„В дигиталната епоха“

КЛУБ „В ДИГИТАЛНАТА ЕПОХА“

УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Целева група: ученици от  8А , 9A , 10 A клас,

 Брой занимания: 1 /един път/ седмично * 2 занимания или *3 занимания

Общ брой занимания: 70 занимания

 Начална дата: 01.12.2020 г., Крайна дата: 30.06.2021 г.
Брой ученици в група: 15
Категория: Информационни технологии

Ръководител: Даниела Недялкова

  1. КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА

Обучението по информационни технологии (ИТ) в гимназиален етап е насочено към надграждане на  базисни знания, умения, свързани с учебния предмет и придобити в прогимназиалния етап; с изграждането на дигитални компетентности на ученика и с приложението им в различни предметни области.

Обучението в клуба ще надгради знанията и уменията от Основно към Самостоятелно ниво на владеене на дигитални компетентности; ще затвърди, надгради и развие придобитите в задължителната подготовка по ИТ в прогимназиален етап знания и практически умения; ще развие  творческия потенциал у всеки един.

Учениците ще надградят уменията си за работа с различни от учебната програма софтуери- за обработка на графични изображения, за създаване на видеоклипове, създаване на сложни текстови документи, презентации от по-високо ниво (ZUI).

Акцент в програмата е използването на облачната платформа Office 365 и разкриването  на предимствата на всичките ѝ приложения-работа в споделена среда, електронна поща, място за съхранение на файлове, организиране на календар с възложени задачи и събития, създаване на онлайн документи-текст, таблица, презентация, платно, анкета/тест чрез Forms.

Обучението в клуба ще засили интереса на учениците към IT професиите и ще им помогне от ранна възраст да се насочат към IT сектора, в който изключително динамично новите решения и технологии ни превръщат в дигитална епоха.

Цели

  1. Да се постигне по-добро използване на дигиталните технологии за учене и взаимопомощ на съучениците;
  2. Да се развият дигитални умения, необходими за живота и работата в епоха на бързи промени, свързани с дигитализацията;
  3. Формиране на положително отношение към Информационните технологии, създаване на интерес и мотивация на учениците за придобиване на дигитални знания и умения.
  4. Създаване и развиване на волеви качества като самостоятелност, упоритост, способност за вземане на решения, критичност и самокритичност.
  5. Развиване на наблюдателност, въображение, концентрация на мисленето, памет.
  6. Развиване на способност за превръщане на идеите в дела посредством креативност, както и способност за планиране и управление на проекти.
  7. Придобиването на компетентности, подкрепящи личностното развитие, усвояването на знания и умения за работа в дигиталното общество ще допринесе за социалната интеграция и професионална реализация и развие нагласи за вземане на информирани решения в полза на себе си и на другите за гарантиране на устойчиво развитие на поколенията;
  8. Ранно професионално ориентиране-засилване на интереса към професията на IT специалистите и разработчици на дигитално съдържание
  • ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ

 1.Да използват онлайн редактори и настолни програми за съждаване на сложни текстови документи, обработване на изображения, създаване и редактиране на видеоклипове.

2.Да създават сложно цифрово съдържание в различни формати

3.Да създават интерактивни и различни презентации с непознатите им до сега софтуери – Sway, Prezi.

4.Да използват всички възможности на „облака“ през различни устройства с огромното изобилие от приложения в него- в това число-електронна поща, място за съхранение на файлове, организиране на календар с възложени задачи и събития, създаване на онлайн документи-текст, таблица, презентация, анкета/тест чрез Forms.

5.Да оценяват надеждността на намерената информация в Интернет и да могат да я прилагат в различни области на знанието. Да я обработват и съхраняват в „облака“. Да правят справки и да ги обобщават.

6.Да използват самостоятелно някои функции на онлайн услуги. Да умеят да разрешават проблеми, свързани с устройството и мрежата.

7.Да бъдат интелигентни интернет потребители, спазвайки правилата на онлайн комуникацията

8.Да зачитат авторските права на готовите материали, които използват; цитират коректно информационните източници
ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА КЛУБА 2020/2021 ТУК.

Сертификати за участниците, владеещи самостоятелно ниво на дигитална компетентност тук.

02.07.2021-ТРЕТО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ!

Кристиян Дългърски от 8 клас – клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение завоюва трето място в VII-ми Национален конкурс „Вазовата България“ в категория Презентация. Всяка година наши ученици се включват в конкурса, организиран от Къща музей „Иван Вазов“, Община Сопот и под патронажа на Министъра на образованието, съпътстващ честването на годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. През 2018г. в същата категория Стела Дребчева от 11 клас спечели 1 място, а сега Кристиян Дългърски със своите умения, придобити в заниманията на клуба, донася престижното трето място за училището ни. Поздравления, Кристиян!

Кристиян Дългърски от клуб „В дигиталната епоха“ с вълнение получи Грамотата и подаръчния си комплект за спечеленото трето място за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2021“. СУ „Христо Ботев“-град Съединение зарадва ученика с още една персонална награда-power bank. Поздравления, Кристиян! Пожелаваме ти още много успехи и през следващата учебна година!

28.06.2021-КАКВО НАУЧИХМЕ В КЛУБА ПРЕЗ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА?

На 28 юни 2021г. в последните занимания на клуба участниците показаха какво са научили през учебната година и с гордост демонстрираха създадените от тях колажи, флаери, видеа, презентации, табла, дипляни и други. Всеки участник има собствена папка портфолио в облачното пространство, където са съхранени творческите му постижения. За награда и за допълнителна мотивация за успешния финал на дейността на клуба, всеки член на клуба получи от г-жа Д.Недялкова своята 16 ГБ флаш-памет, в която да запазва бъдещите си постижения. И разбира се – сладка почерпка, запечатваща емоциите и прекрасните впечатления, отличните резултати и постигнати цели. Весела лятна ваканция!

26 ЮНИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ!

„НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“, „ВИДОВЕ НАРКОТИЦИ“, „НАРКОТИЦИТЕ-ИЗБОР ИЛИ СВОБОДА“-това са част от темите, които учениците от Клуб „В дигиталната епоха“ и от 9,11 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение развиха в своите дипляни по повод 26 юни- Международен ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Изработиха ги  в занятията на клуба и в  профилираните часове по Информационни технологии и ги представиха пред съучениците си. Дипляните ще бъдат размножени през следващата учебна година за всички ученици и ще

25.06.2021-СРЕБЪРЕН МЕДАЛ И НАГРАДА ЗА ВЕРОНИКА ТУРСУНСКА ОТ 8 КЛАС!

Вероника Турсунска от 8 клас с вълнение прие сребърния си медал и Грамотата за спечеленото второ място в 12-ти Международен конкурс „Творчество без граници“ Хасково 2021г. Директорът на училището г-жа Спаска Ненчева я награди с външен харддиск, на който да съхранява всички свои постижения и занапред. Честито, Вероника! Уменията и знанията ти от заниманията в клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ бяха увенчани с успех! Гордост си за нашето училище!

послужат като образователно-информационен материал. Видео тук.

 

21.06.2021Г. – ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА В МУЗЕИТЕ

На 21 юни 2021г. учениците от клуба се разходиха из музеите на компютрите в България и света. Разгледаха в интересни статии, видеа, сайтове компютърна техника от миналия век до днес. Няколко ученици от клуба потърсиха информация и я представиха пред съучениците си. Темата е вдъхновяваща и продължение на посещението в изложбената зала на Пловдив Тех Парк от миналите занимания.

16 ЮНИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С КИБЕРТОРМОЗА

През месец Юни 2021г. в часовете по ИТ  участниците в клуб „В дигиталната епоха“  (по модул „Връстници обучават връстници“)  с ръководител г-жа Даниела Недялкова-член на УКС представиха пред съучениците си интересни видеа за безопасен и забавен интернет. Темите „Хакнати профили, Екранно време, Онлайн тормоз, Дигитални отпечатъци“ събудиха интереса у учениците. Те са предоставени от Safenet. След видеата учениците дискутираха върху проблемите и опасностите в Интернет.

14.06.2021-„В ЕРАТА НА КОМПЮТРИТЕ“

Ha 14 юни 1951 г., тoчнo пpeди 70 гoдини, зaпoчвa paбoтa UNІVАС І. Toвa e пъpвият тъpгoвcĸи ĸoмпютъp, ĸoйтo пpивличa шиpoĸo oбщecтвeнo внимaниe. Bъпpeĸи чe e пpoизвeдeнa oт Rеmіngtоn Rаnd, мaшинaтa чecтo e нapичaнa пoгpeшнo „ІВМ Unіvас.“ Cъздaдeн oт Πpecпep Eĸepт и Джoн Moĸли – UNІVАС І изпoлзвa 5200 вaĸyyмни тpъби и тeжи мaлĸo пoвeчe oт 13 тoнa. Toй ĸoнcyмиpa 125 kW eлeĸтpoeнepгия и извъpшвa oĸoлo 1 905 oпepaции в ceĸyндa, paбoтeщи нa тaĸтoвa чecтoтa 2,25 МНz. Caмo цeнтpaлният ĸoмплeĸc (т.e. пpoцecopът и мoдyлът пaмeт) e c paзмepи 4,3 m нa 2,4 m нa 2,6 m. Цялaтa cиcтeмa зaeмa пoвeчe oт 35,5 m².

На 14 юни 2021г. учениците от двата клуба «В дигиталната епоха» и «Мултимедиен свят» по проект „Образование за утрешния ден“  с ръководители г-жа Даниела Недялкова и г-жа Борислава Енчева се потопиха в ерата на технологиите от древността до наши дни. Посетиха Пловдив Тех Парк-изложбена зала- Компютърни конфигурации, Периферни устройства към компютърни конфигурации, използващи перфокарти, перфоленти и магнитни ленти, експонати на пишещи машини, фотоапарати, телевизори, радиа. Надникнаха в лабораторията за копаене на съвременната криптовалута-биткойн. Вдъхновени от Музея на технологиите, всеки от тях се ангажира да потърси такава стара техника, използвана в миналия век, с цел създаване на изложбена зала и в нашето училище.

Друга цел на мероприятието беше учениците да се запознаят с възможности за обучение по ИТ. Учениците се почувстваха като истински студенти, сядайки в модерната зала за семинари и обучения, в която домакините представиха образователните институции, целящи да предоставят първокачествено обучение по ИТ. Пловдив Тех Парк  с предоставя възможност за придобиване на дигитални компетенции и повишаване на професионални качества.  На територията на Пловдив Тех Парк функционират образователни институции: Частна професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“; Професионален частен европейски колеж по иновативни технологии; Международно Висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

Полезно, интересно и мотивиращо посещение!

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА КОЛАЖ

Вероника Турсунска от 8 клас  – участник в клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ спечели сребърен медал  за колажа си „Любима България“ в  Дванадесети международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – Хасково 2021,  организиран от Община Хасково. Фондация Еврика, ОНЧ „Заря-1858“ и Компютърна школа „Вале”- Хасково с подкрепата на Еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Ванина, Светослава и Ивайла също участваха с колажи, изработени в часовете на клуба.

Поздравления, Вероника! Гордеем се с твоето постижение!

7 ЮНИ 2021Г. –ДА ПОКАЖЕМ СВОИТЕ УМЕНИЯ ПО ИТ

Ръководителят на клуба е наясно с придобитите умения на участниците по време на заниманията. Но какво по-хубаво от това те да ги покажат и на своите учители и съученици . В заниманията участниците си избраха любимия учебен предмет и разработиха по един урок под формата на презентация, видеоклип, с които зарадваха своите преподаватели. За финал и разтоварване в играта „Групова фигура“ се получиха интересни геометрични форми от човешки тела.

БОТЕВ-ГЕРОЙ И ПОЕТ!

Учениците от Клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ изработиха флаери и видеа по повод 2 юни – Денят на Ботев. Представиха ги пред съучениците си в часовете по ИТ.

В компютърен препис на вечните Ботеви стихотворения се включиха ученици от 8,9,10,12 клас. А участниците в клуба-в ролята на редактори-ги обединиха в електронна стихосбирка.

С кратки откъси от Ботеви стихотворения, участниците в клуба се прекланят пред героичната смърт на великия български революционер и гениален поет Христо Ботев!

Видео тук.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

 МИНУТА  МЪЛЧАНИЕ.  СЛИЗА  НЕБЕСНАТА  ЧЕТА.
МИНУТА  БЪЛГАРИЯ.  ХРИСТО  И  ШЕПА  МОМЧЕТА.
МЪРТВИТЕ  ИДВАТ…  И  ПРАВЯТ  ЖИВА  ВЕРИГА.
ДО  СВОБОДАТА  СЪС  ЛАЗЕНЕ  ТРУДНО  СЕ  СТИГА.

КОЙ  ЩЕ  ПОСМЕЕ  ОТ  ВСИЧКИ  ПОСЛЕДНО-ПЪРВИ
ДУМА  ДА  КАЖЕ,  ДА  КРЕСНЕ  И  КАМЪК  ДА  ХВЪРЛИ?
МИНУТА  ПРОВЕРКА.  КЪДЕ  ВИ  СА  ВСИЧКИТЕ  ЖИВИ?
НА  ОПЛАКВАЧКИ  ПРЕВЪРНАХТЕ  И  САМОДИВИТЕ.

ВИЯТ  СИРЕНИТЕ.  ВИЕ  ВЪЛКЪТ  НА  УМРЯЛО.
НА  СВОБОДАТА  Й  ПИСНА  ДА  Я  ВЕНЧАЯТ  С  ВСЯКО  НАЧАЛО,
ДА  ИЗНАСИЛВАТ  ДУШАТА  Й,  ДА  Я  ОБЛИЧАТ  ВЪВ  НОВА  РИЗА…

ГОДИНИ  НИЗОСТ…  ХРИСТО  С  МОМЧЕТАТА  СЛИЗА.
СТЕНЕ  ЗЕМЯТА.  ПОТРЪПВА  БАЛКАНЪТ,  СТАРИЯ…
МИНУТА  САМО.  КОЛКОТО  ДА  ОПЛАЧЕМ  БЪЛГАРИЯ.

Автор:  Яна  Кременска

Видео: Ванина Адърска 8 клас

Клуб „В дигиталната епоха“

Музика: „Тих бял Дунав“

31 МАЙ 2021 В РОЛЯТА НА IT СПЕЦИАЛИСТИ

На 31 май 2021г. занятията в клуба бяха посветени на патрона на нашето училище-Христо Ботев. Учениците изработиха флаери и видеа за 2 юни и ги представиха  пред съучениците си в часовете по ИТ. В компютърен препис на вечните Ботеви стихотворения се включиха ученици от 8,9,10,12 клас. А участниците в клуба-в ролята на редактори-ги провериха за грешки, редактираха оформлението на страниците, конвертираха ги в pdf файлове, които обединиха чрез онлайн редактор в електронна стихосбирка. Забавни и с много настроение навън в просторния училищен двор състезателните игри „Майчин зов“ и „Открий геометричния си родител“ бяха чудесен завършек на емоционалния ден.

24 МАЙ!

Учениците от клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“ изработиха поздравителни картички за 24 май. С тях те благодариха на  своите учители за примера и вдъхновението, които им дават в образованието и живота.

Честит празник!

https://youtu.be/5rOgfJvG-M8

10-17 МАЙ 2021 – ОЩЕ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ОБЛАКА

На 10 май 2021г. „Преносимата тетрадка“ One Note беше на фокус в заниманията на клуба. Г-жа Недялкова разкри възможностите на бележника-създаване на секции, страници, вмъкване на различно съдържание и споделяне. В новия бележник на Клуба в раздел „Игри“ беше отворена първата страница „Кой къде живее?“ и участниците с интерес изпратиха снимки от любими места вкъщи-отгатваха кое на кого е и разказаха интересни случки, свързани с приятните и уютни кътчета.

На 17 май 2021г. Stream – още един член от семейството на Microsoft- поточното видео заинтригува участниците на клуба. Г-жа Недялкова представи Stream – създаване на събитие на живо, качване и споделяне на видео, намиране на видеа, канали и групи.

 

22 април – Световен ден на Земята!

По целия свят човешката дейност води до унищожаване на Земята! Все повече развитието на човечеството вреди и води до замърсяването на природата. Замърсяване на въздуха и промени в климата! Обезлесяване! Намаляване на биологическото разнообразие! На път сме да унищожим себе си и Земята! През последните десетилетия  нарастването на въглероден двуокис в резултат от човешката дейност е причина за замърсяването на околната среда и от тук за глобалното затопляне. Трябва да спомогнeм за предотвратяване на замърсяването на природата! Всеки един човек може да направи малки стъпки! Да засадим дърво! Да преосмислим  начина си на транспорт! Да избягваме пластмасата! Да ограничим вредните  за околната среда продукти! Да предадем  старите електроуреди за скрап! Да пазим реките, водите  и живота в тях! Това е нашият дом, това е нашето място, това е нашата ЗЕМЯ!

Видео: Вероника Турсунска- 8 клас , Клуб „В дигиталната епоха“, Музика: Halo – Beyoncé

Видео в you tube:https://youtu.be/YaeakUGjjGY

145 ГОДИНИ ГЕРОИ ЗА ПРИМЕР И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ!

Априлското въстание е връхна точка в българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането.
Избухва на 20 април 1876 г.
Негова задача е извоюването на независимост на България от Османската империя. Ще помним Априлското въстание като един от най-героичните периоди в многовековната ни история.Тогава един малък народ дръзва да се изправи срещу цяла империя в името на свободата.Тогава се раждат и умират великите герои на България!Трябва да помним имената им!Поклон пред саможертвата и подвига ви, герои на България!

Видео в  you tube : https://youtu.be/s-NlkOxwnYQ

Видео: Катя Янкова Чолакова- 8 клас, СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, Клуб «В дигиталната епоха» , Стефка Съботинова – „Притули се планината“

12-26.04.2021г. SWAY-ИНТЕРАКТИВНИТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИ ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА MICROSOFT

На 12 април 2021г. г-жа Недялкова показа още едно приложение от голямото семейство на Microsoft-Sway (ръководство за работа). To позволява на потребителя да комбинира мултимедия и текст в изработката на документи, презентации и материали с различна насоченост. Услугата е относително нова и се присъедини към гамата от продукти на световния софтуерен лидер Microsoft през октомври 2014 г. Учениците получиха своите Грамоти за участието си във втори национален конкурс „Космонавтика 2021“ и разгледаха спечелилите проекти в различните категории.

На 26 април 2021г. чрез демонстрация в sway и с презентация (Sway-интерактивните презентации на Microsoft) г-жа Недялкова обогати познанията за приложението. Специален гост на занятията беше и г-жа Ненчева-директор на училището. Празниците 24 май и 2 юни оживяха в интерактивните платна  на sway. Участниците бяха разделени в две стаи и екипно работиха по създаването им. Проектите бяха представени в общата стая. За домашна работа учениците получиха задача да изработят платно на sway по избран от тях учебен предмет. Във връзка с предстоящите празници всеки челен на клуба разкри какво качество –великденско пожелание се крие зад шарените пъстри яйца.

 

12 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА!

Учениците от клуб „В дигиталната епоха“  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, сформиран по проект „Образование за утрешния ден“,  се включиха във втори национален конкурс с международно участие  „Космонавтика 2021“. Приеха предизвикателството, показаха своите умения и се съревноваваха с  3215 участници от България,  Нова Зеландия (гр. Оукланд), Германия (гр.Берлин), Чехия (гр.Прага), Молдова (с.Паркани), Русия (гр. Москва, гр. Курск, гр. Краснодар) и Великобритания (гр. Бейзингстоук). С участието си учениците изразиха своите мисли, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на Космоса. Създадоха проекти в три направления-мултимедийна презентация, информационно табло, видео и анимация. Получиха Грамоти за своето достойно представяне. Поздравления!

Проектите на учениците са публикувани в официалната страница на конкурса на адрес КОСМОНАВТИКА2021 (pica-center.com)

https://www.youtube.com/watch?v=uv6ci5L-MFY

08-15-22-29.03.2021Г. – ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ОБЛАКА

На 8 март 2021г. г-жа Недялкова започна първа от серията демонстрации на възможностите на облака на Microsoft. Със служебните си акаунти ***@edu.mon.bg пред учениците се разкриват необятни възможности. В първите теми беше разгледана електронната поща Outlook -организацията на папки, писане на нов мейл. Продължи работата и по конкурса „Космонавтика 2021“.

На 15 март 2021г. учениците надградиха уменията си за организация на електронната си поща и писането на мейли в Outlook и се запознаха с възможностите на One drive. Бяха изпратени 3 видеоклипа, 3 информационни табла и една презентация за участие в международния конкурс „Космонавтика 2021“-участниците ги представиха във финален вариант. И за забавление децата изработиха свой знак в играта „Направи си знак“ – емблема за състояние, в което често се намират.

На 22 март 2021г. учениците усвоиха умения за работа с трите най-често използвани програми – Word, Excel, Power point, но с предимствата им в облака на @edu.mon.bg. На стената на екипа г-жа Недялкова сподели полезни линкове с упътвания за самостоятелна работа. И традиционно за забавление (тези, които пожелаха да споделят нещо лично), а и разтоварване-Пъстра пролетна картинка  с положителни качества в играта „Автореклама“, а в играта „Аз вкъщи“ всеки определи кое е неговото любимо място.

На 29 март 2021г. Forms беше на фокус в заниманията на клуба. Със специално подготвена презентация-ръководство Тестове във Forms, г-жа Недялкова показа възможностите на Microsoft за създаване на тестове, на анкети и на моментни проучвания директно на стената на Екипа. За домашна и самостоятелна работа учениците сами ще създадат тест по учебен предмет. Учениците от 9 клас присъстваха на онлайн обучение на 25.03.2021г. в рамките на „Дни на медийна грамотност 2021“ на тема „Фалшиви новини по време на пандемия“ и споделиха своите впечатления, разказаха за мероприятието. Разделени в отделни стаи, децата работиха по групи, като имаха задача да напишат послание за 24 май във връзка с предстояща изява на клуба. В клуба бяха разгледани и две предложения за изява в конкурсите „Вазовата България 2021“ и „Изборите, които правим“.

01.03.2021г. -РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ. ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И ОКОЛНАТА СРЕДА

На 1 март 2021г. заниманията в клуба започнаха с размяна на мартеници и пожелания за здраве и усмивки. Темата днес беше подготвена за представяне от учениците чрез презентациите Решаване на проблеми  и Въздействие от използване на дигиталните технологии. И понеже участниците искат да покажат своите умения, решиха да участват във втори национален конкурс с международно участие „Космонавтика 2021“. Момчетата създадоха видеоклипове, а момичетата-информационни табла. За тонус и добро настроение и раздвижване накрая поиграхме на двора в „Спасителни лодки“.

26.02.2021-ЗА ОЩЕ ПО-МОДЕРНА МАТЕРИАЛНА БАЗА!

Нова презентационна техника-мултимедиен проектор и стенен прожекционен екран, са прекрасно обновление на Компютърен кабинет №1 в централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Те са закупени със средствата на клуб „В дигиталната епоха“ по проект „Образование за утрешния ден“. Участниците в клуба са щастливи, че в часовете по Информационни технологии всички ученици от 3 до 12 клас ще наблюдават преподаваните уроци с още по-високо качество на картината, контраст на цветовете, с впечатляваща яркост и наситеност.

“PINK WEEK” –СЕДМИЦА БЕЗ ТОРМОЗ!

Клуб „В дигиталната епоха“ с подкрепата на Училищен Координационен Съвет ви кани да посветим тази седмица на Световния ден за борба с тормоза в училище.

На 2 етаж в централната сграда е обособена „розовата зона“.

През цялата „розова седмица“  имате възможност да оставите своя позитивен розов отпечатък:

-В кутията „Добри дела“ пуснете написана от вас преживяна или направена добра постъпка. Разкажете ни – добрите дела трябва да бъдат чути!

-На флипчарта запишете своето послание, призив, правило за по-добра училищна атмосфера. Нарисувайте ни стикер или символ-символизиращ доброто у вас.

-Оставили сме място и за вашите рисунки, картички. Рисувайте вкъщи за доброто, за приятелството и толерантността. Надпишете я с двете имена и класа си и я оставете. Там вече са поставени рисунките на учениците от 6 А клас, които бяха изработени още в началото на присъствената учебна година.

-В сряда-в Деня на розовата фланелка, розовият цвят в дреха или аксесоар – ще покаже вашата нетърпимост към тормоза в училище. Нека всички да сме с цвета на добротата!

Клуб „В дигиталната епоха“ е сформиран по проект „Образование за утрешния ден“ с ученици от 8,9,10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Кибертормозът е една от формите на тормоз и участниците се включват в „PINK WEEK” с флаери и постери за онлайн безопасността, съвети и правила за спазване на нетикет-а.

Част от участниците  в клуба са включени и в онлайн обучение на 22 февруари на тема: „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“, организирано от националната интернет платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Лектори на уебинарите са трима журналисти – членове на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) – с дългогодишен опит както в професията си, така и в провеждането на обучения и работата с младежи: Мария Черешева, Мартин Димитров и Иван Радев. Обучението се провежда  в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2021“ – инициатива на Коалиция за медийна грамотност, която цели повишаването на медийната грамотност на българските граждани.

“Дни на медийната грамотност 2021” се подкрепя от  Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Програма за малки грантове на Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“, УНИЦЕФ, TechSoup Europe и Funky Citizens.

22.02.2021Г.-ПРАВИЛА И НЕТИКЕТ. БЕЗОПАСНОСТ. ОНЛАЙН КОМУНИКАЦИЯ

На 22 февруари 2021г. – в месеца на безопасен интернет и в седмицата без тормоз в училище, участниците в клуба изгледаха интересни видеа за онлайн комуникацията, видовете социални мрежи. В презентация чрез покадрово анимиране „Опасности в Интернет“ надградиха знанията си за опасностите и сайтовете за помощ. Подготвиха флаери и стикери (оформиха информационен флипчарт)  и инициираха събитието PINK WEEK, обособиха „розова зона“ без тормоз в училище. Предадоха своя опит и на съучениците си и в часовете по ИТ презентираха наученото в клуба.Остана време за забавни игри „Небе-нос-земя“ и „Игра на комплименти“.  На 22 февруари 2021г. от 18,30 часа Ванина и Вероника се включиха в онлайн обучение на тема: „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“, организирано от националната интернет платформа за ученическа журналистика sCOOL Media.

15.02.2021г. -ДА ЗАЧИТАМЕ АВТОРСКОТО ПРАВО НА ВСЕКИ!

На 15 февруари 2021г. участниците в клуба се запознаха с Авторското право и се научиха как да зачитат авторските права на готовите материали, които използват; да цитират коректно информационните източници. Изгледаха специално подбрани обучителни  видеа. Използваха различни търсачки за намиране на една и съща информация. Остана време да работят практически и изготвиха колажи от собствени снимки (свързано с темата за зачитане на АП) с програмата PhotoGallery за участие в 12-ти международен конкурс „Творчество без граници“ и презентации за конкурса „Времена и будители“.

25.01.2021г.-08.02.2021г. – РАЗЛИЧНИЯТ СОФТУЕР ЗА ПРЕЗЕНТАЦИИ PREZI

На 25 януари 2021г. участниците видяха света на презентациите през различен поглед. Г-жа Недялкова представи и демонстрира софтуера „Prezi“ като приложи  кратко ръководство за работа с Prezi и връзка към облачна кратка презентация „Кумата“. Интересните следобедни часове продължиха с игрите „Среща на известни личности“ и „Групово съчиняване на история на Клуба“.

На 8 февруари 2021г. създадохме акаунти и започнахме да работим онлайн в PREZI. Учениците демонстрираха и усвоените умения за създаване на колажи с PhotoGallery за предстоящите празници. И за  да бъде забавно поиграхме на „Небе-нос-земя“ и „Игра на комплименти“.

11-18. 01.2021г. – ВИДЕОКЛИПОВЕ ОТ СНИМКИ

На 11 януари 2021г. г-жа Недялкова представи  презентация „видеоклип“  и демонстрира възможностите на софтуера Photo Story – безплатен инструмент на Microsoft за създаване на видеоклипове от снимки. Учениците избраха различни теми и в занятието намериха информация в Интернет – подходящи снимки, свалиха и музика, и текст.

На 18 януари 2021г. Ванина представи – видеоклип за 1 март, а Вероника -видеоклип за Пролетните празници.  В играта „Магазин за вълшебни неща“ всеки ученик си купи качество-символика на името на някой от участниците в клуба ( и по този начин виртуално се свърза с него) като заплати с мисъл, песен, пожелание. В играта „Шерлок Холмс“ развихме абстрактното мислене и асоциативно представяне и свързване на 4 предмета в едно общо изречение.

04.01.2021г. – КОЛАЖИ „БОТЕВ В СЪРЦАТА НИ“

На 4 януари 2021г. патриотизмът и родолюбието изпълниха часовете в клуба. На 6 януари 2021г. се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Г-жа Недялкова представи нов софтуер за създаване на онлайн колажи от снимки чрез демонстрация и презентация „Колаж за Ботев“. Учениците се насочиха в различни тематики за своите колажи „Ботев в сърцата ни“-семейството, произведенията, четниците, паметници , родно място… всички- свързани с патрона на училището Христо Ботев.

21.12.2020г. -„МОЯТА КОЛЕДА В КОЛАЖ“

На 21 декември 2020г. коледният дух влезе и в заниманията на клуба. Участниците изтеглиха коледни късметчета за новата 2021г.-на кой какво се падна-записано е в портфолиото му. А по темата за създаване на колаж – децата изгледаха презентация – „Колаж“, г-жа Недялкова демонстрира възможностите на онлайн и настолни програми. Участниците създадоха чудесни колажи от украсата в дома им. А на края всички се разделиха с усмивки в играта „Предаване на маски“ и отправиха един на друг пожелания за весели празници, здраве и успехи през новата 2021 година.

14.12.2020г. -ВИЗИТКИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В КЛУБА

На 14 декември 2020г. участниците на клуба с лекота преодоляха и следващото софтуерно предизвикателство-„изработване на визитки“. Г-жа Недялкова показа програмите Word и Publisher (презентация по темата-тук). В самостоятелната си работа учениците подбраха цветове, шрифт и дизайн, който впечатлява и унифицира тях като членове на сътрудници по ИТ. В работата в екип взаимно си помогнаха тези, които нямаха подходящо устройство. В играта за позитивно изграждане на личността „Познай кой е толкова добър?“ Вероника безпроблемно разпозна Антоанета по умението ѝ да рисува.(Антоанета получи и сертификат тук.) Визитките са добавени към портфолиото на участниците-разгледайте ги тук.

07.12.2020г.-ЛОГО НА КЛУБА

На 7 декември 2020г. участниците в клуба се справиха с първото предизвикателство- самостоятелно от вкъщи на своите устройства използваха различни програми за изработване на лога (онлайн и настолни приложения). В началото на часовете изгледаха специално подготвена от ръководителя си презентация (тук) и демонстрираните от г-жа Недялкова три софтуера.Обединиха се около логото, направено с онлайн редактора Shopify тук. За да продължи позитивното самопредставяне и опознаване един друг на членовете на екипа – всеки от тях участва в играта „Аз приличам (различавам се) на……….. (име на член на екипа)  по качеството …… „. Начертаха и кръговрат (линия) на рождените дни, за да бъдат  рождениците колективно дигитално поздравени. тук. Всяко лого е добавено към портфолиото на участника, който го е изработил. Всички лога може да разгледате тук.

01.12.2020г. – СТАРТИРАХМЕ ОНЛАЙН В ЕКИП В MS TEAMS

На 1 декември 2020г. стартираха занятията на Клуб „В дигиталната епоха“ в електронна среда- екип в MS Teams.Учениците с голям интерес не усетиха как измина времето от първите три занимания. Всеки участник представи себе си – описвайки се със свое качество, сподели какво (не) харесва и своя личен девиз. Сред доста предложения и оспорвано гласуване, учениците избраха девиз на клуба „Знанието само по себе си е сила!“. Заедно учениците изработиха Правила на Клуба тук. В облачното пространство на Google Drive започна попълването на презентация –Портфолио на участниците тук.