Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от уязвими групи и етническите малцинства

През  учебната 2016/2017 година започнахме да работим по НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ  ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА.

През 2023/2024г. продължаваме да работим по нея.

2023/2024

23.04.2024- СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

По повод Деня на книгата учениците от четвърти клас представиха своя прочит на „Мечо Пух“ чрез забавна, поучителна, но и силно емоционална  драматизация.

Гости на събитието бяха дамите от НЧ „Съединение 1875“, на които учениците от клуб „Млади възрожденци“ подариха ръчно изработени книгоразделители от естествени материали.

„Ако ти живееш сто години, аз искам да живея  сто години без един ден, така че никога да не живея без теб“.  Из „Мечо Пух“. Снимки тук.

11.04.2024 Г. – МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В 4 КЛАС

Инициативите на библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ за „Маратона на четенето“ продължават!Днес 11.04.2024  търсим най-добрите читатели сред децата от 4 клас на СУ „Христо Ботев. В журито за избиране на победителите участва г-жа Велина Георгиева – заместник кмет на община Съединение. Избраните / по 4 деца от клас/ общо 8 деца от двете училища, ще получат вълнуваща награда. Следващата седмица ще разберат каква! Снимки тук.

08.04.2024- ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА “ПОД ИГОТО”

„Романът е по-скоро шепот, докато сцената… Сцената е вик.“ / Робърт Холман/

Във връзка с учебното съдържание по български език и литература и с начина, по който учениците възприемат едно литературно произведение, както  и осмислянето на връзката автор-читател-зрител, а така също и във връзка със Световния ден на театъра, който бе отбелязан на 27 март, учениците от 7. и 10. клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, с преподавател  г-жа Ваня Ликова – на 08. 04. 2024 г. се насладиха на театралната постановка „Под игото“ по едноименния роман на Иван Вазов в Драматичен театър – град Пловдив.

Театралната постановка бе представена от актьорите на Варненския драматичен театър. Творбата „Под игото“ е едно от произведенията, включени в програмата за НВО по БЕЛ и в 7., и в 10. клас.

Всички присъстващи с голям интерес следяха превъплъщенията на актьорите в образите на главните герои от Вазовия роман, като едноименната творба „Под игото“ бе представена по много емоционален и въздействащ начин.

Бяха подбрани основни моменти от романа и пред нас оживя времето от Българското възраждане – време на борбата за национално освобождение в навечерието на Априлското въстание, време на духовен подем на българите – навлизането на театъра и утвърждаването на новите културни тенденции в живота им, желанието за просвещение, които се превръщат в основните идеали на цялото Възраждане.

Децата бяха очаровани от представената постановка и си пожелаха отново да присъстват на друго представление! Снимки тук.


2022/2023

ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ДЕЦАТА  И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ 

И ПЛАН ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА

26.04.2023 Г. – 3 КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

Днес на посещение в библиотеката бяха децата от 3 клас на СУ „Христо Ботев“, с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Гостуването им беше по повод инициативите, свързани с Маратона на четенето и годишнината на един от най-обичаните детски писатели- Луис Карол. Децата бяха подготвили прекрасна драматизация на любими моменти от „Алиса в страната на чудесата“ и я представиха много артистично. Браво деца, бяхте чудесни!

24.04.2023 г. – ПЪРВИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

Днес на посещение в библиотеката към НЧ „Съединение 1875“ бяха децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Анка Арабаджийска. След като се запознаха с правилата за ползване на библиотеката, първокласниците показаха,че вече са грамотни и се включиха с желание в Маратона на четенето. Прочетоха едни от най-хубавите стихове на Асен Босев и Елисавета Багряна. Накрая както всяка година получиха от библиотеката подарък -книжка с хубава приказка. Разделиха се с обещание да посетят отново библиотеката, вече като читатели.

03.03.2023-НАШАТА БЪЛГАРИЯ….ЗЕМЯ  КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН!

ПОЗДРАВ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СУ “ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ видео ТУК.

03.03.2023- 145 ГОДИНИ СВОБОДА!

Свобода жадувана!Свобода извоювана!Свобода нашата!Тържествен, патриотичен рецитал на третокласниците на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение. Минути на почит и уважение към  героите, пролели кръвта си за Освобождението на България!Поклон, герои на България!ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

01.03.2023-ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Пролетна приказка, представена от първокласниците. Поздрав със стихчета от първокласниците. Изложба на мартенички в сградата на начален етап. Украсяване на дървото в центъра на града.

13.02.2023- 150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ!

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение взеха участие в инициативи, посветени на възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски, организирани от Община Съединение. На 13 февруари 2023г. пламенно рецитираха в  Конкурса за млади рецитатори – „Васил Левски – велик и безсмъртен“.  Ученически рисунки на Апостола са включени в Изложбата на рисунки,  посветена на Васил Левски – „С Левски в сърцето“, която е аранжирана в Пленарна зала. Поздравления за участниците и победителите!

21.11.2022-„СЕМЕЙСТВОТО ЗА МЕН Е …“

В днешния празничен ден учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова изработиха табло на тема: „Какво е за мен семейството?“ Всяко дете изрази с картичка и рисунка любовта и привързаността към семейството си. Четвъртокласниците направиха картички, с които да отправят поздрав и да подарят на родителите си.

Честит празник!

21.11.2022- ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец Атанас разказа за историята на този ден, който символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които през вековете се е крепял българският род. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание и чистота на нравите.

01.10.2022-МУЗИКАТА И ПОЕЗИЯТА

На 1 октомври отбелязваме световния ден на музиката, деня на поезията в България, деня на архитектите и на възрастните хора.

По традиция учениците от начален етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с много танци, песни и веселие превърнаха тази седмица  в празник.

Третокласниците посветиха своя рецитал на възрастните хора. С много творческо настроение те показаха, че възрастните хора, освен носители на мъдрост, спомени и топлина, могат да бъдат и забавни!

Народна песен и красиви стихове за нашите баби и дядовци бяха представени с много обич и усмивки като кратки хумористични пиеси.

Честит празник на всички слушатели, за които музиката е начин на живот!

22.09.2022-ДА СИ ГОРД, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!

ДА НИ Е ЧЕСТИТ-ДЕНЯT НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

Нека в ден като този, развеем гордо българския трибагреник в знак на почит към стореното от народ и държавници, както го направиха нашите най-малки родолюбци от 1.а клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с преподаватели г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова. Децата изработиха собственоръчно трибагреници и с много настроение, игри и забавления отбелязаха Независимостта на България.

Нека предадем на своите деца и внуци вярата и свободата на един независим народ, който никога не свежда глава пред трудностите!

Честит празник, българи! 

2021/2022

ПЛАН – ПРОГРАМАЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА

ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦА ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

13.06.2022-“МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО“

Преди да завършат учебната година, на 13. юни, във връзка с Националната програма за насърчаване на четенето на МОН и предстоящата ваканция с учениците от петите класове в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с преподавател г-жа Ваня Ликова бе проведен „Маратон на четенето“и посещение на училищната библиотека.

Часовете по литература преминаха под мотото: „Човек с хубава книга в ръцете си никога няма да се почувства самотен.“ – мисъл на Карло Голдони.

Г-жа Ликова прочете част от посланията на Антоан дьо Сент-Екзюпери от неговата книга „Малкият принц“ и накара децата да се замислят над въпроси, свързани с приятелството, обичта, взаимоотношенията между хората, за онова, което е най-ценно – „невидимото, което се усеща само със сърцето“.

Децата донесоха любими свои книги, прочетоха интересни моменти, като обясняваха на другите ученици – какво им е харесало, защо са подбрали тези моменти, какво е посланието на авторите.

„Светът на книгите е необятен!“ Децата се впуснаха в миналото и чудесата в легендите, преминаха през приказките, докоснаха се до света на литературата, усетиха мъдростта на Словото.

Госпожа Ликова даде задължителните книги за прочит през лятото на бъдещите шестокласници и ги заведе в училищната библиотека, за която отговаря.

С петокласниците беше проведена беседа за книгите в библиотеката. Децата получиха насоки как да търсят и откриват онези произведения, от които се интересуват.

Някои върнаха взети книжки, други деца си направиха читателски картони, а трети – си взеха книжки за лятото, които ще се изучават през следващата учебна година в часовете по литература.

Последните часове по литература за тази година преминаха по един по-различен начин и бяха изпълнени с усмивки, красота, геройства, чудеса, поучения, мъдрост, лъхащи от страниците на Книгите!

13.05.2022г.-ПЪРВИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 13 май 2022г. на посещение в библиотеката при НЧ „Съединение 1875“ бяха децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева. Запознаха се с правилата за ползване на книги, разгледаха с интерес книжките, рецитираха стихотворения и слушаха приказка. Накрая получиха награди-книжки с любими приказки. Бъдете здрави деца, Библиотеката ви очаква като бъдещи читатели.2020/2021

ПЛАН И ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА 2020/2021

ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦА ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

ТРЕТИ КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 21 юни 2021 г. децата от 3 клас на СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Анка Арабаджийска посетиха библиотеката при НЧ „Съединение 1875 “ и се превърнаха във приказни герои.

17.06.2021-ПЪТУВАЩАТА БИБЛИОЕТКА ВЪВ 2 И 4 КЛАС

Пътуващата библиотека при НЧ „Съединение 1875“ посети децата от 2 клас и 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ,с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Николинка Генчева. Децата с радост се преоблякоха с костюми на приказни герои и се потопиха в света на приказките.

15.06.2021-1 КЛАС В БИБЛИОТЕКАТА

На 15 юни 2021г. децата от 1 клас на СУ „Христо Ботев“ гр.Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова ,посетиха библиотеката при НЧ „Съединение 1875“.Тук те се запознаха с правилата за ползване на библиотеката,получиха подаръци-книжки с чудесни приказки и ни показаха,че вече са грамотни и могат да четат. Превъплътиха се в приказни герои и драматизираха приказки.

14.06.2021-ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

Първи клас изпратиха учебната година с усмивки от постигнатите знания и с много любов към училище и класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Техният учител в ГЦДО г-жа Стойна Симеонова също е удовлетворена от постигнатите резултати на първокласниците. Весела ваканция!

13.11.2020г. – НИЕ СМЕ ДОБРИ!

По инициатива на УКС учениците от начален етап и техните класни ръководители отбелязаха   Световния ден на добротата!Днес всеки от тях подаряваше букети от думи, ухаещи на ДОБРОТА!

13.11.2020.-В ДЕНЯ НА ДОБРОТАТА

Олицетворяваме я и с Красотата:

с рисунки – през детските очи,

с цветна пъстрота-която дворът ни краси!

Благодарим на сем.Адърски за добрината им- подарък-невероятните цветя,

Пожелаваме на всички от сърце-Направете добро, усмихнете нечие сърце. Не днес… Всеки ден!

20.10.2020г.-ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ТЯХ …

Продължават грижите за растенията, засадени в двора на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по проект на ПУДООС. Малки и големи се включват активно в поливането им.

1 ноември 2020г.! Ден на народните будители!

Патриотичен рецитален поздрав отправиха четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“ град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева по повод светлия празник на будителите. Подготвиха и табло, с което изразиха своята почит към хилядите знайни и незнайни народни будители – и в миналото, и в настоящето. В централната сграда беше оформен кът с творби и  рисунки на будителите, направени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска.

а

20.10.2020г.-В СЕДМИЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) се провежда от 7 до 22 октомври тази година. В рамките на инициативата хиляди деца, младежи, родители и учители отново участват в уроци и занимания в класни стаи и библиотеки, за да се учат да програмират.

Тази година и учениците от 3 и 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха със собствени проекти, направени в часовете по Компютърно моделиране. Децата изучават Scratch с интерес и желание, а това ще им помогне да бъдат по-добре подготвени да навлязат в света на компютърното програмиране.

19.10.2020-„БЪДИ ВОЙНИК“

Учениците от 9 и 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в информационната кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“ на Министерството на отбраната, която обикаля областните градове в България. В Пловдив се организира традиционно през месец октомври заради Деня на Военновъздушните сили – 16 октомври – и на Парашутиста – 18 октомври, когато празнуват командосите от Съвместното командване на специалните сили. Учениците наблюдаваха атрактивни демонстрации в небето, изпълнени от пилоти от 24-та Вертолетна Авиобаза Крумово и 3-та Изтребителна Авиобаза Граф Игнатиево. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции изпълниха алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник. Бяха показани и техники по стрелба със симулационни боеприпаси, както и военни ръкопашни техники, парашутни скокове.

„МУЗИКАЛНИ УСМИВКИ“

По традиция учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ град Съединение отбелязват деня на българската поезия и международния ден на музиката.

Тази година четвъртокласниците и първокласниците заедно с г-жа Цветелина Трайкова зарадваха всички със своите изпълнения в деня на усмивката и предизвикаха много усмивки на радост и добро настроение.

Нашите ученици топло пожелават на всички: „Нека пазим всеки празник в сърцата си с надежда. Надежда, че красивото, чистото и ценностите ще победят!“2019/2020

ПЛАН И ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА 2019/2020

УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦА ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

25.04.2020г.- ГРИЖИ ЗА ЦВЕТЯТА В СЕДМИЦАТА НА ЗЕМЯТА

Учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение отправят своя призив: „Да пазим Земята !“.

 През изминалата седмица, във връзка с 22 април – Денят на Земята, те изготвиха проекти  и направиха презентации по време на дистанционното обучение в часа по Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова и ги споделиха в Екипа на Teams.

С грижата за цветята, децата акцентират върху идеята да пазим чиста нашата планета.

 Браво, деца! Справихте се прекрасно! Помнете, че всеки един от нас е отговорен за опазването на чиста околна среда! Така ще я имаме завинаги!

23.04.2020г.-СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА -ВТОРОКЛАСНИЦИ ЧЕТАТ …

Учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“ – град Съединение се включват със свои инициативи по повод Световния ден на книгата-23 април. Решиха да осъществят походът на книгите към четящите хора по нетрадиционен начин – в онлайн среда. В часовете за занимания по интереси на клуб „В света на приказките“ с ръководител г-жа Анка Арабаджийска, второкласниците Нина Атанасова и Зара Манчева четоха по роли стихотворението на Елисавета Багряна „Дете и лястовичка“, а Камелия Йотовска и Теодора Дългърска направиха илюстрации към стихотворението. Децата представиха свои съчинения по различни теми,  написани в часовете по самоподготовка с г -жа Лиляна Попова.

В дните на изолация – ние – второкласниците  Ви призоваваме да отбележим заедно Международния ден на книгата и авторското право. Обединени от любовта към четенето изпращаме нашите добронамерени послания към всички Вас.

22.04.2020г.-ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА С УСЕЩАНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН!

Във връзка със светлите отминали и предстоящи дни, учениците от втори клас на Средно училище „Христо Ботев“- град Съединение подготвиха украса за Великден в онлайн часовете по Заниманията по интереси с г-жа Лиляна Попова. Вложиха много емоции и старание и резултатите са удивителни!

Неслучайно изложбата е представена днес в Деня на Земята. Част от учениците проявиха креативност и използваха рециклирани материали за своята украса.

Забавлявайте се, докато творите и не забравяйте, че човечеството съществува, когато пази и почита!

Пъстра и прекрасна свята седмица!

21.04.2020-СПОМЕНИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Христос Воскресе! Учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ тази година празнуваха дистанционно Великденските празници. Те споделиха спомен от подготовката и показаха поздравителни картички и боядисани яйца, направени в онлайн часовете по Английски език и Технологии и предприемачество с преподавател г-жа Тодорка Караиванова.

19.04.2020-2 КЛАС ПОЗДРАВЯВА ЗА ВЕЛИКДЕН!

Днес православната църква възпява най-светлия си празник – Възкресение Христово.

Прославя най-великата си победа – над злото и смъртта. Празникът днес е по-различен, поради надвисналата опасност от COVID19.

Ние – учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, с нашите учители г-жа Лиляна Попова и г-жа Анка Арабаджийска, всеки от дома си-далече един от друг, но все пак заедно във виртуалната класна стая на Teams, се обединихме в празничен уеб рецитал за Великден и се обръщаме към вас: „Нека заедно да намерим духовния мир и вечния път към доброто, чрез примера на Христовата саможертва. Нека си простим всичко и така заедно да се поздравим с Христос Воскресе!“

18.04.2020-В ОЧАКВАНЕ НА ПРАЗНИКА!

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  направиха прекрасни рисунки в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска по време на дистанционното обучение в очакване на най – светлия християнски празник Великден!

Поздравления, деца! Светли празници

17.04.2020г.-ПРОЕКТИ ЗА ЗЕМЯТА НА 3 КЛАС

През изминалата седмица учениците от 3 клас на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение  от клуб „Аз и светът около мен“ с ръководител г-жа  Николинка Генчева изработиха проекти за Слънчевата система и Земята по повод предстоящия Ден на Земята. Работейки от вкъщи, децата рисуваха и научиха за планетите и за кръговратите в природата.

Браво!

26.02.2020-„ПЪТУВАЩА БИБЛИОТЕКА В 1 КЛАС“

„Пътуваща библиотека”, чиято цел е да насърчава четенето и интереса към книгите, продължи с гостуването си в класовете в СУ „Христо Ботев“-град Съединение като на 26.02.2020г. първи клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева приветстваха посещението на г-жа Запрянка Тафрова. Инициативата се реализира от НЧ „Съединение 1875”. Децата бяха впечатлени от пъстрите книжки, които разгледаха с интерес и вълнение.

27.01.2020-„РАЗКАЗВАЧЪТ НА ПРИКАЗКИ“

На 27 януари 2020 г. Мая Бочева гостува на децата от втори клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  чрез инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“. Целта на организаторите  на инициативата е не само да предоставят възможност на децата отблизо да се запознаят с подходящи за тях книги, но и лично да се срещнат с автори на българска детска литература, което ще им даде стимул за по-задълбочено и осмислено четене. Мая Бочева е носител на наградата „Константин Константинов“ за илюстратор на 2018 г..Тя представи книгата „Пътешествието на Уики“.

20.12.2019-КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ В НАЧАЛЕН ЕТАП

На 20 декември 2019г.  учениците от  първи до  четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, изпълнени с коледно настроение и много усмивки, изживяха вълнуващ последен учебен ден за 2019 година.

С песни, танци, коледни стихотворения, театър, посрещане на Дядо Коледа и топли пожелания всички се насладиха на коледното тържество.

Весела ваканция! С много усмивки и подаръци под елхата посрещнете и се насладете на празниците!

На днешния 20.12.2019г. деца от подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Таня Лулкина зарадваха родители и гости с пиеса по библейски сюжет – Рождество Христово. Всички присъстващи топло аплодираха децата за тяхната старателна изява. След пиесата директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави всички участници за усърдието им, след това децата получиха подаръци от дядо Коледа и поздравителен адрес от кмета на община Съединение Атанас Балкански.

13.12.2019-“ЧАСОВЕ НА НАСЛАДА ОТ МАГИЯТА НА СЛОВОТО”

„Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето!“ – според Монтен, а Гьоте казва, че „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“…

Това бяха само част от мислите за Книгата, под чието мото преминаха часовете по литература на шестокласниците с преподавател г-жа Ваня Ликова в СУ“ Христо Ботев“ – град Съединение, в петък, 13.12.2019 г., последният ден от Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката, във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

И в двата шести класа децата бяха донесли свои любими четива, прочетоха моменти от книги или споделиха какво харесват, а г-жа Ликова им прочете поучителни разказчета от книгата „Вълшебства за Коледа“ на съвременната писателка Ивелина Радионова.

Словото е онази магия, част от човешкото изкуство, което разкрива пред хората един по-различен и мечтан свят на красота и хармония, чрез който човек се променя  и осмисля живота си по друг начин.

Тръгвайки от вълшебствата преди Коледа, децата преоткриха геройствата в старогръцките легенди и митове, преминаха през приказките на различните народи, чуха забавните разкази на Асен Разцветников и мъдростта на Елин-Пелиновите творби…

Да четеш, означава да преоткриваш себе си, да опознаваш света и да го виждаш по друг начин, защото „Един час, прекаран в четене, е час откраднат от Рая!“ според Тома Уортън!

Тези часове на наслада от магията на словото ще продължат и другата седмица в часовете по литература на учениците от 6. клас, както и с колективно посещение на Библиотеката в училище!

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!“ – казва Фредерик Дъглас…

Нека тази духовна свобода стане част от всекиго!

9-13.12.2019-„ИНТЕРЕСНА И ВЪЛНУВАЩА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 2019/2020“

Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и техните учители –г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова, г-жа Николинка Генчева, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Петя Арабаджийска, г-жа Маша Енчева, г-жа Стойна Симеонова, г-жа Таня Лулкина проведоха редица инициативи за насърчаване на интереса към четенето.

Ето ги и тях:

  1. „Чета, защото…“ – учениците от II, III и IV клас попълниха анкетна карта.
  2. Състезание по правопис за учениците от II и III клас с победители:

I -во място – Нина Атанасова

II-ро място – Моника Каназърова

III-то място – Елена Димитрова.

  1. Конкурс за най-добър четец във II клас с победител Елена Димитрова.
  2. „Подреди пъзел. Разкажи история“ – проведена от четвъртокласниците.
  3. История в рими, истории в звукове“ – проведена с третокласниците и четвъртокласниците.
  4. „Големи четат на малки“ – учениците от II, III и IV клас прочетоха интересни разкази, приказки и басни на учениците от I клас и на децата от ПГ.
  5. Учениците от II клас създадоха своя книга „Снежанка и седемте джуджета“.
  6. Проведе се дарителска кампания и учениците създадоха своя библиотека, като подариха книги за нея.
  7. Учениците от I клас разказваха приказки по картинки и рецитираха коледни стихотворения.

10.Г-жа  Марияна Килимперова от Библиотека при  НЧ „Съединение 1875″ прочете интересни коледни приказки на учениците от I, II, III клас и на децата от ПГ.

Поздравления за всеотдайното участие в Националната седмица на четенето!

21.11.2019-НА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК В ЦЪРКВАТА

Във връзка с днешния празник  учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  -като едно голямо семейство, посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец  Наско  ги посрещна с мили думи и им  разказа за съкровеността на днешния ден. Учениците казаха молитва  и запалиха свещички за здраве и хармония в семейството.

Честит празник!

21.11.2019-„ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО“

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично!

Ден на християнското семейство!

Училището е семейството, което дава най-първите познания за света, историята, за взаимоотношенията и ценностите в живота.

Класът е малкото семейство, в което всяко дете намира още един брат-сестра, а в класния ръководител-своята втора майка-грижовна орлица.

С призив да подклаждаме огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ, учениците от 5 Б клас ще зарадват днес своите семейства със специално подготвени флаери от класния ръководител г-жа Борислава Енчева.

20.11.2019-„НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ“

Детските педагогически стаи (ДПС) са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършвани от малолетните и непълнолетните. СУ „Христо Ботев“-град Съединение продължава съвместната си работа с ДПС  към  Полицейски участък в град Съединение. Взаимодействието ни с тях е отговорно и успешно. И през тази учебна година всяка седмица инсп. Славейко Стефанов изнася лекции и беседва с нашите ученици на актуална тематика в твърде широк спектър – алкохолизъм; тютюнопушене; наркотици; трафик на  деца  и  жени;  агресия и други.

На 20 ноември 2019г. инсп. Стефанов представи пред учениците от 10 клас лекция на тема „Наркотиците – път за никъде“.

01.11.2019 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

„УЧИТЕЛЯТ-СЪВРЕМЕННИЯТ БУДИТЕЛ“

ДЕНЯТ  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ  – празник на духа, на родолюбието, на волята, на знанието и силата на мъдростта! Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи:

– С мотивиращи слова и стихове  учениците от  четвърти клас  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха спектакъл (открит  урок) под надслов „Учителят – съвременният будител“.  Четвъртокласниците посветиха силни думи на учителите:

„Учителят  е сила, смелост, красота!“

„Учителят е магия, дух, светлина!“

„Учителят е приятел и опора, доброта!“

„Учителят е бъдещето!“

С трепет и благодарност се обърнаха към Директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, към своята класна, към учителя си в ГЦДО – г-жа Мина Сотирова, към учителя си по музика- г-жа Петя Арабаджийска и към другите учители с думите: „Ние винаги ще  помним Вас – пламъка на нашето начало! Ние винаги ще  помним Вас – основата, подкрепата, всяка хваната ръка!“

-Среща на ученици от клуб „Българино, знай своя род и език!“ с участници в Сдружение Гоямоконарска чета на тема „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“

-Плакати с ликове и мисли на народните будители, изработени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска, украсиха училището.

-В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас създадоха презентации за празника в екипи, използвайки споделена среда.

Честит празник, съвременни будители!

28.10.2019-ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ!

„Три  отмайващи града с невероятна атмосфера и дух…“ Така определят  Карлово, Сопот и Калофер след днешната вълнуваща екскурзия учениците от  втори, трети  и четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Като горди потомци на велики българи, нашите деца с голям интерес  слушаха увлекателните беседи и с нестихващ интерес разглеждаха всеки експонат.

Екскурзията създаде много незабравими и положителни емоции.

Щастливи, обогатени с история, почерпена от извора, учениците ни  се завърнаха горди от красотата на българската природа и нейното велико историческо минало.

28.10.2019-СПОРТУВАМЕ С УСМИВКИ ЗА ЗДРАВЕ

09.10.2019г.-4 КЛАС НИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКИ С ПЕСЕН, ТАНЦ И СТИХ

Във връзка с Международния ден на  музиката, Деня на българската поезия и Деня на усмивката учениците от 4 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-ца Цветелина Трайкова изнесоха емоционален спектакъл. Четвъртокласниците пееха, танцуваха, рецитираха и с примера си показаха колко въздействащо,  вдъхновяващо и извисено е всяко дете, ценящо красивата музика и вълшебните стихове.

Учениците от четвърти клас сърдечно благодарят на г-жа Петя Арабаджийска за песента, която подготвиха заедно, на  г-жа Таня Балканска- за магията в стихове, които им  подари за  празника, на г-жа Цветелина Трайкова, която им посвети две от своите стихотворения, танците и топлите думи, и на Стоица Дългърски, който е част от всички изяви на  учениците и услужливо помага за музикалното и сценичното оформление.

Поздравления, цветни, музикални и  усмихнати четвъртокласници!

09.10.2019-„ДА СМЕ ПО-ДОБРИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение активно си сътрудничи с МКБППМН- град Съединение с цел осъществяване на дейности, насочени към превенция на насилието, тормоза и агресията в училище и осигуряване на добра и безопасна училищна среда на обучение и възпитание на учениците.  Стартираме съвместните инициативи през новата учебна 2019/2020 година с лекции по класове, изнесени от г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН и дългогодишен учител в нашето училище. На 9 октомври 2019г. г-жа Камарска гостува на ученицте от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и представи по забавен и заинтригуващ начин темата „Поведение вкъщи и в обществото. Агресията в училище и на улицата.“2018/2019

ПЛАН И ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА 2018/2019

ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦА ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ 2018/2019

22.04.2019г. –ОТКРИТ УРОК В ПГ ЗА ВЕЛИКДЕН

На  22 април 2019г. се  проведе открит урок в Подготвителна група на  тема „Великден. Християнски и български празници (Вход Господин)“.  Децата възпроизведоха сцена от посрещането на Исус Христос, а след това апликираха пъстра кошница с яйца. Гости бяха Кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански и Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева, които поздравиха децата, присъстващите родители, учители и класния ръководител г-жа Таня Лулкина за вълнуващия урок. Пожелаха им да посрещнат Великден със здраве, мир и доброта във всяко семейство.

15.04.2019-МКБППМН С БЕСЕДА ВЪВ ВТОРИ КЛАС

Учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева в Час на класа посрещнаха г-жа Божанка Камарска- обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение. Тя  изнесе лекция с презентация на тема: „Спазвам правила и последици от моите действия“

10.04.2019г.-„АЗБУКА НА НАРКОТИЦИТЕ“

На 10 април 2019г. в час на класа с мултимедийна презентация г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН  представи темата „Азбука на наркотиците“ пред учениците от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

09.04.2019г.-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 Б КЛАС

На 9 април 2019г.  г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН изнесе  беседа в  4 Б  клас на тема: Живот сред другите – правила и отговорности.

09.04.2019г.-ЗДРАВНИ БЕСЕДИ В 4А и 4Б КЛАС

В час на класа г-жа Таня Дългърска-медицинска сестра в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, изнесе здравни беседи на тема „Пубертет“. Учениците от 4а и 4б клас научиха какво представлява пубертетът, кои са причините за неговото настъпване, какви промени настъпват в телесното и психическото развитие, какви отклонения може да се наблюдават в развитието.Също така разбраха какво е акне и какви са причините за неговата поява в тази възраст.

08.04.2019г.-КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТ МКБППМН ЗА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 8 април 2019г. учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха изключително удоволствие да се насладят на представлението „Котаракът с/в чизми“ и на тримата талантливи артисти от куклен татър „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“- Ямбол. Театърът е осигурен от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) – Съединение.Постановката е съвременен вариант на класическата приказка. Посоката на „себередактиране“ режисьорът прославил Ямболския куклен театър по света с постановката „Гиньол“ осъществява с актуализация и осъвременяване на приказката, редуциране на текста до най-необходимите реплики и съчетаването им с активно действие и прекрасно разиграване на куклите.

02.04.2019г.-ПРАЗНИК НА КНИГАТА

Във  връзка с 2 април – Световен ден на детската книга, учениците от  начален етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение организираха литературно четене.

Всеки клас организира свой малък празник на  книгата, като любителите на четенето представиха любимите си четива и книги.

Част от учениците подготвиха илюстрации по някои от  произведенията, други пък показаха умения да разказват за любимите си  герои и да съчиняват истории с тях.

Пожелаваме на учениците от начален етап да продължават да четат с интерес и нека книгите отворят за тях нови,  по-добри светове!

28.03-2019-ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В НАЧАЛЕН ЕТАП

Учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение участваха в литературно четене. Гост на събитието беше авторката Жени Лечева, която  представи  две  от книгите си.

Учениците с изключителен интерес се запознаха с нови герои  и случки, забавляваха се и си  пожелаха и те  да се  научат да пишат и разказват толкова увлекателно.

20.03.2019г.-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА…

Във връзка с 21 март- „Световен ден на поезията“, и по повод честванията на 50-годишен юбилей на град Съединение, „Народно Читалище Съединение 1875“ организира ежегоден конкурс за най-добър рецитатор, който се състоя в Пленарна зала на Община Съединение на 20 март 2019г.

Темата на  рецитала тази година беше „Стихове на местни автори“.

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се представиха  забележително и журито ги награди за отличните рецитаторски умения.

Поздравления!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Отново е 1-ви март!

Един  от  онези  празници, носещ топлина и създаващ толкова усмивки!  Именно  това пъстроцветно и пролетно настроение ни донесе и чудесното тържество на  учениците  от  първи клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с учители Анка Арабаджийска и Лиляна Попова. По покана на първокласниците и учителите им участие взеха и третокласничките  Петя и Цвети. С песен и стихотворение поздравиха и децата от ПГ.

Учениците от начален етап подготвиха изложба от  ръчно изработени мартеници.

Празникът приключи с традиционно прескачане на  огън  за  здраве, в което се включиха ученици, учители и родители.

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

22-26.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

30.10.2018-СЪСТЕЗАНИЯ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето се включиха и учениците от 5, 6 и 7-ми клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. В часовете по Български език и литература бяха проведени състезания:

В 5 клас- за най-добър четец на приказка или любим момент от книга

В 6 клас- за най-бързо и правилно справил се при писане на диктовка на откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин

В 7 клас- за най-добър разказвач на приказка.

Победителите получиха за награда книга, поздравления от преподавателите си по БЕЛ и нашите адмирации. Браво!

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

В Националната седмица на четенето учениците от 6 и 7 клас на  СУ „Христо Ботев“ се включиха с изработване на пъстроцветни книгоразделители в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Учениците с усмивка и настроение, с много труд, старание и фантазия изрисуваха книгоразделителите, които са подредени в изложба в централната сграда на училището. Закачливи, забавни и интересни са творенията на децата. С тях ще могат да отбелязват до къде са стигнали в прочита на любимите си книжки и задължителната училищна литература.

На 24.10.2018г. учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение прочетоха увлекателни произведения на учениците от 1 клас. Заедно учениците извеждаха поуки от текстовете. Първокласниците, вълнуващо разказваха по картинки. Третокласниците задаваха гатанки на първокласниците, които от своя страна отговаряха с усмивка. Вълнуващата среща завърши с весела песен и пожелание никога да не стихва желанието за покоряване на нова книга.

На 24.10.2018г. второкласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха библиотеката в НЧ „Съединение 1875“, където четоха увлекателни и интересни приказки.

Във връзка с Националната седмица на четенето  на 23.10.2018г. учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.


2017/2018

ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦА ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ 2017/2018

ПЛАН И ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА 2017/2018

02.04.2018-„ВЕЛИКДЕНСКИ КОШНИЧКИ“

Учениците от Арт клуб “Вълшебства“ с ръководител г-жа Мария Баева изработиха кошнички за Великден, с които направиха изложба пред класната стая. Браво!

02.04.2018-„МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА“

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г). Първокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение заедно с класния си ръководител г-жа Николинка Генчева посетиха Библиотеката при НЧ „Съединение 1875“.  Г-жа Марияна Килимперова и г-жа Запрянка Тафрова им прочетоха любими детски приказки.

18.01.2018-НА АТАНАСОВДЕН В ЦЪРКВАТА

На 18 януари 2018г. учениците от начален етап на СУ «Христо Ботев»-град Съединение посетиха храма „Свети Атанасий” по повод християнския празник Атанасовден. Отец Атанас разказа на децата за празника, благослови ги, а те запалиха свещичка за здраве и благополучие.

14.01.2018г.-МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУДИ“

И тази година традиционно възпитаници на СУ „Христо Ботев“ взеха участие в местния обичай „Куди“. Поздравления, сурвакари!

11.01.2018г.-БЛАГОДАРЯ!

Учениците от III клас, включени в групата за целодневна организация на учебния ден с учител г-жа Галина Дингилева, отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря “ – 11 януари. В заниманията по интереси те проведоха беседа и споделиха мнения защо е нужно да сме благодарни,  а накрая изработиха и плакат на благодарността. Браво! Пожелаваме ви често да чувате и употребявате  думата „Благодаря“.2016/2017

Презентация за участието на ученици от етнически малцинства в училищния живот на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Презентацията е предназначена за популяризиране  в Националната седмица 24-28 октомври 2016г. на работата и дейностите на СУ „Христо Ботев“ с деца и ученици от уязвими групи. тук


Училищна програма за предоставяне на равни възможности и приобщаване на деца от уязвими групи 2016/2017

Основната концепция на Училищната програма за предоставяне на равни възможности и приобщаване на деца от уязвими групи е залегнала в приобщаващото образование – всяко дете има право на достъп до качествено образование в общообразователната училищна система и е способно да учи.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА 24-28 ОКТОМВРИ 2016Г.

ОТКРИТ УРОК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В ЧЕТВЪРТИ КЛАС

На 4 май 2017г. г-жа Тодорка Караиванова-старши учител по английски език, изнесе открит урок в IV клас на тема: „Quiz:’Do you know your country?“

На урока присъстваха: г-жа Кичукова-директор на СУ „Христо Ботев“,учители от начален етап и родители.

Темата на урока беше: „Познаваш ли твоята страна?“ Учениците се представиха много добре и показаха знания както по Английски език, така и по Човекът и обществото. С голям интерес изгледаха мултимедийната презентация подготвена от г-жа Караиванова, отговаряха на въпроси за забележителностите в нашата страна и ги показваха на картата на България.

Показаха знания за степенуване на прилагателни имена.

Браво на четвъртокласниците!

Поздравления за г-жа Караиванова, която осъществи интересния интерактивен открит урок по Английски език!

10.03.2017-„НЕ НА АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ“

Учениците от ПИГ – начален етап изгледаха специално подготвена презентация на тема „Не на агресията в училище!“ Те са запознаха с причините за агресия сред учениците и начините за справяне с нея. Презентацията провокира и дискусия между учениците и техните учители, в които всички заедно достигнаха до извода „Да бъдем позитивни, а не агресивни!“

30.01.2017-„МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ И МЕСТНИТЕ ОБИЧАИ“

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ се запознаха със зимните народни празници и обичая „Куди“. Нарисуваха сурвакарите с мъжка народна носия, която е автентична за град Съединение. Целта на занятието е учениците да изучат историята и традициите на родния край и богатото му културно наследство.  Клубът е сформиран по проект „Твоят час“ с ръководител г-жа Маша Енчева и с целева група- учениците от начален етап.

„ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!“

За днешния празник- 1 март- учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение направиха изложба от собственоръчно изработени мартенички. Децата от първи клас бяха организатори на тържеството, в което с рецитал  посрещнаха Баба Марта. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания . Традиционно ученици и учители на нашето училище  прескачаха огън.

В Арт клуб „Вълшебства“ (сформиран по проект „Твоят час“) с ръководител г-жа Галина Дингилева днес тематично се състоя работилничка за мартеници. В нея се включиха учители и ученици от ПИГ – начален етап. Всички те изработиха мартенички и картички за празника.

Учениците от ПИГ III клас с учител г-жа Милена Семерджиева се подготвиха за празника и със сръчните си ръчички изплетоха пъстри мартенички.

В Централната сграда на училището по инициатива на Комисията по гражданско, здравно и интеркултурно образование  и със съдействието на Ученическия комитет към училището, се проведе тържество, в което беше разказана легендата за мартеницата, учениците закичиха „дървото на мартениците“ и с настроение играха право хоро.

Доброволците от Клуб „Единство“-Съединение към БМЧК, част от които са ученици в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, закичиха мартеници на всички ученици и учители в училището.

Всички ученици и учители получиха персонален подарък- мартенички от МКБППМН при Община Съединение, за което сърдечно благодарим!

31.01.2017-„МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ ПОЧИТАТ ХРИСТО БОТЕВ“

На 31 януари 2017г. младите възрожденци проведоха занятие пред своите родители, посветено на Христо Ботев. Учениците с голямо желание рецитираха стихове и разказваха за този велик българин – патрон на нашето училище и герой-дал живота си за свободата на България. Поздравления!

23.01.2017-„БДП В ПИГ“

„Презентациите са интересни -с тях правилата за движение са лесни!“

Под това мото – гледайки презентация по БДП с много картинки, забавни въпроси и гатанки, второкласниците в ПИГ начален етап усвояват правилата за безопасно движение по пътя в следобедните си занимания.

20.01.2017-„КУДИ 2017“

На 20 януари 2017г. СУ „Христо Ботев“-град Съединение посрещна с настроение младежите-сурвакари в тазгодишния местен обичай „Куди“, част от които са ученици в нашето училище. Продължавайте все така да съхранявате и предавате традицията на града ни! Поздравления за всички сурвакари!

СНЕЖНИ ИГРИ В ПИГ

Учениците от ПИГ – начален етап превръщат всеки петък в малък празник,  заради настъпващите почивни дни. А в изминалия петък си организираха снежни игри на двора.

“My Mondays”

Четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете по Английски език с преподавател г-жа Тодорка Караиванова проекти на тема „Моите понеделници“. В проектите си учениците разказаха как планират един свой делничен ден, в който са на училище. Проектите послужиха за затвърждаване по по-разнообразен начин на изучените в часовете граматични норми за употреба на сегашно просто време, предлог „at”, назоваване на часа. Поздравления!

22.12.2016г.- “ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ“

На 22 декември 2016г. се проведе занятие на младите полицаи от СУ „Христо Ботев“-град Съединение на тема „Християнски празници“. За целта полицаите посетиха църквата „Свети Атанасий“ в град Съединение, където отец Атанас им разказа за Рождество Христово. Той им пожела здраве и благополучие за тях и семействата им през новата 2017 година.

23.12.2016г. – КОЛЕДНО МАСКАРАДНО ПАРТИ В ПИГ

Днес учениците от ПИГ – 1-4 клас и техните учители организира коледно парти с  маски. Всички много се забавляваха и се настроиха празнично за предстоящата ваканция!

22.122016г.- „ЗАЕДНО УЧИМ, ИГРАЕМ И СЕ ВЕСЕЛИМ“

22.12.2016г.- ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA и IIIБ клас посетиха училищната библиотека. Г-жа Ваня Ликова запозна учениците с реда в библиотеката.

21.12.2016г.- „ГОЛЕМИ ЧЕТАТ НА МАЛКИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIIA   и IIIБ клас четоха интересни приказки на учениците от IA и IБ  клас. Първокласниците ги слушаха с интерес и им показаха колко добре четат вече.

Четвъртокласниците гостуваха на децата от ПГ и им четоха Коледни приказки. За да благодарят на по-големите каки и батковци, децата ги поздравиха с молитва.

21.12.2016г. -В СТРАНАТА НА ПРИКАЗКИТЕ

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от ПИГ III клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева създадоха кът на приказните герои като изработиха табло.

20.12.2016-„ВЗЕМИ, ПРОЧЕТИ, ВЪРНИ“

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, Пътуващото сандъче дойде и при третокласници. Събрало в себе си съвременни детски книги, не спира своята обиколка из СУ „Христо Ботев“, гр. Съединение. Учениците от IIIA и IIIБ клас с класни ръководители г-жа Анка Арабаджийска и г-жа Лиляна Попова четоха книжките от „Пътуващото сандъче“ . С голям интерес, любопитство и с много истински усмивки, децата задаваха въпроси и изказваха мнение за разглежданите книги. Всяко от децата си избра книга, която му хареса след направените анотации от класните ръководители. Книгите са с красиви илюстрации и много интересно съдържание. Благодарим за честта да се включим в тази интересна за децата инициатива!

20.12.2016-ПЪТУВАЩОТО САНДЪЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ОБИКОЛКАТА СИ!

Пътуващото сандъче с книжки пристигна и при учениците от ПИГ III клас с учител Милена Семерджиева. Децата с интерес разгледаха книгите в него и оставиха свои, които да отпътуват към следващата група ученици.

19.12.2016-КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

На 19.12.2016г. СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-град Съединение инициира КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ –
„ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА НА ХИТРИНО“, като организира КОЛЕДЕН БАЗАР.
Ние всички се присъединихме към много училища в България, които ще помогнат на Хитрино именно чрез традиционните коледни базари. Събраните средства от коледния базар и дарителска кампания ще бъдат преведени по сметката на СУ „Д-р Петър Берон“ в Хитрино.
Благодарим на всички, които подадоха ръка, показаха своята добрина, човечност и съпричастност и се включиха в базара и благотворителната кампания!

21.11.2016г.-„ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

На 21 ноември 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посрещнаха празника на християнското семейството сплотени и всички заедно-с учители, родители и гости. Направиха възстановка на „Въведение Богородично“- денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм.

17.11.2016г.- „Пътуващо сандъче“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация, наречен „Пътуващи сандъчета“. Неговата идея е съвременни детски книги да пътуват из библиотеки и училища в цялата страна, да останат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължат към следващото населено място. Сандъчетата „пътуват“ на щафетен принцип , наречен „Читателска щафета“ и по този начин детски книги на съвременни автори достигат до деца от малки населени места.

„Пътуващия гост“ първи в нашето училище посрещнаха учениците в ПИГ – II клас. Вълнението и емоцията от срещата с новите книги и нетърпението да бъдат прочетени бяха неописуеми!

Сандъчето с книги ще остане на разположение на учениците от начален етап до средата на януари.

04.11.2016г.- МИНУТИ ЗА ТАЛАНТИ!

На 4 ноември 2016г.  изключително забавни и зареждащи бяха часовете по Занимания по интереси в ПИГ  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Учениците, заедно със своите учители организираха  „Мини Ден на таланта“-минути, в които да изявят своя талант-рецитираха стихчета за родината, пяха български песни, танцуваха и играха хоро. Наградите за участниците бяха аплодисментите на публиката, а всички заедно се забавляваха и изпълниха есенния ноемврийски следобед с лъчезарни усмивки на щастливи деца.

„В ИГРИ И В УРОЦИ СМЕ ЗАЕДНО“

Продължават инициативите в СУ „Христо Ботев“-град Съединение в изпълнение на Националната стратегия за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, посветени на  Националната седмица за образователна интеграция на деца и ученици от уязвими групи 24-28 октомври 2016г.

На 26 октомври 2016г. в централната сграда на училището се състоя музикална и танцова изява на ученици от всички класове, за които Музиката е любим предмет не само в училище.

Презентация за участието на ученици от етнически малцинства в училищния живот на СУ „Христо Ботев“-град Съединение беше прожектирана през целия ден на втори етаж в централната сграда. Презентацията се прожектира и в часовете по Информационни технологии и е достъпна за разглеждане в сайта на училището на адрес www.sou-saedinenie.com .

Беседа с учениците от IX-XII  клас относно значението на образованието за намиране на работа след завършване на XII клас проведе г-жа Петя Червенакова – старши специалист ДБТ-Марица.

С интересна изложба от рисунки и апликации украсиха класната си стая  най-невръстните- децата от ПГ.

На 26.10.2016г. специален гост на изявите в СУ „Христо Ботев“-град Съединение беше г-жа Антоанета Кръстанова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РУО-Пловдив.

Във всички дни от Националната седмица за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства бяха проведени в час на класа срещи с родители, обществено значими личности, бивши възпитаници и представители на местната ромска общност под мотото „В ИГРИ И В УРОЦИ СМЕ ЗАЕДНО“. Това са хора, прекъснали и продължили  образованието си след време, завършили средно или висше образование, професионално интегрирани. Те  споделиха своя опит при постигане на личностната си реализация, което да послужи като пример за подражание  на учениците от малцинствен произход колко ценно и важно е човек да учи и да бъде образован. Сърдечно Благодарим на всички гости, които се отзоваха на поканата ни и споделиха своята социална реализация и дадоха принос в образователната интеграция на децата и учениците от уязвимите групи.

ЗАЕДНО ПЕЕЕМ, СВИРИМ  И ТАНЦУВАМЕ

Музикална и танцова изява на ученици от всички класове, за които Музиката е любим предмет не само в училище.

„СПЛОТЕНИ ЗАЕДНО“

На 26.X.2016год.в Занимания по интереси г-жа Милена Семерджиева и г-жа Антоанета Митова-учители в ПИГ на III и IV клас представиха пред г-жа Антоанета Кръстанова -старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РУО -гр. Пловдив, презентация на тема: „Сплотени заедно“, във връзка с Националната седмица за образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

„ЕДНАКВИ И РАЗЛИЧНИ, НО ЗАЕДНО“

Презентация „Еднакви и различни, но заедно“, изготвена от г-жа Галина Дингилева за отбелязване на националната седмица на Националната седмица за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства 24-28 октомври 2016г.


19.10.2016г.-ВТОРОКЛАСНИЦИТЕ НИ ИЗГОТВИХА СОБСТВЕНИ ПОРТФОЛИА

В изпълнение на училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността, учениците от  IIБ клас с класен ръководител г-жа Маша Енчева изготвиха портфолио за оценяване на резултатите от работата им за повишаване на грамотността. Всеки ученик с гордост презентира своите постижения. Ученици от уязвимите групи също с радост и задоволство показаха своите постижения и дадоха добър пример за това, че наравно с другите ученици и те могат да постигат успехи.  Успех и в бъдещите начинания, деца!

18.10.2016г.- Интерактивни занимания в ПИГ

Следобедните занимания по интереси се превърнаха във вълнуващи интерактивни игри. Учителите в ПИГ – I клас г-н Иван Бахчеванов и ПИГ – II клас г-жа Галина Дингилева подготвиха забавна игра-презентация, включваща гатанки, въпроси от любими приказки и въпроси за съобразителност. Учениците се включваха в игрите както индивидуално, така и отборно. Те се убедиха, че да усвояваш нови знания не е досадно и скучно, а забавно и интересно.

17.10.2016г.- „В НЕОБЯТНИЯ СВЯТ НА КНИГИТЕ“

В заниманията по интереси в ПИГ- трети клас с преподавател г-жа Милена Семерджиева учениците се потопиха в необятния свят на книгите, донесоха свои книжки и всеки прочете любима приказка.