Архив Новини 2021/2022

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО

БОТЕВ“ В SHKOLO.BG

ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В VIII КЛАС  ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

Работно време на Комисията за записване в VIII клас

13,14,15 юли 2022г.

Сутрин: 8.00 ч.-13.00ч.

Следобяд: 13.00ч. – 17.00ч.

Необходими документи: Свидетелство за завършено основно образование (оригинал). Попълва се Заявление до директора (по образец).

08.07.2022-В&В

Те са Вероника и Ванина,

часовете по ИТ са им любими!

В национални конкурси се състезават,

Грамоти за участие получават

и името на училището и града ни прославят!

Поздравления за усърдната ви работа и през тази  учебна година, деветокласнички!

Участие в категория „снимка“ в Национален конкурс на РУО – град София по повод 300 години от рождението на св.Паисий Хилендарски.

Участие в категория „видеоклип“ в Национален конкурс на Национална Априловска Гимназия-град Габрово „Училището не се прави от зданието, а от преданието в него“.

07.07.2022-УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ПЪРВИ ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП ЗА 10 КЛАС!

Успех и във втори гимназиален етап, десетокласници! Весела ваканция!

06.07.2022-ЧЕСТИТО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЦВЕТАНКА КАРАГЬОЗОВА!

С пожелание за здраве, дълголетие и много радостни дни днес Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение поздравява с пенсионирането своя дългогодишен служител г-жа Цветанка Карагьозова!

Рисунка на Сашко Михайлов от 8 клас вече краси фоайето на 2 етаж в централната сграда.

04.07.2022-СВИДЕТЕЛСТВА НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

Успех и в следващия етап от вашето обучение, скъпи седмокласници!

30 ЮНИ 2022Г.
18.30 ЧАСА
В ЦЕНТРАЛНАТА СГРАДА НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

29.06.2022  –  Ден на безопасност на движението по пътищата

Във връзка с отбелязването на Деня на безопасността на движението по пътищата на 29 юни 2022 г., залегнало в  мярка 2.11 от Годишната областна План-програма за изпълнение на областната политика по БДП за 2022 г., и годишният план за работа през учебната 2021/2022 на комисията по БДП към СУ „Христо Ботев” гр. Съединение, в училището ни се проведоха редица инициативи свързани с безопасността на учениците и движението в градска среда. Акцент беше безопасността на пътя. Мероприятията имаха образователен, опреснителен, информационен и популяризиращ характер и учениците от цялото училище се включиха с ентусиазъм, припомниха си правилата и научиха много нова и интересна информация.

Проведе се интерактивен урок – учениците гледаха образователни видеа за основните правила за движение на пешеходци в градска и извън градска среда, за правилното поведение на пътници и шофьори в МПС и колко е опасно използването на мобилни устройства, докато участваме в движението. Припомняне на основните правила при движение с велосипед също беше отбелязано с гледане на образователно видео. Урокът приключи с беседа, на която учениците споделиха преживени ситуации и коментираха грешките, които не трябва да се допускат.

Бяха обновени информационните табла с листовки с информация, съвети и  правила при движение като пешеходци и в обществени превозни средства, защо поставянето на колан е толкова важно, основните сигнализиращи знаци за велосипедистите и основните пътни знаци.

С любезното съдействие на Полицейско управление – гр. Съединение се проведе беседа с младши полицейски инспектори Христо Драганов и Милен Йовчев, на която учениците задаваха въпроси на полицаите и се запознаха с актуални новини и информация от движението по пътищата в района. Акцентът беше отново върху правилното движение в градска и извън градска среда, правилата и глобите и често допусканите грешки от младежите при движение в градска среда като пешеходци или колоездачи.

Проведе се и състезание по БДП с ученици от 7,8,9 и 10 клас. Класовете сформираха отбори и трябваше да преминават препятствия, за да вземат листчета с въпроси и да решат специална кръстословица, свързана с основни понятия от обучението по БДП на тема „На пътя не е опасно, ако спазваш правилата”. Учениците от цялото училище се включиха, подкрепяха класа си и се забавляваха. Състезанието приключи със специални грамоти за всички участници и награда за  победителите.

КОМИСИЯТА ПО БДП КЪМ СУ „ХРИСТО БОТЕВ” ГР. СЪЕДИНЕНИЕ БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ИНИЦИАТИВИТЕ И ПРИЗОВАВА ДА СПАЗВАМЕ ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ И ДА БЪДЕМ РАЗУМНИ И ПРЕДПАЗЛИВИ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ ЖИВОТА!!

26.06.2022Г. – НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА СПРЕШ НАРКОТИЦИТЕ, Е ИЗОБЩО ДА НЕ ЗАПОЧВАШ!

В седмицата, посветена на 26 юни-международен ден за борба с наркотиците по инициатива на УКС в часовете по ИТ се проведоха образователни беседи за вредата от ПАВ. Целта е да бъдат информирани гимназистите от 7 до 11 клас за вредата от наркотиците.

Г-жа Даниела Недялкова беше подбрала полезни видеоклипове, презентации и статии, в които в подробности бяха описани какви са ефектите от различните видове дрога върху физическото и психическото състояние на употребяващите ги, какви са начините за сигнализиране, кой е правилният подход и начин на действие, когато някой ни предложи наркотик.

Кратък текст на новината:

ВАЖНО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТНОСНО ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В КЛАСИРАНЕТО ЗА ПРИЕМ В VІІІ КЛАС В НЕСПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ УЧИЛИЩА ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 Г. И ЗА ЗАПИСВАНЕ 

Съдържание на новината:

Уважаеми седмокласници,

Уважаеми родители,

Резултатите от НВО ще бъдат обявени до 28.06.2022 г. Всеки ученик може да провери своите резултати от НВО, както и от изпита за проверка на способностите, ако е положен такъв, в електронната система: https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и уникален код за достъп, който ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява в периода от 05 юли 2022 г. до 07 юли 2022 г. Подаването на заявление за участие в трето класиране е от 26 юли до 27 юли 2022 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика!

Максималният брой точки при балообразуването е 500 точки, които са сума от броя на точките, получени на НВО по български език и литература и математика, умножени със съответния коефициент, и оценките на два балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование, превърнати в точки.

Скала за превръщане на оценките от свидетелството за основно образование в точки:

Отличен 6 – 50 точки

Много добър 5 – 39 точки

Добър 4 – 26 точки

Среден 3 – 15 точки

Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване на заявление: онлайн кандидатстване или чрез подаване на хартиено заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи.

При онлайн подаване на заявление, следва да се има предвид следното:

– входът в електронната система за кандидатстване се осъществява на: https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и уникален за всеки ученик код за достъп, който ще намери в служебните бележки за допускане до изпитите или в служебните бележки с резултатите от положените изпити;

– за всяка област /ако ученикът желае да кандидатства за прием в училища на територията на други области/ се регистрира и попълва отделно заявление;

– въведените желания са видими в профила на всеки ученик.

Ако ученикът не желае да кандидатства онлайн, заявление по образец може да получи, попълни и подаде в един от следните центрове:

Центрове за подаване на документи за участие в І и ІІІ етап на класиране за прием на ученици, кандидатстващи след завършено основно образование във всяка община на територията на област Пловдив:

Пловдив:

ОУ “Екзарх Антим І”, ул. “Захари Стоянов” № 86

СУ “Цар Симеон Велики” ул. “Лука Касъров” № 13

СУ “Св. Софроний Врачански”, район “Тракия”, ул. „Съединение“ №53

СУ „Пейо Яворов”, бул. „България” №136

СУ „Найден Геров“, ул. „Кемера“ №27

Асеновград:

ОУ „Ангел Кънчев”, ул. “Васил Левски” №5

Брезово:

СУ „Христо Смирненски“, ул. „Васил Коларов“ №1

Калояново:

ОУ „Иван Вазов“, ул. „Кирил и Методий“ №26

Карлово:

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ул. “Васил Караиванов” № 4

Кричим:

СУ „Петко Р. Славейков“, бул. „Тракия“ №24

Куклен:

СУ „Отец Паисий“, ул. „Ал. Стамболийски“ №52

Лъки:

СУ „Христо Ботев“, ул. „Дичо Петров“ №4

Марица, с. Маноле:

СУ „Васил Левски“, ул. „Осма“ №5

Перущица:

ОУ „Петър Бонев“, ул. „Христо Ботев“ №7

Родопи, с. Първенец:

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Патриарх Евтимий“ №3

Първомай:

НУ „Христо Ботев“, ул. „Христо Ботев“ №5

Раковски:

ОУ „Христо Ботев“, ул. „Петър Богдан“ №48

Садово:

ОУ „Гео Милев“, ул. „Лиляна Димитрова“ №2

Сопот:

НУ „Неделя Петкова“, бул. „Иван Вазов“ №51

Стамболийски:

ОУ „Христо Смирненски“, ул. „Ген. Гурко“ №7

Съединение:

СУ „Христо Ботев“, ул. „Баба Исака Скачкова“ №3

Хисаря:

ОУ „Климент Охридски“, ул. „Иван Вазов“ №73

Работно време на центровете:

І класиране: от 05.07 до 07.07.2022 г. – 08.00 до 18.00 часа

ІІІ класиране: от 26.07 до 27.07.2022 г. – 08.00 до 18.00 часа

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование в годината на кандидатстване, както и лица, които не са по-възрастни от 17 години, навършвани в годината на кандидитстване.

За участие в класирането могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат по съответния ред от експертната комисия към РУО.

Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област.

В заявлението за участие в първи/трети етап на класиране желанията трябва да са подредени (на първо място, на второ място, на трето място, …) приоритетно, като на първо място се посочи най-желаното училище със съответния профил или специалност от професия. За да се избегне вероятността ученикът да остане извън класирането, се препоръчва да впише в заявлението възможно най-голям брой желания!

Класирането на учениците се осъществява от компютърна програма в зависимост от формирания бал за съответното училище и профила/специалността от професия, като балообразуването е налично в публикуваното в раздел „Прием“, „Текущи съобщения“ приложение към заповед за утвърждаване на държавния план-прием в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища в област Пловдив за учебната 2022/2023 г.

Списъците с приетите ученици на І етап на класиране ще бъдат обявени до 12 юли 2022 г.

Учениците, които не са класирани на І етап участват във ІІ етап на класиране автоматично. Класираните на І етап ученици се записват в училището, в което са класирани до 15 юли 2022 г., като подават следните документи:

– заявление до директора

– оригинал на свидетелство за основно образование или на удостоверението за признато основно образование – за учениците от училища на чужди държави

– оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия

Учениците, които желаят да участват във ІІ етап на класиране подават заявление по образец в училището, в което са класирани на І етап, от 13 юли до 15 юли 2022 г. Участниците във ІІ класиране запазват мястото си от І класиране само ако не бъдат класирани на по-предно свое желание.

Списъците с приетите ученици на ІІ етап на класиране ще бъдат обявени до 20 юли 2022 г., като записването е до 22 юли в училището, в което са приети. На 25 юли 2022 г. ще бъдат обявени свободните места за ІІІ етап на класиране. За участие в ІІІ етап на класиране заявление се подава на 26 и 27 юли 2022 г. само за обявените свободни места! В него нямат право да участват приети и записани при първите два етапа ученици.

Списъците с приетите ученици на ІІІ етап на класиране ще бъдат обявени на 29 юли 2022 г., а записването на приетите ученици ще се осъществи на 01 и 02 август 2022 г.

Незаетите места след ІІІ етап на класиране ще бъдат обявени на сайта на РУО – Пловдив до 03 август 2022 г., а попълването им ще се осъществи до 10 септември 2022 г. по ред, определен от директора на съответното училище, при спазване на изискването за класиране на учениците в зависимост от формирания бал.

Над утвърдения план-прием може да се приемат:

– близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане на ученици в VIII клас

– ученик с двама починали родители при заявено от него желание

Заявление по образец с приложени документи за записване над утвърдения план-прием в посочените горе случаи се подава до началника на РУО – Пловдив в Центъра за административно обслужване /стая 22/ на РУО – Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Цариброд“ №1.

С цел да се подпомогне избора на професия и училище от седмокласника, РУО – Пловдив  Ви предоставя линк за достъп до виртуалната панорама на професионалното образование и обучение и кариерно ориентиране, актуализирана за учебната 2022/2023 г.:

https://sites.google.com/view/pooplovdiv/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Публикувано от:
РАЙЧЕВ, РАНГЕЛ
Старши експерт по организация на средното образование

22.06.2022-ДОВИЖДАНЕ, ЧЕТВЪРТИ КЛАС!

Със силна обич и уважение, с много взаимно търпение – родители, учители и ученици извървяха този приказен път, в който четири години всички заедно градиха, твориха, споделяха!

След всеки край има едно ново начало и всеки  спомен е мечта напред!

Честито завършване на началния етап от вашето образование, четвъртокласници!

Бъдете уверени и все така талантливи!

Учете и се стремете!

Бъдете приятели и се подкрепяйте!

21.06.2022г.-Попътен вятър и успех в живота, Випуск 2022!

16.06.2022-КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КИБЕРТОРМОЗА?

През изминалата седмица седмокласниците посветиха часовете по ИТ на темата за кибертормоза. Представиха пред съучениците си интересни и полезни факти за най-често срещаната форма на тормоз в заобикалящия ни виртуален свят. Полезни бяха знанията и уменията, които те придобиха по време на обучението си като киберскаути.  Инициативата е по повод 16 юни-Международен ден за борба с кибертормоза и е в изпълнение на План на УКС.

Днес, 15.06.2022 година, последният учебен ден за петокласниците, бе връчена награда на Мария Иванова Попова – ученичка от 5.а клас в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, за отличното й представяне на общинския и на областния кръг на олимпиадата по Български език и литература през учебната 2021/2022 година с преподавател г-жа Ваня Ликова.
Мария получи грамота и енциклопедия -„20 гениални личности, които промениха света“, от името на ръководството на училището и лично от името на нейната преподавателка – г-жа Ваня Ликова, с пожелание да не спира да бъде любознателна, можеща и надграждаща себе си по пътя на знанието, както и да постига още по-големи успехи и занапред в училище.

15.06.2022Г.-НА ЕСЕН В ПЕТИ КЛАС

Днес в последния учебен ден и четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение разгледаха специализираните кабинети по Биология, Готварство, Дървообработване, залата по ФВС с фитнес уредите, спортните площадки. Поиграха на волейбол и футбол. Те познават централната сграда, защото в 3 и 4 клас часовете по Компютърно моделиране се провеждаха в кабинетите по Информационни технологии. Очакват с нетърпение септемврийското звънче, за да продължат следващия етап от образованието си в СУ “Христо Ботев”-град Съединение.

13.06.2022-С ПОГЛЕД КЪМ 5 КЛАС

Днес четвъртокласниците на НУ „Любен Каравелов“ посетиха централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Разгледаха класните стаи, специализираните кабинети по Информационни технологии, Биология, Химия, Предприемачество, залата по ФВС с фитнес уредите, спортните площадки. Останаха очаровани от отличната материална база и с усмивки споделиха, че очакват с нетърпение есента, за да бъдат петокласници в нашето училище.

13.06.2022-“МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

Преди да завършат учебната година, на 13. юни, във връзка с Националната програма за насърчаване на четенето на МОН и предстоящата ваканция с учениците от петите класове в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с преподавател г-жа Ваня Ликова бе проведен „Маратон на четенето“и посещение на училищната библиотека.

Часовете по литература преминаха под мотото: „Човек с хубава книга в ръцете си никога няма да се почувства самотен.“ – мисъл на Карло Голдони.

Г-жа Ликова прочете част от посланията на Антоан дьо Сент-Екзюпери от неговата книга „Малкият принц“ и накара децата да се замислят над въпроси, свързани с приятелството, обичта, взаимоотношенията между хората, за онова, което е най-ценно – „невидимото, което се усеща само със сърцето“.

Децата донесоха любими свои книги, прочетоха интересни моменти, като обясняваха на другите ученици – какво им е харесало, защо са подбрали тези моменти, какво е посланието на авторите.

„Светът на книгите е необятен!“ Децата се впуснаха в миналото и чудесата в легендите, преминаха през приказките, докоснаха се до света на литературата, усетиха мъдростта на Словото.

Госпожа Ликова даде задължителните книги за прочит през лятото на бъдещите шестокласници и ги заведе в училищната библиотека, за която отговаря.

С петокласниците беше проведена беседа за книгите в библиотеката. Децата получиха насоки как да търсят и откриват онези произведения, от които се интересуват.

Някои върнаха взети книжки, други деца си направиха читателски картони, а трети – си взеха книжки за лятото, които ще се изучават през следващата учебна година в часовете по литература.

Последните часове по литература за тази година преминаха по един по-различен начин и бяха изпълнени с усмивки, красота, геройства, чудеса, поучения, мъдрост, лъхащи от страниците на Книгите!

Важно за седмокласниците и техните родители относно явяването на национално външно оценяване и на изпит за проверка на способностите по музика и участие в държавния прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2022/2023 г.                                                          

Съдържание на новината:

Уважаеми седмокласници,

Уважаеми родители,

 • Седмокласниците не подават заявления за полагане на НВО по БЕЛ и по математика. Такса не се заплаща.
 • Заявление се подава само за полагане на изпит по чужд език /срокът бе от 02.02.2022 г. до 18.02.2022 г./ и на изпит за проверка на способностите по музика за прием в VІІІ клас по профил „Музика“ в СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив от 26.05.2022 г.  до 27.05.2022 г. в училището, в което се обучава седмокласникът. Такса за явяване на изпит за проверка на способностите не се заплаща.
 • Изпитите за проверка на способностите не се отнасят за приемането в държавните училища към Министерство на културата, които организират приема си самостоятелно.
 • Продължителността на частите по учебни предмети е, както следва:
Учебни предмети Времетраене в минути на част 1 Допълнително време за учениците със СОП Времетраене в минути на част 2 Допълнително време за учениците със СОП
БЕЛ 60  

+ до 30 минути

90  

+ до 50 минути

Математика 60 90
Чужд език 60
 • Продължителността на НВО по БЕЛ, математика за ученици със специални образователни потребности, които работят в индивидуални зали с консултант, се удължава до 30 минути спрямо продължителността на част 1 и до 50 минути спрямо продължителността на част 2.

Ученикът в VІІ клас:

Преди започване на националното външно оценяване:

 • се явява на НВО по български език и литература на 14.06.2022 г., по математика на 16.06.2022 г. в училището, в което се обучава.
 • се явява на НВО по чужд език /английски език/, ако е подал заявление, в училище център, което ще бъде посочено в служебната бележка за допускане.
 • явява се в сградата на училището не по-късно от 9,30 часа с документ за самоличност /лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт/.
 • заема персонално определеното му в изпитната зала място не по-късно от 9,45 часа.
 • ползва за изпита черен цвят химикалка, молив и гума, а по математика – и линия, пергел, триъгълник; ако е ученик с нарушено зрение – технически средства за уголемяване на шрифта, оптични средства.
 • не ползва коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.
 • изключва изцяло всички технически средства за комуникация/електронни устройства и ги предава на квестор, който ги поставя на видно място.
 • Изслушва инструктажа, съдържащ и изискванията за анонимност на изпитната работа, и се подписва в квесторския протокол.

Непосредствено преди началото на изпита:

 • Получава от квестор изпитен комплект и помощни материали. Изпитният комплект съдържа лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист/листове за отговори и/или свитък за белова. Помощните материали по БЕЛ и по математика съдържат индивидуален плик за изпитната работа, плик за част 1, малко пликче за идентификационната бланка, листове за чернова. Помощните материали по чужд език съдържат индивидуален плик за изпитната работа и малко пликче за идентификационната бланка.
 • Запознава се с указанията за работа с изпитния материал.
 • На работното си място попълва с печатни букви идентификационната си бланка, подписва я, без да я отделя от листа с указания за работа.

По време на националното външно оценяване:

 • Получава от квестор изпитния материал /в т.ч. и математическите формули за НВО по математика/ последователно за всяка отделна част.
 • Не преписва върху изпитната си работа текста, записан от квесторите на дъската.
 • След приключване на определеното време за работа по част 1 откъсва и поставя в плик листа за отговори, след което го запечатва и го поставя на масата до себе си.
 • Изпълнява точно инструкциите, които чува от квестора или от записа на аудионосителя за преразказа в част 2 от изпита по български език и литература или при компонента „Слушане с разбиране“ от изпита по чужд език.
 • След като е изслушал един път записа от аудионосителя на изпита по БЕЛ, получава размножения преразказ за самостоятелно запознаване с текста в продължение на 15 минути, след което връща текста с преразказа на квестора. /времето за самостоятелно запознаване с текста за преразказа се включва във времетраенато за работа по част 2/
 • По време на изслушването на текста и на самостоятелното запознаване с текста за преразказ няма право да си води бележки.
 • След приключване на определеното време за работа по част 2 поставя свитъка за белова по БЕЛ/ математика направо в индивидуалния плик за изпитната работа, без да го запечатва.
 • След приключване на определеното време за работа на НВО по чужд език поставя листа за отговори и листа за белова в индивидуалния плик, без да го запечатва.
 • Може да работи върху изпитните материали, но отбелязва верните отговори САМО в изпитния комплект – лист за отговори и/или в свитъка за белова. Внимание! Изпитният материал /в т.ч. формулите по математика/и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъдат проверявани!
 • Може да използва предоставените математически формули по време на работа и по двете части на НВО по математика, които се предоставят от квесторите заедно с изпитния материал в началото на част 1.
 • Няма право да се връща и да работи върху листа за отговори или свитъка за белова на приключила вече част.
 • Записва четливо отговорите на български език с изключение на отговорите по чуждите езици, както и на специфичната терминологи и на означенията по математика.
 • Не шуми и не извършва действия, които нарушават нормалното протичане на изпита.
 • При необходимост получава допълнителни листове за чернова, като това се отбелязва от квесторите в протокола.
 • Не напуска изпитната зала преди приключване на работата върху съответната част, ако тя е с продължителност до 60 минути. В случаите, когато частта е с продължителност 90 минути, излизането от изпитната зала е възможно след изтичане на първите 60 минути от работата върху съответната част.
 • Може да напусне залата и сградата не по-рано от първите 60 минути на част 1, както и по всяко време след това, в случай че е приключил окончателно и е предал надлежно запечатана изпитната си работа.
 • Отстранява се от НВО и напуска сградата на училището ученик, който:
 1. преписва от хартиен носител;
 2. преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.);
 3. преписва от работата на друг ученик;
 4. използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация;
 5. изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им.
 • Изпитната работа на отстранения ученик не се оценява.
 • Не нарушава анонимността на изпитната работа, не поставя знаци, не записва име или имена (с изключение на онези, които са част от изпитния материал и може или трябва да бъдат отбелязани в свитъка за белова). Не се оценява изпитна работа, за която е установено нарушаване на изискванията за анонимност.
 • В случай че ученикът напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.
 • Неправомерно изнесена изпитна работа от изпитната зала не се приема, не се засекретява и не се оценява.

След приключване на работата:

 • Когато ученикът приключи работата си, дава знак на квестора с вдигане на ръка и изчаква търпеливо и без да шуми неговото идване, за да предаде работата си. Предава изпитната си работа, без да напуска работното място, като под прякото наблюдение на квестора:
 1. предоставя на квестора за проверка и за подпис попълнената идентификационна бланка;
 2. отделя внимателно идентификационна бланка от листа с указанията за работа;
 3. поставя идентификационна бланка в малкия плик и го залепва;
 4. поставя в индивидуалния плик за изпитната работа малкия плик с идентификационната бланка, запечатаният вече плик с част 1 и свитъка за белова, след което залепва индивидуалния плик; в плика с индивидуалната изпитна работа следва са поставени и частите от изпитния комплект (листа за отговори и/или свитъкът за белова), върху които не е работил;
 5. предава на квестора извън залепения плик с индивидуалната изпитна работа изпитните материали, листовете за чернова, листа с указания за работа, а на изпита по математика – и математическите формули.
 • Подписва се в протокола и незабавно напуска залата и сградата.

 

Резултатите от НВО и изпита за проверка на способностите ще бъдат обявени до 28.06.2022 г., всеки ученик може да провери своите резултати от НВО, както и от изпита за проверка на способностите, ако е положен такъв, в Електронната информационна система за изпити и прием с входящ номер и уникален код за достъп, които ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява в периода от 05 юли 2022 г. до 07 юли 2022 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили VІІ клас, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика или успешно положен изпит за прием в училищата към министерство на културата.

Изпитът за проверка на способностите по музика се полага в СУ “Любен Каравелов” – Пловдив на 22.06.2022 г.

С цел да се подпомогне избора на професия и училище от седмокласника, РУО – Пловдив  Ви предоставя линк за достъп до виртуалната панорама на професионалното образование и обучение и кариерно ориентиране, актуализирана за учебната 2022/2023 г.:

https://sites.google.com/view/pooplovdiv/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Приложение към заповед за утвърждаване на държавния план-прием в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища в област Пловдив за учебната 2022/2023 г. е публикувано в раздел „Прием“, „Текущи съобщения“.

Подробна информация относно реда за подаване на документи за участие в класиранията за държавен прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2022/2023 година ще публикуваме допълнително.

Публикувано от:
РАЙЧЕВ, РАНГЕЛ
Старши експерт по организация на средното образование

ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА 1 КЛАС

На 10 юни 2022г.  учениците от 1 клас с  класни ръководители г-жа  Николинка Генчева и г-жа Антоанета Митова получиха своите удостоверения и грамоти за успешно приключилата 2021/2022 година. Рецитираха, пяха, танцуваха и се забавляваха. Весела и усмихната ваканция, деца!

ВЪЛНУВАЩИ ЕМОЦИИ В 7.Б КЛАС

Седмокласниците поканиха емоционално и с изненада своя класен ръководител г-жа Борислава Енчева на Прощалната им  вечер.Тя с удоволствие прие поканата и ги поздрави за това, че са толкова организирани и мотивирани.

НА ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ

На 09.06.2022 година група ученици от 5. и 8.клас с преподавател г-жа Ваня Ликова посетиха Драматичен театър – град Пловдив, където се насладиха на постановката „Майстори“ по Рачо Стоянов, режисура и сценография Асен Шопов.

Пиесата „Майстори“ е сред образците на българската драматургия, съчетаваща в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер.

Децата се насладиха на завладяващата игра на актьорите и умелото им превъплъщение в образите на героите.

Съпреживяваха различни чувства и състояния заедно с актьорите – радост, любов, драматизъм, гняв, отмъщение, трагизъм.

Една постановка, поднесена с много усет и актьорско майсторство от съвременна гледна точка, преосмисляйки възрожденската драма, но засягаща вечни въпроси за човешките взаимоотношения и ценности в живота.

3 КЛАС-ТЪРЖЕСТВО ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

На 9 юни 2022г.учениците от 3 клас с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова отбелязаха завършването на 2021/2022 учебна година  с тържество. Рецитираха стихотворения, играха  и пяха песни, драматизираха любима приказка. Весело лято си пожелаха децата, както и наесен с нови сили и пораснали да посрещнат предизвикателствата на четвърти клас.

ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ“

На 8 юни 2022г. за учениците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при земетресение“. Класните ръководители проведоха разяснителна беседа, децата отговаряха на въпроси. След подаден звуков сигнал всички бързо напуснаха сградата на училището и се строиха за преброяване на безопасно място.

2 КЛАС-ВАКАНЦИЯ, ЗДРАВЕЙ!

„Защото дом е училището, а часовете – магия.

Защото класът е екип, а екипът – сговорна дружина.

Защото неусетно учебната година измина.

И нека раздялата ни да е кратка, а ваканцията сладка!“

С тези думи топли и усмивки широки

второкласниците си пожелаха лятото да е весело и безгрижно!

02.06.2022г.- ХРИСТО БОТЕВ! ЖИВ Е ТОЙ, ЖИВ Е В НАШИТЕ СЪРЦА!

Христо Ботев!

Велик поет!

Герой!

Подвигът му – несравним!

С воля непреклонна,

да види своята България  свободна!

Храбър български войвода!

Посветил сетните си сили и живот

за свободата на своя изстрадал народ!

Смъртта безсмъртие му даде!

Да изправим гордо глави

и на героите, на  Ботев почит да отдадем!

Заветите на Ботев да пазим!

Да се трудим и да се учим

с Ботевия огън и страст,

всеки да може да каже:

“Вървя по стъпките му аз!”

 

Носещи Ботев в сърцето си, учениците от цялото училище се включиха в различни инициативи, за да отбележат патронния празник. Второкласниците рисуваха Ботев и под портретите собственоръчно изписаха части от негови стихотворения. Класният им ръководител подготви и представи презентация за живота и делото на големия поет и революционер.  Група ученици от 6, 7 и 10 клас изготвиха прекрасни дигитални поздравителни картички, свързани с празника на училището и с Деня на Ботев – 2 юни. Картичките бяха представени и в хартиен вариант и подредени в цветна изложба в сградата на училището. Ученици от 5-12 клас рисуваха портрети на Христо Ботев в часовете по Изобразително изкуство, които също бяха част от изложбата. С усмивка и с ботевски пламък в очите учениците лично поздравиха и подариха на всеки учител, служител и клас от картичките, които с толкова старание изработиха и подготвиха. По радиоуредбата  в централна сграда имаше програма с музика, рецитал и стихове, посветени на Христо Ботев и патронния празник на нашето училище.

Благодарим на всички, които взеха участие в отбелязването на събитието!

Благодарим и на всички наши талантливи и прекрасни ученици, които с голям ентусиазъм, креативност и активност се включиха в подготовката и организацията на празника!

Заедно можем всичко!

Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение поднесе венец на почит към Христо Ботев и всички герои, загинали в борбата за освобождението на България!
Точно в 12 часа със звук на сирени, мълчаливо и гордо почитаме героите, отдали живота си в името на Родината!
Поклон!

БОТЕВ Е ВЕЧЕН!

Рецитал на Златомира, Дария и Сашка от 2 клас!

ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА…

Духът на Ботев топли,
вълнува нашите сърца!
Вперил поглед от портрета,
с учителя си Ботев ние учим,
знания обогатяваме, творим!
На училището наше Ботев е патрон,
на великия поет и борец за свобода,
от нас – дълбок поклон!

Дни, посветени на Ботев… видео тук.

ЧЕСТИТ 1 ЮНИ!

Честит празник, мили деца!

Бъдете здрави, усмихнати и щастливи!

АЗ ЩЕ БЪДА УЧЕНИК!

Когато малките децата  покажат, че са вече големи и готови за  1 клас, усмивки озаряват лицата им.

С веселие и знания децата от  четвърта група на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с преподавател г-жа Елица Тодорова изпратиха учебната година.

Те с трепет очакват волното лято,  а после  и септемврийското звънче, когато ще седнат за пръв път на ученическия чин.

27.05.2022г. – 4-то МЯСТО В ОБЛАСТНО СЪСТЕЗАНИЕ

На 27 май 2022г. в Информационно-образователен център – гр.Пловдив се проведе областен етап на Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, организирано от ГДПБЗН-МВР, МОН, Национален дворец на културата.

Представителен отбор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение взе участие в състезанието, което включваше теоретическа част и състезателни игри. Ръководители на учениците от 6 клас са  г-н Костадин Апостолов, г-жа Николинка Иванова и специалист ГЗ и ОМП при Община Съединение – г-жа Таня Къцова.

Целта на състезанието е да се провери нивото на знанията за поведение и действие за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение в системата на средното образование и да се популяризира дейността на ГДПБЗН сред подрастващите.

Поздравления за състезателите ни-шестокласници: Славена Славова, Тодор Пусалски, Петьо Ликов и Петя Кръстева!

24 МАЙ 2022Г. – „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ…“

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Тържествен и усмихнат е днешният ден!

С балони в цветовете на българското знаме, със знаменца и песен, с много настроение и чувство на гордост  ученици, учители и служители на СУ „Христо Ботев“ се включиха в  празничното шествие до центъра на града. В знак на почит беше поднесен венец на паметника на учителката Недялка Шилева. Ученици взеха участие в празничната програма.

Честит празник!

ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ ЗА 24 МАЙ!

В навечерието на 24 май в централна сграда на СУ „Христо Ботев“ е подредена изложба от рисунки на ученици. С празнично настроение  възпитаме у децата любов не само към рисуването, но и към писмеността и българската култура.

ПЪРВА СТИХОСБИРКА – ТАЛАНТ И ВЪЛНЕНИЕ!

Г-жа Цветелина Трайкова-старши учител в начален етап издаде първата си стихосбирка „онАзи глъткА Въздух“.  Тя е Цветимира, с молив в ръка върху белите листи събира парчетата на ежедневието, претворява ги в капки наслада, разкрива поетичната си душа.

„КАРТИНИ НА Г-ЖА ТАНЯ БАЛКАНСКА“

Г-жа Таня Балканска – старши учител по изобразително изкуство  участва със свои картини в ежегодните изложби на Дружеството  на пловдивските художници-годишна изложба на Д П Х, изложба „Дами канят“ и изложба“Цветове“. С четка и палитра бои в ръка тя неуморно твори  картина след картина.

22.05.2022Г. – АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА XII КЛАС ВИПУСК 2022

19.05.2022Г.-ЧЕСТИТО ПЕНСИОНИРАНЕ НА Г-Н СТОЯН ЕНЧЕВ И Г-ЖА РУСАНКА КИРИМСКА!

С мило тържество, поздравителни адреси, подаръци и цветя г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска празнуват своето пенсиониране. Емоционално и с тъга те се разделят с колектива на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Уважаеми, колеги!

Поклон пред труда и всеотдайността, които  през целия си житейски път сте оставили сред поколения ученици! Благодарим за всичко онова, което сте дали с пълни шепи на нашите деца.

Пример сте и оставяте следа в историята на училището ни с достойната си и отговорна работа в учебно-възпитателния процес!

Радваме се, че бяхте част от нашето семейство!

Пожелаваме ви здраве, щастие и спокойни дни, наслаждавайте се на внуци и на правнуци до дълбоки старини!

Учителят се пенсионира само по документи. В сърцето си остава учител завинаги!

19.05.2022Г.-ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК

Учениците ни обичат да спортуват-

бързи, силни, ловки и съобразителни са!

Състезават се с голямо желание,

а най-добрите-аплодисменти и награди получават!

Освен с пролетно настроение

и завладяващ спортен ентусиазъм,

просторните ни спортни площадки се изпълниха и със забавление,

с усмихнати лица и ритми на български народни хора!

13.05.2022г.-ПЪРВИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 13 май 2022г. на посещение в библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ бяха децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева. Запознаха се с правилата за ползване на книги, разгледаха с интерес книжките, рецитираха стихотворения и слушаха приказка. Накрая получиха награди-книжки с любими приказки. Бъдете здрави деца, Библиотеката ви очаква като бъдещи читатели.

12.05.2022г.-ПОСЛЕДЕН ЗВЪНЕЦ ЗА XII КЛАС ВИПУСК 2022

Тържествено и с малко тъга  на 12 май 2022г. СУ „Христо Ботев“-град Съединение изпрати зрелостниците от  XII клас.  Последният училищен звънец сложи край на техния училищен път, за да постави началото на нелекия път  към нови върхове, връхлетени от кръговратите на живота.

Тържеството започна с предаване на училищното знаме на новите знаменосци.

По традиция поздравления към зрелостниците отправиха кметът на Община Съединение – г-н Атанас Балкански и директорът на училището г-жа Спаска Ненчева.

Последни съвети и топли думи прозвучаха и от класния  ръководител г-жа Цветанка Къцова.

Дванадесетокласниците благодариха на своите  учители за знанията, напътствията и подкрепата, които са получили от тях през всичките 12 години.

Тържеството завърши с прощаване с училищното знаме и пускане на балони с хелий във въздуха, които символизираха отлитането на ято млади птици от родното гнездо.

На добър час, абитуриенти!

10.05.2022Г.-РИСУНКИ В РУО ПЛОВДИВ

Великденска изложба с рисунки на ученици от област Пловдив е аранжирана в РУО град Пловдив. Участват три рисунки на млади таланти от СУ “Христо Ботев” -град Съединение.

Поздравления, деца!

Адмирации и за учителя ви г-жа Таня Балканска!

09.05.2022-ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ!

9 май – Ден на победата! Ден на Европа! Ден на ученическото самоуправление!

 В СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение е традиция да се отбелязва 9 май-Денят на ученическото самоуправление!

Днешният  9 май  започна с радиопредаване по училищната уредба.

Г-жа Ваня Ликова-Председател на Комисията по гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование, прочете стихотворението „Мирът“ както и кратка информация за Деня на Европа!

Беше създадена предварителна организация за протичането на този ден. Във всеки час уроците се преподаваха от ученици, функциите на дежурни учители, непедагогически персонал, ръководство-също се изпълняваха от ученици.

Всички се включиха много отоворно и с желание изпълняваха своите задължения.

В голямото междучасие деца и учители се хванаха на българско хоро, а през целия ден звучеше музика в сградата на училището.

Представителна група ученици посети и Община Съединение.

Децата разбраха, че да си „учител“ не е лесна задача!

Комисията по ГЗЕИ образование благодари на всички в училище за доброто протичане на Деня на самоуправлението и пожелава на всички ученици и занапред да бъдат толкова отговорни и емоционално заредени, както бяха през днешния ден!

ГРАФИК ТРЕТА ИЗПИТНА СЕСИЯ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021–2022 ГОДИНА

ГРАФИЦИ ЗА 2 срок: КОНСУЛТАЦИИ ПО ПРЕДМЕТИ; КОСУЛТАЦИИ С РОДИТЕЛИ ДЧК; КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ 1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС

01.05.2022г.- „КОУЧИНГ – ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕШ ПЕДАГОГ–КОУЧ“

Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение премина двудневно обучение на тема „Кучинг компетенции за мотивация, социализация и личностно развитие в образователната система“. Работа по групи, беседа, дискусия, ролеви игри-бяха само от методите, чрез които Екипът на ЦПО към „Матев-строй“ ЕООД разясни какво е коучинг;  приложението му в училище; принципи на коучинга; коучингът-инструмент за подобряване на взаимоотношенията в екипа; коучингът-полезен в класната стая. Чрез коучинг подхода, човек открива възможности,  реализира собствения си потенциал и постига цели и желана промяна.

Целта на коучинг процеса е триизмерна:

да оцени положително и да поощри коучирания, за да му вдъхне увереност,

да разшири пространството на неговите възможности, за да може той да генерира истински избор,

да създаде поле за развитие в контекста на сентенцията „Обучението означава да запалиш пламък, а не да напълниш съд!“

29.04.2022г.-„С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“

На 29 април 2022г. участниците в конкурса „ С очите си видях бедата“ получиха грамоти и награди. Конкурсът е традиционна инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при Министерство на вътрешните работи в партньорство с Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.Събитието е предназначено за деца и ученици от 7 до 18 години.

За поредна година децата от гр. Съединение, възпитаници на СУ“ Христо Ботев“ , НУ“ Любен Каравелов“ и  ДГ с ЯГ „ Осми март“  взеха участие в конкурса“ С очите си видях бедата“. След направения подбор и оценяване, съобразно Правилата за провеждане на конкурса, комисията извърши следното класиране:

–  Ученици  V – VIII  клас

                     I – място: Даниела Белишка 12 г., V клас

Класираните рисунки ще бъдат изпратени в РД “ПБЗН“- гр. Пловдив, за участие в конкурса на областно ниво. Ако там бъдат също отличени,ще имат възможността да участват във финалния кръг, който се провежда през месец юни в град София.

Пожелаваме им успех и сме убедени  в достойното им представяне.

29.04.2022г.-БЕЗОПАСНА ПРИКАЗКА

НА  29.04.2022 г. МКБППМН – Съединение подари на учениците от ПГ и начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  образователен и забавен спектакъл „Безопасна приказка“. С песни и танци актьорите от театрално-музикален център Кърджали припомниха на децата правилата за движение по пътищата.

28.04.2022-„МЛАД ОГНЕБОРЕЦ 2022“

На 28 април 2022г. представителен отбор от ученици от 5-6 клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  с ръководител г-жа Николинка Иванова взе участие в Районно състезание на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Състезанието се проведе на лекоатлетически стадион „Пловдив“. Участниците се съревноваваха в дисциплини „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане с препятствия“.

22.04.2022-ДА ПАЗИМ ЗЕМЯТА!

Учениците от прогимназиален и гимназиален етап на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение активно се включиха в отбелязването на Деня на Земята. С наставленията на своите учители-г-н Николай Югов, г-жа Таня Балканска, г-жа Елисавета Каратопраклиева и г-жа Станислава Тонкина те сътвориха интересни проекти, които са подредени в  пъстроцветна изложба в централната сграда на училището. Основна цел на инициативата е да бъде насочено вниманието на децата да пазят и да се чувстват отговорни за настоящото и бъдещо състояние на природата.

Рисуваха в часовете по Изобразително изкуство. Креативността в таланта си показаха с рисунки върху природни материали (керемиди и камъчета).

В часовете по Биология и Човекът и природата създадоха проекти  и макети с екологична насоченост.

Изработиха табла и постери, посветени на различни теми, свързани с Деня на Земята.

В центъра на изложбата е Дървото на Земята-изработено от учениците на ресурсното подпомагане с природни материали и с листа-заснети моменти от училищния живот.

ДЕН НА ЗЕМЯТА!

Природата е твой приятел!

Бъди ѝ ти доброжелател!

 За нея съвестно се погрижи

и тя ще се отблагодари!

Видео от изложбата тук.

22.04.2022-„ЗЕМЯТА – НАШИЯТ ЕДИНСТВЕН ДОМ”

Земята – домът ни!

Училището – домът на знанието и възпитанието!

Училищният двор – нашето местенце за игри и почивка!

И за да бъде домът ни красив и уютен винаги, наша отговорност е да го пазим и да създаваме цветни хубости в него.

Ето защо учениците от втори клас, с помощта на  своя класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова и винаги отзивчивия чичо Стоичко Дългърски, създадоха своя леха с цветя, за която ще продължат да се грижат

Великден е!

Великденска изложба подредиха децата от 4-та сборна група и учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Кошнички, цветя, рисунки и пъстри великденски яйчица, разкрасени с детски усмивки  грейнаха в класните стаи.

 

20.04.2022-ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Отбелязваме 146 години от Априлската епопея. На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание. Директорът на училището г-жа Спаска Ненчева взе участие с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Петко Лапков.

19.04.2022- ПРОБЕН ИЗПИТ-ДЗИ ИТ (ПП) ЗА 12 КЛАС

 На 19 април  2022 год. за ученици от 12 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение се организира и проведе пробен изпит – Държавен Зрелостен Изпит по Информационни Технологии (Профилирана Подготовка).  СУ „Христо Ботев“ е училище с профил „Предприемачески“ с два задължителни профилиращи предмета „Предприемачество“ и „Информационни технологии“.

За първа година Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по информационни технологии може да бъде положен, ако във втори гимназиален етап учениците изучават учебния предмет за придобиване на профилирана подготовка. В този случай държавният зрелостен изпит включва учебно съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет в 11 и 12 клас:

 1. Модул Обработка и анализ на данни.
 2. Модул Мултимедия.
 3. Модул Уеб дизайн.
 4. Модул Решаване на проблеми с ИКТ.

ДЗИ по информационни технологии (профилирана подготовка) включва 28 задачи, както

следва:

15 задачи с избираем отговор

10 задачи с кратък свободен отговор

3 задачи с разширен свободен отговор (практически задачи)

Максималният брой точки от държавния зрелостен изпит е 100. Резултатите от изпита се записват в точки като процент от максималния брой точки. Изпитът се приема за успешно положен при резултат, равен или по-висок от 30% от максималния брой точки.

В част 1 с продължителност 90 минути, учениците писмено решаваха първите 25 въпроса от теста. Отговорите пренасяха в Бланка за отговори. В част 2 с продължителност 150 минути учениците решаваха три практически задачи-всеки на самостоятелно работно място, на лаптоп, отговарящ на изискванията на МОН, използвайки единствено указаните програми, без използване на Интернет. Отговорите на практическите задачи архивираха и изпратиха на преподавателите си за проверка чрез личния си акаунт от Националната система за идентификация на потребителите в системата на образованието edu.mon.bg.

Преподавателите, които подготвят заявилите желание за ДЗИ по ИТ (ПП) са г-жа Борислава Енчева и г-жа Даниела Недялкова.

ДЗИ по ИТ (ПП) е предизвикателство и отговорност с огромния обхват от теоретични знания и практически умения за работа с много и различни приложни програми-векторен и растерен редактор, Excel, Access, Open Shot, създаване на уеб страници с HTML и WordPress.

На пробния изпит присъстваха и осъществиха контрол Директора на училището и УКОПДЗИ. Беше направено реално видеонаблюдение на действията на всички участници по време на изпита, както е по Правилата за информационна сигурност на МОН.

Учениците усетиха реалната атмосфера и емоция по време на пробния изпит, тренираха своите знания и умения по ИТ и преодоляха част от притеснението за предстоящия изпит!

Пожелаваме им  Успех и на изпита на 20 май 2022г. !

15.04.2022-„ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ“

Вълшебна вечер за първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които с трепет и вълнение разказаха за своето приятелство с буквите.

На своето тържество те смело заявиха „Вече сме грамотни“ и показаха своите знания.

Поздравления за класния ръководител г-жа  Николинка Генчева и нейните трудолюбиви и талантливи ученици.

12.04.2022-„ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА“

На 12.04.2022г.  ученици и учители от СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководители г-жа Марияна Петкова и г-жа Петя Арабаджийска посетиха спектакъла „Поетите и музиката“,  организиран от Сдружение „Академия за музикална просвета“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Спектаклите в творческо-образователната платформа са с тематичен фокус поети на нашето време и срещат младата публика с автори като Валери Петров, Георги Господинов, Миряна Башева, с композитори като Георги Арнаудов, Петър Дундаков, Любомир Пипков.

Проектът е част от програма „Наследство II” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и има за цел да запознае по атрактивен начин младите хора с творчеството на български поети, писатели и композитори чрез поредица от спектакли. Той се реализира в партньорство с Опера Пловдив.

В поредицата участват разпознаваеми от учениците актьори като  Бойко Кръстанов, Луиза Григорова-Макарив,  Владо Пенев, Теодора Духовникова, Юлиян Вергов и други техни колеги от платформа „Поетите“, както и пловдивски музиканти от Опера Пловдив и солисти от НУМТИ „Добрин Петков“.

Всички останаха очаровани и с много приятни емоции след спектакъла и срещата с актьорите и музикантите.

„ДА ИЗЧИСТИМ ГРАДА НИ ЗАЕДНО“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се присъедини към кампанията на Община Съединение и „Сдружение за Съединение“ за пролетно почистване на нашия град. В двора на училището бяха засадени нови цветя, пейките- боядисани, стъблата на дръвчетата-варосани. С пролетно настроение и ентусиазъм учители и служители се включиха активно в облагородяването на училищния двор, за да бъде той още по-приветлив, по-чист и да бъде желана зона за отдих, както и място за игра на нашите ученици.

29.03.2022 г. – ПРОБЕН ИЗПИТ ПО МАТЕМАТИКА В 7 КЛАС

На 29 Март 2022 год. за учениците от 7.а и 7.б клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение се организира и проведе пробен изпит – тест по математика, по формата на НВО след 7 клас, под прякото ръководство на г-жа Борислава Енчева – Преподавател по Математика и ИТ, която усърдно подготвя учениците за успешното им представяне на предстоящото НВО по математика. Учениците усетиха реалната атмосфера и емоция по време на пробния изпит, тренираха своите знания и умения по математика и преодоляха притеснението по време на самия изпит!

21.03.2022-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА И ДЕТСКАТА КНИГА

По случай 21 март – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА и 2 април – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА Библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ организираха творчески конкурс по произведения на Калина Малина и Елин Пелин. Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ се включиха в него с голям ентусиазъм.

Нека тази част от стихотворението на Калина Малина топли сърцата на всички ни:

„Какво ни свързва нас — децата —

в огромната световна шир?

Това е думата крилата,

най-хубавата дума — МИР“

22.03.2022г. – ВОДАТА-ТЯ Е САМИЯТ ЖИВОТ!

Днес е Световният ден на водата. Той се отбелязва от 1993 г. насам под егидата на ООН. Целта е да се привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Всяка година се акцентира върху различни аспекти. Темата за 2022 г. поставя акцент върху стойността на подземните води и какво означават те за хората.

Изложба с рисунки по повод  Деня на водата и предстоящия Ден на Земята е аранжирана в централната сграда на училището. В часовете по Изобразително изкуство с преподавател г-жа Таня Балканска учениците използваха различни техники и разказаха в картините си защо водата е ценна за живота ни и за Земята. Браво, деца!

21.03.2022г. СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

Световният ден на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта на обявения ден е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал.

Тя ни води по пътеките, по които само душата може да се скита, които само с една дума ни отвеждат до детски спомени, до любовта, преминала с всички си лица през нас, през синовното и патриотичното чувство, до дълбоко затиснати мисли и чувства, до там, където ни е дори страх да погледнем.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе радио предаване в централната сграда, в което учениците от 9 клас Вероника, Катя и Минка рецитираха любими техни стихотворения.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

11.03.2022- Преминаване към присъствен образователен процес без тестване

Във връзка с постъпили данни от РЗИ – Пловдив за 14-дневна заболяемост от COVID-19 под 250 на 100000 население и съгласно утвърдените със заповед №РД09-4756/30.11.2021 г., изм. със заповед №РД09-4814/03.12.2021 г., изм. със заповед №РД09-4982/14.12.2021 г. на министъра на образованието и науката Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в ЦСОП, считано от 14.03.2022 г. съгласно Заповед №РД-10-476/11.03.2022г. на Директора на СУ „Христо Ботев“-град Съединение присъствен образователен процес следва да се провежда без тестване с неинвазивни бързи антигенни тестове за доказване на COVID-19 за учениците от всички паралелки.

 

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ВТОРИ СРОК УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА

5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС

14.03.2022-ПРОЕКТИ ПО МАТЕМАТИКА В 7 КЛАС

В навечерието на Международния ден на Числото Пи (International Pi Day), който традиционно се отбелязва на 14 март, тъй като 3, 1, и 4 са най-важните цифри на π в десетичния му вид, учениците от 7.а и 7.б клас при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, с преподавател г-жа Борислава Енчева, разработиха полезни табла с формули и теореми по математика върху темата „Еднакви Триъгълници“, които представиха пред своите съученици.

Поздравления, деца!

Честит ден на числото π!

Рисунки на талантливите ни ученици-художници отново гостуват на Библиотека “Иван Вазов”-град Пловдив. Изложбата е аранжирана от техния учител г-жа Таня Балканска.Поздравления!

144 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

На 3 март отбелязваме Haциoнaлния пpaзниĸ нa Република Бългapия и 144 години от Освобождението!

СУ „Христо Ботев“-град Съединение почита паметта на героите, загинали в борбата за Отечеството с редица инициативи:

Третокласниците с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова подготвиха информационен кът с  табло, препис на стихотворения, макети на Шипка и изнесоха литературна програма.

В Централната сграда е подредена изложба с рисунки за празника, направени в часовете по Изобразително изкуство при г-жа Таня Балканска.

Учители и ученици се включиха в общоградското тържество за 3 март.

ПОЗДРАВ ЗА 3 МАРТ ОТ ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ ТУК.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Изпратихме февруари със снежни усмивки и посрещаме март с мартенички в ръчички!

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ с творчески изяви и топли пожелания за здраве и благоденствие изпълниха днешния ден с надежда за  светло бъдеще!

Благодарим за  мартеничките – подарък от Кмета на  Община Съединение г-н Атанас Балкански!

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА ЗА РЕЦИТАТОР

Мартин Попов от 11 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение получи Поощрителна  награда и грамота за участие в рецитаторски конкурс „МАГИЯТА НА ДАМЯНОВОТО СЛОВО“. Конкурсът е посветен на 87 години от рождението на Дамян Дамянов и организиран от ПХГ „Дамян Дамянов“-град Сливен.

Поздравления!

23.02.2022г. ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Отново е последната сряда на февруари!

Най-розовият ден!

На-толерантният!

Най-добрият!

Най-приятелският!

Напомнящ ни отново, че тормозът в училище е недопустим!

Напомнящ ни отново, че всички можем да бъдем Приятели в нашето голямо семейство-нашето Училище!

И тази година учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение със съдействието на УКС се включват в Международния ден за борба с тормоза в училище.

4-та подготвителна група  изработиха паланка с кокичета- символ на надеждата.

1 клас изработиха розови сърца и призоваха „Не на тормоза!“.

2 клас изработиха гривни с лого „Добротата ще спаси света!“. Изработиха и ключ от сърца, с който учениците символично отключиха доброто.

3 клас задружно рецитираха златните правила на толерантността и доброто.

4 клас изработиха табло.

Учениците от 6 А клас изписаха 5 Правила, които трябва да спазват, за да бъде училището спокойно и  безопасно за всички.

Учениците от 7А клас записаха 5 качества, които трябва да притежава примерният ученик.

Петокласниците с първи стъпки в Paint рисуваха с графичен редактор  в часовете по ИТ.

Деветокласниците изработиха флаери, стикери и дипляни, които представиха пред своите съученици. (публикувани са в сайта на училището)

Бъдете добри, търпеливи и милосърдни!

ВИДЕО ТУК.

Музика: John Lennon – Imagine

https://youtu.be/LiKemXclFgw

НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

Слънце, радост и мечти,

агресия, разруха и сълзи…

Кое ще избереш си помисли,

избери доброто, тормозът забрави!

Видео: Вероника Турсунска 9 клас

https://youtu.be/xTOBSJ0yl-A

149 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТЕН В СЪРЦАТА НИ!

Васил Иванов Кунчев

Васил Левски

Дякона

Апостола

ЛЕВСКИ

Имена различни, но всички  те носят духа на правдата и символизират  героизма.

Защото Левски е вярата, волята!

Защото Левски  е свободата… за мен, за нас!

Тази седмица делото, духът и животът на  Апостола оживяха в сърцата на всички с множество инициативи на второкласниците на СУ „Христо Ботев“.

Те подготвиха изложба, украсиха класата си стая и поканиха учениците от останалите класове, за да я разгледат. Изготвиха лапбуци и работни карти, в които  показаха значимостта от делото на  Апостола.

Второкласниците с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха тържествен рецитал и с интерес  изгледаха презентация за Левски.

В сградата на начален етап звучаха песни, посветени на Васил Левски.

Учители и ученици се включиха в общоградското поклонение пред барелефа на Левски, поднесоха цветя и венец. Г-жа Генка Дребчева произнесе тържествено слово, а седмокласниците Габриела Ангелова и Дияна Йотовска рецитираха стихотворения на Дамян Дамянов и Христо Ботев.

Рецитал на Златомира Лулчева,  Асен Коцев, Здравка Коцева, Тодор Димитров от 2 клас на СУ“Христо Ботев“-град Съединение тук.

Рецитал на Дария Колева и Сашка Гюрджиева от 2 клас на СУ“Христо Ботев“-град Съединение тук.

Рецитал на ученици от 2 клас  https://youtu.be/e6wFsGebpZI

С ГРИЖА КЪМ ПРИРОДАТА И ОРГАНИЗМИТЕ ОКОЛО НАС

Идва пролетта и с нея очакваме радостта и чуруликането на птички в училищния двор. С активното участие на всички ученици от 5а клас бяха поставени предоставените по проект ПУДООС  къщички за птички на дърветата в училищния двор и храна за тях. Инициативата се проведе  в час по „Човекът и природата“.

ПРОЕКТИ НА 4 КЛАС

В този толкова слънчев и топъл ден учениците от  4 клас представиха свои проекти за Слънчевата система.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 07.02.2022г. е съгласно Заповед РД 10-421/04.02.2022г. на Директора на училището.

08.02.2022г. -МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ!

За поредна година традиционно учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включват в отбелязване на Международния ден за безопасен интернет със съдействието на г-жа Д.Недялкова-член на УКС и старши учител по ИТ. В часовете по информационни технологии учениците от 6А и 7А клас изброиха 5 правила, за да бъде Интернет по-безопасно и сигурно място. Деветокласниците направиха стикери със сайтове и телефони, на които да потърсим помощ при необходимост (те ще бъдат раздадени в часовете по ИТ на самия ден); флаери с Правила за безопасност. Десетокласниците създадоха презентации в споделена среда, работейки в облака на Google по темите „10 опасности в Интернет“, „Съвети за безопасен Интернет“, „Интернет гиганти с нова защита за непълнолетни“.

„Нека направим Интернет по-безопасно и добро място за общуване“ – под това мото всички ученици представиха проектите си пред съучениците си и отбелязаха 19-тия Международен ден за безопасен Интернет.

Проекти на учениците тук.

Видео от представяне на проектите тук.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 24.01.2022г. е съгласно Заповед РД 10-355/21.01.2022г. на Директора на училището.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 17.01.2022г. е съгласно Заповед РД 10-341/14.01.2022г. на Директора на училището.

12.01.2022г. ОТКРИТ УРОК ЗА ЛЮБОВТА

На 12.01.2022 г се проведе интердисциплинарен урок по БЕЛ, английски език и френски език с учениците от 10 клас. Урокът е част от  Плана за квалификация на педагогическите специалисти  в  СУ „Христо Ботев“ и Плана на ЕКК за езиково обучение.Темата на урока : „Универсалният език на любовта“. От класа бяха оформени три екипа, които подготвиха изпълнения на стихотворения на П. Яворов, Пол Верлен и Шекспир и мисловни карти по тези творби. Екипите, под умелото ръководство на своите преподаватели: Генка Дребчева, Цветанка Къцова и Марияна Петкова, се бяха подготвили отлично.  Екипът по БЕЛ включваше: Петя  Палашева, Спаска Ичкова, Петя Ичкова. Екипът по английски език: Йордан Лапков, Запрянка Богданова, Моника Михайлова и по Френски език: Иван Попов, Атанас Павлов и Антоанета Костадинова. Темата за любовта беше пречупена през различни епохи, през различни автори . Учениците и гостите на открития урок се насладиха на изпълненията на любовните стихове, на майсторството на изучаваните автори. Музика, рецитация и видеоклипове създадоха неповторима атмосфера за възприемане на анализа на стихотворението „Две хубави очи“ на П. Яворов. Учениците успяха да участват активно, да осъзнаят силата на любовта във всяко време от далечна Гърция- Сафо, до днес и да чуят като финал една изключителна любовна творба , написана от госпожа Таня Балканска и преведена на френски език от госпожа Цветанка Къцова. Гости на  открития урок бяха Директора на училището и учители.

11 ЯНУАРИ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДУМАТА „БЛАГОДАРЯ“

Второкласниците отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря“ като благодариха изписвайки на дъската в класната стая на всички, които те обичат. Г–жа Цв.Трайкова-член на УКС изписа думата на различни езици, за да знаят учениците от малки да изразяват своята благодарност не само на български език.

УЧИЛИЩНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА 4 КЛАС

Учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение участваха в училищно състезание по Компютърно моделиране, организирано от учителите им – г-жа Даниела Недялкова и г-жа Иванка Габровска. С уменията, придобити в часовете, те трябваше да създадат собствен проект по показан модел като синхронизират движенията и репликите на героите, добавят музика, променят външността на спрайтовете, използват блокове от различните групи. Всички получиха Грамота за участие, а 4-те създатели на най-добрите проекти бяха наградени с USB Flash памет 16 GB.

1 място –Галена Янкова Ангелова

2 място –Зара Стоянова Манчева

2 място –Теодора Костадинова Дългърска

3 място-Нина Любенова Атанасова

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 11.01.2022г. е съгласно Заповед РД 10-334/10.01.2022г. на Директора на училището.

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ ТУК.

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

ИНДИВИДУАЛНА ИЗПИТНА СЕСИЯ (ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ)  ТУК.

174 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ!

 На Богоявление – празник на надеждата и чистотата….

В този така светъл ден честваме рождението на великия Ботев!

Учениците от втори и четвърти клас рецитираха и изчетоха част от вечните стихове на Ботев!

174 години безсмъртие!

В централна сграда патриотични песни звучаха в междучасията, а седмокласниците изнесоха кратка литературна програма  за Ботев по радиоуредбата.

25 декември –ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.
Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата „календе“).

Колаж-плакати за Коледа, изработени от учениците ни в часовете по Изобразително изкуство.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Във връзка с постъпило писмо от д-р Сийка Димчева, директор на Регионална здравна инспекция – Пловдив, за 14-дневна заболяемост в Община Съединение към 17.12.2021 година, Ви информирам, че данните за заболяемостта на община Съединение е под 250 на 100000 население.

Предвид на изложеното, на 20.12.2021 година всички ученици от 1 до 12 клас от СУ „Христо Ботев“ ще се обучават присъствено без тестване.

 

02.12.2021-ГРАМОТИ ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ

“ВАЗОВАТА БЪЛГАРИЯ 2021“-град Сопот,

„ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ 2021“-град Габрово-

Два национални конкурса, в които участие взеха много ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Състезаваха се в любимата им категория  „Презентации“.

Коледната училищна елха и получените Грамоти за участие допринесоха за празничното им декемврийско настроение.

Поздравления, ученици!

И през новата учебна година –участвайте в конкурси и бъдете уверени във възможностите си!

 

НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНА
ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА НА МОН 08.11.2021Г. ТУК.

АКТУАЛИЗИРАНИ НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА
НА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА –

Приложение към Заповед № на МОН: РД09-4614 от 24.11.2021 г. и
№ на МЗ: РД-01-963 от 24.11.2021 г. г.  тук.

1 ДЕКЕМВРИ – ДА ПРЕБОРИМ СПИН СЪС ЗНАНИЯ!

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно?

 В часовете по информационни технологии през м.Октомври учениците от 9,10 и 12 клас изработиха презентации за 1 декември, които представиха пред своите съученици. В презентациите са включени полезни материали за това какво е СПИН, как се предава, какви са симптомите, начини за предпазване.

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, но ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН.

Видеоклип тук.

Изложба с рисунки на учениците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение е подредена в централната сграда на училището. Поздравления за талантливите деца и техния учител по изобразително изкуство г-жа Таня Балканска!

Самостоятелна изложба с рисунки на талантливия художник Стоян Гърбешков от 7 Б клас на СУ “Христо Ботев” -град Съединение  е подредена в Библиотека “Иван Вазов” -град Пловдив. Инициатор е учителят му по изобразително изкуство г-жа Таня Балканска. Браво! Гордост си за нашето училище!

УЧАСТИЕ В IT СЪСТЕЗАНИЕ „БОБЪР БЪЛГАРИЯ 2021“

На 7 ноември 2021г. се проведе международното състезание по информатика и компютърна грамотност. Разделени в две възрастови групи 5-7 и 8-9 клас, нашите ученици се състезаваха с още над 500 участници. Представиха се достойно и получиха сертификати за положеното старание. Браво, ученици!

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Уважаеми родители, запознайте се с графика за организиране на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) 

 

 ГРАФИЦИ ЗА 1 срок: КОНСУЛТАЦИИ ПО ПРЕДМЕТИ, КОНСУЛТАЦИИ С РОДИТЕЛИ ДЧК, КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ РАБОТИ 1-4  КЛАС 5-7 КЛАС 8-12 КЛАС, ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ СФО

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ЗА 1 СРОК НА УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС

УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА 2021/2022 ГОДИНА

5 КЛАС, 6 КЛАС, 7 КЛАС 

16.11.2021-ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

На 16 ноември отбелязваме Международния ден на толерантността.

По инициатива на УКС през м.Октомври 2021г. учениците от 6 А клас изписаха Правила за толерантност, а учениците от 7 А клас-5 качества, които трябва да притежава Най-добрият приятел.

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева изработиха „Дърво на толерантността“ в Заниманията по интереси в ОРЕС.

Толерантност е да уважаваме, приемаме и разбираме богатото разнообразие от култури, форми на самоизява и способности за проява на човешката индивидуалност.

Нека да  бъдем търпеливи!

Нека да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние!

ДЕНЯТ НА УЧИТЕЛЯ-БУДИТЕЛ В ДНЕШНИЯ ДЕН!

Те са път и светлина!

Те  са посока и надежда!

Те са учителите наши…

вчера, днес и утре!

Тези думи учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посветиха на своите учители и на всички достойни българи,  отдали живота си на просветно и революционно дело. Четвъртокласниците и техните учители подготвиха информационни материали и брошури за празника.

Въпреки извънредната епидемична обстановка в страната и при строго спазване на всички противоепидемични мерки учениците и учителите от СУ „Христо Ботев“- гр. Съединение, за поредна година отдадоха чест на народните будители. В часовете по изобразително изкуство с ръководител г-жа Таня Балканска, учениците подготвиха изложба на изработени от тях книгоразделители, табла и обемни картички по случай празника. По един по-интересен начин, Мария Ралева – ученичка от 12 клас, изнесе поздравително слово за празника, като поздрави и съвременните народни будители. Ученици от нашето училище направиха кратък рецитал по един по-съвременен и нетрадиционен начин, който заснеха във видео със съдействието на г-жа Марияна Петкова, за да поздравят всички за празника.

Думата ни днес е за народните будители, защото още ги има по земите ни.

Да помним всичко, което правят, за да имаме българска литература, живопис, образование, за да звучи българското слово.

ПОКЛОН!

ПОКЛОН ПРЕД ТЯХ-ПРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!

Мария Ралева – ученичка от 12 клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с поздравително слово за празника за съвременните народни будители-учителите.

https://youtu.be/dKUPF_ePZIY

ПОЗДРАВ ОТ УЧЕНИЦИТЕ ЗА ПРАЗНИКА НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Ученици от СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха кратък рецитал по един по-съвременен и нетрадиционен начин, който заснеха във видео със съдействието на г-жа Марияна Петкова, за да поздравят всички за празника на народните будители.

https://youtu.be/vOEY8D-X4RI

„НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ, ПАВ, ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ, АЛКОХОЛ, НАРГИЛЕ, ЦИГАРИ, ВЕЙПОВЕ“

УКС-„ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ“

След проведено проучване чрез анкета – въпросник за оценка на тормоза и информираност ПАВ в началото на учебната 2021/2022 година, УКС инициира часове, в които тематично да бъдат обогатени знанията на учениците. Със специално подготвени флаери, дипляни, информационни материали и видеа по модул „връстници обучават връстници“ учениците взаимно повишиха своята осведоменост, споделиха личен опит, дискутираха. През м.Октомври 2021г. г-жа Д.Недялкова – член на УКС проведе такива образователни беседи в 6а, 7а, 8а, 10а клас.

https://youtu.be/lUWCvpyJqlc

1 ОКТОМВРИ-ДЕН НА МУЗИКАТА!

Учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти в часовете по музика – разширена подготовка, с които поздравяват всички с 1 октомври – Ден на музиката и поезията!

Като традиция учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с много вълнение отбелязват днешния ден.
1 октомври е Ден на поезията в България и Световен ден на музиката, но също така е и Международен ден на възрастните хора.
Ето защо тази година стиховете и песните бяха посветени на възрастните хора, на нашите баби и дядовци. Прекланяме се пред всичко родно и най-мило – бащин дом, майчина закрила и утеха, пред мъдростта и труда на всеки възрастен човек, за да ни има тук и сега, за да ни има и в бъдеще.
С много трепет второкласниците четвъртокласниците изготвиха плакати и изнесоха рецитал пред своите съученици и учители.

ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ – 2021 Г.-

 „ЛЕСНО Е ДА СПАСИШ ЖИВОТ! ПРОСТО СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА!“

21 СЕПТЕМВРИ – ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ

В периода от 16 до 22 септември 2021 г. се провежда кампания за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. Второто издание на Дните на безопасността на ROADPOL тази година поставя фокус върху 21 септември, обявен за ден без загинали при пътни инциденти през 2021 г. Посланието на Дните е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Тази година и СУ „Христо Ботев”- гр. Съединение взе участие в кампанията. Членовете на комисията по БДП изготвиха флаери с информация за правилата за движение по пътищата и кът с информация за кампанията. Най-малките ученици нагледно се запознаха и си припомниха пътните знаци и правилата за безопасност при движение по улиците. Всички ученици от 5 до 12 клас си припомниха основните правила за безопасност и с радост се включиха в инициативата, а учителите и колективът на нашето училище показа съпричастност, като всеки носеше значка с логото на кампанията.

Безопасността при движението по пътищата и опазването на здравето и живота на децата и учениците са споделена отговорност и грижа на цялото общество.

Нека бъдем отговорни и с личния си пример изискваме безопасно шофиране и движение по пътищата, като спазваме правилата!

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на официалната страница на ROADPOL на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/ , както и на интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp, където е създадена специална рубрика „ROADPOL SAFETY DAYS“.

15.09.2021-ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА

Тържественото откриване на учебната 2021/2022 година ще се състои на 15.09.2021г. /сряда/

от 10.00 часа за децата от 4-та група и  учениците от 1- 4 клас в сградата на начален етап на ул. „Васил Левски“ №3 и

от 10.30 часа за учениците от 5-12 клас в централната сграда на ул. „Баба Исака Скачкова” №3.

За пътуващите ученици автобусите ще тръгнат от населените места, както следва:

8.45 часа от с.Царимир, с.Церетелево, с.Неделево, с.Любен, с.Правище

9.00 часа от с.Малък Чардак, с.Голям Чардак

9.00 часа от с.Драгомир, с.Найден Герово

Всички ученици задължително да бъдат с маски!

Заповядайте на празника!

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ В 1 И 8 КЛАС

Уважаеми родители на деца записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище, предоставяме Ви информация за отпускане на еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от доходите при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството.

ПРИЕМ 2021/2022 ГОДИНА