, перфоленти и магнитни ленти, експонати на пишещи машини, фотоапарати, телевизори, радиа. Надникнаха в лабораторията за копаене на съвременната криптовалута-биткойн. Вдъхновени от Музея на технологиите, всеки от тях се ангажира да потърси такава стара техника, използвана в миналия век, с цел създаване на изложбена зала и в нашето училище.

Друга цел на мероприятието беше учениците да се запознаят с възможности за обучение по ИТ. Учениците се почувстваха като истински студенти, сядайки в модерната зала за семинари и обучения, в която домакините представиха образователните институции, целящи да предоставят първокачествено обучение по ИТ. Пловдив Тех Парк  с предоставя възможност за придобиване на дигитални компетенции и повишаване на професионални качества.  На територията на Пловдив Тех Парк функционират образователни институции: Частна професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“; Професионален частен европейски колеж по иновативни технологии; Международно Висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

Полезно, интересно и мотивиращо посещение!

23 АПРИЛ 2021Г. -ЗАПОЗНАВАНЕ С РАЗЛИЧНИ ТЪРСАЧКИ. КОИ ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ СА НАДЕЖДНИ?

Презентация от урока тук.

22 АПРИЛ 2021Г. -ПРОЕКТИ

Учениците от клуб „Мултимедиен свят“ разработиха проекти по повод Деня на Земята, които може да разгледате тук.

„14 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧИСЛОТО ПИ“

Учениците от клуб „Мултимедиен свят“ в 6 клас при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, по Проект „Образование за утрешния ден“, отбелязаха Деня на числото Пи. π (произнася се пи) е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Традиционно денят на Пи се отбелязва на 14 март, тъй като 3, 1, и 4 са най-важните цифри на π в десетичния му вид.

Денят Пи е предложен от Лари Шоу през 1988 г., който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. Той използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159…

На Деня Пи през 2004 г. Даниел Тамет рецитира 22 514 цифри от π.

На 12 март 2009 г. Камарата на представителите на САЩ прокарва временно решение, с което признава 14 март 2009 г. за национален Ден Пи.

Денят Пи се отбелязва в България, Гърция и Турция на 14 март в 3:14 часа сутринта.

На 14 март се пада също така и рождената дата на Алберт Айнщайн и смъртта на Стивън Хокинг.

Учениците от клуба направиха проучване и разработиха различни проекти – табла и компютърни презентации, посветени на математическата константа. В часовете по Информационни технологии в горен етап, учениците от 8 до 11 клас разработиха видеоклипове по темата, които са публикувани в сайта на училището. Г-жа Борислава Енчева запозна учениците с приложението на числото π в живота около нас и показа, че математиката може да бъде забавна и интересна.

И понеже днес е празник, а празник без вкусна торта и подаръци не може, всички ученици от Клуб „Мултимедиен свят“ в 6 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, бяха наградени от Зам. – Директора по УД г-жа Таня Тодорова с органайзер за бюро, за усърдния труд и желание, което проявяват учениците. Браво, деца!

Честит ден на числото π!

Проекти за числото ПИ 2021г.

19.02.2021г.-Поклон пред делото на Апостола!

Във връзка с отбелязване годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, учениците от Клуб „Мултимедиен свят“ в 6 клас с ръководител г-жа Борислава Енчева, по Проект „Образование за утрешния ден“ при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, през часовете за занимания по интереси по време на дистанционното онлайн обучение, изработиха различни видеоклипове, флаери и колажи за Васил Левски – Апостола на свободата – пример за родолюбие. Учениците демонстрираха своите натрупани знания и дигитални умения по информационни технологии. Поздравления, деца!


 

2019/2020

КАКВО НАУЧИХМЕ ПО ИТ В КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“  В  5 клас?
ПО
ПРОЕКТ „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН“ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/ 2020 ГОД.ПРИ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – гр. Съединение тук.

Учениците демонстрираха своите натрупани знания и дигитални умения по информационни технологии и се включиха активно в отбелязването на различни празници. Проекти, разработени от участници в Клуб „Мултимедиен свят“ за Международния ден за безопасен интернет, Ден на розовата фланелка, 24 май, 2 юни, Периферни устройства тук. 

Планове на Уроци за часовете на клуб „Мултимедиен свят“, разработени от ръководителя г-жа Борислава Енчева тук.

НАГРАДИ ЗА УЧАСТНИЦИ ОТ КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“ В КОНКУРС НА МКБППМН ПРИ ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ ПО ПОВОД 1 ЮНИ 2020Г.

В трите категории на конкурса за рисунка, фотография, стихотворение учениците от Клуба се включиха активно и завоюваха доста от призовите места. Поздравления. Към страницата на Община Съединение тук.

КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“ ПОЗДРАВЯВА ЗА 24 МАЙ!

По повод най-българския и светъл празник 24 Май, учениците от Клуб „Мултимедиен свят“ в 5 клас с ръководител г-жа Борислава Енчева, по Проект „Образование за утрешния ден“ при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, през часовете за занимания по интереси по време на дистанционното онлайн обучение, изработиха оригинални и ефектни компютърни презентации и колажи от изображения за празника. Учениците демонстрираха своите натрупани знания и дигитални умения по информационни технологии. Поздравления, деца! Честит 24 Май!

21.05.2020- ИНТЕРАКТИВНИЯТ ДИСПЛЕЙ ВИ ОЧАКВА!

По проект “Образование за утрешния ден” СУ „ХристоБотев“-град Съединение получи 65 инчов интерактивен тъч дисплей. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

По него в нашето училище са сформирани два клуба по интереси с цел повишаване на дигиталната компетентност и умения на учениците  по ИТ в съответствие с Европейската референтна рамка за оценяване на дигиталните компетентности.

Клубовете се ръководят от г-жа Борислава Енчева – „Мултимедиен свят“ и г-жа Иванка Габровска – „ИТ“.

65“ екран е страхотен панел за докосване на учебното съдържание, представено под различни форми. Панелът с едно докосване заменя няколко общи устройства: бяла дъска, компютър, проектор, телевизор, прожекционен екран, система за високоговорители. Touch панелът е съвременно и  модерно решение за обучение и презентация.

Да ни е честит!

26.02.2020г.-ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Учениците от Клуба разработиха проекти в часовете, с които се включиха в обелязването на празника. тук.

11.02.2020- „16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ!“

Участниците в клуб „Мултимедиен свят“ с ръководтел г-жа Борислава Енчева изработиха рисунки в Paint за празника.