Архив Новини 2014/2015

Днес-30 юни 2015 г. – е крaят на учебната 2014/2015 година!
Ученици и учители- ние заедно изкачихме още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието. Ежедневието ни беше изпълнено с учение и труд, с радост и смях, с тържества и празници, понякога с тревоги и трудности. Поздравления за успехите, които постигнахме с общи усилия!
Приятна и усмихната лятна ваканция!

end20142015

„УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ“ И „БИЗНЕС ЕТИКА“

На 26,27 и 28 юни 2015г. ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  участваха в тридневно обучение  за млади предприемачи на Еко хотел „Здравец“ , организирано от Асоциация „Голям брат, голяма сестра-България“ и МИКЦ-Пловдив, като част от проекта „ОтлИчен или ОтличЕн“. В обучението на тема „Умения за успех“ и „Бизнес етика“ бяха засегнати теми, свързани с кариерната ориентация и професионалното развитие;  основите на маркетинга и рекламата; спецификите на пазара на труда.


ПЕНСИОНИРАНЕ НА ГИТКА ЧУТКИНА

На 30 юни 2015г. Колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение тържествено отпразнува пенсионирането на Гитка Чуткина- работник хигиенист, в нашето училище. Пожелаваме и здраве, дълголетие и спокойни дни занапред!

ГРАМОТА ЗА РИСУНКА НА НИКОЛЕТА ТРАХНОВА
Николета Трахнова от IX на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение получи престижна поощрителна Грамота за рисунката си във Втори национален конкурс „България в картини и слово“. Поздравления!11653413_845821582172759_1011954803_n

„Let’s Learn More About The UNITED KINGDOM” – “Нека научим повече за Обединеното кралство“

На 24 юни 2015г. в Пленарна зала на Община Съединение учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с преподаватели по английски език г-жа Тодорка Караиванова и г-жа Ина Попова, изнесоха представление „Нека научим повече за Обединеното кралство!“. Разказаха за природата и културата на Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Великобритания.  Песните и презентациите допринесоха за още по-добрата разходка из страните на Обединеното кралство. Поздравления за приятното и  интересно представление!


ДИПЛОМИ ЗА ХII КЛАС

На 23 юни 2015г. дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Даниела Недялкова получиха своите дипломи за завършено средно  образование! Поздравления! Успех и попътен вятър в живота, млади хора!

ДИПЛОМИ ЗА VIII КЛАС

На 22 юни 2015г. осмокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Цветиана Бекирска получиха своите свидетелства за завършено основно образование! Поздравления! Успех и в следващия етап от обучението ви!


ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ

На 20 и 21 юни 2015г. се проведе двудневно обучение в Еко хотел „Здравец“ на 10 учители от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, като част от целевата група по проект „Активни в училище“. Обучители бяха Лена Карналова и Мариета Дюлгерова.  Проведоха се интерактивни занимания, работа в групи, споделяне на добри практики, обмисляне на идеи, даване на предложения за предстоящите каузи и кампании.

ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ЗА УЧЕНИЦИ ОРГАНИЗИРАН ОТ ОКНВ И МКБППМН – СЪЕДИНЕНИЕ 18 – 20 ЮНИ 2015 ГОДИНА

Във връзка с изпълнение на Програма за превенция на злоупотребата на психоактивни вещества на Общинската комисия по наркотични вещества и програма на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, се проведе обучителен семинар на тема „Превенция на агресията и употребата на психоактивни вещества” с ученици от VІІ-те и VІІІ-те класове на СОУ „Христо Ботев” – гр. Съединение. Целта на обучението е да бъдат запознати младежите с опасностите и как да се предпазват от тях.

СНИМКИ: ИВАН БОГДАНОВ-тук

ИЗЛОЖБА НА КЛУБ „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“

Учениците от клуб „Приложни изкуства“  с ръководител г-жа Иванка Габровска подредиха годишна изложба с картички (техника „скрап букинг“) и  стенни часовници (техника „декупаж с напукващ ефект“), изработени с много старание желание.  Браво!

ГРАМОТА ЗА КЛУБ „МЛАД ИНФОРМАТИК“

Учениците в Клуб „Млад информатик“ завършват своята дейност за учебната 2014/2015 година с Грамота от национален конкурс за презентации  „България в картини и слово“, с много постигнати цели и надградени знания,  и … със сладка шоколадова торта. Информационен бюлетин за дейността на клуба през годината може да откриете в сайта на училището.

ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА VI и VII КЛАС

На 15 юни 2015г. шестокласниците и седмокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, заедно с класните си ръководители: г-жа Галина Златева, г-жа Светлана Манчева, г-жа Росица Етова и г-жа Дора Кошева, тържествено изпратиха учебната 2014/2015 година. Весела лятна ваканция!

12-13.06.2015г. -ЕКСКУРЗИЯ ЛОВЕЧ-ТРОЯН

Двудневна екскурзия с учебна цел реализираха  на 12 и 13 юни 2015г. петокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Цветанка Къцова. Изключително интересен и богат на исторически и природни забележителности маршрут избраха те: Крушунски водопади, Зоопарк Ловеч, Парк „Стратеш“, град Ловеч, Закрития мост на Кольо Фичето, Музей „Васил Левски“, Крепостна стена в Ловеч, Ловешка крепост, Етнографски музей „Вароша“, Природо-научен музей, Троянски манастир. Радваме се, че опознахте още една частичка от невероятната ни родина и че обогатихте своите знания за историята ни, с която се гордеем, че сме българи!


15.06.2015г. – „КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ И КЛУБ „МЛАД АКТЬОР“

На 15 юни 2015г. нашите ученици-актьори и участници в Клуб „Млад актьор“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, представиха „Криворазбрана цивилизация“ на Добри Войников пред своите съученици и учители на сцената на Народно читалище „Съединение 1875″. Поздравления за великолепния театрален спектакъл и за ентусиазма, с който усещате магията на словото и се превъплъщавате все в нови и нови роли!


15.06.2015г. – ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЕТИ КЛАС!

На 15 юни 2015г. учениците от V клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Цветанка Къцова получиха своите бележници, грамоти и книжки за успешно завършена учебна 2014/2015 година. Весела ваканция!


14.06.2015г. – ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР НА VIII КЛАС


ПЕТИ ПО БДП!

На 12 юни 2015г. отборът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съставен от ученици от VI и VII клас и с ръководител г-н Костадин Апостолов, участваха в „Областно ученическо състезание по Безопасност на движението по пътищата“ в град Пловдив, организирано от РИО-Пловдив. Там те се класираха на пето място и достойно защитиха името на училището ни. Поздравления! Гордеем се с вас!


ДОВИЖДАНЕ ТРЕТИ КЛАС!

Развълнувани, щастливи и изпълнени с много емоции нашите третокласници казаха „Сбогом 3 клас!“ С гордост техните учителки- г-жа Божанка Камарска и г-жа Цветелина Трайкова им връчиха така чаканите ученически книжки и грамоти. Учениците от трети клас си пожелаха още по-успешна и изпълнена с прекрасни моменти нова учебна година.


ЗДРАВЕЙ ПЕТИ КЛАС!

На 11 юни 2015г. учениците от IV клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Спаска Ненчева и г-жа Маша Енчева заедно с много гости отпразнуваха завършването на учебната 2014/2015 година и получаване на удостоверенията си за завършен начален етап на образованието си. Наши бъдещи петокласници, поздравяваме ви и ви пожелаваме весела и безгрижна лятна ваканция!


НАШИТЕ УЧЕНИЦИ БУДИТЕЛИ-НАША ГОРДОСТ!

На 7 юни 2015г. се проведе финалният кръг на състезанието „Народните будители и Аз“, организирано от ротъри клубове-гр.Пловдив. IX клас при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се състезаваха срещу VIII клас на ПГ „Ген.Заимов“-гр.Сопот. Нашите ученици достойно показаха знания върху биографията на Иван Вазов и будителя на противника -Св.Иван Рилски.
Състезанието се проведе в зала „Пловдив“ в Новотел Пловдив. Журито се състоеше от изключително ерудирани личности от съвременния български културен и образователен живот – акад. Антон Дончев, акад.Константин Косев, акад.Васил Гюзелев, проф.Иван Маразов, проф.Васил Проданов, г-н Иван Гранитски (журналист, издател и поет), като председател на журито беше академик Георги Марков. Състезанието се координираше лично от доцент Кирчо Атанасов. Председателите на УС на Ротъри клуб с гордост връчиха грамотите на финалистите, част от които бяха и нашите ученици.
Второ място на финала заеха учениците от IX клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Генка Дребчева, а четвърто място в първа възрастова група заеха VI а клас с класен ръководител г-жа Галина Златева.
Г-жа Йорданка Кичукова, Директор на нашето училище, получи тържествено грамотите на двата отбора, поздрави участниците и остана горда и удовлетворена от призовите места, заети от нашите класове. Специална грамота е отредена и за Община Съединение, чиито възпитаници са нашите ученици и достойно защитиха нейното името.
На тържествена церемония в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение учениците и класните им ръководители получиха своите грамоти от г-жа Кичукова, която лично предаде посланието от настоящите просветители към новите ни будители-Нашите ученици!
Браво! Помнете историята, съграждайте настоящето и осъществявайте идеите си в бъдеще!

ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА ВТОРИ КЛАС

Второкласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева и възпитател г-жа Антоанета Митова отпразнуваха успешното завършване на учебната 2014/2015 година с тържество на 5 юни 2015г. Отличниците получиха грамоти и книжки за старанието си през годината. Пожелаваме ви забавна лятна ваканция!


КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ В СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

В СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе Учредително събрание на Клуб „Млади възрожденци“ с членове- ученици от VI и X клас. За председател на клуба беше избрана г-жа Дора Кошева, старши учител по История и цивилизация, за заместник-председател – Монира Акил, ученичка от Х клас, за секретар- Ангел Манчев, ученик от VI б клас. Учредяването на клуба стана с подкрепата на г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“ и с помощта на г-н Кръстю Манчев – председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение. Учениците с радост споделиха идеи за бъдещата им дейност, като чат от будния обществен живот на града ни-богат на история, деен в настоящето и проспериращ в бъдещето.

На добър час, млади възрожденци!


ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е едно от четирите училища на територията на Република България, което е избрано да бъде поканено за участие в проект „Активни в училище“, администриран от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“. Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.  Ръководството, преподавателите и учениците с радост приеха отправената покана и ще се включат в проекта с продължителност 10 месеца. Целта му е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда. На 4 юни 2015г. гости на СОУ „Христо Ботев“ бяха г-жа Лена Карналова, Изпълнителен Директор на Асоциация „Голям брат- Голяма сестра- България и г-н Димитър Георгиев-Председател на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София, които презентираха основните цели на проекта, предстоящите интерактивни занимания, обучения и доброволчески акции.

2.06.2015г. – ДЕНЯТ НА БОТЕВ!

Днес, 2 юни, честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България! Официално денят се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. Нека не забравяме, че сме потомци на Велики българи, които едва ли са живели в по-леки времена, но въпреки всичко са имали идеали, които са следвали; умове и души, с които са разграничавали добро и зло; и сърца, избрали да следват пътя на величието! Да пазим заветите им и да се преклоним пред паметта им!

Патронният празник на училището ни беше отбелязан със следните инициативи:

Оформен беше кът с портрет, книги на Христо Ботев, рисунки и табла за празника.

На 1 юни беше изнесена тържествена литераурно-музикална програма с поздравително слово от Директора на училището г-жа Йорданка Кичукова.

Учениците от V клас в часовете по ИТ създадоха презентации по темата. Учениците от IX клас изработиха видеоклипове, които ще бъдат прожектирани през цялата седмица в часовете по ИТ

На 2 юни Колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се преклони пред паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България като се включи в празненствата в град Калофер! Поклон пред подвига, мъжеството, саможертвата на всички, които с кръвта си написаха историята на България! Поклон пред патрона на нашето училище – Христо Ботев!


ЗАВЪРШВАНЕ НА ПГ

На 1 юни 2015г. децата от Подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина заедно с много гости отпразнуваха завършването на учебната 2014/2015 година. Наши бъдещи първокласници, поздравяваме ви и ви пожелаваме весела и безгрижна лятна ваканция!


ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

Първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова и възпитател г-жа Милена Семерджиева отпразнуваха успешното завършване на учебната 2014/2015 година с тържество на 4 юни 2015г. Отличниците получиха грамоти и книжки за старанието си през годината. Весела лятна ваканция!


25-29.05.2015г. – ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ В ЧЕПЕЛАРЕ


30.05.2015г. -140 години НЧ „Съединение 1875“

Уважаеми читалищни дейци,

140 години откакто Народно Читалище „Съединение 1875“ отваря врати и коренно променя живота на хората.

140 години издирвате, съхранявате, разпространявате родния фолклор и предавате от поколение на поколение художествен опит, който учи на мъдрост, честност, трудолюбие и достойнство!

140 години с отдаденост и себеотрицание поддържате и обогатявате завещаното културно наследство, националната идентичност и традиции.

Вие носите песента в душите си, знаете силата на танца- кръшния ритъм на българското хоро и ръченицата. Усещате магията на словото и се превъплъщавате все в нови и нови роли. Днес, чрез Вас, изявяват таланта си десетки самодейци на различна възраст. Те участват във фестивали на местно, общинско и национално ниво и са носители на много грамоти и отличия.

Вашата благородна работа е еталон за родолюбие, Вашата всеотдайност – пример за подражание!

Приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай вашия 140-ти юбилей и нашето ползотворно сътрудничество!

Съхранете и предайте на идните поколения ентусиазма и стремежа за опазване на духовното и българското!

Колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение Ви пожелава непресъхващо творческо вдъхновение и много успехи в благородното читалищно дело!


Стартираха проявите в чест на 130-годишнината от Съединението на България в СОУ „Христо Ботев“
По повод предстоящото отбелязване на 130-годишнината от Съединението на България, която ще бъде отбелязана на 5 септември т.г. в град Съединение, в СОУ „Христо Ботев“ започнаха проявите, свързани с тази забележителна годишнина.
Председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ -г-н Кръстю Манчев-дългогодишен учител в школото и изследовател на участието на голямоконарци в това забележително събитие, изнесе първата беседа пред учениците от VI б клас с класен ръководител г-жа Светлана Манчева. Пред притаилите дъх ученици, той разказа за сподвижниците на Васил Левски от с.ГолямоКонаре- даскал Еньо Бекирски, свещеник Иван Генов, поп Тодор Райков и предводителя на голямоконарската чета Продан Тишков-Чардафон. Г-н Манчев запозна учениците и с историята на улицата, на която се намира училището – Баба Исака Скачкова- с нейната благотворителна дейност, хазяйка на Продан Тишков, участвала активно в голямоконарското движение.

„ДАНОНИАДА“ 2015!

На 22 май 2015г. представителният училищен отбор млади футболисти на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с треньор г-н Костадин Апостолов взе участие в детския футболен турнир „Данониада” 2015 г.- зона Пловдив. С огромно желание и с много добра подготовка футболните ни таланти стигнаха до полуфинал. За „Данониада“ 2016 ви пожелаваме – финал! Поздравяваме ви за достойното представяне на нашето училище!


ПЕНСИОНИРАНЕ НА ПЕТЪР КИРОВ

На 27 май 2015г. Колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение тържествено отпразнува пенсионирането на Петър Киров-дългогодишен работник – поддръжка в нашето училище. Пожелаваме му здраве, дълголетие и спокойни дни занапред!


nvo7

24.05.2015г.- ПРАЗНИК НА ПИСМЕНОСТТА И КУЛТУРАТА

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  се включи в отбелязването на светлия празник  с редица инициативи:

Изложба на плакати и рисунки, изработени от учениците  в часовете по Изобразително изкуство под ръководството на г-жа Таня Балканска.

Маратон на четенето, който ще проведе в библиотеката на СОУ „Христо Ботев“ с ученици от среден курс под ръководството на г-жа Ваня Ликова, г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Генка Дребчева.

Тържество с литературно-музикална програма, което се състоя на 18 май 2015г. в Централна сграда на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение и на което присъстваха много гости, учители и ученици. Поздравително слово произнесе г-жа Йорданка Кичукова, Директор на училището.

Шествие-поклонение  за поднасяне на  цветя на паметника  на Недялка Шилева- учителка от с.Голямо Конаре.

Награждаване на победителите в конкурса за написване на стихотворение, посветено на книгата. Победителите прочетоха своите творби и получиха награди.

Прожектиране на видеоклипове, посветени на празника, и изработени от учници от IX клас в часовете по ИТ и от участниците в клуб „Млад информатик“.


ПГ И ПЪРВИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

Първокласниците  и децата от Подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение заедно с класните си ръководители гостуваха на библиотеката при НЧ „Съединение 1875“. Изгледаха презентацията „Най- хубавите детски книги“, подготвена от г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова и четоха откъси от любими книжки.


21.05.2015Г. – ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК


ЕХ, ТОЗИ ФУТБОЛ!

През учебната 2014/2015 година с ученички от V-VIII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение е сформиран като извънкласна дейност Клуб „ЖЕНСКИ ОТБОР ПО ФУТБОЛ“ с ръководител г-н Костадин Апостолов, учител по физическо възпитание и спорт. След усилени тренировки цяла година  на 19 май 2015г. женският ни отбор се опита да покаже на най-малките момчета от детския отбор на „Гигант“ Съединение, че футболът не е само тяхна територия и запазена игра за мъже. Мачът завърши 3:3, остави риториката – „Кои са по-добри във футбола- мъжете или жените?“, но безспорно достави много емоции и спортно настроение на участничките и публиката. Поздравления за нашия Женски отбор по футбол и за техния треньор г-н Апостолов!


АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИПУСК 2015!
24052015


14.05.2015г.-ПОСЛЕДЕН ЗВЪНЕЦ ЗА ВИПУСК 2015

В двора на родното училище Випуск 2015 година отпразнува преминаването от ученическите години към зрелостта. Емоционалният празник премина много тържествено под знака на традицията и младостта.

Церемонията започна с предаването на знамето на училището от абитуриентите на единадесетокласниците, удостоени за знаменосци. Пред погледите на събралото се множество от гости, роднини, учители и приятели дефилираха учениците на XII клас. Пред тях своите приветствени слова произнесоха директорът на нашето училище – г-жа Йорданка Кичукова и г-н Георги Руменов, Кмет на Община Съединение. По традиция и абитуриентите бяха подготвили емоционални послания – поздравително слово, извинителна бележка за отсъствията им от тук … нататък, символичен подарък в кутийки за учителите, благодарствен адрес и колаж с лицата и имената на зрелостниците от Випуск 2015, които да останат в историята на училището. Изпълнен беше и ритуалът по прощаване с училищното знаме, което зрелостниците достойно пазиха в своя училищен живот. С песен, малко тъга и с пожелание за късмет, изпратихме поредния випуск на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение по непредсказуемите пътища на живота.

На добър час, скъпи абитуриенти!


ТРЕТИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 12 май 2015г. 3-тите класове на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха  библиотеката в НЧ „Съединение 1875“. Децата присъстваха на презентация на тема „Най-хубавите детски книги“, подготвена от г-жа Запрянка Тафрова. Разглеждаха детските книги със своите класни ръководители и с г-жа Марияна Килимперова. Четоха любими свои приказки, както и нови такива.


„АЗ СПАЗВАМ ПРАВИЛАТА!“

На 8 май 2015г. съвместно с МКБППМН се проведе училищно състезание с учениците от I-IV клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение под надслов „Аз спазвам правилата“. Включени са дисциплини, които децата изучават в час по БДП, а за победителите бяха осигурени и награди. Мероприятието е във връзка с провеждане на Трета глобална седмица за пътна безопасност на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата“ с официално лого „Спаси живота на децата“. Инициативата е в изпълнение на Резолюция 68/269 от 10.04.2014г. на Общото събрание на ООН за „Подобряване на глобалната безопасност по пътищата“.


rodsr1

Ученици от IV клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

Предстоят ви изпити от НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ!

Пожелаваме ви успех!

НВО 4клас 2015


Уважаеми родители на бъдещите първокласници на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

Информираме Ви за Графика за провеждане на кампанията по прием в първи клас за новата учебна 2015/2016 година!

priem1priem2

„ЖЕНСКО ЦАРСТВО“ И КЛУБ „МЛАД АКТЬОР“

На 30 април 2015г. участниците в Клуб „Млад актьор“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  с ръководител г-жа Ваня Ликова, преподавател по Български език и литература, представиха театрална постановка „Женско царство“ по мотиви на Стеле Костов. Какво може да се случи, ако жените вземат в ръцете си цялата власт, която до този момент е принадлежала на мъжете? Едно женско царство, в което нежният пол управлява, а мъжете поемат грижата за домакинството и децата. На сцената на НЧ „Съединение 1875“ младите таланти ни показаха с ентусиазъм своята артистичност, влизайки в различните комедийни ситуации от постановката. Невероятното им изпълнение беше аплодирано от всички ученици  и учители на СОУ „Христо Ботев“, които станаха съпричастни с този празник на театралното изкуство. Поздравления за участниците и ръководителя на Клуб „Млад актьор“-Театрална трупа „Мечтание“! Бяхте чудесни!

МЛАДИТЕ НИ ОГНЕБОРЦИ

На 29 април 2015г. отборът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение , съставен от ученици от V и VI клас и с ръководители г-жа Николинка Иванова и г-н Димитър Стефанов завоюваха трето място в районното състезание МПО „Млад огнеборец“- Пловдив 2015! Поздравления за достойното ви представяне!


„МОИТЕ СИЛНИ СТРАНИ”

На 25 и 26 април 2015г. се проведе двудневно обучение на тема „МОИТЕ СИЛНИ СТРАНИ”, организирано от Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” в Парк-хотел „Пловдив”, гр. Пловдив. В него участваха и ученици от VIII-XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. В  тренинга с обучител г-н Камен Мицев се акцентира върху предприемчеството през призмата на социалните науки, наблегна се на доусъвършенстване на уменията за четене, писане, слушане и  и представяне пред публика.

Повече за дейността и предстоящите обучения на МИКЦ – Пловдив може да намерите на страницата им във ФБ https://www.facebook.com/MikcMladezkaZonaPlovdiv?fref=ts


ДЕВЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ – БУДИТЕЛИ И ПОБЕДИТЕЛИ!

На 28 април 2015. се проведе поредният кръг от състезанието „Народните будители и Аз“. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше домакин на това образователно събитие, което се превърна в спонтанен празник на просветата. Учениците от IXа клас с класен ръководител г-жа Генка Дребчева, преподавател по Български език и литература, и народен будител Иван Вазов победиха достойно своя противник- ученици от VIII клас на ОУ „Генерал Карцов“-с.Христо Даново, общ.Карлово с класен ръководител г-жа Марияна Матева, преподавател по История, и народен будител Васил Левски. Преди състезанието учениците от двата отбора поднесоха цветя на паметната плоча на Апостола пред НЧ „Съединение 1875“, където г-н Кръстьо Манчев, председател на Общински комитет „Васил Левски“-гр.Съединение, запозна учениците с любопитни факти от времето на пребиваването на Дякона в града ни. Ученичката от VIа клас Петя Семерджиева изпълни изразително и чувствително одата „Левски“ на Иван Вазов.  Директорката на ОУ „Генерал Карцов“-с.Христо Даново връчи  на г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“, специален подарък (плакет, списание, информационна брошура) от къща-музей „Иван Вазов“-гр.Сопот за нашето училище.

Състезанието се проведе в пленарната зала на Община Съединение със съдействието на г-н Иван Богданов и г-жа Галя Средева. Журито, което оценяваше отговорите на учениците, беше в състав: председател- г-жа Галя Средева и членове- г-жа Дора Кошева, преподавател по История, и г-жа Марияна Митева, преподавател по История.

Ученичките Николета Трахнова и Николета Чомашка представиха вълнуващи презентация и видоклип за делата на двамата будители, изработени в часовете в Клуб „Млад информатик“ .

Децата на двата отбора показаха задълбочени знания и се представиха достойно, но IX клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение победиха убедително с 86,8% верни отговори.

Честито на победителите! Продължавайте своя успех и занапред във финалния кръг! Гордеем се с вас!

23 АПРИЛ – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА! 

Книгите са едни от най-верните приятели на хората. Четенето им е не само приятно занимание в свободните часове, но и предпоставка за успех. Четенето на книги подпомага мисленето, дава основа за формиране на мнение, прави ни способни да го изразим. Книгите са идеалната храна за човешкия мозък, която спомага неговото развитие. Колкото повече четем, толкова повече искаме да четем.

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение отбеляза Световния ден на книгата с редица инициативи:

В централната сграда беше оформен кът, посветен на Деня на книгата. Награда (грамота и книга) за „Най-четящ ученик“  получи Николай Тояганов, ученик от V б клас.

Г-жа Ваня Ликова, преподавател по Български език и литература, изнесе информационно радиопредаване за историята на книгата, в което обяви и следните инициативи за всички ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение:

1.Конкурс за написване на стихотворение, посветено на книгата. Краен срок за предаване на творбите на г-жа Ваня Ликова е 30 април 2015г.

  1. Инициатива „Да четем с приятел“ – размяна на книги между приятели и съученици.

И нека не само на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за образование и самоусъвършенстване.

Четете и бъдете креативни!


ДЕНЯТ НА НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ!

На 22 април празнуваме, почитаме, славим – нея-НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ!

Посветихме и един ден от годината – един само от всичките 365!

Един ден, в който виждаме нейната красота, нежност, сила и топлина!

Един ден, в който нашите ласки за нея са рани дълбоки- тровим я с газове, отнемаме природните й богатства, заграждаме я на парцели и я продаваме на квадратен метър като своя собственост. А тя – планетата Земя- е единствена! Тя е наш дом! Нека я пазим! Нейните дни са безброй, а човешките-малко, но нека ги изживеем разумно и да съхраним това, което е останало чисто за бъдещите поколения!

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването на 22 април с поредица от инициативи:

В начален етап учениците от III-а клас изготвиха проект „Земята е нашето богатство!“, а учениците от I клас положиха грижи за зелените площи в двора на училището /поляха дърветата и храстите/.

В Централна сграда беше аранжирана разнообразна и богата изложба с рисунки, предмети, дървени дъски, дървени свещници, макети на кухни, айфелова кула от кутийки, изделия, икебани, направени с отпадъчни материали.

В Час на класа се проведе тържество, на което г-жа Кичукова, Директор на училището, награди създателите на най-красивите изделия.

Учениците от VII клас изработиха в часовете по ИТ плакати с програмата Word. Участниците в Клуб „Млад информатик“ и учениците от IX клас създадоха с програмата Photo Story видеоклипове от снимки за 22 април, които бяха прожектирани в междучасията в Централна сграда и може да разгледате в сайта на училището www.sou-saedinenie.com.

Поздравления за всички участници, които на 22 април ни накараха да помислим за нашата планета Земя. Ръководството на училището изказва и своята благодарност към всички преподаватели, които се включиха в подготовката и провеждането на Деня на Земята!


ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ НИ – БУДИТЕЛИ И ПОБЕДИТЕЛИ

На 20 април 2015г. се състоя областен кръг на състезанието „Народните будители и аз“, организирано от Ротари клуб-Пловдив и провело се в Народно читалище – гр.Стамболийски. Победители от вътрешния кръг в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение станаха учениците от VI а клас с класен ръководител г-жа Галина Златева и преподавател по История- г-жа Дора Кошева. Техен патрон-будител е Софроний Врачански. В областния двубой с ученици от VII клас на ОУ „Васил Левски“-с.Триводици и патрон Иван Вазов, нашите  шестокласници убедително с над 50% разлика в положителни отговори спечелиха победата. Поздравления за достойното представяне! Пожелаваме ви успех и на полуфинала, който ви предстои!


ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ

За пореден път по инициатива на г-жа Таня Балканска, преподавател по Изобразително изкуство, Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-гр.Пловдив е домакин на изложба на рисунки на ученици от нашето училище. Поздравления за талантливите художници и за техния учител – г-жа Балканска!


„МЛАДЕЖИТЕ-ПРОБЛЕМИ И БЪДЕЩЕ“

На 17 април 2015г. ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха в интересна среща в Пленарна зала на Община Съединение, организирана от Младежки център Пловдив. На нея екипът по проект „Изграждане на Младежки център в град Пловдив“ дискутира с младежите основни проблеми в техния живот, причини за тях и начини за решаването им. Повече за дейността на Младежкия център и организираните от тях дейности и мероприятия може да намерите на страницата им във ФБ https://www.facebook.com/YouthCentrePlovdiv?fref=ts


ВЕЛИКДЕН Е!

Шарени, пъстри яйца боядисаха учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение за Великден. Подредени в изложба, те се състезаваха по красота, а после и за борец. Да почетат празника със запалване на свещичка, учениците от начален етап заедно с класните си ръководители посетиха църквата „Свети Атанасий“, където отец Атанас ги благослови за здраве.

За Великден учениците в Клуб „Приложни изкуства“ с ръководител г-жа Иванка Габровска използваха техника декупаж за изработването на красиви чинии и стъклени бутилки за празника.


МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУМАТА“

На Лазаровден и Цветница в града ни през годините е съхранен местен обичай „Кумата“. Тази година кума е Костадинка Богданова, а нейна подгласничка е Цвета Гишина. Лазаркини са млади девойки – ученички, част от които са възпитанички на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Поздравления за всички вас- лазаркини, които с усмивките, младостта, красотата си и народните песни, за поредна година направихте горди жителите на град Съединение с тази традиция. Честит празник!


ДЕН НА ТАЛАНТА

Рецитатори!

Танцьори!

Певци!

Музиканти!

Артисти!

Това са те – ТАЛАНТИТЕ на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение!

Гордеем се с вас, ученици!

Поздравления за всички участници в днешния спектакъл, за всички учители, взели участие в подготовката на децата и за организаторите на днешния „Ден на таланта“!

Весела пролетна ваканция!


ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ КЛАС

На 31 март 2015г. първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова, и възпитател в ПИГ г-жа Милена Семерджиева, отпразнуваха своя Празник на буквите под надслов „Първокласниче грамотно“. Те представиха забавен рецитал, в който демонстрираха своите четивни умения. Пред гостите-родители и близки, представители на Общинска администрация и институции, учители от детската градина и училището, бяха изпълнени мелодични песнички, съчетани с танцувални елементи. Най-старателните през годината бяха отличени с грамоти и книжки. Поздравления отправиха г-жа Йорданка Кичукова- Директор на училището, г-н Георги Руменов- Кмет на Община Съединение, г-жа Елена Кабашка- Директор на ЦДГ „8-ми март“ и г-жа Шенка Будакова- родител на първокласник. Празникът приключи с настроение, усмивки и вкусна торта „Първокласници грамотни“.


„ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ“

На 26 март 2015г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе  „Ден на отворени врати“ с редица инициативи:

В начален етап: Открити  уроци в подготвителните групи по БЕЛ и на тема  „Великден е!“ . Във всички класове  учителите бяха подготвили интересни интерактивни  открити уроци по различните учебни предмети.  Присъстваха  родители както в редовните часове, така и в самоподготовката в ПИГ.

В прогимназиален и гимназиален етап: Прожектираха се  презентации и видеоклипове във фоайето на II етаж на  централна сграда. Осъществиха се занимания с отворени врати по Химия и ООС -ЗИП в VІІ клас (химични демонстрации в кабинета по Химия с присъствие на родители), Български език и литература (прожектирани бяха презентации за народните будители, изготвени от шестокласниците),  Биология и ЗО (лабораторни упражнения), Информационни технологии (разработване на интернет сайт), Домашна техника и икономика (приготвяне на палачинки), Изобразително изкуство (рисунка по свободна тема с пастел и туш. Родители посетиха желани от тях учебни часове, срещнаха се с учителите  и директора на училището, разговаряха по вълнуващи ги проблеми, разгледаха материалната база, с която разполагат двете сгради.

Благодарим на всички родители, които се отзоваха на поканата ни и  станаха съпричастни с учебно-възпитателния процес  и  с училищния живот в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение!


НАГРАДА ОБК „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

На 25 март 2015г. в СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение се проведе среща на г-н Кръстю Манчев, Председател на Общински комитет „Васил Левски”-гр.Съединение и ученици от училището. На срещата беше връчена награда на Мария Търпанлийска от Vб клас за участието и в рецитала, посветен на Деня на поезията и организиран от НЧ „Съединение 1875”. Тя се представи със стихотворението „Обесването на Васил Левски” и беше отличена както от организаторите, така и от ОбК „Васил Левски”. На награждаването присъстваха г-жа Йорданка Кичукова, Директор на училището, и г-жа Цветанка Къцова, класен ръководител на Vб клас. Връчена беше награда за изпълнение на стихотворение  и на Габриела Ангелова от Подготвителна група с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова. Г-н Манчев проведе среща с ръководството и преподавателите на училището във връзка с предстоящото учредяване на Клуб „Млади възрожденци” към СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение.


„ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ“

На 25 март 2015г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе тренировъчно практическо занятие „Евакуация при земетресение“.


НАШИТЕ КУЛИНАРИ

Учениците от VI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  в часовете по ДТИ с г-жа Иванка Габровска изучават и през  тази учебна година раздел „Готварство“. Като  предизвикателство  пред тях днес  са палачинките -вкусни, с шоколад  и с приятен аромат.


НАШИТЕ РЕЦИТАТОРИ

На 20 март 2015г. в Пленарна зала на Община Съединение се проведе Конкурс за рецитатор, организиран от НЧ „Съединение 1875“.  За поредна година и учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение взеха участие. Поздравления за талантливите ни рецитатори!


„ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ“

В периода 23 – 27 март 2015 година Регионален инспекторат по образованието – Пловдив обявява „Дни на отворени врати” в образователните институции на територията на областта.

Ръководството на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение обявява 26 март 2015г. за „Ден на отворени врати“ в СОУ „Христо Ботев“!

Мили родители,

На 26 март 2015г. (четвъртък) ще имате възможността да посетите учебен час, избран от Вас, и да станете съпричастни с дейността на Вашите деца и тази на техните преподаватели. Ще можете да разгледате класните стаи и интересните учебни кабинети.

Очакваме Ви!

В сайта на РИО-Пловдив може да намерите информация за деня, формите и времето, в които може да посетите избрана от Вас образователна институция и да се запознаете с функционирането и постиженията и.

Линк: http://riobg.com/good_practice/files_16/den_otvoreni_vrati.xls

 

denotvorenivrati

ОБУЧЕНИЕ „МОИТЕ ЦЕЛИ“

На 7 и 8 март 2015г. ученици от VIII и IX клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха в обучение, състояло се в с.Минерални бани, Хасково и  организирано от МИКЦ „Младежка зона“-Пловдив с обучител Радост Милушева. Темата на семинара беше „МОИТЕ ЦЕЛИ“. Участниците обмениха мисли и се обучиха в умения, как да поставят личните си цели, спрямо приоритета. Обучението премина весело, значимо и много позитивно.

Предстоят още обучения от фондация „Голям брат-голяма сестра“, които учениците от нашето училище очакват с нетърпение. Повече за дейността на МИКЦ „Младежка зона“-Пловдив може да намерите на страницата им във ФБ https://www.facebook.com/MikcMladezkaZonaPlovdiv?fref=ts


ПРАЗНИКЪТ НА МАМА В ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ

На 6 март 2015г. децата от Подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина поздравиха своите майки по случай празника 8 март  със стихчета и песни в тържествен концерт-рецитал. Те им подариха цветя и снимка и безкрайната си любов към тях. Гости на тържеството бяха г-жа Йорданка Кичукова (Директор на СОУ) и г-жа Таня Тодорова (Помощник-директор по учебната дейност).


“ДА ПОДАРИМ УСМИВКА“

На 6 март 2015г. родителите на учениците от V б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха гости на телевизионното предаване “Да подарим усмивка“, посветено на 8 март- Международния ден на майката и жената. Дъжд от любов се изля и на територията над ресторант”Здравец”се развихри торнадо от приятни емоции. Термометрите показаха покачване на градуса от топли чувства и слънчево настроение. В рубриките “Новини”, Прогноза за времето”, “Бон апети”, “Море от любов” и „ Комиците“ децата показаха своите артистични таланти и поздравиха присъстващите майки, баби, лели, дами с безграничната си любов към тях. Режисьор и сценарист на предаването- г-жа Цветанка Къцова (класен ръководител), тон-режисьор- г-жа Петя Арабаджийска (преподавател по Музика), продуцент – СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение със специален гост г-жа Таня Тодорова (помощник –директор по учебната дейност).


Учениците от V клас и участниците в Клуб „Приложни изкуства“ с ръководител г-жа Иванка Габровска изработиха красиви пролетни картички с различни техники. Подредени са в изложба в Централната сграда на СОУ „Христо Ботев“. Поздравления, ученици – вашите картички са предвестници на така очакваната пролет и на хубавите празници, които ни предстоят!

Трети март!

На този ден над изстрадалата ни земя, напоявана пет столетия с кръвта на хиляди борци, изгрява слънчевата ласка на свободата!

На този ден човечеството поздрави непокорна България, въззела се от руините на жестокото турско робство!

Трети март- Национален празник на България!

Трети март- Ден на почит и поклон пред всички герои на България, които проляха кръвта си за нашата свобода!

Трети март – Ден на гордост, достойнство и самосъзнание!

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването на 3 март с поредица от инициативи:

В начален етап третокласниците с класни ръководители г-жа Цветелина Трайкова и г-жа Божанка Камарска оформиха информационни материали и портрети и изнесоха тържествен рецитал в знак на почит към делото и героизма на загиналите за освобождението на България.

В Централната сграда беше проведено информационно радио предаване с музика и вълнуващ рецитал в изпълнение на г-жа Дребчева, г-жа Къцова и г-жа Тодорова. Учениците от IX клас поднесоха венец пред паметника на незнайния руски войн.

Учениците от IX клас нарисуваха плакати в часовете по Изобразително изкуство, които поставиха на видно място в училище. Учениците от VIII клас изработиха в часовете по ИТ плакати с програмата Word. Участниците в Клуб „Млад информатик“ и учениците от XII клас създадоха с програмата Photo Story видеоклипове от снимки за 3 март, които бяха прожектирани в междучасията в Централна сграда и може да разгледате в сайта на училището www.sou-saedinenie.com.

Честит празник, българи!


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

За днешния празник- 1 март- учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха изложба от собственоръчно изработени мартенички. Децата от Подготвителни групи с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина бяха организатори по тържественото посрещане на истинската Баба Марта, която е предвестница на пролетта. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания . Традиционно ученици и учители на нашето училище  прескачаха огън. Накрая празникът завърши с право българско хоро.


26.02.2015г. – „ГОЛЯМ БРАТ-ГОЛЯМА СЕСТРА“

На 26.02.2015г.екипът на МИКЦ „Младежка зона” – Пловдив представи дейностите на Младежкия център и обучителната си програма „ОтлИчен или ОтличЕн” пред младежи от СОУ „Христо Ботев”, гр. Съединение. В срещата взеха участие ученици от VIII до XI клас. Провокирани от темите на предстоящите обучения и от интереса на младите хора, които предизвика презентацията, г-жа Лена Карналова /Изпълнителен Директор на Асоциация „Голям брат Голяма сеста – България”/ и г-жа Теодора Шпрингоб /Ръководител Проект МИКЦ/поговориха с учениците за това кои са нещата, които ги правят адаптивни, гъвкави и успешени. Дискутиран беше и въпросът за професионалната и социална реализация след напускане на училище. Всеки може да разгледа страницата на организацията във ФБ и да се информира за предстоящите инициативи на асоциацията.

https://www.facebook.com/MikcMladezkaZonaPlovdiv?fref=ts


25.02.2015г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

На 25 февруари 2015г.се отбелязва световният ден за борба с тормоза в училище. За втора поредна година СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването му с поредица от инициативи. Розови дрехи, розови аксесоари, розови панделки и балони, розови плакати с надписи, розови флаери и стикери – са само част от розовата доброта, която днес завладя училището ни. Учениците от VI а клас отново изненадаха съучениците си като представиха скеч в голямото междучасие по темата. Учениците от начален етап изработиха розови сърца с надпис „Нека бъдем добри“ и хванати за ръце направиха кръгове в двора на училището. Учениците от Клуб „Приложни изкуства“ изработиха розови хартиени панделки, които бяха закичени на присъстващите на шествието граждани.

Тази година НИЕ- учениците и учителите на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение решихме да дадем гласност на този ден като информираме обществеността в града ни чрез информационни брошури, раздадени от ученици доброволци в институции, предприятия и учреждения. Призовахме всички да бъдат облечени с розов цвят на 25 февруари. Инициативата ни беше подкрепена от МКБППМН – Съединение, които закупиха 200 розови балони с хелий. Тръгвайки от двете сгради на училището ни, ние образувахме два розови лъча. На площада образувахме сърце, хванахме се за ръце, водещите – Иван Дулев и Мариела Калпакова отброиха до 10 и пуснахме балоните ни да летят с мисията: да покажат нашата доброта и нашето желание да се борим с тормоза в училище.

Благодарим на всички, които се включиха в Деня на розовата фланелка!

Заедно сме по-силни!

Заедно можем да преборим всички форми на тормоз в училище!

Заедно ще бъдем по-отговорни и няма да допускаме да съществува тормоз в нашето училище!


ПОКЛОН ПРЕД АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА!

На 19 февруари 2015г.  се навършват 142 години от обесването на Васил Левски. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването на годишнината с поредица от инициативи:

Беше проведено информационно радио предаване с музика и рецитал. Учениците от  IX клас изработиха в часовете по ИТ плакати с програмата Word. Участниците в Клуб „Млад информатик“ създадоха с програмата Photo Story  видеоклипове от снимки за Апостола на свободата, които бяха прожектирани в междучасията в Централна сграда и може да разгледате в сайта на училище www.sou-saedinenie.com . Учениците от V  до XII клас взеха участие в общоградското поклонение с поднасяне на венци пред паметника на Недялка Шилева и паметната плоча на Васил Левски на Площад Съединение. В начален етап второкласниците с класен ръководител г-жа Николинка Генчева оформиха информационен кът за Васил Левски и изнесоха тържествен рецитал в знак на почит към делото и живота на Дякона.


КОНКУРСИ

Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, Предлагаме на вашето внимание пет конкурса в различни категории- информационни технологии, литература, изобразително изкуство. Запознайте се с тях и при желание може да участвате, информирайки преподавателя си по съответния предмет. Успех!


“112-ЗА ИГРА ИЛИ ЗА БЕДА“

11 февруари е обявен за Европейски ден на номера за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността. Темата на деня през 2015 г. е: „Фалшивите повиквания“.  Денят популяризира единният номер за спешни повиквания във всички страни на ЕС. На 11 февуари 2015г. общественият възпитател към МКБПМН  г-жа Запрянка Тафрова изнесе лекция с презентация и видеоклипове на тема „Телефон 112-за игра или беда“ пред учениците от XI и XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение.


РОДИТЕЛСКА СРЕЩА!
Roditelska sreshta

„ЗАЕДНО ЗА ПО-ДОБЪР ИНТЕРНЕТ“

На 10 февруари 2015г. за поредна година над 100 страни в света отбелязват Международния ден за безопасен Интернет. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение отново се включи в отбелязването с поредица от инициативи:

Учениците от IX клас изработиха в часовете по ИТ плакати и дипляни с програмата Word.

На 7.11.2014г. в Клуб „Млад информатик“ беше изнесен урок на тема „Правила за онлайн безопасност“. Урокът участва в конкурса „Учител-будител във виртуалното пространство“ , беше сред първите 15 наградени и е част от инициативите на Националния център за безопасен интернет за отбелязване на 10 февруари 2015г. като ден на безопасен интернет.

Училището беше регистрирано в официалния сайт SID http://www.saferinternetday.org/web на Деня за безопасен интернет. Екипът на Националният център за безопасен интернет от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ подготви пакет от материали за училищата – плакати, презентации, планове за уроци по темата „Заедно за по-добър интернет“, които и нашето училище използва в организирането на на Деня за безопасен интернет.

Основните дейности свършиха учениците от Клуб „Млад информатик“. Те оформиха кът на II етаж в Централната сграда с информационни материали. Нарисуваха голям плакат, който залепиха на входа на училището. Дъските в класните стаи бяха изписани с надпис „10 февруари 2015- Сърфирай БЕЗОПАСНО!“, бяха залепени флаери и стикери на BLOB. Трима ученици създадоха с програмата Photo Story видеоклипове от снимки, които да се презентират на самия ден в междучасията и да ангажират вниманието на младите интернет потребители.

“Let’s create a better internet together!”


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

Тази година на 25 февруари 2015г. ще отбележим „ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“. Нека за поредна година да подкрепим международната инициатива и да покажем, че НЕ искаме ТОРМОЗЪТ да съществува в нашето училище!


“НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ“

През учебната 2014/2015 година учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение избраха да участват в проекта „НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ“. Той се организира от Ротари клубове- гр.Пловдив- „Пловдив-Пълдин“, „Пловдив“, „Пловдив – Филипопол“ и Зона клуб Пловдив. Целта на проекта е възпитание в дух на национална гордост и родолюбие. Проектът се осъществява под формата на състезание между учениците от класовете V-XI. За подготовката на състезанието участваха всички ученици, които започнаха сериозна издирвателна дейност за живота и делата на своите патрони-будители. Класовете избраха следните будители:

5А -Д-р Петър Берон, 5Б- Георги Раковски, 6А – Софроний Врачански, 6Б- Цар Симеон Велики, 7А-Райна Княгиня, 7Б-Христо Ботев, 8А-Васил Левски, 9А-Иван Вазов, 10А -Св.Първоучители Кирил и Методий, 11А -Паисий Хилендарски.

Състезанията започват на 11 февруари 2015г. Пожелаваме успех на всички!


На 18 януари 2015г. Георги Личев и Данчо Димитров от VII а клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се явиха на предварителните кастинги  в град Пловдив за риалити шоуто „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ“. Те се представиха с танц и са одобрени за следващия кръг през месец март в София. Браво, момчета! Всички сме с вас и ви подкрепяме! Пожелаваме ви успех!

На 11 и 12 февруари 2015г. танцьорите ни се представиха с чисто нов танц във втория етап от състезанието в град София. Те получиха четири „ДА“ от журито, с което продължават напред в надпреварата.


И тази година възпитаници на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение са участници в местния обичай „КУДИ“.  Продължавайте традицията през вековете! Браво!

На 14 януари 2015г. гост на СОУ „Христо Ботев“беше г-н Ангелов от издателство „Просвета“. Той поднесе поздравителен адрес за колектива на училището ни по повод 167-мата годишнина от рождението на Христо Ботев. Във връзка с националната инициатива на издателство „Просвета“ – „ОТКРИЙТЕ НЕИЗВЕСТЕН ПОРТРЕТ НА СВОЯ ПАТРОН“ г-н Ангелов подари на училището ни неизвестен досега портрет на Христо Ботев, който грижливо е бил запазен повече от век от родолюбиво българско семейство, реставриран в Националния исторически музей, отпечатан и разпространен от издателство „Просвета“. Подаръчни чанти на издателството с рекламни материали получиха преподаватели, които работят с учебниците на издателство „Просвета“.


На 8 януари 2015г. в Пленарна зала на Община Съединение се проведе среща с г-н Боян Ботйов-правнук на Кирил Ботйов (брат на Христо Ботев).

Срещата беше инициирана във връзка с 167-мата годишнина от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев от Демократичния съюз на жените. Присъстваха ученици и учители от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, представители от различни организации, общественици и граждани.

Гостът представи пред присъстващите нови литературни издания, документални изследвания, географска карта, на която са упоменати четниците и техните родни места, участвали в Ботевата чета. Той отговаряше на въпроси и сподели интересни факти от живота и делото на Ботев.

Г-н Ботйов подари на училището портрет на Христо Ботев, а в знак на благодарност учениците му поднесоха ръчно изработени от тях часовник, картичка и календар.


На 6 януари 2015г. се навършват 167 години от рождението на един от най-великите български поети – революционерът Христо Ботев. Изключителният литературен гений на Ботев и безпрекословната му обич към родината го превръщат в една от най-светлите български исторически личности, завещала своя пример през вековете – че за таланта, смелостта и жертвоготовната целеустременост възрастта не е мерило, а времето не е заплаха. Защото Ботев е жив. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

Христо Ботев е патрон и на нашето училище, с което ние се гордеем и отдаваме ПОКЛОН пред този Велик ГЕРОЙ наБългария!

В часовете по Информационни технологии учениците от IX клас изготвиха плакати, посветени на Христо Ботев.


Учениците от IIIа и IIIб клас изслушаха здравна беседа в часа на класа на тема: Простудни заболявания. Грип. Здравословно хранене. Болести на лошата хигиена.

Лекцията изнесе медицинската сестра от нашето училище Таня Дългърска.


На 18 декември 2014г. петокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Цветанка Къцова отпразнуваха с много танци и игри големия християнски празник Рождество Христово. Бъдете все така усмихнати и весели и през новата 2015 година!

Колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение получи поздравителни картички за Коледа и Нова година. Сърдечно благодарим за поздрава на всички! Пожелаваме и на Вас здраве и професионални успехи през новата 2015 година!

Всяка година учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение традиционно се включват в коледния благотворителен базар, организиран от НЧ „Съединение 1875“. И тази година е голямо разнообразието от предмети и изделия- картички, сурвачки, календари, гривни, декорациии и украси, рисунки, свещи. С

Учениците от Клуб „Приложни изкуства“ изработиха свещи с техника декупаж за благотворителния коледен базар на 17.12.2014г. За добрата кауза на базара те направиха и настолни календари за предстоящата 2015 година, използвайки техника квилинг, а картинките към тях сами нарисуваха в Paint. Поздравления за изящните коледни предмети!

В часовете по ЗИП-Изобразително изкуство учениците от V и VI клас с преподавател г-жа Таня Балканска изработиха с благотворителна цел интересни гривни, с които ще участват в Коледния базар на 17.12.2014г. Браво!

Наближава Рождество Христово – един от най -големите църковни

празници в християнския свят и един от най любимите за всяко семейство.  С приближаването му сърцата ни започват да светят с чувството на топлина и добра воля един към друг. Засилва се желанието ни за  благотворителност и доброта, към това да донесеш радост на заобикалящите те хора. И тази година учениците на СОУ „Христо Ботев“ ще участват със свои изделия в благотворителния коледен базар, организиран традиционно от НЧ „Съединение 1875“ на 17.12.2014г.

Коледен уют си подариха учениците от СОУ „Христо Ботев“, украсявайки класните си стаи с елхи, играчки, декорации, гирлянди, цветни лампички.  Грейналата коледна елха, която всеки ден посреща ученици и учители, засилва празничното настроение. Предстоят коледните тържества във всички класове. За подсилване магията на Коледа допринася и размяната на малки подаръци между съучениците. Всички в нашето училище със своите коледни идеи и приповдигнато настроение успяват да предадат магията на празника. Да се опитаме да съхраним тази магия възможно най – дълго. И нека всеки от нас почувства в сърцето си топлината на Коледа!

Първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова в часовете по Домашен бит и техника проектираха и изработиха модели на минипарк с природни и други материали. Чрез тези интересни проекти те се запознаха с произхода на дървесината, дискутираха проблема за унищожаването на природата и недостатъчните действия за озеленяването и. Поздравления!

При първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение на гости беше г-жа Анета Атанасова. Тема на беседата беше „Опасни непознати“. Тя запозна учениците с опасностите, които крият срещите с непознати хора.

Децата научиха към кого да се обърнат ако някой иска да ги нарани.


ТУРНИР ПО „ТЕНИС НА МАСА“

На  8 декември 2014г. стартира Турнир по „Тенис на маса“ за учениците от V до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение. Инициативата е запланувана в  годишния спортен календар на училището за месец декември и се организира от преподавателите по Физическо възпитание и спорт г-жа Иванова и г-н Апостолов. Мероприятието  се радва на голям интерес от страна на учениците и се превръща в традиция за училището ни.  Специален гост и почетен състезател е отец Атанас от църквата „Свети Атанасий“-гр. Съединение. Той игра срещу победителя при момчетата – Марин Димов от XII клас и в отбор срещу г-н Апостолов и Иван Янков от X клас.  В първия ден от турнира спортните си умения в индивидуални двубои и по двойки показаха учениците от IX-XII клас. В следващите дни предстоят сблъсъците между учениците от V до VIII клас.

Поздравления за победителите!

Продължава турнирът по Тенис на маса в СОУ „Христо Ботев“. На 15 декември 2014г. се състояха най-оспорваните индивидуални двубои между ученици от V до VIII клас. Поздравления за днешните шампиони!


ПРОЕКТИ „СТРОЕЖ НА МОЛЕКУЛА“

В часовете по „Човекът и природата“ учениците от VI клас с преподавател г-жа Галина Златева направиха проекти на тема „Строеж на молекули“. Те използваха различни техники и материали, за да покажат от какво се състои молекулата на водата, кислорода и въглеродния диоксид. Поздравления за интересните проекти!


КАЛЕНДАРИ ОТ МЛАДИТЕ ИНФОРМАТИЦИ

В Клуб „Млад информатик“, сформиран с ученици от VIII до XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение с ръководител г-жа Даниела Недялкова, учениците изработиха календари за новата 2015 година. Използвайки нови компютърни програми, те направиха колажи от снимки на училището. Календарите са подарък за всички класове от ПГ  до XII клас. Част от тях ще участват и в благотворителния коледен базар на 17.12.2014г. Браво, млади информатици!


КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ

В Клуб по „Приложни изкуства“, сформиран с ученици от VI и VIII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Иванка Габровска, учениците сътвориха коледни картички, използвайки нова техника „скрапбукинг“.Картичките са изработени за Благотворителния коледен базар, организиран традиционно от „НЧ Съединение 1875“, на 17.12.2014г.  Част от тях ще бъдат специален  наш поздрав за Коледа към институции и личности, с които училището ни е в тясно сътрудничество.

И тази година картичките ни ще прелетят извън пределите на Община Съединение, защото част от тях са изработени по поръчка и с материали на фирма „ГОТМАР“ ЕООД – гр. Съединение и ще бъдат техен поздравителен коледен адрес за клиентите им из цялата страна. 

Поздравления за майсторството и изяществото, което сте преплели в тези красиви картички.

И нека е топла и сърдечна Коледата  на 2014 година!


СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИСТОРИЯ

На 28.11.2014г. НЧ „Съединение 1875“ организира състезание по  история по повод годишнина от делата на великите български владетели хан Аспарух, хан Крум, цар Симеон Велики и цар Самуил. Ученици от Via и Viб клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха разделени на два отбора. Отговорите на отборите се оценяваха от компетентно жури в състав: г-жа Мария Руменова-дългогодишен учител по история в СОУ „Христо Ботев“ и настоящ буден деец в града ни; г-жа Йорданка Кичукова- Директор на СОУ „Христо Ботев“ и г-жа Анета Атанасова-Председател на НЧ „Съединение 1875“. Основен организатор и водещ на тази родолюбива проява беше г-жа Марияна Килимперова, библиотекар в НЧ „Съединение 1875“.

Учениците се състезаваха достойно, показвайки любов към историята; гордост от нашето минало; родолюбие и съзнание на истински българи. Победител стана отборът на Viб клас с класен ръководител г-жа Светлана Манчева и с преподавател по история- г-жа Дора Кошева.


 

СРЕЩА „ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА МЛАДЕЖИ“

Във връзка с провеждане на инициативата „Отворени врати за младежи“ 24-28.11.2014г., Агенцията по заетост организира на 28.11.2014г. среща с учениците от XI и XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с г-жа Петя Червенакова, старши специалист ДБТ-Марица.

Целта на срещата беше информиране на младежи, които не са регистрирани в ДБТ, за услугите, които предлага Бюрото по труда, и организацията на работа на ДБТ. Друга цел беше популяризиране на Европейската гаранция за младежта, Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта, както и на германската програма за професионално обучение „Работата на моя живот“.

Учениците останаха много доволни от проведената ползотворна среща. Получиха информационни материали и брошури. Изказваме благодарност за доброто сътрудничество с Бюро по труда-гр.Съединение.


СЕРТИФИКАТИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В „БОБЪР 2014“

На 9 ноември 2014г. 16 ученици от VI-IX клас на СОУ “Христо Ботев“-гр. Съединение участваха за първи път в международното онлайн състезание по ИТ и Информатика „БОБЪР 2014“. Те се представиха достойно и постигнаха добри резултати. За усърдието си те получиха от организаторите на състезанието сертификати, които тържествено им бяха връчени на 28.11.2014г. от г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“.

Поздравления, ученици! Вярваме във вас и във вашите възможности! Пожелаваме ви един ден да бъдете сред най-добрите IT специалисти!


ЗДРАВНА БЕСЕДА – „ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ“

На 26 ноември 2014г. пред учениците от XI и XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше изнесена здравна беседа от медицинската сестра към училището г-жа Таня Дългърска на тема „Оказване на първа помощ“. Учениците се запознаха с начините за оказване на първа долекарска помощ при кръвотечение, загуба на пулс, спиране на дишане, нараняване, счупване, изгаряне, ухапване от животно, попадане на чуждо тяло в организма. Нагледно бяха показани начини за спиране на кръвотечения. Бяха обяснени основните правила, които трябва да се спазват при оказване на първа помощ на пострадал човек до пристигането на лекарски екип.


ДА СЕ НАУЧИМ ДА ГОТВИМ!

Учениците от V клас в часовете по ДТИ с г-жа Иванка Габровска изучават раздел „Готварство“. В първите часове започнаха от лесния, но вкусен „таратор“. Предстоят още изкусителни ястия. Полезно, вкусно и приятно!


МАГИЧЕСКО ШОУ

На 12.11.2014г. гост на децата от начален етап на СОУ „Христо Ботев“ – Съединение бе мистър OROS.

Той представи своята нова фантастична шоу програма.

Илюзионистът направи най – модерните фокуси от цял свят. Много хумор и класически илюзии забавляваха децата и учениците.


ЗДРАВНИ БЕСЕДИ В ПЪРВИ И ВТОРИ КЛАС

Учениците от Iа и Iб клас изслушаха здравна беседа в часа на класа на тема: Профилактика при гръбначни изкривявания. Зрителни смущения. Дневен режим на ученика. Здравословно хранене.

Лекцията изнесе медицинската сестра от нашето училище Таня Дългърска.

Първокласници с любопитство изслушаха интересната информация, задаваха много въпроси и показаха добри знания по различни здравни теми.

С учениците от втори клас се проведе здравна беседа на тема: Простудни заболявания. Грип. Здравословно хранене.


ЕКСКУРЗИЯ ДО ИВАЙЛОВГРАД

На 14 и 15 ноември 2014г. се проведе екскурзия с учебно-възпитателна цел до град Ивайловград. Учениците от VI-XII клас се докоснаха до богатата история на траките както по времето на тяхното могъщество, така и по времето, когато римляните владеят нашите балкански земи. Бяха посетени Тракийската гробница в Александрово, която е от IV век пр.н.е.; вила „Армира“ от I-II век от н.е. на богат римски патриций; Тракийската гробница в Мезек; паметника на девойката Гергана, героиня в поемата „Изворът на белоногата“ от Петко Р. Славейков край Харманли. Учениците бяха очаровани от съчетанието на история, култура и природа, така характерни само за нашата родина България.


10-14.11.2014г. – СЕДМИЦА ПО БДП

Във връзка с отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 16 ноември 2014г., в СОУ ‚Христо Ботев“-гр.Съединение бяха проведени редица инициативи в седмицата 10-14 ноември. В час на класа за учениците от V-XII клас беше проведено информационно радиопредаване от г-н Стоян Енчев с включена интересна статистика за ПТП на територията на Община Съединение. По трима представители от клас решаваха тестове-тип кръстословица с въпроси, свързани с безопасността на движението, подготвени от г-жа Иванова и г-н Апостолов. Родителите на първокласниците се включиха в анкетно проучване за оценка на безопасността на организацията на движението от учебната сграда на начален етап до дома им. Учениците от ПГ – IV клас участваха в конкурс за рисунка на тема „Моят маршрут от училище до нас“.Учениците от начален етап взеха участие в обучително занятие по БДП на специално подготвен полигон, с пътни знаци и светофар.

С различните мероприятия повишихме информираността на учениците за мащабите на проблема и последствията за семейството и обществото, насочихме вниманието към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението.

На днешния ден изказваме съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби и отдаваме необходимата благодарност на всички, които участват в ликвидацията на

последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите.

Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите по мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за нашите деца. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.


В БИБЛИОТЕКАТА- ДА ЧЕТЕМ, РИСУВАМЕ И МАЙСТОРИМ!

Шестокласници от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение заедно с г-жа Таня Балканска, преподавател по Изобразително изкуство, гостуваха отново на Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-гр.Пловдив. Този път те четоха свои приказки и стихотворения и направиха картички с техника „квилинг“, които подариха на колектива на библиотеката. Посещението им съвпадна с откриването на Изложба на рисунки на ученици от нашето училище.


08.11.2014г. – МАКЕТИ НА АКВАПАРК

 Петокласниците изработиха макети на аквапарк в часовете по ДТИ с г-жа Иванка Габровска.


07.11.2014г. – „ПРАВИЛА ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ“

На 7 ноември 2014г. в КЛУБ „МЛАД ИНФОРМАТИК“ г-жа Даниела Недялкова, ръководител на клуба, изнесе урок на тема „Правила за онлайн безопасност“. Урокът участва в конкурса „Учител-будител във виртуалното пространство“ и е част от инициативите на Националния център за безопасен интернет за отбелязване на 10 февруари 2015г. като ден на безопасен интернет. Гост на урока беше г-жа Тодорова, пом.директор по учебната дейност в СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение.


Учениците от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение посещават с огромен интерес часовете по Изобразително изкуство в кабинета на г-жа Таня Балканска. Освен рисунки с различни техники, те правят и много други нови за тях неща: бижута от глина, герданчета от мъниста, гривни от ластици, картички за празници, животни и форми от пластелин, рисуват върху магическа скреч хартия за гравиране, изработват капан за сънища, който прогонва лошите кошмари. Поздравления за новаторските идеи, които обогатяват уменията на учениците ни!

На 6 ноември 2014г. учениците от 1a и 1б клас на СОУ „Христо Ботев“- гр. Съединение с класни ръководители г-жа Лиляна Попова и г-жа Анка Арабаджийска посетиха парка на града, с цел наблюдение на промените в природата през есента. Учениците обогатиха знанията си за растенията и промените, които настъпват у някои от тях. С удоволствие описваха цветовете, в които са обагрени растенията. Събираха листа с различна форма и листа с една и съща форма, от които по-късно ще изработят есенни картини. Бяха впечатлени да открият в градския парк и растения, които не се променят през есента. По пътя от училище до парка и обратно първокласници на практика приложиха знанията си за безопасно поведение на пътя и правилно пресичане на улица с и без пешеходна пътека.

По инициатива на г-жа Таня Балканска, преподавател по Изобразително изкуство, ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха в „Световен конкурс за детска рисунка- Банско 2014“, организиран от Фондация „Малък Зограф“ с рисунка на свободна тема. Ученикът от VIа клас Иван Дулев спечели престижна грамота за отлично представяне и участие в албума на отличените творби. В международния конкурс се състезаваха 7431 участници от 44 държави от 4 континента. СОУ „Христо Ботев“ се гордее с изявата на своя ученик Иван Дулев, с която той достойно прославя името на България и на училището ни! Браво!


В часовете по ДТИ с преподавател г-жа Иванка Габровска учениците от V клас изработиха старателно макети на възрожденски къщи. Изложба с техните изделия е подредена на I етаж в Централна сграда на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Браво, петокласници!


ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

1-ви ноември е денят,

в който България се прекланя пред своите народни будители.

1-ви ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, дело на хиляди българи – книжовници, наставници и просветители,вдъхвали вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.

Празникът беше отбелязан в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи. Седмокласнички изнесоха информационно радиопредаване в Час на класа. През седмицата звучаха възрожденски песни в междучасията. Оформени бяха кътове с ликовете на будителите и информация за тях в двете сгради на училището. Рисунки-плакати направиха деветокласниците. В часовете по Информационни технологии ученици от IX клас създадоха презентации за 1 ноември, използвайки „облачни технологии“ за първи път в профилираното си обучение.

Денят на народните будители е светлина, която ни кара да си спомним, да се поучим, да се борим и да продължаваме, да се преклоним и да подражаваме.

Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на майка България!


ЕСЕНЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК

На 30 октомври 2014г. се проведе Есенен спортен празник за учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Оспорвана беше надпреварата в щафетните игри и в дърпането на въже. Победителите получиха награди от Директора на училището г-жа Кичукова. Поздравления за всички, които днес с присъствието и участието си показаха любовта си към спорта.

30102014


На вниманието на всички приятели на математиката и информатиката VI, VII, VIII и IX клас на СОУ  „Христо Ботев“-гр.Съединение!

„Бобър“ е международно състезание по информатика и компютърна грамотност.

Организатори: Съюз на Математиците в България и Институт по Математика и Информатика-БАН, със съдействието на „Изворна вода Бачково”, продукт на „НОВА ТРЕЙД“ ЕООД.

Тази година състезанието Бобър – България ще се

проведе on-line на 9 ноември 2014 г. /неделя/ от 10:00 до 14:30 часа.

Състезанието има две възрастови групи: 6-7 клас и 8-9 клас. За 30 минути участниците трябва да отговорят на 18 въпроса.

Състезателите, класирани на призовите места, ще получат награди /годишни стипендии/.

За информация и записване се обърнете към преподавателите по ИТ.

Подробности за Бобър-България и за миналогодишните издания на състезанието вижте на адрес: http://www.math.bas.bg/bbr/

Bobar 2014


ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ – „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР“

На 22 октомври 2014г. с всички ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше проведено практическо занятие – обучение „Евакуация при пожар“. Класните ръководители запознаха в Час на класа учениците с действията, които трябва да се извършат в случай на пожар и с това какво трябва да бъде тяхното поведение в такава ситуация. След възникване на пожар в класната стая на VI а клас, беше подаден звуков сигнал в училището. Спазвайки плана за евакуация, всички напуснаха сградата и се строиха извън училищния двор за проверка. Периметърът на училището беше обезопасен от служители на реда в Полицейски участък-гр.Съединение.


„ДА ОПОЗНАЕМ СТОЛИЦАТА НИ“

Разказ от първо лице за една вълнуваща разходка в град София на учениците от начален етап в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение.

Най – после пристигнахме в София. Автобусът ни остави близо до Княжеската градина и нашата пешеходна обиколка на София започна.

Първо посетихме Паметникът на Съветската армия. Това е монумент, разположен  в парк в централната част на София, край бул. „Цар Освободител“, непосредствено до Орлов мост и Софийския университет в центъра на българската столица София, посветен на съветската Червена армия. Построен през 1954 г., десет години след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските войни. Монументът, висок 37 метра, изобразява войник от Съветската армия, ограден от мъж и жена, съответно работник и селянка от България. Целият мемориален комплекс включва и други скулптурни композиции около основния монумент.

Продължихме разходката си, минахме покрай Орлов мост. Той е важно и натоварено кръстовище и мост в центъра на град София. Мостът е построен над Перловска река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Стигнахме до сградата на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е най-старото и най-голямото висше учебно заведение в България. Създаден е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централното крило на сградата на СУ на стойност около 6 милиона златни лева е построено с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят фасадата ѝ.

Следващата спирка от нашата разходка е Храм-паметникът „Свети Александър Невски“. Това е православен храм, който e катедрален храм на българския патриарх. Около катедралата се намира площад със същото име. През 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение. Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев (1848-1918), италиански възпитаник, с помощници руски архитекти. Строежът на храма започва през1904 и е завършен през 1912 г., като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева. Храмът е осветен на 24 август 1924 г. Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора. Камбанарията на храма с кръста е висока 53 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката – 10 кг, като общото тегло на всичките е 23 тона. Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 година. Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи.

Поехме по булевард „Цар Освободител“. През 1889 г. столичният общински съвет преименува някогашната „Истанбул джадеси“ в булевард „Цар Освободител“, който бързо започва да придобива облика на главна представителна градска артерия. Много институции и забележителности на София са разположени по бул. „Цар Освободител“, сред тях е и Народното събрание на България. Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след Освобождението. Сградата на парламента заема централно положение в композицията на площад „Народно събрание“. Стилът ѝ е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“, част и от националния герб на България.

Най – после поехме към зоологическата градина, посещението на която очаквахме с най – голямо нетърпение.

Софийският зоопарк е една от атракциите в София. Той е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Понастоящем в софийската зоологическа градина се отглеждат огромен брой екзотични животни, както и много животни, които са характерни за българските земи. На площ от 370 декара в зоопарка има повече от 270 различни вида кaто общия им брой е повече от 1300.

Много места посетихме, много научихме за столицата ни София, но с радост се прибрахме вкъщи.


„ДА РИСУВАМЕ В БИБЛИОТЕКАТА“

Детският отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-гр.Пловдив отново беше любезен домакин за творческа изява на ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Шестокласници рисуваха по свободно избрана от тях тема, използвайки различни техники. Предстои да бъде направена изложба с техните рисунки. Поздравления за сътрудничеството с екипа на библиотеката, което се осъществява благодарение на г-жа Таня Балканска- преподавател по Изобразително изкуство.


„ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение продължава за поредна година доброто си сътрудничество с Областен информационен център-Пловдив. На 13 октомври 2014г. нашето училище се включи в инициативата „Седмица на спорта с Областен информационен център-Пловдив“ като част от националната инициатива „Да спортуваме заедно“. Бяха сформирани отбори от по пет човека- VIII клас – „Първенец“, IX клас- “Фуриите“, X клас-„Спартанци“, XI клас-“Орлите“, XII клас – „Абитуриенти“. Капитаните получиха плик с пет задачи за изпълнение. Стрелба с лък, разплитане на възел, стрелички по мишена Дартс, откриване на човека-Пират, който задава трудни гатанки, отговори на логически въпроси …. и всички тези предизвикателства в една надпревара с времето бяха разпръснати в различни точки на град Съединение. На финала отборите трябваше да подредят пъзел, чиито парчета те печелеха при успешното изпълнение на всяка една от задачите си. Бързина, ловкост, ум, умения, стратегия, спортен дух, желание за победа – това са качествата, които показаха всички участници. А класирането по отбори разпредели грамотите както следва: I  място- „Абитуриенти“, II място -“Орлите“,  III място-„Спартанци“,  IV място – „Първенец“, V място – “Фуриите“.  Поздравления за всички!


Roditelska sreshta 15102014

Уважаеми родители,

На 15 октомври 2014г. (сряда) от 17.30 часа в сградата на Начален етап и в Централната сграда на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПГ и I-XII  клас!

Осигурен е транспорт от населените места в 17.00 часа.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!


„ЧЕТИ С МЕН!“

На 28 септември 2014г. ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включиха в националната кампания „Чети с мен!“. По инициатива на НЧ „Съединение 1875“ беше организирано масово четене на любими книги в салона на библиотеката. Участвалите ученици бяха поощрени с подарък от читалището – книжка. Тази кампания е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Министерство на културата, Министерство на образованието и науката; „Аз чета“; „Детски книги“; „Книголандия“; Асоциация „Българска книга”; Българска асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация и др.


Megdunaroden den na ezicite

26 септември – Международен ден на езиците!

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на Европейския ден на езиците е да отпразнува езиковото разнообразие на Европа и да подкрепи владеенето на повече чужди езици. В Европа се говори на повече от 200 езика, от които 24 са официални езици на ЕС. Владеенето на няколко езика отваря врати и означава мобилност. Езиците са полезни за всички и никой не е нито прекалено млад, нито прекалено стар, за да научи някакъв чужд език и да използва възможностите, които той разкрива.Изучаването на езици помага не само в общуването между хората, но също така и в преодоляването на интелектулните бариери. Във все повече глобализираното общество владеенето на чужди езици дава по-големи шансове – шанс за работа, шанс за следване, шанс за по-добър живот, както в нашата страна, така и в други части на света.

В СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение учениците изучават два чужди езика – френски и английски. Международният ден на езиците беше отбелязан с радиопредаване. Честит празник!


 „ОБРАЗОВАНИЕТО Е СВЕТЛИНА“

На 17 септември 2014г. отец Атанас от църквата в град Съединение „Свети Атанасий“ благослови учениците и колектива на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение по случай новата учебна 2014/2015 година с думите: “Образованието е светлината, без която не можем да живеем“.  Той пожела успехи, мъдрост, вяра, надежда и любов на всички и поръси за здраве със светена вода класните стаи в двете сгради на училището ни.


15 СЕПТЕМВРИ 2014Г. – НАШИЯТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!


Колективът на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение Ви кани на тържеството по случай откриването на новата учебна 2014/2015 година, което ще се състои

на 15 септември 2014г. от 10,00 часа в Централната сграда.
За пътуващите ученици автобусите ще тръгнат от населените места в 9.00 часа.
Заповядайте заедно да преживеем магията на първия учебен ден!

15092014


Roditelska sreshta 5 klasRoditelska sreshta PG I