Архив Новини 2019/2020

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В SHKOLO.BG   

МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА ОТ COVID19

Писмо на зам.-министъра на образованието тук.

Писмо на министъра на здравеопазването тук.

Мерки – превенция за предпазване от COVID19 тук.

Полезно за здравето и ученето от вкъщи тук.

СЪОБЩЕНИЕ за ДЗИ

Във връзка със заповед № РД09-1359/19.06.2020 година на Министъра на образованието и науката се изменя Графика на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити през учебната 2019-2020 година.

Зрелостниците, които не са положили успешно ДЗИ и имат желание да се явят на ДЗИ през сесията август-септември подават заявления за допускане до ДЗИ от 01.07.2020 година до 21.07.2020 година.

Подаването на заявленията – в централна сграда на СУ „Христо Ботев“ град Съединение

Дати на провеждане на ДЗИ:

 1. Български език и литература – 27 август 2020 г., начало 08:00 часа
 2. Втори държавен зрелостен изпит – 28 август 2020 г., начало 08:00 часа

Училищна зрелостна комисия

СЪОБЩЕНИЕ ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

Запознайте се с  с ръководството за онлайн кандидатстване след завършен 7 клас тук. Същото е качено в профила на учениците в платформата https://priem.mon.bg/, меню „Помощ“.

Запознайте се със Заповед №РД-01-260/26.06.2020г. на Началника на РУО, свързана с ред за запознаване с проверените и оценени изпитни работи по БЕЛ и Математика от НВО. тук

КАКВО НАУЧИХМЕ ПО ИТ В КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“  В  5 клас?
ПО
ПРОЕКТ „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН“ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/ 2020 ГОД.ПРИ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – гр. Съединение тук.

Учениците демонстрираха своите натрупани знания и дигитални умения по информационни технологии и се включиха активно в отбелязването на различни празници. Проекти, разработени от участници в Клуб „Мултимедиен свят“ за Международния ден за безопасен интернет, Ден на розовата фланелка, 24 май, 2 юни, Периферни устройства тук. 

24.06.2020г.-ДИПЛОМИ ЗА 12 КЛАС!

Пожелаваме Успех и занапред в живота на дипломираните дванадесетокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Дора Кошева! На 24 юни директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави зрелостници, връчи дипломите, а отличничките получиха грамота и специална награда.

Нека празниците като днешния изпълват дните ви!

Пожелаваме ви на добър път и никога не забравяйте училището, което сте завършили!

16.06.2020-САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА ОТ РИСУНКИ НА СТОЯН ГЪРБЕШКОВ

Младият художник СТОЯН ГЪРБЕШКОВ от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, който е и участник в клуб „Млади възрожденци“, зарадва ученици и учители с прекрасни рисунки, които ще бъдат цветен полъх към предстоящата лятна ваканция.Темите, които вълнуват малкия талант,  са разнообразни. Ограничения в цвят и форма няма. Диапазонът на темите, техниките, сцените и персонажите е толкова широк, че не биха могли да се обединят от едно заглавие. Повечето от картините в изложбата са от последните месеци на дистанционно обучение.  Разгледайте и се насладете на първата му самостоятелна (виртуална) изложба, инициирана от преподавателя му по Изобразително изкуство г-жа Таня Балканска.
Браво!

12.06.2020г.-ПРОЕКТИ НА 3 КЛАС

Учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение –участници в Клуб „Аз и светът около мен“ с ръководител г-жа Николинка Генчева, изготвиха много и разнообразни проекти, с които затвърдиха знанията си през годината. Браво, деца!


ВАЖНО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТНОСНО ЯВЯВАНЕ НА НВО ПО БЕЛ И МАТЕМАТИКА, ИЗПИТИТЕ ЗА ПРОВЕРКА НА СПОСОБНОСТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В ДЪРЖАВНИЯ ПРИЕМ В НЕСПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ УЧИЛИЩА ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 Г.  тук.

ВАЖНО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТНОСНО ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КЛАСИРАНЕТО ЗА ПРИЕМ В VІІІ КЛАС В НЕСПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ УЧИЛИЩА ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 Г. И ЗА ЗАПИСВАНЕ тук.

НВО 7 клас 2020 г.

ГРАФИК

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТРЕТА ИЗПИТНА СЕСИЯ И ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В ДНЕВНА И САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

УЧИЛИЩЕН ПЛАН-ПРИЕМ 2020/2021 Г. 

Заповед №РД-10-469/24.03.2020г. на Директора на СУ „Христо Ботев“-град Съединение тук.

ПРИЕМ в 5 клас 2020/2021

ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС 2020/2021 ГОДИНА

ЗАПОВЕД № РД-311/30.03.2020г. НА КМЕТА НА ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРИЕМА В ПЪРВИ КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА тук.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: Заявление от родител (по образец)

КАК ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИ?

  1.Всеки работен ден от 800 часа до 1700 часа в канцеларията в централна сграда ул. „Баба Исака Скачкова“ № 3 

ИЛИ

2.Онлайн – на електронната поща на училището sou_saedinenie@abv.bg. Заявление може да изтеглите от тук.

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ: От 04.05.2020г. до 17 часа на 29.05.2020г.

ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИ ПО ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 7 КЛАС РУО

ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ В VIII КЛАС ПО ПРОФИЛИ И ПРОФЕСИИ В ПРОФИЛИРАНИТЕ И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ, В
СРЕДНИТЕ И ОБЕДИНЕНИТЕ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ПЛОВДИВ от  РУО

ПРИЕМ 2020/2021

04.06.2020г. – „ОСНОВНИ ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ И ТЕЛА – В МАТЕМАТИКАТА И В ЖИВОТА!“

По време на дистанционното онлайн обучение в часовете по Математика, в 5 клас с преподавател г-жа Борислава Енчева, учениците от 5.б и 5.а клас на СУ „Христо Ботев“ изработиха полезни и практични табла с формули върху темата „Основни геометрични фигури и тела“, сглобяваха модели на изучените тела – куб и правоъгълен паралелепипед. Поздравления, деца!

03.06.2020г.-„МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ“

Учениците от 5 клас изработиха проекти в онлайн часовете по Човекът и природата с преподаватаел г-н Николай Югов на тема „Моят домашен любимец“.

 03.06.2020г. – „ОПОЗНАХМЕ СКРИТИЯ СВЯТ!“

Нашето пътешествие  в Скрития свят с учениците от 3 и 4 клас по Компютърно моделиране приключи! А това са проектите, които те направиха за завършване на учебната година:

3 клас – „Моят речник на тайния език“

4 клас – „Вълнуващото пътешествие на Софти“

Направените програми със Скрач са публикувани в сайта на училището.

С всички знания и умения, които придобихте по време на пътешествията ни, можете да продължите приключенията си със странни и чудати същества от виртуалния свят.

Благодаря за старанието и ентусиазма ви през цялата година, деца!

Радвам се, че бяхте толкова лъчезарни и ученолюбиви!

Усмихната и забавна лятна ваканция!

Пазете се здрави!

Д.Недялкова

ЗА ЧЕСТ! ЗА ПРАВДА! ЗА СВОБОДА!

2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА  БЪЛГАРИЯ!

Патронен празник на нашето училище, в което с гордост носим името на Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко.

Христо Ботев – велик български поет и революционер!

Христо Ботев-патрон на нашето училище!

Учениците от 8, 9, 10, 11, 12 клас създадоха презентации и онлайн колажи на тема „2 юни-патронният празник на моето училище“ в часовете по ИТ тук., 

Презентации за патронния празник на училището, създадени в часовете по ИТ тук.

Патриотични рисунки направиха учениците в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска тук.

Специален поздрав от учениците от 5 „Б“ клас при СУ „Христо Ботев“ – град Съединение по случай „2 Юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!“

ГАБРИЕЛА АНГЕЛОВА 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“ Ви поздравява със стихотворението – „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ от Христо Ботев тук.

ДИЯНА ЙОТОВСКА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ХАЙДУТИ“ от Христо Ботев тук.

АДЕЛИНА АТАНАСОВА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ от Христо Ботев тук.

С авторско стихотворение  и портрет на Ботев г-жа Таня Балканска отправя поздрав към всички ученици и колектива на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по повод патронния празник на училището! тук.

От 1901 година насам 2- ри юни официално се чества. След 1948 година точно в 12 часа сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Тази дата е една от  най-заредените емоционално дни в нашата история, а Ботев, заговорим ли за него, го нареждаме сред малцината в света, горели като факли в думи и дела непримирими, които са останали дълго сред своите съвременници.

Съдбата и делата на Ботев нямат анлог, не подлежат на сравнение. Поет, публицист, революционер, животът му е низ от драматични събития и обрати.

През май 1876 година като част от Априлското въстание, Ботев организира чета. От Гюргево се качва с част от нея на кораба  „Радецки“  и стъпва на българска земя. На 2 юни 1876 година в тежък бой  куршум пронизва неговото тяло, но „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира.“

Едва на 28 години остава безсмъртен, а ние- винаги благодарни на него и на загиналите за Свободата на България!

Поклон от нас – учители и ученици  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение!

ХРИСТО БОТЕВ-ПОЕТ! РЕВОЛЮЦИОНЕР! НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ!

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова поднасят своя поклон към загиналите за свободата и независимостта на България и почитат Христо Ботев-патрон на нашето училище с няколко инициативи:

Михаил Зяпков нарисува портрет.

Александър Величков изработи тaбло.

Александра Валенцова, Теодора Турсунска, Кристиян Клявков – презентации.

Патриотичен кратък рецитал с участници Петьо Ликов, Велизара Паликрушева, Александра Валенцова и Петя Стойчева, Светлозара Шотлекова, Цветанка Средева  ни припомня, че сме наследници на славни герои, чийто подвиг е записан със златни букви в историята на България! тук.

Христо Ботев използва силата на словото за борба срещу поробителите. Около неговите идеи се обединяват десетки българи и неговото слово преминава в действие- Ботев формира чета и се включва в освободителното движение.

Петьо Ликов от 4 клас – ученик на СУ „Христо Ботев“-град Съединение! тук.

Свободата е скъпа! За да я запазим, нека извличаме най-доброто от безценните уроци на историята ни.

Велизара Паликрушева от 4 клас със стихотворението „Елегия“, публикувано за първи път във вестник „Свобода“ на 8 август 1870 г. тук.

Александра Валенцова и Петя Стойчева от 4 клас със стихотворението „Майце си“-първото публикувано стихотворение на Христо Ботев през 1867г. тук.

Светлозара Шотлекова от 4 клас със стихотворението „Обесването на Васил Левски“-  едно от най-тъжните стихотворения, които българската литература познава. тук

Цветанка Средева от 4 клас с откъс от авторско произведение-лично творчество на г-жа Цветелина Трайкова „Земята на Ботев“. тук

24 МАЙ!

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИНА!

ПРАЗНИК НА ГОРДОСТ!

ПРАЗНИК НА ПРОСВЕТАТА!

Учениците от 4,5,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 клас създадоха презентации, флаери и колажи за празника, както и онлайн колаж на тема „24 май в моето училище!“ в часовете по ИТ, в часовете по Клуб „ИТ“ с предподаватели г-жа Д.Недялкова, г-жа Б.Енчева, г-жа Цветиана Бекирска и г-жа Иванка Габровска. тук.

Участниците от клуб „Мултимедиен свят“ по проект „Образование за утрешния ден“ с ръководител –жа Борислава Енчева, направиха презентации, рисунки, флаери и колажи за 24 май. тук.

Презентациите са публикувани в сайта на училището.

Красиви рисунки направиха учениците в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. тук.

ГАБРИЕЛА АНГЕЛОВА 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“ Ви поздравява със стихотворението – „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ от Никола Фурнаджиев  тук.

ДИЯНА ЙОТОВСКА от  5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – „ПРАЗНИК“ от Веса  Паспалеева тук.

АДЕЛИНА АТАНАСОВА от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и участник в Клуб „Млади възрожденци“  Ви поздравява със стихотворението – КИРИЛ   И   МЕТОДИЙ“ от Веса  Паспалеева тук.

КЛУБ „МУЛТИМЕДИЕН СВЯТ“ ПОЗДРАВЯВА ЗА 24 МАЙ!

По повод най-българския и светъл празник 24 Май, учениците от Клуб „Мултимедиен свят“ в 5 клас с ръководител г-жа Борислава Енчева, по Проект „Образование за утрешния ден“ при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, през часовете за занимания по интереси по време на дистанционното онлайн обучение, изработиха оригинални и ефектни компютърни презентации и колажи от изображения за празника. Учениците демонстрираха своите натрупани знания и дигитални умения по информационни технологии. Поздравления, деца! Честит 24 Май!

24 МАЙ В 6 Б КЛАС

Във връзка с празника на Светите братя Кирил и Методий – 24.май – Денят на славянската писменост, на българската просвета  и култура, две последователни сряди – на 20.05. и 27.05. – в часа на класа, с учениците от 6.б клас говорихме за приноса, който имат Кирил и Методий за културното развитие не само на България, но и на цяла Европа.

Г-жа Ваня Ликова подготви за децата  презентация, посветена на личността и делото на Светите братя Константин-Кирил Философ и Методий.

Коментирахме историята на химна „Върви, народе възродени“- кой го създава и как се ражда идеята за него, слушахме го, а така също говорихме и за мястото на двамата братя в българската литература  като създатели на славянската писменост.

Това е тема, свързана с патриотичното възпитание на децата, която е част от Тематичния план за Час на класа!

21.05.2020- ИНТЕРАКТИВНИЯТ ДИСПЛЕЙ ВИ ОЧАКВА!

По проект “Образование за утрешния ден” СУ „ХристоБотев“-град Съединение получи 65 инчов интерактивен тъч дисплей. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

По него в нашето училище са сформирани два клуба по интереси с цел повишаване на дигиталната компетентност и умения на учениците  по ИТ в съответствие с Европейската референтна рамка за оценяване на дигиталните компетентности.

Клубовете се ръководят от г-жа Борислава Енчева – „Мултимедиен свят“ и г-жа Иванка Габровска – „ИТ“.

65“ екран е страхотен панел за докосване на учебното съдържание, представено под различни форми. Панелът с едно докосване заменя няколко общи устройства: бяла дъска, компютър, проектор, телевизор, прожекционен екран, система за високоговорители. Touch панелът е съвременно и  модерно решение за обучение и презентация.

Да ни е честит!

ВИПУСК 2020!

Днес е последен учебен онлайн ден за вас-дванадесетокласници!

12 години градихте и губехте приятелства,

трупахте знания, постигахте цели и мечти,

споделяхте мигове на щастие и разочарование.

Днес приключва вашият дълъг път на съзряване, който изминахте Не сами,  а винаги  подкрепяни, напътствани  и  вдъхновявани от своите учители!

За  Колектива на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  беше удоволствие да измине заедно с вас пътя на образоването и израстването ви!

Очакваме реализацията ви да бъде отлична!

Бъдете отговорни и достойни хора, с топли сърца, толерантни и трудолюбиви!

НА ДОБЪР ПЪТ В ЖИВОТА, ВИПУСК 2020!

ВИДЕО ТУК.

9 МАЙ 2020 -ДЕН НА ЕВРОПА-СПОМЕНИ ОТ ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Учениците от 8-9 клас изработиха онлайн колажи, които ни връщат в спомените ни от минали години за провеждането на Деня на ученическото самоуправление в СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Честит Ден на Европа!

25.04.2020г.- ГРИЖИ ЗА ЦВЕТЯТА В СЕДМИЦАТА НА ЗЕМЯТА

Учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение отправят своя призив: „Да пазим Земята !“.

 През изминалата седмица, във връзка с 22 април – Денят на Земята, те изготвиха проекти  и направиха презентации по време на дистанционното обучение в часа по Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова и ги споделиха в Екипа на Teams.

С грижата за цветята, децата акцентират върху идеята да пазим чиста нашата планета.

 Браво, деца! Справихте се прекрасно! Помнете, че всеки един от нас е отговорен за опазването на чиста околна среда! Така ще я имаме завинаги!

23.04.2020г.-СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА -ВТОРОКЛАСНИЦИ ЧЕТАТ …

Учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“ – град Съединение се включват със свои инициативи по повод Световния ден на книгата-23 април. Решиха да осъществят походът на книгите към четящите хора по нетрадиционен начин – в онлайн среда. В часовете за занимания по интереси на клуб „В света на приказките“ с ръководител г-жа Анка Арабаджийска, второкласниците Нина Атанасова и Зара Манчева четоха по роли стихотворението на Елисавета Багряна „Дете и лястовичка“, а Камелия Йотовска и Теодора Дългърска направиха илюстрации към стихотворението. Децата представиха свои съчинения по различни теми,  написани в часовете по самоподготовка с г -жа Лиляна Попова.

В дните на изолация – ние – второкласниците  Ви призоваваме да отбележим заедно Международния ден на книгата и авторското право. Обединени от любовта към четенето изпращаме нашите добронамерени послания към всички Вас.

22.04.2020г.-ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА С УСЕЩАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН!

Във връзка със светлите отминали и предстоящи дни, учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“- град Съединение подготвиха украса за Великден в онлайн часовете по Заниманията по интереси с г-жа Лиляна Попова. Вложиха много емоции и старание и резултатите са удивителни!

Неслучайно изложбата е представена днес в Деня на Земята. Част от учениците проявиха креативност и използваха рециклирани материали за своята украса.

Забавлявайте се, докато творите и не забравяйте, че човечеството съществува, когато пази и почита!

Пъстра и прекрасна свята седмица!

21.04.2020-СПОМЕНИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Христос Воскресе! Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ тази година празнуваха дистанционно Великденските празници. Те споделиха спомен от подготовката и показаха поздравителни картички и боядисани яйца, направени в онлайн часовете по Английски език и Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова.

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

Информираме ви, че със Заповед №РД 09-746/08.04.2020г.  на Министъра на образованието и науката „Продължителността на пролетната ваканция ще бъде от 17.04.2020г. до 20.04.2020г. вкл. за I-XII клас“.

19.04.2020-2 КЛАС ПОЗДРАВЯВА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Днес православната църква възпява най-светлия си празник – Възкресение Христово.

Прославя най-великата си победа – над злото и смъртта. Празникът днес е по-различен, поради надвисналата опасност от COVID19.

Ние – учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, с нашите учители г-жа Лиляна Попова и г-жа Анка Арабаджийска, всеки от дома си-далече един от друг, но все пак заедно във виртуалната класна стая на Teams, се обединихме в празничен уеб рецитал за Великден и се обръщаме към вас: „Нека заедно да намерим духовния мир и вечния път към доброто, чрез примера на Христовата саможертва. Нека си простим всичко и така заедно да се поздравим с Христос Воскресе!“

18.04.2020-В ОЧАКВАНЕ НА ПРАЗНИКА!

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  направиха прекрасни рисунки в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска по време на дистанционното обучение в очакване на най – светлия християнски празник Великден!

Поздравления, деца! Светли празници

17.04.2020г.-ПРОЕКТИ ЗА ЗЕМЯТА НА 3 КЛАС

През изминалата седмица учениците от 3 клас на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение  от клуб „Аз и светът около мен“ с ръководител г-жа  Николинка Генчева изработиха проекти за Слънчевата система и Земята по повод предстоящия Ден на Земята. Работейки от вкъщи, децата рисуваха и научиха за планетите и за кръговратите в природата.

Браво!

07.04.2020-„ПРИРОДАТА-ТОВА СМЕ НИЕ!“

През изминалата седмица ученицте от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха урок за опазване на природата по предмета Човекът и природата. Класният ръководител г-жа Цветелина Трайкова заедно с децата решиха, че тъй като няма как да са навън заедно, могат да покажат обичта си и значимостта на природата и в частност на нашата красива родина с всичките природни забележителности в нея. Акцентираха на опазнането на защитените видове и на това какво можем  ние хората да направим за нашата великолепна природа, за да остане винаги жива. Една част учениците изготвиха презентации, а други направиха проекти по темата и запознаха останалите в Екипа в TEAMS.

Браво, деца!

ПРОДЪЛЖАВА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ,

съобразно Заповед на Министър Ананиев за удължаване на срока  на всички въведени противоепидемични мерки (със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.) до 12 април 2020 г., включително.

 

MICROSOFT TEAMS  – ПЛАТФОРМА ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

Уважаеми ученици и родители,

Във връзка с въведеното извънредно положение в страната и необходимостта от осигуряване на обучение от разстояние, ви информираме, че към домейна на МОН www.edu.mon.bg  са създадени акаунти на всички ученици и учители в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Потребителските имена и пароли на учениците са при класните ръководители.

Заявление за ДЗИ 2019/2020 изтеглете от тук, попълнете и изпратете в електронен формат, за да не посещавате сградата на училището.

Уважаеми родители, Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото.

Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.

Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек. Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес. Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва. Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения. Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят; Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

• Насърчавайте детето да бъде активно.

• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение. Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕПИДЕМИОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА
Уважаеми родители на ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Информираме Ви , че за учениците от ПГ до 12 клас ще бъде осигурено дистанционно обучение чрез различни платформи и средства за комуникация извън учебна среда, с огледна непропускане на учебен материал.
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РУО-ПЛОВДИВ
Във връзка със сложната епидемиологична обстановка, призоваваме учениците, учителите и служителите на СУ „Христо Ботев“
Във връзка със сложната епидемиологична обстановка, призоваваме учениците, учителите и служителите на СУ „Христо Ботев“ гр. Съединение:
1. Учениците да не напускат дома си, ако не се налага с решение на родителите си.
2. Максимално да се ограничи физическия контакт при среща с хора (ръкостискане, прегръщане, близко общуване).
3.Препоръчваме на всяко семейство да подготви детето си за предстоящите учебни занятия като му осигури лични предпазни средства (дезинфектант за ръце – гел или кърпички за дезинфекция на спиртна основа, маски за лице и други).
4.Уважаеми родители разчитаме на вашата отговорност да следите за здравословното състояние на детето си и при най-малко съмнение да остане вкъщи и да осигурите нужната медицинска помощ.
5. Достъпът до училищната сграда ще бъде ограничен за външни лица до отминаване на епидемиологичната обстановка.
6. Родителите да не посещават училищните сгради до момент на отмяна.
7. Контактите с директор, класни ръководители, учители и служители да се осъществяват по телефон или онлайн.
8. Отменят се всички извънкласни и извънучилищни дейности и мероприятия до края на учебната 2019/2020г.
От Ръководството на СУ „Христо Ботев“ гр. Съединение

12 март и 13 март 2020 г. – неучебни дни за всички училища на територията на област Пловдив

Съдържание на новината:

Уважаеми ученици, родители и учители,

Информираме Ви, че във връзка с висока заболеваемост от остри респираторни заболявания на територията на област Пловдив, директорът на Регионална здравна инспекция – Пловдив е издал предписание с изх. №06-22/10.03.2020 г. на основание чл.105, ал.5 от Закона за предучилищното и училищното образование за удължаване срока на преустановените учебни занятия във всички училища на територията на област Пловдив до 13.03.2020 г. включително.

Публикувано от:
РАЙЧЕВ, РАНГЕЛ
Старши експерт по организация на средното образование

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНСУЛТАЦИИ С УЧЕНИЦИ ПРЕЗ ВТОРИ СРОК НА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГДИНА ТУК.

ГРИПНА ВАКАНЦИЯ 06-11 МАРТ 2020 Г. (ВКЛ)
НА 12 МАРТ 2020Г. (ЧЕТВЪРТЪК) -РЕДОВНИ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ

По препоръка на Националния оперативен щаб и заповед на министъра на здравеопазването дните от 6 до 11 март 2020 г. се обявяват за неучебни за училищата в цялата страна. Заповедта се издава във връзка с регистрирания нов епидемичен подем от грип и остри респираторни заболявания и в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план. Целта е превенция и ограничаване разпространението на вирусните заболявания и опазване здравето на децата и учениците. Занятията в училищата ще бъдат възобновени на 12 март (четвъртък). Учебният материал следва да бъде преструктуриран по преценка на преподавателите.

08.03.2020г.- „С ЛЮБОВ ЗА МАМА“

„Днес пак цветя ти подарявам, Сърдечно ти благодаря И колко малко е, признавам Каквото и да ти даря. На тебе този ден е, мамо, Но твои са и всички дни. Едничко нещо искам само – До мен да бъдеш вечно ти!…“ Честит празник, мила мамо! С много любов, усърдие и ентусиазъм учениците от 1.а клас и 5.б клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение подготвиха изненада за Деня на мама. С букет от мили думи, календари, снимки и ръчно изработени цветя, всяко дете показа на своята майка, че тя е най-добрата на света!

03.03.2020-142 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

3 март! Чакан празник, светла дата.

3 март! Ден рожден на Свободата!

3 март! В мир народът ни добрува.

3 март! Днес България празнува!

Националният празник на България е празник на гордост и за учениците и учителите на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Почитаме го с редица инициативи:

В начален етап третокласниците с класен ръководител г-жа Николинка Генчева  изнесоха патриотичен рецитал със стихотворения за България. Направиха и плакати, с които украсиха училището.

В часовете по Технологии и предприемачество учениците от 4 клас с преподавател г-жа Тодорка Караиванова, изработиха макет на паметника на връх Шипка. С цялото си старание и уважение към тази паметна дата-3 март, децата изпълниха отговорно своята задача.

Учениците от клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева подготвиха табло за празника и мултимедийна презентация, която представиха в голямото междучасие в централната сграда.

В централната сграда е оформен кът с патриотични рисунки. В него начело е портретът на Христо Ботев, изрисуван  г-жа Таня Балканска. Във фоайето на 1 етаж е портретът на Ботев, изрисуван от младия ни талант –Антоанета Костадинова от 8 клас.

В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас изработиха облачни презентации по двойки,  12 клас-колажи и видеоклипове.

Ученици и учители ще вземат участие в общоградското честване на празника като се включат с поднасяне на венци и инициативата „Пробуждане с хоро“.

3 МАРТ!  ДЕН РОЖДЕН НА СВОБОДАТА!

Учениците от Клуб „Млади възрожденци“ се включиха в отбелязването на Националния празник на България.

Те взеха участие в общоградското честване на празника -инициативата „Пробуждане с хоро“, шествие и поднасяне на венец пред Паметника на незнайния войн заедно с г-н Кр. Манчев-председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение.

В централната сграда беше оформен кът с патриотични рисунки.

Учениците от клуб „Училищни медии“ (част от които са и млади възрожденци) с ръководител г-жа Генка Дребчева подготвиха табло за празника и мултимедийна презентация, която представиха в голямото междучасие в централната сграда пред учениците 5-12 клас.

01.03.2020-„ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!“

На прага на пролетта ученици и учители от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, заредени с усмивки и вдъхновение, посрещнаха мартенските празници.

Учениците от първи клас и децата от подготвителна група  изнесоха програма по повод първи март.

Всички ученици, учители и гости се включиха в традиционното прескачане на огън, украсиха дърво с мартенички, предоставени от МКБППМН,  и изпълниха двора на училището с  песни и танци.

Честита Баба Марта!

Бъдете здрави, усмихнати и благословени!

26.02.2020-ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. 

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН. 

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбелязваме деня с няколко инициативи: 

Изложба с рисунки под мотото „Нека станем по-добри, за да бъдем щастливи“ по идея на г-жа Таня Балканска. Изложбата е аранжирана в централната сграда на училището и в нея освен рисунки -стихове за добротата допълват приятната атмосфера, заедно с авторска „Приказка за доброто“ на г-жа Балакнска. 

„Ние сме добри“-албум на учениците от 5 Б клас, в който всяко дете разказва за една своя добра постъпка. 

В часовете по Информационни технологии учениците от 10 клас изработиха флаери, от 12 клас- колажи и видеоклипове. 

Отбор „Кибербудители“ от 5 Б клас от сезон 6 на националната програма „Киберскаути“ сутринта ще посрещнат ученици и учители, закичвайки ги с розова лентичка и с апел да няма тормоз не само в реалния, но и във виртуалния свят. 

Учениците от 10 клас с класен ръководител г-жа Цветанка Къцова-председател на УКС, подариха на всеки клас розов балон в знак на съпричастност и толерантност към всички. Посланието на десетокласниците е „Да бъдем добри!“, „Не на тормоза в училище, но НЕ за един ден!“. 

Учениците от 6 Б клас изписаха дъската с послания за толерантност и непримиримост към училищния тормоз. 

Учениците от начален етап отбелязаха деня на розовата фланелка, изработвайки табло и призоваха „Подай ръка!“, „Избери да бъдеш добър!“ Учениците от четвърти клас се закичиха символично с фланелка на приятелството. Също така те изработиха и попълниха своя анкета под формата на игра, с която показаха какви емоции изпитват, когато са наранени, как се чувстват в училище, позитивна случка в клас и нещо хубаво, което искат да им се случи. 

УКС благодари на всички, които подкрепиха инициативата „Ден на розовата фланелка!“ 

26.02.2020-„ЗДРАВНИ БЕСЕДИ“

През изминалата седмица медицинската сестра към училището г-жа Таня Дългърска изнесе здравни беседи във 2, 4, 5 Б клас чрез специално подготвени презентации и информационни дипляни.

„ЛИЧНА ХИГИЕНА“- Учениците от 4 и 5Б клас разбраха, че хигиена означава чистота и че тя е основен фактор за добро здраве. Научиха –  какво означава лична хигиена; как да се грижат за всяка една част от тялото си и какви са последиците от лошата хигиена; кога трябва задължително да се мият ръцете и какви са правилата за измиването им; какви грижи трябва да полагат за зъбите и какви са последиците от лошата устна хигиена; Научиха как е правилно да си мият зъбите, кои храни са полезни и кои са вредни за тях; също така за лошите навици, които увреждат зъбите, и за това колко е важно редовното посещение при зъболекаря;

„ПУБЕРТЕТ“ – Учениците от 4 клас научиха какви промени настъпват през пубертета при момичетата и момчетата в телесното и психичното им развитие.

„КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАСТИНКА И ГРИП“ –  Учениците от 2 клас научиха кои са симптомите при настинка и грип, какви усложнения могат да настъпят и как да се предпазят.

26.02.2020-„ПЪТУВАЩА БИБЛИОТЕКА В 1 КЛАС“

„Пътуваща библиотека”, чиято цел е да насърчава четенето и интереса към книгите, продължи с гостуването си в класовете в СУ „Христо Ботев“-град Съединение като на 26.02.2020г. първи клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева приветстваха посещението на г-жа Запрянка Тафрова. Инициативата се реализира от НЧ „Съединение 1875”. Децата бяха впечатлени от пъстрите книжки, които разгледаха с интерес и вълнение.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

ПГ-12  КЛАС

Уважаеми родители,

На 26 февруари 2020г. (сряда) от 17.30 часа

в сградата на Начален етап и

в Централната сграда

на СУ „Христо Ботев“-град Съединение

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

за отчитане на резултатите от приключване

на първи срок за учебната 2019/2020 година!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Осигурен е транспорт от населените места в 17.00 часа

26.02.2020-ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

24.02.2020г.-ПРОЕКТИ ЗА ЗЕМЯТА В 3 КЛАС

На 24.02.2020г.  учениците от клуб  „Аз и светът около мен“ от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Николинка Генчева изработиха и изложиха проекти за устройството на Земята. Клубът продължава за втора поредна година да играе важна роля в обогатяване на знанията на децата за природата и за планетата ни.

19.02.2020-Ще те помним ЛЕВСКИ!

Ще те помним с това, че твоята религия беше  СВОБОДАТА!

Ти ни научи на много… ти  бе пример за българския народ! И до днес…“

Това бяха една малка част от пламенните  думи, с които учениците от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение заплениха всички в днешния ден.

С паметни слова, вълнуваща и добре позната сцена, показваща   поразавящото хладнокръвие и смелост на Апостола, учениците и техните учители Анка Арабаджийска и Лиляна Попова, почетоха безсмъртието…. почетоха Васил Левски!

147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТЕН ЛЕВСКИ!

19 февруари 1873г. – България губи най-достойния си син!

 Безсмъртен, единствен, велик! ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

19 февруари 2020г. – 147 години България помни и се прекланя пред своя Апостол на свободата!

 В СУ „Христо Ботев“-гр. Съединение отбелязваме и почитаме Деня на Апостола!

В централната сграда е оформен кът за Васил Левски. В него централно място заема портретът на Левски, изрисуван от талантливия художник в нашия колектив- г-жа Таня Балканска.

В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас изработиха облачни презентации по двойки, 10 клас- флаери, 12 клас-колажи и видеоклипове.

Участниците в Клуб „Мултимедиен свят“ с ръководител г-жа Борислава Енчва създадоха колажи за Апостола.

В начален етап второкласниците с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова са подготвили литературно-музикално тържество.

На 13.02.2020г. в клуб „Българино, знай своя род и език“ с ръководител г-жа Ваня Ликова се проведе урок по родолюбие „Любовта ни към Левски“.

На 19.02.2020г. ученици и учители поднесоха венци и взеха участе в общоградскот поклонение пред барелефа на Левски.

В 5 Б клас ученици проведоха урок по родолюбие за Левски като показаха проекти, направени за Апостола.

19.02.2020Г. –АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА-ПРИМЕР ЗА РОДОЛЮБИЕ!

Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха активно в отбелязване на 147 години от обесването на Васил Левски.

Петокласниците  с класен ръководител г-жа Борислава Енчева проведоха урок по родолюбие в Час на класа за Левски като показаха проекти, направени за Апостола, рецитираха стихотворения.

Заедно с учители и директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, възрожденците взеха участие в общоградското поклонение пред балерефа на Левски в град Съединение и поднесоха венец.

На 13.02.2020г. в клуб „Българино, знай своя род и език“ с ръководител г-жа Ваня Ликова се проведе урок по родолюбие „Любовта ни към Левски“. Специален гост беше г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК Васил Левски-Съединение. Господин Манчев разказа на децата интересни факти, свързани с делото и личността на Васил Левски; за гостуванията на Апостола в с. Голямо Конаре; за неговите сподвижници и участници в революционния комитет по онова време и включването на голямоконарци в борбата за освобождение в навечерието на Априлското въстание. Децата, както и г-н Манчев, бяха донесли книги, значки и други интересни материали и публикации за Апостола на свободата.  Г-н Манчев подари плакати с изображението на Васил Левски.

В централната сграда бе оформен кът за Васил Левски с рисунки и на възрожденците.

16.02.2020-„ФЕВРУАРИ-МЕСЕЦ НА ТРЕЗВЕНОСТТА“

В централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  г-жа Таня Дългърска-медицинско лице към училището, оформи информационен кът по темата.

Редица проучвания доказват, че злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт след тютюнопушенето.По данни на различни международни организации алкохолизмът скъсява с почти 10 години живота на човека. Между 8 и 10% от населението на всяка държава страда от алкохолизъм, като основна рискова група са младежите във възрастовата група между 15 и 29 години. Водени от желание да експериментират, младите хора понякога злоупотребяват с чашката до степен, която може да се окаже фатална за тях.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА АЛКОХОЛА

Хората реагират различно на едно и също количество алкохол в зависимост от различни фактори – емоционално състояние, физическо и социално обкръжение, и други.

АЛКОХОЛЪТ ВЪЗДЕЙСТВА ВЪРХУ ВСИЧКИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ НА ЧОВЕКА:

Нервна система –  Хроничната злоупотреба с алкохол засяга в най-голяма степен нервната система и води до:

 • намаляване (атрофия) на мозъчната тъкан на главния и малкия мозък, в резултат на което се нарушават интелектуалните способности, равновесието и спомените;
 • увреждане на всички периферни нерви, най-често на ръцете и на краката;
 • развитие на други заболявания: епилепсия, бактериални възпаления на мозъчната ципа (менингити) и инсулти;

Нарушаване на някои от функциите на мозъка:

√ будуване – характеризира се с повишена активност, бъбривост и възможност за насилствени действия;

√ внимание – нарушават се концентрацията и двигателните реакции, след което човек може да изпадне в дълбок сън;

√ памет – уврежда се кратковременната памет (човек не е в състояние да си припомни определен отрязък от време), като е възможно да се стигне до тотална загуба на паметта;

√ сетивност – влошава се способността за виждане и чуване; намаляват се възприятията за мирис и болка;

√ настроение – настроението се променя от възбуда и еуфория до депресия, раздразнителност и загуба на задръжки.

ДРУГИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ:

Дихателна система – употребата на малки количества алкохол могат да стимулират дишането, а по-големите водят до неговото влошаване и дори до спирането му;

Сърдечно-съдова система – редовното консумиране на големи количества алкохол уврежда функцията на сърдечния мускул –коронарна болест, инсулт,инфаркт,учестяване на сърдечната дейност , повишаване на кръвното налягане;

Храносмилателна система – злоупотребата с алкохол може да увреди:

 • лигавицата на храносмилателните пътища (устна кухина, хранопровод и стомах) и да доведе до развитие на гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, а също така да увеличи риска от появата на злокачествени заболявания/рак на устна кухина, на фаринкса, на ларинкса, на хранопровода/;възпаление на панкреаса;
 • функцията и структурата на черния дроб, в резултат на което се развиват хепатити, цироза, рак и други заболявания.

Ендокринна система – алкохолът предизвиква смущения във функцията на щитовидната, околощитовидните, надбъбречните и половите жлези. Забавя метаболизма, пречи на изгарянето на мазнините,води до  затлъстяване , диабет;

Репродуктивна система – Поради увреждания на тестисите, намалява производството на сперматозоиди и мъжки полови хормони, вследствие на което се понижават либидото и потентността-безплодие.

Костна система – алкохолът забавя образуването на клетките, изграждащи костната тъкан, в резултат на което намалява нейната плътност (остеопороза) и се увеличава честотата на костните счупвания;

Злоупотребата с алкохол през бременността – води до проблеми в развитието на нервната система на бъдещото дете- умствено увреждане,раждане на бебе с ниско тегло, забавен растеж и други аномалии. Повишава и риска от загуба на бременността и преждевременно раждане;

Рак на устна кухина, на фаринкса, на ларинкса, на хранопровода,увеличава риска от рак на гърдата.

Кръв – алкохола убива червените кръвни клетки и води до анемия;

Още какво: отслабване на  имунната система ,намалява абсорбцията на елементи като – калций, фосфор, магнезий, желязо, калий;

Дехидратира клеткити, преждевременно състаряване на кожата на лицето;

Намалява физическата сила;

КАКВО ОЩЕ ПРИЧИНЯВА АЛКОХОЛЪТ?

 • Води до разпадане на семейства,развод,загуба на работа ,на дом, на приятели;
 • Поразяване трайно и болезнено психиката на децата в семейството;
 • Инциденти, които могат да застрашат живота на употребяващия и на други хора – падане, шофиране, работа с машини.Алкохолът е основна причина за смъртност от инциденти, като атомобилни катастрофи, насилие,самоубийства,убийства.Също така води до различни противооществени прояви;
 • Рисково сексуално поведение и последващи инфекции, заради намалената способност да се взимат правилни решения;

ВОДИ ЛИ ДО ЗАВИСИМОСТ?

Алкохолът води до силна физическа зависимост, но за разлика от другите дрепесанти тя се формира  относително бавно в течение на години.Леките форми на алкохолна абстиненция се характеризира с напрегнатост, нервност, безсъние, треперене, изпотяване.В  тежките случаи тези симптоми се усилват до непоносимост.Когато към тях се добавят объркване и тежки, мъчителни халюцинации – това ет.нар. DELIRIUM TREMENS.Мускулните спазми, подобни на епилептичните, могат да доведат до смърт, ако не се вземат спешни медицински мерки.

КАКВО Е АЛКОХОЛИЗЪМ?

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола, което води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата и увреждания на много органи в организма. Алкохолната зависимост възниква бавно, обикновено при повече от 10-15-годишна злоупотреба при мъжете и доста по-бързо при жените и младите хора. Характеризира се със социална дезадаптация, често насилие в семейството и впоследствие разтрогването му. Болните запускат външния си вид, отпадат от работа.

КОЯ КОНСУМАЦИЯ Е УМЕРЕНА?

Умерена консумация не означава, че е безопасна, а че рисковете от възникване на зависимост и различни заболявания са по-малки.Според Световната здравна организация една стандартна чаша съдържа десет грама чист алкохол. Това се равнява на около 250 милилитра бира, 100 милилитра вино и 30 милилитра концентрат.За мъже – не повече от две стандартни питиета, а за жени едно стандартно питие;

ЗА КОГО Е АБСОЛЮТНО НЕЖЕЛАТЕЛЕН?

 • За деца и юноши под 18 години;
 • За бременни жени и жени в детеродна възраст, които желаят да забременеят;
 • За кърмачки;
 • За лица които шофират или се занимават с дейности, изискващи повишено внимание;
 • За лица, които имат склоннст към злоупотреба с алкохол;
 • Наследствено обременени с алкохолизъм;
 • За възстановяващи се след лечение алкохолици;

13.02.2020-„ЛЮБОВТА НИ КЪМ ЛЕВСКИ“

  Васил Левски – Дякона!
         „Ако печеля, печеля за цял народ! Ако загубя, губя само мене си!“ – са думи, изречени от Апостола на свободата – Васил Левски, а и темата, която е част от Тематичната програма за работа в Клуба по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова.
         Във връзка с предстоящите чествания – 147 години от гибелта на Апостола, на 13.02.2020 година гост в Клуба бе г-н Кръстьо Манчев – председател на Комитета „Левски“ в града ни, по покана на г-жа Ликова.
         Господин Манчев разказа на децата интересни факти, свързани с делото и личността на Васил Левски; за гостуванията на Апостола в с. Голямо Конаре; за неговите сподвижници и участници в революционния комитет по онова време и включването на голямоконарци в борбата за освобождение в навечерието на Априлското въстание.
         На срещата присъстваше и г-жа Спаска Ненчева – директор на училището, която също слушаше с интерес разказите на госта ни.
         Децата, както и г-н Манчев, бяха донесли книги, значки и други интересни материали и публикации за Апостола на свободата.
         Госпожа Ликова прочете някои от най-запомнящите се мисли на Левски, останали непреходни във времето, както и стихотворения, посветени на Апостола.
         Г-н Манчев подари плакати с изображението на Васил Левски на участниците в Клуба от двата шести класа.
         Срещата премина много интересно, а всички отново присъстваха на един „урок по родолюбие“, защото да говориш и слушаш за Левски и неговото дело, кара всеки от нас да се чувства горд, че е българин!
         А другата седмица децата от Клуба ще разсъждават върху темата:  „С Левски в сърцата!“, върху която ще създадат и свое лично творчество! Така „урокът по родолюбие“ продължава с името и любовта ни към Дякона – Васил Левски!

11.02.2020-„16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ!“

На 11 февруари за 16-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение  отбор „КИБЕРБУДИТЕЛИ“ – 5 Б клас, отбелязаха събитието като инициираха кампания за популяризиране на safenet.bg и телефон 124-123. Те раздадоха специално подготвени стикери на всички ученици и учители, посрещайки ги рано сутринта с призива „Нека бъдем отговорни и добри в интернет“.

Участниците в клуб „Мултимедиен свят“ с ръководтел г-жа Борислава Енчева изработиха рисунки в Paint за празника.

ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ В ПЕРИОДА 29.01.2020Г.-07.02.2020Г. (ВКЛ)

На 10 февруари 2020г. – редовни учебни занятия със седмично разписание за втори срок.

ГРАФИК

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ

С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО

ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ЗА  II СРОК НА УЧЕБНАТА 2019/ 2020 ГОД.

1-4 клас

5-7 клас

8-12 клас

29.01.2020г.-САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ НА АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА ОТ 8 КЛАС

В Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-град Пловдив е аранжирана самостоятелна изложба от рисунки на Антоанета Костадинова от 8 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Талантът си, ученичката усъвършенства с помощта на учителя си по Изобразително изкуство-г-жа Таня Балканска, която прави радост за сетивата на всички ни рисунките на Антоанета-изпълнени с топлота, любов и порив за творчество. Поздравления! Желаем на Антоанета здраве и още много красиви творби!

27.01.2020г.-„КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАСТИНКА И ГРИП?“

В началото на седмицата медицинската сестра на училището г-жа Таня Дългърска оформи информационен кът с дипляни в централната сграда, а с презентация в 3 клас информира учениците със съвети по темата „Как да се предпазим от настинка и грип?“.Учениците от 3 клас научиха – какво представлява настинката и какво е грип; кои са причинителите на настинката и грипа; как може да се заразим; какъв е инкубационният им период; какви са симптомите при настинка и какви при грип; какви усложнения могат да настъпят при настинка и грип; какво е лечението при настинка и грип; какви правила трябва да се спазват в периода на грипна епидемия;Също така разбраха как да се предпазят от настинка и грип.

27.01.2020-„РАЗКАЗВАЧЪТ НА ПРИКАЗКИ“

На 27 януари 2020 г. Мая Бочева гостува на децата от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  чрез инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“. Целта на организаторите  на инициативата е не само да предоставят възможност на децата отблизо да се запознаят с подходящи за тях книги, но и лично да се срещнат с автори на българска детска литература, което ще им даде стимул за по-задълбочено и осмислено четене. Мая Бочева е носител на наградата „Константин Константинов“ за илюстратор на 2018 г..Тя представи книгата „Пътешествието на Уики“.

14.01.2020-КУДИ В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

КУДИ В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

14.01.2020- Хорото на площада – клип в You tube тук.

ПРАЗНИК НА МЛАДОСТТА, СИЛАТА И КРАСОТАТА!

Клип в You Tube тук.

Началото му  търсим сред първите заселници на бившето село Голямо Конаре през XVIIти век.

За нощта срещу 14 януари хората започват приготовленията си още щом  приключат с полската работа. Осветени с лампи, кандила, огнища и борина-къщите се превръщат в художествени работилници. В тях преждата, мънистото, тревата и шаякът-докоснати от ръцете на момите и невестите, на бащите и дядовците-създават образци на едно първично и неповторимо изкуство.

Всичко-и  зографските видения върху терлиците, и гергефските кърпи, и фантастичните приумици на духа във формата на паласки, опинци и елеци е така здраво като композиция, като един бунт срещу зловещия палец на съдбата.

В колона по двама-здрави, красиви и напети в тези фантастични дрехи-младите мъже крачат по смълчаните нощни улици. В дома на девойката ги въвежда нейният избраник. Домакинът е застанал на прага с бяло менче, пълно с вино.

Тъпанът ечи!

Писва и кларинетът!

На двора се извива Васильовденското хоро!

Девойката  черпи сурвакарите с наденица и вита баница. Изведнъж младежите подхващат Ръченица-„Голямоконарската ръченица“ на Геори Коев. Опиянени от неземната мелодия и млади и стари се впускат в ритъма на танца.

Къщата се тресе!

Земята се тресе!

И така цяла нощ и цял ден до лудото хоро на мегдана, с което завършва празникът на плътта и душата, на таланта и надеждата!

До следващата година!

Автори: Стоян Енчев и Даниела Недялкова

СУ „Христо Ботев“-град Съединение

24.01.2020-БИЛ ЛИ СЪМ УЧАСТНИК В ОНЛАЙН ТОРМОЗ

На 23.01.2020г. в 9 клас и на 24.01.2020г. в 6 Б клас –  Беседа с Презентация от УКС „Бил ли съм участник в онлайн тормоз?”.

21.01.2020- „УЧАСТНИЦИ В „КУДАТА“ РАЗКАЗВАТ“

На 14 януари 2020г. се проведе зимният традиционен празник в нашия град-празникът „Куда“, който има над стогодишна история.

Във връзка с темата: „Традиции и обредност! Празници, характерни за родния ни край! „Кудата“-зимен традиционен празник“, съгласно Тематичната програма за работа в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, участниците в Клуба проведоха своите занимания на центъра.

В „Кудата“ участваха двама ученици от Клуба- Красимир Костов и Илия Паскалев. Всички деца станаха част от празника и гледайки момчетата, облечени с традиционни голямоконарски носии, усетиха цялата празничност и българския дух, съхранени чрез този обичай, който е характерен само за родния ни град Съединение. Музиката, хората, звукът от паласките на момчетата, виковете, тропането на гегата на водачите, създаваше още по-голямо настроение!

След второто хоро, което се проведе на 20.01.2020г., двамата участници бяха гости в Клуба. „Участници в „Кудата“ разказват!“ беше мотото на работата в клуба по интереси на 21.01.2020г.

Красимир Костов беше облечен по начина, по който участниците в обичая се обличат на Ивановден. Разказа на всички за подготовката, обличането, обиколката с  Кудата, както и назова как се нарича всеки елемент от облеклото му.

Децата слушаха с интерес, задаваха въпроси и някои от момчетата изявиха желание да се включат и те в коледарската група през следващата година. А това е знак, че традициите и обредността на родния ни край ще пребъдат!

22.01.2020-ФАЛШИВИТЕ ПРОФИЛИ В ИНТЕРНЕТ

Във връзка с 28  януари-Ден на защита на личните данни – на 22.01.2020г. в час по Гражданско образование с г-жа Даниела Недялкова (член на УКС) ученици от 5 А клас представиха пред свои съученици презентация на тема “Фалшиви профили“. Както в реалността, така и в социалните мрежи измамата и фалша са често срещани и могат да нарушат вашата лична неприкосновеност. Макар и полезни, социалните мрежи понякога могат да бъдат доста натоварващи, но намесят ли се и фалшиви профили-ситуацията може да стане наистина досадна. Обикновено, fake профилите се делят на ботове и такива, зад които стоят реални хора, представящи се за други.Учениците дадоха примери за фалшиви профили, съвети как да се разпознае фалшив профил, съвети как да се направят настройки в акаунта, за да се защитят личните данни на всеки един.

21.01.2020-СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕГРЪДКАТА

Светът празнува на 21 януари Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.

За празника-даряващ топлина и обич с един малък жест-г-жа Даниела Недялкова-член на УКС, изготви презентация по темата. Всички часове по ИТ започнаха с нея и с прегръдка между децата. За да бъдем по-добри едни с други, по-усмихнати и ведри. С послание – прегръдки да има не само днес, а всеки ден, за да бъде нашето училище – любима територия.

18.01.2020-КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ
Учениците от Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ –град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева получиха прекрасни календари за 2020 година от Общобългарския комитет „Васил Левски“.
Календарът на Общобългарския комитет „Васил Левски“ за 2020 г. е под мотото „150 години Българска национална революция – с дух и политически плам“.
Календарът е със снимката на Левски, правена през 1872 г. в Букурещ, по която го издирва турската полиция. Към нея е прикрепен календариум с бележити дати от българската история. В края на годината листовете с месеците падат и остава една прекрасна фотография на Апостола – символ и вдъхновение за всеки родолюбив българин. Всеки календар е номериран и подпечатан с печата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, което го прави колекционерска ценност.
Надяваме се, че и през настоящата 2020 година клубът ще се поздрави с множество родолюбиви начинания!

16.01.2020-МАЙСТОРИ НА ЗАКУСКИ

Вкусни банички от бутертесто  с плънка от сирене и яйца днес приготвиха учениците от 6 А клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по Технологии и предприемачество с  г-жа Иванка Габровска. Апетитните закуски са светъл весел лъч в натоварения учебен ден на учениците ни. Браво! Приятен апетит!

16.01.2020-„ЗАЕДНО ДА ОПОЗНАЕМ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА“

Слънчевата система винаги е очаровала човечеството. Ето защо и нашите четвъртокласници  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова се потопиха в магията на слънчевата система, като  представиха презентации, изготвиха проекти и сътвориха чудесни макети. Поздравления!

15.01.2020-ЗДРАВНА БЕСЕДА В 6 Б КЛАС

На 15.01.2020 година в часа на класа на 6.б клас в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с класен ръководител г-жа Ваня Ликова, и във връзка с темата: „Как мога да опозная себе си?“ от Тематични план на класа, гост бе медицинската сестра в училище – г-жа Таня Дългърска.

Здравната беседа бе свързана с темата „Пубертет“ и промените, които настъпват както във физическо, така и в психологическо отношение у подрастващите.

На вниманието на децата бе представена презентация и всички с голям интерес слушаха изчерпателните обяснения на медицинската сестра, видяха богатия снимков материал, а накрая заедно с г-жа Ликова поговориха с децата за важните акценти по отношение на съзряването, опознаването и грижите, които трябва всеки да  полага за  собствената си личност.  От името на всички г-жа Ликова благодари на г-жа Дългърска за чудесната беседа. Часът се превърна в едно много полезно и интересно занятие!

09.01.2020-ВКУСНИ ПАЛАЧИНКИ ПРИГОТВИХА 6 А КЛАС

Кулинарни умения придобиват шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по Технологии и предприемачество с г-жа Иванка Габровска. Днес те се научиха да приготвят палачинки. Родители, вече имате помощници за вкусната неделна закуска! Браво!

07.01.2020-ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 07.01.2020г. Кристиян Дългърски от 7 Б клас представи пред съучениците си от VII Б клас презентация на тема „НЕ на агресията над деца“. Занятието е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).

172 години от рождението на Христо Ботев се навършват на  6 януари 2020 г.!

Днес се навършват 172 години от рождението на един от най-великите български поети – революционерът Христо Ботев. Изключителният литературен гений на Ботев и безпрекословната му обич към родината го превръщат в една от най-светлите български исторически личности, завещала своя пример през вековете – че за таланта, смелостта и жертвоготовната целеустременост възрастта не е мерило, а времето не е заплаха. Защото Ботев е жив. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

Христо Ботев е патрон на нашето училище, с което ние се гордеем и отдаваме поклон пред този велик герой на България!

В часовете по Информационни технологии учениците от VIII и  IX клас изготвиха флаери, посветени на Христо Ботев.Г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение ни поздрави с Поздравителен адрес за днешния светъл ден.
В междучасията звучаха патриотични, революционни песни. Беше проведено информационно радио-предаване в централната сграда.

20.12.2019-КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ В НАЧАЛЕН ЕТАП

На 20 декември 2019г.  учениците от  първи до  четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, изпълнени с коледно настроение и много усмивки, изживяха вълнуващ последен учебен ден за 2019 година.

С песни, танци, коледни стихотворения, театър, посрещане на Дядо Коледа и топли пожелания всички се насладиха на коледното тържество.

Весела ваканция! С много усмивки и подаръци под елхата посрещнете и се насладете на празниците!

На днешния 20.12.2019г. деца от подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Таня Лулкина зарадваха родители и гости с пиеса по библейски сюжет – Рождество Христово. Всички присъстващи топло аплодираха децата за тяхната старателна изява. След пиесата директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави всички участници за усърдието им, след това децата получиха подаръци от дядо Коледа и поздравителен адрес от кмета на община Съединение Атанас Балкански.

На 18 декември 2019г. и шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение отпразнуваха с класните си ръководители г-жа Ваня Ликова и г-жа Росица Етова предстоящия светъл празник Рождество Христово. Забавляваха се с песни, танци и игри и всеки получи новогодишен подарък.

На 18.12.2019 год. учениците от 5.а и 5.б клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с класни ръководители г-жа Генка Дребчева и г-жа Борислава Енчева, с усмивки и много позитивно настроение отпразнуваха своето коледно парти. Най-голяма изненада за учениците беше Дядо Коледа, който раздаде подаръци на всички ученици. Тържеството продължи с песни, танци, игри, томбола и много усмивки. Весела ваканция!

Ето част от изделията, които учениците от СУ “Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска за Коледния благотворителен базар: нарисуваха чудесни малки картинки, които апликираха на дъсчици и залепиха магнитче, сглобиха готови формички с коледни мотиви с магнитчета, направиха симпатични снежни човеци, които си имат имена, ще ви очароват също кутиите с късметчета и изненади.
Браво, деца!
С добри сърца и благородни дела- нека да посрещнем Коледа и да се случват чудеса!
Да се включим в Благотворителния Коледен базар на 19.12.2019г. в НЧ „Съединение 1875“!

18.12.2019 -КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ И СЪС SCRATCH

Коледни проекти създадоха четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев”-град Съединение в часовете по Компютърно моделиране. Анимирани еленчета, бели мечета и пингвинчета разговарят, търсят подаръци под елхата, сменят костюми и танцуват. Браво!

17.12.2019-„ДА  НАМЕРИМ ЧУВАЛА  НА ДЯДО  КОЛЕДА“ 

Във връзка  с предстоящите празници  от  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ проведоха вече традиционната  игра  „Да  намерим чувала  на Дядо  Коледа“  с учениците  от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.  Тази гoдина тя беше посветена  на  50-годишнината на града. Ето защо въпросите към  нея бяха свързани с историята на града ни.

С голям  ентусиазъм и много  усмивки всички  ученици подкрепяха своите  съученици в играта.

След  намирането  на  чувала, всеки  клас  получи  подарък.

Сърдечно  благодарим  на  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“  за интересната игра  и прекрасните подаръци.

15.12.2019-ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ОБЩЕСТВОТО В 4 КЛАС

Учениците от  IV клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова  показаха, че часовете по  Човекът и обществото са повече от  интересни, като създадоха свои проекти  и презентации.

Четвъртокласниците разкриха величествената красота и богатствата на  България, представяйки природните  ѝ области.

Браво! Опознавайте Родината и я обичайте, защото няма втора като нея!

13.12.2019-“ЧАСОВЕ НА НАСЛАДА ОТ МАГИЯТА НА СЛОВОТО”

„Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето!“ – според Монтен, а Гьоте казва, че „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“…

Това бяха само част от мислите за Книгата, под чието мото преминаха часовете по литература на шестокласниците с преподавател г-жа Ваня Ликова в СУ“ Христо Ботев“ – град Съединение, в петък, 13.12.2019 г., последният ден от Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката, във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

И в двата шести класа децата бяха донесли свои любими четива, прочетоха моменти от книги или споделиха какво харесват, а г-жа Ликова им прочете поучителни разказчета от книгата „Вълшебства за Коледа“ на съвременната писателка Ивелина Радионова.

Словото е онази магия, част от човешкото изкуство, което разкрива пред хората един по-различен и мечтан свят на красота и хармония, чрез който човек се променя  и осмисля живота си по друг начин.

Тръгвайки от вълшебствата преди Коледа, децата преоткриха геройствата в старогръцките легенди и митове, преминаха през приказките на различните народи, чуха забавните разкази на Асен Разцветников и мъдростта на Елин-Пелиновите творби…

Да четеш, означава да преоткриваш себе си, да опознаваш света и да го виждаш по друг начин, защото „Един час, прекаран в четене, е час откраднат от Рая!“ според Тома Уортън!

Тези часове на наслада от магията на словото ще продължат и другата седмица в часовете по литература на учениците от 6. клас, както и с колективно посещение на Библиотеката в училище!

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!“ – казва Фредерик Дъглас…

Нека тази духовна свобода стане част от всекиго!

9-13.12.2019-„ИНТЕРЕСНА И ВЪЛНУВАЩА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 2019/2020“

Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и техните учители –г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова, г-жа Николинка Генчева, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Петя Арабаджийска, г-жа Маша Енчева, г-жа Стойна Симеонова, г-жа Таня Лулкина проведоха редица инициативи за насърчаване на интереса към четенето.

Ето ги и тях:

 1. „Чета, защото…“ – учениците от II, III и IV клас попълниха анкетна карта.
 2. Състезание по правопис за учениците от II и III клас с победители:

I -во място – Нина Атанасова

II-ро място – Моника Каназърова

III-то място – Елена Димитрова.

 1. Конкурс за най-добър четец във II клас с победител Елена Димитрова.
 2. „Подреди пъзел. Разкажи история“ – проведена от четвъртокласниците.
 3. История в рими, истории в звукове“ – проведена с третокласниците и четвъртокласниците.
 4. „Големи четат на малки“ – учениците от II, III и IV клас прочетоха интересни разкази, приказки и басни на учениците от I клас и на децата от ПГ.
 5. Учениците от II клас създадоха своя книга „Снежанка и седемте джуджета“.
 6. Проведе се дарителска кампания и учениците създадоха своя библиотека, като подариха книги за нея.
 7. Учениците от I клас разказваха приказки по картинки и рецитираха коледни стихотворения.

10.Г-жа  Марияна Килимперова от Библиотека при  НЧ „Съединение 1875″ прочете интересни коледни приказки на учениците от I, II, III клас и на децата от ПГ.

Поздравления за всеотдайното участие в Националната седмица на четенето!

12.12.2019-ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА

На 12.12.2019г. в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общински кръг на олимпиадата по математика за учениците от 4 до 7 клас. Поздравления за всички, които бяха мотивирани и подготвени от учителите си и решиха да се състезават, за да покажат своите знания по математика. Успех!

11.12.2019Г.-КОЛЕДА В РИСУНКИ

Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е украсена с коледни плакати, изработени от учениците ни в часовете по Изобразително изкуство. Фоайетата на 1 и 2 етаж са още по-приветливи с две авторски произведения на талантливата художничка в нашия колектив- г-жа Таня Балканска.

Поздравления за прекрасните творби-донасят ни коледно настроение и много възхищение!

09.12.2019-ИНДИВИДУАЛНИ ПОРТФОЛИА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Маша Енчева започнаха да попълват своите портфолиа с постиженията си от началото на учебната година. В тях систематично и организирано ще се събират учебни материали, които представят работата на учениците в класната стая и у дома. Портфолиото представя развитието и прогреса на ученика в процеса на обучение. На първокласниците ни им предстои  дълго пътешествие  в света на знанията до края на учебната година, като в портфолиата им ще бъдат отразени успехът по всички учебни предмети, както и интересите и заложбите им. Успех!

08.12.2019-ПРАЗНИЧНО Е ПРИ НАС

В очакване на Коледа…
Накичени елхи,
гирлянди и подаръци дори,
класните ни стаи разкрасиха –
настроението ни въодушевиха
и празнично ни ободриха!

07.12.2019-ПРАКТИЧЕСКИ УРОК ПО БДП

През изминалата седмица г-жа Цветелина Трайкова проведе практически урок по БДП на теми „Кръстовище“ и „Пътни знаци“ на площадката по БДП в сградата на начален етап. Целта на практическото занятие е да бъде повишена мотивацията на децата за усвояване на правилата за безопасно поведение на пътя. Учениците се научиха да прилагат практически умения, необходими им в съвременната пътна обстановка. Четвъртокласниците изготвиха проекти по изучените теми.

06.12.2019-„ДА ПОМНИМ ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ!“

Днес-в чест на 160 години от рождението на Чардафон Велики и 110 години от рождението на Никола Вапцаров, ние-учениците и учителите на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, със съдействието и подкрепата на г-н Кръстьо Манчев- председател на Общински комитет ,,Васил Левски“ – гр. Съединение, записваме още една страница в историята на града ни – град, прочул се с делата на българи, посветили живота си на общодържавни и национални каузи. Със слово от г-н Кръстьо Манчев и г-жа Спаска Ненчева-директор на училището, с поднасяне на цветя и преклонение, поставяме паметната плоча на Продан Тишков- Чардафон-предводителят на най-голямата чета в Съединението на България от 1885 г.- Голямоконарската чета, на почетно място в централната сграда на СУ „Христо Ботев“. Когато живее в село Голямо Конаре неговият дом е в двора на нашето училище, за това днес ние поставяме тази паметна плоча тук- в негова чест. Ние-учениците и учителите от Средно Училище ,,Христо Ботев“-град Съединение, сме горди, че продължаваме пътя, начертан от този велик българин! Ние ще съхраняваме и следваме неговите идеали! Пламъкът на родолюбието ще осветява пътя ни към бъдещето на град Съединение!

05.12.2019-УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

„Когато Бог създавал земята, започнал да дава земи на различни народи. Дал що дал. Раздал всичката земя. Не останала само за българите. Затъжили се те, заплакали… Тогава Бог казал: „Не плачете и не тъжете, българи. Вижте – на мен не ми остана земя, която да ви дам, но ми остана едно кътче, в което живея. Това е Раят! Давам ви го. Вие само го пазете!“…
С тези думи започна „Урокът по родолюбие“ днес, на 05.12. 2019 г., на тема: „Фолклорът – огледало на човешкия живот! Фолклорна обредност. Песента и танцът – част от нашата идентичност!“, според Тематичната програма на Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, с чиято инициатива бе организиран и Ученическият коледен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – град Пловдив, за учениците от Клубовете по интереси в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение: „Училищни медии“, „Музикална плетеница“, „Аз и светът около мен“, „В света на приказките „.
Фолклорът е магия! Богатство, което съчетава танц, музика и слово! Изпълнен и с чудни обреди и обичаи, характерни за различните ни области и претворени от творците на българското изкуство в спектакли, е начин духовното богатство на българите да стигне до сърцето ни.
Да обичаш, да съпреживяваш, да грееш в красивите багри на носиите от различните фолклорни области в България, да придадеш живот на всяко движение на тялото, на всяка извивка на гласа, на всеки звук на музикалните инструменти – това е истинска „магия“!
Такава „магия“ ни поднесоха изпълнителите от ФА „Тракия“, които танцуваха за всички нас, присъстващи в залата. Самият концерт започна с танца „Куди“, пресъздаващ автентичния обичай „Куди“ от нашия град Съединение.
Артистите на Ансамбъла пееха, свиреха и танцуваха , сменяха костюмите и грееха на сцената, а водещата на Концерта даде възможност на децата да покажат знанията си и да зададат своите въпроси. Всички получихме истинска естетическа наслада в навечерието на Коледните празници!
В края на Концерта беше поднесен Благодарствен адрес до всички изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за подкрепата, която ни оказаха за провеждането на „Урока по родолюбие!“, цветя и сладка пита, защото на гости се ходи с „армаган“.
Танцът е „почерк на тялото“, „състояние на духа“, а фолклорът ни – част от нашата българска идентичност!
Затова, както е казал народът: „Да се знае: Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение!“

“СПИН-БЪДИ ОТГОВОРЕН!“

Всяка година на 1 декември световната общественост отбелязва Световния ден за борба със СПИН.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинската сестра г-жа Таня Дългърска подготви инфорнационен кът с диляни в централната сграда.

27.11.2019-ЗДРАВНА БЕСЕДА В 4 И 5 КЛАС

Здравна беседа на тема: „Видове рани. Оказване на първа помощ“ беше изнесена от медицинската сестра г-жа Таня Дългърска в 4, 5А и 5Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение през тази седмица.  Г-жа Дългърска разказа на учениците  за рани от ухапвания от животни – от куче, змия, кърлеж, оса,  рани от изгаряне и измръзване; как човек може да се зарази с бяс, тетанус; кога може да изпадне в анафилактичен шок; как да се окаже първа помощ при контузии – навяхване, изкълчване,фрактури; методи на кръвоспиране; бяха демонстрирани различни превръзки на рани.

26-27.11.2019-„ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ-КИБЕРСКАУТИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в шести сезон на обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, провежда се успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив.

В рамките на двудневното си  обучение новите киберскаути чрез разнообразни интерактивни дейности се запознаха с основните рискове в Мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях и бяха подготвени да съветват свои връстници при проблеми в интернет и да разпространяват сами знания за онлайн безопасността сред други деца.

През първия ден на обучението в рамките на индивидуална и групова работа посредством учене чрез преживяване учениците се запознаха с основните рискове в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с опасностите, свързани с Мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между самите деца и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Учениците овладяха основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социални мрежи, проверка на информацията и самоличността на непознат онлайн) и реакция (съветване с родител, учител, докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата линия и обръщане за помощ и съвет към Консултативната линия на Центъра, правене на екранни снимки за доказателство и др.).

Във втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута:

1) да дават сами пример за отговорно поведение, както онлайн, така и „офлайн“;

2) да съветват други деца при онлайн проблеми;

3) работейки в екипи, да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници, а и на родители, чрез планирани и проведени от самите от тях интересни публични дейности.

След обучението си вече сертифицираните кибераскаути с подкрепата на двамата си ментори – учители по Информационни технологии, ще се организират в „киберскаутски отряди“ и ще продължат дейността си, изпълнявайки различни „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знания за онлайн безопасността. По този начин ще се включат в национално състезание между всички обучени през шестия сезон на програмата киберскаути.

25.11.2019-„КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ?“

Учениците от 1, 2, 3 и 4  клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха тематичен час на класа през изминалата седмица, в който медицинската сестра на училището г-жа Таня Дългърска изнесе лекция на тема „Профилактика на гръбначни изкривявания“. В специално подготвената презентация учениците разбраха какви правила трябва да спазват, за да са предпазят от гръбначни изкривявания. Научиха какво е правилно телодържане при седене, ходене и стоеж-правилна стойка; коя е правилната поза, която трябва да заемат на чина при четене и писане; на какви условия трябва да отговаря работното им място; каква трябва да бъде ученическата раница и как да се носи; на какъв матрак и на каква възглавница трябва да се спи и коя е правилната поза по време на сън; до какво водят новите технологии и каква поза да заемат при работа с компютър и телефон. Разбраха какво представлява гръбначният стълб, как е устроен и какви са неговите функции; научиха за видовете гръбначни изкривявания и за тяхното лечение.

21.11.2019-НА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК В ЦЪРКВАТА

Във връзка с днешния празник  учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  -като едно голямо семейство, посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец  Наско  ги посрещна с мили думи и им  разказа за съкровеността на днешния ден. Учениците казаха молитва  и запалиха свещички за здраве и хармония в семейството.

Честит празник!

21.11.2019-„ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА“

Учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти на тема „Човекът и Вселената“, които представиха  пред съучениците си и пред своя учител по ЧП – г-н Николай Югов. Браво!

21.11.2019-„ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО“

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично!

Ден на християнското семейство!

Училището е семейството, което дава най-първите познания за света, историята, за взаимоотношенията и ценностите в живота.

Класът е малкото семейство, в което всяко дете намира още един брат-сестра, а в класния ръководител-своята втора майка-грижовна орлица.

С призив да подклаждаме огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ, учениците от 5 Б клас ще зарадват днес своите семейства със специално подготвени флаери от класния ръководител г-жа Борислава Енчева.

20.11.2019-“В СКРИТИЯ СВЯТ“

Да се учим!

Да програмираме!

Знания и умения по Компютърно моделиране

с удоволствие ще демонстрираме!

Блокчета слепваме като по учебник-

пъзел редим

и сложни програми на Scratch ний творим!

Спрайтовете анимираме с лекота,

обличаме ги в приказни костюми,

балерини танцуват,

духчета летят

и в декорите различни-

крият се и появяват се

за секунди-генерирани от случайни числа.

20.11.2019-„НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ“

Детските педагогически стаи (ДПС) са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършвани от малолетните и непълнолетните. СУ „Христо Ботев“-град Съединение продължава съвместната си работа с ДПС  към  Полицейски участък в град Съединение. Взаимодействието ни с тях е отговорно и успешно. И през тази учебна година всяка седмица инсп. Славейко Стефанов изнася лекции и беседва с нашите ученици на актуална тематика в твърде широк спектър – алкохолизъм; тютюнопушене; наркотици; трафик на  деца  и  жени;  агресия и други.

На 20 ноември 2019г. инсп. Стефанов представи пред учениците от 10 клас лекция на тема „Наркотиците – път за никъде“.

16.11.2019г.-„ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!“

„Опознай родината, за да я обикнеш!“ – е казал големият писател и пътешественик Алеко Константинов! Няма по-хубаво и по-красиво място от родината!

 Под това „мото“ премина екскурзията на петокласниците и шестокласниците от СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, проведена на 16 Ноември 2019 год., с ръководители г-жа Ваня Ликова, г-жа Росица Етова и г-жа Борислава Енчева, съпровождани от представител на ТА „Радугатур“.

Тръгвайки от Съединение в ранното мъгливо утро на съботния ден, децата се отправиха към село Скобелево, където посетиха фермата за щрауси „Четири сезона“. Всички с интерес наблюдаваха големите птици, слушаха беседата на любезните домакини, опитаха крем карамел от щраусови яйца и си купиха сувенири от щраусови черупки.

Другата дестинация по живописния път през родната ни България бе град Казанлък, който се намира в сърцето на Розовата долина. Групата посети Музея на розата, където децата се запознаха с историята на розопроизводството и усетиха аромата на най-разпространената роза у нас – роза „Дамасцена“.

А до културата ни по времето на тракийските царе, богатата етнографска сбирка от автентични костюми и накити, както и на лютиерното изкуство се докоснахме в Историческия музей на града.

След кратка почивка и разходка из централната градска част, всички се отправихме към град Стара Загора, където посетихме Център за защитени диви животни по линия „Зелени балкани“, а учениците от 6б и 5б клас осиновиха и по едно от защитените диви животни.

След дългия, изпълнен с много впечатления и емоции ден, децата пристигнаха благополучно в Съединение. Да обичаш и да цениш родното е част от нашата народопсихология! Затова пътешествието ни из нашата прекрасна родина ще продължи!

14.11.2019-„В БОРБА С ДИАБЕТА“

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора, страдащи от заболяването.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинската сестра г-жа Таня Дългърска подготви инфорнационен кът с диляни в централната сграда и изнесе лекция по темата в 5 А клас.

Учениците от 5 А клас научиха какво е захарен диабет; какви са критериите за поставяне на диагноза; какво е инсулин и как се поставя; видове диабет; какви са рисковите фактори за развитие на заболяването; какви са симптомите и усложненията при диабет. Научиха и кои са методите за самоконтрол на кръвната захар. Също така разбраха какво е лечението и профилактиката на това заболяване.

Самият ден -14 ноември,  е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарла Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет.

По данни на МДФ с диагностициран диабет в България живеят над 500 000 души.

Логото на Световния ден за борба с диабет е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето- еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на Световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемиа.

13.11.2019г.- „ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ-ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР”

На 13 ноември 2019г. в СУ „Христо Ботев”-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар”. Класните ръководители запознаха децата с някои практически основни правила, които трябва да се спазват задължително при възникване на ситуация на пожар.  Учениците се евакуираха след подаден сигнал за „Пожар” и съгласно плана за евакуация напуснаха по най-бързия начин училището. Бяха изведени на безопасно разстояние от сградата. Евакуацията беше успешно завършена.

07.11.2019г. -В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

„Любовта към родното – извор на мъдрост! Фолклор и фолклорна обредност! Какво знаем за традициите и фолклорната обредност в Пловдивския регион? “ – бяха въпросите, които провокираха учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с ръководител г-жа Ваня Ликова, на 07.11. 2019 година да посетят Етнографския музей в град Пловдив.

           Фолклорът е състояние на духа! Той е нещо наистина необикновено! В него е събрана философията на цял един народ – багри, шевици, песни, танци, бит, народопсихология. Фолклорът е връзката ни с миналото, настоящето и бъдещето като неизменна част от живота на българина.
           Съхранила се във времето и днес фолклорната обредност намира място в сърцата на всички ни. Необикновеното е, че традициите, почитани в миналото, са живи и в настоящето и въпреки робството народът ни е успял да ги запази, да ги почита  и да ги препредава на идните поколения.
            В този дух премина и посещението на децата от Клуба в една от най-емблематичните сгради на Стария град – Етнографския музей в Пловдив. С интерес слушахме изчерпателната беседа и разглеждахме многобройните експонати, разкриващи бита, традициите и обичаите на нашите предци. А пред една от витрините гледахме с умиление автентичните костюми от родния ни град Съединение, които и до днес се пазят в много от домовете на голямоконарци.
            Да обичат и пазят родното – това трябва да бъде една от основните човешки добродетели, които да възпитаваме у младите!

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ-ПЪРВА СЕСИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНСУЛТАЦИИ ПЪРВИ СРОК 2019/2020 ГОДИНА

01.11.2019-СПОРТЕН ПРАЗНИК „ДА ПОМНИМ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!“

В чест на Деня на Народните будители в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе спортен празник.Този ден беше вълнуващ и емоционален за всички. С голямо въодушевление и радост учениците се състезаваха в щафетни игри, бягаха, откриваха ликовете на будителите, прочетоха стихотворенията им. За показаната бързина, ловкост и точност получиха награди и похвали.

01.11.2019- „ИНОВАЦИИ В УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС“

Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение премина обучение на тема „Иновативни техники при работа с ученици с рисково поведение и ученици, застрашени от отпадане“. Целта на обучението беше да  се запознаят участниците с най-новите изследвания и съвременното разбиране за училищен процес и рисково поведение на учениците. Обучението предложи и нови доказани методи, с които учителите ще могат да разпознават ранните признаци на рисково поведение на учениците и ще могат да използват подходящи инструменти за анализ на скритата динамика на емоции, чувства и събития, които стоят зад това поведение. Обучението започна с въведение в темата и уточняване на основните понятия. В обща дискусия с обсъждане участниците  се запознаха със съвременното разбиране за проблемно поведение и възможните причини, които водят до това. В среда на конфиденциалност лекторът представи и анализира казуси по действителни случаи от своята дългогодишна практика. Бяха представени няколко иновативни метода за работа в тези ситуации и богат инструментариум за работа на учителите за диагностика на ранните признаци на проблемни ситуации и рисково поведение.

01.11.2019 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

„УЧИТЕЛЯТ-СЪВРЕМЕННИЯТ БУДИТЕЛ“

ДЕНЯТ  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ  – празник на духа, на родолюбието, на волята, на знанието и силата на мъдростта! Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи:

– С мотивиращи слова и стихове  учениците от  четвърти клас  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха спектакъл (открит  урок) под надслов „Учителят – съвременният будител“.  Четвъртокласниците посветиха силни думи на учителите:

„Учителят  е сила, смелост, красота!“

„Учителят е магия, дух, светлина!“

„Учителят е приятел и опора, доброта!“

„Учителят е бъдещето!“

С трепет и благодарност се обърнаха към Директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, към своята класна, към учителя си в ГЦДО – г-жа Мина Сотирова, към учителя си по музика- г-жа Петя Арабаджийска и към другите учители с думите: „Ние винаги ще  помним Вас – пламъка на нашето начало! Ние винаги ще  помним Вас – основата, подкрепата, всяка хваната ръка!“

-Среща на ученици от клуб „Българино, знай своя род и език!“ с участници в Сдружение Голямоконарска чета на тема „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“

-Плакати с ликове и мисли на народните будители, изработени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска, украсиха училището.

-В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас създадоха презентации за празника в екипи, използвайки споделена среда.

Честит празник, съвременни будители!

01.11.2019-БЪЛГАРСКОТО-ИЗВОР НА ГОРДОСТ! ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ!

В навечерието на Деня на народните будители по инициатива на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб по интереси „Българино знай своя род и език“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, децата от клуба бяха гости на Сдружение „Голямоконарска чета“.

Във връзка с темата „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“, учениците, а и всички присъстващи на срещата, успяха да си отговорят на редица въпроси- Умеем ли да ценим и пазим българщината? , Кои са съвременните будители?, Какво кара младите-и малки, и големи, да вървят по стъпките на будителите?

Будителят се утвърждава в националната ни култура като фигура на действения човек-учител, писател, човек, който не се примирява с раболепието, с погазването на националната и социалната чест, с обругаването на езика, с пренебрегването на ценностите и духа български!

Свобода, вяра, език, чест-са лозунгите и до днес, които се издигат от хора, милеещи за българското!

Тези думи многократно се чуваха на срещата с четниците. Облечени в автентични костюми от голямоконарския край, униформи на четници, хайдути, затъкнали в поясите си пистолети и ками, държащи знамето на четата, мъжете разказваха на децата „приказката на духа“. История, минало, настояще и поглед към бъдещето обединяваха съзнанието, приковаваха вниманието и караха сърцето да тръпне при допир с различните оръжия, демонстрацията с тях, а звукът от черешовото топче кънтеше не само в ушите, но и в сърцата на всички!

Запалената искра на националната гордост, съхраняването, опазването на всичко, свързано с бурните дни на борбата за свобода, за традициите, за приемствеността ….., за славата…, с името на България на уста-стояха и разказваха мъжете от Голямоконарската чета, а в очите им светеше духът български.

Всички научихме много-не само за самата чета, за основаването ѝ, за дейността, гостуванията в различни населени места, но и за това-какво провокира участниците да са част от Сдружението. А именно-запазване, съхраняване и издигане на българщината, която трябва да е висша ценност за всеки истински българин!

В края на срещата рамо до рамо застанаха децата от Клуба и четниците, а г-жа Ваня Ликова пожела на всички „духът български да пребъде“ в душите и в делата на младите.

Само така ние можем да бъдем горди потомци на нашите предци!

Да ни е честит Денят на будителите!

28.10.2019-ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ!

„Три  отмайващи града с невероятна атмосфера и дух…“ Така определят  Карлово, Сопот и Калофер след днешната вълнуваща екскурзия учениците от  втори, трети  и четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Като горди потомци на велики българи, нашите деца с голям интерес  слушаха увлекателните беседи и с нестихващ интерес разглеждаха всеки експонат.

Екскурзията създаде много незабравими и положителни емоции.

Щастливи, обогатени с история, почерпена от извора, учениците ни  се завърнаха горди от красотата на българската природа и нейното велико историческо минало.

28.10.2019-СПОРТУВАМЕ С УСМИВКИ ЗА ЗДРАВЕ

17.10.2019- „БЪДИ ВОЙНИК“

На 17 октомври 2019г. учениците от IX и Х клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха град Пловдив, където се проведе кампанията „Бъди войник“. „Бъди войник“ се организира за първи път, като събитията започват от февруари в Стара Загора и ще завършат през ноември във Велико Търново. Планирани са общо 31 информационни борси, на които се представят всички видове въоръжени сили в БА, Военна полиция, Гвардията и Силите за специални операции. Учениците наблюдаваха демонстрации на полети с изтребители, вертолети, транспортен самолет „Спартан“, както и демонстрации на способностите на Силите за Специални операции, което включва  неутрализиране на терористи, стрелба с маркиращи боеприпаси и парашутни скокове. Посещението на учениците  е свързано с часовете по военно обучение, които задължително са включени в образователния процес от няколко години насам.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители, На 16 октомври 2019г. (сряда)  от 17.30 часа в сградата на Начален етап и в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ще се състои   РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПГ и I-XII клас! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

09.10.2019г.-4 КЛАС НИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКИ С ПЕСЕН, ТАНЦ И СТИХ

Във връзка с Международния ден на  музиката, Деня на българската поезия и Деня на усмивката учениците от 4 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-ца Цветелина Трайкова изнесоха емоционален спектакъл. Четвъртокласниците пееха, танцуваха, рецитираха и с примера си показаха колко въздействащо,  вдъхновяващо и извисено е всяко дете, ценящо красивата музика и вълшебните стихове.

Учениците от четвърти клас сърдечно благодарят на г-жа Петя Арабаджийска за песента, която подготвиха заедно, на  г-жа Таня Балканска- за магията в стихове, които им  подари за  празника, на г-жа Цветелина Трайкова, която им посвети две от своите стихотворения, танците и топлите думи, и на Стоица Дългърски, който е част от всички изяви на  учениците и услужливо помага за музикалното и сценичното оформление.

Поздравления, цветни, музикални и  усмихнати четвъртокласници!

09.10.2019-„ДА СМЕ ПО-ДОБРИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение активно си сътрудничи с МКБППМН- град Съединение с цел осъществяване на дейности, насочени към превенция на насилието, тормоза и агресията в училище и осигуряване на добра и безопасна училищна среда на обучение и възпитание на учениците.  Стартираме съвместните инициативи през новата учебна 2019/2020 година с лекции по класове, изнесени от г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН и дългогодишен учител в нашето училище. На 9 октомври 2019г. г-жа Камарска гостува на ученицте от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и представи по забавен и заинтригуващ начин темата „Поведение вкъщи и в обществото. Агресията в училище и на улицата.“

ДА БЪДЕ БЛАГОСЛОВЕНА, ПОЛЗОТВОРНА И УСПЕШНА НОВАТА УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА!

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 1-4 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 5-7 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 8-12 КЛАС

 

13.09.2019-МЛАДИТЕ ОГНЕБОРЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ ДЕНЯ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ

На 13 септември 2019г. учениците от клуб „Млад огнеборец“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение заедно с ръководителя си г-жа Николинка Иванова взеха участие в демонстрациите по повод професионалния празник на  пожарникарите и спасителите, които се проведаха в центъра на града.

Честит празник! Продължавайте все така с професионализъм да изпълнявате благородната си мисия в защита на населението!

СПИСЪК

с необходимите Учебни помагала за 5 и 6 клас

през учебната 2019/2020 година

УЧЕБНИЦИ ЗА 6 И 7 КЛАС
Ученици от 6 и 7 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
На 11 септември 2019г. (сряда) от 9.00 часа в централната сграда на училището ще ви бъдат раздадени комплектите с учебници за новата учебна година в присъствието на класните ръководители.
Пътуващите ученици ще получат учебниците си на 16.09.2019г. (ако нямат възможност да присъстват).

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители на петокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

На 09.09.2019г. /понеделник/ от 17.30 часа в централната сграда ще бъде проведена първата организационна РОДИТЕЛСКА СРЕЩА! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

05.09.2019-ПРАЗНИК НА ГРАДА

5 септември 2019.г -50 години от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение.Град със славно минало, оставил белег в историята на България с четата на Чардафон Велики, Недялка Шилева и още много дейци на Съединението.Град на родолюбиви голямоконарци, съхранили  българския дух, местните обичаи и традиции.Честит празник, съграждани!

5 септември 2019г.-134 години от Съединението на България!Съединението на Княжество България с Източна Румелия е  велико дело в нашата история.  Дело, допринесло за гордостта да се чувстваме българи-единни и сплотени.   То показва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо каква е неговата цена. ази любов се измерва в саможертвата за всичко скъпо, бащино и родно.  Саможертва, оставила горещи отпечатъци в душите и сърцата на хората.

На 3 септември 2019г. Празникът на децата на град Съединение стартира на новите спортни площадки на СУ “Христо Ботев” с футбол, народна топка и състезания с велосипеди.

04.09.2019-МЛАДИ РОДОЛЮБЦИ ОТ СЕЛО КРАСНОВО НА ГОСТИ НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“

На 4 септември 2019г. Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева, съвместно с Общински Комитет „Васил Левски“ и г-н Кръстю Манчев посрещнаха ученици от Клуб „Млади родолюбци“ към ОбУ „Христо Ботев“- с.Красново с ръководител г-н Александър Галунски и директор г-жа Йонка Марковска. Обмениха идеи за съвместна дейност и предстоящи общи инициативи. Директорът на СУ „Христо Ботев“-г-жа Спаска Ненчева приветства гостите с пожелание за успешна нова учебна година, децата разгледаха отличната материална база с просторните класни стаи. Младите родолюбци се запознаха със 180-годишното образователно дело в град Съединение чрез специално подготвена презентация от г-н Стоян Енчев и г-жа Борислава Енчева. Своите впечатления от гостуването си родолюбците записаха в летописната книга на училището ни.