„Активни в училище“

ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е едно от четирите училища на територията на Република България, което е избрано да бъде поканено за участие в проект „Активни в училище“, администриран от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“. Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.  Ръководството, преподавателите и учениците с радост приеха отправената покана и ще се включат в проекта с продължителност 10 месеца. Целта му е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда. На 4 юни 2015г. гости на СОУ „Христо Ботев“ бяха г-жа Лена Карналова, Изпълнителен Директор на Асоциация „Голям брат- Голяма сестра- България и г-н Димитър Георгиев-Председател на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София, които презентираха основните цели на проекта, предстоящите интерактивни занимания, обучения и доброволчески акции.ДОБРО ДЕЛО- КОЛЕДНИ ПРЕДМЕТИ С БЛАГОРОДНА ЦЕЛ

През учебната 2015/2016г. ученици от V, VI, VII, VIII клас са целева група по проект „Активни в училище“ и участват в благотворителни инициативи и кампании. Част от тях са участници и в Клуб „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“ с ръководител г-жа Иванка Габровска. Участниците изработиха картички и свещи с техника- топъл ембосинг, шампанско и чинии с коледен декупаж и календари за новата 2016 година. Приятните часове на работа в клуба надграждат уменията на учениците, а освен това са и с благородна цел и развиват доброволческите им качества. Изделията бяха дарени  за разпродажба в традиционния Коледен благотворителен базар, организиран от НЧ „Съединение 1875“ на 18.12.2015г., чиято кауза тази година е помощ за децата-сираци.

Доброволци,  поздравяваме ви за изящните саморъчно изработени предмети, с които  ще покажете  вашата доброта и съпричастност, и ще направите щастлива Коледата и на децата, останали без родители!

Снимки – тук.


ДОБРИ ДЕЛА- ЕКОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР   И ПРЕДМЕТИ ОТ МАТЕРИАЛИ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ

Участниците в клуб „Екология“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение – ученици от II, III и IV клас, изработиха „Екологичен календар“ и „Екологични речници“. Целите им са  да покажат на съучениците си важните  дати в екологичния календар и основните понятия от екологичния речник, за да могат всички заедно да участват в опазването на природата.

В едно от заниманията си участващите в клуб „Екология“ изработиха предмети от материали за рециклиране. Като млади еколози, ценящи природата и околната среда, те изрисуваха старите буркани на бабите си и направиха от тях красиви предмети, които ползват в домовете си. Младите еколози на нашето училище се обръщат към своите съученици, а и всички останали, да не изхвърлят използваните пластмасови бутилки, а да ги ползват отново, като от тях могат да се изработят различни вещи.

Освен интересни предмети и нови знания, дейностите в часовете по екология са и забавни….

Учениците в клуб „Екология“ призовават: „Правете като нас…пазете природата, защото тя е ценен дар!

Учениците са и целева група доброволци по проект „Активни в училище“. Снимки – тук.


ДОБРО ДЕЛО- „ДА ЗАСАДИМ ДЪРВО“

Участниците в клуб „Екология“ на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение засадиха дръвчета в двора на училището, за които обещаха да полагат грижи през цялата година и занапред. Така те направиха едно добро дело към нашата планета Земя и за това въздухът в училище да бъде по-чист. Учениците са от начален етап и са част от целевата група участващи по проект „Активни в училище“. Поздравления за младите еколози!

Снимки- тук.


18.12.2015г. – ПОДАРЪК ОТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

На 18 декември 2015г. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение в лицето на младежките ни лидери-доброволци получи награда – лаптоп и мултимедиен проектор за участието си в проект „Активни в училище“. Подаръкът беше поднесен лично от г-н Димитър Георгиев, председател на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“ – град София. Целева група на проекта са наши ученици от VIII-XI клас, които преминаха няколко обучения, насочени към развиване на доброволческите им качества. Проектътт се администрира от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“ и обхваща четири училища в Република България. Целта му е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда.
Колективът и учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изказват своята благодарност към екипа на проекта с пожелание за продължаване на съвместните полезни и приятни мероприятия!


ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“.

По проект „Активни в училище“ Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София организира през м.Декември 2015г. конкурс за рисунка на тема „ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“, в който участие взеха ученици от I до XI клас. Експертно жури одобри най-добрите 12 рисунки от четирите училища на територията на Република България, участващи в проекта, които ще бъдат отпечатани на календари за 2016 година! Победителите за СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение са :
1 място – Йордан Скачков от VIII клас
2 място – Даниела Янкова от II б клас
3 място – Радослав Маринчешки от V б клас.
Специална награда таблет получи спечелилият първо място – Йордан Скачков. Тя му беше връчена на 18.12.2015г. от председателя на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София г-н Димитър Георгиев.  Даниела Янкова получи раница за училище, а Радослав Маринчешки – флаш памет.Изложба от всички рисунки е направена в централната сграда на училището.
Поздравления!


ЧАСОВЕ НА ДОБРИНА С БЛАГОРОДНА КАУЗА

На 8 декември 2015г. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше домакин на еднодневно обучение на доброволците ни от VIII-XI клас по проект „Активни в училище“, който се администрира от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“. За това как да направят добро  и с няколко часа труд-добрина г-жа Надежда Милева заедно с учениците работиха по благородна кауза за набиране на средства за лечение на деца с онкохематологични заболявания. С коледно настроение и с много добри чувства в сърцата, те изработиха поздравителни картички, които ще бъдат предоставени на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“-гр.София. Част от картички са предназначени и за Немския благотворителен коледен базар, който ще се състои на 9,10,11,14,15 и 17 декември 2015г. до Народния театър в гр.София. Доброволците са щастливи, че с картичките си са сторили една малка човешка добрина, която е жест, с който да зарадват всички деца и техните семейства, които страдат от онкохематологични заболявания.

Поздравяваме ви, ученици! Днес ощастливихте едни прекрасни деца, които се нуждаят от подкрепата на повече такива като вас. Ползотворна и градивна е реализацията ви по проект „Активни в училище“, с което можете да бъдете горди!

Страницата на Сдружението  „Деца с онкохематологични заболявания“ може да намерите на адрес: https://www.facebook.com/decaohz.org/

Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София организира

КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА

„ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“

Конкърсът е по проект „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“, в който СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-гр.Съединение  участва заедно с още три училища на територията на Република България.

В конкурса може да участват ученици от I до  XII клас. Желаещите да се включат, трябва да попълнят Заявление за участие до 4.12.2015г. при г-жа Таня Балканска.

Изисквания към рисунките- да бъдат във формат А4 (блок), на гърба да бъдат изписани трите имена на ученика, клас, училище, град. Краен срок за предаване на рисунките – 10.12.2015г.

на г-жа Таня Балканска.

Конкурсът ще завърши с изложба на творбите на децата.

Експертно жури ще одобри най-добрите 12 рисунки от четирите училища, които ще бъдат отпечатани на календари за 2016 година!

Цялата информация за конкурса може да откриете на информационното табло и в сайта на училището ни  www.sou-saedinenie.com

УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

KONKURS AKTIVNI

ТРЕТО ОБУЧЕНИЕ ЗА ДОБРОВОЛЦИТЕ В ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“.

На 21 и 22 ноември 2015г. в х-л „Чиирите“-гр.Пловдив се проведе третото двудневно обучение на учениците ни-доброволци, участници в проект „Активни в училище“.

ВТОРО ОБУЧЕНИЕ ЗА МЛАДИТЕ НИ ДОБРОВОЛЦИ!
На 7 и 8 ноември 2015г. в х-л „Чиирите“-гр.Пловдив се проведе второто двудневно обучение на младежите ни лидери-доброволци, участници в проект „Активни в училище“.

ПЪРВО ОБУЧЕНИЕ ЗА МЛАДЕЖКИТЕ НИ ЛИДЕРИ-ДОБРОВОЛЦИ

На 24 и 25 октомври 2015 г.  се състоя двудневно обучение на младежи от 15-17 години, в гр. Пловдив, х-л „Чиирите“, участници по проект „Активни в училище“. В обучението се включиха младежи от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, СОУ „Христо Ботев“- гр. Ихтиман, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Пловдив и 73 СОУ „Владислав Граматик“- гр. София. Обучението беше първото от планираните три двудневни обучения по проекта. Целта му беше насочена към придобиване на конкретни умения за организиране на кампании и училищни инициативи от и за младите хора. Обучителят – г-жа Надежда Милева включи информация и практически казуси, както за чисто технически аспекти при подготовката на едно събитие, така също и за умел маркетинг, реклама и PR.

Към FB страницата на проекта – https://www.facebook.com/aktivnivuchilishte


РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

На 13 октомври 2015г. гост на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше г-н Димитър Геориев, председател на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София. В среща с ученици от IX-XII клас, които са целева група по проект „Активни в училище“, г-н Георгиев разговаря с бъдещите доброволци, които ще участват в обучения по  „часове за добрина“, засягайки въпроси за доброволческата дейност, работа и помощ. Екипът на проекта засне рекламен видеоклип за училището ни, което е едно от четирите училища на територията на Република България, избрано за участие.  Целта  на проекта е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда.СТАРТИРА ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е едно от четирите училища на територията на Република България (сред които още- СОУ „Паисий Хилендарски“-гр.Пловдив, СОУ „Христо Ботев“-гр.Ихтиман и 73.СОУ –гр.София), което е избрано да  участва в проект „Активни в училище“, администриран от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“. Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.  Целта му е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда. Продължителността на проекта е 10 месеца с тенденция резултатите от него да бъдат трайни и занапред в годините.

На 20 и 21 юни 2015г. се проведе двудневно обучение в Еко хотел „Здравец“ на 10 учители от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, като част от целевата група по проект „Активни в училище“, заедно с преподаватели от останалите три училища. Обучители бяха Лена Карналова (Изпълнителен Директор на Асоциация „Голям брат- Голяма сестра- България“) и Мариета Дюлгерова(психолог от Фондация „Институт по фамилна терапия-България“).  Проведоха се интерактивни занимания, работа в групи, споделяне на добри практики, обмисляне на идеи, даване на предложения за предстоящите каузи и кампании.

През новата учебна 2015/2016 година предстоят обученията и на учениците – доброволци, след което и инициирането на „часове на добрина“ и доброволчески кампании с благородни каузи.