За училището

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В SHKOLO.BG 

20.02.2024- ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН В СУ „ХРИСТО БОТЕВ“, ГР. СЪЕДИНЕНИЕ

Нов физкултурен салон с топла връзка ще бъде изграден към СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. Проектното предложение е на стойност 1 499 800 лева.

Новопроектираната сграда на спортен физкултурен салон и топла връзка (пристройка) е с площ 742,5 кв. м. и предвижда следните основни и спомагателни помещения: Топла връзка; Физкултурен салон за спортни занимания и културно-масови прояви; Помещение за преподаватели със съблекалня и санитарен възел; Съблекални за ученици; Санитарни възли с преддверие; Душови помещения; Санитарни възели с душ за хора в неравностойно положение; Складово помещение за съхранение на спортни уреди и инвентар; В Топлата връзка се затваря съществуващото външно стълбище на сградата, също така в това пространство се предвижда монтиране на вертикален платформен подемник за осигуряване на достъпна среда. Физкултурният салон за спортни занимания и културно-масови прояви е с площ от 570 м2, и осигурена светла функционална височина от 8,00 м в най- ниската си част и 10,22 м в най-високата. Габаритите на салона съответстват на видовете спорт, които ще се развиват, а именно – баскетбол, волейбол , игрище за футбол на малко поле.

В проектната разработка са въведени мерки, свързани с подобряване на достъпа на хора с увреждания, в съответствие с нормативните изискванията. Снимки тук.

ОТКРИВАНЕ НА ЦЕНТРАЛНА СГРАДА – 1 НОЕМВРИ 2012Г.

НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!

Училищният ни просторен двор- изпълнен е в зеленина и пъстри цветове! Приветлив и приятен за игра, за уроци на открито или спорт, за детски смях и отмора след учебния час.

Нашето училище! СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

Автор на видео: Даниела Недялкова, Музика: Bond „Shine“

 

КЪМ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА УЧИЛИЩЕТО ТУК.

6 януари 2013г. – 165 години от рождението на Христо Ботев!

Историята на нашето училище

Нашият патрон – Христо Ботев

Материална база

За нашия град 

Разходка в Централна сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение

Разходка в сграда на Начален етап 

Вълнуващите изпълнения на 1 ноември 2012г.

Изпълнение на Венцислав Влаев – ученик от XI клас –тук.

Изпълнение на Самуил Стоянов – ученик от XII клас –тук.

 

  

Може да изтеглите Благодарствения адрес от тук.1 НОЕМВРИ 2012г. – 1 НОЕМВРИ 2022г.

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

10 ДНИ,

ПОСВЕТЕНИ НА НАШИЯ ПРАЗНИЧЕН ЮБИЛЕЙ

И НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

ВСИЧКО ЗАПОЧНА В ДАЛЕЧНАТА 1984 ГОДИНА …

Табла със снимки от тържествения 1 ноември 2012г. тук., видеоклип.

ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ „ИЗ ЖИВОТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

1 Ноември 2012 г. -Денят, в който новата сграда на училището стана нашият светъл, просторен и уютен нов дом.

Нека всички ученици и учители бъдем здрави и вдъхновени, любознателни и дано – по-добри!

Тази изложба показва една малка част от чудесните рисунки на нашите талантливи деца през изминалите 10 години.

Нека Доброто е винаги с нас и в нас!

Изложбата е аранжирана и краси фоайето на 1 етаж в централната сграда. Рисунките са съхранени през годините от г-жа Таня Балканска- учителят-художник-вдъхновител на нашите ученици.

„УЧИТЕЛЮ, ИСКАМ ДА ТИ КАЖА…“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Броени дни преди 1 ноември нека си припомним просветителите, апостолите, революционерите, учителите и всички дейци, запазили и градили българския дух и памет.

„Поклон и слава вам!“

Третокласниците, техният класен ръководител Цв. Трайкова, г-жа М. Петкова, и г-жа Ст. Тонкина подготвиха интересен кът във фоайето на първи етаж в централната сграда.

А ето и какъв е той…

С много заряд и настроение от няколко дни учениците в СУ „Христо Ботев“ творят и изразяват емоции към своите учители, вземайки участие в две инициативи, а именно: „Учителю, искам да ти кажа…“ и „С четка и перо любимия учител сътворявам“.

Защото точно  учителите са онези, които носят искрицата, които не остават жаравата да се превърне в пепел, защото те създават, градят, будят… вчера, днес и утре!

Инициативите ще продължат през цялата седмица.

Учениците, които не са се включили, а имат емоции, които искат да споделят, могат да го направят. Кутията чака…

А ние, учителите, с нетърпение ще прочетем споделеното от вас и ще се открием във вашите картички и рисунки.

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Обичат да спортуват, тенисът им е любим!

В часовете тънкостите на спорта изучават,

 в междучасията с него- отдъхват и се забавляват,

в турнира- своите майсторски умения показват,

а най-добрите побеждават!

ИСТОРИЯТА НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

Под надслов „Да съхраним българския дух“ в първи клас стартира седмицата, изпълнена с инициативи, посветени на празника на  народните будители. В днешния ден гост на първокласниците  беше г-жа Марияна Килимперова-библиотекар при НЧ „Съединение 1875“. Учениците слушаха с интерес за живота и делото на народните будители. Тя разказа за дейците, които през целия си живот активно са популяризирали значението на националната история и родния език, за дейците,  които са символ на възраждащия се национален дух и стремежът към образование и книжовност – опората за формиране на българската нация.

2 КЛАС ПОЧИТАТ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

С много старание учениците от втори клас на СУ „Христо Ботев“ и техният класен ръководител  г-жа Николинка Генчева изготвиха изложба с информация за народните будители, които горят с плам неугасим в сърцата ни! С проектите си второкласниците  обогатиха знанията си и почетоха делото на стотиците книжовници, революционери и духовни водачи от нашата история!

„ЗАСАДИ ДЪРВО-СЪЗДАЙ БЪДЕЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Съвместно ученици, класни ръководители и родители на 1 и 8 клас на СУ „Христо Ботев“ засадиха в училищния двор два явора, японска спирея, червен дъб и рози. Всеки клас ще се грижи за посадените дървета, а дърветата ще растат заедно с тях, съпътствайки ги в учебния процес. Дърветата са символ на надеждата и непрекъснатостта на живота. С тях ще разкрасим училищната атмосфера, а въздуха, който дишаме- ще бъде по-чист.

„ЗАСАДИ ДЪРВО-ДА ОСТАВИМ СЛЕДА И СЛЕД НАС“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

По повод  10-годишния юбилей на училището учениците от 5 А и 5 Б клас / випуск 2011/  с класни ръководители г-жа Цветанка Къцова и г-жа Генка Дребчева и по инициатива на техните родители  засадиха в двора на СУ „Христо Ботев“ дърво-червенолистна слива. То е символ на живота и на посланието им към бъдещите ученици:

 „Училището е нашият дом и ние ще го пазим!

 Камъкът е вечността-нека след нас – випуск 2011 – да остане следа!“

НА  УЧИТЕЛИТЕ-БУДИТЕЛИ С ЛЮБОВ…

Учениците от 5 А клас с трепет и обич пресъздадоха любимо стихотворение, като с него изказват топлата си благодарност към всички учители в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, които ден и нощ бдят за всяка светла ученическа стъпка.

Стихотворението е в изпълнение на Камелия Йотовска, Галена Ангелова, Ваня Чилингирян.  Видео тук.

Благодарност и за г-жа Анка Арабаджийска, която прегърна идеята с топлина.

А  ЩОМ  ТЕ  СРЕЩНЕ  УТРЕ  ИЗГРЕВ  НОВ,

       ЩЕ  ДАВАШ  ПАК  ОТ  ТВОЯТА  ЛЮБОВ

НА  ПАЛАВНИЦИ  С  РОШАВИ  ГЛАВИЦИ

И  НА  ДЕВИЦИ  –  СТРОЙНИ  ХУБАВИЦИ.

И  ЩЕ  ГИ  УЧИШ  С  ДУХ  И  СВЕТЛИНА

       НА  РАЗУМ,  МЪДРОСТ  И  ЧОВЕЩИНА.

И  НЕКА  ПЪТ  ПОЕЛИ  КЪМ  СВЕТА,

УСПЕЯТ  ДА  ЗАПАЗЯТ  ЛЮБОВТА!

      КЪДЕТО  И  ДА  ИДАТ  СЛЕД  ТОВА,

ДОКРАЙ  ДА  ПАЗЯТ  ТВОИТЕ  СЛОВА,

ЩО  С  ОБИЧ  СЛОЖИ  В  ТЕХНИТЕ  СЪРЦА!

ЗАЩОТО  ТЕ  СА  –  ТВОИТЕ  ДЕЦА!…

ДАРИ КНИГА!“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Във връзка с честването на 10-годишнината от откриване на новата сграда на нашето училище и предстоящия празник – 01.ноември – Ден на народните будители, се осъществиха различни инициативи в училището ни, една от които е „Дари книга!“ на училищната библиотека за обновяване и попълване на библиотечния фонд.

Ученици, учители и служители  дариха книги, които  ще бъдат заведени в дарителския дневник на училищната библиотека от г-жа Ваня Ликова. Дарителската кампания ще продължи през цялата година.

Както казва големият френски писател Виктор Юго „Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни!“

Четенето е духовното обогатяване на личността – емоция и познание!

ПОКЛОН ПРЕД ВАС, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова отбелязват 1 ноември с информационни табла, проекти и рисунки за народните будители и патриотичен рецитал.

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ НА 4 КЛАС ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изпълняват стихове,  посветени на хилядите знайни и незнайни апостоли- просветители, книжовници и революционери, които са съхранили през вековете българската мисъл, духовност, език и култура, за да ги завещаят и днес на младите хора, възпитавайки у тях стремеж към познание.

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА НЕДЯЛКА ШИЛЕВА

В седмицата на народните будители, която в 1 клас е под надслов „Да съхраним българския дух“, на 27.10.2022г. нашите най-малки ученици поднесоха цветя на паметника на Недялка Шилева. Класните ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова разказаха за живота  и делото на учителката-деятелка на Съединението. През 1885 година Недялка Шилева ушива революционното знаме, което е използвано при обявяването на Съединението.

ЕСЕНЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

Много усмивки и страхотни преживявания донесе есенният спортен  празник СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Обединени от мотото на празника “ ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ БУДИТЕЛИ НАРОДНИ ”, в него взеха участие  всички ученици. На просторните и модерни нови игрища бяха организирани  щафетни игри между класовете и децата показаха отлични умения и  способности като  бягаха със завързани по двойки крака, провираха се  през обръч,  дърпаха въже.  Игрите бяха оспорвани и изпълнени с много вълнуващи моменти.  Всяка ученическа щафета бе придружена от бурните  напътствия на ученици и  учители с възгласите “Давай, давай, по-­бързо!”. Многобройната  публика подкрепяше своите  фаворити и им помагаше  да спечелят победата.  Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри. Тематично за празника в игрите децата откриваха ликовете на народните будители и ги свързваха с имената им. Всеки клас се състезаваше за своя народен будител. В начален етап изключително оспорвана и интересна беше играта между учители и родители. И на края , както се полага, имаше награди за всички участници в спортния празник. Учениците си тръгнаха, заредени с позитивни  емоции и чудесно настроение. Те показаха, че са талантливи и  успешни,  мотивирани и добри във всичко, което правят.

Благодарим на всички за участието!

ИГРА „ДЪРПАНЕ НА ВЪЖЕ“-видео тук.

ИГРА „УЧИТЕЛИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С РОДИТЕЛИ“– видео тук.

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС ЗА МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

„ИСТОРИЯТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

В седмицата, в която отбелязваме своя 10-годишен юбилей от откриването на централната сграда,

отредихме и специален ден  за поздравления и грамоти,

за усмивки и за награди за най-добрите IT.

В конкурса  за мултимедийна презентация „Историята на моето училище“ участие взеха 60 ученици от 5 до 11 клас.

И днес в празничния 29 октомври – на 53-тия рожден ден на Интернет –представяме победителите и участниците.

 В своите презентации учениците проследиха първата копка на новата сграда, моменти от тържественото откриване на 1 ноември 2012 г., конкретен празник как се е отбелязвал през всички тези 10 години в нашето училище (Ден на розовата фланелка; Ученици, прославили училището ни с награди, 1 март, 3 март, Ден на Земята, спортни празници, изпращане на абитуриенти, 2 юни, 24 май и други). Някои от тях направиха презентациите си невероятни с интерактивни бутони, които препращат към съответния момент.  Информация и снимки използваха от сайта на училището   и за всички тях беше много интересно и забавно да видят промяната в сградата, в нас учителите и в тях –учениците през всичките тези 10 години.

Училищната комисия в състав – учителите по Информационни технологии разгледа представените проекти. Като основни критерии в избора потърсихме какъв акцент избраха да проследят от училищния живот и техническото изпълнение на презентацията като продукт на Power Point.

Три презентации се отличиха и за това техните автори получиха награда power bank от директора на училището г-жа Спаска Ненчева.

Ученици, радваме се, че станахте част от историята на вашето училище и

вашите имена ще останат изписани и занапред като пример за идните поколения!

Благодарим на всички участници!

Трите отличени презентации в Конкурс за мултимедийна презентация „Историята на моето училище“ са:

1 място – Ванина Адърска 10 клас

2 място – Габриела Ангелова 8 клас

3 място -Вероника Турсунска 10 клас

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

„ИСТОРИЯТА НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ“ –ВИДЕОКЛИП С ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Часовете по Информационни технологии на нашите ученици са любими.

В тях дигитални умения те придобиват,

и света на технологиите  – преоткриват!

Word и Excel са им приятни,

но в Power Point възможностите им са необятни!

Тази тяхна сила, ние – учителите по ИТ съзряхме

и с интересен проект за училището ни- вниманието им завладяхме!

Представяме моменти от презентациите на победителите – Ванина, Габриела и Вероника.

ЗАСАЖДАНЕ НА ДЪРВЕТА-СВИДЕТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА

10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

По повод 10-годишния юбилей от откриването на централната сграда на СУ „Христо Ботев“  се проведе инициатива „Засаждане на дървета-свидетели на историята“.

10 години!

10 дървета!

Учители, ученици, служители активно и с ентусиазъм засадиха 10 дървета-кестен, явор, клен.

Засаждаме ги сега, за тях обещаваме да се грижим!

Пожелаваме си съкровено -ние, нашите деца, внуци – да дочакаме дните, когато те с годините порастат и под  тежката им сянка  учениците ни да черпят здраве и вдъхновение. Величествените им корони  да  устоят на повратностите на времето!

През годините да се превърнат в ярък символ на постиженията и успехите на випуските!

Да бъдат  извор на мъдрост и предания!

Да бъдат наш безмълвен спътник в  училищния ни живот!

Да бъдат символът на миналото!

И в продължение на векове да предават на идните поколения  спомени за делата на нас-техните предци!

Да бъдат мълчаливата красота в училищния ни двор!

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ТАБЛО ЗА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Да се знае,  да се помни, че България е жива!

На будителите скромни, българинът китка свива.

В седмицата на народните будители първокласниците подготвиха табло с фотографии и информация за народните будители. Информационното табло е необходима част от обучението и патриотичното възпитанието на подрастващото поколение.

1 КЛАС – „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ НА 1 КЛАС, ПОСВЕТЕН НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! 

5 КЛАС -ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИАТАЛ – „БУДИТЕЛИ – ПОКЛОН!“

Знайни и незнайни войни

на будителския фронт,

днес делата ви достойни

слави нашият народ!

Будители, учители,

бъдете с нас сега.

Запалете в мрака огъня,

дарете светлина!

Теодора Дългърска и Мартин Асенов от 5 клас поздравяват своите учители с Празника на народните будители! видео тук.

6 Б и 7 Б КЛАС ОТБЕЛЯЗВАТ ПРАЗНИКА НА БУДИТЕЛИТЕ!

Хубава си, моя горо!
Миришеш на младост!

Учениците от 6 Б клас използваха дигиталните си умения и превърнаха класната си стая в дигитална стая на будителите. Използвайки смартфоните си и търсейки в интернет информация, те направиха пъстро албумче с имената на будителите, изписаха техни стихотворения. А „Хубава си, моя, горо…“ беше патриотичен завършек на часа.

Учениците от 7 Б клас изгледаха специално подготвена презентация и видеоклипове за делата на народните будите. Изписаха техните имена и велики мисли.

1 НОЕМВРИ 2022 Г.
10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!

ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ
В деня на народните будители, в деня, в който празнуваме 10 години от откриването на централната сграда- в СУ „Христо Ботев“-град Съединение беше отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички учители, служители и ученици. Църковният обред извърши отец Атанас от църквата „Свети Атанасий” в град Съединение. Той сподели своята радост, че отново е в училището в Деня на народните будители сред съвременните будители- учителите. „Молитва за учителя“ прочете г-жа Ваня Ликова. Икона на покровителите на книжовното учение Козма и Дамян беше осветена- подарък е от г-н Стоян Енчев. Г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение пожела на всички учители и ученици здраве и успехи.

ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ ЗА 1 НОЕМВРИ – ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!
10 ГОДИНИ В ЦЕНТРАЛНА СГРАДА!
1-ви ноември!
Денят на народните будители – един национален празник, обърнат към най­- здравите корени на българската духовност, празник на хилядите будители на българската народна съвест!
По повод честването на този празник и на 10-годишния юбилей от откриването на новата сграда учениците от 5 и 6 клас представиха литературно – музикална програма. Портретите на будителите достолепно внесоха почит и тържественост в програмата. Шестокласници с вдъхновение и плам рецитираха стихове на нашите възрожденски будители. Училищният хор изпълни патриотични песни, с които внесоха още настроение и празничност и в днешния ден. С поздравителни слова директорът на училището –г-жа Спаска Ненчева приветства ученици и учители.
На тържеството бяха връчени награди на победителите в Конкурса за есе, разказ или стихотворение на тема „Будителите днес“.
Грамоти за участие получиха класовете-дарители на книги за училищната библиотека, взели участие в инициативата „Дари книга“.
СУ „Христо Ботев“ –град Съединение отбеляза празника на народните будители и своя 10 – годишен юбилей с множество инициативи.
Благодарим на всички-ученици, учители, служители, родители, които взеха участие в подготовката, организацията и реализацията на мероприятията!
Благодарим на всички, които присъстваха на събитията и станаха част от празника и историята на нашето училище!
Няма да спираме да обогатяваме и опазваме българската духовност и копнежа по нови хоризонти в образованието и културата!
Нека всички съхраним това, което сме получили от именитите българи – будителите, дали времето, знанията, душата си, живота си за развитието на българския народ.
Поклон, будители народни!

13.11.2022“УЧИТЕЛЯТ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ…”

Доброто е навсякъде около нас!
Нека си го подарим!
И днес-в Деня на добротата!
И всеки ден-да носим доброто в сърцата!
Всеки жест трогва.
Всяка дума е топла прегръдка.
Всяко сърце – искрена усмивка.
Вълшебни мигове, подарени ни от нашите ученици!Може да изтеглите Благодарствения адрес от тук.

 


Медиите за нас …

МОМН   БНТ   BTV   24chasa.bg   TV7    БТА  БНТ2 П-в  Dnes.bg   Teacher.bg   Стандарт   Марица   Дарик   Fakti.bg   Novini.bg   Novinar.bg   Bnews.bg    Sega.bg   Inews.bg   Podtepeto.com    Радио Пловдив   Пловдив 24 часа

Novglas.com   Plovdiv online  Snews.bg  Фокус


Днес – 1 ноември 2012г., е празник за всички нас!

Новата сграда на СОУ „Христо Ботев“ град Съединение беше тържествено открита от премиера  на Република България – г-н Борисов и министъра на образованието – г-н Сергей Игнатов. Размерът на инвестицията, която е финансирана от МОМН, е 1 000 000 лева. Сумата е предоставена за строително – монтажни дейности и обзавеждане на сградата.

Г-н Борисов разгледа новата сграда, пожела здраве на учениците и учителите и връчи разрешителното за ползване на училището на директорката г-жа Йорданка Кичукова. Във връзка с двата нови компютърни кабинета, той  се обърна към учениците със заръката: „Да пазите компютрите, защото са скъпи и са прозорец към света“. В словото си  премиерът  поздрави екипа на училището за спечеления проект  на стойност 103 244 лева  „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“.  

Министърът на образованието Сергей Игнатов подари  мултимедиен проектор. „Този 1 милион е по-скъп за всички нас, защото не е от излишъка, а от недоимъка. Направихме икономии, за да не ощетяваме държавата.“ Сбъдна се пожеланието на министъра на есен да звънне, подарения от него, школски звънец в новото училище.

 Г-н Борисов и г-н Игнатов връчиха ежегодната награда „Константин Величков“ за високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование  на осем учители от цялата страна. Всеки от тях получи плакет, грамота и парична награда от 1000 лева. 

Отворено писмо на СОУ „Христо Ботев“ град Съединение във връзка с предстоящото откриване на новата сграда