Архив Новини 2015/2016

30062016-1ПРИЕМ В ПЕТИ КЛАС ЗА НОВАТА УЧЕБНА 2016/2017 ГОДИНА

priem5 2016 2017priem5 2016 2017-2

24.06.2016г. – ДИПЛОМИ ЗА XII КЛАС

На 24 юни 2016г. дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение в дневна и самостоятелна форма с класни ръководители г-жа Ваня Ликова и г-жа Атанаска Селджикова получиха своите дипломи за завършено средно  образование от г-жа Йорданка Кичукова-Директор на училището! Поздравления! Успех и попътен вятър в живота!


20.06.2016Г.- ДИПЛОМИРАНИТЕ НИ ОСМОКЛАСНИЦИ
На 20 юни 2016г. осмокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Дора Кошева получиха своите свидетелства за завършено основно образование от г-жа Йорданка Кичукова-Директор на училището. Поздравления! Успех и в следващия етап от обучението ви!


18.06.2016г. – ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР НА ОСМИ КЛАС

17.06.2016Г. – ЗАВЪРШВАНЕ НА СЕДМИ КЛАС

Седмокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Галина Златева и г-жа Светлана Манчева отпразнуваха завършването на седми клас на 17 юни 2016г. с много танци, малко тъга и с пожелания за весела ваканция!


15.06.2016Г.- ЗАВЪРШВАНЕ НА ШЕСТИ КЛАС.
Успешно завършиха учебната година шестокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Цветанка Къцова. Отличниците бяха наградени с книги и грамоти.

Третокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева и възпитател г-жа Антоанета Митова отпразнуваха завършването на трети клас, а най-добрите през годината получиха грамоти и книжки.
Усмихната и безгрижна лятна ваканция!

На 19 юни 2016г. учители от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение взеха участие в Националния учителски събор в зала „Арена Армеец“-София, организиран от Министъра на образованието и науката г-жа Меглена Кунева.

19062016 sofia

17.06.2016г. – НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА!

На 17 юни 2016 г. се отбелязва Международният Ден за Спиране на Кибертормоза (Stop Cyberbullying Day).
Той е иницииран от англо-американската фондация Cybersmile (Киберусмивка) преди 4 години и се провежда ежегодно в третия петък на юни.
За България, фондация Човек Плюс популяризира този ден тази година за първи път. С него приключва ежегодната кампанията срещу тормоза в българските училища стартирала през февруари с Деня на Розовата фланелка.
Тази година фокусът на кампанията е Кибертормозът, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, и повечето училища и другите извънучилищни институции и органи го осъзнават в нужната степен като проблем, с който трябва да се справят.
Училищният Координационен Съвет към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи информационно в отбелязването на Деня за спиране на кибертормоза. В часовете по Информационни технологии бяха дискутирани зависимостите на подрастващите от Интернет, Фейсбук, мобилните телефони и онлайн игрите. Учениците изгледаха специална презентация със съвети за сигурност и безопасност в Интернет, както и интересен видеофилм за хакерските атаки.
Основни цели за популяризиране на Международния ден за спиране на кибертормоза са:
-повишаване на осъзнатостта от страна на учениците на кибертормоза и онлайн зависимостите;
-овладяване на знания, умения и нагласи от учениците за противопоставяне и справяне с негативните последствия от кибертормоза и онлайн зависимостите и тяхното намаляване в нашето училище;
-натрупване на положителен опит в областта на справяне с кибертормоза и онлайн зависимостите, който може след това да се използва през следващите години с работата със следващите випуски ученици.


14.06.2016Г.- ЕКОЛОЗИТЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА РАЗХОДКА В ПЛОВДИВ

Във връзка с празниците на природата през месеците май и юни, а именно: 22 май – Ден на биоразнообразието; 24 май – Европейски ден на парковете; 5 юни – Световен ден на околната среда; 8 юни – Ден на океаните; 17 юни – Световен ден за борба със сушата и пустините; 26 юни -Световен ден на риболова; 29 юни – Ден на река Дунав,
учениците от клуб „Екология“с ръководител г-жа Цветелина Трайкова посетиха Регионален природонаучен музей – Пловдив, Цар Симеоновата градина (градската градина), Римския стадион и други забележителности в Пловдив. Децата наблюдаваха и прожекция на пловдивския планетариум.
Полезна и много приятна образователна разходка! Браво!

ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

Първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение заедно със своите класни ръководители г-жа Спаска Ненчева, г-жа Маша Енчева и възпитател г-жа Галина Дингилева отпразнуваха завършването на първи клас, а най-добрите през годината получиха грамоти и книжки.
Весела лятна ваканция!


10 юни 2016г. – ЗАВЪРШВАНЕ НА 4 КЛАС

С чудесен спектакъл четвъртокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Божанка Камарска, г-жа Цветелина Трайкова и с възпитател г-н Иван Бахчеванов отбелязаха завършването си, като смело заявиха: „Това е нашата вечер!…
Сякаш вчера беше 15 септември, когато за пръв път си подадохме ръка и малките и неуверени момченца и момиченца прекрачиха училищния праг. Четири години по-късно ние сме пораснали и уверени млади хора – богати на знания, на умения и на приятели.“
Вечерта премина в танци, песни, веселие, но и сълзи, благодарности и трогателни моменти.
Весела ваканция!


8 юни 2016г. – ЗАВЪРШВАНЕ НА ВТОРИ КЛАС

С интересна презентация учениците от втори клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова и възпитател г-жа Милена Семерджиева показаха за пореден път колко много са научили през тази учебна година. Най – добрите рецитатори поздравиха съучениците и родителите си с прекрасни стихотворения. Всички ученици получиха своите бележници и застанаха горди до своите учителки за снимка.
Весела ваканция, мили ученици!


4-5 юни 2016г. – ЕКСКУРЗИЯ ПЕРПЕРИКОН-КЪРДЖАЛИ-ЗЛАТОГРАД-ХАСКОВО

На 4 и 5 юни 2016г. учениците от VI, X, XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководители г-жа Чудомира Атанасова и г-жа Цветанка Къцова проведоха двудневна екскурзия с маршрут: Перперикон-Кърджали-Златоград.


1 юни 2016г. – ЗДРАВЕЙ, ПЪРВИ КЛАС!

С много приятни и забавни изненади премина 1 юни-Международен ден на детето в СОУ,,Христо Ботев“гр.Съединение. На този ден се проведе тържество по случай изпращането на децата от двете подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“ в ПЪРВИ КЛАС. Класните ръководители-г-жа Таня Лулкина и г-жа Стойна Симеонова, както и специалните гости – г-н Атанас Балкански-Кмет на Община Съединение, г-жа Йорданка Кичукова – Директор на училището и г-жа Анета Атанасова-Председател на НЧ „Съединение 1875“, им пожелаха да са здрави и щастливи, да изживеят едно безгрижно лято на игри и веселие, за да се върнат отново на есен в класните стаи, жадни за нови знания.


2 юни 2016г. – ДЕНЯТ НА БОТЕВ!

Днес- 2 юни, отбелязваме 140 години от гибелта на Христо Ботев!

2 юни е забележителна дата, която е израз на почит и поклон на българската нация към великото дело на знаменития български поет, сатирик, журналист, издател и революционер Христо Ботев, дал младостта и живота си за бъдещето на родината и поколенията след него.

Днес е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

Ден, в който честваме една велика кауза за свободна и независима България!

Днес ще склоним глава пред подвига на героите от миналото, ще замълчим за минута под звука на сирените и  в мълчание ще се замислим за вечните стойности, върху които се градят държави, епохи, цивилизации!

Нека не забравяме, че сме потомци на Велики българи, които са живели в трудни времена, но въпреки всичко са имали идеали, които са следвали; умове и души, с които са разграничавали добро и зло; и сърца, избрали да следват пътя на величието! Да пазим заветите им и да се преклоним пред паметта им!

Патронният празник на училището ни беше отбелязан със следните инициативи:

Патронният празник на училището ни беше отбелязан със следните инициативи:

-Оформен кът  в централната сграда на училището с книги на Христо Ботев, рисунки и табла.

-Състезание „Силни и смели като Ботев“, организирано в часовете по Физическо възпитание и спорт.

-„Обичам родината си както Ботев“- запознаване на младите полицаи-доброволци от първото Детско полицейско управление с работата и обстановката в Полицейски участък-гр.Съединение. На срещата Началникът на Полицейски участък г-жа Фичева разказа за своята работа, запозна учениците със системата за проследяване на граждани. Полицейските инспектори от участъка показаха допълнителните атрибути към облеклото си, когато опазват обществения ред. Интерес предизвика и полицейската кола, включването на сирена, използването на радиостанцията.

-„Да се закълнем пред Ботев“-клетва на учениците от V-XI клас в Час на класа.

-Тържествена литературно-музикална програма под надслов: „2 юни – Ден на Ботев!“, в която г-жа Кичукова- Директор на училището, отправи поздрав към всички ученици и учители.

-Презентации за 2 юни от учениците от VI и VII клас и видеоклипове от IX клас, които са публикувани в сайта на училището.

-Курбан за здраве и благополучие.

Презентации за 2 юни тук


28 май 2016г. – СПОРТЕН РИБОЛОВ


27 май 2016г. – СЪСТЕЗАНИЕ ПО „ЗАЩИТА, БЕДСТВИЯ И АВАРИИ“


„АСПЕКТИ НА ПРЕХОДА МЕЖДУ IV И V КЛАС“

На 27 май 2016г. четвъртокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха на панорамна разходка в централната сграда на училището. На есен им предстои да прекрачат прага му – вече пораснали и по-отговорни. Разгледаха просторните класни стаи, стаята за занимания в ПИГ както и специализираните, добре оборудвани кабинети по Музика, Изобразително изкуство, Биология, Химия, Информационни технологии, Физическо възпитание, Готварство и Дървообработване. В края на разходката техният възпитател г-н Иван Бахчеванов им представи мултимедийна презентация за България. Бъдещите петокласници останаха възхитени от училището и с нетърпение очакват новата учебна година.
Мероприятието е част от вътрешно-квалификационното обучение на тема „Аспекти на прехода между начален и прогимназиален етап“, което е заложено в Плана за вътрешната квалификация на училището и се осъществява от настоящите ръководители на IV и V клас. По-рано – на 4 май, се проведе среща между класните ръководители и учителите, които ще преподават в V клас с цел споделяне на проблеми, опит и плавен преход на преподавания материал.

ЕКСКУРЗИЯ КАЛОФЕР-ГАБРОВО-ТРЯВНА-ЕТЪРА-ШИПКА

На 21 и 22 май 2016 г. ученици от V- VIII клас на СОУ “Христо Ботев”-гр.Съединение бяха на екскурзия с маршрут: Калофер-Габрово-Трявна-Етъра-Шипка.
Учениците посетиха Националния музей “Христо Ботев”, намиращ се в гр. Калофер – родния град на големия български поет и революционер, патронът на нашето училище-Христо Ботев. Музеят е разположен в парк “Ботевата градина” и е включен в Стоте национални туристически обекта- голяма част от учениците попълниха своите карти и отбелязаха посещението и на този обект с печат.
На 21 май се провежда ежегодния местен карнавал, посветен на годишнината от обявяването на Габрово за град, който тази година е под мотото „Няма такава държава, има такъв град“. Учениците видяха карнавалните фигури, с които се извършва шествие по улиците на града. С „Добре дошли и отишли“ екскурзоводката в „Дом на сатирата и хумора“ посрещна нашите ученици. Тя показа огромните зали с експонати-карнавални костюми; рисунки от конкурси; чанове за прогонване на злото; коте-което трябва да погалиш, за да ти каже дали ще се сбъдне желанието; зали с криви огледала и др.
Град Трявна ни прие за свои гости в изключително красивия Хотелски комплекс „Трявна“ в центъра на града. Уютът и гостоприемството в хотела заредиха емоционално петокласниците ни, а разнообразието от предлагани услуги- фитнес, сауна, джакузи, още повече ги привлече. Градът е една истинска приказка с възрожденска атмосфера-уникално красива гледка към Стара планина и кристално чист въздух. Часовниковата кула е символът на град Трявна и е построена през 1814г. Част е от единствения съхранен възрожденски архитектурен ансамбъл в страната – площад „Капитан Дядо Никола“. Точно в 22 часа прозвучава песента „Стройна се Калина вие над брегът усамотени…“ от баладата на Пенчо Славейков „Неразделни“ и група от учениците ни присъстваха на това уникално изпълнение. Учениците се разходиха и по Старинната улица, която е и пешеходна зона с къщи във възрожденски стил и музеи, от където си взеха и сувенири за спомен.
„Етъра“ беше следващата спирка в екскурзията. „Етъра“ е единственият по рода си етнографски музей на открито в България, разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от град Габрово. Представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство, с цел да се съхрани това огромно национално богатство от периода на Възраждането – втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. В музея разгледахме уникалната експозиция представена от архитектурни образци, обособени в Занаятчийска чаршия, жилищни интериори, различни действащи работилници – общо 50 обекта. Насладихме се и на българските фолклорни изпълнения, включени в XX СТАРОПЛАНИНСКИ СЪБОР “БАЛКАН ФОЛК 2016”.
И …. разбира се Шипка! Върхът, символизиращ героизма и самопожертвователните усилия за Освобождението на България от Османско робство. Над централния вход видяхме бронзовия лъв. Останахме без дъх, не само изкачвайки върха, но и от чудната гледката, която се разкри пред нас. Изпитахме гордост, патриотизъм и вълнение от това, че сме българи!
За доброто настроение на учениците ни се грижеше аниматорът – Юлияна, която направи малките моменти от екскурзията ни забавни и весели. Д-р Пейчева се грижеше за доброто здраве на децата ни. Перфектната организация беше направена от туристическа агенция „Антонов“ ЕООД-гр.Пловдив. Ръководители бяха г-жа Николинка Иванова, г-жа Даниела Недялкова и г-жа Русанка Киримска.
Екскурзията беше изключително полезна и много емоционална за учениците.


22 МАЙ 2016Г. – ДЕН НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

22 май е денят на биоразнообразието!
Учениците от клуб „Екология “ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Цветелина Трайкова отбелязаха този важен ден с изработени табла за защитените животни, растения и територии в България, с които да обогатят познанията на своите съученици.
Също изработиха Послания, в които описаха добрите си постъпки за природата, като призоваха и свои приятели да направят и те своите добри дела.
Сътвориха собственоръчно растения и животни от различни материали.
Поздравления!

24 МАЙ 2016Г.- Среща на поколенията  учители
Със среща на поколенията бивши и настоящи учители отбелязаха 24 май, един от най-светлите ни празници – Празника на българската просвета, култура и на славянската писменост
и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Празникът премина под мотото „След нас на този свят остава…“.
Идеята на организаторите от общинска администрация бе да демонстрират приемствеността между традициите и иновациите в училището,
които в продължение на десетилетия изграждат облика на учебните заведения на територията на община Съединение.

По този повод Кметът на община Съединение – г-н Атанас Балкански и зам. кметът на общината – г-н Ангел Къцов поканиха на празничен коктейл в сградата на общинска администрация бивши и действащи учители на по чаша вино, кетъринг и празнична торта.

Като финал на мероприятието всички учители поднесоха цветя на паметника на Недялка Шилева в гр. Съединение.

19.05.2016г. – СПОРТЕН ПРАЗНИК

На 19 май 2016г. за учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше организиран спортен празник. В начален етап се проведоха състезания по Народна топка, а за V-XI клас- Турнир по волейбол. Най-добрите класове получиха топки за награда. Бяха отличени и победителите в ‘Мистър Мускул“- тазгодишният носител на почетната титла е Данчо Димитров от VIII клас. Поздравяваме всички участници в днешните спортни надпревари.

17.05.2016г.- „Ваканция, здравей! “ в ПИГ – първи клас

Последният ден в ПИГ – първи клас на учениците от СОУ „Христо  Ботев“ с възпитател г-жа Галина Дингилева беше малък празник, изпълнен с много емоционални моменти! Децата, в трепетно очакване на летните дни, бяха развълнувани от предстоящите им любими занимания – игри с приятели, каране на колело и други. Наред с тях, те обещаха, че няма да забравят четенето и задачите!

До нови срещи във втори клас!

„ГРИЖА ЗА УЧИЛИЩНИЯ ДВОР“

Участниците в клуб „Екология“ с ръководител г-жа Цветелина Трайкова всеки месец  организират почистване и грижа за училищния двор и площите/териториите на и около него. В тези акции се включват и ученици,  които не са част от клуба,  но са съпричастни с мисията на еколозите. Поздравления за добрия пример, който давате! Бъдете все така отговорни и защитавайте вашия училищен двор чист и приятен за игри и отдих!


16.05.2016Г. -ОТКРИВАНЕ НА ДПУ

На 16 май 2016г. тържествено открихме Първото „Детско полицейско управление“ в СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-град Съединение. Петокласниците-доброволци бяха поздравени от старши инспектор г-жа Стойка Фичева- Началник на Полицейски участък-град Съединение при Районно управление на МВР –с.Труд и от г-жа Йорданка Кичукова – Директор на СОУ „Христо Ботев“. Пред гости, родители, учители и ученици беше представен екипът, който през следващите две години ще обучава младите полицаи. Доброволците положиха клетва и получиха от полицейските инспектори знака на Детското полицейско управление- специално изработени за тях шапки, фланелки, знамена и жилетки, на които е изобразена емблемата на ДПУ и девизът „ЧЕСТ и СПРАВЕДЛИВОСТ“. Г-жа Кичукова и г-жа Фичева приеха от малките полицаи плакети със знака на Детското полицейско управление.

Пожелаваме успешна реализация на стартиралата инициатива!


15.05.2016г. – АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИПУСК 2016


14.05.2016г.-ПОЗДРАВ ЗА 25г. ЮБИЛЕЙ НА ОБК „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 14 май 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение станаха част от един голям празник на патриотизъм, родолюбие и национални ценности – тържествен концерт-спектакъл по повод 25 годишнината от основаването на Общински комитет „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев.  На изключително празничната сцена  на НЧ „Съединение 1875“ нашите ученици още веднъж показаха завиден талант и съпричастност към общоградския живот на града ни. Монира Акил и Мария Ангелова под ръководството на г-жа Дора Кошева изготвиха специална дипляна за юбилея.

13.05.2016г. – „ПОСЛЕДЕН ЗВЪНЕЦ“ ЗА ВИПУСК 2016

Днес-на 13 май 2016г., удари последният училищен звънец за ВИПУСК 2016г. с класен ръководител г-жа Ваня Ликова!
Днес тържествено в присъствието на учители, родители и гости, изпратихме дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение.
Скъпи зрелостници от Випуск 2016,
желаем ви от сърце усмивки и успехи да съпътстват ежедневието ви,
здраве, късмет, щастие и любов да бъдат спътници в житейския ви път.
За Колектива на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше удоволствие да измине заедно с вас пътя на образоването и израстването ви!
Очакваме реализацията ви да е отлична!
Бъдете отговорни и достойни хора, с топли сърца, толерантни и трудолюбиви!
Нека всеки от вас отнесе със себе си частица спомен от Нашето училище, класната стая, учителите и приятелите!
НА ДОБЪР ПЪТ В ЖИВОТА, ВИПУСК 2016!


11 май 2016г. – „ПАРАД НА ХВЪРЧИЛАТА“ В ПГ

На 11 май 2016г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе „ПАРАД на ХВЪРЧИЛАТА“ с ПГа и ПГб. Парадът започна с вдигане на знамето и химна на Република България. Децата Петя Стойчева и Камелия Трахнова рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Под строй децата от двете подготвителни групи бяха изтеглени на физкултурната площадка и тичайки вдигнаха хвърчилата, направени от тях. За по-интересното провеждане бяха включени въртележки и балони. Родител беше изработил голямо червено хвърчило с дълга опашка. Няколко пъти децата преминаха физкултурната площадка под радостните погледи на гостите-родители, учители, директора и помощник-директора на училището. Децата от двете групи направиха голям кръг заедно с класните си ръководители- г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина и изиграха българско хоро.

Празникът завърши с игри с хвърчилата. На парада присъстваха 30 деца от подготвителни групи и 13 чевека възрастни-родители на децата. Участвали общо 43.


11 МАЙ 2016г. -ДА ПОЧЕТЕМ ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Днес  България отбелязва празника на Солунските братя-създателите на глаголицата. 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители- Светите равноапостоли Кирил и Методий, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването на празника със следните инициативи:

В централната сграда беше оформен тематичен кът с рисунки на ученици от г-жа Таня Балканска. В час на класа се проведе информационно радиопредавне за 24 май от г-жа Ваня Ликова. През целия ден  в междучасията имаше музикално оформление с български песни, подготвено от г-жа Петя Арабаджийска. В час на класа се проведе инициатива „Големите четат на малките“, в която доброволци- ученици от VIII, IX, X, XI клас четоха откъси от „История славянобългарская“ на малките ученици. Тържествено бяха наградени и отличени с грамоти от помощник-директора г-жа Таня Тодорова участниците в състезанието по БЕЛ за 7 клас  с ръководител г-жа Генка Дребчева. Отличени бяха и с грамоти участниците в „Маратон на четенето“, посветен на Световния ден на книгата и иницииран от г-жа Ваня Ликова и г-жа Чудомира Атанасова. С празнично шествие от учители и ученици се отдаде почит на Недялка Шилева-поднесоха се цветя пред паметника й в центъра на града, Петя Семерджиева от VII клас рецитира „Българският език“, а Мирослав Михайлов– „Азбучна молитва“.


9 МАЙ- ДЕН НА САМОУПРАВЛЕНИЕТО!

9 май- Денят не Европа, е ден, в който се провежда ученическо самоуправление в много български училища. Това се прави и във връзка с Националната програма на МОН: „Училището-желана територия на ученика“ с тема „Самоуправление и гражданско образование, извънкласна и учебна дейност“.
По инициатива на Комисията за гражданско образование, здравно образование и професионално ориентиране и съгласно Годишния план за работа в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, на 9 май се проведе Ден на самоуправлението.
В днешния ден младостта управлява СОУ „Христо Ботев“”- така както „утре” ще го прави с държавата.
Преди започване на първия учебен час, г-жа Ваня Ликова-председател на Комисията ГОЗОПО, прочете кратка информация по радиоуредбата за същността на 9 май като Ден на Европа и Ден на самоуправлението в училище.
Всички ученици от V до XII клас, много съзнателно и отговорно се включиха в самоуправлението. Учебните часове се провеждаха от ученици, по коридорите дежуряха ученици, изпълняващи задълженията на дежури учители, а директор и помощник-директор бяха ученици от XII клас: Директор- Янко Карагьозов, Помощник-директор-Даниел Клинков. В някои от часовете влизаха на посещение „директора“ и „помощник-директора” и контролираха учебния процес.
Целият ден премина изключително емоционално и ползотворно.

 09.05.2016Г. – ОБУЧЕНИЕ НА КВЕСТОРИ ЗА 7 КЛАС НВО

На 9 май 2016г. пом.-директорът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение г-жа Таня Тодорова проведе обучение на учители от училището във връзка с предстоящите изпити за 7 клас от НВО.

06.05.2016г. ОСВЕЩАВАНЕ ЗНАМЕТО НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

На 6 май 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ в град Съединение тържествено беше осветено знамето на клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. На събитието присъстваха г-н Кръстю Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“ и представители на комитета. Двете организации работим съвместно и се надяваме да продължаваме да участваме в обществения живот на града ни.


28.04.2016г. -ПРОЛЕТ В ПГ Б

Децата от Подготвителна група Б на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова посрещнаха идването на пролетния сезон с изработването на пъстроцветни корони от хартия. За най-светлия празник-Великден, те боядисаха яйца, за които подготвиха подходящи макети на зайчета. А хрупкавите моркови, с които закусват учениците по схемата „Училищен плод“ още повече допълниха свежестта на настъпващата пролет.


24.04.2016г. – МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУМАТА“


Пъстър, шарен Великден в ПИГ – I,II клас

През тази седмица, наречена Страстна и посветена на най-пъстрия пролетен празник, в следобедните занимания по интереси учениците от ПИГ- първи клас с възпитател г-жа Галина Дингилева и в ПИГ- втори клас с възпитател г-жа Милена Семерджиева изработиха декорация на Великденско дърво, с което украсиха класната си стая, пиленца от пластмасови лъжички, а на Велики четвъртък боядисваха яйца. Освен с традиционните техники, децата се запознаха и с техниките декупаж и печати от текстил.

Поздравления и пъстър на емоции Великден!

27.04.2016г.- ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 27 април 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с председател г-жа Дора Кошева, присъстваха на Общоградско юбилейно честване на 140-тата годишнина от Априлското въстание. Възрожденците поднесоха цветя на паметната плоча на Петко Стойчев Лапков-участник в Априлското въстание. Събитието беше инициирано от г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, който произнесе слово за участието на с.Голямо Конаре в Априлското въстание и за живота и делото на нашия съгражданин-Петко Ст. Лапков. Учениците Ангел Манчев и Иван Дулев поздравиха присъстващите с патриотични стихове.


„ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ“ 2016

През слънчевите дни на м.Април учениците от начален етап на СОУ ‘Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха планинския курорт Пампорово, участвайки в „Зелено училище 2016“. С ръководителите си – г-жа Маша Енчева, г-жа Божанка Камарска и г-жа Николинка Генчева, децата съчетаваха учебните занятия с приятни разходки в планината, игри и забавления.


„ВЕЛИКДЕН Е!“

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА VII КЛАС

27042016

Уважаеми родители на седмокласници,

На 27 април 2016г. (сряда) от 17.30 часа

в Централната сграда

на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

с родителите на учениците от VII  клас

във връзка  с предстоящото Национално Външно Оценяване!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

27 април 2016г. – „МЛАД ОГНЕБОРЕЦ“

Представителният отбор на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение завоюва второ място на Областното състезание „Млад огнеборец“ 2016г. Поздравления за отбора и ръководителите му- г-жа Николинка Иванова и г-н Ангел Дребчев.


23 април 2016г. – СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

Световният ден на книгата и авторското право-23 април, и тази година бе отбелязан в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи.

Г-жа Ваня Ликова-старши преподавател по български език и литература и завеждащ Библиотеката в училище, оформи „Кът, посветен на книгата“ и изнесе радиопредаване за Пътя на книгата и книгопечатането.

В училище беше организиран „Маратон на четенето“, в който с голям интерес се включиха ученици от пети и шести клас, като всеки ученик прочете, разказа или рецитира откъс от любима приказка, литературна творба или стихотворение.

С грамота и книга беше награден Николай Николаев Тояганов от VI Б клас като „най-четящ“ ученик, който обича да чете, има разностранни интереси и най-често посещава училищната библиотека.

Учениците, взели участие в Маратона на четенето, също ще бъдат наградени с грамоти.

Всички тези инициативи са и във връзка с Националния план за осъществяване на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015/2016 година, както и съгласно писмо на Началника на РИО-Пловдив и на Министерството на образованието и науката.

„ДНИ НА КНИГАТА В ПЪРВИ КЛАС“

По повод 23-ти април – Световен ден на книгата, учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“  с възпитател г-жа Галина Дингилева организираха три различни инициативи по време на следобедните занимания.

Първата инициатива нарекоха „Прочети ми приказка“. В нея се включи майката на Аделина, която зарадва децата с прочит на приказки от Андерсен. Благодарим искрено на майката на Ади, която прие радушно и отговорно поканата и беше наш специален гост! Ние от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изключително много държим на сътрудничеството с родителите – те са наши приятели и верни съюзници по пътя към възпитаването на отговорни и достойни личности!

Втората инициатива нарекохме „Как се правят книгите?“. Учениците от класа се запознаха с пътя на книгата от идеята на автора до книжарниците и изготвиха информационно табло.

Третата инициатива нарекохме „Да си направим книжка!“ Всички деца оцветиха илюстрации от любими приказки, които бяха събрани в обща книга, която нарекохме „Любими илюстрации от приказки“. Децата се запознаха с понятия като автор, художник, издателство и други, но преди всичко много, много се забавляваха!


19.04.2016г. – „МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

През месец Април проведохме „Маратон на четенето“ с учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Създадохме читалня на открито, където децата в приятна атмосфера преоткриха удоволствието от четенето.

Инициативата е заложена в Училищния и Националния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. СОУ „Христо Ботев”-гр.Съединение осъществява дейности по тази стратегия, които имат за цел насърчаване на четенето и повишаване на интереса към книгата и четенето.


22 април 2016г. – ДЕН НА ЗЕМЯТА

Във връзка с Деня на Земята – 22 април, в училището се проведоха следните мероприятия:
1.Изложба на изделия, изработени от природни материали, табла, посветени на замърсяването и опазването на околната среда. Участници са всички ученици на училището, а двете изложби са подредени и в двете сгради.

2.Клуб „Екология“ с ръководител г-жа Цветелина Трайкова, които инициираха кампания „Засади цвете, храст или дърво”.

3.Презентиране и изложба от учениците от клуб „Екология“ на тема „Рециклиране  и разделно събиране на отпадъци“.

4.Информационно радиопредаване за учениците от V-XII клас..

5.Изработване на презентации, видеоклипове и сайтове в часовете по Информационни технологии, които са качени в сайта на училището на адрес: www.sou-saedinenie.com

6.Изложба на рисунки и абстрактни композиции, изработени в часовете по Изобразително изкуство.

7. Изложба на дървени дъски, изрисувани с пирограф в часовете по ДТИ от учениците от V-VIII клас.

21.04.2016г. – ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНИЦИ

На 20 април 2016г. представители на издателство „Анубис“ презентираха пред учители от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение новите учебници за V клас във връзка с новия ЗУПО.

19.04.2016г. -Пробна матура по БЕЛ в 7 клас

На 19 април 2016г. учениците от VII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с преподавател г-жа Генка Дребчева решаваха тест и писаха преразказ с цел тренинг за предстоящото НВО по БЕЛ на 18 май 2016г. Инициативата е заложена в плана на МО на езиците и се реализира при засилен интерес от седмокласниците. Поздравяваме г-жа Дребчева за проведената подготовка!

18.04.2016г. – “ДА ЗАСАДИМ ЦВЕТЕ“

По повод Международния ден на Земята, учениците от клуб „ЕКОЛОГИЯ” проведоха залесителна акция в сградата на начален етап. Под ръководството на г-жа Цветелина Трайкова и с изключителната помощ Стоица Дългърски, младите еколози придобиха знания и опит в засаждането на растения. Дадоха пример на своите съученици и ги призоваха към опазване и грижа за околната среда.

16-17 април 2016г. – НАШИТЕ РОДОЛЮБИВИ МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ

На  16.04.2016г.в Театър Дом – паметник – Панагюрище се проведе ХIІ  НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ ЗА МЛАДИ  ИЗПЪЛНИТЕЛИ  НА  БЪЛГАРСКА  ПАТРИОТИЧНА ПЕСЕН- „РОДОЛЮБИE” ПАНАГЮРИЩЕ, 2016. Фестивалът е организиран от Община Панагюрище и е посветен на  140 години от избухването на Априлското въстание и 160 години от рождението на Райна Княгиня. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за 2015/2016 година. Негови цели са: Разпалване на родолюбиви чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, популяризиране на българската песен с патриотична насоченост; откриване и изява на млади таланти в певческото изпълнителско изкуство.

Музикалните таланти на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, които взеха участие в  XII-ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие 2016“, са Стела Вучева от Vб клас и Лидия Попова от VI a клас с ръководител-г-жа Петя Арабаджийска-преподавател по Музика.  Стела изпълни песните „Една българска роза“ и „Повей ветре“, а Лидия- „Хубава си моя горо“ и „Лудо мале“. Те представиха достойно СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение  в сериозната песенна надпревара, в която се включиха над 350 изпълнители. Поздравления и още много успехи на музикалната сцена и занапред!

15.04.2016г. – „РЕЦИКЛИРАНЕ И РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ“

Учениците от клуб „Екология“  с ръководител г-жа Цветелина Трайкова представиха презентация на тема „Рециклирането и разделното събиране на отпадъци“. Еколозите предадоха информация за процеса на рециклиране и показаха нагледно как трябва да се осъществява разделното събиране на отпадъци. Изтъкнаха ползите от тези процеси и призоваха всички към този разумен начин за изхвърляне и използване на материалите. За да покажат, че материалите могат да се използват многократно, те представиха и изложба. Инициативата е свързвана и с отбелязването на 22 април – Денят на Земята!

Поздравяваме младите еколози за добрия пример за подражание, който дават с действията си  с цел опазване на нашата планета Земя!

14-20.04.2016Г. – ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК

На 14 април 2016г. учениците от начален етап се състезаваха оспорвано в щафетните игри, организирани в пролетния спортен празник. За победителите имаше награди, а приятните емоции и спортното настроение беше за всички. Поздравяваме шампионите и всички участници в спортния празник!

С вълнуващи спортни емоции и настроение на 20 април 2016г. учениците от V-XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се състезаваха и забавляваха в Пролетния спортен празник. Интересните щафетни игри за скачане и сръчност, както и дърпането на въже, отличиха по-бързите, по-ловките и по-силните сред класовете. За поредна година за момчетата от горен курс се проведе и състезанието „Мистър Мускул“. Очакваме с нетърпение обявяването на победителите и връчването на наградите в следващите дни. Поздравления за всички участници в празника!

13.04.2016г. –МАСКИ В ЧАС ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Учениците от III клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Изобразително изкуство с преподавател г-жа Таня Балканска интересни маски на котенца, кучета, жабки, костенурки и други любими животни и герои. Ще познаете ли кой-кой е?


7-8-9.04.2016г. ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР

На 7,8 и 9 април 2016г.  ученици от VII и VIII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение взеха участие в обучителен семинар на тема „ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯ И ЗАВИСИМОСТИ“. Мероприятието е организирано от МКБППМН към Община Съединение съвместно с ЦОП-Съединение и Детска Педагогическа стая към ПУ-Съединение. Семинарът се проведе в с.Соколица, общ. Карлово. Теоретичните занятия, съчетани с ролеви игри и практически занимания обогатиха знанията на учениците за ПАВ, агресията, зависимостите и начините за противодействие. Не липсваха и забавните моменти, които оставиха емоционални и добри спомени у участниците.POLICE1

Детско полицейско управление предстои да бъде сформирано в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Членове на първото в града  Детско полицейско управление ще бъдат петокласниците на училището с класни ръководители г-жа Николинка Иванова и г-жа Даниела Недялкова.  Стартът на инициативата ще бъде даден на 16 май 2016г. в 12.00 часа. Продължителността на управлението ще бъде 2 години, като от м.Октомври 2016г. започва реализирането на действията.

Идеята е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за:

 • опазване на своя живот и този на приятелите си;
 • справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината;
 • своите права и отговорности пред обществото;
 • работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

 В учебната им програма са предвидени часове по безопасно поведение на пътя, курс по лична защита, оръжезнание, криминалистика, участие в полицейски проверки. Учениците ще преминат и лекции за справяне с агресията и за вредата от наркотиците.

Уважаеми родители на осмокласници,
На 20 април 2016г. (сряда) от 18.00 часа
в Централната сграда
на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение
ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА
с родителите на учениците от VIII клас
във връзка с Приема в IX клас
през новата учебна 2016/2017 година!
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
Информация за Приема след завършен VIII клас в паралелка с профил „ТЕХНОЛОГИЧЕН–СТОПАНСКИ МЕНИДЖМЪНТ“ в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение може да откриете в сайта на училището на адрес: https://sou-saedinenie.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-8-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81/
20042016RSR 8KL-1

Уважаеми родители,

На 18 април 2016г. (понеделник) от 17.30 часа

в сградата на Начален етап

на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

с родителите на деца в Подготвителни Групи

за новата учебна 2016/2017 година!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

rsreshtaPG

ТАЛАНТЪТ НА ЕДНА МАЛКА ХУДОЖНИЧКА

Галина Карагьозова е ученичка от V б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение и от малка обича да рисува. Талантът и не остава незабелязан- не веднъж участва в конкурси и изложби под ръководството на преподавателя си по Изобразително изкуство – г-жа Таня Балканска. И ето, че настъпи моментът, в който красивите картини на Галина да бъдат подредени в самостоятелна изложба в Библиотека „Иван Вазов“-гр.Пловдив. Инициативата е на г-жа Балканска, за което я поздравяваме! А на Галина пожелаваме нейни изложби да красят много зали не само в градовете на България, а и извън пределите й. Браво!

01.04.2016г. – ПРОЛЕТЕН ПИКНИК В ПИГ 1 КЛАС

Пикник „Диктовките отметнахме, задачите – решени и пикник ний си спретнахме от слънце вдъхновени!“
Днес учениците от първи клас с възпитател г-жа Галина Дингилева, вдъхновени от топлото пролетно слънце и по случай Първи април – ден на хумора и шегата, си организираха пикник в училищния двор по време на следобедните занимания по интереси. Пикникът премина в четене на приказки, похапване на любими храни, планове за предстоящата пролетна ваканция, много смях и игри!
Пожелаваме на всички слънчева и весела Пролетна ваканция!


30.03.2016г. – ДЕН НА ТАЛАНТА!

На 30 март 2016г. сцената на НЧ „Съединение 1875“ се превърна в арена на пъстър концерт-спектакъл „ДЕН НА ТАЛАНТА“ с главни актьори – учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. Безкрайно се забавлявахме, докрай да се удивлявахме, колко талантливи, дръзки, артистични и смели са нашите ученици.
Ожесточена беше надпреварата и всички ние- ръкопляскахме, подсказвахме,
на журито помагахме, справедливо да съди, най-талантливия да избере
ТАЛАНТ НА СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ да го нарече. А журито ни беше в перфектния състав: г-жа Петя Арабаджийска – нашата музикална вдъхновителка, ключът сол на нашия хор; г-ца Полина Ячкова – нежната душа на рисунката, майсторската ръка на четката и боите, владетелката на ритъма и балета, г-жа Анета Атанасова- ядрото на атома, наречен самодейност и читалищна дейност и Николета Трахнова- грациозната победителка от миналата година.
Грандиозният концерт-спектакъл завърши с изпълнението на авторски стихове на г-жа Таня Балканска- художник, поет, учител по Изобразително изкуство.
Връчването на наградите се осъществи на 1 април 2016г. в голямото междучасие от г-жа Таня Тодорова- пом.-директор в СОУ „Христо Ботев“. Бяха излъчени първо място – талант на училището за 2016 година във възрастовата категория от подготвителна група до четвърти клас – танцуващите момичета от III клас – Вероника Турсунска, Албена Довърджиева, Силвия Демирева и Алисия Методиева, а талант във възрастовата група от пети до дванадесети клас- Стела Вучева от V б клас. Бяха наградени и ученици за второ и трето място в тези категории.
Поздравления за всички таланти, за организаторите на събитието и за разкошната публика!

 

III-то МЯСТО В ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

На 26 март 2016г. представителен отбор от ученици V-X клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение взе участие в областен турнир по Тенис на маса в гр.Пловдив в зала „Стоянстрой“. Ръководители на отбора са преподавателите по Физическо възпитание и спорт г-жа Николинка Иванова и г-н Kостадин Апостолов. В оспорваната надпревара в категория V-VII клас нашите ученици завоюваха III място. Поздравления за достойното представяне!

28.03.2016г.-ПРОЕКТИ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК


27.03.2016г.-„ПРОЛЕТНО СЛЪНЦЕ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“

През изминалата седмица учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галина Дингилева посветиха следобедните занимания по интереси на настъпващата пролет! Създадоха си пролетен кът с ръчно направени пролетни цветя, щъркели и лястовички. Най-голям интерес и забавление у децата предизвика направата на слънце с отпечатъци от ръчички и снимка на всяко дете, което те сами нарекоха „пролетно слънце на приятелството“. Браво!

26.03.2016г. – ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ

На 26 март 2016г. с педагогическия персонал на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше проведено обучение на тема „Методика на разработване и използване на дидактически тестове“ с лектор доц. Красимир Спиров-преподавател в Технически университет в гр.София. Обучението е по Плана за квалификация на педагогическите специалисти и е във връзка с подготовката на училището за външното оценяване.


25.03.2016Г. – „БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е!“

На 25.03.2016г. учениците от 2-а и 2-б с ръководители г-жа Лиляна Попова, г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Милена Семерджиева отбелязаха Благовещение – празник на пролетта и благата вест. Учениците пресъздадоха възвестяването на благата вест на Богородица от Архангел Гавраил. По случай празника поздравление поднесе отец Атанас – енорийски свещеник в църквата „Свети Атанасий“. Учениците поздравиха жената – майка, християнката, която съумява да възпита у децата си вяра и уважение към българския род, език и традиции. Децата приветстваха настъпващата пролет и възраждащата се за нов живот и надежда, природа. С готовност и задоволство се включиха и родители на второкласниците, които участваха пряко в празника. Поздравления за вълнуващото тържество!


24.03.2016г. – „НИЕ СМЕ ГРАМОТНИ“

На 24 март 2016г. първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изнесоха пред своите родители, учители и гости тържествен спектакъл под мотото „НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ“. Децата представиха всяка буква от азбуката с оригинални стихчета, пяха, играха и рецитираха със светнали лица и радостни усмивки. С жадни за знания очи и с огромно желание, те изучиха всички букви през изминалата учебна година и вече се разделиха тържествено със своето обичано Букварче. Със своите изпълнения първокласниците убедиха гостите, че буквите са най-голямото чудо на света. Публиката ги възнагради с продължителни и заслужени аплодисменти. Техните учителки г-жа Маша Енчева, г-жа Спаска Ненчева и г-жа Галина Дингилева, развълнувани и щастливи от постиженията на своите малки възпитаници, ги поздравиха и им пожелаха нови успехи. Споделиха за трудностите, но изразиха и удовлетворението си от постигнатото.
Тържеството се превърна в празник на грамотността, на знанието, на успеха. За първокласниците това вълнуващо тържество ще остане незабравимо, защото те заявиха и доказаха, че са направили най-трудната крачка в живота – станали са грамотни.
Пожелаваме им вълшебното прозорче, което вече е отворено за тях, да не се затваря никога, да става все по-голямо и да растат умни и знаещи; да препускат неудържимо напред, понесени от крилете на своето детство, черпейки с пълни шепи от извора на науката и знанието.
Попътен вятър, мили първокласници!

23 март 2016г. -ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

На 23 март 2016г. учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение проведоха с класните си ръководители практическо занятие- „Евакуация при земетресение“. Час на класа започна с информационно разясняване за земетресението, последици от него и най-важното-какви трябва да са действията на учениците при настъпване на земетресение. След подаден сигнал – аларма, всички ученици успешно се евакуираха от сградата на училището и се строиха за преброяване на безопасно място.


22 МАРТ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА!

Еколозите от клуб „Екология“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Цветелина Трайкова отбелязаха „22 март – Световен ден на водата“.

Еколозите показаха сръчност, любознателност, иновативност  и информираност, реализирайки макети от глина, хартия, боя, тесто, торбички и т.н. Със своите макети на водни басейни и гейзери, с табела и информационно табло, те показаха важността на водата и призоваха за опазването и. Поздравяваме ви за добрия пример! Нека имате повече последователи, за да бъде опазван този безценен дар на природата-водата.


ИЗ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА ОТ ПГ Б

„И учим, и пеем, и заедно лудеем, но от всичко най-много да се забавляваме умеем“


АПЛИКАЦИИ ПО ПРИКАЗКА

Децата от Подготвителна група Б с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова много обичат приказките. Интересни апликации направиха те за приказката „Косе Босе“.


 

ПРОЛЕТ В ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ

С настъпването на пролетта, децата от ПГ Б с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова изработиха красиви пролетни картички.


„ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОЙТО НЕ ЯДЕ-ТОЙ ГОЛЯМ НЕ ЩЕ ДА ПОРАСТЕ“-

ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК ПО СХЕМАТА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“ ЗА ДЕЦАТА ОТ ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ


23.12.2015Г. КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО В ПГ Б


ГОТВАЧИТЕ ОТ ПЕТИ КЛАС

Все повече умения в готварството показват петокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. В часовете по Домашен бит и техника с преподавател г-ца Полина Ячкова те сготвиха вкусни пици, ароматни мекички, вълшебни мелби и пъстроцветни плодови салати. Браво!


18.03.2016г. – ТОРТИ ПО ДБТ

Учениците от V Б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение показаха своите кулинарни умения в часовете по Домашен бит и техника с г-ца Полина Ячкова и направиха вкусни торти с любими продукти. Браво!


21.03.2016г. -ДЕНЯТ НА ПОЕЗИЯТА

На 21.03 2016г. по случай Световния ден на поезията се проведе традиционния конкурс за най-добър рецитатор. И тази година организатор на конкурса беше НЧ „Съединение 1875“. Участниците бяха подготвени много добре, конкуренцията беше голяма. Във възрастова група 5-8 клас победителите от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение са: 1 място-Мария Търпанлийска от 6Б клас, на 2 място-Костадин Парнаров от 5Б клас, на 3 място – Николай Христов от 5 А клас. Поздравления!


18.03.2016г.- РЕЦИТАТОРИ

На 18.03.2016г. се проведе предварителния кръг на конкурса „Най-добър рецитатор“  в СОУ“Христо Ботев“. Децата се представиха чудесно и отново много затрудниха журито. Най-добрите ще представят училището ни във финала на конкурса, организиран от НЧ „Съединение 1875“ на 21 март- Денят на поезията.


ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ ОТ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Идва пролетта и учениците от първи клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галя Дингилева изработиха пъстри апликации с пролетни цветя! След минути, прекарани в оцветяване, изрязване и лепене, на белите листове грейнаха ярки нарциси и алени лалета! Браво! Нека пролетта да бъде за всички ви така цветна и богата на настроение, усмивки и добри дела!


„КАРТИЧКИ ОТ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ’

За деня на мама- 8 март, първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галя Дингилева изработиха в следобедните занимания картичка-поздрав за мама. Браво!

16.03.2016г. – „ПРОФЕСИЯТА ПОЛИЦАЙ“

На 16 март 2016г. гост на учениците от V Б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше г-жа Анета Атанасова- обществен възпитател към МКБППМН. Тема на лекцията беше „Професията полицай“, в която с образователен видеоклип, дискусия и беседа, учениците се запознаха с трудностите и опасностите, които крие тази отговорна професия. Петокласниците се включиха импровизирано като представиха скеч за полицаи и изиграха актьорски сцена на залавяне на крадци от полицаи.


16.03.2016г. – КУТИЯ „ПОДАЙ СИГНАЛ“

Училищният координационен съвет за справяне с тормоза между учениците в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение организира инициатива:

КУТИЯ “ПОДАЙ СИГНАЛ“ за сигнализиране на агресия.

Не се страхувай!

Напиши писмо и сигнализирай за преживяна или наблюдавана агресия!

Запиши името си, за да проверим сигнала!

Ще запазим твоята анонимност!

НИЕ можем да ти помогнем!

ЗАЕДНО СМЕ ПО–СИЛНИ!

Инициативата е във връзка с направено проучване сред учениците от V-XII клас и желанието им за поставяне на такава кутия за сигнали.

Кутията е поставена във фоайето на втори етаж в централната сграда на училището и очаква сигналите ви до 31.03.2016г.

 

12.03.2016г.- ВКУСНИ ТОРТИ ОТ ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ

Учениците от V А клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение приготвиха вкусни бисквитени торти в часовете по Домашна техника и икономика с г-ца Полина Ячкова. Раздел „Готварство“ е един от любимите за петокласниците-добиват опит, обменят кулинарни рецепти, изпробват нови техники на готвене и стават добри помощници на мама в кухнята.
Всичко изглежда много вкусно и красиво! Поздравления!

„КАРТИЧКИ ОТ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ’

За деня на мама- 8 март, първокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с възпитател г-жа Галя Дингилева изработиха в следобедните занимания картичка-поздрав за мама. Браво!

ПРАЗНИКЪТ НА МАМА В IБ КЛАС

Учениците от I Б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с  класен ръководител г-жа Маша Енчева тържествено отпразнуваха  8 март-Деня на майката. Първокласниците поздравиха своите майки със стихове и песни и ги зарадваха с красиви календари. Поздравления!


9.03.2016г. –  ЗДРАВНА БЕСЕДА В VI Б КЛАС

На 9 март 2016г. пред учениците от VI б клас здравна лекция на тема „Оказване на първа помощ. Изгаряния. Топлинен удар.“ изнесе медицинската сестра към училището Таня Дългърска.


9.03.2016г. – „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“-УЧЕНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 9 март 2016г. единадесетокласниците Мария Ангелова и Монира Акил изнесоха лекция пред учениците от V б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение на тема „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“ със специално подготвени презентация и информационни материали.  Петокласниците останаха доволни от полезната информация и съвети за различните видове наркотици. Инициативата е планирана по модул „Връстници обучават връстници“ от  Плана на Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците  и е с цел превенция и повишаване информираността за вредата от употребата на наркотични вещества.


08.03.2016Г.- КАРТИЧКИ КВИЛИНГ ОТ КЛУБ „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“

8 март-Денят на Майката!

8 март-Денят на Жената!

Жената е цвете, което расте и хубавее под нежни грижи.

Жената е цвете, което цъфти от любов.

Жената е сила. Тя избира.

Тя живее и дава чрез себе си живот.

Да сте здрави и щастливи!

Бъдете горди и недостижими!

Бъдете светлина и нежно цвете!

Бъдете цел, копнеж и трепет!

Бъдете мъдростта във времето!

Честит празник!

Изящни и красиви картички с техника „квилинг“  за 8 март създадоха участниците в Клуб „Приложни изкуства“ с ръководител г-жа Иванка Габровска. Браво!

Дванадесетокласниците създадоха колажи от снимки в часовете по Информационни технологии.


02.03.2016г. -ЗДРАВНИ БЕСЕДИ ВЪВ ВТОРИ КЛАС

Учениците от IIа и IIб клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изслушаха здравна беседа в час на класа на тема: Простудни заболявания. Вирусни заболявания. Здравословно хранене.
Лекцията изнесе медицинската сестра от нашето училище Таня Дългърска.


3 март- НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!
Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.
Под звуците на химна и други патриотични български песни, учениците от III клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, с ръководители г-жа Николинка Генчева и г-жа Милена Семерджиева, представиха рецитал, с който отново напомниха за славните родни герои, за делата им, за обичта им към родината.
Всички ученици с трепет и гордост следяха рецитала на съучениците си и аплодираха вълнуващите думи на г-жа Кичукова-директор на училището, с които тя поздрави всички присъстващи.
В централната сграда на училището Клуб „Млади възрожденци“ подготвиха исторически кът, посветен на Освобождението на България от турско робство. Участниците от клуба се включиха с поднасяне на венци в общоградското тържество по повод Националния празник на България.
Дванадесетокласниците изработиха колажи от снимки за 3 март в часовете по Информационни технологии.


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

За днешния празник- 1 март- учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха изложба от собственоръчно изработени мартенички. Децата от Подготвителни групи с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина бяха организатори на тържеството, в което освен рецитал с посрещане на Баба Марта,  децата изнесоха и пролетния вариант на „Дядовата ръкавичка“. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания . Традиционно ученици и учители на нашето училище  прескачаха огън.

Участниците в Клуб „Приложни изкуства“ с ръководител г-жа Иванка Габровска подредиха в централната сграда изложба с картички за 1 март, изработени с техника „квилинг“. Те участваха в украсяването на традиционното мартенско дърво в центъра на града. Отправиха и първомартенски поздрав към администрацията на Община Съединение с красивите си ръчно изработени  картички.

Ученици от училището ни – доброволци към Клуб „Единство“-Съединение към БМЧК-Пловдив закичиха мартенички на учители и ученици.

Благодарим за първомартенските подаръци-мартеници от Общинска администрация,  Общински съвет – град Съединение и НУ „Любен Каравелов“.

26.02.2016г. – ИНИЦИАТИВИ НА КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

Kлуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработи първия си кът във фоайето на централната сграда.

Първата инициатива, в която каним всички класове да се включат, е: оформяне на кът на тема: „Да възродим духа и гордостта си в съвременния XXI век“. Всички ученици могат да предоставят материали, свързани с личности и поводи от нашата история и настояще, с които всички се гордеем. Предложението е да бъдат оформяни кътове всеки месец по класове за различни личности по следния график: м.Март-V клас, м.Април-VI клас, м.Май-VII клас, м.Юни-VIII, IX, X, XI клас.

Втората инициатива: По повод 145 години от Априлското въстание и първата годишнина от основаването на клуб ‘Млади възрожденци“ в нашето училище, организираме КОНКУРС ЗА ЕСЕ ИЛИ СТИХОТВОРЕНИЕ на тема „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ-СИЛА И СЛОВА“.

Готовите материали да бъдат предадени в срок до края на м.Март 2016г. Наградените ще участват в екскурзия, организирана от ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение.

Трета инициатива: Клуб „Млади възрожденци“ организира КОНКУРС ЗА РИСУНКА на тема: „Бележити личности и събития от българската история“. Готовите материали предоставяйте на клуба. Срок: 31 март 2016г.


25.02.2016г. –  „БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ“

На 25.02.2016г. eкип от прокурори, следователи и полицаи, които извършват огледи и участват в разследвания по тежки пътни произшествия, изнасоха съвместна лекция за безопасно поведение по пътищата пред учениците от X и XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение.

Причината е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление. Целта е да се разясни на кандидат-курсистите до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и въобще неглижирането на правилата за движение. При представяне на темaта бяха показани и кадри от пътни произшествия. С цел по-широка информираност и разпространение, презентацията беше предоставена на училището ни и е качена в сайта на адрес www.sou-saedinenie.com  . Гостите споделиха своя богат, но горчив опит от ежедневните случаи на нелепи инциденти вследствие на употреба на алкохол ли неспазване правилата на движение по пътищата, които са отнели живота на много хора или осакатили други. Обяснени бяха и законовите санкции, които се налагат при нарушаване на ЗДП. Учениците задаваха въпроси и също споделиха свои преживявания или наблюдавани случаи.

Инициативата се провежда след подписано споразумение за сътрудничество в съответствие със сферите на дейност между Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив,  Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив и г-жа Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието.

На пътя всеки трябва да е отговорен, прецизен и подготвен,  защото това означава спасен човешки живот!


24.02.2016г.- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

И тази година ние- учениците и колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, се включихме в отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище – „ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“. Розовият цвят присъстваше във всички класни стаи-облекла, аксесоари, розови панделки. Учениците изготвиха тематични плакати и флаери, раздаваха си сърчица, закичиха се с панделки и лентички.

В VII б клас, съвместно с МКБППМН, беше дискутирана темата „Тормоз и малтретиране“ чрез видео и презентация, подготвени от г-жа Анета Атанасова. В днешния ден станахме съпричастни с хиляди ученици по света и открито заявихме, че желаем и Нашето училище да бъде място без насилие.Учениците от начален етап изработиха плакати и малки розови фланелки, които закачиха на дрехите си. А в голямото междучасие всички заедно направиха огромно розово сърце, с което показаха своята доброта.

Училищният Координационен Съвет за справяне с тормоза в училище благодари на всички, които се включиха в инициативата „Ден на розовата фланелка“!

ПРОЕКТИ ПО „ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА“

Учениците от V  клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха проекти и презентации по „Човекът и природата“ с преподавател г-жа Галина Златева. Темата е: „Замърсяване и опазване чистотата на въздуха“. Презентациите са публикувани в сайта на училището на адрес: www.sou-saedinenie.com . Поздравления за оригиналните проекти, с които показвате съпричастността си към глобалния проблем за опазване на чистия въздух!


УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

На 21.02.2016г. представители на клуб „Млади  възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха във II-рата национална конференция на клубовете в България. Конференцията се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“-гр.София. На нея присъстваха делегати от всичките 200 клуба в цялата страна. Освен с цел запознанство и обмяна на опит, срещата беше организирана и за да могат членовете на клубовете „Млади възрожденци“ да се запознаят с изтъкнати българи и тяхното дело. Официални гости бяха г-жа Маргарита Попова-вицепрезидент на Р България, академик Антон Дончев- български писател, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев,  висши военни, общественици и учители. В началото на словото си вицепрезидентът изрази изключително високата си оценка към ентусиазма и работата на младите възрожденци. Тя открои високо величавия образ на Апостола – вдъхновител на тяхната работа.

Събитието беше водено лично от г-н Васил Василев-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Обстановката беше изключително тържествена. Отличени делегати от клубовете показаха свои творби. Нашите делегати -Мария Ангелова и Монира Акил от XI клас останаха много доволни от ползотворната конференция и редом с другите участници в клуба ще продължават да се борят за утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред съучениците си,  съхраняване на българската идентичност, развиване на интереса към българската история, литература и култура.

Уважаеми родители,

На 24 февруари 2016г. (сряда) от 17.30 часа в сградата на Начален етап и в Централната сграда на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПГ и I-XII  клас!

Осигурен е транспорт от населените места в 17.00 часа.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

24022016rsreshta

24.02.2016г.- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,
Предстои да отбележим Световния ден за борба с тормоза в училище- „Денят на розовата фланелка“, който тази година ще бъде отново в последната сряда на м.Февруари, а именно на 24 февруари 2016г.

24022016-flaer


19.02.2016г. – 143 години от Oбесването на Васил Левски!

По повод 143 години от обесването на Васил Левски Клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с ОбК „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев, инициираха мероприятия за отбелязване на годишнината.  Оформиха исторически кът с информационни материали в централната сграда на училището, посветени на делото на Апостола. Със съдействието на преподавателите по Физическо възпитание и спорт беше организирано състезание „Лъвски скок“. Г-н Манчев награди победителите на тържеството, посветено на Васил Левски. Първенци в „лъвския скок“ са Георги Личев и Йоана Шуплева от VIII клас, Вилиана Йовчева от IX клас и Йото Демиров от XI клас. Участниците в Клуба подготвиха и излъчиха радио-предаване, посветено на Апостола.

На 19 февруари 2016г. Директора на училището – г-жа Йорданка Кичукова, заедно с младите възрожденци и  с други ученици, взеха участие в общоградското поклонение в памет на Васил Левски и почетоха с венци и цветя героизма му. Ученичките Мария Ангелова и Монира Акил ще бъдат делегати на Втората национална среща на клубовете „Млади възрожденци“ на 21.02.2016г. в гр.София.

В начален етап тържествен рецитал изнесоха второкласниците ни с класни ръководители г-жа Лиляна Попова и г-жа Анка Арабаджийска. Г-н Манчев беше гост на тържество и поздрави учениците.


Уважаеми родители на бъдещите първокласници на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

Информираме Ви за  Процедурата  и Графика за провеждане на кампанията по прием в първи клас за новата учебна 2016/2017 година! 


 „КУДИ“ И НА ИВАНОВДЕН!

Местният обичай „Куди“ има продължение на 20 януари  /Ивановден по старому/ , когато момчешките групи, облечени с народни носии, обикалят със сурвакарски песни по улиците и с менче вода и китка ръсят за здраве всеки срещнат. Забавни са закачките,когато срещнат „мома”, защото освен че я ръсят за здраве, водачът трябва да грабне момата, да я вдигне на  високо и да извика „ У- па”. И този ден завършва с народни веселия и хора на площада.


МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУДИ“ 2016г.!

За поредна година младежи от град Съединение, част от които и възпитаници на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съхраниха традицията на града ни и взеха участие в местния обичай ‘КУДИ“.

Поздравления, сурвакари! Предавайте в поколенията този хубав обичай!

ХРБОТЕВТОВА

На 6 януари 2016г. се навършват 168г. от рождението на Христо Ботев! поклон пред живота, делото и безсмъртието на великия герой на България!

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа EPALE

epaleИнформация за проекта и възможностите , които предлага, може да откриете на адрес http://III.mon.bg

НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА УЧЕНЕ НА ВЪЗРАСТНИ

Проектът се осъществява от Министерството на образованието и науката – Национален координатор за учене на възрастни, в съответствие със Споразумение за предоставяне на безвъзмездни средства №  2014 – 2461 / 001 – 001 между   Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия  и  култура  на Европейската  комисия  и  Министъра  на образованието и науката на Република България.

Oпределени следните водещи цели:

 •  Повишаване  на  участието  на  населението  на  25-64  навършени  години  в образование и обучение на повече от 5% през 2020 г.;
 •  Намаляване дела на неграмотните сред 20-29 годишните на 1.5% през 2020 г.;
 •  Намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система на възраст от 18 до 24 г. под 11% през 2020 г.

ВКУСНИ САНДВИЧИ ОТ ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ

В часовете по Домашен бит и техника учениците от II А и II Б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с удоволствие направиха сандвичи, които после си хапнаха. Разделът с готварството е един от най-предпочитаните и интересни часове за децата. И интересни, и красиви, и вкусни сандвичи-поздравления!


ГРАМОТИ ОТ РИО-ПЛОВДИВ  ЗА УЧИТЕЛИТЕ НИ

Във връзка с провеждането на регионална творческа работилница- уебинар „В очакване на вълшебството на Коледа 2015“ на 21.12.2015г., РИО-Пловдив връчи почетни грамоти на преподавателите-ръководители на екипи. В СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение за активно участие и постигнати практически резултати, демонстрирани в неформална образователна творческа среда, отличени бяха г-жа Таня Балканска и г-жа Иванка Габровска. Поздравления!

коледна ваканция

23.12.2015г.- КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО В VI Б КЛАС

С коледно настроение днес учениците от VI Б клас размениха своите подаръци за Рождество Христово. Класният им ръководител г-жа Цветанка Къцова ги изненада с късметчета-пожелания за новата година, а те я поздравиха с усмивки и обещание, че ще бъдат още по-задружни и добри.
Весели празници!


23.12.2015г. – ПОЗДРАВИТЕЛНИ КАРТИЧКИ ЗА КОЛЕДА

Поздрави сърдечни за Коледа получихме -картички красиви

под  елхата ги подредихме и с всички радостта от вниманието споделихме.

Благодарим за уважението към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение!

Поздравяваме и всички вас и ви желаем здраве, късмет, успех и берекет да ви съпътстват и занапред!


23.12.2015г. -КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха приятно изненадани с коледни подаръци – календари за 2016г., илюстрирани изцяло с образа на един от най-видните българи- Васил Левски. Г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, лично връчи на ръководителя на клуба г-жа Дора Кошева календарите. Като подарък клубът получи и книгата „Млади възрожденци“, издадена от Общобългарски комитет „Васил Левски“. В нея са събрани най-хубавите стихове, разкази и мисли, писани от самите велики борци Васил Левски и Христо Ботев, както и такива-посветени на живота и подвига им. Клуб „Млади възрожденци“ беше основан през м.Юни 2015г. с подкрепата на Директора на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение – г-жа Йорданка Кичукова и с постоянното съдействие на г-н Кръстю Манчев.
Следващата мисия на учениците е свързана с издирване на потомци от нашия град – участници в Първата световна война относно предстояща инициатива на агенция „Фокус“.
Учениците изказват своята благодарност за подаръците и поздравяват всички клубове „Млади възрожденци“ в България с предстоящите празници!


22.12.2015Г.- КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО НА ПЕТИ КЛАС

Днес пети клас Коледа празнува-

с танци и игри,

с много смях и томбола дори

и с пожелание за приказно вълшебни дни.

Много здраве и късмет за новата година си пожелаха

за отрупани елхи с подаръци се размечтаха.

Учителите с картички ги поздравиха,

а учениците с усмивки и любов ги дариха.

Весели празници!


21.12.2015г. – КОЛЕДНО ПАРТИ ЗА I – IV КЛАС

Ден, изпълнен с много емоции и усмивки, бе днешният 21.12.2015г. за учениците от I до IV клас.Театрална трупа изнесе интересна и забавна постановка за Коледа.С много настроение учениците показаха завидни танцови умения на любимите си песни.Всички в края на партито си пожелаха здраве и повече благородни постъпки! ….Естествено  и много подаръци!


21.12.2015Г. – КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЦА УЕБИНАР

На 21 декември 2015г. от 14.00 часа СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше училище-център на практическа работилница- уебинар на тема „В очакване на вълшебството на Коледа 2015“.

СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участва с пет екипа от ученици, които бяха ръководени от г-жа Таня Балканска-преподавател по Изобразително изкуство и от г-жа Иванка Габровска-преподавател по Домашна техника и икономика. Учениците показаха как се изработват бижута, снежни човеци от текстил и ориз, рисунки върху керамични плочки, картички квилинг и чинии с декупаж. За няколко часа учениците изработиха прекрасни изделия, с които достойно представиха нашето училище, за което ги поздравяваме!

С още три училища –центрове в България (Пловдив, Първомай и Брезово) беше изградена онлайн връзка, чрез която участниците успяха да общуват, да покажат практически как собственоръчно изработват различни изделия с атрактивни техники-коледни украси,сурвачки, курабийки, костюми, картички, и да споделят идеи. Форумът предостави поле за развиване и усъвършенстване на знания, умения и компетентности у учениците. Той се превърна в поле за изява на креативност и оригиналност и предпоставка за опознаване между ученици от различни социални и културни общности. Записът от онлайн връзката на практическата работилница-уебинар ще бъде публикуван в сайта на РИО – Пловдив.

18.12.2015г. – ПОДАРЪК ОТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

На 18 декември 2015г. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение в лицето на младежките ни лидери-доброволци получи награда – лаптоп и мултимедиен проектор за участието си в проект „Активни в училище“. Подаръкът беше поднесен лично от г-н Димитър Георгиев, председател на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“ – град София. Целева група на проекта са наши ученици от VIII-XI клас, които преминаха няколко обучения, насочени към развиване на доброволческите им качества. Проектът се администрира от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“ и обхваща четири училища в Република България. Целта му е да се възпитат и насърчат доброволчески нагласи сред младите хора, иницииране на доброволчески кампании и инициативи, насочени към подобряване на училищната среда.
Колективът и учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изказват своята благодарност към екипа на проекта с пожелание за продължаване на съвместните полезни и приятни мероприятия!


ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“.

По проект „Активни в училище“ Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София организира през м.Декември 2015г. конкурс за рисунка на тема „ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“, в който участие взеха ученици от I до XI клас. Експертно жури одобри най-добрите 12 рисунки от четирите училища на територията на Република България, участващи в проекта, които ще бъдат отпечатани на календари за 2016 година! Победителите за СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение са :
1 място – Йордан Скачков от VIII клас
2 място – Даниела Янкова от II б клас
3 място – Радослав Маринчешки от V б клас.
Специална награда таблет получи спечелилият първо място – Йордан Скачков. Тя му беше връчена на 18.12.2015г. от председателя на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София г-н Димитър Георгиев. Даниела Янкова получи раница за училище, а Радослав Маринчешки – флаш памет.Изложба от всички рисунки е направена в централната сграда на училището.
Поздравления!


КОЛЕДНИ ПРЕДМЕТИ ЗА БАЗАРА ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП
И учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включиха в традиционния Коледен базар и подкрепиха каузата за помощ на децата-сираци с изработването на сурвачки, картички и коледна украса. Поздравления!

ДА ЗАСАДИМ ДРЪВЧЕТА

Участниците в клуб „Екология“ засадиха дръвчета, за които ще се грижат през годината.


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година, в изпълнение на Регионалния план за действие и Училищния план за действие, децата от подготвителните групи и учениците от I-IVклас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включиха в Национална седмица на четенето – инициатива, която е организирана от МОН в периода 7 – 12 декември 2015г.В хода на инициативата се насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура.

Бяха поканени родители и по – големите братя и сестри на деца от   ПГ „б“ при СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. На децата бяха прочетени приказките: „Дядовата ръкавичка“, „Трите прасенца“ и „Вълкът и седемте козлета“. Децата слушаха с голям интерес и нарисуваха някои епизоди от приказката „Дядовата ръкавичка“.

На гости на децата от ПГ „а“ също дойдоха техни родители и по – големите им братя и сестри, които им прочетоха приказки от наши и чужди автори. Г–жа Лулкина поясни на децата как да опазват книгите и да не прегъват страниците им. За целта всички си изработиха разделители за книги и нарисуваха епизоди от любимите им приказки.

Първокласници с радост показаха как са се научили да четат. Надпреварваха се кой да чете по – напред. Родителите също се включиха в четенето, като запознаха децата с интересни приказки и текстове от енциклопедията.

Учениците от втори, трети и четвърти клас с желание донесоха своите любими книжки и с нетърпение прочетоха най-хубавите за тях приказки. Родителите им се включиха в четенето. Децата си пожелаха да четат толкова добре, както чете мама.


МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В  ПГ Б

По повод седмицата на „Маратон на литературното четене“ на 10.12.2015 год. бяха поканени родители на деца от ПГ „б“ при СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, с класен ръководител г-жа Стойна Симеонова. На децата им бяха прочетени приказките „Дядовата ръкавичка“, „Трите прасенца“ и „Вълкът и седемте козлета“. Децата слушаха с голям интерес и нарисуваха някои епизоди от приказката „Дядовата ръкавичка“!


ОЩЕ КОЛЕДНИ ИЗНЕНАДИ ОТ КЛУБ „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“

Шампанско и чинии с коледен декупаж сътвориха участниците в клуб „Приложни изкуства“ с ръководител г-жа Иванка Габровска. В редовните часове по ДТИ шестокласниците направиха интересни коледни картички. Подредени са в богата и пъстра  коледна изложба в централната сграда на училището.

Част от изделията ще бъдат предоставени за разпродажба на Благотворителния коледен базар, чиято  кауза тази година е набиране на средства за децата-сираци.

Поздравления! Страхотни изделия!

„В ОЧАКВАНЕ НА ВЪЛШЕБСТВОТО НА КОЛЕДА 2015“

koledna rabotilnica

На 21 декември 2015г. от 14.00 часа СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение ще бъде училище-център на практическа работилница- уебинар на тема „В очакване на вълшебството на Коледа 2015“. С още две училища –центрове в България ще бъде изградена онлайн връзка, чрез която участниците ще могат да общуват, да покажат практически как собственоръчно изработват различни изделия с атрактивни техники, да споделят идеи. Форумът предоставя поле за развиване и усъвършенстване на знания, умения и компетентности у учениците. Той е поле за изява на креативност и оригиналност и предпоставка за опознаване между ученици от различни социални и културни общности. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение ще участва с няколко екипа от ученици, които ще бъдат ръководени от г-жа Таня Балканска-преподавател по Изобразително изкуство и от г-жа Иванка Габровска-преподавател по Домашна техника и икономика.

Мероприятието се организира по инициатива на Регионален инспекторат по образованието – град Пловдив в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот и на Стратегията за ефективното прилагане на информационните и комуникационните технологии в образованието и науката в Република България.

ЗДРАВНИ БЕСЕДИ

И през новата учебна 2015/2016 година продължават здравните беседи по различни теми в класовете на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, подготвени и  изнесени от медицинското лице г-жа Таня Дългърска.

ПГ – „Простудни заболявания. Как да се предпазим от настинка и грип? Здравословно хранене“.

IV клас – „Пубертет“

V клас и  IХ клас – „Болести на лошата хигиена. Хепатит А. Кучешка тения. Дизентерия. Ентеробиоза“

VI клас – „Оказване на първа помощ. Кръвотечение. Методи на кръвоспиране“

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Традиционният турнир по Тенис на маса за ученици V-XII клас в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение стартира  на 9.12.2015г. при засилен интерес и участие. Турнирът е съвместно мероприятие с МКБППМН към Община Съединение. Организатори са преподавателите по Физическо възпитание и спорт- г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов.На 16.12.2015г. победителите в състезанията „КРОС“ за ученици в начален етап и „Турнир по тенис на маса“ за ученици V-XII клас бяха наградени от г-жа Галя Средева, секретар на МКБППМН. Състезанията са съвместна инициатива с УКБППМН.


КОЛЕДНА ПОДГОТОВКА В КЛУБ „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“

През учебната 2015/2016г. за поредна година  в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение е сформиран Клуб „ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА“ с ръководител г-жа Иванка Габровска. Участниците изработиха картички и свещи с техника- топъл ембосинг, и календари за новата 2016 година. Приятните часове на работа в клуба надграждат уменията на учениците, а освен това са и с благородна цел. Изделията ще бъдат дарени  за разпродажба в традиционния Коледен благотворителен базар, организиран от НЧ „Съединение 1875“ на 18.12.2015г., чиято кауза тази година е помощ за децата-сираци.

Клуб „Приложни изкуства“, поздравяваме ви за изящните саморъчно изработени предмети, с които  ще покажете  вашата доброта и съпричастност, и ще направите щастлива Коледата и на децата, останали без родители!


В ЧАСОВЕТЕ ПО ДТИ..

В часовете по Домашна техника и икономика с преподавател г-жа Иванка Габровска учениците от V и VI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха дървени свещници и пана, част от които ще участват и в Благотворителния Коледен базар на 18.12.2015г. Поздравления!


КОЛЕДНАТА НИ УКРАСА

Коледа наближава, а с това се засилва и коледното настроение  сред учениците ни, които украсиха подобаващо и развеселяващо класните си стаи.

ЧАСОВЕ НА ДОБРИНА С БЛАГОРОДНА КАУЗА

На 8 декември 2015г. СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше домакин на еднодневно обучение на доброволците ни от VIII-XI клас по проект „Активни в училище“, който се администрира от Сдружение „Социална подкрепа и информация“ и Фондация „Институт по фамилна терапия-България“. За това как да направят добро  и с няколко часа труд-добрина г-жа Надежда Милева заедно с учениците работиха по благородна кауза за набиране на средства за лечение на деца с онкохематологични заболявания. С коледно настроение и с много добри чувства в сърцата, те изработиха поздравителни картички, които ще бъдат предоставени на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“-гр.София. Част от картички са предназначени и за Немския благотворителен коледен базар, който ще се състои на 9,10,11,14,15 и 17 декември 2015г. до Народния театър в гр.София. Доброволците са щастливи, че с картичките си са сторили една малка човешка добрина, която е жест, с който да зарадват всички деца и техните семейства, които страдат от онкохематологични заболявания.

Поздравяваме ви, ученици! Днес ощастливихте едни прекрасни деца, които се нуждаят от подкрепата на повече такива като вас. Ползотворна и градивна е реализацията ви по проект „Активни в училище“, с което можете да бъдете горди!

Страницата на Сдружението  „Деца с онкохематологични заболявания“ може да намерите на адрес: https://www.facebook.com/decaohz.org/

СЕРТИФИКАТИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В „БОБЪР 2015“

На 8 ноември 2015г. ученици от VI-VIII клас на СОУ “Христо Ботев“-гр. Съединение участваха за втори път в международното онлайн състезание по ИТ и Информатика „БОБЪР 2015“. Те се представиха достойно и постигнаха добри резултати. За усърдието си те получиха от организаторите на състезанието сертификати, които тържествено им бяха връчени на 7.12.2015г. от г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“.

Поздравления, ученици! Вярваме във вас и във вашите възможности! Пожелаваме ви един ден да бъдете сред най-добрите IT специалисти!

МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ

Училищната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към  СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – град Съединение организира през м.Ноември 2015г. конкурс за рисунка, карикатура и мултимедийна презентация на тема: „МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ!”. Най-добрите бяха отличени и поздравени пред всички ученици на училището на 2 декември 2015г от г-жа Кичукова, директор на СОУ, и от г-жа Галя Средева – секретар на МКБППМН. Наградите осигури МКБППМН към Община Съединение, с чието съвместно съдействие се осъществи конкурса. Всички рисунки са подредени в изложба в централната сграда, презентациите ще бъдат прожектирани в часовете по ИТ, а също може да ги разгледате в сайта на училището на адрес www.sou-saedinenie.com Честито на победителите!

 1. Рисунка. Възрастова група – ученици от V-VII клас

I място – Гергана Къцова  VII а клас

II място – Марияна Рошлева  VII а клас

III място – Янко Гюрджийски  V a клас

Поощрителни награди

 1. Георги Коев VII б клас
 2. Ангел Манчев VII б клас
 3. Костадин Парнаров V б клас
 4. Мултимедийна презентация .

 I възрастова група – ученици от VIVII клас

I място – Иван Маринков  VI б клас

II място – Георги Манчев  VI а клас

III място – Мария Търпанлийска  VI б клас

 

II възрастова група – ученици от IXXII клас

I място – Вилиана Йовчева  X клас

II място – Монира Акил   XI  клас

III място – Мария Ангелова  XI  клас

КЛУБ „ЕКОЛОГИЯ“

 През учебната 2015/2016 година в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение като извънкласна форма на дейност е сформиран Клуб „Екология“ с ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Участниците в клуба – ученици от II, III и IV клас, изработиха „Екологичен календар“ и „Екологични речници“. Целите им са  да покажат на съучениците си важните  дати в екологичния календар и основните понятия от екологичния речник, за да могат всички заедно да участват в опазването на природата.

В едно от заниманията си участващите в клуб „Екология“ изработиха предмети от материали за рециклиране. Като млади еколози, ценящи природата и околната среда, те изрисуваха старите буркани на бабите си и направиха от тях красиви предмети, които ползват в домовете си. Младите еколози на нашето училище се обръщат към своите съученици, а и всички останали, да не изхвърлят използваните пластмасови бутилки, а да ги ползват отново, като от тях могат да се изработят различни вещи.

Освен интересни предмети и нови знания, дейностите в часовете по екология са и забавни….

Учениците в клуб „Екология“ призовават: „Правете като нас…пазете природата, защото тя е ценен дар!“

Снимки от заниманието тук.


„ПРЕГРЪДКАТА НЕ УБИВА. ДИСКРИМИНАЦИЯТА-ДА!“

Обърни мисленето си!

Не  дискриминирай себе си!

Пази своето здраве не само заради самия себе си, а и заради хората, които те обичат!

Бъди разумен!

На 1 декември 2015г. – в Световния денза борба срещу СПИН, учениците ни-доброволци в клуб „Единство” – Съединение при БМЧК – Пловдив, заедно с г-жа Галя Средева и г-н Иван Богданов-представители на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към Община Съединение, организираха акция  в централната сграда сред учителите и учениците от VIII-XII клас, в която акцентуваха на това как да се пазят от инфектиране с HIV. Те раздадоха информационни картички, закичиха червени лентички в знак на съпричастност с болните от СПИН и носители на HIV, проведоха образователна игра с учениците от гимназиален етап.


27.11.2015г. – РИСУНКИ ПО ПРИКАЗКАТА „ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА“

В пети клас в часовете по Български език и литература при г-жа Ваня Ликова учениците изучават приказката на Ангел Каралийчев „Тримата братя и златната ябълка“. Впечатлени от героите, петокласнците нарисуваха рисунки за епизода, който им е бил най-интересен. Поздравления за  красивите рисунки и за осъществената междупредметна връзка Литература-Изобразително изкуство!


02.12.2015г.- МАНДАРИНИ КЪМ ЗАКУСКАТА

На 2 декември 2015г. към закуската на децата бяха раздадени и сладки мандарини по схемата „Училищен плод“

25.11.2015Г. – МОРКОВИ КЪМ ЗАКУСКАТА

На 25 ноември 2015г. заедно със закуската на учениците бяха раздадени нарязани пресни моркови. Те с голяма радост и удоволствие си ги хапнаха. Беше им разяснено, че от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на Витамини А,Е,В и въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата.

Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София организира

КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА

„ЕДНО ДОБРО ДЕЛО“

Конкърсът е по проект „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“, в който СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-гр.Съединение  участва заедно с още три училища на територията на Република България.

В конкурса може да участват ученици от I до  XII клас. Желаещите да се включат, трябва да попълнят Заявление за участие до 4.12.2015г. при г-жа Таня Балканска.

Изисквания към рисунките- да бъдат във формат А4 (блок), на гърба да бъдат изписани трите имена на ученика, клас, училище, град. Краен срок за предаване на рисунките – 10.12.2015г.

на г-жа Таня Балканска.

Конкурсът ще завърши с изложба на творбите на децата.

Експертно жури ще одобри най-добрите 12 рисунки от четирите училища, които ще бъдат отпечатани на календари за 2016 година!

Цялата информация за конкурса може да откриете на информационното табло и в сайта на училището ни  www.sou-saedinenie.com

УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

KONKURS AKTIVNI

ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ ПОСЕТИХА МУЗЕЙНАТА СБИРКА В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

На 25 ноември 2015г. учениците от V клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха обновената музейна сбирка в град Съединение, която се поддържа от НЧ „Съединение 1875“. В Голямоконарската соба петокласниците с интерес разгледаха експонати и предмети от бита и традициите на голямоконарци-костюми на участници в обичаите „Кума“ и „Куди“; миндери, тъкачен стан, домакински съдове, паралилия с трикраки столчета и много други. Г-жа Марияна Килимперова разказа за историята на съединисткото движение и приносът на Голямо Конаре. Голям интерес предизвика снимката – Заклеването на Голямоконарската чета. Учениците с останаха много доволни от посещението на етнографската сбирка.


ТРЕТО ОБУЧЕНИЕ ЗА ДОБРОВОЛЦИТЕ В ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“.

На 21 и 22 ноември 2015г. в х-л „Чиирите“-гр.Пловдив се проведе третото двудневно обучение на учениците ни-доброволци, участници в проект „Активни в училище“.

21.11.2015г. – ОТКРИТ УРОК НА ПГ ЗА ПРАЗНИКА „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

На 20 ноември 2015г. децата от Подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класни ръководители г-жа Таня Лулкина и г-жа Стойна Симеонова изнесоха в църквата „Свети Атанасий“ открит урок „Достойно ест“, посветен на Деня на християнското семейство. Пред гости, близки, родители и учители децата-преобразени с костюми, пресъздадоха част от въвеждането на малката Мария в Йерусалимския храм, където е отдадена в служение на Бога и показаха своите познания за празника. Този ден -21 ноември, става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.На Въведение Богородично родителите трябва да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

Поздравления за чудесния открит урок!

21.11.2015г.- УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП ПОЧИТАТ ПРАЗНИКА НА СЕМЕЙСТВОТО

На 20 ноември 2015г. учениците от I-IV клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение заедно с класните ръководители и възпитателите си почетоха празника 21 ноември – „Въведение Богородично“ като посетиха църквата „Свети Атанасий“. Г-жа Анка Арабаджийска показа на децата иконата, която получи като подарък от Пловдивския митрополит николай, във връзка с конкурса за рисунки на Пловдивската св. митрополия. Г-жа Маша Енчева разказа на децата историята на малката тригодишна Мария, която на този ден родителите завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. След разказа,  отец Атанас помаза за здраве и благослови учениците и учителите, които запалиха свещичка за здраве и благоволение на семействата си.

21.11.2015г.-РИСУНКИ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха в конкурс за рисунка по повод Деня на християнското семейство и православната християнска младеж, организиран от Пловдивска св. митрополия под патронажа на Пловдиския митрополит Николай. Целта на конкурса беше чрез творбите участниците да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник и вникнат в ролята на семейството-да възпитава  децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, както малката Мария-Света Богородица. Под ръководството на г-жа Таня Балканска, преподавател по Изобразително изкуство, учениците- Моника Вучева III клас, Петя Палашева – IV клас, Миглена Янкова-V клас, Стела Вучева – V клас, Николай Тояганов-VI клас, Стела Дребчева – IX клас, достойно представиха нашето училище. Журито беше в състав: председател Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, Недка Чолакова от Културно – просветния отдел на Пловдивска митрополия, Красимира Вътова – богослов и учител по БЕЛ, Камелия Божинова – филолог и преподавател и презвитера Анна Паралингова, ръководител на ателие по иконография. Награждаването на отличените се състоя на 19 ноември 2015г. в студиото на Пловдивската православна телевизия. Сред тях втора награда в съответните възрастови категории получиха и нашите ученици- Петя Палашева и Стела Дребчева, които бяха придружени на церемонията от г-жа Анка Арабаджийска. Поздравления! Гордеем се с таланта ви!


19.11.2015-ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ МВР ЗА 5-8 КЛАС

На 19 ноември 2015г. в централна сграда на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе практическо занятие  на тема:„Работа на контролните органи на МВР по спазване на Закона за движението по пътищата“. Мероприятието е част от плана за работа на УК по БДП и се реализира със съдействието на г-жа Нонка Ловчева- инспектор ДПС и полицай Драганов от Полицейски участък-Съединение. Учениците отговаряха на въпроси, свързани с безопасното ползване на велосипед  и безопасното движение по пътищата. Запознаха се основните принадлежности-каска,шлем, шокова палка, МВР–стоп палка и белезници, които полицаите използват в работата си. Осмокласниците Данчо Димитров и Георги Петров импровизираха скеч на полицейска тема. За учениците практическото занятие беше много интересно и ползотворно.

19.11.2015-АКЦИЯ НА КЛУБ „ЕДИНСТВО“-СЪЕДИНЕНИЕ при БМЧК-ПЛОВДИВ ПРОТИВ ЦИГАРЕНИЯ ДИМ

На 19 ноември 2015г. – в Световния ден без тютюнев дим, учениците ни-доброволци в клуб „Единство” – Съединение при БМЧК – Пловдив, заедно с г-жа Галя Средева и г-н Иван Богданов-работещи към отдел „Образование“ в Община Съединение, организираха акция в централната сграда сред учениците от V-XII клас, с която  казаха НЕ НА ЦИГАРИТЕ! Те призоваха не само в днешния ден , но и занапред цигареният дим да изчезне от живота им. Акцията имаше за цел да промени отношението към тютюнопушенето, като за някои това представлява предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.

Доброволците бяха с изрисувани лица-как биха изглеждали със и без употреба на цигари, раздаваха брошури, носеха плакати, а желаещите учители и ученици бяха поканени да напишат своите послания за вредата от цигарите.

За първи път през 1971 г., в град Рандолф, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден.

По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 г. Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака.

18.11.2015г.- ЕКСКУРЗИЯ ДО КРУМОВО 

На 18 ноември 2015г. учениците от IX и Х клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха Музея на авиацията в Крумово. Мероприятието е свързано с часовете по военно обучение, които задължително са включени в образователния процес от няколко години насам. Много интересна, полезна и познавателна беше днешната среща на учениците ни с авиационната атмосфера на славното минало на България. Музеят на авиацията в Крумово е създаден на 21 септември 1991г. Разполага с над 6800 експоната и 70 летателни апарата – самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции. Той съхранява спомена за издигането на българите в небето, за приноса им в авиацията, за участията им във войните и с гордост припомня на своите посетители, че България е първата държава на европейския континент, която използва бойната авиация по време на Първата Балканска война.

ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

На 17.11.2015г. и учениците от III клас на СОУ“Христо Ботев“- гр.Съединение посетиха музейната сбирка. С голям интерес те разгледаха етнографската част и показаха завидни познания за показаните сечива и употребата им.


uchilishten plod

И през новата учебна 2015/2016 година

СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-гр. Съединение  участва

в СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД”,  финансирана от Бюджет на Република България/Държавен Фонд „Земеделие“ с финансовата подкрепа на Европейски Съюз.

16.11.2015г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16 ноември се отбелязва международният ден на толерантността. УКС с помощта на учениците от XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Информационни технологии плакати и флаери с информция, снимки и правила за толерантност. Оформиха „Кът на толерантността“ в централната сграда на училището и призовават всички ученици  взаимно да покажат своята добронамереност, уважение към различните, искреност и отстъпчивост към  неразбраните не само на този ден, но и занапред!


15 ноември 2015г. –  Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия .

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми. Голяма част от нещастията по пътищата са предотвратими. Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички институции, неправителствени организации и участници в движението с повече воля и упоритост обединим усилията си и работим за нова култура в движението, за по-безопасни пътища, за по-добро и сигурно бъдеще! На 15 ноември тази година ще отдадем нашата дълбока почит към жертвите и ще изкажем съболезнования към близките на пострадалите. На този ден ще изразим нашата дълбока благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.

В СОУ “Христо Ботев” -град Съединение с цел запознаване на учениците със смисъла и значението на това възпоменание, се проведоха радиопредаване и беседи, в които  да  споделят случаи на пътнотранспортни произшествия, в които са били участници или на които са били свидетели. Призовавме всички на 15 ноември 2015г. в 19.30 часа да запалят свещичка в дома си в памет на многобройните загинали в пътнотранспортни произшествия.


12.11.2015г. –  ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ – „РАБОТА НА МВР ПО СПАЗВАНЕ НА ЗДП“

На 12 ноември 2015г. съвместно с Полицейски участък-гр.Съединение с учениците от начален етап на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе практическо занятие на тема: „Работа на контролните органи на МВР по спазване на Закона за движението по пътищата“. Мероприятието е част от плана за работа на УК по БДП и е една от инициативите по отбелязване на 15 ноември 2015г. – Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП.


11.11.2015Г. -ПОСЕЩЕНИЕ НА МУЗЕЙНАТА СБИРКА В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

На 11 ноември 2015г. учениците от ПГ, I и VI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха новооткритата музейна сбирка, където г-жа Марияна Килимперова им разказа за традициите в миналото на града ни.


11.11.2015г.-МАКЕТИ НА КЪЩИ

В часовете по ДТИ с преподавател г-жа Иванка Габровска петокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха интересни макети на къщи. Поздравления!


ВТОРО ОБУЧЕНИЕ ЗА МЛАДИТЕ НИ ДОБРОВОЛЦИ!
На 7 и 8 ноември 2015г. в х-л „Чиирите“-гр.Пловдив се проведе второто двудневно обучение на младежите ни лидери-доброволци, участници в проект „Активни в училище“.


Днес- 8 ноември 2015г., между 10.00 и 15.00 часа онлайн ще се проведе международното състезание по информатика и компютърна грамотност „БОБЪР 2015“, в което за втора поредна година ще участват и ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение.

Пожелаваме им УСПЕХ!

bobar2015

konkurs

МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ!

Училищната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към  СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – град Съединение обявява

Конкурс за рисунка, карикатура или мултимедийна презентация на тема:

МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ!

Възрастови групи за рисунка и карикатура:

I възр. група – I-II клас

II възр. група – III-IV клас

III възр. група – V-VI клас

IV възр. група – VII-VIII клас

V възр. група – IX-XII клас

Формат на рисунката- по избор на ученика.

Възрастови групи за мултимедийна презентация:

I възр. група – VI-VII клас

II възр. група – VIII-IX клас

III възр. група – X-XII клас

Оформление на презентацията- по избор на ученика.

Краен срок за предаване на рисунките, карикатурите и презентациите – 20 ноември 2015г. – на преподавателите по Изобразително изкуство и Информационни технологии.

Наградите за конкурса ще бъдат осигурени от МКБППМН при Община Съединение.

УКБППМН желае творческо вдъхновение, ентусиазъм и успех на всички ученици!

1 НОЕМВРИ-ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Денят на народните будители е светлина, която ни кара да си спомним, да се поучим, да се борим и да продължаваме, да се преклоним и да подражаваме. Нека помним и тачим богатото културно-историческо наследство, което имаме като нация, за да светлее в националната памет жаравата от образи на творци и крепители на българската държава. Нека  имаме самочувствие и национална гордост, заради знайните и незнайни български просветители!  Те са тези, които векове наред са подклаждали искрата на българското ни самосъзнание. Те ни учеха да бъдем свободен народ. Те все още ни предават опита и знанията си от класните стаи, от училището на живота…

Празникът беше отбелязан в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи. Ученици  изнесоха информационно радиопредаване в централната сграда. През седмицата звучаха възрожденски песни  в междучасията. Оформени бяха кътове  с ликовете на будителите и информация за тях в двете сгради на училището. Учениците от IV  клас с тържествен рецитал се преклониха пред будителите. С поздравителни картички изразиха и благодарността си към учителите, които те  топло и искрено нарекоха „наши учители, наши будители“! Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ поднесоха цветя пред паметните плочи на героите от града ни  и уважиха ръководствата на институциите в град Съединение, работещи в отдел „Образование“ като им подариха цветя в знак на почит.

Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на майка България!

Честит празник, съвременни будители! С пожелание за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура и образование, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

УВАЖЕНИЕ ЗА ДНЕШНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ!

В навечерието на Деня на народните будители клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с г-н Кръстьо Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение, поднесоха цветя на паметните плочи на героите от град Съединение, загинали за свободата на България. Учениците уважиха ръководствата на институциите в град Съединение, работещи в отдел „Образование“ като им подариха цветя в знак на почит за това, че следват делото на просветителите и патриотите, и го предават на младото поколение.

Клуб „Млади възрожденци“ с ръководител г-жа Дора Кошева, преподавател по История, поздравяват всички настяощи и бивши учители в Община Съединение с Деня на народните будители! Честит празник на читалищните работници, съхраняващи и развиващи българската култура и традиции! Честит празник и на Общински комитет „Васил Левски“-гр.Съединение! Вие носите в сърцата си огъня на възрожденското родолюбие и го предавате на нас-младите! Гордо следваме Вашите стъпки, които са образ на  стъпките на Апостола, съхраняваме националния дух и стремежа към знание! Вашите дела са пример за нас!


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение,
Дните 31 октомври, 1 и 2 ноември 2015г. са обявени от Министъра на МОН

за ЕСЕННА ВАКАНЦИЯ!

esennavakancia

ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР“

На 28 октомври 2015г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше проведено практическо занятие – „Евакуация при пожар“.

ПЪРВО ОБУЧЕНИЕ ЗА МЛАДЕЖКИТЕ НИ ЛИДЕРИ-ДОБРОВОЛЦИ

На 24 и 25 октомври 2015 г.  се състоя двудневно обучение на младежи от 15-17 години, в гр. Пловдив, х-л „Чиирите“, участници по проект „Активни в училище“. В обучението се включиха младежи от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, СОУ „Христо Ботев“- гр. Ихтиман, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Пловдив и 73 СОУ „Владислав Граматик“- гр. София. Обучението беше първото от планираните три двудневни обучения по проекта. Целта му беше насочена към придобиване на конкретни умения за организиране на кампании и училищни инициативи от и за младите хора. Обучителят – г-жа Надежда Милева включи информация и практически казуси, както за чисто технически аспекти при подготовката на едно събитие, така също и за умел маркетинг, реклама и PR.

Към FB страницата на проекта – https://www.facebook.com/aktivnivuchilishte


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение,

Във връзка с предстоящите избори и референдум на 25 октомври 2015 г. Министерството на образованието и науката определя деня след вота – 26 октомври 2015 г. (понеделник), за неучебен ден във всички училища на територията на Република България.

26102015

21102015

„ПРАВОТО ДА ИЗРАЗЯ СЕБЕ СИ“

На 14 октомври 2015г. ученици от X,XI,XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се срещнаха в Пленарна зала на Община Съединение с представители на екипа на Младежки център-гр.Пловдив. Тема на срещата беше „Правото да изразя себе си“ като презентиране на Компонент №1 „Грижа за младежи в риск“ по Проект BG06-103“Изграждане на младежки център в град Пловдив“. Г-н Василев запозна участниците с целите, финансирането и продължителността на проекта. По проекта вече е факт реалната новоизградена сграда-място за срещи на млади хора, по която остават довършителни работи по оборудването и. Факт е и новоизграденото многофункционално спортно игрище.

След въвеждащи енергизиращи игри, започна екипната работа по заданието като учениците бяха разделени на случен принцип в разнородни групи.

Повече за дейността на Младежкия център и организираните от тях дейности и мероприятия може да намерите на страницата им във ФБ https://www.facebook.com/YouthCentrePlovdiv?fref=ts

РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОЕКТ „АКТИВНИ В УЧИЛИЩЕ“

На 13 октомври 2015г. гост на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение беше г-н Димитър Геориев, председател на Сдружение „Социална подкрепа и информация“-гр.София. В среща с ученици от IX-XII клас, които са целева група по проект „Активни в училище“, г-н Георгиев разговаря с бъдещите доброволци, които ще участват в обучения по  „часове за добрина“, засягайки въпроси за доброволческата дейност, работа и помощ. Екипът на проекта засне рекламен видеоклип за училището ни, което е едно от четирите училища на територията на Република България, избрано за участие.


ЧЛЕНСКИ КАРТИ ЗА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ!

На 12 октомври 2015г. клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение проведе своето първо заседание за учебната 2015/2016 година, официален гост на което беше г-н Кръстьо Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение. В  клуба бяха приети нови членове, желаещи да участват. Учениците получиха своите членски карти на Общобългарски комитет „Васил Левски“, връчени от г-н Манчев, като обещаха да пазят възрожденските идеали  на Апостола.

Клуб „Млади възрожденци“ и ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение взеха решения за съвместна културно-образователна и издирвателска дейност. Учениците ще поднасят венци на паметните плочи на будителите от града ни, ще издирват имена на участници във войните за национално освобождение, ще подпомагат хора в нужда. Те с голям ентусиазъм ще продължат по пътеките на българските будители.

Подарък за Клуб „Млади възрожденци“

По повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия председателят на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение г-н Кръстьо Манчев подари цвете на децата от клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева-преподавател по история.

Учениците приеха с радост този жест като символ на приемственост между поколенията.

На 7 октомври 2015г. нашите млади възрожденци тържествено засадиха цветето в двора. Със заръка да се грижат за цветето ръководството на училището поздрави възрожденците. Учениците обещаха да полагат грижи както за него, така и за каузите, които са включили като свои цели-съхраняване на традиционните ценности, родолюбие и изпълнение на принципите на Апостола и на българските будители.

1 Октомври – Международен ден на музиката!

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

В чест на Деня на музиката  и под ръководството на г-жа Петя Арабаджийска-преподавател по музика, плакати подготвиха учениците Мария Търпанлийска, Симона Търпанлийска, Мария Ралева, Лидия Попова, Николета Николова и Мартин Попов.  Плакатите украсиха фоайетата на централна сграда, а през междучасията звучаха български песни.


ДА Е БЛАГОСЛОВЕНА НОВАТА УЧЕБНА 2015/2016 ГОДИНА!

На 23 септември 2015г. отец Атанас от църквата в град Съединение „Свети Атанасий“ благослови учениците и колектива на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение по случай новата учебна 2015/2016 година с думите: “Бъдете здрави, за да не пропускате учебни занятия. Активно спортувайте, за да подобрявате физическото си състояние, за да имате добра памет и по-лесна концентрация . Учете науката, защото тя е вашият път напред в живота“.  Той пожела успехи, мъдрост, вяра, надежда и любов на всички и поръси за здраве със светена вода класните стаи в двете сгради на училището ни.


15.09.2015г.- ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

15-ти септември е празник, който посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Този ден събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Той символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение.

Нека първият училищен звънец, очакван с трепет и вълнение, постави началото не само на новата учебна година, но и на нови надежди и очаквания, на стремежа към нови знания, мъдрост, предизвикателства и положителни емоции, както за всички ученици, така и за техните родители, учители и възпитатели.

Нека в първия ден на новата учебна година всички да си пожелаем здраве, воля , упоритост и късмет!

На добър час през новата учебна 2015/2016 година!


15092015

За пътуващите ученици- автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.


По повод 130 години от Съединението на България клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се присъединиха към организирания автопоход по пътя на четата на Продан Тишков-Чардафон. Те посетиха селищата, от които са били четниците-участници в Съединението. Учениците се впечатлиха от организацията на автопохода, който завърши пред паметника на Съединението в град Пловдив. Посетиха и Историческия музей. Младите ни възрожденци и преподаватели от СОУ „Христо Ботев“  участваха и в поклонението пред паметните плочи на голямоконарските дейци. Благодарни сме за получените подаръци в деня на празника на града ни-фланелки, шапки, диск „Писмо до Апостола“, които лично ни връчи г-н Васил Василев-председател на ОбК „Васил Левски“. Основен координатор на събитията е г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски – гр.Съединение.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

rsr2015

Уважаеми родители,

Предстоят да бъдат проведени първите организационни родителски срещи

за новата учебна 2015/2016 година!

За Подготвителни групи и Първи клас –на 8 септември 2015г. (вторник) от 17,30 часа в сградата на начален етап.

За Пети клас-на 10 септември 2015г. (четвъртък)  от 17,30 часа в  Централната сграда.

Заповядайте!

lichen lekar