Архив Новини 2012/2013


ФОТОГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ 2012/2013 УЧЕБНА ГОДИНА МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК.

18 юли 2013г. – 176 години от рождението на най-великия българин – Васил Левски!

По инициатива на Общински комитет „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев и г-н Бакалски, представляващ Община Съединение, на 18 юли се проведе еднодневна екскурзия до родния град на Апостола-Карлово. В нея участие взеха и ученици и учители от СОУ „Христо Ботев“- град Съединение. Поднесени бяха цветя на  паметника на Левски и на гроба на една велика българка-майката на Левски – Гина. Участниците се включиха в традиционното литийно шествие  на карловци до площада на града, където кметът приветства над 200 участника в Национален поход от Плевен до Карлово „По стъпките на Апостола“. В къщата-музей на Дякона беше изнесена интересна беседа, а в параклиса (за чийто строеж ученици на СОУ „Христо Ботев“ и граждани на Съединение са участвали с голяма парична сума, събирана от ОбК „Васил Левски“) са изложени част от косите на Левски, които той е отрязал и дал на майка си да ги пази, преди да поеме трудния път за свободата на България, който го отведе до героична смърт!

В град Сопот бяха поднесени цветя и пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов. Разгледана беше и къщата-музей на народния поет, радиното училище и девическия метох, в който е било скривалището на Левски и в който се намира най-старата лоза в България– на 350 години (от самото построяване на метоха през 1665 година).

На ден като този, НИЕ българите трябва да се гордеем, че в историята ни има такива личности, които са жертвали живота си майка България. Поклон пред паметта ти, Апостоле на свободата!

Снимки


СЪОБЩЕНИЕ!
ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИ

Напомняме, че срокът за подаването на заявления за допускане до Държавни зрелостни изпити – септемврийска изпитна сесия е до 19.07.2013 година
Датите за провеждане на ДЗИ сесия август-септември са:
1. Български език и литература – 29.08.2013 г.
2. Втори ДЗИ – 30.08.2013 г.

Заявленията се подават всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа в канцеларията на училището!

Училищна зрелостна комисия


СЪОБЩЕНИЕ!
ЗА УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

1. Ученици, които не са положили успешно някои изпити или не са се явили на изпити през юнската поправителна сесия, трябва да подадат заявление за явяване на изпити през септемврийската поправителна сесия до 30.08.2013 година.
2. Ученици, които успешно са положили всички изпити трябва да подадат заявления за записване в по-горен клас до 13.09.2013 година.

Заявленията се подават всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа в канцеларията на училището!


ВАЖНО!!!

На 07.07.2013г. проектът Live@edu успешно мигрира към  Office 365.

До Вашата служебна поща (ime@sou-saedinenie.comс акаунта и паролата, които  сте ползвали за Live@edu, ще може да достъпвате  от адрес: www.login.microsoftonline.com. Този акаунт ще може да бъде управляван от администратор.

До Вашия Sky.drive  ще може да достъпвате от от адрес:  skydrive.live.com с акаунта и паролата, които  сте ползвали за Live@edu. Този акаунт НЕ може да бъде контролиран от администратор!!!

Двата акаунта са различни и Не са свързани!

Даниела Недялкова, d.nedjalkova@sou-saedinenie.com


След неуморна работа, много постигнати резултати и успешно приключена учебна 2012/2013 година Колективът на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се оттегля в заслужена лятна ваканция! Спокойна и ползотворна почивка, колеги!

Снимки


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Завърши учебната 2012/2013 година!
Весела лятна ваканция, изпълнена с игри и забави!


„Забавлявай се без дрога“

По повод  26 юни – „Международен ден за борба с наркотичните вещества“ в салона на НЧ „Съединение 1875“, Общински съвет по наркотични вещества, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  със съдействието на учениците от СОУ „Христо Ботев“ изнесоха шоу-спектакъл  „Забавлявай се без дрога“ с песни, танци и състезание „Аз обичам да живея“. Отборите „Сокол“ и „Ястреб“, сформирани от ученици от V до XI, отговаряха на въпроси в шест кръга в различни области – филми, литература,български език,  исторически забележителности и познания за наркотиците. „Подаръкът-бомба“ за рожденничката Никол гръмна в ръцете на участник от отбор „Ястреб“, но във въпросите със социологическо проучване те познаха повече отговори. Победител стана отбор „Ястреб“, чиито участници получиха  награди- слушалки за мобилни телефони Sony. Поздравления за всички участници и за организаторите! 

Снимки


Нашите дипломирани дванадесетокласници

На 21 юни 2013г. дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение, които успешно преминаха Държавните Зрелостни Изпити, получиха от Ръководството на СОУ своите дипломи за средно образование. Пременени в черни тоги те с вълнение отпразнуваха този миг на своята първа победа в живота.  Поздравления и успешен старт!

Снимки


Прощална вечер VIII клас

Снимки


Награди от Община Съединение

От името на Общинска Администрация град Съединение, г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“, връчи специални награди на учениците от V, VI, VII и VIII  клас за участията, доброто представяне и спечелените призови места в трите състезания:

Районното състезание за „Млад огнеборец“.

Областно състезание на ученическите екипи по Първа помощ.

Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Пловдив – 2013“.

Благодарим за наградите! Поздравления за изявите на учениците на СОУ „Христо Ботев“, които достойно защитават името на Община Съединение!

Снимки


Дипломиране на VIII клас

На 14 юни 2013г. учениците от прогимназиален етап на обучение в СОУ „Христо Ботев“ завършиха успешно учебната 2012/2013 година. Г-жа Кичукова, Директор на СОУ, ги поздрави, усърдните  отлични ученици награди с художествена литература и на всички пожела весела и разумна лятна ваканция.

По-особен беше празникът за осмокласниците, които днес получиха своето свидетелство за завършено основно образование. Поздравления и на добър път в следващия етап на обучение!

Ученичката от VII а  клас Гергана Рошлева беше наградена за постигнати отлични резултати и участие във всички класни и извънкласни мероприятия през годините.

Снимки


„Лъвски скок“

„Лъвски скок“ е инициатива на Общински комитет „Васил Левски“, която за поредна година се проведе  в СОУ „Христо Ботев“- град Съединение. Тази година тя е посветена на 176 години от рождението на Апостола.  В часовете по Физическо възпитание и спорт с преподаватели г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов бяха излъчени първенците- 3 момичета и 3 момчета, които направиха „лъвски скок“. Това са  Гергана Маринчешка от V б, Янко Демиров от VIб, Йото Демиров  и Гергана Цветкова от VIII клас,  Атанас Аврамашки от  X клас  и Миглена Михайлова от  XI клас. На 13 юни 2013г. в присъствието на г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ, г-н Кръстьо Манчев – Председател на ОбК „Васил Левски“ поздрави всички участвали ученици от V-XI клас, връчи награди на победителите и благодари за добрата съвместна работа. Г-н Манчев покани победителите  да бъдат част от поклонението  в родния град на  Васил Левски на 18 юли 2013г. Благодарим на г-н Кръстьо Манчев за интересната и мотивираща децата проява! Поздравяваме учениците за високите резултати и пожелаваме занапред още постижения, награди и призвания!

Снимки


Екскурзия до Велико Търново и Трявна

На 8 и 9 юни 2013г. учениците от V и VI клас на СОУ „Христо Ботев“ заедно със своите класни ръководители госпожите Етова, Кошева, Бекирска, Къцова проведоха двудневна екскурзия с образователна цел до град Велико Търново и Трявна. Посетиха Царевец, музеи, старинни къщи, участваха в „Славеевите празници“.

Снимки


Тържество за завършване на IV клас

На 10 юни 2013г. четвъртокласниците на СОУ „Христо Ботев“ получиха от своите класни ръководители г-жа Светлозара Карабелова и г-жа Милена Семерджиева  удостоверения за завършен начален етап на основно образование. От новинарското студио на СОУ „Христо Ботев“ малките журналисти представиха актуални новини, прогноза за времето през лятната ваканция, крими хроника, пътна обстановка, музикална кутия, скечове. Репортери интервюираха родители, гост изпълнители представиха нови рап танци и накрая всички танцуваха и се забавляваха. Двата класа благодариха и се „сбогуваха“ със своите класни с прочувствени български стихотворения. Поздравления за успешно завършилите и на добър път в следващия етап на вашето образование, мили деца!

Снимки


Тържество за завършване на II „б“ клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева

Снимки


Рисунки III – VIII клас

В часовете по Изобразително изкуство с преподавател г-жа Таня Балканска учениците от СОУ „Христо Ботев“ извайват неверотни рисунки. Браво деца, вие сте истински талантливи малки художници!

Снимки


2 юни! Ден на Ботев!

Ден на безсмъртните! Ден на знайни и незнайни герои!

Ден на загиналите за свободата на България!

Вече 65 години подред, точно в 12 часа, на този ден, под небето на България сирените вият и плачат. Смразяващит им писък полита над бърда и долини, над ниви и градини, над пропасти и върхове. Когато ехото им пропищи над градове и села всички заставаме неподвижно в едноминутно мълчание. Цяла майка България прави панахида на онези, които не са между нас, за онези, които могат без нас, но ние живите не можем без тях. Те са били и днес са в кръвта, сълзите и гордостта ни.

В минутата на тържествено мълчание си спомняме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред в душата на народа ни.Това е минутата на необикновено вълнение. В клетвеното мълчание на този ден, в сърцата на синовете и дъщерите на България припламва огънят, горял в гърдите на загиналите.

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира.

Него жалеят земя и небо,

звяр и природа

и певци песни за него пеят…“

Заслужено народът ни отреди в календара си  2 юни като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България! И днес целият български народ ще отдаде мълчалив поклон пред всички тях, които дадоха живота си за майка България!


„Зелено училище“ в град Хисар

Ученици от начален етап на СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – гр. Съединение от 27 до 31 Май 2013 год. бяха на „Зелено училище“ в гр. Хисар – х-л „Аугуста“ под ръководството на г-жа Маша Енчева, г-жа Лиляна Попова и г-жа Милена Семерджиева. Хотелът ни предостави прекрасни условия за почивка и забавления в луксозни стаи, закрит и открит басейн, зали за игри и дискотеки, детски кът, хубава храна и много незабравими преживявания. Град Хисаря ни разкри част от своята многовековна история. Разгледахме римската гробница, запазените крепостни стени и южна порта, римските терми и много запазени постройки от ІV – V век преди Христа. Впечатляващи са красивите паркове в града с разнообразна растителност, минералните извори и новите хотели!

Снимки


Тържества за завършване на Подготвителни групи

На 31 май 2013г. децата от Подготвителните групи при СОУ „Христо Ботев“ с класни ръководители г-жа Павлина Бекирска и г-жа Таня Лулкина отпразнуваха завършването на тази учебна година. Показаха готовността си  да бъдат отлични първокласници на есен. Поздравления за хубавите тържества и весела лятна ваканция!

Снимки


Цветя от пластмасови бутилки

Креативни и различни са часовете по ДТИ в СОУ „Христо Ботев“. За пореден път учениците на г-жа Иванка Габровска от VI и VIII клас създадоха неповторими и красиви предмети. Този път те употребиха стари пластмасови бутилки и изваяха неверотни цветя. Браво!

Снимки


Нашите ПОЛУИНТЕРНАТНИ ГРУПИ

През учебната 2012/2013 година в СОУ „Христо Ботев“ се реализира проект: „Подобряване на качеството на образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” със сформирани четири полуинтернатни групи I-VII клас.

Целодневната органзация на учебния процес включва пълния образователен цикъл /задължителна подготовка, задължително– избираема подготовка, свободно-избираема подготовка,  самоподготовка, отдих и игри, хранене-топъл обчд/ за постигане на общодостъпно, базисно знание основано на принципите на  справедливост, толерантност и перспективност.

НИЕ  в СОУ „Христо Ботев“ осигуряваме всичко това за възпитаниците си, които са включени в този проект и се гордеем с постигнатите резултати!

Снимки


Майсторство в часовете по ДТИ

Учениците от V и VII клас на СОУ „Христо Ботев“ в часовете по ДТИ украсиха дървени дъски, използвайки различни техники, вдъхновявани от своето богато въображение. Поздравления за децата и за техния ръководител г-жа Иванка Габровска!

Снимки


24 Май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура

„А, б, в… Лъчи към знанието. Лъчи, изплетени от умовете на двама мъже, отдали всичко на това велико дело – да се даде писменост на славянските народи. Повече от сто години ние празнуваме този ден! Както всяка година, така и тази отбелязахме празника тържествено.

На 24.05.2013 година в 9.00 часа  от централната сграда на СОУ „Христо Ботев” тръгна празничното шествие от ученици, учители и родители към сградата на НЧ „Съединение 1875“. Г-жа Йорданка Кичукова-Директор и г-жа Таня Тодорова- пом.директор положиха венец пред паметника на Недялка Шилева. Мажоретен състав, танцов ансамбъл, рецитатори и училищният хор забавляваха всички присъстващи и внесоха много настроение в най-светлия ни празник.

Снимки


ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК

На 22 май 2013г. се проведе Пролетен спортен празник на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение. Спортът е здраве, развлечение, забавление, състезание. Всички участници се представиха олично, а най-добрите шампиони получиха грамоти и награди от г-жа Кичукова, Директор на СОУ.

Снимки


II място в Областно състезание на ученическите екипи по Първа помощ в град Пловдив

На 19 май 2013г. учениците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение завоюваха второ място в Областно състезание по БЧК. Поздравления за учениците Гергана Рошлева, Мария Енчева, Кръстьо Манчев и Райко Алов, както и за техния ръководител г-жа Н. Иванова!

Снимки


АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИПУСК 2013

На 19 май 2013г. се състоя Абитуриентски бал на Випуск 2013. Тържеството премина с блясъка на разкошни тоалети, приповдигнато настроение от забавите игри, номинации и танци и сълзите на умиление от последната вечер на „Един неразделен клас“. Гости на събитието бяха учители, класни ръководители, Ръководството на СОУ, г-н Кръстю Манчев и г-н Георги Руменов – Кмет на Община Съединение. Учениците прочетоха трудно мечтите си, записани в 4 клас и съхранени от г-жа Светлозара Карабелова. И запечатаха в празна бутилка новите си такива, която ще отворят след 10 години и ще проверят доколко са ги осъществили.  Г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ, награди за успех и присъствие дванадесетокласниците Поля Йовчева, Мария Пенелова и Стоян Семерджиев. МИС БАЛ – Даниела Реджева и  МИСТЪР БАЛ – Венци Маринчешки получиха подарък изненада от г-н Руменов- уикенд с половинките си в х-л Аугуста Хисар. На добър път, мили абитуриенти!

Снимки


СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включи в Отбелязването на 100-годишнината от Балканската война.

По повод 100-годишнината от Балканската война в град Съединение беше организирана дарителска акция за изработка и поставяне на камбана на църквата „Св.Св. Константин и Елена“ в Одрин.

Учителският колектив при СОУ „Христо Ботев“ се присъедини в кампанията като събраните средства се предоставиха в Националния инициативен комитет. В дарителската акция се включиха учениците от Va, Vб ,VIa и VIб клас с класни ръководители госпожите Росица Етова, Дора Кошева, Цветанка Къцова и Цветиана  Бекирска.

На проведеното на 17 май 2013г. общоградско тържество, посветено на 100-годишнината от Балканската война и Одринската епопея, присъстваха и учители от СОУ „Христо Ботев“- град Съединение, които останаха впечатлени от организацията по юбилейното тържество- вълнуващото слово на доктора по история г-н Петър Ненков, художествената програма на вокална група „Орфей“ с ръководител маестро-академик Виолета Ковачева и изпълнените стихове от актьора Христо Христов. Отслужена беше и панахида в храма „Свети Атанасий“.

В словото си г-н Кръстю Манчев, председател на Общински комитет „Васил Левски“, изказа благодарност и на Колектива на СОУ „Христо Ботев“ за участието си в дарителската акция и проведената конкретна дейност с учениците от преподавателя по История г-жа Дора Кошева, свързана с участието на голямоконарци в Балканската война, 47 от които останаха по бойните полета. На юбилея беше прочетен и възпоменателният лист с имената на загиналите в Балканската война и тези, които са участвали в среща през 1970 година.

Освещаването на камбаната ще се извърши на 21 май 2013г. в Одрин.

Представената презентация на юбилейното тържество, подготвена от Запрянка Тафрова, Анета Атанасова и г-н Кръстю Манчев, ще бъде изнесена и пред  учениците на СОУ „Христо Ботев“ в часовете по История.

Снимки


ПОСЛЕДЕН УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ ЗА ВИПУСК 2013

Празничен и малко тъжен е днешният 15 май!

Изпращаме поредните си абитуриенти със сълзи на радост и печал!

Пораснали и помъдрели, до вчера палави и пощурели, те днес са зрели, а утре- дано и преуспели!

На добър път в живота, абитуриенти на СОУ „Христо Ботев“ – ВИПУСК 2013!

Снимки


НАГРАДЕНИТЕ ОТ „ГОТМАР“ ЕООД И „НОВА ТРЕЙД“ ЕООД ВЪВ ВЕЛИКДЕНСКИЯ КОНКУРС

Великден е един от най-светлите ни празници. Фирмите „ГОТМАР“ ЕООД  и „НОВА ТРЕЙД“ организираха Конкурс за великденска украса, рисунка и експозиция, който се проведе на училищно и след това на общинско ниво. В различните  възрастови групи учениците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение заеха призовите места:

1 място – Гергана Рошлева от VII“а“

2 място – Георги Чергаров от VII „б“

3 място –Кристина Алова от 5 „б“

1 място – Атанас Аврамашки от Х клас

2 място – Янко Янков от Х клас

3 място – Димитрия Панова от VIII клас

На 13 май 2013г. г-жа Мина Николова сърдечно посрещна  победителите. Учениците направиха опознавателна разходка в „НОВА ТРЕЙД“- най-големия производител на газирани напитки на Балканския полуостров. Г-жа Красимира Чаушева, главен технолог, разведе учениците в модерния, създаден изцяло по европейски стандарти завод и подробно обясни и показа автоматизирания процес на производство  на безалкохолни напитки. Децата разгледаха и „ГОТМАР“, където се запознаха с дейността на фирмата – производство на пластмасови бутилки, преформи, капачки и изделия за хладилна техника. Всички деца получиха подаръчни чанти с артикули от асортимента на „НОВА ТРЕЙД“. Финалистите в конкурса получиха своите награди – велосипеди (с послание повече да спортуват, да спазват правилата на движение и да водят здравословен живот навън сред природата) и книги на български автори, изучавани в училище . В жест на благодарност учениците Атанас, Гергана и Георги подариха на спонсорите своите изделия, с които спечелиха конкурса. Поздравления за всички ученици на СОУ „Христо Ботев“, които се включиха в надпреварата! Благодарим на „ГОТМАР“ и „НОВА ТРЕЙД“ за организацията, проявеното желание за сътрудничество и шанса за изява, който дадоха на учениците.  Сайта на „НОВА ТРЕЙД“ ЕООД – http://www.novatrade.bg/?page=home

Снимки


„Международен ден за борба с наркотичните вещества“

Ученици на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение,

На 26-ти юни 2013 г., „Международен ден за борба с наркотичните вещества“, Общински съвет по наркотични вещества и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организират шоу-спектакъл. За целта е необходимо желаещите артисти, певци и танцьори да подадат заявка за участие при г-жа Средева в Общинска администрация „Съединение“, ет.ІІІ, каб.38 до 17 май 2013 г.

„ЗАБАВАТА Е ЗА ВСИЧКИ!“


Открит урок по Английски език в III“а“ клас – „Photos from London“

На 9 май 2013г., на Деня на Европа, децата от III“а“ клас показаха, че са готови да бъдат „европейци“, защото имат отлична подготовка и познания по Английски език, езикът -„врата към света“. Г-жа Тодорка Караиванова изнесе Открит урок на тема „Снимки от Лондон“. Учениците доказаха своето желание и амбиция да усъвършенстват знанията си в изучаването на английски език. Поздравления!

Снимки


Областно състезание на Ротари клуб – „Народните будители и аз“

На 8 май 2013г. ученици от VII „a“ и VIII клас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение взеха участие в областния кръг на състезанието „Народните будители и аз“, организирано от Ротари клуб – Пловдив. Техни претенденти бяха ученици от VII и IX клас на СОУ „Васил Левски“- град Карлово.

Браво за положените усилия и ентусиазма да участвате, деца!

Снимки


Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Пловдив – 2013“

На 30 април 2013г. СОУ „Христо Ботев“- град Съединение за пореден път взе участие в Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Пловдив – 2013“. Поздравления за учениците Николета Богданова, Радостина Кръстева, Гергана Рошлева и Александър Шепелявий и техните ръководители г-жа Н.Иванова и г-жа Тони Маринчешка!

Снимки


Ученици на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение,

Дните от 1 май 2013г. до 6 май 2013г. (вкл) включват официални празници на Република България и са почивни.

Учебните занятия ще бъдат подновени на 7 май 2013г. (вторник).

Весело посрещане на  едни от най-светлите християнски празници!


Открит урок в ПГ „Великден е!“

На 29 април 2013г. в църквата „Свети Атанасий“ г-жа Таня Илиева Лулкина изнесе заедно със своите ученици от Подготвителна Група „А“ Открит урок по Религия на тема: „Великден е!“. Малчуганите показаха пред гостите си – родители, близки и Ръководството на СОУ своите познания за този свят църковен празник. С  интерес апликираха кошници с великденски яйца и запалиха свещички за  здраве. Поздравления за класния ръководител г-жа Таня Лулкина и за учениците от Подготвителна група „А“ на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение!


„Кумата“ 2013г.

И тази година ученички от СОУ „Христо Ботев“- град Съединение взеха участие в местния обичай „Кумата“. Поздравления, момичета! Съхранявайте и предавайте на поколенията традицията ни!

Снимки

Видео


Великденска изложба 2013г.

Учениците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение положиха много труд, много креативни и нови идеи и техники в изработката на изделия на великденска тематика- яйца, украса, рисунки, картички. Най-добрите от тях в различни категории и възрастови групи ще вземат участие във великденския конкурс на местно ниво, организиран от Община Съединение, под патронажа на фирмите „Готмар“ ЕООД и „Нова Трейд“ ООД.  Пожелаваме успех на всички! 

Снимки


 Турнир по Тенис на маса 

На 23 април 2013г. в Централна сграда на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Турнир по тенис на маса в три категории: индивидуални участия за момичета и момчета,  и двойки. Участниците показаха  уменията, придобити в часовете по ФВС, и огромното си желание да спортуват. Спечелилите получиха грамоти и награди от Директора на СОУ – г-жа Йорданка Кичукова.

Поздравления!

Снимки


22 април – Международен Ден на Земята


XХ Великденско математическо състезание

На 20.04.2013 год. ученици от VІІ клас на СОУ „Христо Ботев“- гр. Съединение взеха участие в ХХ Национално Великденско математическо състезание организирано от Съюз на математиците в България и ОУ „Драган Манчов“ гр. Пловдив, под прякото ръководство на г-жа Борислава Енчева, която усърдно подготвя учениците за успешното им представяне на предстоящото НВО по математика. Турнирът се провежда едновременно в градовете : София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Шумен, Хасково, Видин, Монтана и др., както и в Братислава /Словакия/.

 На 23 април 2013г. младите огнеборци бяха тържествено поздравени от Ръководството на СОУ и от всички ученици.

Снимки


Унгарски ученици на гости на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение

На 19 април 2013г. гости на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение бяха учениците от училището „Ержибертватрош“- град Будапеща, Унгария с паралелки по театралнo и танцово изкуство. На 2 май 2012г. г-жа Ваня Ликова и театрална трупа „Мечтание“, чийто ръководител е тя, бяха на едноседмична визита с постановка в Унгария. Сега те връщат своята визита и по специална покана на г-жа Ваня Ликова ни гостуват. Участниците от Унгария, заедно със своя Директор, преподаватели и хореографи, и г-н Петър Киров – председател на българското културно дружество в Будапеща, посетиха Община Съединение, където се срещнаха и разговаряха с г-н Георги Руменов. Преклониха се пред  паметника на Недялка Шилева и паметника на Съединението. Г-жа Марияна Килимперова разкри духа на голямоконарци и годините история, съхранена и запазена в Музея на града ни. В СОУ „Христо Ботев“ гостите бяха посрещнати от ученички в български носии и пита, както повелява традицията. Г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ, приветства гостите  с „Добре дошли!“ и пожелание тази инициатива на обмяна на културите да продължи. Самуил Стоянов, ученик от XII клас, поздрави унгарските представители с акапелно изпълнение на „Облаче ле бяло“, а те изненадаха всички с научена на български народна песен. Нашите ученици показаха на своите нови унгарски приятели модерната сграда на училището , разведоха ги в компютърните кабинети, класните стаи и в новия физкултурен салон с  фитнес уреди. В 14,00 часа с любезното съдействие на НЧ „Съединение 1875“ на сцената унгарските  ученици показаха традиционни техни народни танци, изпяха много песни, придружени със страхотна хореография и изпълниха откъси от свои мюзикъли. А театрална трупа „Мечтание“ ги поздрави със стихотворения на известни унгарски поети и с български танци – народни и модерни. Концерт-спектакълът завърши с размяна на подаръци и с право българско хоро, на което всички с усмивка доказаха, че езикът, културата, народността и границите нямат значение щом съществува истинското приятелство.

Снимки


II място в Районно състезание МПО „Млад огнеборец“ 2013г.

На 19 април 2013г. учениците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение  от  V, VI, VII клас с ръководители г-жа Н.Иванова и г-н П. Бекирски завоюваха второ място в Районното състезание за „Млад огнеборец“ в град Пловдив. Поздравления за Елеонора Попова, Кръстьо Манчев, Георги Маринчешки, Калия Гърбева, Симеон Търпанлийски, Памела Шуманска, Ангел Кенлешев, Райко Алов, Мартин Клинков, Атанас Камарски, Мария Енчева.

Снимки


На 17 април 2013г. в СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се проведе тренировъчно практическо занятие- „Евакуация при земетресение“.

Снимки


Конкурс за мултимедиен проект на тема „Жените в космоса“

Миглена Михайлова и Лазарина Панова, ученички от XI клас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение, взеха участие в конкурс, посветен на 50-годишнината от полета на първата жена в космоса Валентина Терешкова, организиран от Младежки център град Хасково. Те се състезаваха с още 41 мултимедийни презентации. Не заеха призови места, но обогатиха знанията си и натрупаха полезен опит! Новини от награждаването може да прочетете тук. Презентациите им може да разгледате  тук.


Самостоятелна изложба от рисунки на Николета Богданова от VII а клас е аранжирана на I етаж в Централна сграда на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение. Заповядайте да разгледате и да се насладите на таланта на нашата ученичка!


На 28 март 2013г. учениците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение  показаха своите умения да пеят, танцуват, рецитират, рисуват, разсмиват. Пред препълнената зала свои съученици, родители и гости те доказаха, че заслужават оскари за невероятния си талант. Всички много се наслаждавахме и се забавлявахме. Поздравления, мили деца!

ДЕНЯТ НА НАШИТЕ ТАЛАНТИ!


„Празник на буквите“

На 26 март 2013г. и първокласниците от класа на г-ца Цветелина Тютюнджийска показаха на своите родители, близки и гости, че „вече са грамотни“. Децата получиха подаръци от Зам.Кмета на Община Съединение – г-н Георги Трендафилов и от Ръководството на СОУ. Поздравления и успех в дългия и нелек път на образованието, мили деца!

Снимки


Състезание „Английски за знаещи“

На 23 март 2013г. ученици от IV и VII клас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение взеха участие в Областното състезание на ЧСОУ „Дружба“- град Пловдив – „Английски за знаещи“. Преподавателите им – г-жа Тодорка Караиванова и г-ца Вергиния Динкова, усърдно подготвиха децата и засилиха мотивацията им за старателно изучаване на английски език. Пожелаваме „Успех!“ и още изяви!

Снимки


„Празник на буквите“

Първокласниците на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение вече с гордост могат да изрекат думичките „Ние вече сме грамотни“. На тържество днес те показаха своите знания и желанието си да продължават да се образоват. Техни гости бяха г-н Руменов- Кмет на Община Съединение, г-н Вълков- Председател на Общински съвет, г-жа Кичукова – Директор на СОУ, г-жа Тодорова – пом.директор на СОУ, учители, родители и близки. Децата получиха и подаръци за усърдната си работа през годината. Браво, първокласници! Браво и на класните ръководители!

Снимки


21 март е Ден на поезията. По инициатива на НЧ „Съединение 1875“ на 20 март 2013г. в Час на класа  г-жа Анета Атанасова представи пред учениците от VIII-XII клас открит урок с презентации на тема „Любовта и поезията“. Г-жа Марияна Килимперова, която завежда Библиотеката към НЧ, прочете на учениците избрани свои любими стихотворения. Г-н Стоян Енчев, старши възпитател в СОУ, рецитира свои авторски стихове, с които възхити всички присъстващи. 

Снимки


На 21 март 2013г. в Пленарна зала на Община Съединение се проведе Конкурс за рецитатор, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Ученици на СОУ „Христо Ботев“ също взеха участие.

Призовите места заеха:

Възрастова група III клас – 1 място за Мария Търпанлийска

Върастова група IV  клас- 1 място за Петя Семерджиева и 2 място за Спас Алов.

Възрастова група VI-VII клас – 1 място за Красимира Толева и 2 място за Никол Ликова.

Като специална награда на НЧ – индивидуално представяне на конкурса за революционно слово в Оборище ще замине Петя Семерджиева. Поздравления за талантливите ни рецитатори!

Снимки


Състезание „Обичам математиката“

На 16 март 2013г. в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”- град Пловдив с подкрепата на Съюз на математиците в България– град Пловдив организираха  математическо състезание  “Обичам математиката”. Г-жа Борислава Енчева подготви учениците от VII клас и те показаха много добри резултати. Поздравления за успешното представяне  на Гергана Рошлева, Николета Богданова и Теодора Дараджанска от VIIа   и Гергана Кацарска, Николета Трахнова и Радостина Кръстева от  VIIб клас.


По инициатива на г-жа Таня Балканска, преподавател по Изобразително изкуство, и тази година в Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“- град Пловдив бяха изложени еди от най-добрите рисунки на ученици от СОУ „Христо Ботев“ – град Съединение. Изложбата  ще остане до края на месец март. Поздравления за младите ни художници и за г-жа Балканска!

Снимки


СОУ „Христо Ботев“- град Съединение ОРГАНИЗИРА

ДЕН НА ТАЛАНТА на 28 март 2013г.!

Всеки желаещ да изяви своя талант: да пее, да рисува, да танцува, да рецитира или да сподели други свои умения, може да се запише за участие до 15 март 2013г. при своя класен ръководител.

Очаваме с интерес всички неизявени таланти в училището ни да блеснат пред нас със своята уникалност и оригиналност!

DEN NA TALANTA


На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война.
Николета Богданова от VII а клас изработи специално за празника рисунка. Учениците от III клас поднесоха тържествена програма пред децата от начален етап.
Възпитаници на СОУ „Христо Ботев“ – град Съединение взеха участие в тържеството, посветено на 135 години от Освобождението на България, организирано от НЧ „Съединение 1875“.
В днешния ден да се почувстваме горди, че носим името „българин“ и да го пазим достойно и ненакърнено с думите и делата си!
Честит празник!

Снимки


Учениците от СОУ „Христо Ботев“- град Съединение подготвиха специални изложби с рисунки и ръчно изработени мартенички за посрещането на Баба Марта. Шестокласнички заедно с г-жа Кичукова- Директор на СОУ „Христо Ботев“ поздравиха с мартенички Кмета на Община Съединение г-н Георги Руменов и цялата администрация. Взеха  участие и в инициативата на НЧ „Съединение 1875“ за украсяване на мартенско дърво. Ръководството на училището приветства своя колектив  с мартенички и пожелание за здраве. Всички ученици и екипът на училището лично получи мартенички от г-н Атанас Вълков – Председател на Общински съвет. В начален курс  отбелязаха празника с тържество на Подготвителни Групи, изложба и традиционно прескачаха огън за здраве.

Снимки


На 30 Януари 2013 год. във ІІ б клас с учител г-жа Маша Енчева се проведе открит урок по Околен свят на тема : „Промени в природата.“

Снимки


В часовете по ДТИ и Клуб „Приложни изкуства по проект „Знаещите и можещите успяват“ г-жа Иванка Габровска заедно с учениците от V, VI и VII клас създават изящни и красиви

Пролетни картички, Картички кливинг и Мартенички


На 19 февруари 2013г. се навършват 140 години от Обесването на Великия син на България – Васил Левски. Своята признателност и поклон учениците от СОУ „Христо Ботев“ изразиха като представиха кратка програма в НЧ „Съединение 1875“. Ръководството на училището поднесе венец пред паметната плоча на Апостола.

Снимки


По инициатива на Ръководството на СОУ „Христо Ботев“  празникът Свети Валентин  беше отбелязан по нетрадиционен начин. В специална романтична кутия всеки ученик пусна своята валентинка до любим човек, приятел, учител. В голямото междучасие  се събрахме и всяка валентинка достигна до своя получател с много емоции и настроение. За учениците от горен курс инициатори от Община Съединение и доброволците към БЧК  организираха игри с викторини, бяха раздадени балони и полезни пожелания за безопасна любов.

Снимки


Ученици от IV и V клас създават проекти по Английски език в часовете при г-жа Тодорка Караиванова, с които затвърждават своите знания.

Снимки


На 6.02.2013г. учениците от XI кл. – Миглена Михайлова, Таня Кунтова, Божидара Шахънова и Венцислав Влаев, артистично представиха пред своите съученици в часа на класа етюд на тема: „Стопаджии” по сценарий на г-жа Анета Атанасова – председател на Народно читалище”Съединение”.

Учениците посрещнаха с голям интерес събитието и се включиха в дискусията, предизвикана от засегнатите в кратката постановка теми – за приятелството, самоубийството, наркотиците.

Г-жа Анета Атанасова провокира интереса на единадесетокласниците с модерния подход – свързан с театър”Диалог”, по който ги  накара да изразят личното си мнение.

Учениците от XI клас и класният ръководител – Чудомира Атанасова изказват благодарност на г-жа Анета Атанасова за любезното съдействие.

Снимки


5 февруари 2013г. – Международен Ден за безопасен Интернет – „Онлайн правата и отговорностите на младите хората“

Отбелязва за десета поредна година по инициатива на Програма „Безопасен интернет“ на ЕК и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. Обхваща 100 държави в шест континента, включително и всички 27 държави членки на Европейския съюз. От 13:00 до 16:00 часа на 5 февруари ученици от цялата страна ще могат да следят на живо в интернет от Зала „Изток“ в Народното събрание дискусиите на първия по рода ТийНЕТ Парламент (състои се от 10 делегати-ученици), посветен на международния Ден за безопасен интернет.

В СОУ „Христо Ботев“ град Съединение отбелязваме Деня с беседа в часовете по ИТ и специално изработени рекламни брошури.


На 13 януари се навършиха 150 години от рождението на Алеко КонстантиновОсвен с поредицата си истории за Бай Ганьо – дребен търговец на розово масло, тръгнал да забогатява чрез търговия и политика, Константинов е известен с пътеписите и фейлетоните си. По инициатива на НЧ „Съединение 1875“ годишнината беше отбелязана и в СОУ „Христо Ботев“  на 30 януари 2013г. в Час на класа при VIII-XII клас. Организиран беше конкурс  за виц, скеч и есе на тема „Бай Ганьо днес“. Учениците от VIII клас представиха забавни истории  за Бай Ганьо  под формата на скечовеМарин Димов  от клас разказа вицове и спечели сърцата на съучениците си. А ученичките от XI клас Мими Козарева, Таня Кунтова, Миглена Михайлова и Божидара Шахънова написаха есета, в които разкриха своя поглед за  „Байганьовщината днес“. Г-жа Анета Атанасова от НЧ представи филмче -презентация за Алеко Константинов и кратък откъс от филма „Бай Ганьо“. Всички участници получиха грамоти и награди, а публиката много се забавлява.

Снимки


През първи учебен срок на 2012/2013 година учениците от I до VII клас  създаваха различни рисунки в часовете по Изобразително изкуство  при г-жа Таня Балканска. Изложбата е подредена в Пленарна зала на Община Съединение, където ще остане до края на месец февруари. Заповядайте и разгледайте творбите на нашите малки таланти!

Снимки


На 23 януари 2013г. в СОУ „Христо Ботев“ се проведе тренировъчно обучение „Евакуация при пожар“

Снимки


16 януари 2013г. – Театър форум „Да предадеш ли приятел?“ в IX клас

Снимки


Възпитаници на СОУ „Христо Ботев“ и тази година участват в традиционния за град Съединение обичай „Куди“ 2013г. Гордеем се с  желанието ви да съхранявате и  поддържате тази традиция! Да сте живи и здрави  и предавайте в поколенията този обичай!

Обичаят „Куди“е зимен мъжки обичай, в който участници са само млади момци и отразява отношението им към трудолюбието и готовността им да се включат в хайдушкото движение (в миналото). Това е отразено и в дрехите, с които се обличат: калпак с койло, типични за воеводи на чети, селехлъци за оръжието, паласки или кутии за съхранение на барут и др. Участниците в обичая се украсяват с кенарени кърпи, извезани от близки момичета, специално изработени огърлици от мъниста, бръшлян по калпака и малко огледало, в което да се оглежда любимата.
Обичаят се състои в обхождане по домовете на момичетата, което се прави, за да се покажат напетите момци, здрави и силни. Така е възможно младежите да посетят домовете на любимите девойки, да се запознаят с близките и да покажат отношението си, което се изразява с надиграване и младежки закачки.
Вървейки по улиците от дом в дом оркестърът свири, а момците пеят песента „Бели коне ходят“.
Обичаят „Куди“ трае два дни. Обхождането започва вечерта преди Васильов ден, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население.
Празникът има продължение на 20 януари (Ивановден по старому), когато момчешките групи, облечени с народни носии, обикалят със сурвакарски песни по улиците и с менче вода и китка ръсят за здраве всеки срещнат. Забавни са закачките, когато срещнат момиче, защото освен, че я ръсят за здраве, водачът трябва да грабне момата, да я вдигне на високо и да извика „У-па“.
„Бели коне ходят“ (песен на Сурвакарите – Кудите)
Хей, хей, хей,
Покрай Дунав ходят, мамо,
Покрай Дунав ходят.
Хей, хей, хей,
Млади българчета, мамо,
Млади българчета.
Хей, хей, хей
Бели коне водят, мамо,
Бели коне водят
Хей, хей, хей,
Бели и червени, мамо,
Бели и червени.
Хей, хей, хей
И си дума думат, мамо,
/тихом казват/
И си дума, думат
Хей, хей, хей,
Цар Милан да хванат, мамо,
Цар Милан да хванат
Хей, хей, хей
Глава да му вземат, мамо,
Глава да му вземат
Хей, хей, хей
Чаша да направят, мамо,
Чаша да направят
Хей, хей, хей
Чаша сребърница, мамо,
Чаша сребърница
Хей, хей, хей
Вино да си пият, мамо,
Вино да си пият.
Хей, хей, хей
Вино и ракия, мамо,
Вино и ракия.
Хей, хей, хей
Да ни е честит празника!

Снимки


На 9 януари 2013г. при съвместна работа на НЧ „Съединение 1875“ и СОУ „Христо Ботев“- град Съединение  в Час на класа в Х клас  се проведе театър форум  на тема „Опасностите в Интернет“.

Трима ученика представиха пред съучениците си кратка сценка, в която две гимназистки опознават света на Интернет и срещат различни хора там. Засегната бе и темата за дете с един родител и втори-„пастрок“ и стремежът чрез материални подаръци да се купи обичта на детето. След това всички ученици размишляваха върху темата и даваха свои версии за продължаване на ситуацията. Коментираха свои действителни преживявания и такива на техни приятели. Изгледаха и откъс от филм, в който се повтаря разиграната от тях пиеса.

Гости на Х клас с класен ръководител г-жа Даниела Недялкова бяха г-жа Кичукова (Директор), г-жа Тодорова (Помощник-директор) и г-жа Анета Атанасова (Директор на НЧ „Съединение 1875“).

Снимки


6 януари 2013г. – 165 години от рождението на Христо Ботев!


На 15 декември 2012г. се състоя Общински кръг на Олипиадата по математика. Ученици от IV до XII клас упорито се трудиха над решаването на трудните задачи. Успех, деца!


Нашият календар за новата 2013 година!


Институции, спонсори и приятели ни поздравиха с картички  за Коледа


„ЗА ДЕЦАТА С ЛЮБОВ…“ Една съвместна инициатива на НЧ „Съединение 1875“, Общинска администрация, СОУ „Христо Ботев“, НУ „Любен Каравелов“, ДЯ „Недялка Шилева“, ЦДГ „8-ми март“, Демократичен съюз на жените, фирми, граждани на Община Съединение

Коледни изненади на учениците от VI а клас за Коледния базар

Коледни картички 2012г., създадени в час по Изобразително изкуство


В часовете по ДТИ и с групите, сформирани по проект „Образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства“, г-жа Иванка Габровска и учениците от V, VI и VII клас на СОУ „Христо Ботев“ изработиха красиви новогодишни играчки – ръчна изработка с техника декупаж.

Снимки


Асоциация „Голям брат-голяма сестра“ организира конкурс за рисунка на тема „Едно добро дело“. В областното състезание взеха участници от всички училища в област Пловдив. На 5 декември 2012г. в тържество пред Община Пловдив бяха отличени трите най-добри рисунки.

Гордост за СОУ „Христо Ботев“- град Съединение донесе третокласничката Петя Николова, която спечели едната от тези престижни награди.  Тя получи комплект за рисуване и безплатен обучителен курс по изобразително изкуство в град Пловдив.

Поздравления, Петя и много творчески успехи занапред!

Снимки


На 5 декември 2012г. при съвместна работа на НЧ „Съединение 1875“ и СОУ „Христо Ботев“- град Съединение  в Час на класа в VIII клас  се проведе разговор на тема „Семейни отношения“ под формата на театър форум.

Няколко ученика представиха пред съучениците си кратка пиеса, в която едното дете е пренебрегнато от другите. След това всички ученици размишляваха върху семейните отношения и даваха свои версии за продължаване на ситуацията.

ости на  VIII клас с класен ръководител г-жа Татяна Лулкина бяха г-жа Тодорова (Помощник-директор), г-жа Дребчева (Учител по БЕЛ), г-жа Иванова (Учител по ФВС) и г-жа Анета Атанасова (Директор на НЧ „Съединение 1875“).

Тази добра практика предстои да се проведе и сред другите класове върху теми, които вълнуват подрастващите.

Снимки


Начало на Коледния базар – 11,00 часа.


На 30 ноември 2012г. учениците на СОУ  „Христо Ботев“ град Съединение участваха в Есенен спортен празник. С много настроение и спротен дух те се забавляваха и играха, спечелиха грамоти и награди за постиженията си.

Снимки


На 28 ноември 2012г. доброволци от ЦОП Съединение гостуваха на учениците от 8-12 клас на СОУ „Христо Ботев“. Инициативата беше по повод 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. С интересна беседа и игра с въпроси те запознаха младежите с опасностите и рисковете от заразяване с опасната болест. Информационни брошури и листовки, и презервативи с послание за благоразумие, бяха раздадени на присъстващите.

Едно различно представяне на проблема, едно иновативно и разчупено като игра дискутиране …и всичко с една цел- да бъдат разумни и да се пазят младите хора!

СнимкиНа 18 ноември 2012 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за нашите деца. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.
На този ден нека изкажем своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите и спасителите – към всички, които се борят за живота на пострадалите при пътно-транспортни произшествия.

В СОУ “Христо Ботев” град Съединение с цел  запознаване на учениците със смисъла и значението на това възпоменание, се проведоха радиопредаване и беседи, в които те да споделят случаи на пътнотранспортни произшествия, в които са били участници или на които са били свидетели.
Нека всички институции, неправителствени организации и участници в движението с повече воля и упоритост обединим усилията си и работим за нова култура в движението, за по-безопасни пътища, за по-добро и сигурно бъдеще!


         Днес – 1 ноември 2012г., е празник за всички нас!

Новата сграда на СОУ „Христо Ботев“ град Съединение беше тържествено открита от премиера на Република България – г-н Борисов и министъра на образованието – г-н Сергей Игнатов. Размерът на инвестицията, която е финансирана от МОМН, е 1 000 000 лева. Сумата е предоставена за строително – монтажни дейности и обзавеждане на сградата.

Г-н Борисов разгледа новата сграда, пожела здраве на учениците и учителите и връчи разрешителното за ползване на училището на директорката г-жа Йорданка Кичукова. В словото си премиерът поздрави екипа на училището за спечеления проект на стойност 103 244 лева „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“.

Г-н Борисов и г-н Игнатов връчиха ежегодната награда „Константин Величков“ за високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование на осем учители от цялата страна. Всеки от тях получи плакет, грамота и парична награда от 1000 лева.


П Р О Г Р А М А

    01.11.2012г. –  Ден на народните будители и откриване  на новата сграда  на СОУ”Христо Ботев”, гр.Съединение

10.30ч. – 10.45ч.     Учениците, техните родители и гостите се подреждат на указаните места в двора на училището;

10.45ч. – 11.00ч.     Посрещане на официалните лица

11.00ч.                    Начало. Литературна програма.

11.35ч.                    Водосвет.

11.45ч.                    Приветствия на официалните лица.

12.00ч.                    Прерязване на лентата и откриване на новата учебна сграда.                                                                

12.10ч.                   Програма в сградата на училището:

                     – презентация във фоайето на втория етаж, свързана с Деня на народните будители (само като фон);

–  посещение на учителската стая и на класните стаи.


            Уважаеми дами и господа!

            Уважаеми дами и господа!

            Учители!

            Скъпи, родители!

            Мили деца от подготвителните групи, скъпи първокласници, ученици!

            Честит ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН – най-вълнуващият ден за българското училище!

            Първият учебен ден е много специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието и образованието.

            И тази есен училищните врати се отварят празнично, за да посрещнат малките и големите ученици, учителите и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца и внуци.

            Днес навсякъде училищните дворове са изпълнени с радостни и щастливи усмивки, с празнични букети, с детски глъч.

            Най-вълнуващ е празникът за първокласниците, които с вълнение и притеснение ще прекрачат прага на родното училище. На тях пожелавам незабравими дни, успешно усвояване на тайните на науката и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно. Поставете добро начало на вашето обучение, за да се радвате на добри плодове в края му.

            Вълнуващ е празникът и за всички ученици.

            Скъпи ученици, лятната ваканция свърши. Започват дълги дни, изпълнени с уроци, контролни, класни и разбира се с интересни игри. Приемете ги като условие за проява на вашата воля и упоритост, на жаждата ви за нови знания. И бъдете спокойни – до вас са вашите учители. Пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели.

            Скъпи ученици, поздравявам ви най-искрено и сърдечно с „добре дошли” на първия учебен ден и ви уверявам, че тази учебна година ще завършите в новото 16-класно училище, защото ни делят броени дни до влизането в новата сграда.

            Скъпи учители, на вас пожелавам неуморно да създавате и пазете богатството на нашето училище – неговите възпитаници! Желая ви здраве, духовни сили и упоритост, за да преборим трудностите и да получим заслужено удовлетворение от добре свършената работа. Нека любовта на децата ни бъде най-ценният дар за труда ни.

            На вас, родители, пожелавам да бъдете по-близо до децата си, за да ги подготвяте заедно с техните учители за предизвикателствата на живота.

            Днес е вашият ден, скъпи учители и ученици!

        НА ДОБЪР ПЪТ!

Йорданка Кичукова,

Директор на СОУ „Христо Ботев” град Съединение

Снимки от тържеството


Поздравителен адрес от Министъра на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов по повод първия учебен ден.

Поздравителен адрес


На 5 септември 1885 г. в с. Голямо Конаре по инициатива на Продан Тишков — Чардафон, запален деец за съединението на България, е сформирана дружина, чиято първоначалната цел била да е една от ударните сили на Съединението, което тя изпълнила с чест. Главната цел  била  да се слеят само двете Българии – Княжеството и Източна Румелия, под скиптъра на княз Александър І Батенберг. Знак за Съединението дават черковните камбани. В град Пловдив пристигат много селски доброволчески чети, като най-голямата и добре организирана е Голямоконарската. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация. Съедининският акт дава само една жертва – в Пловдив загива капитан Райчо Николов.

Новината за Съединението достига до княз Батенберг още на 6-ти септември. На 8-ми септември, в Търново, той издава специална прокламация до българския народ, в която декларира:

“…аз  признавам Съединението за извършено и имам намерението отсега  нататък  да  се  наричам  княз  на  Северна  и  Южна  България…”

Днес тогавашното Голямо Конаре носи гордото име Съединение, а датата 5 септември е обявена за празник на общината. Честит празник, съграждани!

Ръководството, колективът и талантливите деца на СОУ „Христо Ботев” град Съединение се включиха в тържествата, посветени на празника.

Снимки


„Новото училище ще се превърне в център на тържествата за 1 ноември -Денят на народните будители“ – това сподели министър Сергей Игнатов на посещение в град Съединение на 31 август 2012г., където провери докъде е стигнал ремонта на училището.

Прочетете тук