Новини

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 2 СРОК УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

1-12 КЛАС

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Във връзка със Заповед №РД-09-106/24.01.2023г. на Министъра на МОН и необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на неблагоприятните последици от грип за здравето на учениците и педагогическите специалисти:

Дните от 25.01.2023г. до 30.01.2023г.  (включително) са Неучебни дни за училищата на територията на област Пловдив.

Съгласно Заповед №РД-09-4066/30.08.2022г.  на Министъра на МОН

Дните от 01.02.2023г. до 05.02.2023г. (включително) са Неучебни дни – междусрочна ваканция.

 

ГРАФИК НА ИЗПИТИТЕ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ –ВТОРА (ЯНУАРСКА) СЕСИЯ

07.02.2023- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

На 7 февруари 2023г. над 140 държави в целия свят честват Международния ден за безопасен интернет. Учениците от 6 Б и 9 клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение отбелязват Международния ден със специално подготвени презентации. Впускайки се в необятните възможности на Power Point те за първи път покадрово анимираха герои, които да разкажат какви правила трябва да се спазват, за да бъде Интернет по-сигурно и безопасно място. Представиха ги пред съучениците си на интерактивния дисплей. Проведоха се тематични беседи за това как да разпознаваме фалшива информация, как да проверим дали даден профил е на реален човек. Когато видим нещо публикувано- да се замислим дали е логично и да потърсим допълнително информация. Да се четат условията за ползване, независимо дали става въпрос за онлайн магазин или за социална мрежа. Да се проверява всичко в интернет.

Инициативата е на УКС и е с цел да се привлече вниманието към необходимостта да се осигури на децата и младите хора по-безопасна онлайн среда, така че те да могат да се възползват от възможностите, предоставяни от Световната мрежа без големи рискове.

30.01.2023-ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ

Отново е пъстро и цветно във фоайето на училището ни. Изложба с рисунки, направени  в часовете по Изобразително изкуство, е подредена в централната сграда.  Рисуването не само разкрива таланта на нашите ученици, но е и удоволствие за тях. А ние с възхищение ги аплодираме и поздравяваме за чудесните творби!

20.01.2023-КУДИ 2023

КУДИ! Традицията, която ни прави горди голямоконарци! Поздравления, сурвакари! Честит празник!

18.01.2023-СВЕТЪТ НА ПЛАНЕТИТЕ-ПРОЕКТИ НА 4 КЛАС

Учениците от 4 клас изработиха табло за Слънчевата система. В часа по Човекът и природата заедно с учителя си г-жа Стойна Симеонова изписаха на флаери информация за някои от планетите в Слънчевата система.

17.01.2023г.-  НАПИСАНОТО ОСТАВА…

      На 17.01. 2023 г. в СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение, се проведе среща между участниците в клубовете за извънкласна дейност  „В света  на медиите” /ръководител Генка Дребчева/  и „България, това сме ние“ /ръководител Дора Кошева/   с господин Кръстьо Манчев. Преди отбелязването на 150- годишнината от обесването на Апостола на българската свобода, учениците бяха запленени от интригуващите слова на дългогодишния учител, активен общественик и Председател на Общински комитет „Левски“ в град Съединение, „живата книга“ за  делото на Васил Левски- Кръстьо Манчев. Обаянието на неговата отдаденост за  съхраняването на паметта на българина към  личността  на Левски   е заразителна. Не само негов поклонник, но и човек, който живее пълноценно  и искрено обича историята ни, Родината и родния си град. Кр. Манчев показа на учениците  уникални вещи, снимки и книги, които могат да намерят своето място единствено в музеите. Учениците   в продължение на един час слушаха  неговите думи, които извираха от сърцето му. Книгите му за голямоконарци и за Левски, много значки, изработени по различни поводи, тефтерчето на Дякона с факсимилета на оригиналните страници; златният медал,  книгата на Мерсия Макдермот с посвещение от нея  с дата 25.03.1985 г и нейното писмо до г- н Манчев от 07.12.1981  г. И още много неща, които той с педантично старание е съхранил и подредил в дома си, са наистина една достойна за уважение история на човек, които се е посветил на своята идея да държи жив огъня на родолюбието и да работи  в полза на хората. Един достоен наследник на Левски и на неговия завет-  „Дела трябват, а не думи“.

Г- н Манчев е бил винаги ангажиран с проблемите на обществото. Още като млад учител започва да пише материали за вестници. Диктува по телефона в селската поща на дежурен в редакцията на вестника статиите си. Бавно, трудно.  Трупа опит и в тази сфера. Кратки, но важни съобщения за интересни моменти от живота на обикновените хора, от дейността на читалищата.  И продължава до днес. Вече няколко десетилетия. Пази изрезки от всичките си публикации. Показа на учениците само последните – от 2022 година. “Прочетох отново 26 трогателни писма“, „Няма ги вече някогашните кошничари“, „Работихме всеотдайно с учениците /Г-н Манчев още пази учителските си бележници и тетрадката , в която е изчислил /без помощта на „Школо“/ , успеха на класа си през 1964/1965 г. и една от най-вълнуващите статии- „Написаното остава“ . Запазил е всички писма, които е получавал от младежките си години до днес. С различни марки, от различни населени места, от различни периоди, от казармата,…/когато няма марки , а пише ВП, т.е. Военна поща/. Всички писма- много трогателни  и сърдечни! Носещи едно топло човешко отношение, едно неповторимо, искрено и чисто общуване, което днес трудно можем да усетим. Чрез съобщенията, лайковете, емотиконите, чрез телефон и камера  казваме много неща, правим го бързо, понякога на някакъв странен език, но нещо липсва…

Хубаво е, че г- н Манчев ни го припомни. Живото слово, истинското общуване, искреното възхищение от Левски, труд и работа в полза на хората. Изключителна памет за факти и събития, задълбочено познаване на живота и дейността на Апостола, проучване за посещенията му в град Съединение и десетилетия труд да популяризира това  и да пробуди гордост , че сме негови потомци. И  желание да се доближим  до светлия му образ и да следваме примера му. Защото „Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“.

В края на срещата учениците поднесоха своя скромен подарък , който без съмнение ще стане още един ценен експонат в личния архив  на г-н Манчев- стихотворение, написано  от  Ангел Адърски от 5.б клас, с което той ще се представи на конкурса за творби, посветени на Левски, който е една от инициативите  по повод предстоящото отбелязване на 150 години от смъртта на Левски.

За да знаем, за да сме горди, за да ни има… нека помним героите!
Нека живеят вечно в сърцата, в съзнанието!
Учениците от 3 клас се потопиха отново в живота и творчеството на Ботев и създадоха свои книжки.

По случай 175 години от рождението на Христо Ботев, чието име носи и нашето училище, днес – 6 януари, учениците от 6 клас с преподавател г-жа Ваня Ликова изнесоха кратка литературно-музикална програма по радиоуредбата.

06.01.2023- 175 години от рождението на Христо Ботев!

Христо Ботев-наша гордост, духовна опора, извор на самочувствие, мерило за патриотизъм и следване на националния идеал!

Христо Ботев-революционерът, завещал ни своята чиста любов към отечеството и бащиното огнище!

Христо Ботев-забележителен поет с огнено слово!

Учениците от 7 А клас направиха препис на всички стихотворения на Ботев. В часовете по Информационни технологии учениците от 7 до 11 клас създадоха флаери, колажи, компютърен препис на някои от стиховете му.

25.12.2022- Щастлива Коледа!
Светли и благословени празници!
24.12.2022-Бъдни вечер е-празникът на семейството!
В очакване на Рождество Христово – светъл поздрав от второкласниците и г-жа Петя Арабаджийска от Клуб по интереси „Музикална плетеница“!

22.12.2022-КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО НА 6 Б КЛАС

Коледа е магия – очаквана, изпълнена с надежда и с доброта… Най-хубавото време на годината, носещо светлина и различна от познатата ни топлина…

С усмивки, с емоция и с пожелания за здраве и късмет учениците от 6.б клас с класен ръководител г-жа Ваня Ликова изпратиха последните дни в училище преди ваканцията.

„Класна стая на мечтите“ – така решихме да я кръстим и да си пожелаем повече от всичко, което с любов пресътворихме!

22.12.2022- КОЛЕДА ПО БЪЛГАРСКИ СТАНДАРТ… АРОМАТНО, ТОПЛО, ВКУСНО!

Потопени в магията на „Вълшебната Коледна работилница“ на госпожата Петкова и госпожа Трайкова златните ръце на ученици от 3, 8, 9, 10, 11 и 12 клас на СУ „Христо Ботев“ сътвориха вкусни български баници. Майсториха и се веселиха. Вкусно си похапнаха и на късмети интересни се радваха.

23.12.2022-ПОДАРЪЦИ ОТ ДЯДО КОЛЕДА

По инициатива на медиатора на СУ “Христо Ботев” град Съединение – Кольо Стоянов и със съдействието на г-н Атанас Балкански, днес най-малките ни ученици бяха приятно изненадани с коледни пакети с лакомства. С много емоции, светещи от радост очи и туптящи от вълнение сърца, малчуганите поздравиха Дядо Коледа и Снежанка с песни и стихчета. А Дядо Коледа им пожела да бъдат здрави, щастливи и благословени! Весели празници!

23.12.2022-ПОЗДРАВ ОТ 5 А И 5 Б КЛАС

В последния ден преди Бъдни вечер учениците от 5 А и 5 Б клас в часовете по Музика (Разширена подготовка) с преподавател г-жа Петя Арабаджийска отправиха Коледарска благословия за здраве и берекет на всички в любимото училище.

22.12.2022-КОЛЕДНО ПРАЗНЕНСТВО В 5 КЛАС

В очакване на Коледа учениците от 5 А и 5 Б клас с класни ръководители г-жа Цветанка Къцова и г-жа Генка Дребчева си организираха коледно тържество. Не липсваха подаръци, песни, танци и добро настроение. Дядо Коледа (Красимир Трахнов) и неговите Снежанки (Теодора Дългърска и Кристина Попова) поднесоха лакомства и късметчета-изненади.

21.12.2022-КОЛЕДНИЯТ ДУХ ЗАВЛАДЯ И 5 А КЛАС!

С ентусиазъм, огромно желание и голямо майсторство учениците разточиха и изпекоха коледни сладки с канела и портокал под зоркия поглед на Дядо Коледа. А той-усмихнат и доволен, ги почерпи и им пожела вълшебна Коледа!

Ако има нещо по-сладко от коледни лакомства, то е усмихнати ученици, които се впускат с трепетно желание и интересни идеи в магията на коледната работилница на г-жа Марияна Петкова и г-жа Цветелина Трайкова.
Вълшебен ден за всички в кабинета по готварство, където шегите, креативните идеи, забавлението, знанията и уменията бяха повече от сигурни съюзници в творческия процес.
Елфи – помощници на Дядо Коледа бяха сръчковците от 3а, 5а, 5б, 6а, 6б, 7а, 7б , които получиха грамота за страхотните си творения.
И за да се запази състезателният дух на всички, елфите бяха разделени в шест отбора, които бяха оценени и наградени от феите пазителки на Коледа – г-жа Таня Тодорова, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Марияна Петкова и гост-сладкар Пламена Бикова.

19.12.2022-КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО 1-4 КЛАС

Коледното тържество на учениците от начален етап на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение премина с много празнични песни и стихчета, танци, усмивки, настроение и игри. Специални благодарности на МКБППМН  и на актьорите от Държавен куклен театър, гр. Ямбол. Представлението „Стихотворението“ стопли сърцата на децата и ги изпълни с много щастие.

16.12.2022- 1 КЛАС – ГОТОВИ ЗА КОЛЕДНИЯ БАЗАР!

Светли празници и много щастие занапред – за всяко семейство и за Вас!
Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви, да го озари, и със здраве, мир и благодат да ви дари!

12.12.2022-КОЛЕДНАТА МАГИЯ ОЖИВЯВА

Магията на Коледа оживява с красивите изделия  майсторски изработени от г-жа Станислава Тонкина и нейните елфи-помощници- учениците на ресурсно подпомагане и  третокласниците.

В изготвянето на зимния кът в централната сграда на СУ „Христо Ботев“ помогнаха и елфи-помощници от VБ клас.

Феите-пазителки на коледния дух –  г-жа Таня Тодорова, г-жа Марияна Петкова, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Иванка Габровска и г-жа Елица Тодорова с усмивка и настроение дадоха своя принос изложбата вълшебно да грее за всички.

УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

 

12.12.2022- В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДНИЯ БАЗАР

Ето и част от изделията, които учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха със старание и желание за коледния благотворителен базар.

Пожелаваме светли и топли предстоящи празници и да не спираме да вярваме в чудеса, защото те се случват винаги, когато ги желаем искрено.

Защото Коледа не е само ден в годината!
Защото Коледа е настроение!
Защото Коледа е в сърцата!
Поздрав от второкласниците на СУ “Христо Ботев”!  видео тук.

06.12.2022-КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

Магията на вълшебния декември завладя всяко кътче на нашето училище. С много сръчност, ентусиазъм, усмивки и страхотно настроение г-жа Марияна Петкова, г-жа Цветелина Трайкова и учениците на СУ „Христо Ботев“ показаха как се работи в екип и доказаха за пореден път, че училището е дом, който носи топлина и прекрасни мигове.

….и очакваме големите снежинки в сградата да бъдат предвестници на малките истински снежинки и навън!

Браво! С благодарност към всички,  които вложиха сърце в създаването на тази красота-приказна коледна атмосфера.

05.12.2022-КОЛЕДА В РИСУНКИ

Традиционна коледна изложба с рисунки „Весела Коледа и Нова година” е подредена в централната сграда на СУ „Христо Ботев“ и създава празнично настроение. С коледните празници идват добрите думи, хубавите усмивки и сбъднатите мечти. Прекрасните рисунки ни карат да копнеем за приказната коледна магия. Картините са нарисувани в часовете по изобразително изкуство от талантливите ни ученици. Пожелаваме им да не губят усета си за красота и да продължават да творят сега и за в бъдеще.

03.12.2022- „ВЪЛШЕБЕН ДЕКЕМВРИ!“

Коледно настроение в 1.а клас!

„Сняг на облаци се дига,

Дядо Коледа пристига

в златна хубава шейна

чак от Стара планина.

„Дзън-дзън-дзън!“ — звънци звънтят,

в сладък сън децата спят.

Но да знаят той що носи,

ще наскачат голи, боси

и ще дигнат шум безкрай:

„Дай на мене, дядо, дай!

На мен — кукла, на Стоян —

топка или барабан!“

„Коледа“ – Гео Милев

11 КЛАС В ОЧАКВАНЕ НА ДИГИТАЛНАТА КОЛЕДА!

Те са в 11 клас и единият от профилиращите им  предмети е  Информационни технологии.

В очакване на Коледните празници,

пред компютрите- там нейде в дигиталния свят,

аранжирани с музикални jingle bels акорди,

тайните инструменти на растерните редактори разучават,

с магическа пръчица селекции пъстри оцветяват.

Гирлянди просветват, снежинки летят,

подаръци се сгушват под елхата

със Снежния човек в очакване са всички да настъпи 12 в полунощ

и Коледата да е свята и Новата година –да е честита!

1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН

Учениците от 8, 9, 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение направиха в Часовете по Информационни технологии   с ръководител г-жа Даниела Недялкова презентации, флаери и брошури, които представиха пред съучениците си. Много хора са засегнати от тази болест и трябва винаги да сме отговорни към най-ценното, което притежаваме-живота си. Червената панделка в днешния ден символизира солидарността към болните, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Силните Правят Избора си сами. Ти Направи ли своя?

30.11.2022-„БУДИТЕЛИ В ДИГИТАЛНАТА КЛАСНА СТАЯ!“

На 30 ноември 2022г. в София, в хотел Рамада бай Уайндхем София Сити Сентър се проведе кръгла маса на тема:  „Повишаване на дигиталните умения и използване на микрокредитите като възможност за по-добра професионална реализация“.

На тържествена церемония бяха наградени победителите в Конкурса „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ“– GREENEDU AND DIGEDU, организиран за първи път през тази календарна година от Националния екип експерти по професионално образование и обучение към Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР)-град София.

СУ „Христо Ботев“-град Съединение завоюва трето място в категория „Дигитална класна стая“ със своята ученичка Даниела Белишка от 6 Б клас, която изпрати снимки от проведена инициатива в класа. През месец октомври г-жа Даниела Недялкова постави на  учениците задача във връзка с предстоящия 1 ноември – да се изработи пъстроцветен албум с имена на народните будители, техните рождени дати и някое тяхно стихотворение. Учениците използваха личните си смартфони и безплатния wi-fi в сградата, за да работят по темата. Умения, които учениците развиха в обикновената класна стая, с което я превърнаха в Дигитална класна стая: Успешно чрез различни ключови думи  учениците търсиха, намериха и извлякоха информация в дигитална среда. Използваха дигитален инструмент –  google web search engine, оцениха достоверността на източниците, които са ползвали, разглеждаха различни сайтове с информация, използваха стройна система за организиране, която позволи достоверната информация да бъде запазена. Създадоха творчески оригинален продукт  (текст върху хартиен носител). Пъстроцветният албум беше сглобен и включен в инициативите по отбелязване на празника.

30.11.2022-ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ – ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА

На 30 ноември 2022г. се проведе практическо занятие-Евакуация при терористичен акт. В час на класа класните ръководители проведоха образователна беседа с децата и ги запознаха с понятието „тероризъм“, как да постъпят при подаден сигнал за терористичен акт, какви да бъдат действията при вземане на хора за заложници. В допълнение бяха дадени примери за 10-те най- големи терористични акта в историята на човечеството и 10-те най- известни терористични групировки.

29.11.2022-В РОЛЯТА НА ЖУРНАЛИСТИ

Светът на медиите е интригуващ и динамичен. Той е неразделна част от нашето ежедневие. Особено вълнуващо за учениците от 5. и 11. клас от СУ „Христо Ботев“, които са част от клуб „В света на медиите“ с ръководител г-жа Генка Дребчева, бе да се срещнат с журналист от БТВ за регион Пловдив- г-н Емил Кацаров. Любопитни и по детски наивни, учениците питаха в ролята на репортери и журналисти, а г-н Кацаров търпеливо им отговаряше. Коя е на-вълнуващата му среща- „С мечка“. Как намира интересни теми? Защо рекламите прекъсват филма на най-интересното място? Откъде получават и обработват толкова бързо информация за световни събития? Как е станал репортер? Въпроси, въпроси….Разследващи журналисти! И за няколко минути се превърнаха в истински репортери. Голямата камера и микрофонът бяха техни. Кратки въпроси, запис и… първото интервю е готово. Но не е лесно! Убедиха се. И, разбира се, наградата- първи да видят все още неизлъчвания репортаж за „Брадата Лили“, гущерчето, което предсказва резултати от мачове от Световното първенство по футбол. Срещата бе емоционална и може би ще провокира интерес към професията на журналистите. Но дори да не изберат тази професия, достатъчно е младите хора да знаят, че имат право да изразяват мнението си, че никой не бива да ограничава свободата на словото. И те, като граждани, да имат мнение, да умеят да го представят убедително и да го защитят. Светът на медиите е свободен и отговорен.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА 1-12 КЛАС
Уважаеми родители,
На 28 ноември 2022г. (понеделник) от 17.30 часа
в Централната сграда
на СУ „Христо Ботев“-град Съединение
ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА
по класове в класните стаи.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

23.11.2022-ПОЕЗИЯТА-КРАСОТА И ВДЪХНОВЕНИЕ!

Глътка въздух… Глътка поезия, от която оставаш опиянен! От споделените чувства, от намерените форми, от изказа на една млада поетеса, с която се срещнаха участниците в клуб „В света на медиите“ с ръководител г-жа Генка Дребчева. Това е първата им от поредицата срещи с вдъхновяващи и успели хора. И тя ги накара да усетят магията на словото и да видят г-жа Цветелина Трайкова като човек, майка, любима, пресътворена в своите стихове.
Незабравимо преживяване, слово, което извира от сърцето и минава по чувствителния път на душата. И в края на пътя-ги разтърси емоционално. Децата чуха стиховете, четоха ги и потърсиха пристан в редовете на мислите на Цветимира.
„Минути истинско щастие…“- това споделиха учениците, които за г-жа Цветелина Трайкова „…са най-добрите учители“ и „винаги са били“. Благодарим ѝ за тези съкровени мигове и за съвета ѝ-
„Онази глътка въздух..,
позволи си я,
пази я,
тя е твоя.
Само твоя!“

22.11.2022 – „ДА МОДЕЛИРАМЕ С ПЛАСТЕЛИН…“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение обичат часовете по Изобразително изкуство. Освен талантливи с четки и молив, те са сръчни и много детайлно изработиха животни от пластелин.

21.11.2022-„ДЪРВОТО НАНАНШИТЕ ХРИСТИЯНСКИ СЕМЕЙСТВА“

След посещението в църквата, първокласниците въодушевени и емоционално заредени, изработиха проект за празника. Всички пожелаха здраве и късмет, любов и топлина, доброта и светлина за семействата си. Благословено да е всяко семейство и щастлив всеки дом. АМИН!

21.11.2022-„СЕМЕЙСТВОТО ЗА МЕН Е …“

В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. “Няма път, който да не започва от къщата”- казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към вярата и добротата. На 21 ноември  Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници-Денят на християнското семейство.

В днешния празничен ден учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова изработиха табло на тема: „Какво е за мен семейството?“ Всяко дете изрази с картичка и рисунка любовта и привързаността към семейството си. Четвъртокласниците направиха картички, с които да отправят поздрав и да подарят на родителите си.

Честит празник!

21.11.2022- ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец Атанас разказа за историята на този ден, който символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които през вековете се е крепял българският род. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание и чистота на нравите.

ГРАФИК
за провеждане на изпити с ученици,
обучавани в самостоятелна форма на обучение
през учебна 2022/2023 година
(ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ)

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС

17.11.2022-РИСУНКИТЕ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ НИ

В централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение г-жа Таня Балканска е аранжирала изложба с рисунки на талантливите ни първокласници. Браво, деца!

16.11.2022-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

Слънцето е за всички!

Небето е за всички!

Многоцветната дъга е за всички!

Независимо от етнос, култура, образование, семейно положение и статус в обществото!

Различията между нас правят живота красив и интересен.

Доброта, човечност, благодарност, търпимост, уважение –това е Толерантност!

Толерантност- една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят!

Шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбелязват днешния ден с обща приятелска рисунка на толерантността –пъстроцветна, позитивна, огряна от лъчите на искреността и добротата! Инициативата се проведе със съдействието на г-жа Д.Недялкова – член на УКС в изпълнение на План на УКС.

15.11.2022-ПРОЕКТИ ПО МАТЕМАТИКА В 8 КЛАС

Учениците от 8.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение в часовете по Математика с преподавател г-жа Борислава Енчева, изработиха полезни и практични табла и компютърни презентации на тема: „Вектори. Приложения.“ Поздравления, ученици!

16.11.2022 Г.- СЕРТИФИКАТИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В „БОБЪР 2022“

И тази година ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение взеха участие в международното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър 2022“. В България състезанието се организира от Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика при БАН (ИМИ – БАН). На 6 ноември 2022г. децата имаха 30 минути, за да се справят с логическите задачи. За участието си те получиха сертификати.

Ние ги поздравяваме за ентусиазма и желанието да се справят с това нелеко предизвикателство!

16.11.2022- „ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ“

По инициатива на г-жа Д.Недялкова- член на УКС, учениците от 8 клас изработиха в споделена среда в Google презентации на тема „Вредата от употребата на райски газ“, „Вредата от тютюнопушеното“, „Вредата от енергийни напитки“, „Вредата от употребата на vape-ове“. Те представиха проектите си пред съучениците си на интерактивния дисплей в компютърния кабинет. Мероприятието е в изпълнение на Плана на УКС.

12.11.2022-ЕКСКУРЗИЯ В КОПРИВЩИЦА И КЛИСУРА

„По стъпките на будителите!“ – под това „мото“ премина екскурзията на учениците от 6.а, 6.б, 8.а и ученици от 9., 10. и 12.клас от СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, която се проведе на на 12. ноември 2022 г., с ръководители г-жа Ваня Ликова, г-жа Росица Етова и г-жа Борислава Енчева, съпровождани от представител на ТА „Радугатурс“ – гр. Пловдив.
Екскурзията с учебно-възпитателна цел се организира във връзка с честванията, посветени на 10-годишнината от откриване сградата на училището, 1-ви ноември – Денят на будителите, учебното съдържание по литература и тематичния план за час на класа.
Тръгвайки от Съединение в ранното мъгливо утро на съботния ден, децата се отправиха към гр. Копривщица, където посетиха забележителностите на града. Всички с интерес разгледаха „Бунтовната столица на Българското възраждане“. Бяха посетени къщата музей на Любен Каравелов, родните къщи на Димчо Дебелянов, на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски, Лютова къща, музея на Просветното дело.
След кратка почивка и разходка из централната градска част на възрожденска Копривщица всички се отправихме към другата дестинация по живописния път през родната ни България, а именно град Клисура. Клисура е един от тези градове, които жертват всичко за свободата си през славните дни на Априлското въстание 1876 год., но са в основата на това днес и да сме свободни, и да се наричаме „българи“. Изпепелена и с разрушени с над 800 къщи, Клисура възкръсва из пепелта.
В Историческия музей на града децата се докоснаха до миналото, изтъкано със слава и величие – една „Република на свободата“, както я нарича и Захари Стоянов. Бит, поминък, култура, въоръжена борба – преплетени в едно, за доказване на нашата идентичност, накараха всички да слушат с интерес разказа за живота на клисурчани.
След дългия, изпълнен с много впечатления и емоции ден, децата пристигнаха благополучно в Съединение.
Да обичаш и да цениш родното е част от нашата народопсихология! Затова пътешествието ни „По стъпките на будителите!“ и на културните ни ценности из нашата прекрасна родина ще продължи!

13.11.2022-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА!

“УЧИТЕЛЯТ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ…”
Доброто е навсякъде около нас!
Нека си го подарим!
И днес-в Деня на добротата!
И всеки ден-да носим доброто в сърцата!
Всеки жест трогва.
Всяка дума е топла прегръдка.
Всяко сърце – искрена усмивка.
Вълшебни мигове, подарени ни от нашите ученици!

09.11.2022-„ЕСЕНННО ЕКО“

В сезона на многоцветните листа нека бъдем творци с рециклирани материали.

Природата е майка, грижа и дом!

Природата е най-красива, когато се обича и пази!

Чисто нека да ни е… на очите, на  душите!

„Есенно ЕКО“ е изложбата, която третокласниците на СУ „Христо Ботев“ заедно с г-жа Станислава Тонкина и г-жа Цветелина Трайкова създадоха с въображение и сръчност, за да покажат, че всяко малко парченце, може да се превърне в красива творба.

08.11.2022- ДА СЪМ КАТО ТЕБ, АПОСТОЛЕ!

Апостоле,

докато ме има, ще си жив!

Апостоле,

докато стъпвам по тази земя,

ще нося завета ти в сърцето си!

А днес

искам да съм като теб – смел, бърз, ловък!

Днес

искам с думите за братско обединение

отборите в игра да събера!

Да съм като теб, Апостоле!

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изказват благодарност към НЧ „Съединение 1875“  за наградите и прекрасната легенда за Левски. А учителите изразяват признателността за инициативата и за чудесното партньорство в изграждането и съхранението на патриотичния дух в нашите деца.

1 НОЕМВРИ 2012г. – 1 НОЕМВРИ 2022г.

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

10 ДНИ,

ПОСВЕТЕНИ НА НАШИЯ ПРАЗНИЧЕН ЮБИЛЕЙ

И НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

ВСИЧКО ЗАПОЧНА В ДАЛЕЧНАТА 1984 ГОДИНА …

Табла със снимки от тържествения 1 ноември 2012г. тук., видеоклип.

ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ „ИЗ ЖИВОТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

1 Ноември 2012 г. -Денят, в който новата сграда на училището стана нашият светъл, просторен и уютен нов дом.

Нека всички ученици и учители бъдем здрави и вдъхновени, любознателни и дано – по-добри!

Тази изложба показва една малка част от чудесните рисунки на нашите талантливи деца през изминалите 10 години.

Нека Доброто е винаги с нас и в нас!

Изложбата е аранжирана и краси фоайето на 1 етаж в централната сграда. Рисунките са съхранени през годините от г-жа Таня Балканска- учителят-художник-вдъхновител на нашите ученици.

„УЧИТЕЛЮ, ИСКАМ ДА ТИ КАЖА…“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Броени дни преди 1 ноември нека си припомним просветителите, апостолите, революционерите, учителите и всички дейци, запазили и градили българския дух и памет.

„Поклон и слава вам!“

Третокласниците, техният класен ръководител Цв. Трайкова, г-жа М. Петкова, и г-жа Ст. Тонкина подготвиха интересен кът във фоайето на първи етаж в централната сграда.

А ето и какъв е той…

С много заряд и настроение от няколко дни учениците в СУ „Христо Ботев“ творят и изразяват емоции към своите учители, вземайки участие в две инициативи, а именно: „Учителю, искам да ти кажа…“ и „С четка и перо любимия учител сътворявам“.

Защото точно  учителите са онези, които носят искрицата, които не остават жаравата да се превърне в пепел, защото те създават, градят, будят… вчера, днес и утре!

Инициативите ще продължат през цялата седмица.

Учениците, които не са се включили, а имат емоции, които искат да споделят, могат да го направят. Кутията чака…

А ние, учителите, с нетърпение ще прочетем споделеното от вас и ще се открием във вашите картички и рисунки.

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Обичат да спортуват, тенисът им е любим!

В часовете тънкостите на спорта изучават,

 в междучасията с него- отдъхват и се забавляват,

в турнира- своите майсторски умения показват,

а най-добрите побеждават!

ИСТОРИЯТА НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

Под надслов „Да съхраним българския дух“ в първи клас стартира седмицата, изпълнена с инициативи, посветени на празника на  народните будители. В днешния ден гост на първокласниците  беше г-жа Марияна Килимперова-библиотекар при НЧ „Съединение 1875“. Учениците слушаха с интерес за живота и делото на народните будители. Тя разказа за дейците, които през целия си живот активно са популяризирали значението на националната история и родния език, за дейците,  които са символ на възраждащия се национален дух и стремежът към образование и книжовност – опората за формиране на българската нация.

2 КЛАС ПОЧИТАТ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

С много старание учениците от втори клас на СУ „Христо Ботев“ и техният класен ръководител  г-жа Николинка Генчева изготвиха изложба с информация за народните будители, които горят с плам неугасим в сърцата ни! С проектите си второкласниците  обогатиха знанията си и почетоха делото на стотиците книжовници, революционери и духовни водачи от нашата история!

„ЗАСАДИ ДЪРВО-СЪЗДАЙ БЪДЕЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Съвместно ученици, класни ръководители и родители на 1 и 8 клас на СУ „Христо Ботев“ засадиха в училищния двор два явора, японска спирея, червен дъб и рози. Всеки клас ще се грижи за посадените дървета, а дърветата ще растат заедно с тях, съпътствайки ги в учебния процес. Дърветата са символ на надеждата и непрекъснатостта на живота. С тях ще разкрасим училищната атмосфера, а въздуха, който дишаме- ще бъде по-чист.

„ЗАСАДИ ДЪРВО-ДА ОСТАВИМ СЛЕДА И СЛЕД НАС“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

По повод  10-годишния юбилей на училището учениците от 5 А и 5 Б клас / випуск 2011/  с класни ръководители г-жа Цветанка Къцова и г-жа Генка Дребчева и по инициатива на техните родители  засадиха в двора на СУ „Христо Ботев“ дърво-червенолистна слива. То е символ на живота и на посланието им към бъдещите ученици:

 „Училището е нашият дом и ние ще го пазим!

 Камъкът е вечността-нека след нас – випуск 2011 – да остане следа!“

НА  УЧИТЕЛИТЕ-БУДИТЕЛИ С ЛЮБОВ…

Учениците от 5 А клас с трепет и обич пресъздадоха любимо стихотворение, като с него изказват топлата си благодарност към всички учители в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които ден и нощ бдят за всяка светла ученическа стъпка.

Стихотворението е в изпълнение на Камелия Йотовска, Галена Ангелова, Ваня Чилингирян.  Видео тук.

Благодарност и за г-жа Анка Арабаджийска, която прегърна идеята с топлина.

А  ЩОМ  ТЕ  СРЕЩНЕ  УТРЕ  ИЗГРЕВ  НОВ,

       ЩЕ  ДАВАШ  ПАК  ОТ  ТВОЯТА  ЛЮБОВ

НА  ПАЛАВНИЦИ  С  РОШАВИ  ГЛАВИЦИ

И  НА  ДЕВИЦИ  –  СТРОЙНИ  ХУБАВИЦИ.

И  ЩЕ  ГИ  УЧИШ  С  ДУХ  И  СВЕТЛИНА

       НА  РАЗУМ,  МЪДРОСТ  И  ЧОВЕЩИНА.

И  НЕКА  ПЪТ  ПОЕЛИ  КЪМ  СВЕТА,

УСПЕЯТ  ДА  ЗАПАЗЯТ  ЛЮБОВТА!

      КЪДЕТО  И  ДА  ИДАТ  СЛЕД  ТОВА,

ДОКРАЙ  ДА  ПАЗЯТ  ТВОИТЕ  СЛОВА,

ЩО  С  ОБИЧ  СЛОЖИ  В  ТЕХНИТЕ  СЪРЦА!

ЗАЩОТО  ТЕ  СА  –  ТВОИТЕ  ДЕЦА!…

ДАРИ КНИГА!“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Във връзка с честването на 10-годишнината от откриване на новата сграда на нашето училище и предстоящия празник – 01.ноември – Ден на народните будители, се осъществиха различни инициативи в училището ни, една от които е „Дари книга!“ на училищната библиотека за обновяване и попълване на библиотечния фонд.

Ученици, учители и служители  дариха книги, които  ще бъдат заведени в дарителския дневник на училищната библиотека от г-жа Ваня Ликова. Дарителската кампания ще продължи през цялата година.

Както казва големият френски писател Виктор Юго „Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни!“

Четенето е духовното обогатяване на личността – емоция и познание!

ПОКЛОН ПРЕД ВАС, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова отбелязват 1 ноември с информационни табла, проекти и рисунки за народните будители и патриотичен рецитал.

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ НА 4 КЛАС ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изпълняват стихове,  посветени на хилядите знайни и незнайни апостоли- просветители, книжовници и революционери, които са съхранили през вековете българската мисъл, духовност, език и култура, за да ги завещаят и днес на младите хора, възпитавайки у тях стремеж към познание.

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА НЕДЯЛКА ШИЛЕВА

В седмицата на народните будители, която в 1 клас е под надслов „Да съхраним българския дух“, на 27.10.2022г. нашите най-малки ученици поднесоха цветя на паметника на Недялка Шилева. Класните ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова разказаха за живота  и делото на учителката-деятелка на Съединението. През 1885 година Недялка Шилева ушива революционното знаме, което е използвано при обявяването на Съединението.

ЕСЕНЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Много усмивки и страхотни преживявания донесе есенният спортен  празник СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Обединени от мотото на празника “ ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ ”, в него взеха участие  всички ученици. На просторните и модерни нови игрища бяха организирани  щафетни игри между класовете и децата показаха отлични умения и  способности като  бягаха със завързани по двойки крака, провираха се  през обръч,  дърпаха въже.  Игрите бяха оспорвани и изпълнени с много вълнуващи моменти.  Всяка ученическа щафета бе придружена от бурните  напътствия на ученици и  учители с възгласите “Давай, давай, по-­бързо!”. Многобройната  публика подкрепяше своите  фаворити и им помагаше  да спечелят победата.  Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри. Тематично за празника в игрите децата откриваха ликовете на народните будители и ги свързваха с имената им. Всеки клас се състезаваше за своя народен будител. В начален етап изключително оспорвана и интересна беше играта между учители и родители. И на края , както се полага, имаше награди за всички участници в спортния празник. Учениците си тръгнаха, заредени с позитивни  емоции и чудесно настроение. Те показаха, че са талантливи и  успешни,  мотивирани и добри във всичко, което правят.

Благодарим на всички за участието!

ИГРА „ДЪРПАНЕ НА ВЪЖЕ“-видео тук.

ИГРА „УЧИТЕЛИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С РОДИТЕЛИ“– видео тук.

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС ЗА МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

„ИСТОРИЯТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

В седмицата, в която отбелязваме своя 10-годишен юбилей от откриването на централната сграда,

отредихме и специален ден  за поздравления и грамоти,

за усмивки и за награди за най-добрите IT.

В конкурса  за мултимедийна презентация „Историята на моето училище“ участие взеха 60 ученици от 5 до 11 клас.

И днес в празничния 29 октомври – на 53-тия рожден ден на Интернет –представяме победителите и участниците.

 В своите презентации учениците проследиха първата копка на новата сграда, моменти от тържественото откриване на 1 ноември 2012 г., конкретен празник как се е отбелязвал през всички тези 10 години в нашето училище (Ден на розовата фланелка; Ученици, прославили училището ни с награди, 1 март, 3 март, Ден на Земята, спортни празници, изпращане на абитуриенти, 2 юни, 24 май и други). Някои от тях направиха презентациите си невероятни с интерактивни бутони, които препращат към съответния момент.  Информация и снимки използваха от сайта на училището   и за всички тях беше много интересно и забавно да видят промяната в сградата, в нас учителите и в тях –учениците през всичките тези 10 години.

Училищната комисия в състав – учителите по Информационни технологии разгледа представените проекти. Като основни критерии в избора потърсихме какъв акцент избраха да проследят от училищния живот и техническото изпълнение на презентацията като продукт на Power Point.

Три презентации се отличиха и за това техните автори получиха награда power bank от директора на училището г-жа Спаска Ненчева.

Ученици, радваме се, че станахте част от историята на вашето училище и

вашите имена ще останат изписани и занапред като пример за идните поколения!

Благодарим на всички участници!

Трите отличени презентации в Конкурс за мултимедийна презентация „Историята на моето училище“ са:

1 място – Ванина Адърска 10 клас

2 място – Габриела Ангелова 8 клас

3 място -Вероника Турсунска 10 клас

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

„ИСТОРИЯТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“ –ВИДЕОКЛИП С ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Часовете по Информационни технологии на нашите ученици са любими.

В тях дигитални умения те придобиват,

и света на технологиите  – преоткриват!

Word и Excel са им приятни,

но в Power Point възможностите им са необятни!

Тази тяхна сила, ние – учителите по ИТ съзряхме

и с интересен проект за училището ни- вниманието им завладяхме!

Представяме моменти от презентациите на победителите – Ванина, Габриела и Вероника.

ЗАСАЖДАНЕ НА ДЪРВЕТА-СВИДЕТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

По повод 10-годишния юбилей от откриването на централната сграда на СУ „Христо Ботев“  се проведе инициатива „Засаждане на дървета-свидетели на историята“.

10 години!

10 дървета!

Учители, ученици, служители активно и с ентусиазъм засадиха 10 дървета-кестен, явор, клен.

Засаждаме ги сега, за тях обещаваме да се грижим!

Пожелаваме си съкровено -ние, нашите деца, внуци – да дочакаме дните, когато те с годините порастат и под  тежката им сянка  учениците ни да черпят здраве и вдъхновение. Величествените им корони  да  устоят на повратностите на времето!

През годините да се превърнат в ярък символ на постиженията и успехите на випуските!

Да бъдат  извор на мъдрост и предания!

Да бъдат наш безмълвен спътник в  училищния ни живот!

Да бъдат символът на миналото!

И в продължение на векове да предават на идните поколения  спомени за делата на нас-техните предци!

Да бъдат мълчаливата красота в училищния ни двор!

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ТАБЛО ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Да се знае,  да се помни, че България е жива!

На будителите скромни, българинът китка свива.

В седмицата на народните будители първокласниците подготвиха табло с фотографии и информация за народните будители. Информационното табло е необходима част от обучението и патриотичното възпитанието на подрастващото поколение.

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ НА 1 КЛАС, ПОСВЕТЕН НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! 

5 КЛАС -ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИАТАЛ – „БУДИТЕЛИ – ПОКЛОН!“

Знайни и незнайни войни

на будителския фронт,

днес делата ви достойни

слави нашият народ!

Будители, учители,

бъдете с нас сега.

Запалете в мрака огъня,

дарете светлина!

Теодора Дългърска и Мартин Асенов от 5 клас поздравяват своите учители с Празника на народните будители! видео тук.

6 Б и 7 Б КЛАС ОТБЕЛЯЗВАТ ПРАЗНИКА НА БУДИТЕЛИТЕ!

Хубава си, моя горо!
Миришеш на младост!

Учениците от 6 Б клас използваха дигиталните си умения и превърнаха класната си стая в дигитална стая на будителите. Използвайки смартфоните си и търсейки в интернет информация, те направиха пъстро албумче с имената на будителите, изписаха техни стихотворения. А „Хубава си, моя, горо…“ беше патриотичен завършек на часа.

Учениците от 7 Б клас изгледаха специално подготвена презентация и видеоклипове за делата на народните будите. Изписаха техните имена и велики мисли.

1 НОЕМВРИ 2022 Г.
10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ
В деня на народните будители, в деня, в който празнуваме 10 години от откриването на централната сграда- в СУ „Христо Ботев“-град Съединение беше отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички учители, служители и ученици. Църковният обред извърши отец Атанас от църквата „Свети Атанасий” в град Съединение. Той сподели своята радост, че отново е в училището в Деня на народните будители сред съвременните будители- учителите. „Молитва за учителя“ прочете г-жа Ваня Ликова. Икона на покровителите на книжовното учение Козма и Дамян беше осветена- подарък е от г-н Стоян Енчев. Г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение пожела на всички учители и ученици здраве и успехи.

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ ЗА 1 НОЕМВРИ – ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!
10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!
1-ви ноември!
Денят на народните будители – един национален празник, обърнат към най­- здравите корени на българската духовност, празник на хилядите будители на българската народна съвест!
По повод честването на този празник и на 10-годишния юбилей от откриването на новата сграда учениците от 5 и 6 клас представиха литературно – музикална програма. Портретите на будителите достолепно внесоха почит и тържественост в програмата. Шестокласници с вдъхновение и плам рецитираха стихове на нашите възрожденски будители. Училищният хор изпълни патриотични песни, с които внесоха още настроение и празничност и в днешния ден. С поздравителни слова директорът на училището –г-жа Спаска Ненчева приветства ученици и учители.
На тържеството бяха връчени награди на победителите в Конкурса за есе, разказ или стихотворение на тема „Будителите днес“.
Грамоти за участие получиха класовете-дарители на книги за училищната библиотека, взели участие в инициативата „Дари книга“.
СУ „Христо Ботев“ –град Съединение отбеляза празника на народните будители и своя 10 – годишен юбилей с множество инициативи.
Благодарим на всички-ученици, учители, служители, родители, които взеха участие в подготовката, организацията и реализацията на мероприятията!
Благодарим на всички, които присъстваха на събитията и станаха част от празника и историята на нашето училище!
Няма да спираме да обогатяваме и опазваме българската духовност и копнежа по нови хоризонти в образованието и културата!
Нека всички съхраним това, което сме получили от именитите българи – будителите, дали времето, знанията, душата си, живота си за развитието на българския народ.
Поклон, будители народни!

26.10.2022-ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР“

На 26.10.2022г.  се проведе тренировка по евакуация на учениците и персонала на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение при възникнал пожар. В лекциите в Час на класа класните ръководители припомниха важни правила в случаите на пожар – позвъняване на телефон 112, поставяне на мокра кърпа пред устата и носа, бързо излизане от сградата и използване на стълбите за целта (а не асансьор), изключване на електрическото захранване и най-вече посъветваха да няма паника, за да се реагира адекватно в дадената ситуация.

05.10.2022г. -МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ!

УЧИТЕЛЯТ Е ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА—ЗА МЕН И ТЕБ!

Ученици от 3, 7 и 11 клас поздравяват своите учители във връзка с днешния международен ден на учителя!

01.10.2022-МУЗИКАТА И ПОЕЗИЯТА

На 1 октомври отбелязваме световния ден на музиката, деня на поезията в България, деня на архитектите и на възрастните хора.

По традиция учениците от начален етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с много танци, песни и веселие превърнаха тази седмица  в празник.

Третокласниците посветиха своя рецитал на възрастните хора. С много творческо настроение те показаха, че възрастните хора, освен носители на мъдрост, спомени и топлина, могат да бъдат и забавни!

Народна песен и красиви стихове за нашите баби и дядовци бяха представени с много обич и усмивки като кратки хумористични пиеси.

Честит празник на музиката и българската поезия, на творците, които създават магията и красотата!

Честит празник на всички  читатели, които вдъхват от редовете на поезията!

Честит празник на всички слушатели, за които музиката е начин на живот!

26.09.2022- ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ-ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО!

Многоезичието е мост,  който сближава хората, общностите и страните!

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение се изучават два европейски езика- Английски и Френски.

С помощта на г-жа Марияна Петкова, г-жа Цветанка Къцова и г-жа Станислава Тонкина, учениците се включиха с ентусиазъм и радост в подготовката. Изработиха се специални брошури с информация за деня и основни думи и фрази на Английски и Френски език. Учениците създадоха плакати и постери с отпечатъци от техните ръце, в които изписаха  думи и фрази на различни езици, като „БЛАГОДАРЯ“, „ПРИЯТЕЛ“, „ОБИЧАМ ТЕ“, „ЗДРАВЕЙ“ и „ЗАЕДНО“ . Заедно направиха и специален постер, вдъхновен от метода „scrapbooking“. Всички много се забавляваха! Попитахме по-големите ученици за ползата да учат чужди езици, а те заснеха видеа с мненията си. Други ученици имаха задача да научат как звучи  „БЛАГОДАРЯ“ на всички Европейски езици и с помощта на г-жа Петкова заснеха и това. Получи се едно чудесно видео, което споделяме с вас!

Благодарим на всички, които участваха в подготовката!

ВЪЛШЕБНИТЕ ДУМИ В ЦВЕТОВЕТЕ НА ЕВРОПА видео

„ЗАЩО УЧИМ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ?“ ПРЕЗ ПЪСТРОЦВЕТНАТА ПРИЗМА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ И „БЛАГОДАРЯ“- ИЗГОВОРЕНА ОТ ТЯХ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ! видео

22.09.2022-ДА СИ ГОРД, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!

ДА НИ Е ЧЕСТИТ-ДЕНЯT НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

Нека в ден като този, развеем гордо българския трибагреник в знак на почит към стореното от народ и държавници, както го направиха нашите най-малки родолюбци от 1.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с преподаватели г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова. Децата изработиха собственоръчно трибагреници и с много настроение, игри и забавления отбелязаха Независимостта на България.

Нека предадем на своите деца и внуци вярата и свободата на един независим народ, който никога не свежда глава пред трудностите!

Честит празник, българи!

15.09.2022Г. -ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

ДЕЦА, УСМИВКИ, ЗНАМЕНЦА – 15 СЕПТЕМВРИ Е ВСИЧКО ТОВА!

Нека първият училищен звънец постави началото на смели надежди, вълнуващи очаквания, стремеж към знания и творчески ентусиазъм за всички ученици!

А на техните всеотдайни учители – хората с големи сърца, които не щадят сили и енергия, не пестят любов, да продължават да  раздават мъдрост и доброта!

Нека бъдем добри партньори с  родителите в общата ни кауза – учението и възпитанието на децата.

Нека новата 2022/2023 учебна година да бъде успешна!

Да бъде спорна!

Да бъде ползотворна!

Да бъде щастлива!

Да бъде благодатна!

Да бъде!

Празничен 15-ти септември!

Отново е 15 септември – ден празничен, „невписан в календара”!

Ден тържествен, значим, специален, очакван с много трепети и вълнение!

Училището родно и любимо днес отваря врати

посреща новата учебна година-

да е изпълнена с детски смях, постигнати успехи и сбъднати мечти!

Обединени заедно, ставаме силни!

По инициатива на класните ръководители на 5А и 5Б клас- г-жа Цветанка Къцова и г-жа Генка Дребчева, родителите на петокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  вместо букет за първия учебен ден, ще дарят събраните средства в помощ пострадалите от наводненията в община Карлово. Средствата ще бъдат преведени на дарителската сметка.

Тържественото откриване на учебната 2022/2023 година ще се състои на 15.09.2022г. /четвъртък/

от 9.30 часа в Централната сграда на ул. „Баба Исака Скачкова” №3.

За пътуващите ученици-автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.

Заповядайте на празника!

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

напомняме ви да преминете профилактичен преглед при личния лекар преди началото на учебната година. За учениците  с лични лекари от град Съединение бележките ще бъдат взети по служебен път, останалите-да ги представят на класния ръководител или на медицинската сестра Таня Дългърска.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА 1 КЛАС

12 септември 2022г. (понеделник) от 17.30 часа

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА 5 КЛАС

12 септември 2022г. (понеделник) от 17.30 часа

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА 8 КЛАС

13 септември 2022г. (вторник) от 17.30 часа

Уважаеми родители, родителските срещи ще се състоят в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

5 септември 2022 г. -137 години от Съединението на България!
Празник на нашия град-град на родолюбиви голямоконарци, съхранили българския дух, местните обичаи и традиции.
Честит празник!
Честито отличие на г-н Стоян Енчев за принос в развитието на образованието и утвърждаване авторитета на СУ „Христо Ботев“-град Съединение!