Архив Новини 2013/2014

ФОТОГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ ОТ УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК


ЗАВЪРШИ УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА!

ВЕСЕЛА ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ!


ДА КАЖЕМ – „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ!“

На 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика, с учениците от IX, X, XI клас беше проведена информационно-образователна среща с беседа и видеоклипове. Инициативата е на МКБППМН към Община Съединение.

Учениците от IX клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха информационни дипляни и презентации на тема „НЕ на наркотиците“ в часовете по информационни технологии, които ще разпространят сред съучениците си в началото на новата учебна година.

Снимки


ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР СЪВМЕСТНО С МКБППМН

На 16,17 и 18 юни 2014г. ученици от VII и VIII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение взеха участие в обучителен семинар в с.Баня (Панагюрище) на тема „Превенция на агресия и зависимости“.Мероприятието е част от изпълнението на Програма за превенция на злоупотребата на психоактивни вещества на Общински съвет по наркотични вещества – Съединение и програмата на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Целта на обучението е превенция на агресията в училище и зависимостта от психоактивни вещества.

Снимки


ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ НА ТРЕТОКЛАСНИЦИ В ПЛОВДИВ

Рисунките на три талантливи художници-третокласници са подредени в самостоятелна изложба в Народна библиотека „Иван Вазов“-гр. Пловдив. Това са Галина Карагьозова, Миглена Янкова и Янко Гюрджийски. Техен преподавател по изобразително изкуство и инициатор за изложбата е г-жа Таня Балканска. Изложбата ще остане подредена в детски отдел на библиотеката до началото на месец юли  и през целия месец август. Поздравления!

Снимки


ТЪРЖЕСТВЕНО ДИПЛОМИРАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ!

На 24 юни 2014г. дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение тържествено получиха своите дипломи за завършено средно образование от директора на училището г-жа Йорданка Кичукова. Поздравително слово произнесе и кметът на Община Съединение г-н Георги Руменов. Отличничката на Випуск 2014 Стоянка Кунтова благодари от името на съучениците си на ръководството, учителите и администрацията за вниманието и грижите през всичките дванадесет години. Класният ръководител г-жа Чудомира Атанасова плисна менче с вода и им пожела успешен път в живота занапред.

Мили наши зрелостници, вие  винаги ще бъдете част от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение! Пожелаваме ви смелост и устременост, за да реализирате мечтите си, късмет- във всичко да ви върви и вяра, че светлото и успешно бъдеще ви предстои!

Снимки


20 юни е Световен ден на бежанеца
Световният ден на бежанеца е отбелязан за първи път през 2001г. и се провежда всяка година на 20 юни. Десетки хиляди души по цял свят отбелязват и празнуват приноса на прокудените от домовете си хора.
Зад името на всеки бежанец. се крие човешки живот. Той бяга поради причината, че е преследван заради идеите и постъпките си, продиктувани от принадлежността му към определена раса, религия, националност или социална група, поради политическите си убеждения, заради военни действия или заплаха за живота му. Той е извън страната си, която до определен етап в живота му е давала закрила и сигурност. Вече е почти никой – човек със сложно минало и настояще, а бъдещето е просто далечна точка, към която мисълта не би дръзнала да се отправи. Сам и самотен, чужд в една неразбираема обстановка на нови традиции, отношения, морал и уважение – това е средата, в която трябва да се опита да изгради живота си отново. Да потърси смисъл и посока за развитие на личността си, да определи новите си стремежи и ценности, да преоткрие себе си и осмисли миналото.
Какво е отношението на хората към тях? Различно, в повечето случаи враждебно. Но не бива да забравяме, че и бежанците са преди всичко живи човешки същества с тежката съдба да бъдат сами, отритнати, сочени, отбягвани и нежелани.
В СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение отбелязахме Световния ден на бежанеца с радиопредаване, беседа и ролеви игри в Час на класа.

НОВИ НОСИИ ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ
По проект BG051PO001-4.1.05  по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Европейските структурни фондове и международни програми на МОН под схемата “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”  с наименование „ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИТЕ  УСПЯВАТ” за учениците от училището ни бяха закупени традиционни български носии. Облечени с тях, учениците ще участват в театрални постановки, празници и обичаи.


 ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР  VIII клас

ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА IV КЛАС

На 14 юни 2014г. учениците от IV клас отпразнуваха тържествено с родители и гости завършването на начален етап от образованието си. Те получиха своите удостоверения, книжки и грамоти от г-жа Таня Тодорова, пом. директор в училището. Децата се сбогуваха с класните си ръководители – г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова, с които неразделно се ограмотяваха и образоваха от I до IV клас. 
Поздравления за всички и весела ваканция!


 ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА  V и VI клас

На 13 юни 2014г. учениците от V клас с класни ръководители г-жа Светлана Манчева и г-жа Галина Златева заедно с шестокласниците с класни ръководители г-жа Дора Кошева и г-жа Росица Етова отпразнуваха успешно завършената 2013/2014 учебна година. 
Приятна, слънчева и усмихната ваканция!


КАБИНЕТ ПО МУЗИКА

Часовете по Музика с г-жа Петя Арабаджийска се провеждат в специализиран кабинет в централната сграда на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. От тази година по проект BG051PO001-4.1.05  по ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Европейските структурни фондове и международни програми на МОН под схемата “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”  с наименование „ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИТЕ  УСПЯВАТ”има закупени нови инструменти – бонгоси,звънчета,клавеси, перкусии, кастанети, блокфлейта. За учениците е истинско удоволствие и предизвикателство да изучават тънкостите на различните инструменти.

Снимки


НАШИТЕ ДИПЛОМИРАНИ ОСМОКЛАСНИЦИ!

13 юни 2014г. е важна дата за осмокласниците на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с класен ръководител г-жа Борислава Енчева. Днес всички ученици от VIII клас получиха своето свидетелство за основно образование от директора на училището г-жа Йорданка Кичукова. Петимата отличника на випуска бяха отличени с грамоти и награди.
Успешно завършихте тази степен от образованието си, деца. Пожелаваме ви да продължавате все така с високи резултати и творчески изяви и занапред!

Снимки


ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕТО НА Г-ЖА МАРГАРИТА МЕРЕТЕВА!

Г-жа Маргарита Меретева днес чества Деня на своето пенсиониране.
Госпожо Меретева,
Вие се посветихте на една от най-благородните житейски мисии – да бъдете УЧИТЕЛ! Да си учител не е просто професия. Да си учител е призвание, орис, съдба. Вие избрахте за своя цел образованието и възпитанието на малките хора и подкрепата за сбъдване на мечтите им. Извървяхте с обич и упоритост трудния път да превръщате от всяко малко неуко дете-личност! Днес, в деня на Вашето пенсиониране, обръщайки поглед назад, бъдете горда, че сте осъществили великото дело на просветителите! През всичките тези години Вие показахте висока отговорност, лично ангажиране и добросъвестност в своята работа. Вие дадохте толкова много от себе си на своите възпитаници, че частица от Вас винаги ще бъде в тях. Вие успяхте да предадете своя педагогически опит, любов към децата и творчески заряд и на по-младите поколения учители. С целия си съзнателен и професионален път Вие заслужихте нашата признателност и уважение!
Изразяваме гордостта си, че имахме честта да черпим от Вашия опит и мъдрост!
Пожелаваме Ви крепко здраве, дълголетие, жизнена енергия и ентусиазъм, за да бъде Вашият живот все така осмислен и изпълнен със съдържание!
Благодарим Ви, че бяхте част от Колектива на СОУ „Христо Ботев“- гр. Съединение!
Снимки


ВТОРИ ЕТАП ОТ ПРОЕКТА ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО НИ!

На 12 юни 2014г. г-н Георги Руменов, Кмет на Община Съединение, официално даде старт на Втори етап от проекта за изграждане на модерното 16-класно училище СОУ „Христо Ботев“ с обща стойност 1 729 708лв. От 1.11.2012г. първият етап е вече факт-беше открита новата сграда на училището. Във втория етап „Преустройство на съществуващата сграда за нуждите на спортните обекти, спортни площадки и вертикална планировка“ предстои да бъдат изградени спортни игрища за баскетбол, волейбол, футбол на малки вратички, писта за бягане на 100м, три зали на закрито, ботаническа градина, преустройство на съществуващата сграда в близост до игрищата, благоустрояване на двора- създаване на зелен хълм, ограда. На изложено информационно табло е показан план-скицата на заплануваните нови модерни съоръжения. Г-н Руменов представи пред учениците директора на фирмата изпълнител, която започва да работи по  втория етап. Очакванията са  в началото на новата учебна година вторият етап да бъде финализиран и учениците ни да имат достъп до модерни спортни съоръжения за професионално и любителско практикуване на различни видове спорт. Модерната спортна база ще помогне на младите хора да израстнат физически и да уплътняват свободното си време.  Директорът на училището г-жа Йорданка Кичукова благодари на г-н Руменов  от името на учениците. Г-жа Кичукова поднесе подарък на г-н Руменов -ръчно изработен часовник от деца в часовете по Клуб „Приложни изкуства“, който да отброява часовете до завършване на проекта. Реализацията на този проект ще има положително социално въздействие върху жителите на Община Съединение, които ще бъдат сигурни в хармоничното развитие на децата, в тяхната сигурност, в качетвеното им образование и хуманно възпитание, което им предлага СОУ „Христо Ботев“!

Радваме се и благодарим!

Снимки


Екскурзия до Велико Търново-Габрово-Етъра

На 5,6,7 юни 2014 год. се проведе екскурзия до гр. Велико Търново, Габрово и Етъра с ученици от СОУ „Христо Ботев“ гр. Съединение – представители на целевата група по Проект № BG051PO001-4.1.05-0018 «Знаещите и можещите успяват» по схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“, проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Снимки


На 11 юни 2014г. учениците от II клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение с класни ръководители г-жа Божанка Камарска и г-жа Цветелина Трайкова отпразнуваха успешното завършване на учебната 2013/2014 година. Положилите най-много усилия и труд заслужено бяха наградени с книжки и грамоти. С усмивки, игри и песни изпратихте II клас, нека така весела и слънчева бъде и лятната ви ваканция, деца!


На 5 юни 2014г. първокласниците ни с класен ръководител г-жа Николинка Генчева и възпитател г-жа Антоанета Митова изпратиха учебната година с тържество, на което присъстваха родители и гости. Те получиха своите удостоверения за завършен I клас, грамоти и книжки. Пожелаваме ви весела ваканция, мили деца!


26-30.05.2014г. – Зелено училище в град Банско


2 ЮНИ – ДЕНЯТ НА БОТЕВ!

2 юни е денят, в който загива великият революционер и поет Христо Ботев!

2 юни е денят, в който се прекланяме пред загиналите за свободата на България!

2 юни е патронен празник на нашето училище!

Днес ние почетохме паметта на онези, които са пожертвали живота си, за да живеем  в свободна страна, с празничен концерт. Директорът на училището г-жа Йорданка Кичукова произнесе слово, а ученици поднесоха цветя пред портрета на Христо Ботев. Ученици от VII клас изработиха презентации, а от VIII клас- информационни дипляни, които може да разгледате тук.

Христо Ботев е патрон на нашето училище и ние се гордеем с това!


НА ПРЕГЛЕД ПРИ МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА

В СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение разполагаме с два лекарски кабинета за двете сгради с практикуваща медицинска сестра г-жа Таня Дългърска. Всяка година тя прави за всички ученици от училището антропометрични измервания, включващи ръст, тегло, гръдна обиколка и кръвно налягане. Те биват записвани и следени с цел анализ, оценка и превантивна мярка срещу влошаване на здравословното състояние на учениците. Снимките са от преглед на IV а клас с класен ръководител г-жа Лили Попова.


ПРОЕКТИ НА ДЕЦАТА ОТ IV A КЛАС


НАШИТЕ БЪДЕЩИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ

Децата от двете подготвителни групи с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина днес посрещнаха родители и гости в класните си стаи, за да покажат наученото през тази учебна година. Те решаваха задачки, рецитираха стихчета, пяха песнички, играха сценки. За усърдието си получиха свидетелства и грамоти. Малки умни и добри деца, сега ви предстои дълга ваканция с игри, а на есен ще ви очакваме с нетърпение, защото тогава за вас ще бъде най-вълнуващият миг и вие ще сте първокласници!


100 години от рождението на Борис Христов!

На 29 май 2014г. учениците от Vа клас заедно с г-жа Петя Арабаджийска, преподавател по музика, гостуваха в библиотеката на НЧ „Съединение 1875“. Поводът бе 100 години от рождението на великия български оперен певец Борис Кирилов Христов.  В специално подготвена презентация от г-жа Запрянка Тафрова учениците се запознаха с живота и делото на певеца.


НА ПРЕГЛЕД ПРИ ЗЪБОЛЕКАР!

В централната сграда на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение вече функционира и модерно обзаведеният зъболекарски кабинет с практикуващи д-р Атанас Гюстеров и д-р Стойчо Гюстеров.

В момента се провеждат безплатни профилактични прегледи за определяне на зъбния статус на всички ученици от ПГ до XI клас.

Уважаеми родители, ще бъдете уведомени, ако Вашето дете се нуждае от  допълнителни манипулации. Моля, заповядайте заедно с детето за получаване на повече информация  всеки понеделник, сряда или петък от 8.00 до 13.00 часа  на III етаж в централната сграда на училището при д-р Гюстеров.В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ В СЪЕДИНЕНИЕ СЕ РАЗГОРЯ БУДИТЕЛСКИЯТ ПЛАМЪК НА ПАИСИЙ

 

На 20 май 2014г.  учениците от СОУ „Христо Ботев“ в град Съединение отбелязаха 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

Директорът на училището Йорданка Кичукова поздрави всички ученици и учители с предстоящия най-български празник. Ученици изпълниха празничен концерт.

Генка Дребчева, преподавател по български език и литература, връчи на директора на училището Йорданка Кичукова саморъчен препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. В преписа, изготвен за 1 ноември 2013г., са се включили голяма част от учениците. Имената на преписвачите-калиграфи са вписани на гърба на страниците.

Директорката Йорданка Кичукова благодари за реликвата и изрази увереност, че инициативата ще продължи, за да бъде вечно името и делото на просветителите.

Гостите на тържеството разгледаха изложбата ни с рисунки и картички за празника.


РИСУНКА В БИБЛИОТЕКА

По специална покана на Директорката на детски отдел на библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив гостуваха ученици от VII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение заедно със своя преподавател по изобразително изкуство г-жа Таня Балканска. Те се включиха в инициативата „Кастинг на книгата“ като по прочетена приказка,  трябваше да нарисуват илюстрация. Справиха се идеално, а накрая всички получиха специални тетрадки и книжката „Малкия принц“ за спомен. Служителите на библиотеката бяха очаровани от таланта на нашите момичета и споделиха, че много биха се радвали, ако тази среща постави началото на приятелство между тях и те присъстват и на други такива вълнуващи събития. Браво!


ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ В ДЕТСКИ ОТДЕЛ НА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“ – ГРАД ПЛОВДИВ

И тази година най-добрите рисунки на учениците от V до VIII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха изложени  в детски отдел на библиотека „Иван Вазов“ -град Пловдив. Поздравяваме талантливите ни художници и г-жа Таня Балканска, старши учител по Изобразително изкуство, под чието наставление и грижа са направени прекрасните творби.


АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИПУСК 2014!

ПОСЛЕДЕН ЗВЪНЕЦ ЗА ВИПУСК 2014!

Днес, в 13.00 часа, звънецът на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение удари за сбогуване с учениците от XII клас с класен ръководител Чудомира Атанасова. Учители, ученици, родители и гости, сред които и кметът на Община Съединение г-н Георги Руменов, дойдоха в празнично украсеното школо, за да изпратят абитуриентите с поздравления и аплодисменти. С пожелание за здраве, успешно дипломиране и добър старт в живота се обърна към зрелостниците директорката на училището Йорданка Кичукова. Градоначалникът Георги Руменов отправи пожелание към випуск 2014 година, като им пожела здраве, късмет и преодоляване на трудностите в живота. Зрелостникът Венцислав Влаев изказа благодарност към всички преподаватели за положените грижи през изтеклите години и връчи Благодарствен адрес от името на своите съученици на г-жа Кичукова. Абитуриентите се простиха с училищното знаме, отчупиха си от обредната пита и преминаха на изпровод по плиснатата от менче вода и под изплетения от пролетни цветя венец. НА ДОБЪР ПЪТ!


ЗДРАВНА БЕСЕДА В X и XI клас

На 14 май 2014г. в Час на класа г-жа Таня Дългърска, медицинска сестра към училището ни, изнесе образователна здравна беседа пред учениците от X  и XI клас. Тя засегна много важни теми, подходящи и вълнуващи почти пълнолетните тийнейджъри.  Дискутираните теми бяха: „СПИН“, „Преждевремен полов живот“ и  „Болести, предавани по полов път“. Всеки ученик получи информационна листовка за болестта СПИН.


БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ

През 2013/2014 учебна година за първи път от много години насам учениците от IX и X клас имаха застъпени 5 учебни теоретични часа военно обучение. В тях те усвоиха знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, мисията и задачите на въоръжените сили. С интерес учениците гледаха презентации и видеофилми по различните теми от обучението.

На 13 май 2014г. учениците от XI и XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение присъстваха на информационна беседа с цел намиране на работни места в Българската армия. Темата беше „Представяне на военната служба и службата в доброволния резерв, както и курсове по начална и специална военна подготовка“.Тя беше подготвена от г-н Тодор Гушев, цивилен служител, старши експерт в офис за военен отчет в Община Съединение. Той запозна младежите с изискванията и възможностите, раздаде информационни материали на заинтересованите лица. 


КАРТИЧКИ С РЕЛЕФ И ПЕЧАТ

Учениците от V до VIII клас на СОУ „Христо Ботев“ – гр.Съединение създадоха красиви картички с техника релеф и печат в часовете по ДТИ с  г-жа Иванка Габровска.  Поздравления, още една полезна и интересна техника за украса научихте!!!


ЧАСОВНИЦИ ПО ДТИ

Учениците от V до VIII клас на СОУ „Христо Ботев“ – гр.Съединение сръчно изработиха часовници в часовете по ДТИ с  г-жа Иванка Габровска. Приложиха много техники върху дървената плоскост, за да я украсят. Накрая вградиха и часовников механизъм и така часовниците им оживяха. Поздравления, наистина сте майстори!!!


ВЕСТНИК И РИСУНКИ ЗА 24 МАЙ

Брой 3 на училищния вестник издадоха учениците от V клас заедно с г-жа Таня Балканска. Темата е  Денят на славянската писменост и култура – 24 май. В този брой освен рисунки, са приложени  и авторски литературни творби-стихчета, разкази, есета на учениците от V до VII клас.

Рисунки за празника сътвориха ученици от цялото училище. Те са подредени в изложба на I етаж в Централна сграда.


На 10 май 2014г. от 9.00 часа  се проведе ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК за учениците от ПГ до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение В дисциплините – Дърпане на въже,  Щафетна игра с родители и класни ръководители и  индивидуален крос, всички вложиха много енергия и спортен дух, а  най-добрите получиха  награди. Специални адмирации за родителите, които за първи път взеха участие в надпреварата, редом с децата си. Благодарим за участието на ученици и учители, както и за добрата организация на мероприятието.


НАШИТЕ ЩЪРКЕЛИ

С настъпването на пролетта животът в училищния ни двор се разнообрази с двама нови гости. Млада двойка щъркели решиха да свият гнездо върху ствола  на дългогодишно дърво. Голяма радост за всички ни е да приемем тези защитени птици в училището ни. Учениците с интерес наблюдават всичките им движения, а щъркелите от високо зорко следят за дисциплината на малчуганите. Очакваме с нетърпение  и появата на малките наследници. Ще следим и ще изучаваме техния живот. Ще бъдем гостоприемни и добри с тях и ще чакаме всяка година да прелитат хилядите километри и да се завръщат отново в нашия училищен двор.


ВТОРО МЯСТО ЗА ОГНЕБОРЦИТЕ  НИ

Отборът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение спечели второ място в Районно състезание „Млад огнеборец“ 2014г. На 25 април 2014г. ученици от V,VI,VII,VIII клас  с ръководители г-жа Николинка Иванова и г-н П.Бекирски, показаха добрите си умения и бързите реакции. Участниците бяха тържествено наградени от г-н Бекирски пред всички ученици в училище. Поздравления, огнеборци! Гордост сте за нашето училище!


ПЕТО МЯСТО ЗА ОТБОРА ПО ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА

На 29 април 2014г. СОУ „Христо Ботев“- град Съединение за пореден път взе участие в Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации Пловдив – 2014“.

Отборът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение спечели пето място.  Поздравления за  учениците от VII и VIII клас  и техните  ръководители г-жа Николинка Иванова, старши учител по Физическо възпитание и спорт и г-жа Антоанета Маринчешка!

Кристиян Дългърски от IVб клас участва в конкурса за рисунка „С очите си видях бедата“ и представи нашето училище.

Участниците бяха тържествено наградени от г-жа Маринчешка пред всички ученици в училище.


ЗДРАВНИ БЕСЕДИ В ПГ И III КЛАС

За малките подрастващи деца един основен навик, който трябва да научат, е  да спазват добрата лична хигиена на тялото. За да бъдат добре информирани с  какви болести може да се заразят ако са недобросъвестни в това отношение, г-жа Таня Дългърска, медицинска сестра в училището ни, изнесе здравни беседи в Подготвителни групи и в III клас.  Запозна ги с различни правила, които те трябва да спазват, за да се предпазят от заразяване с болестите – кучешка тения, хепатит А, ентеробиоза  и туберкулоза. Тя раздаде информационни материали на всички ученици.


ФРЕНСКИ ЕЗИК И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ-ЗАЕДНО РЪКА ЗА РЪКА

Учениците от XII клас изучават като първи чужд език – Френски език с г-жа Цветанка Къцова. Профилиран предмет за тях в  обучението им от IX  до XII клас в профил „Технологочен- Стопански мениджмънт“ е Информационни технологии. Г-жа Къцова постави за задача с помощта на IT технологиите дванадесетокласниците да подготвят информация за „Френската кухня“. Чрез самостоятелно създадени мултимедийни презентации и видеоклипче ученичките Божидара Шахънова, Лазарина Панова, Миглена Михайлова и Стоянка Кунтова представиха пред своите съученици тайните на френската кухня и френските вина. Разгледайте ги и вие:


ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА по мотиви от романа „Под игото“ 

Бойчо Огнянов, Иван Боримечката и Стайка Чонина, Бай Цанко с жена си и дъщеря си Донка, Петър Овчаров и дядо Стойко, Райчин, Спирдончето, Иван Остенът,кметът дядо Дейко, моми, момци и заптиета… в тези едноимени герои на Иван Вазов от романа „Под игото“ се въплътиха учениците от театрална група „ДЕТСТВО МОЕ“ с ръководител г-жа Ваня Ликова. Групата е сформирана по  Проект № BG051PO001-4.1.05-0018 «Знаещите и можещите успяват»  по схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“ при СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. На 25.04.2014 год. от 17,30 часа на сцената на Народно Читалище „Съединение 1875“  те представиха ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА по мотиви от романа „Под игото“  на Иван Вазов – „Тлъка в Алтъново“ и „Бог високо, цар далеко“. Повече за Проект „Знаещите и можещите успяват“ може да намерите в специално създадения за него сайт на адрес: http://www.daskalo.com/bencheva/


23 АПРИЛ Е СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА!

„Книгата е прозорец към света. Колкото повече такива прозорци са осветили ума и чувствата ни, толкова сме по-мъдри и богати душевно.“

Световният ден на книгата беше отбелязан и в СОУ ‚Христо Ботев‘-гр.Съединение. Г-жа Ваня Ликова, старши преподавател по български език и литература и завеждащ Библиотеката в училището, оформи кът с книги на известни български и чужди автори. В час на класа за учениците от V до XII клас се проведе и информационно радиопредаване.


ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА

В СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се проведоха редица инициативи за отбелязване на Международния ден на Земята. В часовете по ДТИ с г-жа Иванка Габровска учениците измайсториха цветя от разтопена пластмаса, икебани от живи и изкуствени цветя и макети на кухни, изработени от използвани предмети и материали. В часовете по Изобразително изкуство  с г-жа Таня Балканска децата рисуваха по темата. В централната сграда  на училището във фоайето на I етаж е подредена изложба с тях. Майсторите на най-оригиналните творби бяха класирани и наградени тържествено пред всички ученици от г-жа Таня Тодорова, помощник-директор в СОУ „Христо Ботев“. На 22 април беше проведено и радиопредаване за учениците в централна сграда с информационен материал за Деня на Земята, подготвен от г-жа Галина Златева, старши учител по Биология и здравно образование. В час на класа всички класове заедно с класните си ръководители почистиха сами стаите си и обещаха да ги пазят, да поддържат добра хигиена и да не замърсяват въздуха в тях.

 В часовете по Информационни технологии учениците създадоха колажи от снимки, видеоклипове и презентации, които може да разгледате в сайта на училището на адрес:  https://onedrive.live.com/?cid=c74e451e815e558f&id=C74E451E815E558F%2110397&authkey=!ALTEM1vsZaVkEPQ

Поздравления за ентусиазма на децата и за добрата организация на мероприятието от страна на всички преподаватели!


ДА ПОСРЕЩНЕМ ВЕЛИКДЕН!

Учениците от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение заедно със своите преподаватели подготвиха великденски изделия за празника – чинии с декупаж; картички с техника квилинг и ембосинг; кошници, украсени с крепс хартия; рисунки и апликации; макети на великденски зайчета и разбира се много пъстроцветни яйца. В двете сгради на училището са подредени изложби с тях. В часовете по Информационни технологии създадоха снимки-колажи и видеоклипчета за празника.Беше издаден и извънреден великденски брой на училищния вестник, пълен с идеи и предложения за украса на яйцата. Часовете, посветени на тази подготовка за празника, направиха очакването му още по-нетърпеливо. Децата вложиха много старание, въображение и научиха допълнителни техники в изработката на великденската украса.


СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ БОРИСЛАВ ГАНЧЕВ

На 15 април 2014г. ученици от III и IV клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение присъстваха на среща с писателя Борислав Ганчев, известен още с псевдонима Борко Бърборко. В срещата участие взе и карикатуриста Николай Арнаудов, чиито картини бяха изложени в залата. Инициатива беше организирана от НЧ „Съединение 1875“.

По много забавен за учениците начин авторът представи част от своето творчество – гатанки и стихове по различни образователни теми – за сезоните, азбуката, българските празници, здравето, знаците за движение по пътищата. Децата с удоволствие четоха избрани откъси от неговите най-нови книги.

Да припомним кой е Борислав Ганчев. Той пише предимно хумор и сатира, както и поезия за деца. Негови творби са публикувани в централния и регионален /пловдивски/ печат, излъчвани са по някои радиа и телевизии. По текстове на Б. Ганчев са композирани детски и хумористични песни. Негови са книгите „Аз уча азбуката с гатанки“, „Свири, щурче“, „Червенобуз юнак“, „Гатанки от А до Я“, „Правилата опознай“, „Zорко Супермен“, „От зима до есен с усмивка и песен“.


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, Предлагаме на вашето внимание два нови конкурса, организирани от вестник „Марица“. За повече информация прочетете тук.


ВЕЛИКДЕНСКИ БРОЙ НА УЧИЛИЩНИЯ ВЕСТНИК

Извънреден брой на училищния вестник подготвиха учениците от СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Предстои един от най-светлите християнски празници – Великден и изданието е посветено изцяло на него. Прекрасни са идеите за украса на яйцата. Децата ги споделят с всички ни, за което се радваме и им благодарим!


МЕСТЕН ОБИЧАЙ  „КУМАТА“

По стар обичай –„лазаруване” – рано сутрин тръгват момите, нагиздени с пъстри премени и венци на главите, за да благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщите, за домашните животни, на девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост. За самите девойки обредът е “посвещение” в моминството, в предженитбена възраст. Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени. Заедно с това моминският ритуал трябва да донесе стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Ето защо лазарките, макар да са съвсем млади момичета, се посрещат с почит от всички жители. Тази значимост на лазарския ритуал навярно го е съхранила и до ден днешен.. Всяка лазарска група трябва да изпълни цикъл от песни, а на места и танц, характерни само за тези празници. Традиционният смисъл е лазарките да внесат във всеки дом своята обредна благословия за благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството.Срещу техните песни, игри и благословии, всяка стопанка на къща ги дарява с яйца – символ на живота. Накрая на деня, момите пускали венците по реката – дар за славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта.

Обичаят „Кума“ в град Съединение има над 100 годишна традиция. Празникът по своята същност е лазаруване. Отличава се с начина на провеждане и костюмите. В обичая участват само момичета. Подготовката за празника започва много по-рано, още от Тодоровден. От Тодоровден до Лазаровден и Цветница девойките се събират веднъж седмично, за да пеят песни за лазаруването. Девойките, които лазаруват, са облечени в напълно автентични носии, а в косите са закичени с койло. Тази, която ги предвожда се нарича „Кума“. Тя е облечена в народна носия, различна от останалите. През пролетта, на Лазаровден и Цветница девойките обхождат домовете. Пеят и наричат за здраве и берекет на дома и стопаните. Песните са весели и автентични. Кулминацията на празника е голямото хоро на площада. Тогава излизат всички хора – да се забавляват и да тропнат хоро. В миналото за Кума са избирали една от най-бедните моми, за да може със събраните средства да си направи чеиз.

И тази година в града ни се провежда традиционният обичай „Кумата“, в който участие вземат възпитанички на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение.Кума е Елена Адърска от XI клас. Обичаят завършва на Цветница с лазарско хоро в центъра на града.


ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „КОСМИЧЕСКИТЕ МЕЧТИ НА БЪЛГАРИЯ“

За поредна година ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение взеха участие  в националния конкурс, организиран от Младежки център в град Хасково. Тази година конкурсът беше посветен на 35 години от полета на Георги Иванов на 10 април 1979г. и беше под мотото „Космическите мечти на България“. В надпреварата за мултимедиен проект, поощрителна награда в своята възрастова група IX-XII клас за презентация спечелиха  Мария Ангелова, Монира Акил и Янка Попова от IX клас. Презентацията може да изтеглите от тук.

Поздравления, момичета!


III МЯСТО В IV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РЕВОЛЮЦИОННО СЛОВО- „ОБОРИЩЕ-ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА“

На 5 април 2014г. ученици от VI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, участници в  театрална група „Детство мое“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, спечелиха III място в IV Национален конкурс за революционно слово „Оборище-факел на свободата.

Поздравления за блестящия рецитал и постигнатия успех!


Den na talanta

На 28 март 2014г. от 9,00 часа в салона на НЧ „Съединение 1875“ се състоя  нашият  ДЕН НА ТАЛАНТА!

Артисти, художници,рецитатори, певци, танцьори, творци – гордеем се с вас, ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение!


Театрална група „ДЕТСТВО МОЕ“ с ръководител г-жа Ваня Ликова към Проект № BG051PO001-4.1.05-0018 «Знаещите и можещите успяват», по схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“ при СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, представи ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА По мотиви от романа „Под игото“ на Иван Вазов – „Тлъка в Алтъново“ и „Бог високо, цар далеко“ на 27.03.2014 год. /Четвъртък/ от 17,30 часа в Църквата, в Ромската махала на гр. Съединение.

 Към сайта на проекта26.3.2014г. – ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ КЛАС

На 26 март 2014г. тазгодишните ни първокласници с класен ръководител г-жа Николинка Генчева и възпитател г-жа Антоанета Митова представиха пред родители и гости “Празник на буквите“. Рецитираха стихчета, пяха песнички, изнесоха урок, отговаряха на въпроси. Г-н Георги Руменов, кмет на Община Съединение, подари на учениците от класа 10 дръвчета от иглолистния род „туя“. Те ще бъдат засадени в двора на училището и в годините ще растат с техните грижи, а с вечно зеленото си присъствието ще бъдат незаменим спомен във времето за днешния им празник. За положения труд и старание през учебната 2013/2014 година децата бяха похвалени от г-жа Йорданка Кичукова – Директор на СОУ и получиха грамоти, книжки, федербали и топки. Честит празник!


26.3.2014г. – РИСУНКИ ЗА ДЕН НА ТАЛАНТА

Майстори-художници са учениците на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение. За Деня на таланта те сътвориха много красиви рисунки, използвайки различни техники. В различните възрастови групи ще има и много наградени. Насладете се на галерията от прекрасните творби на талантливите ни деца!


ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

На 19 март 2014г. с ученици, учители, административен и помощен персонал на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе тренировъчно занятие „Евакуация при земетресение“.


ВЕСТНИЦИ НА 5 КЛАС

Учениците от V клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по ЗИП Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска изработиха собствени  вестници „Цветове“ и „Свят“, включващи вълнуващи ги теми. Те се изявиха като журналисти и взеха интервю от някои преподаватели. Споделиха свои любими рецепти в рубриката за кулинария. Браво! Очакваме с нетърпение следващия брой!


17-23.03.2014г. – СЕДМИЦА НА ФРАНКОФОНИЯТА

В СОУ „Христо Ботев“-град Съединение учениците от V  до XII клас изучават френски език с г-жа Цветанка Къцова.

Седмицата 17-23 март 2014г. е Седмица на франкофонията в нашето училище.

Френски шансони звучат в междучасията. Ученици от 9 клас направиха колажи за Франция в часовете по ИТ. Съвместно с МКБППМН беше организиран и конкурс за рисунка на тема „Френският е едно пътуване“. На 20 март 2014г. се състоя тържество за отбелязване на празника с участие на училищния хор. Най-добрите художници от конкурса бяха наградени от г-жа Галя Средева, секретар на МКБППМН, със специално изрботени  фланелки с айфеловата кула и логото на МКБППМН. Честит празник, франкофони!


НА ТЕАТЪР „РУМЦАЙС“

Ученици от I до V клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение, заедно със своите преподаватели, посетиха представление на  гостуващия в града ни театър „Иван Димов“- град Хасково. Те гледаха  „Румцайс“ на  чешкия писател  Вацлав Чтвъртек. Историята е за един симпатичен ловец и разбойник, разновидност на Робин Худ, който живее в гората със семейството си – вярната му съпруга Манка и палавият, но умен син Циписек. Други герои от книгата са феята Амалка, водният дух Волшовечек и редица други приказни същества.


ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ „СИСТЕМА ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

230 ученика от I до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение взеха участие на 12 март 2014г.  в обучение по проект „СИСТЕМА ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“.  Консултанти от Центъра за кариерно ориентиране към РИО град Пловдив изнесоха лекции на по темите „Имената на професиите“, „Признаци за групиране на професиите“, „В семейството на професиите“ и  „Типове личности и професии“.


КЪДЕ СИ ЛЯТО? Навън сняг вали, но тайно си копнеем да дойдат летните горещи дни. Как по-добре да го изразим- ако не с причудливи макети –море, плаж, водни пързалки, шезлонги, чадъри и яхти… Сътворени са от ученици от V и VI клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по ДТИ с г-жа Иванка Габровска.


ТЪРЖЕСТВА ЗА 8 МАРТ В ПОДГОТВИТЕЛНИ ГРУПИ

Най-малките възпитаници на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение от Подготвителни групи с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина организираха тържество за 8 март. Малчуганите зарадваха своите майки с рецитал от стихове, песнички, лично изработени картички-покани, цветя и подаръци. Поздравления за старанието във вашата изява и уважението ви  към празника на майката, мили деца!


8 МАРТ В КВИЛИНГ!

Ученици от VI и VII клас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение под ръководството на г-жа Иванка Габровска създадоха уникални картички квилинг за Деня на жената. Те бяха подредени в изложба на I етаж в Централната сграда на училището. Поздравления за уменията ви, които с всяка изява се усъвършенстват и ви превръщат в гениални майстори-творци!


ЗДРАВНИ БЕСЕДИ В НАЧАЛЕН КУРС

Всяка година в тематичните разпределения на класовете за Час на класа биват включвани теми, засягащи здравето на учениците. През месец март за учениците от I и IV клас г-жа Таня Дългърска, медицинска сестра в СОУ „Христо Ботев“- град Съединение, изнесе беседи за „Гръбначните изкривявания“ и „Пубертетът“. Тя запозна децата с основни проблеми и възможни рискове, раздаде на всички информационни дипляни.


Ученици на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение, предоставяме ви възможност за участие в КОНКУРС за рисунка, посветен на СЕДМИЦАТА НА ФРАНКОФОНИЯТА 17-23 март 2014г.KOnkurs risunka frenski ezik


3 МАРТ! ДЕН НА НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ И ГОРДОСТ!

На 3 март в общоградско тържество, организирано съвместно от НЧ „Съединение 1875“ и СОУ „Христо Ботев“, участие взеха и ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение, членове в самодейните състави на мажоретки и народни танци. Калия Гърбева и Николета Паликрушева от VIIа клас изпълниха песента „Лудо младо“. Шестокласници с ръководител г-жа Ваня Ликова изнесоха литературна програма с патриотични стихове. Водещ на тържеството беше дванадесетокласничката Миглена Михайлова. В знак на поклон пред паметта на загиналите за свободата на България г-жа Таня Тодорова, помощник директор на СОУ „Христо Ботев“, поднесе венец пред Паметника на Съединението.

 В начален курс националният празник беше отбелязан с изработване на тематично табло и тържество, подготвено от третокласниците с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Спаска Ненчева. За учениците от V  до XII клас седмокласнички изнесоха рецитал от стихове  в радиопредаване.

Да помним своята история! Да предаваме в поколенията почитта към героите си! Да ценим и пазим свободата си!


ДА ПОСРЕЩНЕМ 1 МАРТ!

Много старание в изработването на мартенички и рисунки вложиха учениците от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение. В начален курс имаше  тържество и изложба, а  учениците прескачаха и огън за здраве. Там тържеството беше подготвено от децата от подготвителни групи с класни ръководители г-жа Стойна Симеонова и г-жа Таня Лулкина. За най-изкусните майстори на мартенички имаше класиране и награди.Традиционно в центъра на града ни и тази година беше украсено мартенско дърво. Ученици от V и VII клас се включиха и заедно с г-жа Габровска и г-жа Арабаджийска закичиха собственоръчно направени мартенички.

Да сте бели, румени, засмени и все така за творчество и празници вдъхновени!


ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

344 ученика от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Международния  ден за борба с тормоза в училище.

На 26 февруари 2014г. розовият цвят завладя нашето училище!

А розовото носи позитивна енергия и добронамереност-лек за тормоза!

Розов стайлинг преобрази децата -блузки, клинове, панталони, шалчета, лак, обувки, бижута, чанти…Освен облечени в розово, учениците си вързваха розови панделки, изготвиха плакати, направиха рисунки, надписаха дъските в класните стаи, носеха розови плюшени играчки . Със закачена розова панделка станаха съпричастни и преподавателите, ръководството, непедагогическият и помощен персонал на училището. Най-голяма изненада поднесоха учениците от Vа клас, които самостоятелно измислиха и  изнесоха пред всички кратка пиеса, посветена на Деня на розовата фланелка.

Като приятен завършек на празника награди(Flash памет) и грамоти получиха учениците, участвали в конкурс за презентация на тема „Добрите са на мода!“. Инициативата се проведе съвместно с МКБППМН, представлявана от г-жа Галя Средева. Всички презентации може да разгледате тук.

Специален подарък за отличните и примерни ученици в училището (безплатен лагер на море през лятото) направиха г-н Георги Руменов, Кмет на община Съединение и г-н Георги Трендафилов- заместник кмет. А това е още един страхотен стимул за подобряване на дисциплината, успеха и насърчаване на извънкласните изяви у децата. Сърдечно благодарим!

Ученици, радваме се, че взехте присърце идеята, която ви представихме и участвахте в Деня на розовата фланелка!

Нека не само в тази последна сряда на февруари да се борим с тормоза в училище, а да го превърнем в наша ежедневна обща цел!

А на тези, които прилагат тормоз, заявяваме: Ние сме по-силни и чрез нашата толерантност и доброта ще ви накараме да спрете да тормозите, да преминете в лагера на добрите, догодина и вие да сте облечени в розово и също да приемете нашата кауза.

 КОКЕТНИ ГЕРДАНЧЕТА С МЪНИСТА В ЧАС ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

В час по Изобразително изкуство учениците от Va  клас заедно с г-жа Таня Балканска изработиха красиви гривни и герданчета от мъниста. Полезно, забавно и практично- децата се научиха самостоятелно да изработват свои бижута.


19 февруари 1873г. – България губи най-достойния си син!

 Безсмъртен, единствен, велик! ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

19 февруари 2014г. – 141 години България помни и се прекланя пред своя Апостол на свободата!

В СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение отбелязахме Деня на Апостола с информационно-музикално радиопредаване за учениците от V до XII клас.

В начален курс второкласниците с класни ръководители г-жа Цветелина Трайкова и г-жа Божанка Камарска изготвиха диплянки за всеки клас, с които запознаха съучениците си с живота и делото на Левски. Подготвиха и табло със снимки. Проведе се инициатива за написване на  писмо до Васил Левски. В него учениците споделиха какво биха казали на Левски ако сега беше жив пред тях. Във всеки клас бяха прочетени двете стихотворения „Обесването на Васил Левски“ и „Молитва за Васил Левски“, които са поместени на последната страница на диплянката.

 Ръководството и ученици от VI клас взеха участие в поклонението и поднасянето на венци пред паметната плоча на Левски в град Съединение.


26 ФЕВРУАРИ 2014г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Ученици от V до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение,

Ден на розовата фланелка

КАНИМ ви да вземете участие в инициативата „ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище.

В сряда-26 ФЕВРУАРИ -да се облечем в розово, като с това ще заявим нашата позиция –ТОРМОЗЪТ СПИРА ТУК!

Ако нямате розова фланелка, закачете розова панделка.

                Може да измислите и представите различни свои творби, които имат за цел да подкрепят анти-тормоза, например плакат, стикер, снимка, стих, песен, рап изпълнение, танц, банер, послание или нещо друго, които  ще ги  покажем в училището и в интернет.

                Инициативата е във ваши ръце! Очакваме вашата креативност и ентусиазъм за пореден път да ни изненадат!

А тези ученици, които тормозят, нека се замислят поне веднъж за последствията!

За повече информация се обръщайте към класните ръководители.

Вижте най-гледания клип в подкрепа на анти-тормоза в училище.

http://www.youtube.com/watch?v=MhYyAa0VnyY&feature=related


14 февруари – Ден на влюбените!

14 февруари – Ден на влюбените! В СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение днес цял ден децата  разменяха своите валентинки, подаряваха си рози и кокичета, пожелаваха си щастие и навсякъде цареше любов и взаимно разбирателство. За учениците от горен курс г-жа Галя Средева, председател на МКБППМН, заедно с учениците ни-доброволци в клуб „Единство” – Съединение при БМЧК – Пловдив, организираха забавна беседа-викторина с въпроси, свързани с днешния ден. За правилно отговорилите имаше и награди. А вечерта- отново по инициатива на клуб „Единство” – Съединение при БМЧК – Пловдив, ученици от СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение пуснаха въздушни фенери с любовни желания. И нека е любов, за да има мир и щастие в сърцето на всеки един!


На 13 февруари 2014г. ученици от VI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение заедно с г-жа Дора Кошева, преподавател по История и цивилизация, гостуваха на НЧ „Съединение 1875″с цел отбелязване на 160 години от рождението на Стефан Стамболов– бележит български държавник, революционер, политик, поет, журналист, лидер на ВРО, взел активно участие в Старозагорско въстание през 1875г. и Априлското въстание през 1876г. Там те изгледаха презентация, подготвена от г-жа Запрянка Тафрова и г-жа Мариана Килимперова, след което беседваха по темата.


Уважаеми родители,

Предлагаме на Вашето внимание НАРЪЧНИК ЗА РОДИТЕЛИ на тема „КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕТЕТО СИ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?“

Авторският колектив от специалисти в сферата на МВР и организации, свързани със закрила на детето, са подготвили теми, обхващащи училищен тормоз, домашно и сексуално насилие, педофилия в интернет, онлайн тормоз, секстинг, психоактивни вещества, пътна безопасност.

Наръчникът е предоставен от г-жа Нонка Ловчева – Инспектор Детска педагогическа стая, РУП Труд


11 февруари 2014г. – Международен ден за безопасен Интернет

Учениците от V до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение се включиха в инициативата „Моите правила за по-добър Интернет“, посветена на Международния ден за безопасен Интернет. Тази година той се чества на 11 февруари и е под мотото „Заедно за по-добър Интернет“. Те оформиха дизайнерски в документ на Word правилата, които трябва да спазва всеки интернет потребител, за да бъде Интернет по-безопасно и добро място за сърфиране. Бяха избрани десет най-атрактивно оформени и съдържателни Правила,  които бяха принтирани и ламинирани за пример и поставени  в компютърните кабинети, а създателите им  получиха грамоти.  По повод на международния ден г-жа Даниела Недялкова създаде видеоклип.

Поздравяваме всички участници и се надяваме, че с тази инициатива Интернет е станал с един клик по-добър! 


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение, 

На 31 януари 2014г. приключва първи учебен срок за 2013/2014 година. Дните 1,2,3 и 4 февруари са обявени от Министъра на МОН за ЗИМНА ВАКАНЦИЯ! Заслужено си отдъхнете и нови сили за втори срок съберете! Учебните занятия ще бъдат подновени на 5 февруари 2014г.(сряда)!


19.12.2013г. – Благотворителност „ПРЕДАЙ НАТАТЪК“

За четвърта поредна година НЧ „Съединение 1875“ организира коледен базар и концерт с благотворителна цел. Тази година мотото е „Предай нататък“ -да помогнем и да се съберем средства за лечението на Гергана Господарска. Институции, фирми, училища, детски градини и граждани на Община Съединение се включиха в благородната инициатива. СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение участва с изделия в коледния базар, а част от учениците бяха изпълнители на танци и песни във вълнуващия коледен концерт.

Да бъде добра и благословена Коледата на 2013година!


Коледни тържества 2013г.

Учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение обичат да учат, справят се с предизвикателствата, умеят да творят, но и много весело празнуват на тържествата си. 


Поздравления за празниците  Ние-колективът и учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение получихме много поздравителни картички от институции, фирми, общественици по повод настъпване на коледните и новогодишните празници. Благодарим за вниманието и уважението Ви! Да бъдат светли и честити новогодишните празници и за вас!


 Благотворителни изделия за коледен базар  „Предай нататък“

Учениците на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение изработиха календари за предстоящата година, с които ще участват в коледния базар на 19.12.2013г. и ще подкрепят благотворителната кауза „Предай нататък“. Браво за майсторските изделия, положените усилия и желанието ви! Поздравления и за учителите, под чието напътствие се справихте и с това предизвикателство!


Открит урок в ПГ А „Рождество Христово“

Наближава един от най-светлите християнски празници Рождество Христово. Във връзка с това г-жа Таня Илиева Лулкина и учениците от Подготвителна група А изнесоха  на 17 декември 2013г. в църквата „Свети Атанасий“ открит урок на тема „Рождество Христово-Коледно моление“. „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“.


В очакване на Коледа!

Украсата в нашето училище е готова. Празнично е настроението и коледните елхи са окичени с играчки и подаръци.


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение, на 19.12.2013г. от 11.00 часа във фоайето на НЧ „Съединение 1875“ ще се състои традиционният БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР „ПРЕДАЙ НАТАТЪК“. Участвайте с вашите коледни предмети, украси, рисунки, сурвачки и картички и дарете чрез тях своята доброта, хармония, здраве и добронамереност, с които да направите света по-добър и съвършен!


Съвместни спортни инициативи с МКБППМН

По повод 1 декември-световният ден за борба със СПИН – в СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение бяха организирани редица спортни мероприятия. Спортът е дейността, която успява едновременно да мотивира, да амбицира за повече сила и успех, да ангажира личността, да изважда и унищожава вътрешно скритата агресия, да оползотворява всяка искрица енергия и да предпазва духа от слабост. Любезен съинициатор, който осигури  наградите, е Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Съединение. В турнир „Тенис на маса“ се състезаваха учениците от V до XII клас в индивидуални двубои и по двойки. А учениците от начален етап премериха бързината си в състезание „Крос“.  И за талантливите художници бяха отредени призове.Победителите бяха аплодирани и почетно наградени пред всички ученици от г-жа Галя Средева.

Предстоят още съвместни инициативи на МКБППМН и СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение.


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

Информираме ви за КОНКУРС, организиран от РИО-ПЛОВДИВ

Предмет на конкурса: изработване на графичен отличителен знак на РИО – Пловдив. Право на участие: конкурсът е отворен за ученици от V до ХІІ клас. Всеки кандидат в конкурса има право да представи не повече от 1 предложение, с което да участва в конкурса. Представените работи трябва да са изготвени единствено за целите на този конкурс. Всеки участник в конкурса носи отговорност за авторството и оригиналността на разработката си. Цели на конкурса: Създаване на проект за изработване на уникален знак на РИО– Пловдив с цел отличаване постиженията на ученици, учители и учебни заведения от областта. Стимулиране на творческите заложби и на състезателния дух на учениците. Представените проекти трябва да отговарят на следните изисквания: – Предложенията за графичен знак трябва да бъдат представени изработени в програма за векторна графика; – Проектите да бъдат в размер 1:1; – Да бъдат конвертирани всички използвани за изображението шрифтове в криви; – Следва да бъде подготвен и черно-бял вариант на проекта; – Към предложенията да се приложи и легенда с използваните цветове по скалата на Пантон; – Проектите следва да са изпратени на CD или флаш памет – както във векторен вариант, така и във формат *pdf и *.png, както и да бъде добавена цветна разпечатка в размер 1:1 на проектите. Срок за подаване на предложения за конкурса: до 17:00 часа на 20 декември 2013 г. Първа награда: Таблет Втора награда: Фотоапарат Трета награда: Електронна книга  За допълнителна информация се обръщайте към г-жа Даниела Недялкова.


 „Насилието в училище-проблеми, свързани с жестокостта и агресията“

През месец декември 2013г. в Час на класа пред учениците от начален етап беше представена презентация на тема „Насилието в училище-проблеми, свързани с жестокостта и агресията“. Беседата е планувано съвместно мероприятие на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Съединение и СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение. Всички искаме да кажем „НЕ“ на агресията в училище, всички се борим добротата и толерантността у всеки един ученик да бъдат приоритет в поведението му. 


Схема „Училищен плод“

През учебната 2013/2014 година СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение се включи в схема „Училищен плод“ с участници- ученици от ПГ-IV клас. Проектът се  финансира от Бюджет на Република България/Държавен Фонд „Земеделие“ с финансовата подкрепа на Европейски Съюз.  На 3 декември 2013г. се състоя поредната педагогическа мярка по програмата, а именно – Беседа на тема „Полезни ли са плодовете и зеленчуците?“.  


Рисунки с Paint

Учениците от V клас на СОУ „Христо Ботев“ за първи път в часовете от задължителната си подготовка изучават предмета Информационни технологии с г-жа Иванка Габровска. Програмата за създаване, обработка и редактиране на изображение Paint е ново предизвикателство за тях. С несигурна ръчичка, която трябва да контролира формата на всяка една линия, точка и чертичка, те успяват да покажат своето детско въображение и да създадат красиви, чисти и невинни рисунки. Браво, ученици! Предстоят ви още много вълнуващи срещи с още по-интересни и забавни програми в часовете по Информационни технологии.


Какво губя ако напусна училище?

На 27 ноември 2013г. представители на МКБППМН при Община Съединение проведоха традиционно лeкторски Час на класа с учениците от 8,9,10,11 клас на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение на тема „Какво губя ако напусна училище?“. Всеки ученик попълни анонимна анкета с „ползата“ и „загубата“ от училището-отговорите бяха дискутирани – поучителни за едни, забавни и любопитни за други. Ученици от 8 клас разиграха конкретна ситуация, в която 3 млади девойки с различно образование и способности се явяват на интервю за работа. Ползотворен и различен час, в който основна цел беше децата да осъзнаят грешката от „ранното напускане на училище“ и последиците от това.


Коледна фиеста с квилинг

Учениците от V, VI, VII, VIII  клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение вложиха много майсторство, изящество и настроение в изработката на картички квилинг в часовете по ДТИ при г-жа Иванка Габровска. Тази година картичките ни ще прелетят извън пределите на Община Съединение и ще стоплят с вълшебните си нишки много сърца за Коледа. Те са специално изработени по поръчка на фирма „ГОТМАР“ ЕООД – гр. Съединение и ще бъдат техен поздравителен коледен адрес за клиентите им из цялата страна. СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение е доброжелателно настроено за сътрудничество с фирми, институции и организации. 

И нека е топла и сърдечна Коледата  на 2013 година!


Творчество на децата в Подготвителни групи

Забавни, интересни, образователни и вълнуващи са дните на децата от Подготвителни групи на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение. Подпомагани от класните си ръководители г-жа Таня Лулкина и г-жа Стойна Симеонова, те рисуват и апликират, изрязват и оцветяват, творят и майсторят с малките си ръчички и с детското си въображение  причудливи и красиви шедьоври. Браво! Пожелаваме ви още повече ентусиазъм и енергичност занапред!


Открит урок на ПГ А в църквата -„Ден на християнското семейство“

На 26 ноември 2013г. учениците от Подготвителна група А с класен ръководител г-жа Таня Лулкина проведоха открит урок в църквата „Свети Атанасий“ на тема „Въведение Богородично-Денят на християнското семейство“. Гостите останаха очаровани от артистично поднесените знания на децата. Поздравления за всички!


Обучение по проект „Знаещите и можещите успяват“

 На 22 и 23 Ноември 2013 год. в сградата на СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение са проведе обучение на учителите-обучители по Проект  BG051PO001-4.1.05-0018 «Знаещите и можещите успяват» по схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“ за работа в мултикултурна среда на тема „Особености и методи на езиковото обучение на деца билингви” с лектор г-жа Росица Пенкова от Департамента за усъвършенстване към Софийски университет.

Снимки


22-24 ноември 2013г. – Семинар на тема „Превенция на агресията и ПАВ“ 

ОбСНВ – Съединение и МКБППМН проведоха изнесен обучителен семинар на ученици от VІІ „а“, VII „б“ и VІІІ клас на СОУ „Христо Ботев” – гр. Съединение на тема „Превенция на агресия и ПАВ”. Включени бяха лекции на тема: „Видове ПАВ и въздействието им върху човешкия организъм”, „Запознаване със Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните”, „Агресия” – дискусия за агресията сред учениците, „Какво научаваме от интернет и до колко полезен е той?”, „Трафик на хора”, „Безопасни модели на поведение”. 


Обучение на тема „Портфолио на ученик, учител, училище“

„Портфолио на ученик, учител, училище“ – тема, която все повече навлиза в ежедневието на образованието и тема, която поражда въпроси- как, защо, какво? За момента тази „папка със събрани документи“ е „препоръчителна“ от МОН, но се очаква тя да стане задължителна. С цел по-добра подготовка и допълнителна квалификация, преподавателите на СОУ „Христо Ботев“-гр. Съединение на 15 и 16 ноември 2013г. участваха в обучителен семинар по темата, воден от Мария Дерижан. Полезни презентации, интересни игри, успешно направени първи стъпки в създаването на портфолиа бяха добър урок, от който скоро чрез своите учители ще се възползват и възпитаниците на нашето училище.


„19 ДНИ НА НЕНАСИЛИЕ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включи в Инициативата „19 дни на ненасилие в училище“, която е организирана в рамките на глобалната инициатива за превенция на насилието срещу деца и младежи от Дружество за Обединените нации в България.

В СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е сформиран Училищен координационен съвет, който работи по Механизъм за противодействие на училищния тормоз, съгласно който има направен План с конкретни дейности. Създадени са Правила и Процедури  за изграждане на защитна мрежа.

В настоящата инициатива учениците и учителите на нашето училище се включиха със следните дейности:

Създадена беше  „СИНЯ ЗОНА НА НЕНАСИЛИЕ“ във фоайето на II етаж в Централна сграда и на I етаж в сградата на начален етап- информационен кът, в който бяха поместени материали,  свързани с тормоза и агресията в училище.

В периода 1-19 ноември 2013г. в Синята зона на ненасилие е поставена кутия „ГОРЕЩА ПОЩА“, в която учениците могат да подават писмено свои сигнали за наблюдаван или изпитан тормоз.

Разиграха се ролеви игри с метод на асоциации и конкретни казуси в Час на класа, които поставиха учениците в „ситуации на агресия“ и те трябваше  да реагират от различни гледни точки-  насилник-жертва-наблюдател.

На 12 ноември 2013г. петокласниците заедно с класните си ръководители г-жа Светлана Манчева и г-жа Галина Златева присъстваха в Пленарна зала на Община Съединение на лекция-беседа „„Насилието в училище – проблеми свързани с жестокостта и агресията”. Темата беше подготвена с изнесена презентация от МКБППМН със съдействието на г-жа Ловчева, г-жа Средева, г-жа Алова и беше много интересна и полезна за учениците.

Ние, вашите учители,

Искрено се надяваме да бъдете по-търпеливи в поведението си, по-толерантни във взаимоотношенията си, по-позитивни в мислите си и по-разумни в  действията си! Насърчаваме доброто във всеки един от вас и желаем в училището ни да царува мир и разбирателство, които да бъдат спътници на вашите успехи и щастливите усмивки на лицата ви!

НЕ на агресията в училище!

ДА на толерантността и спокойствието!


ЕКСКУРЗИЯ ДО БАТАК И ВЕЛИНГРАД

На 8 Ноември 2013 год. ученици и учители от начален етап на СОУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение посетиха гр. Батак и гр. Велинград. Посрещна ни прекрасно слънце и с голям интерес разгледахме Историческия музей, стари възрожденски къщи, центъра и църквата в гр. Батак. Запалихме свещички за здраве и споменахме загиналите батачани по време на Априлското въстание. Екскурзията продължи в гр. Велинград, където се разходихме край езерото „Клептуза“, в центъра на града и посетихме Историческия музей. Учениците отнесоха прекрасни впечатления от този красив край на България, интересни сувенири и подаръци. „Ние опознаваме Родината, за да я обичаме повече!“


Екскурзия до Копривщица-Клисура-Сопот-Карлово

На 01 и 02 Ноември 2013 год. се проведе екскурзия до гр. Копривщица, Клисура, Сопот и Карлово с ученици от СОУ „Христо Ботев“ гр. Съединение – представители на целевата група по Проект № BG051PO001-4.1.05-0018 «Знаещите и можещите успяват» по схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“, проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Учениците посетиха и разгледаха всички музеи в града – музей Копривщица, в това число къщата музей на Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Църквата, Ослекова къща, Лютова къща и много други. По-късно групата посети балканското градче Клисура, след това града, дал на България достолепния дядо Вазов, Женския метох и Радиното училище. В Карлово – къща-музей „Васил Левски“ – параклиса, в който се съхранява кичур коса от Апостола, запазен от майка му и неговите наследници. Учениците се запознаха с българското наследство, с възрожденските традиции, с красотата и съхраняването на България.

Снимки


1 ноември 2013г. – Нашият „Ден на будителите“

Тази година СОУ „Христо Ботев“-град Съединение отбеляза с различни инициативи Денят на будителите, което беше нетрадиционно, но добра традиция за последване!

За учениците от  начален етап г-жа Лиляна Попова и г-жа Ани Арабаджийска изготвиха дипляни с ликовете на будителите, а в час на класа се проведоха беседи по темата.

Учениците от пети до дванадесети клас взеха участие в „Живото слово на Паисий“ – препис на „История славянобългарская“.

Във фоайето на 1 етаж на Централна сграда г-жа таня Балканска, г-жа Дора Кошева и г-жа Генка Дребчева оформиха кът на будителите с техните ликове и приносът им, който историята винаги ще пази.

В радиопредаване в час на класа за V-XII клас приветствено слово произнесе г-жа Генка Дребчева (преподавател по БЕЛ), учениците Димитрина Панова, Александър Шепелявий и Миглена Михайлова изнесоха рецитал с патриотични стихове, след което във фоайето на II етаж беше прожектирана презентация за празника.

СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в инициативата на ОбК „Васил Левски“ и НЧ „Съединение 1875“ по отбелязване на днешния празник. Поднесени бяха венци пред барелефа на Васил Левски, паметника на Недялка Шилева и паметната плоча на Найден Команов. Отслужена беше паметна литургия от отец Атанас. Във фоайето на НЧ беше прожектирана презентация за будителите на нашия град. В беседа с гостите, родствениците на даскал Еньо Бекирски разказаха спомени. Г-н Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“, връчи награда на г-жа Дора Кошева (преподавател по История в СОУ) за принос към дейността на комитета.

Уважаеми колеги, ученици,

Днес е Денят на народните будители! Денят на будителите е един специален празник. За разлика от много други наши празници, той не е честване на конкретен кратковременен акт, не е рождена дата на национален герой, нито дата на героична смърт, не е дата на освобождение или на съединение. Няма я тържествената заря- проверка, нито второюнската сирена. Невъзможен е карнавалът на пресъздаване на баталните исторически сцени, които сме свикнали да гледаме около трети март или деня на Априлското въстание. Няма  го дори черешовото топче и кратко-бурното пиянство на един народ.

При учредяването през 1922г. на Деня на будителите в постановлението изрично са записани в една дълга сакрална верига имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Братя Миладинови, Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, Славейков, Иван Вазов.

Като предвидливо е оставено място за  „и мнозина още големи и малки строители на нашето Възраждане и освобождение… както и културни дейци след Освобождението.”

Ако поставим началната точка при Пайсий в тази отворена хронологическа верига, ще видим, че става дума за траене над три века.

И в  това  този празник ни се струва някак различен и хубав,  в празнуването на една бавност и траене на една дълга непрекъсваема редица от имена, която библейски може да бъде изречена и така:

Ден на Пайсий, който роди Софроний, който роди Берон….и така до наши дни…

Адекватно ли е днес, пред вас интернет-чат поколението да говорим за будители?!

Нали самата дума „будител”  в своята етимология предполага събуждане, будене, т.е. самата тя буди представа за буквален и метафоричен мрак, тъмнина и заспалост. Къде ти сега мрак, със свещ да го търсиш. Нали основният ни плач днес е от давенето в информация, от уморителната достъпност на всичко и всички, от всевиждащото око на медиите, от прекалената пулбичност и осветеност.

Така е, но тъкмо затова днес е сто пъти по –трудно и сто пъти по-важно да запазиш окото, ухото и мисълта си будна в един вечно буден свят.

Когато през май 1651 г. в Рим излиза  „Абагар”- на Филип Станиславов, първата печатна книга на новобългарски, пет големи листа от тънка и груба италианска хартия- тя е едновременно книга, амулет, муска –реликва.  В послесловието Филип Станиславов е изписал, че тази книга се дарява на българския народ да се носи наместо свети мощи.

Светите мощи на езика!

Дори да сме най-големите скептици и ироници, модернисти и постмодернисти, докато пишем и четем, докато говорим по между си , дори без да си даваме сметка, ние упражняваме чудото на езика.

Езикът, събуден от тези, които честваме на първи ноември!

Честит празник!


31 октомври 2013г. – Есенен спортен празник


 Занимания по интереси във ПИГ в II клас

Въображение и причудливи форми с пластелин извайват  децата във II клас в часовете „Занимания по интереси“ с възпитател г-жа Добринка Бандова.


„ЖИВОТО СЛОВО НА ПАИСИЙ“

Скъпи ученици от V до XII клас на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение,

Предстои един от най-светлите празници в нашата история- 1 ноември – Денят, в който отдаваме почит на народните будители на България.

По този повод Методическото обединение по езиково обучение и г-жа Дора Кошева, преподавател по История и цивилизация, обявяват инициативата „ЖИВОТО СЛОВО НА ПАИСИЙ“. Тя се изразява в препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Условието е преписът да е направен собственоръчно, правилно, красиво и четливо, с черен химикал. Участие може да вземат всички ученици в класа. Крайният срок за приключване е 29 октомври 2013г.

Събраните преписани страници ще бъдат подвързани като книга, която ще остане в архива на училището.

Инициативата няма конкурсен характер. Тя е нашият поклон пред будителското дело на Паисий и неговите следовници.

Нека да се докоснем до ентусиазма и просветителския дух на онази епоха и на великите нейни будители!


ОБУЧЕНИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР“

На 23 октомври 2013г. в СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар“. На него учениците бяха запознати теоретично какви трябва да са действията им в случай на пожар и на практика как без паника и организирано да напускат сградата на училището.


ГОТВАРСТВО ПО ДТИ В V КЛАС

Вкусни и много полезни са часовете по ДТИ за учениците от V клас на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение.

Тараторче или супа, картофки и кюфтенца – за малките кулинари предизвикателсво са лесно!

Рецептите на г-жа Габровска изучават, а вечер вкъщи майсторлък прилагат.

И всички са доволни – и госпожа, и деца, и  майки или пък баби,

защото апетитно е това готварство и сит дух в здраво тяло пази!


XII клас в сътрудничество с Областен информационен център-Пловдив

На 17 октомври 2013г. дванадесетокласниците на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение приеха на информационна среща представители на Областен информационен център –град Пловдив  „ЕВРОФОНДОВЕТЕ- ДА СЪЗДАВАМЕ ЗАЕДНО“.

Пред бъдещите абитуриенти стои дилемата-продължаване на  образованието  или работа.  В помощ за тяхното решение и с цел информиране към по-различен аспект  гостите представиха презентация, видеоклип и богата лекция, в които изложиха съществуващите различни европейски проекти и оперативни програми, в които те биха могли да се включат. Много полезна и интересна среща, в която учениците получиха информационни материали, издавани от Европейската комисия.  Заинтересованите за участие в проекти или при възникнали въпроси може да потърсят информация на сайта на Областен информационене център Пловдив www.eufunds.bg .

Областен информационен център Пловдив е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Областен информационен център – Пловдив осигурява основна и специфична информация за Националната стратегическа референтна рамка и оперативните програми, за добри практики при изпълнение на проекти.


ОТКРИТ УРОК ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

На 15 октомври 2013г. г-жа Таня Балканска изнесе открит урок в VI“б“ клас на тема „Абстрактни композиции“. Децата освободиха своите фантазии и изрисуваха невероятни абстрактни рисунки. Поздравления за добрата организация и интересния урок на г-жа Балканска!


НАШИЯТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН ЗА 2013/2014 ГОДИНА!

На 16 септември 2013г. открихме тържествено новата учебна 2013/2014 година с усмивка и копнеж за нови знания. 

Поставихме началото на нова традиция – празнично шествие на учениците от начален курс до техните класни стаи. Поканихме много гости и им благодарим за уважението, присъствието и подаръците, с които ни зарадваха.  Нека бъде за всички успешна и спокойна, наситена с много постижения и високи образователни резултати тази учебна година!

Снимки от тържеството


ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН ЗА 2013/2014 ГОДИНА!

На 16 септември 2013г. от 10.00 часа в Централна сграда на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение!


Ученици на СОУ „Христо Ботев“-град Съединение,

Изпратихме учебната 2012/2013 година!

Нашите шампиони!