Архив Новини 2018/2019

КРАЙ НА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА!

ВЕСЕЛА ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ!

ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИ ПО ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 7 КЛАС

02.07.2019г.-СВИДЕТЕЛСТВА ЗА 7 КЛАС

На 2 юли 2019г. г-жа Спаска Ненчева-директор на училището, връчи на седмокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение свидетелства за завършено основно образование. Пожелаваме много успехи и занапред на учениците!

28.06.2019Г.-ЗАВЪРШВАНЕ НА 9 КЛАС

С шест отличници, много нови знания, усмивки и добри пожелания приключи учебната 2018/2019 година и за IX клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветанка Къцова! Весела лятна ваканция!

180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАТЕЛНО ДЕЛО В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

Видеоклип в YouTube тук.

ВАЖНО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТНОСНО ЯВЯВАНЕ НА НВО ПО БЕЛ, МАТЕМАТИКА И ЧУЖД ЕЗИК, ИЗПИТИТЕ ЗА ПРОВЕРКА НА СПОСОБНОСТИТЕ И УЧАСТИЕ В ДЪРЖАВНИЯ ПРИЕМ В НЕСПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ УЧИЛИЩА ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 Г.                       

ЗАПОВЕД № РД-245/27.03.2019г. НА КМЕТА НА ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРИЕМА В ПЪРВИ КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

Училищен план-прием
за учебната 2019/2020 година,
Утвърден със Заповед № РД-10-493/27.03.2019 год. на директора на СУ „Христо Ботев“, Съгласуван с Обществения съвет с Протокол с вх. № ОС-02-751/26.03.2019 година

ПРИЕМ В 5 КЛАС 2019/2020 г.

„КНИГОВИЩЕ.БГ“

„Книговище.бг“-дигитално помощно образователно средство, насочено към провокиране на четенето сред учениците. Онлайн платформа за учениц на възраст межу 6 и 14 години. Повече информация за инициативата на адрес: https://www.knigovishte.bg/ ,. Заповед №9105-174/21.05.2019г. на заместник-министъра на МОН тук.

13.06.2019-ДРАМАТИЗАЦИЯ В КЛУБА ПО БЕЛ

На 13 юни 2019г.-последните часове за годината от дейността на Клуб „Българино, знай своя род и език!“, учениците с ръководител г-жа Ваня Ликова подготвиха и представиха пред своите родители и близки  Драматизация по мотиви от книгата „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви.

Децата с ентусиазъм и много емоция се превъплътиха в образите на Маляка, треньора Парнаров, учителката по математика Ана Добрева, родителите на Маляка, директора на училището и други.

Преди постановката във връзка с темата: „Какво научих в Клуба през годината?“, г-жа Ваня Ликова представи пред присъстващите презентация, а всички станаха съпричастни на по-важните моменти от дейността на Клуба.

Младите актьори бяха аплодирани от своите близкии за активната работа в Клуба и бяха наградени от г-жа Ликова с грамоти, а накрая се почерпиха със сладка пита с пожелание за още повече ентусиазъм и постоянство да работят и през следващата учебна година, а през лятната ваканция-много игри и усмивки!

„ПОД ИГОТО“-РОМАНЪТ –ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

По повод 24 май-Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, и 2 юни-Ден на Христо Ботев и Патронен празник на училището ни, по покана на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ гостува мобилна изложба, подготвена от Къща-музей „Иван Вазов“-град Сопот, във връзка със 125-години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов.

В часовете на Клуба г-жа Ликова запозна учениците със същността на романа „Под игото“. Две от децата рецитираха стихотворения от Иван Вазов- Илия Паскалев – „Българският език“  и Даниела Янкова-„Родна реч“. На учениците бяха раздадени рекламни брошури за романа „Под игото“,  бяха разгледани и моменти от книгата, главата „Радини вълнения“ и „Представлението“.

Учениците разгледаха подредената изложба, а г-жа Ликова им пожела да прочетат през лятната ваканция цялата книга, която се изучава в шести клас.

21.06.2019г.-ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР VII КЛАС ВИПУСК 2019г.

21.06.2019г.-ДИПЛОМИ ЗА 12 КЛАС

На 21 юни 2019г. се състоя официалното връчване на дипломите на зрелостниците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Дванадесетокласниците от Випуск 2019 г. получиха дипломи за завършено средно образование от Директора на училището г-жа Спаска Ненчева. Поздрав към тях отправи и г-жа Таня Тодорова- заместник директор УД. Класният ръководител г-жа Цветиана Бекирска отличи ученичките Стела Дребчева, Петя Георгиева и Ива Каменова със специален подарък от училището за труда и отличните постиженията през годините. Пожелаваме на дипломираните зрелостници през септември да прекрачат прага на желания университет и след това – успех в едно друго училище – Училището на живота!

21.06.2019г.-ПРЕЗЕНТАЦИИ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК

В часовете по Френски език-разширена подготовка, учениците от IX клас изработиха  презентации на тема: „Франция и нейните забележителности“. С голям интерес, влагайки много творчество и дигитални умения за създаване на мултимедийни презентации, учениците научиха за  най-известните паметници на Франция-Айфеловата кула, Лувъра, парковете и градините на Париж, двореца Версай, катедралата „Парижката Света Богородица“, Музея на Инвалидите и много други. Изучавайки френски език, учениците се докоснаха до географските, културни и исторически забележителности на Франция, обогатявайки своята обща култура. Деветокласниците представиха презентациите си пред учителя си по френски език-г-жа Цветанка Къцова и пред своите съученици. Браво!

20.06.2019г. -Заключително занятие на Клуба „Математика за напреднали“ с гост г-жа Спаска Ненчева-Директор на училището. Презентация за дейността на клуба тук.

Презентации за велики математици и за математиката, направени от учениците в Клуба по Математика тук.

Визитки и брошури с формули, направени от учениците в Клуба по Математика  тук.

16.06.2019-НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА!

Бавно, но сигурно животът ни се пренася в света на електронните технологии. Особено този на децата и тийнейджърите, за които мобилните устройства са като продължение на ръката им. Това безспорно има своите положителни страни – бърза и лесна връзка с близки и приятели, улеснен достъп до разнообразна информация, възможности за развитие и какво ли още не. Както в реалния живот обаче, така и във виртуалния свят човек присъства и със своите отрицателни черти. Неслучайно чрез мрежата можете да поддържате връзка с познати и непознати, но и да станете жертва на онлайн тормоз.

Кибертормозът се извършва именно чрез интернет и мобилните телефони. Макар формата му да е сменена и обвързана с възможностите и ограниченията на технологиите, кибертормозът не се различава особено от „класическия” тормоз. Целта им е една и съща – да навреди на даден човек.

Учениците от V А клас на СУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден за борба с кибертормоза като изготвиха с г-жа Даниела Недялкова-учител по Информационни технологии,   книжка с „Правила в Интернет“.  Всяко от децата записа своите 5 правила за безопасен Интернет и 5 опасности, с които лично се е сблъсквал. Г-жа Недялкова показа сайтове и телефони, на които децата могат да подадат сигнал, когато се почувстват застрашени в мрежата.

11.06.2019г.-ЗАВЪРШВАНЕ НА ЧЕТВЪРТИ КЛАС

На 11 юни 2019 год. четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева, г-жа Стойна Симеонова и учител в Група за целодневна организация на учебния процес г-жа Милена Семерджиева отпразнуваха успешното приключване на учебната 2018/2019 година. Специални гости на тържеството бяха г-н Атанас Балкански – Кмет на Община Съединение, г-жа Петя Червенакова – Зам.- Кмет на Община Съединение, г-жа Спаска Ненчева – Директор на училището и г-жа Таня Тодорова – Зам.- Директор на училището. С песни, стихотворения, сценки, танци и много добро настроение учениците поздравиха гостите на своето тържество. Те впечатлиха всички и със специално подготвена програма на английски език, под прякото ръководство на г-жа Тодорка Караиванова- учител по английски език. Класните ръководители поздравиха учениците за положения труд , отличните резултати и успешното им представяне на НВО в IV клас, и им връчиха удостоверения за завършен начален етап. Весела и забавна лятна ваканция!

10.06.2019г.-ЗАВЪРШВАНЕ НА ВТОРИ КЛАС

Второкласниците при СУ „Христо Ботев“ получиха своите удостоверения за успешно завършена учебна 2018/2019 год. С песни, стихотворения и много добро настроение учениците поздравиха гостите на своето тържество. Госпожа Николинка Генчева – класен ръководител на второкласниците, ги поздрави за положения труд и отличните резултати, като им пожела весело и незабравимо лято!

07.06.2019г.-ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ И ТРЕТИ КЛАС

Този ден е прекрасен!
Първокласниците и третокласниците при СУ “ Христо Ботев“ отпразнуваха своето завършване на успешната учебна 2018/2019 година. Грейналите като хиляди слънца лица на учениците от първи и трети клас направиха празника изключително емоционален. Всички се включиха с настроение в програмата. Гост на тържеството беше госпожа Спаска Ненчева – Директор на училището, която награди отличниците и изявените ученици с книги и грамоти.
Весело лято, деца!

06.06.2019г.- ПРОЕКТИ НА ВТОРОКЛАСНИЦИ!

Учениците от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, участващи в Клуб „Аз и светът около мен“ с ръководител г-жа Николинка Генчева, представиха изложба на свои проекти по  различни теми. Също така отвориха вратите на своя клуб за гости. Учениците с удоволствие презентираха на учителите, които присъстваха, работите си.

05.06.2019г.-“ОТВЪД ПРЕГРАДИТЕ“

На 5 юни 2019г. на учениците от клуб „Училищни медии“ гостува бивша възпитаничка на СУ „Христо Ботев“-град Съединение-Теодора Къцова. Тя разказа за своето обучение през годините, стигайки до специалността „Книгоиздаване“ в Софийски университет „Климент Охридски“, описа „пътя“, който една книга преминава от ръкописа до ръцете на читателя . Представи книгата „Отвъд преградите“ като един от нейните автори.

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет е създадено от студентите по книгоиздаване от II курс. Тяхно дело са не само текстовете, но и издателската подготовка, извършена в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Това не е книга за телените огради между държавите, а за границите между хората, издигнати от страхове и предразсъдъци. „Отвъд преградите“ показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците.

Студентите са намерили най-верния път към горещата тема за мигрантите – да се срещнат и разговарят с тях. В книгата оживяват своеобразните изповеди на хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия. Те споделят житейските си истории и описват преградите, които преодоляват в търсене на своята втора родина.  Студентският сборник разказва и за българите, превърнали подкрепата на бежанците в професия, призвание и кауза. Читателите ще се запознаят с представители на институции и доброволчески организации, които обичайно остават извън медийния интерес.

Теодора Къцова подари на клуб „Училищни медии“ и на ръководителя г-жа Генка Дребчева, която е и неин бивш класен ръководител, четирите книги, издадени от студенти в нейния университет. С личен поздрав и автограф подари  „Отвъд преградите“ на директора на училището г-жа Спаска Ненчева и на г-жа Таня Балканска-учител и писател. Учениците от клуба поздравиха Теодора Къцова с цвете и печатно издание на първи брой на вестника, който издават.

Поздравяваме нашата ученичка за постиженията ѝ в книгоиздателството!

Пожелаваме успех и занапред!

05.06.2019г.-НАГРАДИ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ НИ!

По повод 24 май-Ден на българската гордост, и по инициатива на г-жа Таня Балканска, учениците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение рисуваха в часовете по Изобразително изкуство.  Рисунките им са подредени в изложба в централната сграда, а на училищно ниво те се състезаваха в конкурс. На 5 юни 2019г. г-жа Спаска Ненчева-Директор на училището, връчи награди на четирите отличени творби (Ангел Паликрушев от 7А клас, Елена Старченко от 5А клас, Антоанета Костадинова и Денис-Антоанет Маджарова от 7Б клас, ) и поощрителни награди за всички участници. Поздравления!

04.06.2019г.–МАЙСТОРИТЕ НА ЧЕТКАТА И ПЛАТНО С ИЗЛОЖБА

В детски отдел на Народна Библиотека „Иван Вазов“-град Пловдив е подредена самостоятелна изложба от рисунки на талантливите ни художници-Ангел Паликрушев от 7А клас, Елена Старченко от 5А клас, Денис-Антоанет Маджарова от 7 Б клас.  Красивите творби   на учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ще останат през целия месец юни за разглеждане от посетителите на библиотеката и всички гости на Пловдив-Европейска столица на културата 2019 година. Изложбата е инициирана от г-жа Таня Балканска-дългогодишен учител по Изобразително изкуство и художник-вдъхновител за младите таланти.

Поздравления! Прекрасни картини!

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА VII КЛАС

Уважаеми родители на седмокласници,

На 05 юни 2019г. (сряда) от 17.30 часа

в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение

ще се състои информационна РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

с родителите на учениците от VII клас

във връзка с предстоящото Национално Външно Оценяване в седми клас и Прием след завършен VII клас!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

30.05.2019г.-МКБППМН С ЛЕКЦИЯ ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА В 9 КЛАС

На 30 май 2019г.в Час на класа г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение изнесе лекция пред учениците от 9 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение на тема „Младите хора и престъпленията“.

29.05.2019г.-„СТАНИ ГРАМОТЕН“

На 29 май 2019г. с ученици от 7А и 7Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе състезание „Стани грамотен“. Два отбора с участници от клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева, премериха сили в област Български език и литература с въпроси по формата на НВО.

Резултатът е равен.

Учениците показаха сериозни знания по изучените творби, правописни умения и добра работа в екип.

2 ЮНИ-ДЕН НА БЕЗСМЪРТНИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ!

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България!

Точно в 12 часа, в минутата на тържествено мълчание си спомняме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред в душата на народа ни. Безсмъртни остават имената на героите ни, които с подвига си и днес са в сълзите и гордостта ни!

В далечната 1884г., турската управа в Източна Румелия предлага 2 юни за празник на султана, но по инициатива на възрожденеца Георги Бенев и Захари Стоянов се организира възпоминателно тържество-панахида, за да си спомнят за саможертвата на Ботев. Така на 2 юни пловдивчани се стичат в черквата „Свети Георги“, после всички улици се изпълват с народ. С цветя и портрета на Ботев пловдивчани превръщат този ден в преклонение пред безсмъртието. И Ботев става символ и знаме на борците за свобода!

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение почетоха своя патрон изработвайки презентации, колажи, дипляни и видеоклипове в часовете по Информаицонни технологии.

Плакати със стихове  и мисли на Ботев са подредени в централната сграда.

По повод патронния празник на училището – 2 юни-Ден на Ботев,  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува мобилна изложба на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Пътуващата изложба е изработена във връзка със 125-годишнината от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание. В нашето училище изложбата гостува по покана на клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова. Изложбата е подредена на втори етаж в централната сграда на училището и ще остане до средата на месец юни за разглеждане.

Изложбата включва 15 табла (PVC) с размери 50/70см., в които се проследява творческата история на романа, показани са различни издания на книгата, представени са прототиповете на някои от литературните герои. Текстовете са цитати от книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Вазов. Подредени са тематично : Въвеждащо табло; Вазов в Одеса; „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“; Първо самостоятелно английско издание; Първо самостоятелно българско издание; Илюстрациите в първото издание; Бойчо Огнянов; Рада Госпожина; Герои; Български издания на романа; Български издания на романа;  Филм;  Комикс; Преводни издания; Заключително табло. Любимата книга на българите заслужава да бъде популяризирана, да бъде четена отново и отново, за да продължи пътя си напред във времето.

2 юни-да сведем глави за поклон пред подвига, мъжеството, саможертвата на всички, които с кръв написаха историята на България!

31.05.2019-БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ!

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално-значими заболявания като сърдечно-съдови, онкологични, белодробни. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са в следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене“. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4800 химични вещества, 43 от които са известни канцерогенни съединения и 400 други са токсични.

В централната сграда на СУ „Христо Ботев“- г-жа Таня Дългърска-медицинска сестра, е оформила кът с брошури с полезна информация за учениците ни.

27.05.2019-ЕКСКУРЗИЯ ДО КОПРИВЩИЦА ЗА РЕЦИТАТОРИТЕ

Сгушена в прегръдките на Средна Гора, заобиколена от вековни борове, нашарена от потоци и реки, скътала в пазвата си паметта на България…Копривщица! Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.
На 27 май 2019г. участниците ни в конкурса за рецитататор, състоял се на 20.03.2019г., получиха още една награда от НЧ „Съединение 1875“ със съдействието на Община Съединение –еднодневна екскурзия до град Копривщица. Разгледаха иновативното и защитено училище в града – СУ „Любен Каравелов“ с различни и нетипични класни стаи, модерни компютърни кабинети с 3-D принтер, места за отдих, предлагащи игра на шах в междучасието или игра с белия пухкав любимец. Посетиха първото класно училище и огласиха с гласовете си града, рецитирайки на сцената; разгледаха родните места на някои от будителите и разбраха от къде са тръгнали те към великите си дела. Децата останаха с прекрасни впечатления и станаха още по-горди да се наричат българи, наследници на един непримирим с тегобите на времето народ – пример за патриотизъм и духовна сила.
В Копривщица са родени много българи, отдали живота си на Родината: Тодор Каблешков и Георги Бенковски – организатори и участници в Априлското въстание, избухнало в Копривщица на 20 април 1876г.; Любен Каравелов – български поет, писател и революционер; Петко Каравелов – деен общественик и политик; Димчо Дебелянов – поет написал едни от най-нежните стихове в българската литература; Найден Геров – писател, издател, литературовед, народопсихолог и патриот; Йоаким Груев.

180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАТЕЛНО ДЕЛО В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

Видеоклип, проследяващ историята на образователното дело в град Съединение от далечно минало до днес. Автор на видеоклипа: г-жа Борислава Енчева-учител по Математика и ИТ, със съдействието на г-н Стоян Енчев-старши възпитател в СУ „Христо Ботев“.

180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАТЕЛНО ДЕЛО В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

24 МАЙ – НАЙ-ОБИЧАНИЯТ И СВЕТЪЛ ПРАЗНИК!

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение празникът започна в радостна атмосфера, с изключително вълнение и оживление в двора на централната сграда. Знаменосците предвождаха тържественото шествие по улиците на града до паметника на Недялка Шилева, където беше поднесен венец в знак на почит към нейното учителско дело.
Във фоайето на НЧ „Съединение 1875“ гостите разгледаха богата фотоизложба със снимки, запечатали образователния процес в град Съединение, от далечно минало до днес. Ученици подариха специално подготвени дипляни на всички гости. Салонът на читалището се изпълни с много гости, граждани на Съединение, учители, ученици, родители, които се наслаждаваха на Тържествения концерт по повод 24 май и 180 години образователно дело в град Съединение, организиран от СУ „Христо Ботев“. Пъстър букет от различни изпълнения подготвиха колективът и учениците на СУ „Христо Ботев“ в своята богатата празнична програма –започнахме с безсмъртния химн на Кирил и Методий; потопихме се в 180-годишното образователно дело в града ни със завладяваща мултимедийна презентация; литературен рецитал с хубави стихове, изречени с любов; съвременна драматизация на народна приказка „Дядо вади ряпа“; народна песен, изпълваща ни с българска гордост; въздействащ и зареждащ модерен танц; интригуващи и необясними фокуси; майсторски бийтбокс; изпълнение от учител на вечната песен „Моя страна, моя България“; народни танци. Поздравителни слова произнесоха г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение и г-жа Спаска Ненчева-директор на СУ „Христо Ботев“ с пожелание училището да продължава своята благородна мисия на пазител на българския дух. Беше прочетен и Поздравителен адрес от името на Председателя на Общиснки съвет г-жа Станка Стоицова- Чушкова.
С много усмивки и с прекрасните си изпълнения, учениците показаха своето отношение към
този велик празник и предизвикаха одобрение и силни аплодисменти у публиката.
Да ни е честит вовеки 24 май – докато има на земята българи, които се вълнуват просълзени, когато в пролетната утрин чуват детските гласчета: „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви!“.
Честит празник!

ПОКАНА ЗА 24 МАЙ! 180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАТЕЛНО ДЕЛО В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

По повод 180 години Образователно дело в град Съединение

и 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

имаме удоволствието да Ви поканим на тържествен концерт

на 24 май 2019 година от 10.00 часа в салона на НЧ „Съединение 1875“

Ръководството и Колективът  на Средно Училище „Христо Ботев“- град Съединение

24.05.2019-ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ ЗА ПРАЗНИКА

С пъстра изложба от рисунки, подредена в централната сграда на СУ „Христо Ботев“, очакваме 24 май-Празник на българската гордост.

22.05.2019-ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ

На 22 май 2019г. се състоя официалното откриване на втори етап по проект: „Преустройство и укрепване на съществуващата сграда за нуждите на спортните обекти, спортни съоръжения и вертикална планировка на СУ „Христо Ботев“-град Съединение“. Мажоретен състав и ученички с народни носии посрещнаха с пита и усмивка гостите на тържеството: генерал Константин Попов- народен представител в 44-то Народно събрание , г-н Младен Шишков-народен представител в 44-то Народно събрание, г-жа Евелина Апостолова-заместник областен управител на област Пловдив, г-жа Иванка Киркова-началник на РУО Пловдив, г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение, г-жа Станка Стоицова-Чушкова-председател на Общински съвет-Съединение, свещеник Наско Атанасов, инспектор Борис Канагрохов-началник на Пожарна служба Съединение, г-н Георги Мараджиев-кмет на Община Стамбилийски, г-н Павел Гуджеров-кмет на Община Раковски, г-жа Йорданка Кичукова-бивш директор на училището, г-жа Величка Кирова-директор на НУ „Любен Каравелов“, г-жа Елена Кабашка-директор на ДГ с ЯГ „8-ми март“, г-жа Йорданка Янчева-началник служба „Земеделие и гори“, общински съветници, администрация в Община Съединение. Приветствие към учениците отправиха г-н Балкански, г-жа Спаска Ненчева-директор на СУ „Христо Ботев“, г-жа Киркова-началник на РУО Пловдив. Пожелаха им да ги ползват със здраве, с добро настроение, без травми и да ги пазят и за бъдещите поколения. Генерал Константин Попов- председател на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание и инспектор Борис Канагрохов наградиха участниците в състезанието „Млад огнеборец 2019“ с ръководителя им г-жа Николинка Иванова. Подарък за директора на училището г-жа Ненчева от името на група общински съветници поднесе г-жа Йовчева. Гостите получиха подарък книжка „Приказки от моя роден град“. Свещеник Наско Атанасов отслужи тържествен водосвет за успешен старт на спортното съоръжение. Трикольорната лента на новото съоръжение беше прерязана от г-н Балкански, г-н Попов, г-жа Киркова и г-жа Ненчева. Първи качествата на новото игрище изпробваха наградените огнеборци, а добри вратарски умения показа и г-н Шишков. Учениците с огромно нетърпение и ентусиазъм разгледаха новите си игрища и започнаха да играят на тях. Спортът е извор на здраве, сили и добро настроение! Изграждането на тази така дълго чакана спортна площадка с три игрища-за волейбол, футбол и баскетбол с изкуствена трева; лекоатлетическа пътека с тартанова настилка, зала за тенис на маса и фитнес, е от важно значение за физическото и здравословното развитие на учениците ни и ще даде възможност за пълноценен спорт. СУ „Христо Ботев“-град Съединение се гордее с новосъздадената отлична спортна инфраструктура за своите възпитаници!

20.05.2019 – МКБППМН НАГРАДИ 3 КЛАС ЗА УЧАСТИЕ В ПАТРИОТИЧЕН КОНКУРС ЗА 3-ТИ МАРТ

По инициатива на МКБППМН при Община Съединение на 20 май 2019г. г-н Атанас Балкански-Кмет на Община Съединение връчи почетна Грамота на г-жа Цветелина Трайкова и подари книгата „Великите българи“ на всички ученици от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по повод участието им в патриотичен конкурс за 3-ти март „С България в сърцето“. Учениците получиха като подарък българското знаме за своята красиво украсен класна стая от организатора-фирма за национални знамена „Бендида 66“.

Поздравяваме г-жа Цветелина Трайкова и учениците от 3 клас за достойното представяне на нашето училище! Адмирации! Носете България в сърцето си!

20.05.2019-„НАЙ-ДОБЪР УЧЕНИК 2019“

МКБППМН при Община Съединение за поредна година органзира инициатива „Най-добър ученик“. В надпреварата се включиха всички ученици от 1 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. При избора на най-добър ученик в класа освен резултати от обучение класните ръководители имаха впредвид дисциплина, отсъствия, участие в извънкласни мероприятия, включване в конкурси, отношение към съученици, толерантно поведение.

На 20 май 2019г. г-н Атанас Балкански-Кмет на Община Съединение,  поздрави най-добрите ученици и връчи на всеки един от тях почетна купа.

Г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН, официално съобщи, че и това лято МКБППМН при Община Съединение отново ще организира безплатен лагер на море и планина за 40-те най-добри ученици от 5 до 11 клас.

Пожелаваме на „най-добрите ученици“ да бъдат за пример и подражание и занапред!

22.05.2019-ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ

18.05.2019-БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Приключиха профилактичните прегледи на учениците от СУ „Христо Ботев“- град Съединение за гръбначни изкривявания, плоскостъпие и затлъстяване. На всеки ученик се изготви медицинска карта, включваща описанието и резултатите от проведения преглед, които ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Родителите, чиито деца имат нужда от рехабилитация, ще бъдат уведомени лично. Специалистите препоръчват  учениците редовно да спортуват, особено благоприятен ефект имат системните занимания по плуване, баскетбол, волейбол, хандбал. Да имат правилно организиран дневен режим, включващ правилно редуване на сън, бодърстване, хранене, учене, работа, активен отдих и спорт. Да заемат правилна поза при четене и писане, както и по време на сън. Да се хранят здравословно.

Прегледите са по инициатива на директора на ЦОП – град Съединение г-жа Соня Средева,за което много ѝ благодарим!

Благодарим и на доц.Мария Божкова и на рехабилитатора Илко Безатев за високия им професионализъм, компетентност и отзивчивост, за обстойния преглед на нашите ученици и за загрижеността за тяхното здраве!

18.05.2019-Детски футболен турнир 2019 г.

По повод 17-май Национален ден на спортиста Местна комисия за БППМН проведе „Детски футболен турнир 2019“. Турнирът бе открит от мажоретен състав и детска певческа група на НУ „Любен Каравелов“, които се грижеха за доброто настроение на участниците., който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“, НУ „Любен Каравелов“, отбор от с. Правище и отбор от с. Церетелево. На финала на надпреварата секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието благодари на участници в мероприятието. Г-н Атанас Балкански, кмет на община Съединение, връчи на всеки отбор според класирането купа и футболни топки. Турнирът е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

16.05.2019-АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИСПУСК 2019

15.05.2019-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 А КЛАС

На 15 май 2019г.  в Час на класа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение  изнесе в IV А клас лекция на тема „Живот сред другите-правила и отговорности“.

15.05.2019-ПОЗДРАВ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

На 15 май 2019г. младите журналисти от клуб „Училищни медии“ зарадваха нашите дванадесетокласници с поздрав по радиоуредбата. Пожелаха им успех и много постигнати цели!

15.05.2019-СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ПЕТОКЛАСНИЦИ ПО БДП

„ДА ЖИВЕЕМ БЕЗОПАСНО!“

На 15 май 2019г. за поредна година беше организирано състезание под мотото „Да живеем безопасно“, в Дом на културата „Борис Христов“-град Пловдив. В състезанието взеха участие ученици от пети клас, учещи в различни училища в град Пловдив. Тази година в Състезанието взеха участие и петокласници от СУ „Христо Ботев“-град Съединение, придружавани от г-жа Ваня Ликова-старши учител по БЕЛ, г-жа Галя Средева- секретар на МКБППМН при Община Съединение, г-н Стефанов- полицейски инспектор в ДПС.

Бяха сформирани 10 отбора от всяко училище, а в залата присъстваха над 200 ученици, учители, полицейски инспектори и г-н Димитър Ставрев-старши експерт по организация на средното образование в РУО – Пловдив.

Децата бяха включени в три занимателни игри, като имената на участниците се избираха на случаен принцип от всеки сформиран отбор. Учениците от нашето училище се представиха отлично в игрите, поведението им в залата беше безупречно. Всички конкретни участници в игрите бяха наградени, а всяко дете получи шапка и химикал с логото на Състезанието.

Участието премина много емоционално, а децата си припомниха много неща, свързани с тяхната безопасност в живота и общуването с околните, ползването на социални мрежи; отговаряха на въпроси от българската история и въпроси от обща култура.

Всички се забавляваха под мотото „Да живеем безопасно!“ като край на учебната година, през която се провеждаха часовете по Безопасност на движението и безопасния начин на живот на всяко дете!

15.05.2019- ПОСЛЕДЕН УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ ЗА ВИПУСК 2019!

Днес – 15 май 2019г., зрелостниците на Випуск 2019 –XII клас чуха за последен път училищния звънец. Емоционалният празник по тяхното изпращане от родното училище премина много тържествено. Поздрав към абитуриентите отправиха по радиоуредбата младите журналисти от клуб „Училищни медии“. Церемонията започна с предаването на знамето на училището от абитуриентите на единадесетокласниците, удостоени за знаменосци. Пред погледите на събралото се множество от гости, роднини, учители и приятели дефилираха учениците на XII клас. Пред тях своите приветствени слова произнесоха г-н Атанас Балкански- Кмет на Община Съединение, директорът на СУ „Христо Ботев“ – г-жа Спаска Ненчева, която е и първа учителка на зрелостниците, класният ръководител г-жа Цветиана Бекирска, първата учителка от НУ „Любен Каравелов“ г-жа Чудомира Алова, родител на дванадесетокласник. Зрелостниците получиха подарък-значки с надпис „Съединението прави силата“ и „Випуск 2019“ от Председателя на Общински съвет-град Съединение г-жа Станка Стоицова-Чушкова.

По традиция и абитуриентите бяха подготвили емоционални послания – цветя за учителите, поздравително слово, подарък за училището. Изпълнен беше и ритуалът по прощаване с училищното знаме, което зрелостниците достойно пазиха в своя училищен живот. С песен, малко тъга и с пожелание за късмет, изпратихме поредния випуск на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по непредсказуемите пътища на живота.

Попътен вятър в живота! Запазете българския дух в себе си! Гордейте се, че сте българи! И накъдето и да ви понесе животът, никога не забравяйте кои сте… горди наследници на един велик народ!

На добър час, скъпи абитуриенти!

10.05.2019-УЧАСТИЕ В ОБЛАСТНО СЪСТЕЗАНИЕ

На 10.05.2019г. в град Пловдив в Центъра за обучение за защита при бедствия  се проведе ХХ –то  Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”- Пловдив 2019. В него взе участие и представителният отбор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Николинка Иванова.

Състезанието протече на два етапа. Първият етап включва проверка на теоретичните знания на учениците чрез решаване на тест. Във втория отборите  участват в състезателни игри в четири учебни центъра: „Защита при бедствия”, „Защита при промишлени аварии”, „ Пожарна безопасност”, „Оказване на първа помощ”, в които участниците демонстрират практически умения, сръчност, съобразителност и бързина. В практическите етапи отборите изпълняват задачите за време, което се натрупва до последното изпитание. Децата трябва да покажат уменията си при поставяне на противогаз, както и правилни действия за защита при бедствия и промишлени аварии, оказване на първа помощ по зададена ситуация и работа с кофпомпа. Тези им действия бяха оценявани от жури, включващо представители на РД „ПБЗН”, Областния съвет на БЧК-Пловдив и общински служители.

Отборът ни получи грамота за участие. Поздравления!

10.05.2019-МКБППМН ПОДАРИ КИНО НА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 10 май 2019г. МКБППМН при Община Съединение награди  ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение с посещение на кино в град Пловдив. Учениците са от 6 до 12 клас и са победителите в двата съвместни конкурса по Информационни технологии  (за фотография и за компютърна рисунка), организирани през учебната 2018/2019 година.

С добро настроение учениците на СУ „Христо Ботев“ изказват благодарност на г-жа Галя Средева и на МКБППМН за приятните мигове  днес в град Пловдив.

10.05.2019-УПРАВЛЕНСКА ИГРА В 12 КЛАС

Новите предприемачи от XII клас в часовете по икономическите профилирани предмети на 10.05.2019 год.  във вид на игра си сформираха фирма – СД  „Випуск-2019“. Избраха си за управител– Стела Дребчева. Тя събра необходимата информация, за да организира фирменото производство.  Помогнаха ѝ маркетинговите проучвания на Ангел Карагьозов и Мирослав Михайлов от XI клас и предложената реклама от тях. Мениджърите Петя  Георгиева и Мирослав Вълов подбраха необходимия персонал по възраст, пол, образование. Звеното по търговско право в лицето на Ива Каменова и Генчо Чилебийски следеше всичко да бъде съгласувано и с европейските закони. Фирмата реши воденето на счетоводната отчетност да бъде от счетоводната кантора на Фанка Трифонова и Илия Личев. След  края на дискусията преподавателят им г-жа Атанаска Селджикова изказа своето задоволство от знанията на фермерите и успешното приложение на практика в реални ситуации.

На добър път, XII клас!

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД
Уважаеми родители на ученици от 5-12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Информираме Ви, че от 13 май 2019г. (понеделник) започват профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие за Вашите деца. Прегледите ще се осъществяват в централната сграда в присъствието на медицинската сестра на училището г-жа Таня Дългърска.
Ще бъдат прегледани учениците, които са представили Декларация за съгласие за преглед от родител. Прегледите се реализират със съдействието на ЦОП-Съединениe

09.05.2019-ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

На 9 май-Денят на Европа, се проведе за поредна година Ученическо самоуправление в СУ “Христо Ботев”- гр. Съединение.

Учениците влязоха в ролите на дежурни учители, ръководни позиции-директор, заместник-директор, учители по отделните предмети, служители.

Г-жа Ваня Ликова- Председател на Комисията по гражданско, здравно, екологично и литературно образование,  прочете по радиоуредбата кратка информация за същността на този ден като Ден на Европа, който се отбелязва по различни начини във всички страни, членки на ЕС.

Група ученици, съставена от отговорниците на класовете от 5 до 12 клас, посетиха и Община Съединение, където беше иницирано ученическо самоуправление.

В голямото междучасие учениците се хванаха на българско хоро пред сградата на училището.

Всички деца се отнесоха отговорно към Самоуправлението и денят премина спокойно и ползотворно, изпълнен с много емоции и настроение!

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД

Уважаеми родители на ученици от ПГ и 1-4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

Информираме Ви, че от 22 април 2019г. (понеделник) започват профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие за Вашите деца.  Прегледите ще се осъществяват в сградата на начален етап в присъствието на медицинската сестра на училището г-жа Таня Дългърска.

Ще бъдат прегледани учениците, които са представили Декларация за съгласие за преглед от родител. Прегледите се реализират със съдействието на ЦОП-Съединениe

30.04.2019-ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК

С танц, българско хоро и много настроение започна днешният Пролетен спортен празник. Учениците спортуваха, състезаваха се, побеждаваха и се забавляваха.

Специални награди-топки  за третата игра-щафета на 8 поста осигури МКБППМН при Община Съединение. Г-жа Петя Червенакова-председател на МКБППМН и г-жа Галя Средева наградиха победителите с пожелание да продължават все така да спортуват и да изпълват свободното си време със занимания и спорт навън сред природата.

Г-жа Спаска Ненчева-директор на СУ „Христо Ботев“ награди победителите в останалите две игри.

Поздравяваме всички участници в днешния спортен празник за проявеното спортсменско отношение към противниците и за доброто представяне!

25.04.2019г.-ПРОБЕН ИЗПИТ ПО МАТЕМАТИКА В 7 КЛАС

На 25 Април 2019 год. за учениците от 7А и 7Б клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение се организира и проведе пробен изпит – тест по математика, по формата на НВО след 7 клас, под прякото ръководство на г-жа Борислава Енчева – Преподавател по Математика и ИТ, която усърдно подготвя учениците за успешното им представяне на предстоящото НВО по математика. Учениците усетиха реалната атмосфера и емоция по време на пробния изпит, тренираха своите знания и умения по математика и преодоляха притеснението по време на самия изпит!

24.04.2019г.-„ПРИКАЗКИ ОТ МОЯ РОДЕН ГРАД“

Ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в инициативата на НЧ „Съединение 1875“ – Да напишем заедно „Приказки от моя роден град“. Инициативата е по повод 50 години от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение. С много желание, със спомени и разкази от своите родители, баби и дядовци, проявявайки въображение и много талант, учениците писаха истории, стихотворение, легенди; рисуваха картини; създадоха мултимедийни презентации за родния си град Съединение. На 24 април 2019г.  г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова от НЧ „Съединение 1875“ наградиха победителите, чиито творби са събрани в книжка  „Приказки за моя роден град“. Участниците получиха грамоти за своето старание и проявено родолюбие.

Поздравления за всички, включили се в инициативата и обогатили своето познание за родното си място!

23.04.2019г.-ПОСЕЩЕНИЕ В НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“

„Един час, прекаран в четене, е час, откраднат от Рая!“ /Тома Уортън/

Учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова на 23 април-Световният ден на книгата и авторското право, посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.

Г-жа Васка Тонова-главен библиотекар, разведе децата из детския отдел на Библиотеката, разказа им за историята на създаване на Библиотеката, библиотечния фонд и интересни факти, свързани с работата и духа в Библиотеката.

За учениците бяха организирани игри на асоциации в групи по следните теми: Пътят на книгата, Книгоиздаване, Авторско право, Цензура. Учениците се опитаха да обяснят как разбират тези понятия; говориха за значението на книгите; какво дава четенето и докосването на читателите до света, създаден от авторите в книгите.

Петокласниците научиха много нови неща и с интерес и любопитство говореха за досега си с книгите.

Интерес за участниците в Клуба представляваха изложените рисунки на  ученици от нашето училище, а между рисунките някои деца откриха и свои собствени картини.

Срещата със света на книгите беше изключително полезна и интригуваща за всички деца!

Участниците в Клуба подариха на г-жа Тонова ръчно изработен часовник от ученици на СУ „Христо Ботев“ и календар на нашето училище, на който са изобразени и детски рисунки също на ученици от училище.

Г-жа Васка Тонова изказа своята благодарност и пожела на учениците в клуба да не стихва любовта им към четенето на книги.

23.04.2019г.- СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ РАНГЕЛ ДРАГАНОВ

По повод Световния ден на книгата в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува писателят Рангел Драганов. Той е кореняк голямоконарец, запазил мили детски спомени от родното си градче. Издава няколко книги-стихове и проза, в които разказва за живота и за хората от Съединение. 83-годишният творец изключително скромно казва, че книгите му нямат висока художествена стойност, но са изключително искрени и отразяват незагасващата му любов към родното място.

Последната му книга „Нашенци от Голямо Конаре до Мало Бучино“ беше представена от г-жа Марияна Килимперова от НЧ „Съединение 1875“.

С искрено вълнение и сълзи в очите г-н Драганов пожела на новите си млади читатели да не забравят никога от къде са тръгнали- от град Съединение и от СУ „Христо Ботев“.

Журналистите от клуб „Училищни медии“ подариха на писателя първи брой от училищния вестник, който те създават.

22.03.2019г.- ПОСЕЩЕНИЕ В ДАРИК РАДИО

На 22.03.2019 г.  учениците от клуб „Училищни медии“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Генка Дребчева осъществиха невероятно гостуване в единственото и първо частно радио в България, което има и своя регионална редакция в град Пловдив- Дарик Радио.Посрещна ги лъчезарната и отзивчива главна редакторка- Лалка Златанова. С нескрито желание тя отвори вратите на своя офис. В малко пространство се правят  и излъчват едни от най-успешните регионални предавания в българския ефир. Разказа накратко историята на радиото, в което работи още от създаването му.   Учениците трябваше и малко да поработят, защото, без да подозират, ги очакваха награди.Разделиха се на три екипа. На всеки беше поставена задача.Първият екип трябваше да създаде въздействаща и успешна реклама на предприятие от община Съединение. Вторият и третият екип трябваше да оформят новина, като преди това г-жа Златанова им обясни как се прави  добра радио новина, при която се разчита само на гласа и на текста, а не както при телевизионните новини и на изображения.След обмисляне по групи и бурни дебати бяха създадени публицистичните текстове. Всеки екип представи своя медиен продукт. Новините за новия тото милионер и  за ученика  от СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение, който намери портфейл и го върна, бяха прочетени по микрофона от Ванина Адърска и Иванс Петров. След като учениците бяха поднесли още при пристигането си скромни подаръци, когато дойде време да си тръгват, и г-жа Златанова подари пет билета за представлението на Московския цирк за най-активните в екипите и брошури за безопасно каране на велосипеди за всички от клуба, като ги посъветва да прекарват  по-малко време пред компютрите и смартфоните, а повече  да карат велосипеди или да спортуват на чист въздух. Учениците се потопиха в атмосферата на медиите, поседнаха  на стола на главния редактор, а фоторепортерите на клуба направиха много снимки. Разделиха се с обещанието за нови срещи и съвместни инициативи, заредени от топлия ползотворен прием, от непосредственото изживяване да си на място, където се създава медиен продукт. Ръководителят на клуба г-жа Генка Дребчева и всички участници изказват своята благодарност на  г-жа Лалка Златанова!

18.04.2019Г.-„ФОЛКЛОР. ФОЛКЛОРНА ОБРЕДНОСТ“

На 18 април 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“  гост беше г-жа Костадинка Меретева, която над  тридесет и пет години се занимава със съхраняване и събиране на автентични народни песни от местния ни регион.

Във връзка с темата- „Фолклор, традиции и обредност! Фолклорът-огледало на човешкия живот”, а и във връзка с местния пролетен обичай „Кумата”, учениците от Клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова се потопиха в емоционалните спомени и познания на г-жа Меретева за празниците и обичаите, за красотата на автентичния ни фолклор. Бяха разгледани фолклорни песни, записани от учениците от Клуба, а г-жа Меретева изпя някои от тях акапелно.

Срещата премина много емоционално и ползотворно за всички, които присъстваха и успяха да се потопят в магията на фолклора и неговата красота!

Гостенката беше изпратена със сладка пита и с пожелание да бъде здрава, да продължава още дълги години да се занимава с автентичния ни фолклор, да учи по-младите и да им предава своя дух!

22.04.2019г. –ОТКРИТ УРОК В ПГ ЗА ВЕЛИКДЕН

На  22 април 2019г. се  проведе открит урок в Подготвителна група на  тема „Великден. Християнски и български празници (Вход Господин)“.  Децата възпроизведоха сцена от посрещането на Исус Христос, а след това апликираха пъстра кошница с яйца. Гости бяха Кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански и Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева, които поздравиха децата, присъстващите родители, учители и класния ръководител г-жа Таня Лулкина за вълнуващия урок. Пожелаха им да посрещнат Великден със здраве, мир и доброта във всяко семейство.

22.04.2019г.–„ДА ПАЗИМ ЗЕМЯТА!“

Светът около нас-Земята! Тя е наш дом и наша отговорност!
Днес е Нейният ден-на Земята! Нека не само днес, а всеки час да се замисляме в постъпките си, за да я пазим и съхраним за бъдещото поколение!
В СУ „Христо Ботев“-град Съединение учениците отбелязват 22 април – Деня на Земята с различни инициативи.
В централната сграда на училището е подредена пъстра изложба от плакати, рисунки върху керемиди и камък; макети от природни материали, изработени от нашите ученици в часовете по Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, Човекът и природата. В изложбата са включени и рисунки за предстоящия Великден.
Учениците от IX и XII клас създадоха в профилираните часове по ИТ презентации, флаери, колажи и видеоклипове за Земята, които са качени в сайта на училището.
Учениците от клуб „Екология“ участваха в кампанията „Капачки за бъдеще“.
Учениците от начален етап задружно почистиха двора на своето училище и засадиха цветя в градинката.
Да пазим планетата си! В цялата Вселена няма друга като нея!

20.04.2019-ПРОЛЕТНИ ПОДАРЪЦИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

Във връзка с пролетните и християнски празници учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изненадаха своите съучениците от ПГ до 4 клас с подаръци, изпълнени с вкусни лакомства. Пожелаха им да са здрави, щастливи и усмихнати. И нека доброто възкръсва във всеки един от нас всеки ден!

19.04.2019-„МЛАД ОГНЕБОРЕЦ 2019“

На 19 април 2019г. представителният отбор на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Николинка Иванова се справи отлично на Областното състезание „Млад огнеборец“ 2019г. Поздравления!

По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. бе утвърден статут на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец”, като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това бе възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования. В отрядите младите огнеборци преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност. Инструктори на отрядите са държавни служители от НСПБЗН – МВР и учители, като за всеки отряд от директора на съответното училище се определя педагогически отговорник.

15.04.2019-МКБППМН С БЕСЕДА ВЪВ ВТОРИ КЛАС

Учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева в Час на класа посрещнаха г-жа Божанка Камарска- обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение. Тя  изнесе лекция с презентация на тема: „Спазвам правила и последици от моите действия“

10.04.2019г.-„АЗБУКА НА НАРКОТИЦИТЕ“

На 10 април 2019г. в час на класа с мултимедийна презентация г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН  представи темата „Азбука на наркотиците“ пред учениците от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Сайт на Клуб „Училищни медии“ тук.

Брой 1 на електронен училищен вестник „Учениците говорят“ тук.

09.04.2019г.-ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Учениците от  клуб „Аз и светът около мен“ имаха практическо занятие за планините в  България. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година  с ученици от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Николинка Генчева.

Планините в България са изключително разнообразни. Ако им липсва нещо, то това са само “космическите” височини и вечните снегове и ледове. Малки и големи, голи и обрасли, заоблени и стръмни, ниски и високи, скалисти и откровено алпийски – всички те са достъпни през 4-те годишни сезона и предоставят неограничени възможности за отдих, спорт и туризъм.

09.04.2019г.-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 Б КЛАС

На 9 април 2019г.  г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН изнесе  беседа в  4 Б  клас на тема: Живот сред другите – правила и отговорности.

09.04.2019г.-ЗДРАВНИ БЕСЕДИ В 4А и 4Б КЛАС

В час на класа г-жа Таня Дългърска-медицинска сестра в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, изнесе здравни беседи на тема „Пубертет“. Учениците от 4а и 4б клас научиха какво представлява пубертетът, кои са причините за неговото настъпване, какви промени настъпват в телесното и психическото развитие, какви отклонения може да се наблюдават в развитието.Също така разбраха какво е акне и какви са причините за неговата поява в тази възраст.

08.04.2019г.-КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТ МКБППМН ЗА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 8 април 2019г. учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха изключително удоволствие да се насладят на представлението „Котаракът с/в чизми“ и на тримата талантливи артисти от куклен татър „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“- Ямбол. Театърът е осигурен от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) – Съединение.Постановката е съвременен вариант на класическата приказка. Посоката на „себередактиране“ режисьорът прославил Ямболския куклен театър по света с постановката „Гиньол“ осъществява с актуализация и осъвременяване на приказката, редуциране на текста до най-необходимите реплики и съчетаването им с активно действие и прекрасно разиграване на куклите.

02.04.2019г.-ПРАЗНИК НА КНИГАТА

Във  връзка с 2 април – Световен ден на детската книга, учениците от  начален етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение организираха литературно четене.

Всеки клас организира свой малък празник на  книгата, като любителите на четенето представиха любимите си четива и книги.

Част от учениците подготвиха илюстрации по някои от  произведенията, други пък показаха умения да разказват за любимите си  герои и да съчиняват истории с тях.

Пожелаваме на учениците от начален етап да продължават да четат с интерес и нека книгите отворят за тях нови,  по-добри светове!

30-31.03.2019-ЕМОЦИОНАЛНОТО „ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ“ В ПРОФЕСИЯТА НА УЧИТЕЛЯ

На 30 и 31 март 2019г. Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение премина обучение  как да се справи с „Бърнаут“-синдром на професионалното изпепеляване.

26.03.2019г.- НА ТЕАТЪР- „БОРЯНА“

На 27 март се отбелязва Световният ден на театъра! Във връзка с темата „Особености на драматургичното изкуство. Подготовка за драматизиране на творба“ за учениците от Клуб „Българино знай своя род и език!“  беше организирано посещение на Драматичен театър-град Пловдив.

На 26 март 2019г. учениците от клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова се насладиха на театралната постановка „Боряна“ на Йордан Йовков. Актьорите от Драматичен театър майсторски се превъплътиха в ролите от Йовковата творба и поднесоха на публиката една чудесна постановка с много  емоции, музика и красота.

Учениците за първи път се докоснаха до това изкуство, гледайки с интерес  голямата сцена, като придобиха много впечатления как един актьор се превъплъщава в дадена роля, за да я представи пред публиката по най-убедителния и завладяващ начин. За всички беше истинско преживяване!

21.03.2019-НАГРАДЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ  ОТ КЛУБА ПО БЕЛ

Във връзка с Международния ден на поезията-21 март, учениците от Клуб по интереси „Българино знай своя род и език!“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение  взеха участие в традиционния Конкурс за рецитатори, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Спечелиха следните призови места:

1 място в Трета възрастова група: Красимир Костов със стихотворението „Спомен за Апостола“ от Милена Семерджиева.

3 място-трима ученици:

Даниела Янкова със стихотворението на Таня Балканска „Цветно стихотворение“

Йорданка Парнарова „Стихотворение за България“ от Таня Балканска

Владимир Белишки: „Има ли, има ли, няма ли край, Родино…“ от Ана Петрунова

Поздравления!

28.03.2019г.-„ВЕЧЕ ЗНАМ, ВЕЧЕ МОГА“

28-ми март  2019г.-този така важен и изпълнен с радост и гордост ден за учениците от първи клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, за техните учители г-жа Анка  Арабаджийска и г-жа  Лиляна Попова, за родителите и за  всички гости на тържеството. Нашите първокласници с трепет смело казват „Вече можем да четем и пишем!“

Вечер, изпълнена с много положителни емоции,  прекрасни песни, танци, красиви думи и уважение към българката писменост и култура.

Първокласните и техните родители казаха своето огромно БЛАГОДАРЯ на учителите, които вече цяла година са се посветили на техните деца.

Първокласниците бяха поздравени и получиха Грамоти от г-жа Таня Тодорова-заместник-директор на училището.

Специални благодарности и за г-жа Петя Арабаджийска за прекрасния избор на песни и чудесното музикално оформление.

28.03-2019-ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В НАЧАЛЕН ЕТАП

Учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение участваха в литературно четене. Гост на събитието беше авторката Жени Лечева, която  представи  две  от книгите си.

Учениците с изключителен интерес се запознаха с нови герои  и случки, забавляваха се и си  пожелаха и те  да се  научат да пишат и разказват толкова увлекателно.

27.03.2019г.-ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ“

На 27 март 2019г. в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при земетресение“.

БЕЗЖИЧЕН ИНТЕРНЕТ ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ

По НП “Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ за 2018 г. – Изграждане на безжични мрежи, в СУ „Христо Ботев“-град Съединение вече е изградена такава Wi-Fi мрежа.

Безжичната  мрежа  ще осигури  възможност за гъвкав достъп до интегрирани услуги, свързани с комуникация, сигурност, достъп до база данни, мултимедийни файлове, интерактивно съдържание и др. С бързото навлизане на безжични устройства като смартфони, лаптопи, таблети, електронни книги и др. в образованието, изградената  безжична мрежа в училището ще бъде част от създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение.

Терминът Wi-Fi, който се използува още от август 2000 г. е въведен от консултантската фирма по търговски марки Interbrand Corporation. Wi-Fi алиансът била наела Interbrand, за да определи име, което да е „малко по-разбираемо от ‘IEEE 802.11b Direct Sequence'“. Phil Belanger, основател на Wi-Fi алианса, който контролирал избора на името „Wi-Fi“ също заявил, че Interbrand измислили Wi-Fi като игра на думи с Hi-Fi (high fidelity) и също създали логото на Wi-Fi. Терминът ‘fidelity’ (точност) се отнася за достоверността/прецизността на възпроизвеждането или пренасянето на сигнала и ‘wireless’ (безжично) е отличителна характеристика, която контрастира с по-ранните технологии за интернет свързване като жичния Етернет.

От начало Wi-Fi алианса използувал рекламния лозунг „Стандарт за безжична точност“ за Wi-Fi, но по-късно премахнал фразата от техния маркетинг. Въпреки това някои документи на Алианса от 2003 и 2004 г. все още съдържат термина Wireless Fidelity. Няма официално съобщение отнасящо се до отказването от този термин.

23.03.2019г.-Участие на ученици от Клуб „Математика за напреднали” в VІІ клас при СУ „Христо Ботев” гр. Съединение в Математическо състезание –Проверка на знанията, по формата на НВО.

На 23.03.2019 год. /Събота/ ученици от Клуб „Математика за напреднали” в VІІ клас при СУ „Христо Ботев” гр. Съединение се явиха на  математическо състезание – Проверка на знанията, по формата на НВО в Национална Търговска Гимназия – гр. Пловдив, под прякото ръководство на г-жа Борислава Енчева, която усърдно подготвя учениците за успешното им представяне на предстоящото НВО по математика. Учениците усетиха реалната атмосфера и емоция по време на пробния изпит, тренираха своите знания и умения по математика и преодоляха притеснението по време на самия изпит!

24.03.2019-СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКОЛОЗАТА

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на „жълтата гостенка“. За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие – разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция – наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца – от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем – пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства. Преди 21 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинското лице г-жа Таня Дългърска оформи информационен кът с дипляни по темата.

20.03.2019г.-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА…

Във връзка с 21 март- „Световен ден на поезията“, и по повод честванията на 50-годишен юбилей на град Съединение, „Народно Читалище Съединение 1875“ организира ежегоден конкурс за най-добър рецитатор, който се състоя в Пленарна зала на Община Съединение на 20 март 2019г.

Темата на  рецитала тази година беше „Стихове на местни автори“.

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се представиха  забележително и журито ги награди за отличните рецитаторски умения.

Поздравления!

20.03.2019-ДА ПРОГРАМИРАМЕ СЪС SCRACH!

Учебното съдържание по компютърно моделиране звучи абстрактно и дори сложно, но може да се усвои лесно от третокласниците, ако се представи по забавен и достъпен начин.  Точно така се представят и уроците на третокласниците в СУ „Христо Ботев”-град Съединение от г-жа Стойна Симеонова в модерно оборудвания компютърен кабинет в централната сграда на училището. Скрач – това е среда за визуално програмиране с блокчета. Визията на средата помага за лесно създаване на програми, игри, анимации и истории. Увлекателен и интригуващ, Scratch ще помогне за усвояването на основни принципи в програмирането. Всеки урок започва с предизвикателство, съответстващо на очакваните резултати от учебната програма. То мотивира учениците и ги подготвя за темата и новите понятия. Понятията са въведени на разбираем за учениците език, като се спазва терминологията. Задачите развиват алгоритмичното и творческото мислене на учениците. Те са с различна степен на трудност, което позволява на учителя да подбере най-подходящите за неговите ученици. Включени са и задачи за работа в екип, за представяне на създадените проекти, забавни упражнения, гатанки, приказки, смешки, както и английско-български речник на понятията в определени уроци.

Поздравления, малки програмисти!

20.03.2019-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ФРАНКОФОНИЯТА

Международният ден на Франкофонията се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.

Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията, а останалите 14 са страни наблюдателки. Населението на тези страни е общо 890 млн. души, а над 200 млн. от тях говорят френски език.

През 1993г. на остров Мавриций е проведена петата франкофонска среща. На нея България става пълноправен член на организацията.

Франкофонската дейност в България в началото се води от Министерството на културата, а от 1995. от Министерството на външните работи наследява дейността като Национален координатор по Франкофонията.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение френският език има специално място в сърцата на учениците. Г-жа Цветанка Къцова преподава с много любов френски език и възпитава своите ученици в толерантност, уважение и зачитане на правата на всеки човек-ценности на всеки франкофон в света.

Честит празник на Франкофонията!

16.03.2019-ТЕНИСИСТИ ЗА ПРИМЕР!

На 16 март 2019г. в зала „Стоянстрой“ в град Пловдив се състоя Областно състезание по Тенис на маса. Представителният отбор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Николинка Иванова завоюваха две трети и едно второ място. Учениците ни всяка година се включват с голямо желание и ентусиазъм в този турнир. За тях всяка възможност за участие и съизмерване с техни връстници е наистина важна, не само по отношение на спортните им възможности, но и от социокултурна гледна точка. Тенис на маса е любим спорт за много ученици в училището ни и те с с удоволствие го практикуват в часовете по Физическо възпитание и спорт.

Поздравления за достойното представяне!

15.03.2019-ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

На 15 март 2019г. учениците от Клуб „Училищни медии” с ръководител г-жа Генка Дребчева посетиха Музея на град Съединение.

На малка площ  е събрана и подредена уникална музейна сбирка. В зала 1 са представени предмети от бита на голямоконарци и автентични носии. В зала 2 са изложени снимки, сред които изключително въздействаща е огромната снимка, която представя Клетвата на участниците в Съединението.

С интерес учениците изслушаха емоционалната беседа на г-жа Марияна Килимперова. Отразиха впечатленията си в Книгата на музея.

Сред експонатите за наша гордост е и картина на член на клуба – Ангел Паликрушев.

Бяхме заредени с гордост, че сме потомци на населението на Съединение и благодарни на всички дарители, съхранили българския дух.

13.03.2019-ЛЕКЦИИ В 3 КЛАС ОТ МКБППМН

Учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова в Час на класа посрещнаха вече няколко пъти г-жа Божанка Камарска- обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение. Тя  изнесе лекции с презентации на теми:  „Живот  сред другите – правила в моя дом и моите отговорности“ и „Живот в  училище: общуване между съученици“.

11.03.2019-„МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МОЯТ ВТОРИ ДОМ!“

 На 11 март 2019г.   г- жа Божанка Камарска- гост лектор  от МКБППМН при Община Съединение, изнесе лекция  с презентация  на тема „Моето училище – моят втори  дом“ пред учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

11.03.2019-УЧАСТИЕ В ПАТРИОТИЧЕН КОНКУРС ЗА 3-ТИ МАРТ

Патриотичен конкурс с мотото „С България в сърцето“ за най-красиво украсена класна стая по случай 3 март организира фирма за национални знамена „Бендида 66“, базирана в град Първомай. В надпреварата, посветена на 3 март, участваха 83 класа от 45 градове и села. Целта на тази идея е да бъдат накарани учениците в българските училища да си спомнят, да научат нещо повече за 3-ти март, за нашите герои, героите от Освобождението да бъдат техни идоли. Да научат за местата, какво се е случило, да разберат колко кръв е пролята за България, за да я обичат повече и да я ценят повече.

В конкурса сред първите десет включили се с тематична украса на класната си стая са и учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Те ще получат като подарък от организаторите българското знаме.

Конкурсът беше отразен по БНР и БНТ. Предвижда се конкурсът да стане традиционен, а голямата награда следващата година от сега се знае, че ще бъде тематична екскурзия до място, свързано с освободителните борби на българския народ.

Поздравяваме г-жа Цветелина Трайкова и учениците от 3 клас за достойното представяне на нашето училище! Адмирации! Носете България в сърцето си!

03.03.2019г. – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

141 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

3 март!

Национален празник на България!

Ден на гордост!

Ден на преклонение пред загиналите за свободата на България!

СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбеляза Националния празник с редица инициативи:

-Учениците от трети клас с класен ръководител  г-жа Цветелина Трайкова изнесоха тържествен рецитал по повод Националния празник. Третокласниците подариха на своите съученици, учители и гости карта на нашата родина, с пожелание да носим България винаги в сърцето. Подариха и ръчно изработени трибагреници, които всички заедно развяха след рецитирането на стихотворението „Аз съм българче“ от третокласниците, като постепенно се включиха и останалите ученици от другите класове. След този емоционален финал, всички отдадоха едноминутно мълчание в знак на почит към героите, дали живота си за Свободата на България.  Г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището,  поздрави ученици, учители и гости за празника. Третокласниците поведоха и традиционното българско право хоро, с което завърши рецитала. Но пък постави началото на поредица от танци, които направиха празникът не само тържествен, силно емоционален и патриотичен, но и ведър, изпълнен с детски усмивки.

-Учениците от трети клас участваха в конкурс обявен от фирма „Бендида-66“, която отправи предизвикателство към ученици и учители от цяла България за най-идейна украса на класна стая, посветена на 3 март. Пожелаваме Успех на третокласниците в този конкурс, защото малката им класна стая е цяла една България!

-Изложба с рисунки, посветени на празника и изработени в часовете по Изобразително изкуство, е аранжирана в централната сграда на училището.

-Флаери, видеоклипове и колажи, изработени от ученици от 9 и 12 клас в часовете по Информационни технологии, са публикувани в сайта на училището.

-Ученици и учители ще вземат участие и в общоградското преклонение и отбелзване на празника с поднасяне на венци и изяви в самодейните състави.

Честит празник, съотечественици!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Отново е 1-ви март!

Един  от  онези  празници, носещ топлина и създаващ толкова усмивки!  Именно  това пъстроцветно и пролетно настроение ни донесе и чудесното тържество на  учениците  от  първи клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с учители Анка Арабаджийска и Лиляна Попова. По покана на първокласниците и учителите им участие взеха и третокласничките  Петя и Цвети. С песен и стихотворение поздравиха и децата от ПГ.

Учениците от начален етап подготвиха изложба от  ръчно изработени мартеници.

Празникът приключи с традиционно прескачане на  огън  за  здраве, в което се включиха ученици, учители и родители.

28.02.2019- „ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО – ИЗВОР НА МЪДРОСТ. ТРАДИЦИИ И ОБРЕДНОСТ.“

На 28.02. 2019 г. във връзка с предстоящите празници – 01.03 /Баба Марта/ и 03.03 /Националният празник на България/ учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова посетиха Музея в град Съединение. Темата  беше „Любовта към родното – извор на мъдрост. Традиции и обредност.“ Какво знаем за фолклорните традиции на нашия регион, за миналото на града ни? – накараха учениците с интерес да разгледат етнографската сбирка в музея. Г-жа Марияна Килемперова увлекателно разказа на петокласниците от Клуба за характерните носии,  обреди и празници на града ни, за миналото и пазените и до днес спомени за подвизи и слава на голямоконарци.

28.02.2019г. -СРЕЩА НА КЛУБ ‘МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

В навечерието на Националния празник на България в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общо събрание на клуб „Млади възрожденци“. В присъствието на г-н Кръстю Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение и г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището, членовете на клуба отчетоха дейността си за изминалия период и очертаха насоки за бъдещи изяви. Като нов член беше приет г-н Вели Орлинов-учител по английски език, заедно с още ученици, изявили желание да се включат в родолюбивете изяви. Г-н Манчев подари на членовете на клуба картички с лика на Недялка Шилева, издадени по повод 60 години от нейната смърт. Клубът ще подкрепя инициативите на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в национален мащаб.

28.02.2019-ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ НА ГРАДА

Клуб „Горди сме потомци на Велики Българи“, с ръководител г-жа Маша Енчева посетиха музейната сбирка на град Съединение. Г-жа Марияна Килимперова изнесе беседа на учениците за живота, бита и традициите на съгражданите ни в миналото. Учениците научиха интересни факти и събития и останаха очаровани от богатия фонд на музея.

БЕЗПЛАТЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА УЧЕНИЦИ

Уважаеми родители,

На всеки ученик е раздадена Декларация, в която Вие трябва да отразите дали сте съгласни да бъде извършен профилактичен преглед на Вашето дете за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

До понеделник (25.02.2019г.) декларациите трябва да бъдат предадени на класните ръководители.

Прегледът е безплатен и ще се извърши в училище от

доц. Мария Божкова – преподавател в Медицински университет-Пловдив, която се занимава с профилактика и диагностика на гръбначни изкривявания на деца в училищна възраст.

Допълнително ще Ви уведомим за датата на прегледа.

27.02.2019г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

„ДА” НА ПРИЯТЕЛСТВОТО! „НЕ” НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

На 27 февруари 2019г. учениците и колектива на СУ „Христо Ботев”-град Съединение категорично заявиха своята позиция на непримиримост спрямо ученическия тормоз, облечени в розови дрехи и с позитивно настроение.

Учениците от 6 А клас изрисуваха албумче „Училище с добри деца”.

В продължение на 3 месеца учениците от 5 до 12 клас рисуваха на компютърни програми в часовете по ИТ за участие в конкурс, съвместно с МКБППМН на тема „Добротата е сила! Училището ни е желана територия без тормоз и агресия!”. В оспорваната надпревара се включиха 58 ученици.

В Час на класа г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение връчи наградите на победителите:

В първа възрастова (5-7 клас) група:

1 място – Дарина Дългърска 7А клас (дигитална фоторамка)

2 място – Илинка Къцова 7Б клас(преносима тонколона)

3 място – Николай Чомашки 7Б клас(геймърска компютърна мишка)

Във втора възрастова (8-12 клас) група:

1 място – Мария Лапкова 11 клас (дигитална фоторамка)

2 място – Стела Дребчева 12 клас (преносима тонколона)

3 място – Стоян Тодоров 8 клас (геймърска компютърна мишка)

Поощрителни награди: Радостин Костадинов 5Б клас, Никола Николов 6А клас, Иван Каменски 7А клас. Всички участници получиха награда  подаръчен комплект тефтер и химикал с логото на МКБППМН. Г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН,  съобщи и добрата новина, че за 13-те победители в двата конкурса (за фотография и за компютърна рисунка) ще бъде организирана и допълнителна награда – посещение на кино в град Пловдив. СУ „Христо Ботев” изказва своите благодарности на МКБППМН за реализираните конкурси и осигурените страхотни награди за нашите ученици!

По инициатива на УКС  на тържеството на 27.02.2019г. ученици от всички класове с розови балони казаха принципите на толерантността, които ще спазват занапред.

Мотото тази година, което  учениците от начален етап избраха за днешния Ден на  розовата фланелка  беше  „Да дадем крила на  доброто, на  красивото, на истинското!“. Учениците традиционно бяха облечени в розови дрехи, които са и символ на днешния ден.  Изписаха своите положителни послания на  балони, на  които дадоха крила, за  да  полетят и да  разпръснат доброто, красивото, истинското из целия свят.

КЛУБ „МАТЕМАТИКА ЗА НАПРЕДНАЛИ“ В 7 КЛАС

През месец Февруари 2019 год. стартираха заниманията  по интереси в Клуб „Математика за напреднали“ с ученици от 7 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с ръководител Г-жа Борислава Енчева – преподавател по Математика и Информационни технологии.

Основната цел на клуба е успешното представяне на учениците на НВО по математика след 7 клас, както и по-високи резултати в училище по предмета.

В часовете работата ще бъде насочена към повишаване на мотивацията на учениците за учене и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, провокиране на логическото и творческо мислене на учениците, поставяне на задачи за самостоятелно търсене и откриване на научна информация. Учениците ще решават примерни тестове по формата на НВО, ще разработват различни проекти на тема: „Великите математици и техните постижения“, „Приноса на математиката като наука за напредъка на човечеството“ , визитки с формулите за съкратено умножение.

Пожелаваме Ви ползотворна работа и успех на предстоящите НВО!

25.02.2019-УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФЧЕТА И ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ!

За учениците от 1 до 7 клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  от днес започна доставка на ученически шкафчета. Те са по модул „Осигуряване на ученически шкафчета“ към националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ на МОН.

Закупуването на шкафчета е една от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е учениците да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Очакваме да бъдат от полза на учениците и призоваваме да ги пазят отговорно!

18.02.2019-ДОБРА ПОСТЪПКА

Петокласник от СУ „Христо Ботев“-град Съединение намери изгубен портфейл със 100 лева и го върна на притежателя му. За благородното си дело Янко Ангелов получи поздравление от класа си – V Б и даде интервю на журналистите от Клуб „Училищни медии“, в което разказа за добрата си постъпка. Интервюто е публикувано в сайта на клуба.

На изгубената вещ момчето се натъкнало на ул. ”Васил Левски”. Придружавайки в инвалидна количка свой приятел в неравностойно положение,  забелязал на уличното платно портфейл.

От документите в него децата научили, че негов притежател е жител на града ни и отишли до дома му, за да му го предадат. В портфейла имало банкнота от 100 лева , шофьорска книжка, лична карта, карта за банкомат и други документи. Мъжът бил впечатлен от честната постъпка и дал на децата по 20 лева.

Браво!

Водещ: Ангел Паликрушев-VII a клас

Фотограф: Цветелина Валенцова-VII б клас

Клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева

ЗДРАВНИ БЕСЕДИ

Медицинската сестра към училището г-жа Таня Дългърска провежда здравни беседи в Час на класа с всички ученици от ПГ до 12 клас по различни теми. А за месец февруари-месец на трезвеността, подготви информационен кът с дипляни ифлаери в централната сграда.

Децата от ПГ се запознаха с правилата за здравословно хранене, кои храни са вредни и кои полезни.

Учениците от 1 клас научиха как да се предпазят от гръбначни изкривявания, каква поза трябва да заемат при четене и писане, какъв дневен режим да спазват, за да бъдат здрави, също така какви правила да спазват за да имат здрави очи.

Учениците от 2,3,4 клас научиха как става заразяването, какви са симптомите и как да се предпазят от настинка и грип. Запознаха се и с правилата на здравословно хранене.

Учениците от 5а и 5б, 7а и 7б клас се научиха как да окажат първа помощ при различни ситуации – запознаха се с видовете рани, как да обработят рана с методите на спиране на кръвотечение, как да реагират при изгаряне, измръзване, слънчев и топлинен удар, при контузии – навяхване, изкълчване счупване; как се прилага изкуствено дишане и извънгръден сърдечен масаж. Научиха как да постъпат при различните видове припадъци.

Учениците от 6а  и 6б клас се запознаха с правилата на здравословно хранене; полезни  и вредни храни; заболявания в резултат на нездравословно хранене; диети и гладуване.

Учениците от 12 клас научиха какви рискове крие преждевременния полов живот, запознаха се с болестите предавани по полов път -как да се предпазят от тях и с методите на контрацепция.

21.02.2019-ГОРДИ СМЕ ПОТОМЦИ НА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ!

Учениците от IVа и IVб клас на СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение участваха в открит урок, посветен на Недялка Шилева и Продан Тишков – Чардафона. Гости бяха  г-жа Спаска Ненчева-дирекор на училището, г-н Кръстю Манчев- председател на Общински Комитет „Васил Левски“ и деятели от Народно Читалище 1875 гр.Съединение. За своите знания и активно участие учениците получиха награди. Поздравления!

19.02.2019-146 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТЕН АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА!

ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

Най-смелият революционер!

Най-чистият и свят духовник!

 Най-мъдрият мислител и гениален стратег на Освободителните борби!

Най-неуморимият, честният и всеотдаен в народното дело!

Най-изобретателният и комбинативен ум!

Най-безкомпромисният към грешки и пропуски – свои и чужди!

Най-непримиримият към лъжата и предателството!

Най-безстрашният предводител, до безпаметност влюбен и обрекъл се на Отечество БЪЛГАРИЯ!

ТОЙ  Е ЗНАМЕТО НА ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА!

НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ СИН НА  БЪЛГАРИЯ!

В СУ „Христо Ботев“-гр. Съединение отбелязваме Деня на Апостола с редица инициативи:

-тържествен литературно-музикален рецитал в начален етап, подговен от второкласниците с класни ръководители г-жа Николинка Генчева и г-жа Атоанета Митова

-оформен информационен кът в централната сграда на училището

-учениците от 8, 9, 12 клас изработиха флаери и колажи в часовете по Информационни технологии за Васил Левски, публикувани в сайта на училището

-ученици и учители ще поднесат цветя и ще се включат в общоградското преклонение пред паметната плоча на Левски

14.02.2019г.-„ЛЮБОВТА КЪМ СЛОВОТО И НЕГОВАТА МАГИЯ“

На 14 февруари 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ занятието беше посветено на „Любовта към словото и неговата магия“. Специален гост като съвременен автор и колега-учител беше г-жа Таня Балканска, която прочете свои авторски произведения от едноименната стихосбирка „Реката“. Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева,  поздрави участниците в клуба с пожелание любовта им към книгите и знанието винаги да присъства в живота им. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година и е с ръководител г-жа Ваня Ликова.

07.02.2019-СТАРТИРА КЛУБ “БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

През месец Февруари стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба. Пожелаваме ви ползотворна  работа!

Клубът е в категория „Гражданско образование“, подобласт „Емоционална компетентност“.

14.02.2019-ПОЗДРАВ ЗА ПРАЗНИКА!

На днешния двоен празник -Трифон Зарезан и Свети Валентин, в голямото междучасие младите ни журналисти проведоха първото си информационно и музикално радиопредаване. Техен специален гост беше г-жа Таня Балканска, която поздрави учители и ученици със свое авторско стихотворение. Седмокласниците са участници в клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 2 СРОК УЧЕБНА 2018/2019  1-4 КЛАС ТУК

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 2 СРОК УЧЕБНА 2018/2019  5-12 КЛАС ТУК

ГРАФИК

за провеждане на консултации с ученици

ІІ срок – учебна 2018/2019 година

Утвърден със Заповед № РД- 10-397/06.02.2019 година

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ ЗА УЧЕНИЦИ СФО

03.02.2019-РИСУНКИ НА ТАЛАНТИ

Красиви рисунки на наши ученици украсиха Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-град Пловдив. Изработени са с усет към изящното и красивото в часовете по Изобразително изкуство с вдъхновител и ментор г-жа Таня Балканска. Заповядайте и разгледайте изложбата на рисунки на учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в Европейската столица на културата 2019 – град Пловдив!
Прекрасни са! Поздравления!

05.02.2019г.-16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

Световният Ден за безопасен интернет се отбелязва тази година на 5 февруари под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Денят за безопасен интернет ще постави началото и на кампанията „Героят си ти“, която бе подготвена от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. По сценарий на младежите беше изработен видеоклип на кампанията, който в позитивен тон третира проблема с онлайн хейта.

На 5 февруари се откриват и Дни на медийна грамотност, които се организират за втори път от Коалицията за медийна грамотност в образованието. Участващите в коалицията организации са подготвили материали, които могат да се използват в училище, организира се конкурс за изработване на видеоклипове от младежи, както и различни други дейности.

През 2018 г. Денят за безопасен интернет беше отбелязан в 140 държави по света.

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение от 8 и 9 клас изработиха флаери в часовете по Информационни технологии, които са качени в сайта на училището. Ученици се включиха и в конкурс за компютърна рисунка на тема „Добротата е сила! училището ни е желана територия без тормоз и агресия!“, съвместно с МКБППМН.

15.01.2019-КУЛИНАРНИ УМЕНИЯ

В часовете по Технологии и предприемачество в раздел „Готварство и кулинария“ учениците от 5 клас се учат да готвят заедно с г-жа Габровска. Вкусни рецепти, придобиване на опит, приятни учебни часове-браво!

14.01.2019-МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУДИ“

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

6 януари 2019г. – 171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ!

171 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев се навършват на 6 януари 2019г.

Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Христо Ботев издава вестници, занимава се активно с революционна дейност. На 2 юни 1876 година е убит по време на битка на Врачанския Балкан.

Ботев живее в нас- в мислите,  в делата,  в чувствата… Всяко връщане към Ботев е едно ново усещане за свобода, за излизане от канона, клишето, възможност да бъдем себе си.

 „Четете Ботев! Учете наизуст неговите стихове! Четете всичко за Ботев!” – за да усетите свободата в себе си!

Нека с гордост да носим и предадем на поколенията името на нашия патрон Христо Ботев!

Учениците от 8, 9 и 11 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха флаери и дипляни за Христо Ботев в профилираните часове по Информационни технологии  с преподаватели г-жа Борислава Енчева и г-жа Даниела Недялкова.

КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА
По повод 27.02.2019 г. – Световен ден за борба с тормоза в училище,
СУ „Христо Ботев“ – град Съединение и МКБППМН при Община Съединение,
организират Конкурс за компютърна рисунка!
Предизвикателството в тази надпревара е отправено към учениците от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение.
Изисквания към компютърните рисунки:
• Да съдържат само до 3 готови елементи от интернет (по желание на автора).
• Да бъдат направени с програми Paint, Paint Net, Photoshop, Corel Draw, като файловете да бъдат съхранявани и изпращани съответно във формати: Paint- *.png, Paint Net- *.pdn, Photoshop – *.psd, Corel Draw-*.cdr
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: Трите имена на автора, клас и име на програмата, с която са изработени.
Посланието на рисунката трябва да носи позитивизъм, вдъхновение и много фантазия.
Рисунките да бъдат изпращани на ел.поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова – учител по Информационни технологии към СУ „Христо Ботев“.
Краен срок за изпращане: 11.02.2019 г.
Комисия ще определи І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място в двете възрастови групи (5-7 клас, 8-12 клас).
Награди:
• Първа награда – дигитална фоторамка;
• Втора награда – геймърска компютърна мишка;
• Трета награда – преносима тонколона.
Наградите ще бъдат връчени на 27.02.2019 г. в Деня на розовата фланелка от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

Здраве, късмет, доброта!
Мъдрост, творчески постижения, ползотворни дела!
Дни, изпълнени с усмивки и веселие!
Мигове на сбъднати мечти!
УСПЕШНА И ЩАСТЛИВА 2019 ГОДИНА!

21.12.2018-ДА НАМЕРИМ ЧУВАЛА С ПОДАРЪЦИ НА ДЯДО КОЛЕДА!

Във връзка  с предстоящите празници  от НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ проведоха  игра  „Да  намерим чувала  на  Дядо  Коледа“  с учениците  от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.  Всеки  клас избра свой  представителен отбор  от  пет  ученици. Те  от  своя  страна трябваше да  отговарят  на  въпроси и едва след даването  на  правилните отговори, отборите  започнаха да  търсят  самия  чувал.

С голям  ентусиазъм и много  усмивки всички  ученици подкрепяха своите  съученици в играта.

След  намирането  на  чувала, всеки  клас  получи  подарък.

Сърдечно  благодарим  на  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ – гр.Съединение за интересната игра  и прекрасните подаръци.

21.12.2018г. -БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ!

Ученици и учители на СУ „Христо Ботев“-град Съединение във връзка с писмо на зам.-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова за предприемане на превантивни мерки за ограничаване на пътните инциденти, свързани с деца и ученици по време на предстоящите празници, и във връзка с проведения днес в часовете инструктаж, ви призоваваме да бъдете отговорни и да спазвате правилата за безопасно движение по пътищата като участници в него.

С инструкцията на ООН може да се запознаете ТУК.

19.12.2018-КОЛЕДНИ УСМИВКИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП

На 19.12.2018г. учениците  от  начален  етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с усмивки  и позитивно настроение отпразнуваха своето  коледно парти.

С изключителен  интерес  учениците наблюдаваха и взеха  участие  в магично шоу. Също така научиха и една  нова  илюзия.

Тържеството  продължи  с танци, песни и много  усмивки. Весела ваканция!

19.12.2018-НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ

На 19.12.2018г. бяха наградени победителите в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ от г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение и от г-жа Петя Червенакова- Зам.-кмет и Председател на МКБППМН. Участниците бяха поздравени и от г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН.

Победителите:

В първа възрастова група 5-7 клас:

1 място-Цветелина Валенцова от 7 Б клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Силвия Демирова – 6 А клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Ангел Паликрушев от 7 А клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Във втора възрастова група 8-12 клас:

1 място-Даниел Богданов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Ива Каменова – 12 клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Златко Благов от 10 клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Награда на публиката за най-харесвана снимка – Стилян Стоянов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony).

Грамота за най-активно участие в конкурса взе 9 клас, а за втора най-харесвана снимка от публиката в социалната мрежа Facebook- Мариела Калпакова от 10 клас. Поощрителни награди получиха Таня Богданова от 7 А клас и Мариела Калпакова от 10 клас. Поздравления за всички участници!

Всички участници получиха грамота за своето участие и подаръчен тефтер от МКБППМН.

 СУ „Христо Ботев“ –град Съединение изказва своята благодарност към МКБППМН при Община Съединение за съдействието в реализирането на дейности, насочени към нашите ученици, както и за страхотните награди!

19.12.2018г.- НОВИТЕ НИ КАЛЕНДАРИ

Тазгодишните календари на СУ „Христо Ботев“-град Съединение са пъстри и носещи енергията и позитивизма на всички наши ученици. За корица на календара за 2019 година избрахме богата палитра от рисунки, направени с много желание и добри чувства в часовете по Изобразително изкуство. С пожелание за успешна и ползотворна нова година подарихме календари на всички, с които работим съвместно в името на нашите деца.

ИЗДЕЛИЯ ЗА КОЛЕДЕН БАЗАР 2018Г.

И тази година учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете коледни изделия-календари, свещници и други, с които ще се включат в благотворителния коледен базар, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Браво!

13.12.2018г.-ПОДАРЪЦИ ЗА КОЛЕДА ОТ ГЕРМАНИЯ!

На 13.12.2018г. учениците от  начален  етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение получиха  коледни  подаръци от ученици от  Германия по инициатива на Община Съединение.

Децата  бяха  силно  развълнувани и с широки  усмивки приеха подарените неща.

Прекрасно е, когато се  правят добрини… Надяваме се и нашите ученици да  взимат  пример.

13-14.12.2018г.-ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

На 13.12.2018г. стартира традиционният Турнир по тенис на маса за ученици от V-XII на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. „Тенис на маса“ е любим спорт за много ученици и организаторите на турнира-преподавателите по ФВС г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов, се радват на големия интерес и ентусиазъм на многото участници. На 13.12.2018г. се проведoха индивидуалните двубои, а на  14.12.2018г. – съревнованията по двойки. Честито на победителите!

12.12.2018г.-В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА!

Училищната елха пищно с играчки и гирлянди нагласихме,

класните си стаи с творчество и вдъхновение украсихме,

в часовете по Изобразително изкуство чудни коледни плакати измайсторихме,

а в часовете по Технологии вълшебни свещници сътворихме!

Коледно ни е… и топличко, уютно, празнично-

с трепет очакваме Рождество Христово!


12.12.2018г.- ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

Учениците от 5 и 6 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти за слънчевата система и електричеството, с които демонстрираха знанията си по Човек и природа. Браво!

29.11.2018- КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ!

Приятели на СУ „Христо Ботев”-град Съединение,

Днес – снежният 29 ноември 2018г. , е последният ден от Конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!”. В присъствието на учители, участници в конкурса, класни ръководители и на двамата основни претенденти- Мариела и Стилян, днес в 10,24 часа преброихме харесванията на снимките. Вие-приятелите на СУ „Христо Ботев”-град Съединение определихте за най-харесвана снимката на Стилян Стоянов от 9 клас с 643 харесвания. Наградата на публиката е само една- фотоапарат, осигурен от МКБППМН при Община Съединение.  Честито на победителя!

Албумът със снимки остава видим във ФБ страницата на училището. Може да харесвате снимките, но гласовете вече не се отчитат-прекратяваме гласуването за най-харесвана снимка.

През следващата седмица комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите за тях ще бъдат връчени от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН – Зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

23.11.2018-ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ В КРУМОВО

На 23 ноември 2018г. учениците от IX и Х клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха Музея на авиацията в Крумово. Мероприятието е свързано с часовете по военно обучение, които задължително са включени в образователния процес от няколко години насам. Много интересна, полезна и познавателна беше днешната среща на учениците ни с авиационната атмосфера на славното минало на България и изнесената по повода беседа. Музеят на авиацията в Крумово е създаден на 21 септември 1991г. Разполага с над 6800 експоната и 70 летателни апарата – самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции. Той съхранява спомена за издигането на българите в небето, за приноса им в авиацията, за участията им във войните и с гордост припомня на своите посетители, че България е първата държава на европейския континент, която използва бойната авиация по време на Първата Балканска война.

21.11.2018г.-ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЦЪРКВАТА „СВ.АТАНАСИЙ“

Днес е Денят на християнското семейство. По случай християнския празник, децата от Подготвителна група на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Таня Лулкина представиха в църквата „Св. Атанасий“ открит урок на тема „Въведение Богородично“. Днешният празник е символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство. На тържеството присъстваха кметът на града г-н Атанас Балкански, ученици от 4-ти клас с ръководителите си и гости. Децата представиха сцени от Библията, молитви и песни.

21.11.2018г. – ДОБРОТО ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НИ!

Ученици от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Само 20 от вас откриха доброто в живота и заснеха добра постъпка. Тези 20 участници ще се състезават в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ и се включват в надпреварата за страхотните награди, осигурени от МКБППМН при Община Съединение.
Днес, в Деня на християнското семейство, публикуваме 20-те фотографии и каним всички „Приятели“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение да подкрепят с Like снимката, която е докоснала сърцето им със своето послание и съдържание. Може да гласувате за колкото снимки пожелаете до 29 ноември 2018г. (вкл). На 30.11.2018г. ще заключим албума и ще преброим Like-овете за всяка творба. (Ще преброим реакциите за снимката само от тип Харесване и Любов. Останалите 4 реакции с емотикони Ха-ха, Еха!, Тъга, Гняв, няма да бъдат отчитани!). Фотографията с най-много гласове ще донесе на собственика ѝ чисто нов дигитален фотоапарат Sony с 20 Mp камера като награда на публиката.
Комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите ще бъдат връчени през месец Декември от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Зам.-Кмета г-жа Петя Червенакова- Председател на МКБППМН.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

КОНКУРС ЗА ФОТОГРАФИЯ-
„ДА БЪДЕМ ДОБРИ! ПОДАЙ РЪКА!“
Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
По повод 13.11-Световен ден на добротата, 16.11-Международен ден на толерантността, 21.11-Ден на християнското семейство,
СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГР.СЪЕДИНЕНИЕ,
И МКБППМН ПРИ ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ организират Конкурс за фотография на тема
„Да бъдем добри! Подай ръка“.
Възрастови групи: 5-7 клас, 8-12 клас
Изисквания към фотографиите:
• Да не съдържат лица на хора без взето тяхно разрешение.
• Да не бъдат обработвани с програма за редактиране на графично изображение.
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: име на творбата, трите имена на автора и клас.
Фотографиите да бъдат изпращани на електронна поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова-учител по Информационни технологии.
Краен срок за изпращане на фотографиите: 20.11.2018г. След крайната дата комисия ще определи победителите за 1, 2, 3 място в двете възрастови групи.
Фотографиите ще бъдат публикувани в албум в официалната ФБ страница на училището. От 21.11.2018г. до 29.11.2018г. потребителите на социалната мрежа ще могат да разглеждат фотографиите и да гласуват с Like за тях. На 30.11.2018г. ще бъде определен победителят на публиката след преброяване на Like-овете.
Награждаването на победителите в конкурса ще бъде извършено от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН- зам.-кмет г-жа Петя Червенакова
Награди: В двете възрастови категории ще бъдат отличени 1, 2, 3-то място.
Първа награда-фотоапарат
Втора награда- часовник Smartwatch
Трета награда- външна батерия за преносим телефон
Награда на публиката- фотоапарат, ще бъде връчена на фотографията, оценена с най-много Like-ове.
Доброто е около всички нас!
Огледайте се и потърсете добротата у хората и в живота!
Нека със снимки покажем, че светът е изпълнен с усмивки, съпричастност, солидарност, толерантност и благородство!
УСПЕХ!

16.11.2018-С ТЕАТРАЛНА ПРИКАЗКА ДА ПОКАЖЕМ ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ!

На 16 ноември 2018г., на Международния ден на толерантността, МКБППМН при Община Съединение организира за учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение театрална постановка. Актьорите от КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“ ЯМБОЛ представиха „Грозното патенце“. Приказката на Ханс Кристиян Андерсен актуално и днес припомни принципите на толерантност, които всеки един от нас трябва да има за свой приоритет-търпение, доброжелателност, уважение към различните, добронамереност, отстъпчивост, сдържаност. Децата останаха очаровани и много доволни от изгледаното представление.

15.11.2018-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

На 15 ноември 2018г. се отбелязва Международният ден без тютюнев дим. В СУ „Христо Ботев”-град Съединение беше оформен информационен кът, изнесено беше радио-предаване, в Час на класа се проведоха беседи по темата във всички класове от V до XII клас.

НЯМА БЕЗВРЕДНА ЦИГАРА!

Помислете преди да опитате!

Вземете живота си в свои ръце и направете най-добрия избор!

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

10.11.2018г.-ЕСЕННА ЕКСКУРЗИЯ

На 10 ноември 2018г. ученици  от  начален  етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение проведоха еднодневна екскурзия до град Димитровград и град Хасково. Посетиха  Планетариума  в Димитровград и с интерес  наблюдаваха прожекция за слънчевата  система. Изслушаха  завладяваща лекцията  за  планетите и звездите. В Хасково посетиха  историческия  музей, в който  научиха  много  нови  неща  за  бита и работата  на  хората  от  древното  минало. Посетиха и зоологическата градина в Хасково.

Всички  се  прибраха  с незабравими спомени и широки  усмивки!

07.11.2018-УЧИЛИЩНИТЕ НИ СИМВОЛИ-НАША ГОРДОСТ!

Училищните символи са нашата идентичност и нашата принадлежност към училищната общност- храм на знанието, надеждата, устрем, мечти.

Днес нашите ученици получиха значки с логото на училището и образа на Христо Ботев. С тях те ще се открояват като възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и символично ще пазят и предават заветите на Ботев.

Знамето на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е израз на класически символи на образованието, както и на историческото наследство на училището. Ликът на Христо Ботев -патрон на училището, обгърнат в трибагреника на България,  е заобиколен от лавров венец – символ на просветата. На обратната страна на знамето- над сключени в дъга две лаврови клонки, е извезана разтворена книга- символизираща знанието,  и  факел с горящ огнен пламък – символ на деятелността, просветлението и прогреса.

С гордост ученици и учители на СУ „Христо Ботев“-град Съединение уважаваме училищните символи и ритуали.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи през целия месец октомври:

-Учениците от 4 клас с тържествен рецитал и оформен информационен кът с проекти -рисунки, преписи и други се преклониха пред паметта и делата на народните будители.

-Изложба с рисунки на Христо Ботев, аранжирана с информационни материали и дипляни за народните будители. Рисунките са изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Изложба с пъстроцветни книгоразделители, изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Флаери с народните будители украсиха всички класни стаи дни преди празника.

-Мултимедийна презентация за народните будители, участваща в Национален конкурс „Времена и будители“-град Габрово, представи дванадесетокласничката Стела Дребчева пред ученици от 8 клас.

-Учениците от 5 и 6 клас от ГЦДО направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни.

-Учениците от 4 клас от ГЦДО изработиха плакат за народните будители с техните ликове и информация за тях.

-Поздравителни адреси за празника от името на колектива и учениците бяха поднесени на организации и институции в Община Съединение, свързани с образованието и просветата.

-Седмокласници изработиха в часовете по Изобразително изкуство  хартиени пъстроцветни сърца с надписи „За учителя с любов“, с които закичиха своите учители-будители.

-Спортен празник под надслов „С будителите напред“.

-Информационно радиопредаване и музикална програма в междучасията с възрожденски песни в централната сграда.

-Ученици, родители и учители се преклониха и поднесоха цветя на паметната плоча на Даскал Еню Бекирски на 30.10.2018г. във връзка със 180 години от рождението му.

-Учители  ще поднесат цветя и венци пред паметни плочи на 1 ноември и ще се включат в среща-разговор на тема „Даскал Еню Бекирски-просветител и революционер“ по повод 180 години от рождението му на 1 ноември в Пленарна зала на община Съединение.

Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на майка България!

Честит празник, съвременни будители! С пожелание за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура и образование, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, СУ „Христо Ботев“ организира спортен празник, в който се включиха всички ученици от 1 до 12 клас. В оспорваните игри учениците показаха бързина, съобразителност и играха честно в отбор. Тематичните игри, свързани с правилно съчетаване на лик на народен будител с цитат от него, както и играта с откриване на скрити 7 предмета с ликове на народни будители из двора на училището, предизвикаха голям интерес. С много настроение премина спортният празник. На победителите-честито!

30.10.2018г.-В ПОДГОТОВКА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Учениците от ГЦДО 4 клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева изработиха табло за Народните Будители, което е част от програмата, подготвяна за празника.

30.10.2018г.-ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ ЗА 1 НОЕМВРИ

На 30 октомври 2018г. учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова изнесоха програма, с която отбелязаха предстоящия Ден на народните будители. За почит към народните будители в миналото и днес учениците представиха поетичен рецитал. Те се бяха подготвили допълнително с книжки, папки, листове, на които бяха написали кратка информация за някои от будителите. Това е един от големите празници на духовността и вечните български ценности-свободолюбие, патриотизъм, почит към родния език и просвещение. На тържеството присъстваха директорът на училището г-жа Спаска Ненчева, класни ръководители, учители, гости и ученици.

31.10.2018-Halloween

На 31 октомври англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, САЩ и Канада празнуват Halloween. По традиция децата се маскират със страшни костюми. В ръцете си носят фенери, направени от тиква. Те обикалят съседи и приятели, като искат бонбони и сладки, предупреждавайки ги, че ако не получат, ще спретнат неочаквана шега.

На 30 октомври четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, посрещнаха учителката си по Английски език г-жа Караиванова с вълнение за предстоящия празник и я изненадаха като ѝ подариха фенер от тиква. Всички заедно проведоха един емоционален и запомнящ се учебен час, като продължиха да разширяват знанията си за празниците и традициите на Великобритания.

30.10.2018-ПОКЛОН ПРЕД НАРОДОУЧИТЕЛЯ ДАСКАЛ ЕНЮ БЕКИРСКИ

По повод 180 години от рождението на Даскал Еню Бекирски, учениците от втори клас при СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Николинка Генчева поднесоха цветя на паметната му плоча. Присъстваха и родители на ученици. Г-жа Генчева разказа за живота и делото на Еню Маринов Бекирски /1838 – 1920/ – народоучител, сподвижник на Васил Левски, основател на светското образование, секретар на образуваното през 1875 година читалище „Надежда“.

„НЕКА СЕ ПРЕПИСВА И МНОЖИ БЕЗЧЕТ“

През месец Октомври учениците от ГЦДО в 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска посветиха част от заниманията си на предстоящия празник 1 ноември. Направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Целта беше учениците да се запознаят с идеите на народните будители, да се задържи интересът им към историята и към българската поезия. Много старание вложиха децата в преписа като техен личен пример бяха учителите им. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни. Инициативата е част от мероприятията, с които СУ „Христо Ботев“ –град Съединение отбелязва празника на Народните будители. Поздравления!

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО

ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ

На 24.10.2018г. в СУ ‘Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар“.

22-26.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

30.10.2018-СЪСТЕЗАНИЯ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето се включиха и учениците от 5, 6 и 7-ми клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. В часовете по Български език и литература бяха проведени състезания:

В 5 клас- за най-добър четец на приказка или любим момент от книга

В 6 клас- за най-бързо и правилно справил се при писане на диктовка на откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин

В 7 клас- за най-добър разказвач на приказка.

Победителите получиха за награда книга, поздравления от преподавателите си по БЕЛ и нашите адмирации. Браво!

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

В Националната седмица на четенето учениците от 6 и 7 клас на  СУ „Христо Ботев“ се включиха с изработване на пъстроцветни книгоразделители в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Учениците с усмивка и настроение, с много труд, старание и фантазия изрисуваха книгоразделителите, които са подредени в изложба в централната сграда на училището. Закачливи, забавни и интересни са творенията на децата. С тях ще могат да отбелязват до къде са стигнали в прочита на любимите си книжки и задължителната училищна литература.

На 24.10.2018г. учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение прочетоха увлекателни произведения на учениците от 1 клас. Заедно учениците извеждаха поуки от текстовете. Първокласниците, вълнуващо разказваха по картинки. Третокласниците задаваха гатанки на първокласниците, които от своя страна отговаряха с усмивка. Вълнуващата среща завърши с весела песен и пожелание никога да не стихва желанието за покоряване на нова книга.

На 24.10.2018г. второкласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха библиотеката в НЧ „Съединение 1875“, където четоха увлекателни и интересни приказки.

Във връзка с Националната седмица на четенето на 23.10.2018г. учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.

19.10.2018г. – ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 19.10.2018г. Стела Дребчева от XII клас представи през ученици от VIII клас презентация на тема „Времена и будители“. Занятието беше посветено на предстоящия празник 1 ноември и е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).  Ученичката даде своя пример за успех пред подрастващите, насърчавайки тяхната инициативност, отговорност, развивайки чувството им за патриотизъм и родолюбие- с тази си мултимедийна презентация тя получи Грамота в Първи национален конкурс „Времена и будители“ и отделно е лауреат на първа награда отново за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2018“.

Занимания на Групи за целодневна организация 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска

05.10.2018-ЧЕСТИТ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ!

05.10.2018-УСМИВКАТА Е ЩАСТИЕ!

Световният ден на Усмивката беше отбелязан  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Класният ръководител на трети клас г-жа Цветелина Трайкова изработи  усмихнати имоджита, с които закичи и усмихна децата в класа си. А те от своя страна предадоха посланието  „Добрият ден започва с усмивка!“ на другите класове и на учителите си, като раздадоха и на тях рисувани усмихнати емотикони. Третокласниците подготвиха и информационно табло за произхода на празника и няколко мисли,  посветени на усмивката.

Усмихвайте се повече и по-често днес – в Световния ден на усмивката!

01.10.2018-МУЗИКАТА  И ПОЕЗИЯТА ПРАЗНУВАТ!

1 октомври – Световен ден на музиката! Чества се вече над 40 години и се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО.

На 1 октомври се чества и денят на поезията в България!

Стихът и мелодията са изповед! Те успокояват душата, озаряват ума… прощават!

Мелодията и стихът са всичко онова, което тайничко докосва всеки от нас и оставя своите следи!

Учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха рецитал – спектакъл и пожелаха:

„Нека всички носим магията на музиката и стиховете в сърцата си!

Нека никога не гасне творческото вдъхновение и ентусиазмът в душите ни!

И по традиция закрихме тържеството с право българско хоро.

Браво!

26 септември – Европейски ден на езиците!

В СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение учениците изучават два чужди езика – френски и английски.  Преподавателите  по чужди езици отбелязаха празника с  информативно табло с флаери в централната сграда на училището и информационно радиопредаване в час на класа.Честит празник!

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА“ 2018Г.

QR КОД  за достъп до страницата на кампанията 

17.09.2018Г. – ПЪРВИ УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ!

ПОКАНА

На 17 септември 2018г. от 10.00 часа в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение ще се състои тържественото откриване на новата учебна 2018/2019 година!

Заповядайте на празника!

Автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ПЪРВИ СРОК УЧЕБНА 2018/2019

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС


 

Списък с помагала за 5 клас за новата учебна 2018/2019 година

Помагала 5 клас – 2018

133 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България!

Честит празник!

Уважаеми родители  на нашите ПЪРВОКЛАСНИЦИ и ПЕТОКЛАСНИЦИ,

На 11 СЕПТЕМВРИ 2018г. (вторник) от 17.30 часа

в сградата на Начален етап за първи клас и в Централната сграда за пети клас

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПЪРВИ  и  ПЕТИ КЛАС за новата учебна 2018/2019 година!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!