Новини

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО

БОТЕВ“ В SHKOLO.BG

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 17.01.2022г. е съгласно Заповед РД 10-341/14.01.2022г. на Директора на училището.

12.01.2022г. ОТКРИТ УРОК ЗА ЛЮБОВТА

На 12 януари 2022г. с учениците от 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе интердисциплинарен открит урок по БЕЛ , АЕ, ФЕ на тема „Универсалният език на любовта“. В разговор и с презентации за  любовта- в различните епохи, на различни места по света, на различни езици, учителите г-жа Генка Дребчева, г-жа Цветанка Къцова и г-жа Марияна Петкова пожелаха на всички присъстващи Любовта винаги да бъде в сърцето им.

11 ЯНУАРИ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДУМАТА „БЛАГОДАРЯ“

Второкласниците отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря“ като благодариха изписвайки на дъската в класната стая на всички, които те обичат. Г–жа Цв.Трайкова-член на УКС изписа думата на различни езици, за да знаят учениците от малки да изразяват своята благодарност не само на български език.

УЧИЛИЩНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА 4 КЛАС

Учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение участваха в училищно състезание по Компютърно моделиране, организирано от учителите им – г-жа Даниела Недялкова и г-жа Иванка Габровска. С уменията, придобити в часовете, те трябваше да създадат собствен проект по показан модел като синхронизират движенията и репликите на героите, добавят музика, променят външността на спрайтовете, използват блокове от различните групи. Всички получиха Грамота за участие, а 4-те създатели на най-добрите проекти бяха наградени с USB Flash памет 16 GB.

1 място –Галена Янкова Ангелова

2 място –Зара Стоянова Манчева

2 място –Теодора Костадинова Дългърска

3 място-Нина Любенова Атанасова

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Учебният процес за учениците от 1-12 клас от 11.01.2022г. е съгласно Заповед РД 10-334/10.01.2022г. на Директора на училището.

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ ТУК.

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

ИНДИВИДУАЛНА ИЗПИТНА СЕСИЯ (ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ)  ТУК.

174 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ!

 На Богоявление – празник на надеждата и чистотата….

В този така светъл ден честваме рождението на великия Ботев!

Учениците от втори и четвърти клас рецитираха и изчетоха част от вечните стихове на Ботев!

174 години безсмъртие!

В централна сграда патриотични песни звучаха в междучасията, а седмокласниците изнесоха кратка литературна програма  за Ботев по радиоуредбата.

25 декември –ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.
Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата „календе“).

Колаж-плакати за Коледа, изработени от учениците ни в часовете по Изобразително изкуство.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Във връзка с постъпило писмо от д-р Сийка Димчева, директор на Регионална здравна инспекция – Пловдив, за 14-дневна заболяемост в Община Съединение към 17.12.2021 година, Ви информирам, че данните за заболяемостта на община Съединение е под 250 на 100000 население.

Предвид на изложеното, на 20.12.2021 година всички ученици от 1 до 12 клас от СУ „Христо Ботев“ ще се обучават присъствено без тестване.

 

02.12.2021-ГРАМОТИ ОТ НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ

“ВАЗОВАТА БЪЛГАРИЯ 2021“-град Сопот,

„ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ 2021“-град Габрово-

Два национални конкурса, в които участие взеха много ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Състезаваха се в любимата им категория  „Презентации“.

Коледната училищна елха и получените Грамоти за участие допринесоха за празничното им декемврийско настроение.

Поздравления, ученици!

И през новата учебна година –участвайте в конкурси и бъдете уверени във възможностите си!

 

НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНА
ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА НА МОН 08.11.2021Г. ТУК.

АКТУАЛИЗИРАНИ НАСОКИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ В УСЛОВИЯТА
НА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА –

Приложение към Заповед № на МОН: РД09-4614 от 24.11.2021 г. и
№ на МЗ: РД-01-963 от 24.11.2021 г. г.  тук.

1 ДЕКЕМВРИ – ДА ПРЕБОРИМ СПИН СЪС ЗНАНИЯ!

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно?

 В часовете по информационни технологии през м.Октомври учениците от 9,10 и 12 клас изработиха презентации за 1 декември, които представиха пред своите съученици. В презентациите са включени полезни материали за това какво е СПИН, как се предава, какви са симптомите, начини за предпазване.

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, но ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН.

Видеоклип тук.

Изложба с рисунки на учениците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение е подредена в централната сграда на училището. Поздравления за талантливите деца и техния учител по изобразително изкуство г-жа Таня Балканска!

Самостоятелна изложба с рисунки на талантливия художник Стоян Гърбешков от 7 Б клас на СУ “Христо Ботев” -град Съединение  е подредена в Библиотека “Иван Вазов” -град Пловдив. Инициатор е учителят му по изобразително изкуство г-жа Таня Балканска. Браво! Гордост си за нашето училище!

УЧАСТИЕ В IT СЪСТЕЗАНИЕ „БОБЪР БЪЛГАРИЯ 2021“

На 7 ноември 2021г. се проведе международното състезание по информатика и компютърна грамотност. Разделени в две възрастови групи 5-7 и 8-9 клас, нашите ученици се състезаваха с още над 500 участници. Представиха се достойно и получиха сертификати за положеното старание. Браво, ученици!

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Уважаеми родители, запознайте се с графика за организиране на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) 

 

 ГРАФИЦИ ЗА 1 срок: КОНСУЛТАЦИИ ПО ПРЕДМЕТИ, КОНСУЛТАЦИИ С РОДИТЕЛИ ДЧК, КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ РАБОТИ 1-4  КЛАС 5-7 КЛАС 8-12 КЛАС, ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ СФО

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ЗА 1 СРОК НА УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС

УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ЗА 2021/2022 ГОДИНА

5 КЛАС, 6 КЛАС, 7 КЛАС 

16.11.2021-ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

На 16 ноември отбелязваме Международния ден на толерантността.

По инициатива на УКС през м.Октомври 2021г. учениците от 6 А клас изписаха Правила за толерантност, а учениците от 7 А клас-5 качества, които трябва да притежава Най-добрият приятел.

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева изработиха „Дърво на толерантността“ в Заниманията по интереси в ОРЕС.

Толерантност е да уважаваме, приемаме и разбираме богатото разнообразие от култури, форми на самоизява и способности за проява на човешката индивидуалност.

Нека да  бъдем търпеливи!

Нека да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние!

ДЕНЯТ НА УЧИТЕЛЯ-БУДИТЕЛ В ДНЕШНИЯ ДЕН!

Те са път и светлина!

Те  са посока и надежда!

Те са учителите наши…

вчера, днес и утре!

Тези думи учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посветиха на своите учители и на всички достойни българи,  отдали живота си на просветно и революционно дело. Четвъртокласниците и техните учители подготвиха информационни материали и брошури за празника.

Въпреки извънредната епидемична обстановка в страната и при строго спазване на всички противоепидемични мерки учениците и учителите от СУ „Христо Ботев“- гр. Съединение, за поредна година отдадоха чест на народните будители. В часовете по изобразително изкуство с ръководител г-жа Таня Балканска, учениците подготвиха изложба на изработени от тях книгоразделители, табла и обемни картички по случай празника. По един по-интересен начин, Мария Ралева – ученичка от 12 клас, изнесе поздравително слово за празника, като поздрави и съвременните народни будители. Ученици от нашето училище направиха кратък рецитал по един по-съвременен и нетрадиционен начин, който заснеха във видео със съдействието на г-жа Марияна Петкова, за да поздравят всички за празника.

Думата ни днес е за народните будители, защото още ги има по земите ни.

Да помним всичко, което правят, за да имаме българска литература, живопис, образование, за да звучи българското слово.

ПОКЛОН!

ПОКЛОН ПРЕД ТЯХ-ПРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!

Мария Ралева – ученичка от 12 клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с поздравително слово за празника за съвременните народни будители-учителите.

https://youtu.be/dKUPF_ePZIY

ПОЗДРАВ ОТ УЧЕНИЦИТЕ ЗА ПРАЗНИКА НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Ученици от СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха кратък рецитал по един по-съвременен и нетрадиционен начин, който заснеха във видео със съдействието на г-жа Марияна Петкова, за да поздравят всички за празника на народните будители.

https://youtu.be/vOEY8D-X4RI

„НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ, ПАВ, ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ, АЛКОХОЛ, НАРГИЛЕ, ЦИГАРИ, ВЕЙПОВЕ“

УКС-„ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ“

След проведено проучване чрез анкета – въпросник за оценка на тормоза и информираност ПАВ в началото на учебната 2021/2022 година, УКС инициира часове, в които тематично да бъдат обогатени знанията на учениците. Със специално подготвени флаери, дипляни, информационни материали и видеа по модул „връстници обучават връстници“ учениците взаимно повишиха своята осведоменост, споделиха личен опит, дискутираха. През м.Октомври 2021г. г-жа Д.Недялкова – член на УКС проведе такива образователни беседи в 6а, 7а, 8а, 10а клас.

https://youtu.be/lUWCvpyJqlc

1 ОКТОМВРИ-ДЕН НА МУЗИКАТА!

Учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти в часовете по музика – разширена подготовка, с които поздравяват всички с 1 октомври – Ден на музиката и поезията!

Като традиция учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с много вълнение отбелязват днешния ден.
1 октомври е Ден на поезията в България и Световен ден на музиката, но също така е и Международен ден на възрастните хора.
Ето защо тази година стиховете и песните бяха посветени на възрастните хора, на нашите баби и дядовци. Прекланяме се пред всичко родно и най-мило – бащин дом, майчина закрила и утеха, пред мъдростта и труда на всеки възрастен човек, за да ни има тук и сега, за да ни има и в бъдеще.
С много трепет второкласниците четвъртокласниците изготвиха плакати и изнесоха рецитал пред своите съученици и учители.

ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ – 2021 Г.-

 „ЛЕСНО Е ДА СПАСИШ ЖИВОТ! ПРОСТО СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА!“

21 СЕПТЕМВРИ – ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ

В периода от 16 до 22 септември 2021 г. се провежда кампания за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. Второто издание на Дните на безопасността на ROADPOL тази година поставя фокус върху 21 септември, обявен за ден без загинали при пътни инциденти през 2021 г. Посланието на Дните е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Тази година и СУ „Христо Ботев”- гр. Съединение взе участие в кампанията. Членовете на комисията по БДП изготвиха флаери с информация за правилата за движение по пътищата и кът с информация за кампанията. Най-малките ученици нагледно се запознаха и си припомниха пътните знаци и правилата за безопасност при движение по улиците. Всички ученици от 5 до 12 клас си припомниха основните правила за безопасност и с радост се включиха в инициативата, а учителите и колективът на нашето училище показа съпричастност, като всеки носеше значка с логото на кампанията.

Безопасността при движението по пътищата и опазването на здравето и живота на децата и учениците са споделена отговорност и грижа на цялото общество.

Нека бъдем отговорни и с личния си пример изискваме безопасно шофиране и движение по пътищата, като спазваме правилата!

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на официалната страница на ROADPOL на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/ , както и на интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp, където е създадена специална рубрика „ROADPOL SAFETY DAYS“.

15.09.2021-ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА

Тържественото откриване на учебната 2021/2022 година ще се състои на 15.09.2021г. /сряда/

от 10.00 часа за децата от 4-та група и  учениците от 1- 4 клас в сградата на начален етап на ул. „Васил Левски“ №3 и

от 10.30 часа за учениците от 5-12 клас в централната сграда на ул. „Баба Исака Скачкова” №3.

За пътуващите ученици автобусите ще тръгнат от населените места, както следва:

8.45 часа от с.Царимир, с.Церетелево, с.Неделево, с.Любен, с.Правище

9.00 часа от с.Малък Чардак, с.Голям Чардак

9.00 часа от с.Драгомир, с.Найден Герово

Всички ученици задължително да бъдат с маски!

Заповядайте на празника!

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ В 1 И 8 КЛАС

Уважаеми родители на деца записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище, предоставяме Ви информация за отпускане на еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от доходите при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството.

ПРИЕМ 2021/2022 ГОДИНА