Новини

УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

На 12 юни 2024 г. с любезното съдействие на Полицейско
управление – гр. Съединение се проведе беседа с полицейските инспектори Васил Господарски и Христо Драганов на тема „Безопасността ни през лятото“. В беседата взе участие и Славейко Стефанов – инспектор ДПС. Акцентира се върху различни теми- как да се движим безопасно в града и извън населени места, наказуемост и последици от неспазване на правилата, как правилно се управлява тротинетка и велосипед, как да намалим риска от попадане в пътнотранспортно произшествие, важността от поставяне на обезопасителен колан, опасностите от използване на мобилен телефон по време на шофиране и употребата на алкохол, дадени бяха основни съвети за повече безопасност. Инспекторите споделиха информация за реални ситуации. Инициативата е на комисията по БДП, която призовава да спазваме правилата за безопасно движение и да бъдем разумни и предпазливи, за да запазим живота! Снимки тук.

 

13.06.2024 – ДИПЛОМИ ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ!

Тържествен е 13 юни за зрелостниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които получиха дипломите си за завършено средно образование. Поздрав към тях отправиха директорът на училището г-жа Спаска Ненчева, заместник-директорът  г-жа Таня Тодорова и класният ръководител г-жа Светлана Манчева. За успех, за принос и активност в училищния живот със специални награди – бяха отличени 4 дванадесетокласнички.

Поздравяваме учениците, които  тази година показаха много добри резултати на ДЗИ. Среден успех по БЕЛ – добър 3.67, по Предприемачество (ПП)- добър 3.51 , по Информационни технологии (ПП) – много добър 4.70. Учениците изказаха благодарност, уважение и признателност към своите учители.

Г-жа Станка Стоицова-Чушкова връчи от името на Общински съвет подаръци на дванадесетокласниците – прекрасни албуми със снимки от завършването на учебната година, направени от Ангелина Титюкова.

Зрелостници, бъдете все така упорити и устремени към знанието хора, които не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България! Честито дипломиране! Снимки тук.

12.06.2024 – УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРЕЖИВЯВАНЕ

Учене чрез преживяване, чрез реални житейски ситуации, чрез срещи с интересни хора и съвместна задълбочена работа – така минаха заниманията на групите за извънкласни занимания в СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. С благодарност към отговорността и инициативността им, днес техните ръководители подариха на учениците си импровизирано тържество, подправено с вкуса на тематичните торти и доброто настроение, с мили думи и искрени усмивки, с благодарствени грамоти и с пожелания за весело лято.

Благодарности към всички, които бяха съпричастни към нашите дейности, които ни подкрепиха и се радваха на нашите малки победи в битката със скуката на сухото теоретично знание!

Нека математиката да е забавна, нека обичаме природата, нека пеем и спортуваме, да пишем за България, да снимаме и рекламираме нейната красота и да сме – България! Снимки тук.

Учениците от групите за извънкласни дейности:

„България, това сме ние“ с ръководител Дора Кошева;

„Млад PR, фотограф и журналист“ с ръководител Генка Дребчева;

„Математиката- лесна и интересна- с ръководител Борислава Енчева;

„Музикална плетеница“- с ръководител Петя Арабаджийска;

„Екология и здраве“ – с ръководител Николай Югов

И Клуб по футбол по НП “Заедно в изкуствата и в спорта“ с ръководител Костадин Апостолов

12.06.2024 –  „ЩЕ НИ ЛИПСВАТЕ, ГОСПОЖО БЕКИРСКА!“

С плакат с тези думи учениците от 6 Б клас изненадаха госпожа Цветиана Бекирска по случай нейното пенсиониране. С много конфети, аплодисменти, усмивки и малко сълзи, те показаха своята любов, признателност и уважение към своя преподавател по математика. Всички ви обичаме и на всички много ще ни липсвате, госпожо Бекирска! Видео тук.

 

11.06.2024 – ПОСЛЕДЕН УРОК НА ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ!

На 11.06.2024г. второкласниците от СУ „Христо Ботев“, с класни ръководители г-жа А. Арабаджийска и г-жа Л.Попова, с вълнение и трепет изживяха своя „последен урок“ за тази учебна година, като показаха знания и умения пред учители, родители и гости на училището. Учениците с отличен успех получиха награди -книжки и грамоти. Пожелаха си весело лято и забавни игри! Снимки тук.

12.06.2024 Г. – ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО –  ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ!

СУ „Христо Ботев“-град Съединение – Правилният избор!

Училището дава не просто знания. То е добрата основа за характер, ценности, въображение.Днес в централната сграда на СУ „Христо Ботев“ посрещнахме четвъртокласниците на Випуск 2024. Учениците разгледаха оборудваните кабинети, класните стаи, залата по ФВС. Усетиха училищната атмосфера, запознаха се с учителите по предмети, срещнаха се с техни приятели-ученици от 5 и 6 клас. Представихме им богатия ни на изяви живот, споделихме им нашия образователен модел, разказахме им какво  предстои в обучението в 5 клас.

 Видео тук.

11.06.2024 Г. – ДОВИЖДАНЕ, ТРЕТИ КЛАС!

Днес се проведе тържество за завършването на 3. клас  с класни ръководители г-жа Н.Генчева и г-жа А.Митова. С много настроение учениците рецитираха, пяха, танцуваха и се забавляваха. Пожелаха си весела ваканция и прекрасни летни дни. Снимки тук.

Десетокласници, предстоят ви изпити от НВО:

10 юни 2024 г. – Български език и литература

12 юни 2024 г. – Математика

Пожелаваме ви успешно представяне!

КИБЕРТОРМОЗ: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА И КАК МОЖЕМ ДА ГО СПРЕМ?

На 16 юни 2024 г. се отбелязва Световния ден за борба с кибертормоза. В часовете по ИТ учениците от 8 и 9 клас се запознаха със същността на кибертормоза, начините за борба с него, получиха съвети за справяне, както и информация за сайтове, на които да сигнализират. Инициативата е в изпълнение на План на УКС. Снимки тук.

07.06.2024- ПРАЗНИКЪТ ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА ПГ

С много игри, песни  и закачки децата от ПГ при СУ „Христо Ботев“ гр.Съединение  отпразнуваха края на учебната година. Бъдещите първокласници с вълнение  получиха своите първи  удостоверения. Обещаха на класния си ръководител г-жа Елица Тодорова и на  родителите си да бъдат отговорни ученици и да вървят смело по пътя на знанието! На добър час, мили деца! Снимки тук.

07.06.2024 Г. – ДОВИЖДАНЕ, ПЪРВИ КЛАС! ВАКАНЦИЯ, ЗДРАВЕЙ!

Завършването на 1 клас е емоционален момент както за учениците, така и за техните учители и родители. На 7 юни 2024г. се проведе тържество по случай успешното завършване на 1 клас с класни ръководители: г -жа С.Симеонова и г-жа В.Станчева. С много настроение, ентусиазъм и вълнение учениците рецитираха, пяха и танцуваха пред присъстващите учители и родители. В обръщение към бъдещите второкласници Директорът на училището г-жа Спаска Ненчева им пожела да обогатяват своите знания и умения и да са успешни и през следващата учебна година. Първокласниците получиха своите Удостоверения, а някои от тях получиха грамоти и книжки за отличен успех. Учителите поздравиха своите възпитаници за успешното завършване на 1 клас, пожелаха им още много успехи по пътя на познанието, много здраве, късмет, сили и на есен да дойдат отново в училище! Снимки тук.

 

05.06.2024  – ЗА ПОДОБРОТО УТРЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!“

„За по-доброто утре! Аз искам да бъда ученик в нашето училище!“

        Под този надслов на 05. 06. 2024 г. /сряда/ се проведе среща, инициирана от г-жа Ваня Ликова – старши преподавател по български език и литература и класен ръководител на 7.б клас,  между учениците от двата седми класа с успели хора от нашия град, които са завършили своето образование в СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, и са се реализирали успешно в различни области на живота.

       На срещата присъстваха бивши възпитаници на училището ни: г-жа Елена Кабашка – директор на ДГ с ЯГ „Осми март“, г-н Костадин Апостолов – учител по физическо възпитание и спорт в училището, г-жа Таня Дългърска – медицинска сестра в училище, г-жа Надя Попова – икономист по образование и родител на седмокласник, г-ца Сара Ангелова – помощник-фармацевт, г-жа Тинка Богданова – родител на седмокласник.

      Гостите споделиха  със седмокласниците своите впечатления от обучението си в СУ „Христо Ботев“ и защо са избрали училището в Съединение, какво са постигнали и как са продължили образованието си по-нататък. Всички с интерес слушаха емоционалните спомени, споделени от гостите.

      Основното послание към всички седмокласници беше: „Аз  успях, защото се доверих на учителите в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение!“

Всички присъстващи, завършили нашата гимназия в различни години в период повече от тридесет години, изпратиха своето позитивно послание към седмокласниците, за да може децата да изберат възможността да получат добро средно образование в родното училище, в което работят способни педагогически специалисти, всеки един от които се е доказал в своята област.

      В края на срещата си пожелахме всички: „Нека бъдем част от образованието в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение!“.

      Такова беше и пожеланието на родителската среща, на която присъстваха родителите на бъдещите осмокласници, проведена същия ден! Снимки тук.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА НА 7 КЛАС

На 5 юни 2024 г. от 17,30 часа в централната сграда ще се проведе родителска среща за родителите на седмокласниците във връзка с предстоящите изпити от НВО и предстоящия прием в 8 клас.

02.06.2024-ДЕН НА БОТЕВ!

На 2 юни отдаваме почит на великия поет и революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България.

Ученици от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ в гр. Съединение отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Възрожденците се включиха в поклонението в град Калофер като изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минута мълчание пред подвига на героите. Снимки тук.

30.05.2024-АЗ НЕ ПУША – ЗАТОВА СЪМ ЗДРАВ И СИЛЕН!

Днес в СУ „Христо Ботев“ гр. Съединение ученици и учители отбелязаха с изложба предстоящия  СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ – 31 МАЙ.

Постери, проекти и рисунки  изработиха  ученици от 5-ти и 6-ти клас под ръководството на г-жа Елисавета Каратопраклиева.

Събитието е организирано по ПРОГРАМА: „Превенция на употреба на психоактивни вещества“ за 2023/2024 година.

Ученици от 7-ми, 8-ми, 9-ти и 10-ти клас бяха консултирани по въпроси, свързани с отказване от тютюнопушенето и се запознаха с изследвания на дишането на активни и пасивни пушачи!

Посланието към всички ученици е: „Аз не пуша – затова съм здрав и силен!“ Снимки тук.

29.05.2024 – „МОЯТА ЛЮБИМА БУКВА“

Ученици от 3. клас на СУ „Христо Ботев“ –град Съединение, получиха грамоти за участието си в конкурса за детска рисунка “Моята любима буква”. Конкурсът провокира въображението на децата да рисуват буквите по свой начин и допринесе за любовта им към българската писменост. Снимки тук.

В рамките на националната кампания „Да играем заедно“ и Европейската футболна седмица-посветена на „Футбол за всички“,  в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, се проведе футболен турнир. Инициативата е част от глобалната кампания „Приобщаването е революция“ и е организирана от Спешъл Олимпикс България в партньорство с UEFA, EFDN, iCoachKids. Снимки тук.

Стилиана Чушкова от 5 А клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, под ръководството на г-жа Полина Ячкова е отличена с поощрителна награда и грамота в конкурса “С очите си видях бедата” на областно ниво. Тържественото награждаване и откриване на изложба с отличените творби се проведе днес в Галерия “2019” на улица “Гладстон” в град Пловдив. Рисунките могат да бъдат разгледани в галерията до 30 май. В конкурса участваха общо 363 творби, като само 15 от тях бяха отличени. Децата бяха наградени от областния управител Илия Зюмбилев и организатора на събитието – старши комисар Васил Димов. Победителите определи жури от РДПБЗН – Пловдив, подпомогнато от професионалните напътствия и преценка на г-жа Елена Георгиева – преподавател по изобразително изкуство, определена като представител на РУО Пловдив, съорганизатор на конкурса.
Поздравления!
Стилиана, продължавай да твориш, да участваш, да се състезаваш и да побеждаваш! Снимки тук.

24.05.2024г. – ЧЕСТИТ 24-ТИ МАЙ!

Снимки тук.

22.05.2024 г. – АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ НА ВИПУСК 2024

Снимки тук.

23.05.2024- НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО!

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност,  учениците от 6. и 9. клас в СУ „Христо Ботев“, с преподавател по БЕЛ Генка Дребчева, се присъединиха към кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчинпри Българската академия на науките  „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Учениците написаха диктовките  в знак на почит към делото на двамата първоучители, които разпръснаха светлината на знанието със своите свещени знаци за всички славяни.

Пътят на образованието и на ограмотяването  е дълъг и труден, изисква постоянство и  усилие. По него  водят своите ученици българските учители. Достойно, мъдро и търпеливо, показват пътя към знанието. И своята почит към първоучителите.

Няма по- голямо признание за делото на Кирил и Методий от буквичката, неумело изписана, но с огромна любов от  първокласника, и от щастието в очите на учителя му.

Просъществувала повече от хиляда години, азбуката ни се използва от над 252 милиона души в Европа и Азия в 23 държави.

В трудни битки с технологиите, буквите продължават да бъдат онази сила, която разширява нашия кръгозор, отваря ни прозорци към непознати светове.

От нашите ръце зависи да продължи още хилядолетия, от старанието , с което държим молива, от уважението към езиковите норми.

Защото писменото слово остава, то е връзката ни с бъдещето, то е родено от миналото ни.

Честит празник!

Най-българският, най-истинският!

УЧИЛИЩЕН ПЛАН-ПРИЕМ  за учебната 2024/2025 година, утвърден със Заповед № РД-10-632/29.03.2024 г. на Директора на СУ „Христо Ботев“-град Съединение тук.

ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024/2025 ГОДИНА

Заповед №РД-274/11.03.2024г. на Кмета на Община Съединение с График на дейностите за осъществяване на прием в първи клас тук.

ГРАФИЦИ ЗА 2 срок: КОНСУЛТАЦИИ ПО ПРЕДМЕТИ, КОНСУЛТАЦИИ С РОДИТЕЛИ ДЧК, КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ РАБОТИ 1-4  КЛАС 5-7 КЛАС 8-12 КЛАС

ГРАФИК

за провеждане на изпити с ученици, обучавани в самостоятелна форма на обучение през учебна 2023/2024 година (ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ) тук.

ВАЖНО ЗА АБИТУРИЕНТИТЕ И ПЛАЩАНЕТО НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ СЛЕД ЗАВЪРВАНЕ НА 12 КЛАС

Абитуриенти, завършвате средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!

От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.

 Какво трябва да направите? Прочетете тук.

Важно за седмокласниците и техните родители относно явяването на национално външно оценяване и на изпит за проверка на способностите по музика и участие в държавния прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2024/2025 г.    

Уважаеми седмокласници,

Уважаеми родители, информираме Ви, че:

 • Седмокласниците не подават заявления за полагане на НВО по БЕЛ и по математика. Такса не се заплаща.
 • Заявление се подава само за полагане на изпит по чужд език /срокът бе от 01.02.2024 г. до 16.02.2024 г./ и на изпит за проверка на способностите по музика за прием в VІІІ клас по профил „Музика“ в СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив от 21.05.2024 г.  до 31.05.2024 г. в училището, в което се обучава седмокласникът. Такса за явяване на изпит за проверка на способностите не се заплаща.
 • Изпитите за проверка на способностите не се отнасят за приемането в държавните училища към Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта, които организират приема си самостоятелно.
 • Продължителността на частите по учебни предмети е, както следва:
Учебни предмети Времетраене в минути на част 1 Допълнително време за учениците със СОП, които работят в индивидуална зала Времетраене в минути на част 2 Допълнително време за учениците със СОП, които работят в индивидуална зала
БЕЛ 75 + до 40 минути 90 + до 50 минути
Математика 75 90
Чужд език 60
 • Продължителността на НВО по БЕЛ, математика за ученици със специални образователни потребности, които работят в индивидуални зали с консултант, се удължава до 40 минути спрямо продължителността на част 1 и до 50 минути спрямо продължителността на част 2.

Ученикът в VІІ клас:

Преди започване на националното външно оценяване:

 • се явява на НВО по български език и литература на 19.06.2024 г.,
 • по математика на 21.06.2024 г. в училището, в което се обучава.
 • се явява на НВО по чужд език /английски език/ на 20.06.2024 г., ако е подал заявление, в училище център, което ще бъде посочено в служебната бележка за допускане.
 • явява се в сградата на училището не по-късно от 8,30 часа с документ за самоличност /лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт/.
 • заема персонално определеното му в изпитната зала място не по-късно от 8,45 часа.
 • ползва за изпита черен цвят химикалка, черен молив и гума, а по математика – и линия, пергел, триъгълник; ако е ученик с нарушено зрение – технически средства за уголемяване на шрифта, оптични средства.
 • не ползва коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.
 • изключва изцяло всички технически средства за комуникация/електронни устройства и ги предава на квестор, който ги поставя на видно място.
 • изслушва инструктажа, съдържащ и изискванията за анонимност на изпитната работа, и се подписва в квесторския протокол.

Непосредствено преди началото на изпита:

 • Получава от квестор изпитен комплект и помощни материали. Изпитният комплект съдържа лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист/листове за отговори и/или свитък за белова. Помощните материали по български език и литература и по математика съдържат индивидуален плик за изпитната работа, плик за част 1, малко пликче за идентификационната бланка, листове за чернова. Помощните материали по чужд език съдържат индивидуален плик за изпитната работа и малко пликче за идентификационната бланка.
 • Запознава се с указанията за работа с изпитния материал.
 • На работното си място попълва четливо идентификационната си бланка, подписва я, без да я отделя от листа с указания за работа.

По време на националното външно оценяване:

 • Получава от квестор изпитния материал /в т.ч. и математическите формули за НВО по математика/ последователно за всяка отделна част.
 • Не преписва върху изпитната си работа текста, записан от квесторите на дъската.
 • След приключване на определеното време за работа по част 1 откъсва и поставя в плик листа за отговори, след което го запечатва и го поставя на масата до себе си.
 • Изпълнява точно инструкциите, които чува от квестора или от записа на аудионосителя за преразказа в част 2 от изпита по български език и литература или при компонента „Слушане с разбиране“ от изпита по чужд език.
 • След като е изслушал един път записа от аудионосителя на изпита по БЕЛ, получава размножения преразказ за самостоятелно запознаване с текста в продължение на 15 минути, след което връща текста с преразказа на квестора. /времето за самостоятелно запознаване с текста за преразказа се включва във времетраенето за работа по част 2/
 • По време на изслушването на текста и на самостоятелното запознаване с текста за преразказ няма право да си води бележки.
 • След приключване на определеното време за работа по част 2 поставя свитъка за белова по БЕЛ/ математика в индивидуалния плик за изпитната работа, без да го запечатва.
 • След приключване на определеното време за работа на НВО по чужд език поставя листа за отговори и листа за белова в индивидуалния плик, без да го запечатва.
 • Може да работи върху изпитните материали, но отбелязва верните отговори САМО в изпитния комплект – лист за отговори и/или в свитъка за белова. Внимание! Изпитният материал /в т.ч. формулите по математика/и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъдат проверявани!
 • Може да използва предоставените математически формули по време на работа и по двете части на НВО по математика, които се предоставят от квесторите заедно с изпитния материал в началото на част 1.
 • Няма право да се връща и да работи върху листа за отговори или свитъка за белова на приключила вече част.
 • Записва четливо отговорите на български език с изключение на отговорите по чуждите езици, както и на специфичната терминология и на означенията по математика.
 • Не шуми и не извършва действия, които нарушават нормалното протичане на изпита.
 • При необходимост получава допълнителни листове за чернова, като това се отбелязва от квесторите в протокола.
 • Може да излиза от залата след приключване на работата върху първа част и поставянето на листа за отговори в плика и запечатването му, но не по-рано от 60 минути от началото на първа част.
 • Може да излиза от залата след изтичане на 60 минути от началото на втора част.
 • Може да напусне залата и сградата след окончателно приключване и предаване на изпитната работа, но не по-рано от 60 минути от началото на първа част, както и по всяко време след началото на втора част.
 • Отстранява се от НВО и напуска сградата на училището ученик, който:
 1. преписва от хартиен носител;
 2. преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.);
 3. преписва от работата на друг ученик;
 4. използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация;
 5. изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им.

Изпитната работа на отстранения ученик не се оценява.

 • Не нарушава анонимността на изпитната работа, не поставя знаци, не записва име или имена (с изключение на онези, които са част от изпитния материал и може или трябва да бъдат отбелязани в свитъка за белова). Не се оценява изпитна работа, за която е установено нарушаване на изискванията за анонимност.
 • В случай че ученикът напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.
 • Неправомерно изнесена изпитна работа от изпитната зала не се приема, не се засекретява и не се оценява.

След приключване на работата:

 • Когато ученикът приключи работата си, дава знак на квестора с вдигане на ръка и изчаква търпеливо и без да шуми неговото идване, за да предаде работата си. Предава изпитната си работа, без да напуска работното място, като под прякото наблюдение на квестора:
 1. предоставя на квестора за проверка и за подпис попълнената идентификационна бланка;
 2. отделя внимателно идентификационна бланка от листа с указанията за работа;
 3. поставя идентификационна бланка в малкия плик и го залепва;
 4. поставя в индивидуалния плик за изпитната работа малкия плик с идентификационната бланка, запечатаният вече плик с част 1 и свитъка за белова, след което залепва индивидуалния плик; в плика с индивидуалната изпитна работа следва са поставени и частите от изпитния комплект (листа за отговори и/или свитъкът за белова), върху които не е работил;
 5. предава на квестора извън залепения плик с индивидуалната изпитна работа изпитните материали, листовете за чернова, листа с указания за работа, а на изпита по математика – и математическите формули.
 • Подписва се в протокола и незабавно напуска залата и сградата.

Резултатите от НВО и изпита за проверка на способностите ще бъдат обявени до 02.07.2024 г., всеки ученик може да провери своите резултати от НВО, както и от изпита за проверка на способностите, ако е положен такъв, в Електронната информационна система за изпити и прием с входящ номер и уникален код за достъп, които ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите. Служебната бележка всеки ученик следва да получи до 17.06.2024 г. от училището, в което се обучава.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. се осъществява в периода от 08 юли 2024 г. до 10 юли 2024 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили VІІ клас, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика.

Изпитът за проверка на способностите по музика се полага в СУ “Любен Каравелов” – Пловдив на 25.06.2024 г.

Приложение към заповед за утвърждаване на държавния план-прием в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища в област Пловдив за учебната 2024/2025 г. е публикувано в раздел „Прием“.

Подробна информация относно реда за подаване на документи за участие в класиранията за държавен прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2024/2025 година ще публикуваме допълнително.

Публикувано от:
ВАКРИЛОВА, ЖАНЕТА
Старши експерт по организация на средното образование

 

На 22 май 2024г. в Информационно-образователен център – гр.Пловдив се проведе областен етап на Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, организирано от ГДПБЗН-МВР, МОН, Национален дворец на културата.
Представителен отбор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение взе участие в състезанието, което включваше теоретическа част и състезателни игри. Ръководители на учениците от 6-7 клас са г-н Костадин Апостолов и специалист ГЗ и ОМП при Община Съединение – г-жа Таня Къцова.
Цели на състезанието са: да се провери нивото на знанията за поведение и действие за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение в системата на средното образование и да се популяризира дейността на ГДПБЗН сред подрастващите; да се стимулират учениците към по-задълбочено усвояване на знания, умения и навици за правилно поведение при рискови ситуации; да се възпита съпричастност и желание за включване в дейността на доброволеца, спасителя и пожарникаря; да се формира и развива култура на поведение, активна гражданска позиция.
Поздравления за състезателите ни! Снимки тук.

22.05.2024 – „ОТКРИТА БИБЛИОТЕКА“

По инициатива на клуб „Млади възрожденци“ в сградата на начален етап  на СУ „Христо Ботев“ беше обособена „Открита библиотека“. Ученици, учители и родители се  потопиха в атмосферата на предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност,  прегърнаха идеята и я превърнаха в своя кауза. Вече седмица фоайето на училището блести, озарено от книги и четящи деца.

Всеки, който желае, може да вземе четиво и да се потопи в безкрайно море от вълшебства и поуки.

И знаете ли, магия е!

Те пазят, четат и се интересуват… да, някои повече, други по-малко, но пламъкът е жив и ние сме длъжни да го пазим!

Нашата библиотека диша все по-вдъхновено!

Днес  23.05.2024 г. дамите от НЧ „Съединение 1875“ поднесоха вълшебен дар и обогатиха нашата „Открита библиотека“ с прекрасни книги.

Всички ние, учители, ученици и персонал, благодарим за поздравителния адрес и топлия жест!

Снимки тук.

200 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА „РИБЕН БУКВАР“

В НАЧАЛОТО БЕ……
„РИБНИЯТ БУКВАР НА ПЕТЪР БЕРОН- 200 ГОДИНИ ОТ НАПИСВАНЕТО МУ”
Искони бѣ слово и слово бѣ оу бога и богъ бѣ слово (Йоан 1:1). Първите записани думи на славянски, излезли под перото на Константин-Кирил.
В началото бе словото…
С него започва истинският път на нашата изстрадала родина.
Защо България в своята национална история успява да запази езика и идентичността си при три царства, когато всъщност на два пъти изчезва от картата на Европа и то за столетия наред?
Така е, защото България никога не загива като средище на Духа, тя остава вечна, както е вечно нейното писмено слово. А за да го имаме и пребъдваме, най-напред заслугата е на светите братя Кирил и Методий, сътворили една свещена азбука – глаголицата – гениално филологическо постижение, чрез което българите поемат пътя към Вярата и Просвещението. Исторически момент, който определя бъднините на славяните и ги превръща от езичници в равностойни строители на духовния живот на християнска Европа.
Защото писменото слово е най-силното оръжие, то надживява вековете, както пергаментът и камъкът надживяват меча и желязото. Царете губят златните си корони, градовете губят материалното си великолепие и се покриват със забрава, но “словото – казва св. Григорий Богослов – с камък се не убива.“
В началото…. Преди години, имаме нужда и от други свети хора като Паисий и Петко Славейков, като Христо Ботев и Добри Чинтулов, които да запишат словото, да предадат мъдростта си на поколенията. И в тази безкрайно редица, която винаги се допълва с нови значими имена, някак срамежливо наднича името на Петър Берон и неговият Буквар- първият, началото на учебници, граматики, буквари, христоматии..
Преди 200 години Петър Берон създава Рибния буквар.
А днес, ние искаме да напомним, да отбележим и да се преклоним в навечерието на 24.05.- Празникът на славянската писменост и българската култура, пред неговото дело. Защото преди 200 години Берон съставил буквара, за да даде на българските деца познания на простонароден говорим майчин език и с това изпреварва с десетина години учебниците на други възрожденци и народни будители.
Епохално дело, всеотдаен патриотизъм, далновидност и щедрост. Това е Петър Берон!
На 16.05.2024 г. в СУ „Христо Ботев“ се проведе спортен празник, чийто патрон бе Петър Берон и неговият Буквар -по повод 200 години от създаването на „Буквар с различни поучения“. Скъпи гости на нашето тържество, с което открихме спортния празник, бяха активни общественици и образователни деятели. На г-н Кръстю Манчев-Председател на Общински комитет „Васил Левски“ учениците изработиха специална символична грамота за приноса му към образователното и възпитателното дело в нашата община и на г-жа Станка Чушкова – Стоицова – Председател на ОС, гр. Съединение, за отзивчивостта и съпричастността към изявите на учениците от СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение.
Учениците от групите за извънкласни дейности:
„България, това сме ние“ с ръководител Дора Кошева;
„Млад PR, фотограф и журналист“ с ръководител Генка Дребчева;
„Математиката- лесна и интересна- с ръководител Борислава Енчева;
„Музикална плетеница“- с ръководител Петя Арабаджийска;
„Екология и здраве“ – с ръководител Николай Югов
И Клуб по футбол по НП “Заедно в изкуствата и в спорта“ с ръководител Костадин Апостолов,
подготвиха с ентусиазъм материали, информационен кът, брошури, грамоти, сценарии, тържество и спортни игри, свързани с личността и делото на д-р П. Берон, за да спазят неговия мъдър съвет:
„Заедно, помагайки си да учим, заедно да спортуваме, заедно да се радваме на нашите малки победи“.
Благодарности на всички /учители, ученици, гости/, които станаха съпричастни на нашето вълнение и споделиха нашия ентусиазъм! Снимки тук.

15.05.2024- ПРОБЕН ИЗПИТ ПО БЕЛ – НВО, В 7. КЛАС

На 15 май в СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, учениците от 7. клас се потопиха в напрегнатата атмосфера на НВО и направиха пробна матура по български език и литература.
Г-жа Ваня Ликова – техният преподавател, бе подготвила изпитен вариант, бланки, бе осигурено време за работа, както е и на реалната матура.
Самият изпит по български език и литература ще се проведе на 19 юни за учениците от 7. клас в цялата страна.
Да пожелаем успех на нашите седмокласници! Снимки тук.

15.05.2024 Г. – ПОКАНА ЗА „ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР“

Учениците от 7А клас на СУ „Христо Ботев“ с вълнение поканиха класния си ръководител г-н Николай Югов да отпразнуват заедно „Прощалната вечер“. Те бяха заровили в сандъче в двора на училището поканата си и го изненадаха с много балони и усмивки пред централния вход. След това засадиха розов храст – символ на приятелството между всички в тяхното училищно семейство. Снимки тук.

13.05.2024 г. – ПОСЛЕДЕН ЗВЪНЕЦ ЗА XII КЛАС ВИПУСК 2024

На 13 май 2024г. СУ „Христо Ботев“-град Съединение изпрати зрелостниците от  XII клас.  Последният училищен звънец сложи край на техния училищен път, за да постави началото на нелекия път  към нови върхове, връхлетени от кръговратите на живота. Тържеството започна с предаване на училищното знаме на новите знаменосци. По традиция поздравления към зрелостниците отправиха кметът на Община Съединение – г-н Георги Руменов и директорът на училището г-жа Спаска Ненчева. Последни съвети и топли думи прозвучаха и от класните   ръководители г-жа Божанка Камарска и  г-жа Светлана Манчева. Дванадесетокласниците благодариха на своите  учители за знанията, напътствията и подкрепата, които са получили от тях през всичките 12 години. На добър час, абитуриенти! Снимки тук.

9 МАЙ 2024 – ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ!

9 май – Ден на победата! Ден на Европа! Ден на ученическото самоуправление!

 В СУ „Христо Ботев“- гр. Съединение, е традиция да се отбелязва 9 май – Денят на ученическото самоуправление!

Днешният  9 май  започна с радиопредаване по училищната уредба.

Г-жа Ваня Ликова-Председател на Комисията по гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование, прочете  информация за Деня на Европа!

Беше създадена предварителна организация за протичането на този ден. Във всеки час уроците се преподаваха от ученици, функциите на дежурни учители, непедагогически персонал, ръководство-също се изпълняваха от ученици.

Всички се включиха много отговорно и с желание изпълняваха своите задължения.

Представителна група ученици посети и община Съединение.

Децата разбраха, че да си „учител“ не е лесна задача!

Комисията по ГЗЕИ образование благодари на всички в училище за доброто протичане на Деня на самоуправлението и пожелава на всички ученици и занапред да бъдат толкова отговорни и емоционално заредени, както бяха през днешния ден! Снимки тук.

08.05.2024 – ТЕЛЕФОН 112 – ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ!

Днес в час на класа комисията за превенция на употреба на ПАВ организира среща между ученици 7.-12. клас и представители на Дирекция 112 към Министерство на вътрешните работи. На учениците беше обяснено при какви обстоятелства се подава сигнал, какви въпроси могат да им бъдат зададени от операторите и защо е важно да отговорят на всички тях. Присъстващите ученици през следващите часове ще предадат своите знания по обсъжданата тема на своите съученици. Благодарим на Дирекция 112, че се отзоваха на нашата покана и дадоха ценна информация на учениците ни! Снимки тук.

25.04.2024г.- 1 КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

Учениците от 1 клас днес посетиха библиотеката при НЧ “Съединение 1875”. С интерес разгледаха многообразието от книжки, четоха и обещаха занапред често да посещават библиотеката. Снимки тук.

26.04.2024-В ОЧАКВАНЕ НА ВЕЛИКДЕН!

С усмивки и вълнение учениците ни творят и съзнават красота.

По поканата от Община Съединение учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ се включиха в накичване на дръвчета с великденска украса в центъра на града. Снимки тук.

24.04.2024-КНИГАТА И ЖИВОПИСНИТЕ КНИГОРАЗДЕЛИТЕЛИ

В начален етап на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение инициативите за Деня на книгата продължават.

Господин Кръстю Манчев, председател на Общински комитет „Васил Левски“ подари новата си книга, в която са събрани събитията по отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител г-жа Цветелина Трайкова също му поднесоха книга и ръчно изработен книгоразделител (великолепен аксесоар към всяка книга, създаден с любов и грижа за душата на читателя-ценител).

Възрожденците подариха книгоразделители и на слънчевите служители на общинска администрация, където бяха посрещнати с усмивки и изпратени с красиви пожелания. Снимки тук.

24.04.2024-“ЕДИН ДЕН СРЕД ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ”

Под ръководството на г-жа Полина Ячкова – учител по изобразително изкуство, ученици от СУ „Христо Ботев“- град Съединение твориха за конкурс на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Рисунките на Даяна Личева, Виктория Манчева, Михаела Чилингирян, Кристияна Балканска от 3 а клас и Иван Ахмед от 5 Б клас бяха отличени с грамоти от организаторите. Пожелаваме на учениците творческо вдъхновение и отлично представяне в много конкурси занапред! Снимки тук.

23.04.2024- СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

По повод Деня на книгата учениците от четвърти клас представиха своя прочит на „Мечо Пух“ чрез забавна, поучителна, но и силно емоционална  драматизация.

Гости на събитието бяха дамите от НЧ „Съединение 1875“, на които учениците от клуб „Млади възрожденци“ подариха ръчно изработени книгоразделители от естествени материали.

„Ако ти живееш сто години, аз искам да живея  сто години без един ден, така че никога да не живея без теб“.  Из „Мечо Пух“. Снимки тук.

23.04.2024-ПОКАНА ЗА „ПРОЩАЛНА ВЕЧЕР“

Учениците от 7 Б клас на СУ “Христо Ботев” с вълнение поканиха класния си ръководител г-жа Ваня Ликова да отпразнуват заедно “Прощалната вечер”. Снимки тук.

20.04.2024- РОДОЛЮБИВИ МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ!

Публична изява по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

На 20 април 2024г. в гр. Панагюрище се проведе XIX Национален фестивал на патриотичната песен “Родолюбие”, включен в Националния  календар на МОН. Вокална група „Пеещо поточе“ с ръководител г-жа Петя Арабаджийска и ученици от 3 клас се представиха отлично в първа възрастова група на  сцената на Театър Дом – Паметник в съревнование с 12 групи от цялата страна.

Поздравления за всички, обичайте музиката и с радост в сърцата продължавайте напред! Снимки тук.

22.04.2024-ЗЕМЯТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАНЕТА!

Месец април е посветен на Земята. Учениците от клуб „Млади възрожденци“ инициираха кампания, посветена на билките и цветята. Възрожденците, заедно с приятели и съученици от 2,3,4 и 7 клас говориха за ползите от билките и засадиха различни видове. Децата от ПГ подготвиха рисунки. Изработен беше кът, посветен на днешния ден. Четвъртокласниците и участниците в клуб „Млади възрожденци“ благодарят от сърце на чичо Тинко (Стоица Дългърски) и госпожа Стаси (Станислава Тонкина) за отзивчивостта и помощта. Специални благодарности и към родителите на учениците от втори и четвърти клас, които осигуриха насажденията и нужните материали. Снимки тук.

22.04.2024- ДЕН НА ЗЕМЯТА!

В СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение отбелязваме с изложба 22 април- Ден на Земята. Ученици от 5, 6, 7 и 9 клас  представиха своите проекти и макети с послание към всички да се грижим за нашата планета така, както се грижим за себе си.Изложбата беше организирана от г-жа Елисавета Каратопраклиева, г-жа Полина Ячкова и г-н Николай Югов. Снимки тук.

18.04.2024 – ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

Празници много, но най-големият празник в 1 клас е „Празникът на буквите“. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи моментът,  в който с гордост първокласниците да заявят „Мога да чета и пиша“. На 18 април най-малките ученици -първолаците от СУ „Христо Ботев“ проведоха своето тържество под надслов „Празник на буквите“. Гости на тържеството бяха зам.директорът на училището г-жа Таня Тодорова,  директорът  на ДГЯГ „8 март“ г-жа Елена Кабашка, учители от детската градина и училището, родители, близки и млади артисти-аниматори от гр.Пловдив, които докоснаха въображението и любознателността на децата с различни игри-кръстословица, подреждане на думи в изречение. Децата имаха празник, защото вече могат да разпознават и откриват важното и значимото, да усещат красотата на буквите, звука им, да уважават графиката на писмените знаци. Класните ръководители г-жа Стойна Симеонова, г-жа Виктория Станчева и г-жа Маша Енчева пожелават на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят,че Буквите носят светлина! Снимки тук.

17.04.2024- БЕСЕДА ПО КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ

На 17.04.2024 г. в СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение беше проведена в Часа на класа беседа за кариерно ориентиране за учениците от IX и XII клас.

Експерти от Дирекция „Бюро по труда“ – Марица, филиал гр. Съединение, в това число г-н Лъчезар Филипов – Директор, г-жа Емилия Гълъбова – Старши специалист и г-н Петко Йончев – Специалист,  обясниха на учениците за предоставяните услуги и възможностите за регистриране на трудовата борса, свободните работни места и раздадоха брошури на бъдещите абитуриенти.

На беседата присъстваха и класните ръководители г-жа Борислава Енчева и г-жа Светлана Манчева. Снимки тук.

16.04.2024- МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В 5-6 КЛАС

Последната инициатива в „Маратона на четенето“ на библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ се проведе в СУ „Христо Ботев“ – 5 и 6 клас и беше посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков. Благодарим за участието на децата и учителите! Снимки тук.

13.04.2024 Г. -ДА ПОЧИСТИМ ЗАЕДНО НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

На 13 април 2024г. СУ „Христо Ботев“ се включи в кампанията „Да почистим заедно Община Съединение“.
Задружни и мотивирани, разделени на групи почистихме двора, алеите, зелените площи, тротоарите; боядисахме пейките, варосахме тротоарите и дръвчета, поляхме новозасадените фиданки. Направихме нашия общ дом по-чист и красив! Благодарим на всички, които днес с труда си допринесоха училището ни да бъде още по-привлекателно!
СУ „Христо Ботев“ изказва своите благодарности към „Сдружение за Съединение“ и Община Съединение за предоставените материали, оказаното съдействие и почерпката; за вкусния сладолед, осигурен от г-н Стоил Костов! Снимки тук.

12.04.2024- „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“

Наградиха участниците в конкурса  за рисунка “С очите си видях бедата” от СУ “Христо Ботев”, град Съединение.

1 място – Екатерина Господарска – 5б клас

2 място – Стилиана Чушкова – 5а клас

3 място – Теодора Дългърска – 6б клас

Наградите бяха подсигурени от Община  Съединение за всички участници в конкурса, като победителите бяха отличени и с грамоти.

Наградите бяха връчени от г-жа Велина Георгиева – заместник-кмет на Община Съединение и г-жа Таня Къцова – главен експерт по “Гражданска защита”.

Благодарим на Община Съединение за наградите, както и на всички участници в конкурса! Пожелаваме на нашите талантливи ученици много победи и занапред! Снимки тук.

12.04.2024- УСПЕХ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЕЛ!

Ученици от 6. и 12. клас, членове на клуб за извънкласни дейности към СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение,  се включиха в Националното състезание по български език и литература, проведено през месец февруари, на Сдружението на филолозите в България „Любословие“.

    Във възрастова група- 6. клас,  ученикът Калин Паликрушев, се класира на 2. място само с 1 точка по-малко от победителя. Браво! Показа, че с постоянство, усърдие и желание, се постигат успехи.

    Останалите ученици се представиха достойно и  показаха много добри умения за работа върху текст,  писане на съчинение и знания върху материала от 6. клас по БЕЛ.

А нашите зрелостници също се постараха и направиха „генерална репетиция“ за ДЗИ по БЕЛ.

  Наградата на Калин Паликрушев, „Сребърната грамота“ и Сертификатите на участниците бяха връчени с топли думи и приветствие от г-жа Спаска Ненчева, директор на СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение.

   Ученици, поставяйте си високи цели, учете системно, влагайте труд и желание и ще постигате успехи! Ние, вашите учители, вярваме във вас. Подкрепяме ви и много се радваме на вашите успехи, защото те са и наши. И се гордеем , че нашите ученици /от далечната провинция/ в национален формат на състезание по БЕЛ, се нареждат  на първите места и показват увереност и знания. Снимки тук.

11.04.2024 Г. – МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В 4 КЛАС

Инициативите на библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ за „Маратона на четенето“ продължават!Днес 11.04.2024  търсим най-добрите читатели сред децата от 4 клас на СУ „Христо Ботев. В журито за избиране на победителите участва г-жа Велина Георгиева – заместник кмет на община Съединение. Избраните / по 4 деца от клас/ общо 8 деца от двете училища, ще получат вълнуваща награда. Следващата седмица ще разберат каква! Снимки тук.

08.04.2024- ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА “ПОД ИГОТО”

„Романът е по-скоро шепот, докато сцената… Сцената е вик.“ / Робърт Холман/

Във връзка с учебното съдържание по български език и литература и с начина, по който учениците възприемат едно литературно произведение, както  и осмислянето на връзката автор-читател-зрител, а така също и във връзка със Световния ден на театъра, който бе отбелязан на 27 март, учениците от 7. и 10. клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, с преподавател  г-жа Ваня Ликова – на 08. 04. 2024 г. се насладиха на театралната постановка „Под игото“ по едноименния роман на Иван Вазов в Драматичен театър – град Пловдив.

Театралната постановка бе представена от актьорите на Варненския драматичен театър. Творбата „Под игото“ е едно от произведенията, включени в програмата за НВО по БЕЛ и в 7., и в 10. клас.

Всички присъстващи с голям интерес следяха превъплъщенията на актьорите в образите на главните герои от Вазовия роман, като едноименната творба „Под игото“ бе представена по много емоционален и въздействащ начин.

Бяха подбрани основни моменти от романа и пред нас оживя времето от Българското възраждане – време на борбата за национално освобождение в навечерието на Априлското въстание, време на духовен подем на българите – навлизането на театъра и утвърждаването на новите културни тенденции в живота им, желанието за просвещение, които се превръщат в основните идеали на цялото Възраждане.

Децата бяха очаровани от представената постановка и си пожелаха отново да присъстват на друго представление! Снимки тук.

29.03.2024.- ЗАСАЖДАНЕ НА ДЪРВЕТА В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО

Учениците от СУ „Христо Ботев“ се включиха активно в засаждането на млади фиданки за залесяване, осигурени с любезното съдействие на  Община Съединение. По време на практическите дейности учениците изброиха основните причини и ползи от засаждането на дървета /осигуряване на кислород, борба с парниковия ефект, храна и подслон за много организми, борба с ерозията и др./. Снимки тук.

28.03.2024- ОТГОВОРНИ И СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРИРОДАТА!

СУ „Христо Ботев“-град Съединение подкрепи инициативата „Градска рециклиада“, инициирана от Община Съединение. Обособени бяха места за събиране на рециклируеми материали. Учениците ежедневно събираха в класните стаи бутилки и кенчета, а в днешния ден бяха предадени и извозени. Всички класове получиха благодарствени грамоти от Екопак. Да пазим града си чист! Снимки тук.

27.03.2024-„ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ“

На 27 март 2024г. се проведе практическо занятие- евакуация при земетресение. В час на класа учениците бяха запознати с основните действия, които трябва да спазват при земетресение. Снимки тук.

26.03.2024-ПРОЛЕТТА В РИСУНКИ!

Пролетта е най-удивителният и неповторим сезон. Пролетното небе е необикновено прозрачно. На неговия фон се раждат неуловими впечатления, живи чувства, ароматни цветя и мечти. Нашите млади художници искрено и емоционално пресъздадоха всичко това в рисунки, изработени в часовете по Изобразително изкуство с преподавател г-ца Полина Ячкова! Браво! Снимки тук.

25.03.2024-БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е!

Учениците от 2 клас изнесоха емоционално тържество за Благовещение. С трепет и вълнение приветстваха пролетта. Благодариха сърдечно на своите майки и поздравиха всички български жени. Незабравими минути за всички присъстващи на тържеството.  Поздравления за учениците и техните учители!  Снимки тук.

Достойно представяне – 3-то място, купа и грамота за отбора ни по футбол в областен етап на Ученическите игри!
Изключителна игра на нашите момчета, много оспорван и емоционален мач. След равенство в редовното време, при изпълнение на дузпи отборът ни загуби срещата в полуфинала от отбора на СУ „Асен Златаров“-гр. Първомай.
Футболът е дисциплина и мотивация. Всяка тренировка и всеки мач е израстване на учениците. Поздравления за всички в отбора и за треньора им г-н Костадин Апостолов!
Гордеем се с вашата игра!
Клубът е сформиран по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“. Снимки тук.
Днес за учениците от 10.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение се организира и проведе пробен изпит – тест по математика, по модел на НВО в 10 клас. Учениците усетиха реалната атмосфера и емоция по време на пробния изпит, тренираха своите знания и умения по математика и преодоляха притеснението по време на самия изпит!
Успех, десетокласници! Снимки тук.

21 МАРТ-ДЕН НА ПОЕЗИЯТА!

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в инициативите на НЧ „Съединение 1875“ –конкурси за рисунка и рецитация на стихотворения, посветени на Деня на поезията. Поетична изложба, рецитал в стихове и чувства развълнуваха организаторите и родителите- гости на мероприятието. Поздравления! Снимки тук.

20.03.2024- АЗ СПАЗВАМ ЗАКОНА!

Днес в час на класа комисията за превенция на употреба на психоактивни вещества организира среща с представители на прокуратурата. Събитието е с цел повишаване познанията на учениците от 8 до 12 клас за техните права и задължения, опасностите да станат жертва на престъпление и възможностите да понесат наказателна отговорност за свои деяния.

Благодарим на заместник-окръжните прокурори г-жа Андреева и г-н Гавраилов за ползотворния разговор с нашите ученици и отговорите на всички техни въпроси. Снимки тук.

19.03.2024- ФУТБОЛНА ИЗЯВА
На 19 март 2024г. отборът ни по футбол взе участие в областен кръг на Ученически игри от Националния спортен календар на МОН. Клубът, сформиран по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ с треньор К.Апостолов продължава нататък в следващия кръг.
Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика, насочена към насърчаване на учащите към физическа активност, занимания със спорт, създаване на условия за развитие на индивидуалните способности и мотивация за спортно усъвършенстване и изява на учениците. Снимки тук.

19.03.2024-ПОКАНА ЗА БАЛ!

Учениците от 12 клас на СУ „Христо Ботев“ поканиха своя класен ръководител г-жа Светлана Манчева на бала си по изключително емоционален и тържествен начин. Те бяха подготвили червени рози, фойерверки, торта и разпънаха транспарант-покана за Абитуриентски бал, на която класната с удоволствие отговори „Да!”. Снимки тук.

13.03.2024- 10 ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР

На 13 март 2024 г. учениците от IX клас участваха в кампанията „Безопасно на пътя с електрически скутер“ и се запознаха  с разработените материали – видео, брошура и презентация.Изгледаха ги  с интерес. Споделиха личен опит.

Кампанията стартира на 13.11.2023 г. и е организирана от МОН, ГД „Национална полиция“ – МВР, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ). Кампанията цели, чрез предоставяне на практическа информация и съвети, да се повиши информираността по темата и да се стимулира културата на отговорност сред ползвателите на този вид превозни средства, които най-често са млади хора. В кампанията се акцентира върху 10 основни правила за безопасност при управление на електрически скутер. Снимки тук.

14 МАРТ 2024 – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

Учениците от Клуб „Математиката – лесна и интересна“ в 10 клас, с ръководител г-жа Борислава Енчева при СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, отбелязаха Международния ден на Математиката, който тази година се провежда под мотото „PLAYING WITH MATH“ и 145 г. от рождението на Алберт Айнщайн (14.03.1879 – 18.04.1955), немски физик теоретик, определян като баща на съвременната физика.

Учениците от групата за занимания по интереси направиха проучване и разработиха различни проекти – табло на тема „145 г. от рождението на Алберт Айнщайн“ и компютърни презентации за „Световноизвестни математици“, „Денят π – Пи“, „Математиката в архитектурата на моята страна“, „Числото π – Пи в компютърните игри“. Участваха в  образователно състезание с помощта на Kahoot, на тема „Денят  π-Пи“, инициатива към „Международен ден на Математиката“ 2024, играха и се забавляваха. Специални гости на мероприятието бяха г-жа Спаска Ненчева – Директор на СУ «Христо Ботев» и г-жа Таня Тодорова – Зам. Директор по УД. Директорът на училището награди победителите в състезанието.

Традиционно всяка година на 14 март се отбелязва Денят на числото π – Пи, тъй като 3, 1, и 4 са най-важните цифри на π в десетичния му вид. π (произнася се пи) е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката.Денят Пи е предложен от Лари Шоу през 1988 г., който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. Той използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159…На Деня Пи през 2004 г. Даниел Тамет рецитира 22 514 цифри от π.На 12 март 2009 г. Камарата на представителите на САЩ прокарва временно решение, с което признава 14 март 2009 г. за национален Ден Пи.Денят Пи се отбелязва в България, Гърция и Турция на 14 март в 3:14 часа сутринта.

Браво, ученици! Честит Ден на Математиката! Снимки от занятието тук. Презентации-проекти тук.

 Визитки  и брошури в Клуба по Математика

В поредното занятие в групата за занимания по интереси всички ученици разработиха свои собствени визитки, като участници в клуба по Математика, както и брошури с формули върху Аритметична и Геометрична прогресия, с помощта на приложението MS Publisher. Снимки и брошури тук.

12.03.2024- „ЕДИН ЧАС, ПРЕКАРАН В ЧЕТЕНЕ, Е ЧАС, ПРЕКАРАН В РАЯ“

„Чудото на четенето“- така Георги Господинов определя съприкосновението до художествените текстове. А „четящият човек е красив…“, той е вдъхновен и вдъхновяващ.  Затова поканихме днес  в часа по литература в 6 Б клас на СУ „Христо Ботев“, три дами, за които литературата е изживяване –лично и съкровено, да го превърнат в чудо и да  накарат учениците да пожелаят да го открият.

Марияна Килимперова, Станка Стоицова-Чушкова и Таня Дългърска – всяка от тях свързана с литературата и децата,  отделиха от времето си, за да почетат на глас откъси от любими книги. Няма как романът „Под игото“ да не е сред избраните. Най-българската книга за най-българското време. Госпожа Дългърска развълнува слушателите си с главата „Радини вълнения“, а г-жа Килимперова ги разплака с последната глава от романа и с емоционалното си артистично пресъздаване на текста  за  смъртта на Рада и Бойчо Огнянов.

Сред любимите книги на хора от различни възрасти е и  „Малкият принц“ на Екзюпери. Момчето, което опознава живота и хората и получава най-важните уроци  за  вечните човешки ценности, свързани с приятелството, любовта, грижата за другия, доверието , искреността, сърцето, което ни показва кои са стойностните неща в живота. И за да е „Поход на книгите“- г-жа Стоицова-Чушкова помоли и децата да почетат от дигиталната книга – съвременния вариант на хартиената.

„Един час, прекаран в четене, е час, прекаран в Рая“ според Уорън.

И нашият час мина неусетно!

Учениците от клуб „Млад PR, фотограф и журналист“ с ръководител г-жа Генка Дребчева бяха подготвили анкети за своите гости, свързани с книгите, библиотеките и младите хора. След като бъдат обработени, ще направим коментар на резултатите. Но от тях става ясно, че  гостите ни обичат да четат, купуват често книги, четат на близките си и виждат читалищата и библиотеките като средища на духовността- от миналото до днес.

Участниците от клуба направиха и много снимки, част от които публикуваме.

Учениците благодариха на своите гости с изпълнението на стихотворението  „Художник“ на В.Ханчев в изпълнение на Роза Атанасова и на песента „Хубава си, моя горо“ по текста на Л.Каравелов и под ръководството на г-жа П. Арабаджийска.

Благодарим на всички за този един час „чудо“! Снимки тук.

8 МАРТ – ПРАЗНИК НА МАЙКАТА, НА ЖЕНАТА!

В деня на жената учениците от клуб „Млади възрожденци“ отправиха топли послания към майките. Възрожденците и учениците от 4 клас изработиха картички и сладки букетчета от бонбони за своите майки. Ръководител на клуба- г-жа Цветелина Трайкова.

Елена Попова – 2 клас, стихотворение „Адресирано до мама“, Николета Трахнова и Николета Довърджиева – 2 клас, стихотворение на Лидия Христова ,  Златомира Лулчева – 4 клас, стихотворение „Майка ми“, Дария Колева – 4 клас, стихотворение „Майка“ Ванеса Танева, Христо Димов, Ивайло Дараджански и Надежда Стоянова от клуб „Млади възрожденци“ изпълняват „Писмо до мама“ – текст на Павел Матев и по песента на незабравимия Емил Димитров.

С прекрасни цветя
днес мъжете в Колектива ни –
8 март ни честитят!
С внимание и уважение
пожелават ни здраве, щастие и дръзновение!
А ние- дамите,
от сърце с усмивка им благодарим!

 

3 МАРТ-НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

Трети март-величествена дата, на която цяла България свежда чела пред един народ, който под звуковете на мечове, свистене на стрели и гърмежи на топчета е извоювал своята свобода.

По повод 146 години от Освобождението на България възпитаниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  показаха, че знанието за миналото е сигурният път към съхраняването на българския дух.  С учителите си – възрожденци и съвременни будители, организираха инициативи, с които днес отдаваме поклон пред героите на България.

Патриотични рецитали изнесоха учениците от III  и VII клас.

Оформени са информационни кътове със снимки и табла от третокласниците и от клуб „България, това сме ние“.

Подредена е изложба с ученически рисунки, направени в часовете по Изобразително изкуство.

Честит празник! Снимки тук.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ МАРТ!

Учениците от 1 клас изнесоха рецитал и приветстваха Баба Марта. Децата от ПГ казаха стихотворение за пролетта.

Учениците от 4 клас подготвиха кът с естествена изложба на мартеници. Всички с ентусиазъм, песни и усмивки украсиха своите дръвчета и задружно поканиха пролетта и прелетните птици да дойдат вече при нас.

Учениците прескачаха традиционния първомартенски огън за здраве.

Всички получиха мартеници от Община Съединение и МКБППМН, за които сърдечно благодарим. А  прекрасните Пижо и Пенда зарадваха децата с топли пожелания и им помогнаха с украсяването на дървото на Площада в центъра на града. Снимки тук.

01.03.2024 – ПОЗДРАВ ЗА БАБА МАРТА!

Учениците от ВГ „Пеещо поточе“  подариха на  Кмета на Община Съединение и на всички от Общинска администрация  мартенички-символ на здравето и щастието. Усмихнати и лъчезарни децата ги поздравиха с  песни и стихчета за днешния празник на Баба Марта и за предстоящия Национален празник на България.

Клубът е сформиран по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ с ръководител г-жа Петя Арабаджийска. Снимки тук.

ФЕВРУАРИ-„МЕСЕЦ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И ЛЮБОВТА“

СНИМКИ ТУК.

ЕДИНСТВО И СЪПРИЧАСТНОСТ!

В Деня на розовата фланелка учениците от 4 клас изработиха и поднесоха своите картички „Единство и съпричастност“. Измислиха закачливи имена на класовете в начален етап и ги закачиха на вратите. Подготвиха кът на топлината, в който всеки може да остави послание или да изрази свои мисли и мнение. Снимки тук.

СУ „Христо Ботев“-град Съединение сърдечно благодари на МКБППМН при Община Съединение за подаръците, прекрасните снимки и положителната атмосфера от проведената инициатива, свързана с Деня на розовата фланелка! Снимки тук.
 РОЗОВАТА ЗОНА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО НА I-ВИ ЕТАЖ ОРГАНИЗИРАХМЕ:

 1.КОНКУРС ЗА СНИМКА „АЗ И МОЯТ НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ“  V-XII клас

Направете снимка с най-добрия си приятел. Изпратете я на г-жа М.Петкова. Задължително напишете текст, в който да разкажете за вашето приятелство. Срок: 09.02.2024г.Снимките ще бъдат изложени в Розовата зона на I –ви етаж в централната сграда. Всеки ученик ще може да гласува само за една снимка, отбелязвайки номера ѝ на специални картончета, които г-жа М.Петкова ще предостави на всеки клас. Срок за гласуване: 13-20.02.2024г. Победителите на 1,2,3 място ще бъдат наградени в Деня на розовата фланелка на 28.02.2024 г.

2.КУТИЯ, ОЧАКВАЩА ВАШИТЕ ВАЛЕНТИНКИ, КОИТО ЩЕ ЗАРАДВАТ ПОЛУЧАТЕЛИТЕ СИ НА 14.02.2024 Г.

 1. ВСЕКИ КЛАС МОЖЕ ДА ЗАПИШЕ ОБЩО ПОСЛАНИЕ ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО НА ФЛИПЧАРТА

4.В ПОСЛЕДНАТА СРЯДА НА ФЕВРУАРИ, С РОЗОВИ ДРЕХИ СЕ ОБЛЕЧИ, А АКО НЯМАШ-ЕЛА И С НАШАТА ГОЛЯМА РОЗОВА ФЛАНЕЛКА СНИМКА ЗА СПОМЕН СИ НАПРАВИ, „НЕ НА ТОРМОЗА“ С УСМИВКА КАЖЍ!

Доброто в себе си покажи, с приятел в „Снимка на месеца“ се състезавай ти, валентинка в кутията пусни, послание против тормоза на флипчарта запиши!

28.02.2024-НАШИЯТ РОЗОВ ДЕН

Най-розовият ден в училище-последната сряда на февруари.

Ден, изпълнен с усмивки и доброта!

Ден, започнал с розова изненада в класните стаи за учениците от 8-12 клас, подготвена от ресурсния учител г-жа Ст. Тонкина.

Всички класове в начален етап изрисуваха плакати и записаха своето послание за приятелството.  Изпълнени с положителни думи са и сърчицата на 5-12 клас на флипчарта на I-ви етаж.

Г-жа Таня Тодорова- заместник-директор УД награди с персонални награди победителите във фотоконкурса „Аз и моят най-добър приятел“, а всички участници- с грамоти.

1 място: Вероника и Ванина от XI клас

2 място: Анита и Недка от IX клас

3 място: Дани и Илия от X  клас

РИСУНКИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ, ПОСВЕТЕНИ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО!

Петокласниците направиха рисунки в Paint в часовете по КМИТ, посветени на Деня на розовата фланелка. Деветокласниците създадоха презентации в споделена среда. Представиха ги пред съучениците си и с усмивка обещаха да бъдат добри и толерантни, да се уважават и да си помагат. Снимки тук.

„УЧЕБНИК ЗА ДОБРОТО ВЪВ ВСЕКИ ОТ НАС“

Учениците от V Б клас създадоха Учебник по доброта, в който разказаха за добри постъпки, нарисуваха доброто през своите очи. Представиха своята страничка от Учебника пред останалите деца и си пожелаха повече добри дела и занапред. Инициативата е в изпълнение на т. 2.2.5 от План на УКС по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката и е проведена със съдействието на г-жа Даниела Недялкова – член на УКС. Инициативата е свързана и с Деня на розовата фланелка, защото за доброто, толерантността, за усмивките и положителните мигове в училище и в живота трябва да се говори всеки ден, а не само в последната сряда на февруари. Снимки тук.

 

24.02.2024 г. – ГРАДСКА РЕЦИКЛИАДА

СУ „Христо Ботев“-град Съединение подкрепя инициативата „Градска рециклиада“, инициирана от Община Съединение. Обособено е място за събиране на рециклируеми материали. Учениците ежедневно събират в класните стаи бутилки, кенчета, капачки. Очакват моментът, в който ще ги предадат. Снимки тук.

24.02.2024 г. – НОВИ НОСИИ 

Новите носии по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ зареждат с усмивки и настроение децата от ВГ „Пеещо поточе“ в СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Петя Арабаджийска. Очакват с нетърпение предстоящите изяви. Снимки тук.

20.02.2024- ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН В СУ „ХРИСТО БОТЕВ“, ГР. СЪЕДИНЕНИЕ

Нов физкултурен салон с топла връзка ще бъде изграден към СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. Проектното предложение е на стойност 1 499 800 лева.

Новопроектираната сграда на спортен физкултурен салон и топла връзка (пристройка) е с площ 742,5 кв. м. и предвижда следните основни и спомагателни помещения: Топла връзка; Физкултурен салон за спортни занимания и културно-масови прояви; Помещение за преподаватели със съблекалня и санитарен възел; Съблекални за ученици; Санитарни възли с преддверие; Душови помещения; Санитарни възели с душ за хора в неравностойно положение; Складово помещение за съхранение на спортни уреди и инвентар; В Топлата връзка се затваря съществуващото външно стълбище на сградата, също така в това пространство се предвижда монтиране на вертикален платформен подемник за осигуряване на достъпна среда. Физкултурният салон за спортни занимания и културно-масови прояви е с площ от 570 м2, и осигурена светла функционална височина от 8,00 м в най- ниската си част и 10,22 м в най-високата. Габаритите на салона съответстват на видовете спорт, които ще се развиват, а именно – баскетбол, волейбол , игрище за футбол на малко поле.

В проектната разработка са въведени мерки, свързани с подобряване на достъпа на хора с увреждания, в съответствие с нормативните изискванията. Снимки тук.

21.02.2024 г. – ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИНЯТА НА СЪЕДИНЕНИЕТО!
Учениците от клуб „Млади възрожденци“ и четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“ отдадоха почит пред героинята на Съединението – Недялка Шилева.
Недялка Шилева
Една едничка героиня,
тя е голямоконарската княгиня.
Недялка Шилева – учителка една
, безстрашно везла е знаме в нощта.
Нито с имане, нито с имоти,
нито със слава удобна името си окичи.
На обединение смело момците зовала
и на това живота си отдала.
И не гасне този огън,
който носи името ѝ днес.
С доблест и гордост
да славим героинята
и да почетем с венец.
Автор: Цветелина Трайкова

Не ридай, Българийо свята!

Твоят син е жив в чистите очи!

Левски оживява в нашите сърца!“

Учениците от  СУ „Христо Ботев“  взеха участие във възпоменателната церемонията по повод 151 години от гибелта на Васил Левски и отдадоха почит пред великото дело на Апостола.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“, както и ученици от втори и четвърти клас, изнесоха тържествен рецитал, прекланяйки се пред величието на Знаменосеца на свободата – Левски.

Изложба с ученически рисунки с лика на Апостола и тематичен информационен кът „България-това сме ние!“ са подредени в централната сграда на училището.
Снимки тук.

19.02.2024-„ДА ЗАПАЛИШ СВЕТЛИНА В ДУШИТЕ…“

Да запалиш светлина в душите…с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Учениците от клуб „МладPR  , фотограф и журналист“ се докоснаха до магията на театралното изкуство.  Посетиха постановката „ Железният светилник“ по мотиви  от едноименното произведение на Димитър Талев. Блестящото изпълнение на Разградската театрална трупа ги очарова  и им въздейства силно. Трудно е да четеш Д. Талев, още по-голямо предизвикателство е да го поставиш на сцена. Но и режисьорът, и сценаристът, и артистите се справиха великолепно.

Запалването на „железния светилник” разпръсква мрака в душите на Талевите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество. Изпълнените с много емоции сцени, диалозите между героите, изключителният чар на непокорната Катерина, разтърсващата мъка на майката Султана, свенливата красота на Ния, плахостта и любознателността  на Стоян Глауша бяха пресъздадени майсторски от театралната трупа. Огнените слова на Лазар Глаушев  ще отеква дълго в нашето съзнание, защото и днес имаме нужда от тях, защото са много истински и изразяват духа на времето- българският език е нашият, той трябва да звучи навсякъде, църквата ни е българска и историята, която пишем, понякога с много кръв и смърт, също е наша, българска.
Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още … именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители.

Благодарности към театралната трупа, към организаторите и към ръководството на СУ „Христо Ботев“, за това удоволствие. Автор на снимките – Десислава Бозвелийска , 6 б клас. Снимки тук.

СЪСТЕЗАНИЕ „ЛЮБОСЛОВИЕ“

Участниците в клуба за извънкласни дейности „Млад PR , фотограф и журналист“ приеха предизвикателството да премерят своите знания и за втора, поредна година се включиха в Първи кръг на националното състезание по БЕЛ, организирано от Сдружение на филолозите „Любословие“. Учениците от 6. и от  12.клас  решаваха тестови задачи ,свързани с четене на текст с разбиране, задачи върху изучения до момента материал. И писаха съчинения-  „Ако бях   мореплавател…“ за 6. клас и есе за „Вярата в нашия живот“.

Пожелаваме им успех, а първата крачка към него е направена- да повярваш в себе си. Снимки тук.

Провеждане на лекционен час в V клас на тема, свързана с вредите от употребата на ПАВ по метода „връстници обучават връстници“. Снимки тук.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
Във връзка със Заповед №РД-133/05.02.2024г. на Кмета на Община Съединение дните 06.02.2024г. и 07.02.2024 г. са неучебни.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
Във връзка със Заповед №РД-09-205/26.01.2024г. на Министъра на МОН от 29.01.2024г. до 02.02.2024г. (вкл.) преминаваме в ОРЕС в платформата MS Teams!

 1. Преустановяване на присъствения образователен процес в периода от 29.012024 г. до 02.02.2024 г. включително за учениците във всички училища на територията на област Пловдив и в ЦСОП — Пловдив.
 2.  За горепосочените дни за учениците да се организира обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.
 3. СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ВТОРИ СРОК УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

  5-7 КЛАС8-12 КЛАС

 4. 06.02.2024 г. – БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ!

  Учениците от VIII и IX клас изготвиха флаери и презентации в часовете по ИТ за Международния ден за безопасен интернет. Изгледаха полезни видеа с цел да се повиши информираността им за рисковете в онлайн пространството и начини за справяне с тях. В днешния ден на безопасен интернет е добре да се замислим върху следните съвети, за да  да осигурим своята онлайн безопасност:

  Използваме oбезопасeни мрежи и посещаваме httpS сайтове, за да  пазим личните си данни и устройствата си. Внимаваме с „безплатния“ wi fi.

  Размишляваме, преди да действаме – отделяме малко време, за да помислим как това, което правим и казваме онлайн, може да повлияе на другите. Спри, помисли, кликни!

  Не отваряме съобщения от непознати,  подозрителни сме към съобщения, които не сме очаквали да получим. Не разговаряме с непознати.

  Използваме сложни пароли, за различните сайтове-винаги различни.

   Нека защитим себе си и другите като спазваме добра дигитална хигиена и етика! Снимки, флаери и презентации тук.

ГРАФИК

за провеждане на изпити с ученици, обучавани в самостоятелна форма на обучение през учебна 2023/2024 година (ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ) тук.

27.01.2024 Г. – ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ „АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ“

14.01.2024 г. – МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУДИ 2024“

 

15.01.2024г. – НП „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И В СПОРТА“, Клуб по „Футбол“ с ръководител г-н К.Апостолов

Треньорът показва-

учениците следват примера му

и поредното ловко движение усвояват! Видео от поредната интересна тренировка тук.

Футболната екипировка е изключително важна за всеки футболист, който желае да даде най-доброто от себе си. Участниците в клуб по Футбол, сформиран по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ вече имат нови футболни екипи, брандирани с името на училището. С екипите си те демонстрират принадлежност, но и отговорност. А треньорът им г-н К.Апостолов им пожелава да почувстват и гордост от постигнати резултати и успехи! Снимки тук.
Щастлива Нова 2024 Година!
Здраве за всички да има!
Успех и много сбъднати мечти!
Да бъдем по-добри!
Мир и радост на Земята да цари!
Светли празници, изпълнени с настроение,
споделени със семейството и приятелите!
СУ „Христо Ботев“-град Съединение
Видео тук.
22.12.2023- КОГАТО ПРИМЕРЪТ НИ УЧИ…
Защото уроците са не само в учебниците и в класните стаи!
Специални коледни комплименти учениците от СУ „Христо Ботев“ поднесоха на господин Кръстю Манчев и Демократичен съюз на жените в град Съединение, изказвайки уважение и почит към активната им дейност и принос в живота на града, за примера им и неуморния им дух! Снимки тук.
22.12.2023 -ДОБРОТА И СЪПРИЧАСТНОСТ!
Най-красива е добротата, когато е изпълнена с искреност!
Най-чисто е сърцето, когато дарява и благодари!
В продължение на каузата на Есенния благотворителен базар и следвайки мотото „С любов към родния край… от младото поколение с уважение и подкрепа за възрастни хора!“,
учениците от СУ „Христо Ботев“ подготвиха подаръчни коледни пакети за възрастни хора и лично ги поднесоха.
Срещите бяха много емоционални и въпреки студения петъчен следобед, всички получиха топлина, усмивки и усещане за празник в сърцето! Снимки тук.

23.12.2023 – ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

Ученици от 5-ти и 6-ти клас на СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение изготвиха и представиха проекти на различни теми, свързани с Космоса и Електричеството по дисциплината „Човекът и природата“ с ръководител г-жа Елисавета Каратопраклиева. Усмивки и коледно настроение допълваха прекрасните творения на децата! Снимки тук.

22.12.2023 г. – МУЗИКАЛЕН ПОЗДРАВ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

„Ой, Коледо, мой, Коледо, родило се боже чедо“! За здраве и берекет с песен и усмивка изпращаме добрата стара година. Поздрав от музикалните мераклии от 6а и 6б клас и г-жа Петя Арабаджийска! Снимки тук.

22.12.2023 г. -КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО НА 4 КЛАС

22.12.2023  Г- КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ И ПРИ НАЙ-МАЛКИТЕ ОТ ПГ Снимки тук.

22.12.2023- НАГРАДИ ОТ ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Днес директорът на училището г-жа Спаска Ненчева връчи награди на победителите от Турнира по тенис на маса. Г-жа Н.Иванова и г-н К.Апостолов поздравяват всички участници и им пожелават същия спортен ентусиазъм и през новата година! Снимки тук.

20.12.2023- КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО НА 6 КЛАС

Шестокласниците ни отпразнуваха предстоящите празници с почерпка, танци и много настроение. Учителите им г-жа Цв.Къцова, г-жа Г.Дребчева и г-жа Д.Минчева им пожелават успехи и здраве през новата 2024 година. Снимки тук.

21.12.2023-ДЯДО КОЛЕДА ПРИ НАС!

Днес се състоя коледното тържество на учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“. Децата се насладиха на танци и песни, свързани с дългоочаквания празник. Пристигна и самият Дядо Коледа с прелестната Снежанка, които зарадваха малчуганите с подаръци, придружени с най- добрите пожелания за настъпващата нова година. Снимки тук.

По инициатива на клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ – град Съединение се проведе състезание „Лъвски скок“, посветено на делото и смелостта на Васил Левски и по повод
150 години от гибелта на Апостола и 151 години от залавянето му в Къкринското ханче.
В спортното мероприятие взеха участие учениците от начален етап. На отличните ученици, постигнали най-добри постижения, бяха връчени грамоти.
Ученикът Марин Бялков от 4 клас беше награден с медал за изключителния му лъвски скок от 2 метра. Снимки тук.

Петокласниците на СУ „Христо Ботев“ се забавляваха на коледното си тържество с много песни,  танци и  подаръци! Учителите им г-жа Н.Иванова, г-жа Ив.Габровска и г-жа В.Балканска им пожелават весела ваканция и много усмивки и през новата година! Снимки тук.

Ето и част от изделията, които учениците от 2.а клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова, изработиха със старание и желание за коледния благотворителен базар.
Пожелаваме светли празници и много щастие занапред – за всяко семейство и за Вас! Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви, да го озари, и със здраве, мир и благодат да ви дари! Снимки тук.
Коледното настроение в училище продължава!
Ученици от 6 и 7 клас, заедно с г-жа Марияна Петкова, подготвиха празничен кът с кутия, в която всички могат да адресират и да пуснат коледна картичка, а те ще стигнат до своите получатели в петък. Петокласниците украсиха елхата с помощ от г-жа Велина Балканска, а 10 клас украсиха сградата с коледни снежинки! Коледните картички може да пускате до четвъртък следобяд. Видео тук.

16.12.2023-КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЦА

С много топли чувства и старание учениците от 5 и 6 клас на СУ „Христо Ботев“ със своите учители г-жа Велина Балканска и г-жа Десислава Минчева изработиха за Благотворителния базар коледни декорации, сувенири  и вкусни сладкиши.

Добрите сърца сътворяват добри дела! Браво, добри и благородни деца! Снимки тук.

12.12.2023 Г. – ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Учениците ни обичат да спортуват, тенисът им е любим!

В часовете по ФВС с учителите си – Иванова и Апостолов,

 тънкостите на спорта изучават,

 в междучасията с тенис- отдъхват и се забавляват,

в турнира- своите майсторски умения показват,

а най-добрите побеждават! Снимки тук.

1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

Учениците от  9 и 10  клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение направиха в Часовете по Информационни технологии   с ръководители г-жа Борислава Енчева и  г-жа Даниела Недялкова флаери с информация за историята на откриване на ХИВ – вируса, превенция и лечение на заболяването. Те самостоятелно подбраха и организираха информацията, която представиха на своите съученици.

30.11.2023 Г. – „УЧЕБНИК ЗА ДОБРОТО ВЪВ ВСЕКИ ОТ НАС“

Учениците от V Б клас създадоха Учебник по доброта, в който разказаха за добри постъпки, нарисуваха доброто през своите очи. Представиха своята страничка от Учебника пред останалите деца и си пожелаха повече добри дела и занапред. Инициативата е в изпълнение на т. 2.2.5 от План на УКС по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката и е проведена със съдействието на г-жа Даниела Недялкова – член на УКС. Инициативата е свързана и с Деня на розовата фланелка, защото за доброто, толерантността, за усмивките и положителните мигове в училище и в живота трябва да се говори всеки ден, а не само в последната сряда на февруари. Снимки тук.

ЕСЕНЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

На 25.11. 2023г. се състоя благотворителен есенен базар в сградата на начален етап на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. Със събраните средства в размер на 1317.21лв. ще бъдат подпомогнати възрастни хора в нужда, чрез закупуване на подръчни пакети с продукти от първа необходимост. Организаторите на събитието изказват своята благодарност на всички, които се включиха в инициативата и помогнаха в каузата! Снимки тук.

27.11.2023-ИГРИ ПО СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД“

За поредна година  СУ „Христо Ботев“ –град Съединение се включва в проекта на Държавен фонд „Земеделие“ и осигурява на учениците от начален етап плод, зеленчук и мляко по Схема „Училищен плод“и схема „Училищно мляко“.

Под формата на игри през месец Ноември учениците разбраха повече за плодовете и зеленчуците като  четоха приказка, оцветяваха картинки, решаваха кръстословици, намираха думички, рисуваха.Снимки тук.

ВЪЛНУВАЩАТА ПОДГОТОВКА ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН…

Всяка малка крачка е голям успех, когато е направена с трепет, желание и много труд!

Ученици, родители, учители, баби, лели, дядовци, близки и приятели се включиха в подготовката на днешния „ЕСЕНЕН БАЗАР“. Този вълшебен момент, когато всички сме заедно с обща цел, с кауза една… вълнението е навсякъде около нас! Снимки тук.

22.11.2023 – ПАТРИОТИЗЪМ И РОДОЛЮБИЕ!

СЕДМИЦА, ПОСВЕТEНА НА РОДОЛЮБИЕТО И  ГЕРОИЧНОТО ДЕЛО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“  при СУ „Христо Ботев“-град Съединение присъстваха на открит урок по родолюбие.

В заниманията на клуба се запознаха с живота и делото на Продан Тишков – Чардафон.

А днес изказаха своята почит и преклонение пред героя на Съединението, като поставиха цветя на барелефа му. Снимки тук.

21.11.2023 – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец Атанас разказа за историята на този ден, който символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които през вековете се е крепял българският род. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание и чистота на нравите. Снимки тук.

21.11.2023 г. – „Семейството за мен е…“

След посещението в църквата, първокласниците въодушевени и емоционално заредени, изработиха картички и рисунки за празника, с които да отправят поздрав и да подарят на своите родители. Всички пожелаха здраве и късмет, любов и топлина, доброта и светлина за семействата си. Благословено да е всяко семейство и щастлив всеки дом. АМИН! Снимки тук.

21.11.2023 г. – „МНОГОЗНАЙКО“

Снимки тук.

20.11.2023- УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

На 20 ноември 2023 г. учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се пренесоха  в миналото на България, което е окървавено от петвековното турско робство, но и е родило славни велики герои. Наши гости бяха представители на Национален съюз „Единство“-София, Регионални клубове „Българска памет“-Своге, „Памет и бъдеще“-Цалапица; Сдружение „Голямоконарска чета“. Те ни преведоха през годините на падане на родината ни под турско робство, хайдушкото движение, Априлското въстание, Руско-турската освободителна война. Показаха носии и облекла на еничар, башибозук, руски войник, български опълченци, хайдути и четници. С интерес децата разгледаха автентични оръжия, използвани в битките и се потопиха в героичния дух от стари времена.

Специален подарък беше подготвен за училището ни – старовременен учебник по история от 1926 год.

Събитието се организира по инициатива на родител на ученик от 5 А клас, за което благодарим.

Изказваме своята благодарност към всички тези родолюбиви българи, които помнят и предават на поколенията историята на България. Приветстваме идеята инициативите в тази насока да продължат.

Един прекрасен урок по родолюбие, с който децата ще  съхранят своята идентичност и българската памет.

Снимки тук.

ЕСЕНЕН БАЗАР

„B духа на родното и традиционното,

с почит към миналото

и с поглед към бъдещето,

нека бъдем заедно!

С любов към родния край…

от младото поколение с уважение и подкрепа

за възрастни хора в нужда в община Съединение!“

Под това мото ученици, учители и родители  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се обединяват в приготовлението и реализацията на Есенен базар, за да покажат, че родното място се обича и цени, независимо от времето и възрастта, че всички ние  учим децата си на любов и уважение към родното, че можем да даряваме  и да бъдем добри хора!

Заповядайте!

25 НОЕМВРИ 2023г. (събота)

11 часа

В двора на сградата на начален етап

Или както си го знаем всички… горното училище.

16.11.2023 год. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

С послания за доброта, търпение, разбирателство и приятелство учениците отбелязаха Международния ден на толерантността. Водени от идеята, че толерантността е личен човешки акт иновативните ученици от начален етап изработиха плакати, картички и отправиха своите послания за приятелство, уважение, съпричастност и топлина в отношенията си един към друг. Разбраха, че толерантност не означава да приемаш безрезервно и безкритично, но да оставиш на другите същото право, което изискваш за себе си – да бъдеш приеман за равен човек, да бъдеш изслушан и видян, какъвто си. Четвъртокласниците изгледаха приказката за Цветовете и приятелството и се прегърнаха в своя кръг на доброта и толерантност. Петокласниците рисуваха своите послания в Paint. Деветокласниците изгледаха Урок по толерантност, дискутираха колко от  Правилата на толерантността те самите спазват, дадоха примери за постъпки на толерантност.

Инициативите са в изпълнение на Плана на УКС, осъществени със съдействието на г-жа Даниела Недялкова и г-жа Цветелина Трайкова -членове на УКС.

Снимки тук.

КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

На 15.11.2023 година се състоя Общо събрание на ученици от 2 и 4 клас на СУ “Христо Ботев“-град Съединение, на което се обсъди Статута на клуб “Млади възрожденци“ и всеки ученик изрази личната си мотивация за членството си. Ръководител на клуба е г-жа Цветелина Трайкова.

Господин Кръстю Манчев – председател на Общински комитет „Васил Левски“, запозна учениците с целите и задачите на клуба. Също така пожела успех.

Младите възрожденци положиха тържествена клетва.

Пожелаваме родолюбивата дейност на младите възрожденци да бъде интересна и изпълнена с инициативи!

13.11.2023 – СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА

На добротата ѝ е нужно само чисто сърце! Подари ми капка добрина, а аз ще ти направя океан от добрини! Колко сила се иска, за да бъдеш добър?

Днес учениците на СУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден на добротата. Третокласниците направиха червени сърца, символизиращи силата на добротата. Четвъртокласниците направиха кутия на добрите думи, съставяха положителни мисли, които да стимулират доброто в действията и думите ни. Петокласниците изразиха символиката на добротата като рисуваха в Paint. Осмокласниците създадоха презентации в облачната среда на OneDrive.

Да бъдем добри! Да протегнем приятелска ръка- да подарим на ближния усмивка и радост!

Инициативите са осъществени със съдействието на г-жа Даниела Недялкова и г-жа Цветелина Трайкова -членове на УКС.

10.11.2023 г. – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

На 10.11.2023г. в сградата на СУ „Христо Ботев“ гр. Съединение беше отбелязан  Европейският ден на здравословното хранене и готвене. С цел изграждане на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст и насърчаване на децата да се радват на здравословно хранене и физически упражнения и спорт. Учениците изслушаха лекция за здравословното хранене, а след това изтеглиха здравни послания, които да ги накарат да се замислят за хранителните си навици. Инициативата е на Комисията по ПАВ.

10.11.2023-САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА С РИСУНКИТЕ НА ВЕЛИЯНА И ДЕНИСЛАВ

Светлината идва с чистата детска душа и красиво стъпва по пътя на творчеството и таланта! Учениците Велияна Азова и Денислав Стоянов от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, благодарение на госпожата Таня Балканска и с любезното съдействие на Детски отдел  при Народна библиотека „Иван Вазов“ град Пловдив представят своята първа самостоятелна изложба с рисунки. Поздравления, млади таланти!  Пожелаваме ви още много успешни реализации на вашето въображение! Рисувайте и ни радвайте с прекрасните си творби!

„БОБЪР 2023“

И тази година ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение взеха участие в международното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър 2023“. В България състезанието се организира от Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика при БАН (ИМИ – БАН). На 5 ноември учениците имаха 30 минути, за да се справят с логическите задачи. За участието си те получиха сертификати.

Ние ги поздравяваме за ентусиазма и желанието да се справят с това нелеко предизвикателство!

ЕСЕННА ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ

Пъстри багри, много настроение, различни техники и собствен творчески поглед откриваме в рисунките на учениците  от 1 до 9 клас, които са аранжирани в нова изложба в централната сграда на училището. Браво!

01.11.2023-ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

Учениците от 4 клас  на СУ „Христо Ботев“ и техният класен ръководител в продължение на две седмици работиха активно в духа на 1 ноември. Те писаха писма до своите учители, разучаваха и пяха част от вечните български песни, подготвиха материали и направиха ръчно изработена своя книга посветена на народните будители.  Събитията и инициативите четвъртокласниците приключиха с научаването на стихотворението „Обет пред България“ и представянето на презентация, която е посветена на големите дела и великите българи прославили България. В нея нашите ученици гордо заявяват:

„Заветът и делото на будителите остават живи за нас, техните наследници, за да запазим красотата и силата на българския дух.

Нека се гордеем, че сме българи и да покажем, че и ние сме дали много на света!“

В Час на класа беше проведено информационно радио предаване в централната сграда с литературно-музикална програма, подготвена от учениците от 6 клас. Табла на благодарност и поклон към народните будители подготвиха учениците от гимназиален етап.

Учители се включиха в поклонението пред паметника на Недялка Шилева и поднесоха цветя в знак на почит.

1 ноември -ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!
Да помним и почитаме дейността на народните будители, съхранили през вековете духа на българския народ!
Урок по родолюбие-съвместна инициатива на учениците от ГЦДО 5-6 клас и НЧ “Съединение 1875”.На 26.10.2023 г. с учениците от 5 и 6 кл. на СУ „Христо Ботев“с ръководители г-жа Балканска и г-жа Минчева, бе проведен урок по повод предстоящия празник 1 ноември-Ден на народните будители.Учениците слушаха с интерес изнесената им беседа и показаха завидни знания в последвалите отборни образователни игри.

28.10.2023- „ПАТРИОТИЧНА ЕКСКУРЗИЯ В ГРАДОВЕТЕ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ“

В подножието на Балкана, обагрени в есенни цветове и носещи духа на родното, градовете Сопот и Карлово заплениха учениците от втори, трети и четвърти клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.Те с трепет се потопиха в тайнствата на техните красоти и с вълнение опознаха живота и делото на великите Вазов и Левски.

Един незабравим ден, изпълнен с веселие, танци, знание и преклонение.

В навечерието на 1 ноември нека си спомним онзи будител, онзи учител, онзи човек, който е озарил живота ни и ни е дал светлината и знанието.

27.10.2023- „ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“

Много усмивки и страхотни преживявания донесе есенният спортен  празник в  СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Обединени от мотото на празника “ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ”децата спортуваха, състезаваха се, забавляваха се и побеждаваха! Учениците от 6 А клас изненадаха своите учители със собственоръчно изработени значки- „Учител-вдъхновител и будител“, които им закичиха с пожелание за здраве и още много творческо вдъхновение. В игрите тематично учениците трябваше да подреждат пъзели с ликовете на народните будители. Всяка щафета бе придружена от бурните  напътствия на ученици и  учители с възгласите “Давай, давай, по-бързо!”.  Многобройната  публика подкрепяше своите  фаворити, а най-оспорвана беше играта „Дърпане на въже“.  Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри.  Всички получиха награди и накрая си тръгнаха, заредени с позитивни  емоции и чудесно настроение.

25.10.2023 г. -“В МРЕЖАТА – МОГЪЩИ ИЛИ БЕЗПОМОЩНИ?“

На 25.10.2023г. Габриела Ангелова и Злата Славова от IX клас представиха пред съучениците си  информационно-образователен материал на тема „В мрежата – могъщи или безпомощни?“. Инициативата е в изпълнение на т.2.2.5 от План на УКС : работа по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката по отношение на кибертормоз. Акценти в материала, който учениците бяха подготвили, са: Особености на виртуалния свят, които могат да поставят децата в опасност от трафик; препоръки за безопасно създаване на профил и общуване в Интернет; Интернет е свят без родители – няма граници, няма правила, няма забрани – затова е толкова примамлив и опасен; отличителни черти на потенциалния виртуален злосторник; Какво е престъпление и злоупотреба с деца в Интернет и как може да се случи. Мероприятието се проведе със съдействието на г-жа Даниела Недялкова.

25.10.2023 г. – ТРЕНИРОВЪЧНО ЗАНЯТИЕ „ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР“

На 25.10.2023 г. в СУ “Христо Ботев“ се проведе тренировъчно занятие-учебна евакуация при пожар. Евакуацията се организира и ръководи от ръководството на училището и включва теоретична и практическа част. В час на класа класните ръководители разясниха какви са  противопожарните мерки в учебните заведения и как да постъпят децата при пожар в училището. Учителите контролираха и коригираха действията на учениците за точно изпълнение на практическата част от занятието, което се извърши съгласно евакуационния план на училището. Евакуацията се извърши организирано, без паника през коридорите и изходите извън сградата, а сборен пункт беше спортната площадка/алея в двора на училището.

УРОЦИ С ПОМОЩТА НА РЕСУРСИ, НАСОЧЕНИ СПЕЦИАЛНО КЪМ ТОРМОЗА

На 19 октомври 2023г. г-жа Даниела Недялкова – член на УКС, посвети малка част от часовете по КМИТ на темата за тормоза. В проведената анкета- въпросник на УКС в началото на учебната година доста ученици от  VI  а и VI б клас са посочили, че желаят Уроци с помощта на ресурси, насочени специално към тормоза, например видеоклипове, презентации. Инициативата е  предприета мярка за превенция на тормоза и отправена препоръка от УКС. В месеца на киберсигурността темата за кибертормоза, който често се пренася и в реалния свят е важна част и от основните правила, които всеки ден трябва да намираме време, за да ги припомняме на учениците. Шестокласниците с интерес изгледаха подготвените видеа и извлякоха няколко ценни за тях съвети. Дадоха примери, които са срещнали в ежедневието.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ВСИЧКИ КЛАСОВЕ

Уважаеми родители,
На 25 октомври 2023г. (сряда) от 17.30 часа
ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА
по класове в класните стаи.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ -МЕСЕЦ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА

На 12.10.2023г. Даниела Недялкова взе участие в обучение на тема „КИБЕРСИГУРНОСТ И БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ“ по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ 2023 Модул 1. „Подкрепа на новоназначени учители и директори и продължаваща квалификация за повишаване на компетентностите на учители, директори и други педагогически специалисти“.

Обучението беше водено от ас. Ясен Танев, преподавател в  ПУ „Паисий Хилендарски“ и в УниБИТ; експерт по киберсигурност, информационен анализатор; председател на БАРБС-Българска асоциация за развитие на софтуер (член на БСК); директор на Zucchetti Bulgaria; основател на дигитално читалище по киберсигурност-Safer.bg

Основни акценти в обучението:

1.Цифрова хигиена-базов курс

2.Какво е киберсигурност-дефиниции

3.Какво е киберпространството?

4.Елементи на киберсигурността

5.Видове заплахи-дефиниции, примери.

6.Защита на служителите, информационната система и мрежата-принципи, основни правила и съвети

7.Практически задачи, свързани с изкуствения интелект и киберсигурността

8.Практическа работа в ChatGBT, https://firefly.adobe.com/,

Полезните материали (видеа и презентации), които лекторът предостави са прекрасно нагледно средство за обучение на учениците ни за това какви опасности дебнат в интернет и как да се защитим. В часовете по ИТ в месец Октомври – месецът на киберсигурността, осмокласниците вече се запознаха с тях. Образованието е основният инструмент за ограмотяване на обществото за по-висока дигитална грамотност в цифровия свят, в който живеем.

Линк към полезни видеа и уроци в дигиталното читалище Safer.bg  тук.

11.10.2023 Г. – ЧЕСТИТО ПЕНСИОНИРАНЕ НА Г-ЖА РОСИЦА ЕТОВА!

Г-жа Росица Етова приключи своята педагогическа работа като учител по физика и математика в СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

През всичките тези години показа висока отговорност, лично ангажиране, добросъвестност и всеотдайност! Даде толкова много от себе си на своите възпитаници, че частица от нея винаги ще бъде в тях.

Пожелаваме ѝ крепко здраве, дълголетие, жизнена енергия и ентусиазъм, за да бъде животът ѝ все така осмислен и изпълнен със съдържание, заобиколена от любовта на семейство, внуци и приятели!

 

02.10.2023-СТАРТ НА ЗАНИМАНИЯТА ПО ФУТБОЛ

НП „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И СПОРТА“

С много вдъхновение и ентусиазъм стартират заниманията на клуба по Футбол в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Групата млади футболисти (5-7 клас) се учат на дисциплина в спорта, спазвайки зададените упражнения и указания на треньора си г-н Костадин Апостолов. С тренировки и постоянство ще се изгради основата на спорта у децата, координация и физическа активност, които са здраве и най-вече забавление!

26.09.2023- ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

Европейският ден на езиците е честване на европейските езици, което се провежда на 26 септември всяка година от 2002 г. насам. След успешна Европейска година на езиците през 2001 г., Съветът на Европа създаде Европейския ден на езиците като ежегодно честване, за да насърчи изучаването на езици в Европа.

В СУ „Христо Ботев“ беше направен кът с постери и брошури. Под ръководството на г-жа Марияна Петкова и г-жа Цветанка Къцова, ученици от нашето училище се включиха в решаването на викторина по темата в сайта www.edl-bulgaria.eu, като научиха много интересни факти и нова информация за езиците в Европа.

С цел популяризиране на изучаването на чужди езици, ученици с помощта на техните преподаватели г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Марияна Петкова, г-жа Таня Балканска, г-жа Лиляна Попова и г-н Николай Югов, преведоха стихотворения от стихосбирките „Онази глътка въздух“ на Цветелина Трайкова и „Реката“ на Таня Балканска на различни езици. Заснехме ги и се получи едно чудесно видео, което споделяме с вас!

Благодарим на всички, които взеха участие!Приятно гледане!

16 – 22 Септември – Дни за безопасността на пътя!

@roadpol_eu #zeromeanslife

За осма поредна година Европейската мрежа на службите на Пътна Полиция ROADPOL , организира „Ден без загинали на пътя“ в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-22 Септември с мотото : „Остани жив ! Пази живота !“.

 Ние от СУ „Христо Ботев“-град Съединение подкрепяме инициативата, за да може с общи усилия да постигнем поне един ден без жертви по пътищата.

В подкрепа на кампанията ученици от нашето училище, с помощта на г-жа Марияна Петкова и г-жа Цветелина Трайкова – представители на  УКБДП, изработиха информационни брошури с основни правила за движението по пътищата. В двете сгради на училището бяха обособени кътове, свързани с инициативата. В знак на съпричастност всички служители на нашето училище носеха символа на кампанията във вид на значка.

 На днешния ден, наши ученици се включиха като участници в движението, раздаваха листовки на гражданите на град Съединение и припомниха на своите съученици и учители правата и задълженията ни по пътя, като пешеходци и водачи на МПС-та.

 Нека бъдем по- толерантни един към друг,  по-отговорни на пътя, да пазим нашия живот и да създаваме по – сигурно бъдеще за нашите деца!

„ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!“

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ПЪРВИ СРОК УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

5 – 7 КЛАС, 8-12 КЛАС

СПИСЪК НА НЕОБХОДИМИТЕ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА УЧЕНИЦИТЕ

ОТ 5 КЛАС 2023/2024 УЧЕБНА ГОДИНА тук.

7 КЛАС 2023/2024 ГОДИНА тук

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

напомняме ви да преминете профилактичен преглед при личния лекар преди началото на учебната година. За учениците  с лични лекари от град Съединение бележките ще бъдат взети по служебен път, останалите-да ги представят на класния ръководител или на медицинската сестра Таня Дългърска.

20.09.2023 Г. -ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ НА СТОЯН ГЪРБЕШКОВ

Посрещаме пъстроцветната есен с пъстрите  рисунки на Стоян Гърбешков от IX клас, които са подредени в изложба в централната сграда.Браво! 

 

15.09.2023 Г. -ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ

НА НОВАТА УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА!

Тържественото откриване на учебната 2023/2024 година ще се състои на 15.09.2023г. /петък/ от 9.30 часа в Централната сграда на ул. „Баба Исака Скачкова” №3. За пътуващите ученици-автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.

Заповядайте на празника!

14.09.2023 г. – „ЕКО КЪТ ЗА УРОЦИ И ЗАБАВЛЕНИЕ НА ОТКРИТО“

СУ „Христо Ботев“ – град Съединение участва отново в НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ  „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2023 год.“ на тема : „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“ с  ЕКОЛОГИЧНО ПОЗНАВАТЕЛЕН ПРОЕКТ: „ЕКО КЪТ ЗА УРОЦИ И ЗАБАВЛЕНИЕ НА ОТКРИТО” в сградата на начален етап. Кампанията се организира за поредна година от МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ  И ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.

Основната идея е да се съчетаят в едно красотата и хармонията на природата с училищното пространство, където учениците прекарват свободното си време.

Основни  цели на проекта са изграждане на еко-кът, включващ растения от различни видове; озеленяване на зоната за отдих и обучение на открито, в която се включват пейки, кошчета за боклук, хранилки и къщички за птици.

С реализирането на проекта, съчетавайки  многообразието и красотата на растителния свят с екстериора на училищното пространство, целим приобщаване на учениците към природната среда; тяхното екологично възпитание и положително отношение към природата; създаване на трайни навици за поддържане и грижа на училищния двор; изграждане на навици за разделно събиране на отпадъци.

За СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение това е втори спечелен проект по  НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ  „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“ на тема : „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“, финансиран от МОСВ и ПУДООС, който беше изготвен и успешно реализиран със съдействието на г-жа Борислава Енчева – учител и родител. Изказваме благодарност и на г-н Стоица Дългърски за оказаното съдействие при сглобяване и монтиране на всички съоръжения.

Нека пазим природата чиста: днес, утре и всеки ден!

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА V КЛАС

Уважаеми родители, новата учебна година наближава. На 11 септември 2023г. (понеделник) от 17.30 часа в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА с родителите на бъдещите ни петокласници. ЗАПОВЯДАЙТЕ!