Механизъм тормоз

Механизъм тормоз

Заповед №РД 59-06/28.12.2017г. на Министъра на МОН за Механизъм тормоз

Механизъм за противодействие на училищния тормоз на МОН от 28.12.2017г.

Алгоритъм за прилагане на Механизъм на МОН от 28.12.2017г.

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА“ 2018Г.

QR КОД  за достъп до страницата на кампанията 

2023/2024

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2023/2024

Приложение 1 -таблици с класификация нива на тормоз

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2023/2024

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2023/2024

Система за взаимодействие с лични лекари 2023/2024

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2023/2024

План на УКС за 2023/2024

Отчет за изпълнение на дейността на УКС през първи срок на 2023/2024 година тук.

Материали и анкети 2023/2024 тук.

Документи 2023/2024 тук.

Програма за превенция на употребата на психоактивни вещества

2023/2024

ФЕВРУАРИ-„МЕСЕЦ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И ЛЮБОВТА“

СНИМКИ ТУК.

ЕДИНСТВО И СЪПРИЧАСТНОСТ!

В Деня на розовата фланелка учениците от 4 клас изработиха и поднесоха своите картички „Единство и съпричастност“. Измислиха закачливи имена на класовете в начален етап и ги закачиха на вратите. Подготвиха кът на топлината, в който всеки може да остави послание или да изрази свои мисли и мнение. Снимки тук.

СУ „Христо Ботев“-град Съединение сърдечно благодари на МКБППМН при Община Съединение за подаръците, прекрасните снимки и положителната атмосфера от проведената инициатива, свързана с Деня на розовата фланелка! Снимки тук.
 РОЗОВАТА ЗОНА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО НА I-ВИ ЕТАЖ ОРГАНИЗИРАХМЕ:

 1.КОНКУРС ЗА СНИМКА „АЗ И МОЯТ НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ“  V-XII клас

Направете снимка с най-добрия си приятел. Изпратете я на г-жа М.Петкова. Задължително напишете текст, в който да разкажете за вашето приятелство. Срок: 09.02.2024г.Снимките ще бъдат изложени в Розовата зона на I –ви етаж в централната сграда. Всеки ученик ще може да гласува само за една снимка, отбелязвайки номера ѝ на специални картончета, които г-жа М.Петкова ще предостави на всеки клас. Срок за гласуване: 13-20.02.2024г. Победителите на 1,2,3 място ще бъдат наградени в Деня на розовата фланелка на 28.02.2024 г.

2.КУТИЯ, ОЧАКВАЩА ВАШИТЕ ВАЛЕНТИНКИ, КОИТО ЩЕ ЗАРАДВАТ ПОЛУЧАТЕЛИТЕ СИ НА 14.02.2024 Г.

  1. ВСЕКИ КЛАС МОЖЕ ДА ЗАПИШЕ ОБЩО ПОСЛАНИЕ ЗА ПРИЯТЕЛСТВОТО НА ФЛИПЧАРТА

4.В ПОСЛЕДНАТА СРЯДА НА ФЕВРУАРИ, С РОЗОВИ ДРЕХИ СЕ ОБЛЕЧИ, А АКО НЯМАШ-ЕЛА И С НАШАТА ГОЛЯМА РОЗОВА ФЛАНЕЛКА СНИМКА ЗА СПОМЕН СИ НАПРАВИ, „НЕ НА ТОРМОЗА“ С УСМИВКА КАЖЍ!

Доброто в себе си покажи, с приятел в „Снимка на месеца“ се състезавай ти, валентинка в кутията пусни, послание против тормоза на флипчарта запиши!

28.02.2024-НАШИЯТ РОЗОВ ДЕН

Най-розовият ден в училище-последната сряда на февруари.

Ден, изпълнен с усмивки и доброта!

Ден, започнал с розова изненада в класните стаи за учениците от 8-12 клас, подготвена от ресурсния учител г-жа Ст. Тонкина.

Всички класове в начален етап изрисуваха плакати и записаха своето послание за приятелството.  Изпълнени с положителни думи са и сърчицата на 5-12 клас на флипчарта на I-ви етаж.

Г-жа Таня Тодорова- заместник-директор УД награди с персонални награди победителите във фотоконкурса „Аз и моят най-добър приятел“, а всички участници- с грамоти.

1 място: Вероника и Ванина от XI клас

2 място: Анита и Недка от IX клас

3 място: Дани и Илия от X  клас

РИСУНКИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ, ПОСВЕТЕНИ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО!

Петокласниците направиха рисунки в Paint в часовете по КМИТ, посветени на Деня на розовата фланелка. Деветокласниците създадоха презентации в споделена среда. Представиха ги пред съучениците си и с усмивка обещаха да бъдат добри и толерантни, да се уважават и да си помагат. Снимки тук.

„УЧЕБНИК ЗА ДОБРОТО ВЪВ ВСЕКИ ОТ НАС“

Учениците от V Б клас създадоха Учебник по доброта, в който разказаха за добри постъпки, нарисуваха доброто през своите очи. Представиха своята страничка от Учебника пред останалите деца и си пожелаха повече добри дела и занапред. Инициативата е в изпълнение на т. 2.2.5 от План на УКС по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката и е проведена със съдействието на г-жа Даниела Недялкова – член на УКС. Инициативата е свързана и с Деня на розовата фланелка, защото за доброто, толерантността, за усмивките и положителните мигове в училище и в живота трябва да се говори всеки ден, а не само в последната сряда на февруари. Снимки тук.

06.02.2024 г. – БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ!

В изпълнение на т.2.2.6 от ПЛАН на УКС – Учениците от VIII,  IX клас изгледаха полезни видеа с цел да се повиши информираността им за рисковете в онлайн пространството и начини за справяне с тях. В днешния ден на безопасен интернет е добре да се замислим върху следните съвети, за да  да осигурим своята онлайн безопасност:

Използваме oбезопасeни мрежи и посещаваме httpS сайтове, за да  пазим личните си данни и устройствата си. Внимаваме с „безплатния“ wi fi.

Размишляваме, преди да действаме – отделяме малко време, за да помислим как това, което правим и казваме онлайн, може да повлияе на другите. Спри, помисли, кликни!

Не отваряме съобщения от непознати,  подозрителни сме към съобщения, които не сме очаквали да получим. Не разговаряме с непознати.

Използваме сложни пароли, за различните сайтове-винаги различни.

 Нека защитим себе си и другите като спазваме добра дигитална хигиена и етика! Снимки тук.

10.01.2024-„ПРАВАТА НA ДЕТЕТО“

На 10.01.2024г. Анита Янкова от IX клас представи пред съучениците си  информационно-образователен материал на тема „Правата на детето“ с цел запознаване, осмисляне на основните права на детето.  Инициативата е в изпълнение на т.2.2.5 от План на УКС : работа по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката. Мероприятието се проведе със съдействието на г-жа Даниела Недялкова. Снимки тук.

 

1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ.

Учениците от  9 и 10  клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение направиха в Часовете по Информационни технологии   с ръководители г-жа Борислава Енчева и  г-жа Даниела Недялкова флаери с информация за историята на откриване на ХИВ – вируса, превенция и лечение на заболяването. Те самостоятелно подбраха и организираха информацията, която представиха на своите съученици. Снимки тук.

30.11.2023 Г. – „УЧЕБНИК ЗА ДОБРОТО ВЪВ ВСЕКИ ОТ НАС“

Учениците от V Б клас създадоха Учебник по доброта, в който разказаха за добри постъпки, нарисуваха доброто през своите очи. Представиха своята страничка от Учебника пред останалите деца и си пожелаха повече добри дела и занапред. Инициативата е в изпълнение на т. 2.2.5 от План на УКС по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката и е проведена със съдействието на г-жа Даниела Недялкова – член на УКС. Инициативата е свързана и с Деня на розовата фланелка, защото за доброто, толерантността, за усмивките и положителните мигове в училище и в живота трябва да се говори всеки ден, а не само в последната сряда на февруари. Снимки тук.

ЕСЕНЕН БАЗАР

На 25.11. 2023г. се състоя благотворителен есенен базар в сградата на начален етап на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение. Със събраните средства в размер на 1317.21лв. ще бъдат подпомогнати възрастни хора в нужда, чрез закупуване на подръчни пакети с продукти от първа необходимост. Организаторите на събитието изказват своята благодарност на всички, които се включиха в инициативата и помогнаха в каузата! Снимки тук.

Ученици, учители, родители, баби, лели, дядовци, каки и батковци – много хора с добри сърца се  включиха в Благотворителния Есенен базар. Г-жа Цветелина Трайкова – член на УКС е един от основните инициатори и организатори на базара. Този вълшебен момент, когато всички сме заедно с обща цел, с кауза една…. Всички откриват доброто в себе си и атмосферата е приятна и за учене и за общуване. Всички са толерантни, работят в екип, показват скритите добродетели. Включиха се и буйните и агресивните, и палавите.

Всяка малка крачка е голям успех, когато е направена с трепет, желание и много труд! Със събраните средства ще бъдат подпомогнати възрастни хора в нужда, чрез закупуване на подръчни пакети с продукти от първа необходимост.

„B духа на родното и традиционното,

с почит към миналото

и с поглед към бъдещето,

нека бъдем заедно!“

Под това мото ученици, учители и родители  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се обединяват в приготовлението и реализацията на Есенен базар, за да покажат, че родното място се обича и цени, независимо от времето и възрастта, че всички ние  учим децата си на любов и уважение към родното, че можем да даряваме  и да бъдем добри хора!

16.11.2023 год. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

С послания за доброта, търпение, разбирателство и приятелство учениците отбелязаха Международния ден на толерантността. Водени от идеята, че толерантността е личен човешки акт иновативните ученици от начален етап изработиха плакати, картички и отправиха своите послания за приятелство, уважение, съпричастност и топлина в отношенията си един към друг. Разбраха, че толерантност не означава да приемаш безрезервно и безкритично, но да оставиш на другите същото право, което изискваш за себе си – да бъдеш приеман за равен човек, да бъдеш изслушан и видян, какъвто си. Четвъртокласниците изгледаха приказката за Цветовете и приятелството и се прегърнаха в своя кръг на доброта и толерантност. Петокласниците рисуваха своите послания в Paint. Деветокласниците изгледаха Урок по толерантност, дискутираха колко от  Правилата на толерантността те самите спазват, дадоха примери за постъпки на толерантност.

Инициативите са в изпълнение на Плана на УКС, осъществени със съдействието на г-жа Даниела Недялкова и г-жа Цветелина Трайкова -членове на УКС.

Снимки тук.

13.11.2023 – СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА

На добротата ѝ е нужно само чисто сърце! Подари ми капка добрина, а аз ще ти направя океан от добрини! Колко сила се иска, за да бъдеш добър?

Днес учениците на СУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден на добротата. Третокласниците направиха червени сърца, символизиращи силата на добротата. Четвъртокласниците направиха кутия на добрите думи, съставяха положителни мисли, които да стимулират доброто в действията и думите ни. Петокласниците изразиха символиката на добротата като рисуваха в Paint. Осмокласниците създадоха презентации в облачната среда на OneDrive.

Да бъдем добри! Да протегнем приятелска ръка- да подарим на ближния усмивка и радост!

Инициативите са осъществени със съдействието на г-жа Даниела Недялкова и г-жа Цветелина Трайкова -членове на УКС.

25.10.2023 г. -“В МРЕЖАТА – МОГЪЩИ ИЛИ БЕЗПОМОЩНИ?“

На 25.10.2023г. Габриела Ангелова и Злата Славова от IX клас представиха пред съучениците си  информационно-образователен материал на тема „В мрежата – могъщи или безпомощни?“. Инициативата е в изпълнение на т.2.2.5 от План на УКС : работа по модул „Връстници обучават връстници”  в рамките на паралелката по отношение на кибертормоз. Акценти в материала, който учениците бяха подготвили, са: Особености на виртуалния свят, които могат да поставят децата в опасност от трафик; препоръки за безопасно създаване на профил и общуване в Интернет; Интернет е свят без родители – няма граници, няма правила, няма забрани – затова е толкова примамлив и опасен; отличителни черти на потенциалния виртуален злосторник; Какво е престъпление и злоупотреба с деца в Интернет и как може да се случи. Мероприятието се проведе със съдействието на г-жа Даниела Недялкова.

УРОЦИ С ПОМОЩТА НА РЕСУРСИ, НАСОЧЕНИ СПЕЦИАЛНО КЪМ ТОРМОЗА

На 19 октомври 2023г. г-жа Даниела Недялкова – член на УКС, посвети малка част от часовете по КМИТ на темата за тормоза. В проведената анкета- въпросник на УКС в началото на учебната година доста ученици от  VI  а и VI б клас са посочили, че желаят Уроци с помощта на ресурси, насочени специално към тормоза, например видеоклипове, презентации. Инициативата е  предприета мярка за превенция на тормоза и отправена препоръка от УКС. В месеца на киберсигурността темата за кибертормоза, който често се пренася и в реалния свят е важна част и от основните правила, които всеки ден трябва да намираме време, за да ги припомняме на учениците. Шестокласниците с интерес изгледаха подготвените видеа и извлякоха няколко ценни за тях съвети. Дадоха примери, които са срещнали в ежедневието.

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ -МЕСЕЦ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА

На 12.10.2023г. Даниела Недялкова взе участие в обучение на тема „КИБЕРСИГУРНОСТ И БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ“ по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ 2023 Модул 1. „Подкрепа на новоназначени учители и директори и продължаваща квалификация за повишаване на компетентностите на учители, директори и други педагогически специалисти“.

Обучението беше водено от ас. Ясен Танев, преподавател в  ПУ „Паисий Хилендарски“ и в УниБИТ; експерт по киберсигурност, информационен анализатор; председател на БАРБС-Българска асоциация за развитие на софтуер (член на БСК); директор на Zucchetti Bulgaria; основател на дигитално читалище по киберсигурност-Safer.bg

Основни акценти в обучението:

1.Цифрова хигиена-базов курс; 2.Какво е киберсигурност-дефиниции; 3.Какво е киберпространството? 4.Елементи на киберсигурността; 5.Видове заплахи-дефиниции, примери. 6.Защита на служителите, информационната система и мрежата-принципи, основни правила и съвети; 7.Практически задачи, свързани с изкуствения интелект и киберсигурността; 8.Практическа работа в ChatGBT, https://firefly.adobe.com/,

Полезните материали (видеа и презентации), които лекторът предостави са прекрасно нагледно средство за обучение на учениците ни за това какви опасности дебнат в интернет и как да се защитим. В часовете по ИТ в месец Октомври – месецът на киберсигурността, осмокласниците вече се запознаха с тях. Образованието е основният инструмент за ограмотяване на обществото за по-висока дигитална грамотност в цифровия свят, в който живеем.

Линк към полезни видеа и уроци в дигиталното читалище Safer.bg  тук.
2022/2023

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2022/2023

Приложение 1 -таблици с класификация нива на тормоз

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2022/2023

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2022/2023

Система за взаимодействие с лични лекари 2022/2023

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2022/2023

План на УКС за 2022/2023

Отчет за дейността на УКС през първи срок 2022/2023 година

Отчет за дейността на УКС през учебната 2022/2023 година

Материали и анкети 2022/2023 тук.

Документи 2022/2023 тук.

2022/2023

26.06.2023 г. -НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ! 26 ЮНИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА И НЕЛЕГАЛНИЯ ТРАФИК НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

В часовете по ИТ Д.Недялкова- член на УКС представи пред деветокласниците сайта https://www.drugsinfo-bg.org/ ,  в който има много полезна информация за  различните видове наркотици, вредата им върху здравето, рискове, подаване на сигнал за помощ.

16.06.2023 г. -МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН СРЕЩУ КИБЕРТОРМОЗА (STOP CYBERBULLYING DAY)

В час на класа всички класове през учебната година бяха засегнати теми от област Киберзащита. Отбелязани са в електронния дневник Школо. В часовете по ИТ бяха проведени дискусии по темата. Осмокласниците потърсиха кои са топ 10 реални киберзаплахи и ги представиха пред съучениците си. Мероприятията са в изпълнение на План на УКС, инициирани от г-жа Д.Недялкова.

22.02.2023- НАШИЯТ ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

С усмивки и настроение днес отбелязваме Деня на розовата фланелка!

Победителите във фотоконкурса получиха своите наради – игри, с които да се забавляват с приятели. Всички участници получиха Грамоти.

Кутията с розови сърца очаква още от вашите писма за приятелството и любовта!

Бъдете добри и толерантни!

Усмихнати лица, розови сърчица, прегръдки, ръка за ръка -“ДА на приятелството” и “НЕ на тормоза” днес си пожелаха и най-малките ни ученици!

22.02.2023- ПРИЯТЕЛСТВОТО Е УСМИВКА, ОПОРА, ПРОТЕГНАТА РЪКА!

Подкрепата е сила!
Закрилата е сила!
Приятелите са сила!
Силни сме, защото сме заедно и умеем да споделяме!
Учениците от 3 клас от дни разменят любими свои играчки помежду си. Преобразиха отново класната си стая и тя за пореден път стана дом. Защото когато споделим нещо лично, споделяме нашата топлина и доброта!
Видео тук.

22 ФЕВРУАРИ 2023- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Ученици на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение,

в „Месеца на приятелството и любовта“

предстои да отбележим Световния ден за борба с тормоза в училище- „Денят на розовата фланелка“, който тази година ще бъде отново в последната сряда на м.Февруари,  а именно на 22 февруари 2023г.

Училищният Координационен Съвет за справяне с тормоза в училище призовава всички да се  включат в инициативата „Ден на розовата фланелка“!

 С розова дреха се облечи, розова играчка донеси,

розов подарък на приятеля си подари,

с искрена усмивка го прегърни,

НЕ на тормоза-ти кажи !

 

„Какво е да си добър приятел? Какво е любовта?“-

Своето мнение свободно изкажи,

на листче го напиши,

 в кутията с розови сърца го пусни!

 Нашият розов кът на Приятелството и Любовта тук.

6 А КЛАС ОТБЕЛЯЗВАТ НАЙ-РОЗОВИЯ ДЕН!

„Да бъдем приятели! Да се уважаваме!Да се обичаме!Да сме толерантни към всички!Стоп на тормоза в училище!“ Това са призивите на учениците от 6 А клас и на техните розови герои от покадровите им презентации. Анимираните момичета и момчета преоблякоха своите дрехи, за да са съпричастни с децата, които усещат тормоз в училище. Днешната дата ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни провокира да помислим как да постъпваме в подобни ситуации.Ние сме тези, които можем да променим живота ни към по-добро!Обединени срещу насилието и тормоза, ние сме силата, която може да направи училището по-сигурно и приятно!Различните инициативи дават информация как можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден. Мероприятието е в изпълнение на План на УКС със съдействието на г-жа Д.Недялкова.

 

17.02.2023-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА!

Добро ли е – спокоен ти бъди!

Каквото и да срещнеш-запомни-

Доброто в света –всичко ще победи.

Добри ли са сърцата-добър ще е светът!

Добри са и децата в „Месеца на приятелството и любовта“!

Своята обич с картички изразиха,

стоплиха сърца, усмивки подариха,

и много спонтанни, добри дела сътвориха!

07.02.2023- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

Днес над 140 държави в целия свят честват Международния ден за безопасен интернет. Учениците от 6 Б и 9 клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение отбелязват Международния ден със специално подготвени презентации. Впускайки се в необятните възможности на Power Point те за първи път покадрово анимираха герои, които да разкажат какви правила трябва да се спазват, за да бъде Интернет по-сигурно и безопасно място. Представиха ги пред съучениците си на интерактивния дисплей. Проведоха се тематични беседи за това как да разпознаваме фалшива информация, как да проверим дали даден профил е на реален човек. Когато видим нещо публикувано- да се замислим дали е логично и да потърсим допълнително информация. Да се четат условията за ползване, независимо дали става въпрос за онлайн магазин или за социална мрежа. Да се проверява всичко в интернет.

Инициативата е на УКС и е с цел да се привлече вниманието към необходимостта да се осигури на децата и младите хора по-безопасна онлайн среда, така че те да могат да се възползват от възможностите, предоставяни от Световната мрежа без големи рискове.

В часовете по ИТ  на 7 февруари Международният ден за безопасен интернет беше отбелязан още с направата на флаери, образователни игри за правилата в интернет, беседи.

На 05.01.2023 г. по инициатива на г-жа Даниела Недялкова в часове от програма „Без свободен час“ бяха изнесени лекции -беседи на теми: „НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА И ТОРМОЗА“, “НЕ НА НАСИЛИЕТО НАД ДЕЦА“, „ВРЕДА ОТ ПАВ, НАРГИЛЕ И VAPE”. Беседите са с цел превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества, основани на подхода „умения за живот“.

На 12.01.2023г. по инициатива на г-жа Даниела Недялкова в часове от програма „Без свободен час“ с 10 клас беше проведена ролева игра на тема „Не на тормоза в училище“.

1 декември-Международен ден за борба срещу СПИН

Учениците от 8, 9, 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение направиха в Часовете по Информационни технологии   с ръководител г-жа Даниела Недялкова презентации, флаери и брошури, които представиха пред съучениците си. Много хора са засегнати от тази болест и трябва винаги да сме отговорни към най-ценното, което притежаваме-живота си. Червената панделка в днешния ден символизира солидарността към болните, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.

Силните Правят Избора си сами. Ти Направи ли своя?

Мероприятието е в изпълнение на План на УКС по модул „връстници обучават връстници“.

16.11.2022-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

Слънцето е за всички!

Небето е за всички!

Многоцветната дъга е за всички!

Независимо от етнос, култура, образование, семейно положение и статус в обществото!

Различията между нас правят живота красив и интересен.

Доброта, човечност, благодарност, търпимост, уважение –това е Толерантност!

Толерантност- една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят!

Шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбелязват днешния ден с обща приятелска рисунка на толерантността –пъстроцветна, позитивна, огряна от лъчите на искреността и добротата! Инициативата се проведе със съдействието на г-жа Д.Недялкова – член на УКС в изпълнение на План на УКС.

16.11.2022- „ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ“

По инициатива на г-жа Д.Недялкова- член на УКС, учениците от 8 клас изработиха в споделена среда в Google презентации на тема „Вредата от употребата на райски газ“, „Вредата от тютюнопушеното“, „Вредата от енергийни напитки“, „Вредата от употребата на vape-ове“. Те представиха проектите си пред съучениците си на интерактивния дисплей в компютърния кабинет. Мероприятието е в изпълнение на Плана на УКС.

13.11.2022-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА!

“УЧИТЕЛЯТ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ…”
Доброто е навсякъде около нас!
Нека си го подарим!
И днес-в Деня на добротата!
И всеки ден-да носим доброто в сърцата!
Всеки жест трогва.
Всяка дума е топла прегръдка.
Всяко сърце – искрена усмивка.
Вълшебни мигове, подарени ни от нашите ученици!
 

2021/2022

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2021/2022

Приложение 1 -таблици с класификация нива на тормоз

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2021/2022

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2021/2022

Система за взаимодействие с лични лекари 2021/2022

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2021/2022

План на УКС за 2021/2022

Материали и анкети 2021/2022

Документи 2021/2022 тук.

Отчет за дейността на УКС за учебната 2021/2022

Отчет за дейността на УКС 1 срок 2021/2022

2021/2022

СЪВМЕСТНО С МКБППМН ПРИ ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ

За поредна година МКБППМН при община Съединение организира безплатен летен лагер за 40 ученици, които са добър пример, с отличен успех и участници в състезания и мероприятия. Лагерите ще бъдат на море в периода 15-22 юли 2022г. и на планина в периода 6-13 август 2022г. и са с цел превенция на противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица на територията на община Съединение. (В изпълнение на т.2.1.8 на План на УКС).

За поредна година МКБППМН при община Съединение организира Ваканционни занимания – „Лятна школа“ за желаещите ученици. Заниманията ще бъдат всеки ден през м.Юли и м.Август и ще се провеждат на спортните площадки и в помощната сграда на СУ „Христо Ботев“. Заниманията са в различни категории – Народни танци, Спортни танци, Спортът е здраве, Да играем заедно навън, Млади художници, Самозащита.

Линк към Анкета тормоз на УКС за приключване на 2021/2022 година

https://forms.gle/R9j7V4HGzZhQJUpo9

26.06.2022Г. – НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА СПРЕШ НАРКОТИЦИТЕ, Е ИЗОБЩО ДА НЕ ЗАПОЧВАШ!

В седмицата, посветена на 26 юни-международен ден за борба с наркотиците по инициатива на УКС в часовете по ИТ се проведоха образователни беседи за вредата от ПАВ. Целта е да бъдат информирани гимназистите от 7 до 11 клас за вредата от наркотиците.

Г-жа Даниела Недялкова беше подбрала полезни видеоклипове, презентации и статии, в които в подробности бяха описани какви са ефектите от различните видове дрога върху физическото и психическото състояние на употребяващите ги, какви са начините за сигнализиране, кой е правилният подход и начин на действие, когато някой ни предложи наркотик.

16.06.2022-КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КИБЕРТОРМОЗА?

През изминалата седмица седмокласниците посветиха часовете по ИТ на темата за кибертормоза. Представиха пред съучениците си интересни и полезни факти за най-често срещаната форма на тормоз в заобикалящия ни виртуален свят. Полезни бяха знанията и уменията, които те придобиха по време на обучението си като киберскаути.  Инициативата е по повод 16 юни-Международен ден за борба с кибертормоза и е в изпълнение на План на УКС.

29.04.2022г.-БЕЗОПАСНА ПРИКАЗКА

НА  29.04.2022 г. МКБППМН – Съединение подари на учениците от ПГ и начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  образователен и забавен спектакъл „Безопасна приказка“. С песни и танци актьорите от театрално-музикален център Кърджали припомниха на децата правилата за движение по пътищата.

23.02.2022г. ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Отново е последната сряда на февруари!

Най-розовият ден!

На-толерантният!

Най-добрият!

Най-приятелският!

Напомнящ ни отново, че тормозът в училище е недопустим!

Напомнящ ни отново, че всички можем да бъдем Приятели в нашето голямо семейство-нашето Училище!

И тази година учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение със съдействието на УКС се включват в Международния ден за борба с тормоза в училище.

4-та подготвителна група  изработиха паланка с кокичета- символ на надеждата.

1 клас изработиха розови сърца и призоваха „Не на тормоза!“.

2 клас изработиха гривни с лого „Добротата ще спаси света!“. Изработиха и ключ от сърца, с който учениците символично отключиха доброто.

3 клас задружно рецитираха златните правила на толерантността и доброто.

4 клас изработиха табло.

Учениците от 6 А клас изписаха 5 Правила, които трябва да спазват, за да бъде училището спокойно и  безопасно за всички.

Учениците от 7А клас записаха 5 качества, които трябва да притежава примерният ученик.

Петокласниците с първи стъпки в Paint рисуваха с графичен редактор  в часовете по ИТ.

Деветокласниците изработиха флаери, стикери и дипляни, които представиха пред своите съученици. (публикувани са в сайта на училището)

Бъдете добри, търпеливи и милосърдни!

ВИДЕО ТУК.

Музика: John Lennon – Imagine

https://youtu.be/LiKemXclFgw

НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

Слънце, радост и мечти,

агресия, разруха и сълзи…

Кое ще избереш си помисли,

избери доброто, тормозът забрави!

Видео: Вероника Турсунска 9 клас

https://youtu.be/xTOBSJ0yl-A

08.02.2022г. -МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ!

За поредна година традиционно учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включват в отбелязване на Международния ден за безопасен интернет със съдействието на г-жа Д.Недялкова-член на УКС и старши учител по ИТ. В часовете по информационни технологии учениците от 6А и 7А клас изброиха 5 правила, за да бъде Интернет по-безопасно и сигурно място. Деветокласниците направиха стикери със сайтове и телефони, на които да потърсим помощ при необходимост (те ще бъдат раздадени в часовете по ИТ на самия ден); флаери с Правила за безопасност. Десетокласниците създадоха презентации в споделена среда, работейки в облака на Google по темите „10 опасности в Интернет“, „Съвети за безопасен Интернет“, „Интернет гиганти с нова защита за непълнолетни“.

„Нека направим Интернет по-безопасно и добро място за общуване“ – под това мото всички ученици представиха проектите си пред съучениците си и отбелязаха 19-тия Международен ден за безопасен Интернет.

Проекти на учениците тук.

Видео от представяне на проектите тук.

11 ЯНУАРИ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ДУМАТА „БЛАГОДАРЯ“

Второкласниците отбелязаха Световния ден на думата „Благодаря“ като благодариха изписвайки на дъската в класната стая на всички, които те обичат. Г–жа Цв.Трайкова-член на УКС изписа думата на различни езици, за да знаят учениците от малки да изразяват своята благодарност не само на български език.

1 ДЕКЕМВРИ – ДА ПРЕБОРИМ СПИН СЪС ЗНАНИЯ!

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно?

 В часовете по информационни технологии през м.Октомври учениците от 9,10 и 12 клас изработиха презентации за 1 декември, които представиха пред своите съученици. В презентациите са включени полезни материали за това какво е СПИН, как се предава, какви са симптомите, начини за предпазване.

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, но ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН.

Видеоклип тук.

16.11.2021-ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА!

На 16 ноември отбелязваме Международния ден на толерантността.

По инициатива на УКС през м.Октомври 2021г. учениците от 6 А клас изписаха Правила за толерантност, а учениците от 7 А клас-5 качества, които трябва да притежава Най-добрият приятел.

Толерантност е да уважаваме, приемаме и разбираме богатото разнообразие от култури, форми на самоизява и способности за проява на човешката индивидуалност.

Нека да  бъдем търпеливи!

Нека да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние!

НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. ОСНОВНИ ПРАВА НА ДЕТЕТО“. Беседа по модул“ученици обучават връстници“.

На 10 ноември 2021г. в 7 Б клас беше проведена Беседа от УКС на тема „Нарушаване на човешките права. Основни права на детето“. Ученици бяха подготвили информационни материали за правата на детето и интересни видеа. Беше проведена дискусия за зачестилите в интернет клипчета на агресия между ученици. Децата изразиха мнение, че не може да се качват такива материали с насилие и да стоят там, това трябва да се предотврати по законов път и да последствия за тези, които го качват. След това този материал да бъде спрян от циркулация в мрежата.

„НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ, ПАВ, ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ, АЛКОХОЛ, НАРГИЛЕ, ЦИГАРИ, ВЕЙПОВЕ“

УКС-„ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ“

След проведено проучване чрез анкета – въпросник за оценка на тормоза и информираност ПАВ в началото на учебната 2021/2022 година, УКС инициира часове, в които тематично да бъдат обогатени знанията на учениците. Със специално подготвени флаери, дипляни, информационни материали и видеа по модул „връстници обучават връстници“ учениците взаимно повишиха своята осведоменост, споделиха личен опит, дискутираха. През м.Октомври 2021г. г-жа Д.Недялкова – член на УКС проведе такива образователни беседи в 6а, 7а, 8а, 10а клас.

https://youtu.be/lUWCvpyJqlc2020/2021

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2020/2021

Приложение 1 -таблици с класификация нива на тормоз

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2020/2021

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2020/2021

Система за взаимодействие с лични лекари 2020/2021

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2020/2021

План на УКС за 2020/2021

Материали и анкети 2020/2021

Документи 2020/2021 тук.

Отчет за дейността на УКС за учебната 2020/2021

Отчет за дейността на УКС 1 срок 2020/2021

2020/2021

26 ЮНИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ!

„НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“, „ВИДОВЕ НАРКОТИЦИ“, „НАРКОТИЦИТЕ-ИЗБОР ИЛИ СВОБОДА“-това са част от темите, които учениците от Клуб „В дигиталната епоха“ и от 9,11 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение развиха в своите дипляни по повод 26 юни- Международен ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Изработиха ги  в занятията на клуба и в  профилираните часове по Информационни технологии и ги представиха пред съучениците си. Дипляните ще бъдат размножени през следващата учебна година за всички ученици и ще послужат като образователно-информационен материал.

 

16 ЮНИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С КИБЕРТОРМОЗА

През месец Юни 2021г. в часовете по ИТ  участниците в клуб „В дигиталната епоха“  (по модул „Връстници обучават връстници“)  с ръководител г-жа Даниела Недялкова-член на УКС представиха пред съучениците си интересни видеа за безопасен и забавен интернет. Темите „Хакнати профили, Екранно време, Онлайн тормоз, Дигитални отпечатъци“ събудиха интереса у учениците. Те са предоставени от Safenet. След видеата учениците дискутираха върху проблемите и опасностите в Интернет.

9 ЮНИ –МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИЯТЕЛСТВОТО!

Приятелството е специален вид любов, която ни вдъхновява, прави ни по-добри, по-смели, по-истински!

Единственият начин да имаш приятели, е да бъдеш такъв!

Видео: Георги Генчев 11 клас

Музика- Marshmello & Anne-Marie – FRIENDS

https://youtu.be/M0rNVUE9XJw

31 май – Световен ден без тютюнопушене!

Тютюнопушенето е война, в която има само какво да загубите!

Видео: Мария Ралева от 11 клас

СПОРТ И ТЕАТЪР

На 20 май 2021г. спортът и изкуството си подадоха ръка и разнообразиха училищния живот в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. След забавните игри със състезателен характер учениците се насладиха на образователния спектакъл „Първобитна приказка“. Представлението на актьорите от Държавен куклен театър „Георги Митев“-Ямбол е подарък за учениците ни от МКБППМН при община Съединение, за което благодарим!

Днес ООН отбелязва Международния ден на щастието, който се чества от всички страни-членки на ООН.
За всяка минута, в която сте ядосани, губите по 60 секунди щастие.“ – Ралф Уолдо Емерсън
Бъдете щастливи!
Видео: Даниела Башева 11 клас

„ДНИ БЕЗ ТОРМОЗ В УЧИЛИЩЕ“

Всяка последна сряда на февруари училищата в цял свят са обагрени с розовия цвят на добротата- отбелязваме Ден за борба с тормоза в училище.

Розовият цвят и в нашето училище днес беше водещ.

Всички ученици, учители и непедагогически персонал получиха подарък от МКБППМН при Община Съединение розово шалче  с логото на Комисията, която прекрасно допълни позитивната и добронамерена атмосфера. Благодарим! Партньорството  и съвместната ни работа винаги са били приоритет в превенция на агресията и тормоза.

СУ „Христо Ботев“ –град Съединение с подкрепата на УКС  отбеляза събитието с включване в няколко инициативи в „Розовата седмица“:

-Децата от  1 клас изработиха ръчички – символ на това, че силата на доброто е в нашите ръце. С тях те призовават всички да „прегърнем  доброто“ и да покажем, че то живее в нас… всеки ден.

-Учениците от 5, 8, 9, 10 ,11 ,12 клас в Час на класа изписаха флаери с правилата за толерантност и нетърпимост към тормоза в класа; рисуваха и писаха истории за добри дела.

-Учениците от 6 и 7 клас също отбелязаха в ОРЕС Деня на розовата фланелка.

-Клуб „В дигиталната епоха“ обособи  „розовата зона“, в която : В  кутията „Добри дела“ учениците ни разказаха за направена добра постъпка. На флипчарта записаха своите послания за по-добра училищна атмосфера. Нарисуваха рисунки и картички за доброто.

-Ученици от 8,9,11  клас се включиха в онлайн обучение на 22 февруари на тема: „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“, организирано от националната интернет платформа за ученическа журналистика sCOOL Media.  Обучението е в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2021“, подкрепяни от МОН.

-В часовете по ИТ  участниците в клуб „В дигиталната епоха“  представиха пред съучениците си интересни видеа и специално направена презентация с покадрово анимиране за заплахите в интернет и съвети за помощ.

УКС благодари на всички, които се включиха в „PINK WEEK”.

Нека бъдем добри и толерантни през всички дни в годината!

24.02.2021г. ПРИЯТЕЛИ-ВСЕКИ ДЕН!

В последната сряда на февруари всички се обличаме с дрехи в розов цвят-заявяваме своята позиция Против тормоза в училище.

Розовите усмивки са задължителни днес.

Но приятелството трябва да бъде всеки ден.

Всеки ден трябва да сме добри и да уважаваме съучениците си.

„Най-висшата форма на знанието е добротата“!

По инициатива на УКС през м.Октомври-още в началото на присъствената учебна 2020/2021 година учениците от 6 А клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха флаери/рисунки с призиви за толерантност и приятелство.

Нека доброто започне от нас!

Видео https://youtu.be/b6JbwUGalEY

“PINK WEEK” –СЕДМИЦА БЕЗ ТОРМОЗ!

Клуб „В дигиталната епоха“ с подкрепата на Училищен Координационен Съвет ви кани да посветим тази седмица на Световния ден за борба с тормоза в училище.

На 2 етаж в централната сграда е обособена „розовата зона“.

През цялата „розова седмица“  имате възможност да оставите своя позитивен розов отпечатък:

-В кутията „Добри дела“ пуснете написана от вас преживяна или направена добра постъпка. Разкажете ни – добрите дела трябва да бъдат чути!

-На флипчарта запишете своето послание, призив, правило за по-добра училищна атмосфера. Нарисувайте ни стикер или символ-символизиращ доброто у вас.

-Оставили сме място и за вашите рисунки, картички. Рисувайте вкъщи за доброто, за приятелството и толерантността. Надпишете я с двете имена и класа си и я оставете. Там вече са поставени рисунките на учениците от 6 А клас, които бяха изработени още в началото на присъствената учебна година.

-В сряда-в Деня на розовата фланелка, розовият цвят в дреха или аксесоар – ще покаже вашата нетърпимост към тормоза в училище. Нека всички да сме с цвета на добротата!

Клуб „В дигиталната епоха“ е сформиран по проект „Образование за утрешния ден“ с ученици от 8,9,10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Кибертормозът е една от формите на тормоз и участниците се включват в „PINK WEEK” с флаери и постери за онлайн безопасността, съвети и правила за спазване на нетикет-а.

Част от участниците са включени и в онлайн обучение на 22 февруари на тема: „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“, организирано от националната интернет платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Лектори на уебинарите са трима журналисти – членове на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) – с дългогодишен опит както в професията си, така и в провеждането на обучения и работата с младежи: Мария Черешева, Мартин Димитров и Иван Радев. Обучението се провежда  в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2021“ – инициатива на Коалиция за медийна грамотност, която цели повишаването на медийната грамотност на българските граждани.

“Дни на медийната грамотност 2021” се подкрепя от  Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Програма за малки грантове на Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“, УНИЦЕФ, TechSoup Europe и Funky Citizens.

09.02.2021г.- КИБЕРСКАУТИТЕ НИ –НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДИТЕЛИ В СЕЗОН 6!

За 18-а поредна година светът отбелязва Деня за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Днес СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включва в събитието много емоционално и с особена гордост.

Двата ни отбора киберскаути  – „КИБЕР ПАЗИТЕЛИ“ от 6 А клас и „КИБЕР БУДИТЕЛИ“ от 6 Б клас са победители в националната програма „Куберскаути-Сезон 6“.  По традиция награждаването се осъществява в град София, но тази година заради противоепидемичните ограничения Центърът за безопасен интернет организира отбелязването онлайн.

Г-н Петър Кънчев – експерт към Центъра за безопасен Интернет, обяви победителите и ги поздрави с подбрани снимки и видеа от всичките им мисии.

Г-н Георги Апостолов- координатор на Центъра за безопасен Интернет поздрави киберскаутите с призив да продължават своята мисия – да завладяват новите пространства безопасно и да обучават и други свои връстници, за да е Интернет по-добра и по-благоприятна среда за общуване.

Всичко започна през Октомври 2019г., когато училището ни беше одобрено за участие в Сезон 6. В продължение на година и половина, в условия на присъствено и онлайн обучение, в живот, изпълнен с ограничения от пандемията, киберскаутите упорито, ентусиазирано и креативно подготвиха и проведоха различни дейности и инициативи. Те изпълниха всички 7 мисии, събраха пълния брой точки -200 и изпревариха останалите 9 отбора на други училища от Пловдив, Свищов, Силистра, Горна Оряховица,  Стара Загора. Снимки, видеа и материали от всяка мисия бяха публикувани от ръководителя на отборите в затворена ФБ група на отрядите Киберскаути-Сезон 6.

Обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, се провежда  успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив. От началото на програмата през 2015 г. досега са обучени и сертифицирани над 1200 деца от близо 60 населени места в цялата страна. През декември 2017 г. програма „Киберскаут“ бе класирана на девето място в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността (European Crime Prevention Network) и бе представена в рамките на конференция на добрите практики в Талин, Естония

По метода „връстници обучават връстници“ сертифицираните киберскаути на свой ред ще предават знанията си за онлайн безопасността на други свои връстници.

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се гордее с шестокласниците –победители. Директорът на училището г-жа Спаска Ненчева ги поздрави и им  връчи подаръци – безжични слушалки.

И понеже днес е празник за нас- подсладихме го с вкусна торта-тортата на победителите!

БРАВО!

Киберскаутите на СУ “Христо Ботев“-град Съединение получиха своите Грамоти от Националния център за безопасен интернет за спечеленото първо място в Сезон 6. В подаръчния комплект –чаша, книга, one note-бележник, стикери, пъзел има и благодарствено писмо към родителите, които дадоха своето съгласие и подкрепа в участието на децата в националната програма.

Поздравления!

1 ДЕКЕМВРИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

В часовете по Информационни технологии с учител Даниела Недялкова (член на УКС), ученичките от 9 клас Ивайла Чобанова и Антоанета Костадинова чрез съвместна работа в споделена среда на Google създадоха презентация по темата. Целта е повишаване на информираността сред учениците. Видеото беше публикувано в официалната ФБ страница и в сайта на училището.

Видеоклип в you tube тук.

ЗАЕДНО ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ!

Видео тук.

16 ноември – Международен ден на толерантността!

Правила, принципи, съвети, флаери и плакати- с тях учениците от 6 Б клас на СУ „Христо Ботев“ отправят послание: „Бъдете толерантни и добри! Заедно сме по-силни!“

Инициативата е част от мероприятията на Училищен координационен  съвет за справяне с насилието и тормоза между учениците.

13.11.2020г. – НИЕ СМЕ ДОБРИ!

По инициатива на УКС учениците от начален етап и техните класни ръководители отбелязаха   Световния ден на добротата!Днес всеки от тях подаряваше букети от думи, ухаещи на ДОБРОТА!

13.11.2020.-В ДЕНЯ НА ДОБРОТАТА

Олицетворяваме я и с Красотата:

с рисунки – през детските очи,

с цветна пъстрота-която дворът ни краси!

Благодарим на сем.Адърски за добрината им- подарък-невероятните цветя,

Пожелаваме на всички от сърце-Направете добро, усмихнете нечие сърце. Не днес… Всеки ден!

09.11.2020-„НЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ И АЛКОХОЛА“

На 9 ноември 2020г. по инициатива на УКС в 6 Б клас ученици информираха своите съученици за вредата от употребата на енергийни напитки и алкохол. Показаха им поучителни видеа за пораженията, които нанася алкохолът върху органите на човек. Бяха изработили и информационни флаери.

Инициативата е част от Плана на УКС „Връстници обучават връстници“.

„МУЗИКАЛНИ УСМИВКИ“

По традиция учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ град Съединение отбелязват деня на българската поезия и международния ден на музиката.

Тази година четвъртокласниците и първокласниците заедно с г-жа Цветелина Трайкова-член на УКС,  зарадваха всички със своите изпълнения в деня на усмивката и предизвикаха много усмивки на радост и добро настроение.

Нашите ученици топло пожелават на всички: „Нека пазим всеки празник в сърцата си с надежда. Надежда, че красивото, чистото и ценностите ще победят!“2019/2020

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2019/2020

Приложение 1 -таблици с класификация нива на тормоз

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2019/2020

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2019/2020

Система за взаимодействие с лични лекари 2019/2020

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2019/2020

План на УКС за 2019/2020

Материали и анкети 2019/2020

Документи 2019/2020 тук.

Отчет за дейността на УКС за учебната 2019/2020

Отчет за дейността на УКС 1 срок 2019/2020

ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ МКБППМН

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Съединение с одобрението на кмета на общината г-н Атанас Балкански организира ежегодната си ЛЯТНА АКАДЕМИЯ на балкан (Трявна) и море (Шкорпиловци) с ученици от V до ХI клас на СУ „Христо Ботев” – гр. Съединение, които отговарят на предварително зададени критерии определени от Местната комисия и са се представили блестящо (отличници) през учебната 2019 / 2020 г.

26.02.2020-ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. 

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН. 

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбелязваме деня с няколко инициативи: 

Изложба с рисунки под мотото „Нека станем по-добри, за да бъдем щастливи“ по идея на г-жа Таня Балканска. Изложбата е аранжирана в централната сграда на училището и в нея освен рисунки -стихове за добротата допълват приятната атмосфера, заедно с авторска „Приказка за доброто“ на г-жа Балакнска. 

„Ние сме добри“-албум на учениците от 5 Б клас, в който всяко дете разказва за една своя добра постъпка. 

В часовете по Информационни технологии учениците от 10 клас изработиха флаери, от 12 клас- колажи и видеоклипове. 

Отбор „Кибербудители“ от 5 Б клас от сезон 6 на националната програма „Киберскаути“ сутринта ще посрещнат ученици и учители, закичвайки ги с розова лентичка и с апел да няма тормоз не само в реалния, но и във виртуалния свят. 

Учениците от 10 клас с класен ръководител г-жа Цветанка Къцова-председател на УКС, подариха на всеки клас розов балон в знак на съпричастност и толерантност към всички. Посланието на десетокласниците е „Да бъдем добри!“, „Не на тормоза в училище, но НЕ за един ден!“. 

Учениците от 6 Б клас изписаха дъската с послания за толерантност и непримиримост към училищния тормоз. 

Учениците от начален етап отбелязаха деня на розовата фланелка, изработвайки табло и призоваха „Подай ръка!“, „Избери да бъдеш добър!“ Учениците от четвърти клас се закичиха символично с фланелка на приятелството. Също така те изработиха и попълниха своя анкета под формата на игра, с която показаха какви емоции изпитват, когато са наранени, как се чувстват в училище, позитивна случка в клас и нещо хубаво, което искат да им се случи. 

УКС благодари на всички, които подкрепиха инициативата „Ден на розовата фланелка!“ 

11.02.2020-„16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ!“

На 11 февруари за 16-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение  отбор „КИБЕРБУДИТЕЛИ“ – 5 Б клас, отбелязаха събитието като инициираха кампания за популяризиране на safenet.bg и телефон 124-123. Те раздадоха специално подготвени стикери на всички ученици и учители, посрещайки ги рано сутринта с призива „Нека бъдем отговорни и добри в интернет“.

Участниците в клуб „Мултимедиен свят“ с ръководтел г-жа Борислава Енчева изработиха рисунки в Paint за празника.

24.01.2020-БИЛ ЛИ СЪМ УЧАСТНИК В ОНЛАЙН ТОРМОЗ

На 23.01.2020г. в 9 клас и на 24.01.2020г. в 6 Б клас –  Беседа с Презентация от УКС „Бил ли съм участник в онлайн тормоз?”.

22.01.2020-ФАЛШИВИТЕ ПРОФИЛИ В ИНТЕРНЕТ

Във връзка с 28  януари-Ден на защита на личните данни – на 22.01.2020г. в час по Гражданско образование с г-жа Даниела Недялкова (член на УКС) ученици от 5 А клас представиха пред свои съученици презентация на тема “Фалшиви профили“. Както в реалността, така и в социалните мрежи измамата и фалша са често срещани и могат да нарушат вашата лична неприкосновеност. Макар и полезни, социалните мрежи понякога могат да бъдат доста натоварващи, но намесят ли се и фалшиви профили-ситуацията може да стане наистина досадна. Обикновено, fake профилите се делят на ботове и такива, зад които стоят реални хора, представящи се за други.Учениците дадоха примери за фалшиви профили, съвети как да се разпознае фалшив профил, съвети как да се направят настройки в акаунта, за да се защитят личните данни на всеки един.

21.01.2020-СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕГРЪДКАТА

Светът празнува на 21 януари Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.

За празника-даряващ топлина и обич с един малък жест-г-жа Даниела Недялкова-член на УКС, изготви презентация по темата. Всички часове по ИТ започнаха с нея и с прегръдка между децата. За да бъдем по-добри едни с други, по-усмихнати и ведри. С послание – прегръдки да има не само днес, а всеки ден, за да бъде нашето училище – любима територия.

07.01.2020-ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 07.01.2020г. Кристиян Дългърски от 7 Б клас представи пред съучениците си от VII Б клас презентация на тема „НЕ на агресията над деца“. В края на часа ученикът раздаде информационни дипляни/флаери за вредата от наркотиците, предварително изработени от УКС. Занятието е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).

26-27.11.2019-„ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ-КИБЕРСКАУТИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в шести сезон на обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, провежда се успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив.

В рамките на двудневното си  обучение новите киберскаути чрез разнообразни интерактивни дейности се запознаха с основните рискове в Мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях и бяха подготвени да съветват свои връстници при проблеми в интернет и да разпространяват сами знания за онлайн безопасността сред други деца.

През първия ден на обучението в рамките на индивидуална и групова работа посредством учене чрез преживяване учениците се запознаха с основните рискове в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с опасностите, свързани с Мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между самите деца и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Учениците овладяха основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социални мрежи, проверка на информацията и самоличността на непознат онлайн) и реакция (съветване с родител, учител, докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата линия и обръщане за помощ и съвет към Консултативната линия на Центъра, правене на екранни снимки за доказателство и др.).

Във втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута:

1) да дават сами пример за отговорно поведение, както онлайн, така и „офлайн“;

2) да съветват други деца при онлайн проблеми;

3) работейки в екипи, да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници, а и на родители, чрез планирани и проведени от самите от тях интересни публични дейности.

След обучението си вече сертифицираните кибераскаути с подкрепата на ментора си – г-жа Даниела Недялкова- учител по Информационни технологии и член на УКС, се организираха в два „киберскаутски отряди“  ‚Кибер пазители“ от 5 А и ‚Кибер будители“ от 5 Б клас и  продължават дейността си, изпълнявайки различни „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знания за онлайн безопасността. Публикации за мисиите се постват в затворена ФБ група „Киберскаути 6“. По този начин ще се включат в национално състезание между всички обучени през шестия сезон на програмата киберскаути.

Снимки от мисиите тук.

20.11.2019-„НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ“

Детските педагогически стаи (ДПС) са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършвани от малолетните и непълнолетните. СУ „Христо Ботев“-град Съединение продължава съвместната си работа с ДПС  към  Полицейски участък в град Съединение. Взаимодействието ни с тях е отговорно и успешно. И през тази учебна година всяка седмица инсп. Славейко Стефанов изнася лекции и беседва с нашите ученици на актуална тематика в твърде широк спектър – алкохолизъм; тютюнопушене; наркотици; трафик на  деца  и  жени;  агресия и други.

На 20 ноември 2019г. инсп. Стефанов представи пред учениците от 10 клас лекция на тема „Наркотиците – път за никъде“.

09.10.2019г.-4 КЛАС НИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКИ С ПЕСЕН, ТАНЦ И СТИХ

Във връзка с Международния ден на  музиката, Деня на българската поезия и Деня на усмивката учениците от 4 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-ца Цветелина Трайкова (член на УКС)  изнесоха емоционален спектакъл, с който се противопоставят на агресията и тормоза. Четвъртокласниците пееха, танцуваха, рецитираха и с примера си показаха колко въздействащо,  вдъхновяващо и извисено е всяко дете, ценящо красивата музика и вълшебните стихове.

Учениците от четвърти клас сърдечно благодарят на г-жа Петя Арабаджийска за песента, която подготвиха заедно, на  г-жа Таня Балканска- за магията в стихове, които им  подари за  празника, на г-жа Цветелина Трайкова, която им посвети две от своите стихотворения, танците и топлите думи, и на Стоица Дългърски, който е част от всички изяви на  учениците и услужливо помага за музикалното и сценичното оформление.

Поздравления, цветни, музикални и  усмихнати четвъртокласници!

09.10.2019-„ДА СМЕ ПО-ДОБРИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение активно си сътрудничи с МКБППМН- град Съединение с цел осъществяване на дейности, насочени към превенция на насилието, тормоза и агресията в училище и осигуряване на добра и безопасна училищна среда на обучение и възпитание на учениците.  Стартираме съвместните инициативи през новата учебна 2019/2020 година с лекции по класове, изнесени от г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН и дългогодишен учител в нашето училище. На 9 октомври 2019г. г-жа Камарска гостува на ученицте от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и представи по забавен и заинтригуващ начин темата „Поведение вкъщи и в обществото. Агресията в училище и на улицата.“

 
2018/2019

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2018/2019

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2018/2019

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2018/2019

Система за взаимодействие с лични лекари 2018/2019

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2018/2019

План на УКС за 2018/2019

Отчет за дейността на УКС за първи срок 2018/2019

Годишен доклад за дейността на УКС 2018/2019 година

Материали и анкети 2018/2019 тук


2018/2019

16.06.2019-НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА!

Бавно, но сигурно животът ни се пренася в света на електронните технологии. Особено този на децата и тийнейджърите, за които мобилните устройства са като продължение на ръката им. Това безспорно има своите положителни страни – бърза и лесна връзка с близки и приятели, улеснен достъп до разнообразна информация, възможности за развитие и какво ли още не. Както в реалния живот обаче, така и във виртуалния свят човек присъства и със своите отрицателни черти. Неслучайно чрез мрежата можете да поддържате връзка с познати и непознати, но и да станете жертва на онлайн тормоз.

Кибертормозът се извършва именно чрез интернет и мобилните телефони. Макар формата му да е сменена и обвързана с възможностите и ограниченията на технологиите, кибертормозът не се различава особено от „класическия” тормоз. Целта им е една и съща – да навреди на даден човек.

Учениците от V А клас на СУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден за борба с кибертормоза като изготвиха с г-жа Даниела Недялкова-учител по Информационни технологии,   книжка с „Правила в Интернет“.  Всяко от децата записа своите 5 правила за безопасен Интернет и 5 опасности, с които лично се е сблъсквал. Г-жа Недялкова показа сайтове и телефони, на които децата могат да подадат сигнал, когато се почувстват застрашени в мрежата.

30.05.2019г. -ТЕАТЪР „СПАСИТЕЛЯТ“ ОТ МКБППМН ЗА 5-12 КЛАС

На 30 май 2019г. в салона на НЧ „Съединение 1875′ учениците от 5 до 12 клас се насладиха на театъра „Спасителят“  с Ивайло Захариев в главната роля. Постановката  е специално организирана от МКБППМН при Община Съединение за нашите ученици. След театъра актьорът отговаряше на въпроси и си направи снимки за спомен с учениците.

30.05.2019г.-МКБППМН С ЛЕКЦИЯ ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА В 9 КЛАС

На 30 май 2019г.в Час на класа г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение изнесе лекция пред учениците от 9 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение на тема „Младите хора и престъпленията“.

20.05.2019 – МКБППМН НАГРАДИ 3 КЛАС ЗА УЧАСТИЕ В ПАТРИОТИЧЕН КОНКУРС ЗА 3-ТИ МАРТ

По инициатива на МКБППМН при Община Съединение на 20 май 2019г. г-н Атанас Балкански-Кмет на Община Съединение връчи почетна Грамота на г-жа Цветелина Трайкова и подари книгата „Великите българи“ на всички ученици от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по повод участието им в патриотичен конкурс за 3-ти март „С България в сърцето“. Учениците получиха като подарък българското знаме за своята красиво украсен класна стая от организатора-фирма за национални знамена „Бендида 66“.

Поздравяваме г-жа Цветелина Трайкова и учениците от 3 клас за достойното представяне на нашето училище! Адмирации! Носете България в сърцето си!

20.05.2019-„НАЙ-ДОБЪР УЧЕНИК 2019“

МКБППМН при Община Съединение за поредна година органзира инициатива „Най-добър ученик“. В надпреварата се включиха всички ученици от 1 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. При избора на най-добър ученик в класа освен резултати от обучение класните ръководители имаха впредвид дисциплина, отсъствия, участие в извънкласни мероприятия, включване в конкурси, отношение към съученици, толерантно поведение.

На 20 май 2019г. г-н Атанас Балкански-Кмет на Община Съединение,  поздрави най-добрите ученици и връчи на всеки един от тях почетна купа.

Г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН, официално съобщи, че и това лято МКБППМН при Община Съединение отново ще организира безплатен лагер на море и планина за 40-те най-добри ученици от 5 до 11 клас.

Пожелаваме на „най-добрите ученици“ да бъдат за пример и подражание и занапред!

18.05.2019-Детски футболен турнир 2019 г.

По повод 17-май Национален ден на спортиста Местна комисия за БППМН проведе „Детски футболен турнир 2019“. Турнирът бе открит от мажоретен състав и детска певческа група на НУ „Любен Каравелов“, които се грижеха за доброто настроение на участниците., който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“, НУ „Любен Каравелов“, отбор от с. Правище и отбор от с. Церетелево. На финала на надпреварата секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието благодари на участници в мероприятието. Г-н Атанас Балкански, кмет на община Съединение, връчи на всеки отбор според класирането купа и футболни топки. Турнирът е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

15.05.2019-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 А КЛАС

На 15 май 2019г.  в Час на класа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение  изнесе в IV А клас лекция на тема „Живот сред другите-правила и отговорности“.

10.05.2019-МКБППМН ПОДАРИ КИНО НА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 10 май 2019г. МКБППМН при Община Съединение награди  ученици от СУ „Христо Ботев“-град Съединение с посещение на кино в град Пловдив. Учениците са от 6 до 12 клас и са победителите в двата съвместни конкурса по Информационни технологии  (за фотография и за компютърна рисунка), организирани през учебната 2018/2019 година.

С добро настроение учениците на СУ „Христо Ботев“ изказват благодарност на г-жа Галя Средева и на МКБППМН за приятните мигове  днес в град Пловдив.

15.04.2019-МКБППМН С БЕСЕДА ВЪВ ВТОРИ КЛАС

Учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева в Час на класа посрещнаха г-жа Божанка Камарска- обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение. Тя  изнесе лекция с презентация на тема: „Спазвам правила и последици от моите действия“

10.04.2019г.-„АЗБУКА НА НАРКОТИЦИТЕ“

На 10 април 2019г. в час на класа с мултимедийна презентация г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН  представи темата „Азбука на наркотиците“ пред учениците от 5 Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

 

09.04.2019г.-БЕСЕДА ОТ МКБППМН В 4 Б КЛАС

На 9 април 2019г.  г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН изнесе  беседа в  4 Б  клас на тема: Живот сред другите – правила и отговорности.

08.04.2019г.-КУКЛЕН ТЕАТЪР ОТ МКБППМН ЗА УЧЕНИЦИТЕ НИ

На 8 април 2019г. учениците от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха изключително удоволствие да се насладят на представлението „Котаракът с/в чизми“ и на тримата талантливи артисти от куклен татър „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“- Ямбол. Театърът е осигурен от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) – Съединение.Постановката е съвременен вариант на класическата приказка. Посоката на „себередактиране“ режисьорът прославил Ямболския куклен театър по света с постановката „Гиньол“ осъществява с актуализация и осъвременяване на приказката, редуциране на текста до най-необходимите реплики и съчетаването им с активно действие и прекрасно разиграване на куклите.

20.03.2019-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ФРАНКОФОНИЯТА

Международният ден на Франкофoнията се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.
Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията, а останалите 14 са страни наблюдателки. Населението на тези страни е общо 890 млн. души, а над 200 млн. от тях говорят френски език.
През 1993г. на остров Мавриций е проведена петата франкофонска среща. На нея България става пълноправен член на организацията.
Франкофонската дейност в България в началото се води от Министерството на културата, а от 1995. от Министерството на външните работи наследява дейността като Национален координатор по Франкофонията.
В СУ „Христо Ботев“-град Съединение френският език има специално място в сърцата на учениците. Г-жа Цветанка Къцова преподава с много любов френски език и възпитава своите ученици в толерантност, уважение и зачитане на правата на всеки човек-ценности на всеки франкофон в света.
Честит празник на Франкофонията!

27.02.2019г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

„ДА” НА ПРИЯТЕЛСТВОТО! „НЕ” НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

На 27 февруари 2019г. учениците и колектива на СУ „Христо Ботев”-град Съединение категорично заявиха своята позиция на непримиримост спрямо ученическия тормоз, облечени в розови дрехи и с позитивно настроение.

Учениците от 6 А клас изрисуваха албумче „Училище с добри деца”.

В продължение на 3 месеца учениците от 5 до 12 клас рисуваха на компютърни програми в часовете по ИТ за участие в конкурс, съвместно с МКБППМН на тема „Добротата е сила! Училището ни е желана територия без тормоз и агресия!”. В оспорваната надпревара се включиха 58 ученици.

В Час на класа г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение връчи наградите на победителите:

В първа възрастова (5-7 клас) група:

1 място – Дарина Дългърска 7А клас (дигитална фоторамка)

2 място – Илинка Къцова 7Б клас(преносима тонколона)

3 място – Николай Чомашки 7Б клас(геймърска компютърна мишка)

Във втора възрастова (8-12 клас) група:

1 място – Мария Лапкова 11 клас (дигитална фоторамка)

2 място – Стела Дребчева 12 клас (преносима тонколона)

3 място – Стоян Тодоров 8 клас (геймърска компютърна мишка)

Поощрителни награди: Радостин Костадинов 5Б клас, Никола Николов 6А клас, Иван Каменски 7А клас. Всички участници получиха награда  подаръчен комплект тефтер и химикал с логото на МКБППМН. Г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН,  съобщи и добрата новина, че за 13-те победители в двата конкурса (за фотография и за компютърна рисунка) ще бъде организирана и допълнителна награда – посещение на кино в град Пловдив. СУ „Христо Ботев” изказва своите благодарности на МКБППМН за реализираните конкурси и осигурените страхотни награди за нашите ученици!

По инициатива на УКС  на тържеството на 27.02.2019г. ученици от всички класове с розови балони казаха принципите на толерантността, които ще спазват занапред.

Мотото тази година, което  учениците от начален етап избраха за днешния Ден на  розовата фланелка  беше  „Да дадем крила на  доброто, на  красивото, на истинското!“. Учениците традиционно бяха облечени в розови дрехи, които са и символ на днешния ден.  Изписаха своите положителни послания на  балони, на  които дадоха крила, за  да  полетят и да  разпръснат доброто, красивото, истинското из целия свят.

КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА
По повод 27.02.2019 г. – Световен ден за борба с тормоза в училище,
СУ „Христо Ботев“ – град Съединение и МКБППМН при Община Съединение,
организират Конкурс за компютърна рисунка!
Предизвикателството в тази надпревара е отправено към учениците от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение.
Изисквания към компютърните рисунки:
• Да съдържат само до 3 готови елементи от интернет (по желание на автора).
• Да бъдат направени с програми Paint, Paint Net, Photoshop, Corel Draw, като файловете да бъдат съхранявани и изпращани съответно във формати: Paint- *.png, Paint Net- *.pdn, Photoshop – *.psd, Corel Draw-*.cdr
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: Трите имена на автора, клас и име на програмата, с която са изработени.
Посланието на рисунката трябва да носи позитивизъм, вдъхновение и много фантазия.
Рисунките да бъдат изпращани на ел.поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова – учител по Информационни технологии към СУ „Христо Ботев“.
Краен срок за изпращане: 11.02.2019 г.
Комисия ще определи І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място в двете възрастови групи (5-7 клас, 8-12 клас).
Награди:
• Първа награда – дигитална фоторамка;
• Втора награда – геймърска компютърна мишка;
• Трета награда – преносима тонколона.
Наградите ще бъдат връчени на 27.02.2019 г. в Деня на розовата фланелка от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански.

18.02.2019-ДОБРА ПОСТЪПКА

Петокласник от СУ „Христо Ботев“-град Съединение намери изгубен портфейл със 100 лева и го върна на притежателя му. За благородното си дело Янко Ангелов получи поздравление от класа си – V Б и даде интервю на журналистите от Клуб „Училищни медии“, в което разказа за добрата си постъпка. Интервюто е публикувано в сайта на клуба.

На изгубената вещ момчето се натъкнало на ул. ”Васил Левски”. Придружавайки в инвалидна количка свой приятел в неравностойно положение,  забелязал на уличното платно портфейл.

От документите в него децата научили, че негов притежател е жител на града ни и отишли до дома му, за да му го предадат. В портфейла имало банкнота от 100 лева , шофьорска книжка, лична карта, карта за банкомат и други документи. Мъжът бил впечатлен от честната постъпка и дал на децата по 20 лева.

Браво!

Водещ: Ангел Паликрушев-VII a клас

Фотограф: Цветелина Валенцова-VII б клас

05.02.2019г.-16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

Световният Ден за безопасен интернет се отбелязва тази година на 5 февруари под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Денят за безопасен интернет ще постави началото и на кампанията „Героят си ти“, която бе подготвена от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. По сценарий на младежите беше изработен видеоклип на кампанията, който в позитивен тон третира проблема с онлайн хейта.

На 5 февруари се откриват и Дни на медийна грамотност, които се организират за втори път от Коалицията за медийна грамотност в образованието. Участващите в коалицията организации са подготвили материали, които могат да се използват в училище, организира се конкурс за изработване на видеоклипове от младежи, както и различни други дейности.

През 2018 г. Денят за безопасен интернет беше отбелязан в 140 държави по света.

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение от 8 и 9 клас изработиха флаери в часовете по Информационни технологии, които са качени в сайта на училището. Ученици се включиха и в конкурс за компютърна рисунка на тема „Добротата е сила! училището ни е желана територия без тормоз и агресия!“, съвместно с МКБППМН.

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

19.12.2018-НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ

На 19.12.2018г. бяха наградени победителите в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ от г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение и от г-жа Петя Червенакова- Зам.-кмет и Председател на МКБППМН. Участниците бяха поздравени и от г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН.

Победителите:

В първа възрастова група 5-7 клас:

1 място-Цветелина Валенцова от 7 Б клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Силвия Демирова – 6 А клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Ангел Паликрушев от 7 А клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Във втора възрастова група 8-12 клас:

1 място-Даниел Богданов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Ива Каменова – 12 клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Златко Благов от 10 клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Награда на публиката за най-харесвана снимка – Стилян Стоянов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony).

Грамота за най-активно участие в конкурса взе 9 клас, а за втора най-харесвана снимка от публиката в социалната мрежа Facebook- Мариела Калпакова от 10 клас. Поощрителни награди получиха Таня Богданова от 7 А клас и Мариела Калпакова от 10 клас. Поздравления за всички участници!

Всички участници получиха грамота за своето участие и подаръчен тефтер от МКБППМН.

 СУ „Христо Ботев“ –град Съединение изказва своята благодарност към МКБППМН при Община Съединение за съдействието в реализирането на дейности, насочени към нашите ученици, както и за страхотните награди!

29.11.2018-КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ!

Приятели на СУ „Христо Ботев”-град Съединение,

Днес – снежният 29 ноември 2018г. , е последният ден от Конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!”. В присъствието на учители, участници в конкурса, класни ръководители и на двамата основни претенденти- Мариела и Стилян, днес в 10,24 часа преброихме харесванията на снимките. Вие-приятелите на СУ „Христо Ботев”-град Съединение определихте за най-харесвана снимката на Стилян Стоянов от 9 клас с 643 харесвания. Наградата на публиката е само една- фотоапарат, осигурен от МКБППМН при Община Съединение.  Честито на победителя!

Албумът със снимки остава видим във ФБ страницата на училището. Може да харесвате снимките, но гласовете вече не се отчитат-прекратяваме гласуването за най-харесвана снимка.

През следващата седмица комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите за тях ще бъдат връчени от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН – Зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

 

21.11.2018г. – ДОБРОТО ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НИ!

Ученици от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Само 20 от вас откриха доброто в живота и заснеха добра постъпка. Тези 20 участници ще се състезават в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ и се включват в надпреварата за страхотните награди, осигурени от МКБППМН при Община Съединение.
Днес, в Деня на християнското семейство, публикуваме 20-те фотографии и каним всички „Приятели“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение да подкрепят с Like снимката, която е докоснала сърцето им със своето послание и съдържание. Може да гласувате за колкото снимки пожелаете до 29 ноември 2018г. (вкл). На 30.11.2018г. ще заключим албума и ще преброим Like-овете за всяка творба. (Ще преброим реакциите за снимката само от тип Харесване и Любов. Останалите 4 реакции с емотикони Ха-ха, Еха!, Тъга, Гняв, няма да бъдат отчитани!). Фотографията с най-много гласове ще донесе на собственика ѝ чисто нов дигитален фотоапарат Sony с 20 Mp камера като награда на публиката.
Комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите ще бъдат връчени през месец Декември от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Зам.-Кмета г-жа Петя Червенакова- Председател на МКБППМН.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

 

16.11.2018-С ТЕАТРАЛНА ПРИКАЗКА ДА ПОКАЖЕМ ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ!

На 16 ноември 2018г., на Международния ден на толерантността, МКБППМН при Община Съединение организира за учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение театрална постановка. Актьорите от КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“ ЯМБОЛ представиха „Грозното патенце“. Приказката на Ханс Кристиян Андерсен актуално и днес припомни принципите на толерантност, които всеки един от нас трябва да има за свой приоритет-търпение, доброжелателност, уважение към различните, добронамереност, отстъпчивост, сдържаност. Децата останаха очаровани и много доволни от изгледаното представление.

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

19.10.2018г. – ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 19.10.2018г. Стела Дребчева от XII клас представи през ученици от VIII клас презентация на тема „Времена и будители“. Занятието беше посветено на предстоящия празник 1 ноември и е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).  Ученичката даде своя пример за успех пред подрастващите, насърчавайки тяхната инициативност, отговорност, развивайки чувството им за патриотизъм и родолюбие- с тази си мултимедийна презентация тя получи Грамота в Първи национален конкурс „Времена и будители“ и отделно е лауреат на първа награда отново за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2018“.
2017/2018

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2017/2018

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2017/2018

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2017/2018

Система за взаимодействие с лични лекари 2017/2018

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2017/2018

План на УКС за 2017/2018

Годишен доклад за дейността на УКС 2017/2018

Материали, флаери, презентации, анкети, анализи на анкети за тормоз 2017/2018 тук.

16.06.2018-СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С КИБЕРТОРМОЗА

Учениците от седми клас изгледаха специално подготвена от г-жа Даниела Недялкова  презентация в час на класа и дискутираха по проблема.

 

24.05.2018-„НАЙ-ДОБРИЯТ КЛАС“

На 24 май 2018г. учениците от III Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Маша Енчева бяха наградени в конкурса на МКБППМН като „Най-добър клас на 2018г.“ с тридневна екскурзия от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански.

На 25,26,27 май 2018г. учениците посетиха и разгледаха забележителностите на с.Шипка, град Велико Търново, Къкринското ханче, Крушунските водопади, Деветашката пещера, град Ловеч, Троянски манастир. Децата бяха очаровани от красотите на нашата родна България.

19.05.2018-ДЕТСКИ ФУТБОЛЕН ТУРНИР

По повод 17-май Национален ден на спортиста днес на 19 май 2017г. (събота) в двора на НУ „Любен Каравелов“ – гр. Съединение се проведе „Детски футболен турнир 2018“. Турнирът бе открит от мажоретен състав на началното училище, след което слово произнесе секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието и г-н Атанас Балкански – кмет на община Съединение, който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“ и НУ „Любен Каравелов“. На финала на надпреварата г-н Атанас Балкански връчи на всеки отбор според класирането купа и футболна топка. Мероприятието е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

28.02.2018г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Днес изразихме своята позиция и подкрепа за позитивната и толерантна среда в училище. Днес с усмивка, дума, розов цвят, плакат, скеч или просто със сърце-показахме, че доброто трябва да тържествува всеки ден във всеки клас. Днес казахме „НЕ“ на тормоза в училище, но не само за ден, а всеки ден. Днес отбелязахме Световния ден за борба с тормоза в училище.

Флаери, визитки за Ден на розовата фланелка 2018-XI клас

18.10.2017-„ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ЧОВЕК“

На 18.10.2017г. десетокласниците Мирослав Михайлов и Сара Ангелова представиха пред учениците от VII Б  клас свои видеоклипове на тема „НЕ на тормоза над деца!“.  В интересната беседа те споделиха свои идеи и размисли за човешките права, за поведението на днешните деца и отправиха послание всички да се обичат и да бъдат по-добри. Всеки ученик получи и рекламен стикер, съдържащ информация къде могат да сигнализират или да потърсят помощ- тел.116 111, тел. 124-123, както и www.safenet.bg . Инициативата се осъществява в изпълнение на т.12 от План за работа на УКС, а именно: Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници” по отношение на популяризиране на правата на децата на закрила срещу насилие и на способите за сигнализиране за насилие.

2016/2017

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2016/2017

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2016/2017

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2016/2017

План на УКС за 2016/2017

Анкети и материали 2016/2017

Анализ на тормоза – край на учебна 2016/2017 тук

Отчет за дейността на УКС през учебната 2016/2017г.

Изпълнение на мерки от МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА  
Механизъм за противодействие на училищния тормоз2015/2016

Алгоритъм за прилагане на Механизма за тормоз2015/2016

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2015/2016

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2014/2015

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2013/2014

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа за справяне с училищния тормоз2015/2016

Споразумение за партньорство и сътрудничество между  Център за Социална Рехабилитация и Интеграция за подкрепа на деца за развиване на умения за самостоятелен живот и превенция на рисково поведение-Пловдив и СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение

Въпросници за училищния тормоз 

Материали, използвани и подготвени от УКС, за изпълнение на План на УКС за зправяне с училищния тормоз

Конвенция за защита на детето2016/2017

НЕ на тормоза и агресията-презентации и видеоклипове на ученици от IX клас 2016/2017г.

Световен ден за борба с Кибертормоза– презентации на ученици от VI клас 2016/2017г.

116-111 И ИНФОРМАЦИОННО ТАБЛО ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА

Всеки, който има нужда от помощ или подкрепа, независимо дали е дете или родител, може да се свърже с Националната телефонна линия за деца 116 111. Това е единен номер в цяла Европа за телефонни линии за консултиране на деца. В България телефон 116 111 е създаден през 2009 г. от Държавната агенция за закрила на детето. В нашето училище на видно място са разлепени плакати с телефонния номер с цел информираност на учениците.

16.06.2017 –StopCyberbullyingDay

За да е по-интересен, по-съвременен, а и по-ефективен,  и тази година акцента от кампанията за борба с тормоза в училище е върху кибертормоза,а периода на провеждане  е не само на 22.02.2017., а по-продължително:

     – започва на 07.02.2017 г.      – международен ден за Безопасен Интернет (SaferInternetDay)

     –  кулминира на 22.02.2017 г.  – международен ден на Розовата фланелка (PinkShirtDay)

     – приключва на 16.06.2017 г.   – международен ден за Стоп на Кибертормоза (StopCyberbullyingDay)

Кибертормозът е донякъде познато явление.  Именно поради нарасналата честота и вредност, и необходимостта от нови и по-ефективни форми за борба с кибертормоза – той се поставя като фокус на тазгодишната кампания.

Учениците от шести клас изгледаха специално подготвена от г-жа Даниела Недялкова  презентация и дискутираха по проблема. А в часовете по ИТ изработиха презентации с правила по темата.

Световен ден за борба с Кибертормоза– презентации на ученици от VI клас 2016/2017г.

23.05.2017- „НАЙ-ДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ“

По случай 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в предизвикателството на МКБППМН – конкурс „Най-добрият ученик“. Всички ученици заедно с класните си ръководители номинираха ученика от класа си, който да служи за пример на всички останали. На 23 май 2017г. Председателят на МКБППМН г-н Ангел Къцов- заместник-кмет на Община Съединение връчи грамоти и отличия на най-добрите ученици. Учениците получиха поздравления и от г-жа Йорданка Кичукова – директор на училището и от г–жа Галя Средева- секретар на МКБППМН.
Поздравления за всички най-добри ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Продължавайте да бъдете за пример и подражaние с вашето добро поведение, отличен успех, активно участие в училищни и извънкласни мероприятия, толерантно отношение към съучениците и уважителен респект към учителите! Браво!

20 май 2017г. – „СПОРТЪТ Е ЗДРАВЕ“

По повод 17-май Национален ден на спортиста на 20 май 2017г. (събота) на градския стадион в гр. Съединение се проведе „Детски футболен турнир 2017“. Турнирът бе открит от мажоретен състав на НЧ „Съединение 1875“, след което слово произнесе секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието и г-н Атанас Балкански – кмет на община Съединение, който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“, НУ „Любен Каравелов“ и сборен отбор от с. Правище. На финала на надпреварата г-н Атанас Балкански връчи на всеки отбор според класирането купа и футболна топки. Мероприятието е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Снимки тук.

28-29-30 април 2017- СЕМИНАР СЪВМЕСТНО С МКБППМН

За поредна година МКБППМН при Община Съединение организира семинар за ученици от VII и VIII клас за превенция на насилието и агресията сред подрастващите. Семинарът се състоя в град Костенец и беше много полезен информационно за учениците ни.

10.03.2017-„НЕ НА АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ“

Учениците от ПИГ – начален етап изгледаха специално подготвена презентация на тема „Не на агресията в училище!“ Те са запознаха с причините за агресия сред учениците и начините за справяне с нея. Презентацията провокира и дискусия между учениците и техните учители, в които всички заедно достигнаха до извода „Да бъдем позитивни, а не агресивни!“

22.02.2017-„ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“

Учениците от СУ „Христо Ботев“  и тази година отбелязаха Деня на розовата фланелка.По инициатива на УКС и тази година Световният ден против тормоза в училище, освен цел придоби и цвят. Всички – малки и големи, се облякоха в розови на цвят дрехи-като изява на уважение, на разбиране, на несъгласие с тормоза в училище. Момичетата развълнувано оглеждаха розовите акценти в облеклото си. Дори и момчетата –  захвърлиха сивите блузони и облякоха дрехи в розово-червената гама!
Най-дългоочакваният момент беше срещата  в двора на училището през голямото междучасие, когато се хванахме за ръце и направихме кръгове на доброта! Розови лентички, стикерчета, плакатчета, скечове и беседи в час на класа допълниха розовия ден на борба с тормоза в училище.

През м.Ноември 2016г. дванадесетокласници от СУ ‘Христо Ботев“-град Съединение запознаха ученици от VI клас с темата „Не на наркотиците, алкохола и цигарите“. Със специално подготвени мултимедийни презентации, видеоклипове и информационни дипляни, те насочиха вниманието на подрастващите към тези проблемни и опасни пороци, от които биха пострадали ако не се пазят. Часът се проведе по инициатива на УКС и е планиран в Плана на Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците за учебната 2016/2017 година в модул „Връстници обучават връстници“.

16.11.2016г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16 ноември се отбелязва международният ден на толерантността.

Младите полицаи от първото детско полицейско управление днес посрещнаха всички ученици и учители със стикери – „Правила за толерантност в училище“.  В централната сграда се проведе  и информационно радиопредаване. Мултимедийна презентация за “Приятелството и добротата“  беше показана в Час на класа, а за децата от начален етап – в Заниманията по интереси. УКС с помощта на учениците от XII клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Информационни технологии плакати и флаери с информaция, снимки и правила за толерантност. Оформен е „Кът на толерантността“ в централната сграда на училището.

Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците в училище призовава всички ученици  взаимно да покажат своята добронамереност, уважение към различните, искреност и отстъпчивост към  неразбраните не само на този ден, но и занапред! Нека всички направим своя свят по-добър и усмихнат!
2015/2016

17.06.2016г. – НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА!

На 17 юни 2016 г. се отбелязва Международният Ден за Спиране на Кибертормоза (Stop Cyberbullying Day).
Той е иницииран от англо-американската фондация Cybersmile (Киберусмивка) преди 4 години и се провежда ежегодно в третия петък на юни.
За България, фондация Човек Плюс популяризира този ден тази година за първи път. С него приключва ежегодната кампанията срещу тормоза в българските училища стартирала през февруари с Деня на Розовата фланелка.
Тази година фокусът на кампанията е Кибертормозът, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, и повечето училища и другите извънучилищни институции и органи го осъзнават в нужната степен като проблем, с който трябва да се справят.
Училищният Координационен Съвет към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи информационно в отбелязването на Деня за спиране на кибертормоза. В часовете по Информационни технологии бяха дискутирани зависимостите на подрастващите от Интернет, Фейсбук, мобилните телефони и онлайн игрите. Учениците изгледаха специална презентация със съвети за сигурност и безопасност в Интернет, както и интересен видеофилм за хакерските атаки.
Основни цели за популяризиране на Международния ден за спиране на кибертормоза са:
-повишаване на осъзнатостта от страна на учениците на кибертормоза и онлайн зависимостите;
-овладяване на знания, умения и нагласи от учениците за противопоставяне и справяне с негативните последствия от кибертормоза и онлайн зависимостите и тяхното намаляване в нашето училище;
-натрупване на положителен опит в областта на справяне с кибертормоза и онлайн зависимостите, който може след това да се използва през следващите години с работата със следващите випуски ученици.


16.03.2016г. – КУТИЯ „ПОДАЙ СИГНАЛ“

Училищният координационен съвет за справяне с тормоза между учениците в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение организира инициатива:

КУТИЯ “ПОДАЙ СИГНАЛ“ за сигнализиране на агресия.

Не се страхувай!

Напиши писмо и сигнализирай за преживяна или наблюдавана агресия!

Запиши името си, за да проверим сигнала!

Ще запазим твоята анонимност!

НИЕ можем да ти помогнем!

ЗАЕДНО СМЕ ПО–СИЛНИ!

Инициативата е във връзка с направено проучване сред учениците от V-XII клас и желанието им за поставяне на такава кутия за сигнали.

Кутията е поставена във фоайето на втори етаж в централната сграда на училището и очаква сигналите ви до 31.03.2016г.

 

9.03.2016г. – „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“-УЧЕНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 9 март 2016г. единадесетокласниците Мария Ангелова и Монира Акил изнесоха лекция пред учениците от V б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение на тема „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“ със специално подготвени презентация и информационни материали.  Петокласниците останаха доволни от полезната информация и съвети за различните видове наркотици. Инициативата е планирана по модул „Връстници обучават връстници“ от  Плана на Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците  и е с цел превенция и повишаване информираността за вредата от употребата на наркотични вещества.


24.02.2016г.- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

И тази година ние- учениците и колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, се включихме в отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище – „ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“. Розовият цвят присъстваше във всички класни стаи-облекла, аксесоари, розови панделки. Учениците изготвиха тематични плакати и флаери, раздаваха си сърчица, закичиха се с панделки и лентички.

В VII б клас, съвместно с МКБППМН, беше дискутирана темата „Тормоз и малтретиране“ чрез видео и презентация, подготвени от г-жа Анета Атанасова. В днешния ден станахме съпричастни с хиляди ученици по света и открито заявихме, че желаем и Нашето училище да бъде място без насилие. Учениците от начален етап изработиха плакати и малки розови фланелки, които закачиха на дрехите си. А в голямото междучасие всички заедно направиха огромно розово сърце, с което показаха своята доброта.

Училищният Координационен Съвет за справяне с тормоза в училище благодари на всички, които се включиха в инициативата „Ден на розовата фланелка“!


ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Традиционният турнир по Тенис на маса  с цел превенция на тормоза между учениците от  V-XII клас в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение стартира  на 9.12.2015г. при засилен интерес и участие. Турнирът е съвместно мероприятие с МКБППМН към Община Съединение. Организатори са преподавателите по Физическо възпитание и спорт- г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов.На 16.12.2015г. победителите в състезанията „КРОС“ за ученици в начален етап и „Турнир по тенис на маса“ за ученици V-XII клас бяха наградени от г-жа Галя Средева, секретар на МКБППМН. Състезанията са съвместна инициатива с УКБППМН като мероприятия, което да насочи енергията на учениците към спорт, занимание с полезни неща и запълване на „празното време“ с интересни и забавни емоции.


МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ

Училищната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – град Съединение организира през м.Ноември 2015г. конкурс за рисунка, карикатура и мултимедийна презентация на тема: „МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ!”. Най-добрите бяха отличени и поздравени пред всички ученици на училището на 2 декември 2015г от г-жа Кичукова, директор на СОУ, и от г-жа Галя Средева – секретар на МКБППМН. Наградите осигури МКБППМН към Община Съединение, с чието съвместно съдействие се осъществи конкурса. Всички рисунки са подредени в изложба в централната сграда, презентациите ще бъдат прожектирани в часовете по ИТ, а също може да ги разгледате в сайта на училището на адрес www.sou-saedinenie.com Честито на победителите!
I. Рисунка. Възрастова група – ученици от V-VII клас
I място – Гергана Къцова VII а клас
II място – Марияна Рошлева VII а клас
III място – Янко Гюрджийски V a клас
Поощрителни награди
1. Георги Коев VII б клас
2. Ангел Манчев VII б клас
3. Костадин Парнаров V б клас
II. Мултимедийна презентация .
I възрастова група – ученици от VI-VII клас
I място – Иван Маринков VI б клас
II място – Георги Манчев VI а клас
III място – Мария Търпанлийска VI б клас
II възрастова група – ученици от IX-XII клас
I място – Вилиана Йовчева X клас
II място – Монира Акил XI клас
III място – Мария Ангелова XI клас

16.11.2015г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16 ноември се отбелязва международният ден на толерантността. УКС с помощта на учениците от XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Информационни технологии плакати и флаери с информция, снимки и правила за толерантност. Оформиха „Кът на толерантността“ в централната сграда на училището и призовават всички ученици  взаимно да покажат своята добронамереност, уважение към различните, искреност и отстъпчивост към  неразбраните не само на този ден, но и занапред!
2014/2015

25.02.2015г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

На 25 февруари 2015г.се отбелязва световният ден за борба с тормоза в училище. За втора поредна година СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването му с поредица от инициативи. Розови дрехи, розови аксесоари, розови панделки и балони, розови плакати с надписи, розови флаери и стикери – са само част от розовата доброта, която днес завладя училището ни. Учениците от VI а клас отново изненадаха съучениците си като представиха скеч в голямото междучасие по темата. Учениците от начален етап изработиха розови сърца с надпис „Нека бъдем добри“ и хванати за ръце направиха кръгове в двора на училището.

Тази година НИЕ- учениците и учителите на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение решихме да дадем гласност на този ден като информираме обществеността в града ни чрез информационни брошури, раздадени от ученици доброволци в институции, предприятия и учреждения. Призовахме всички да бъдат облечени с розов цвят на 25 февруари. Инициативата ни беше подкрепена от МКБППМН – Съединение, които закупиха 200 розови балони с хелий. Тръгвайки от двете сгради на училището ни, ние образувахме два розови лъча. На площада образувахме сърце, хванахме се за ръце, водещите – Иван Дулев и Мариела Калпакова отброиха до 10 и пуснахме балоните ни да летят с мисията: да покажат нашата доброта и нашето желание да се борим с тормоза в училище.

Благодарим на всички, които се включиха в Деня на розовата фланелка!

Заедно сме по-силни!

Заедно можем да преборим всички форми на тормоз в училище!

Заедно ще бъдем по-отговорни и няма да допускаме да съществува тормоз в нашето училище!

2013/2014

26.02.2014г. – ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

344 ученика от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Международния  ден за борба с тормоза в училище.

На 26 февруари 2014г. розовият цвят завладя нашето училище!

А розовото носи позитивна енергия и добронамереност-лек за тормоза!

Розов стайлинг преобрази децата -блузки, клинове, панталони, шалчета, лак, обувки, бижута, чанти…Освен облечени в розово, учениците си вързваха розови панделки, изготвиха плакати, направиха рисунки, надписаха дъските в класните стаи, носеха розови плюшени играчки . Със закачена розова панделка станаха съпричастни и преподавателите, ръководството, непедагогическият и помощен персонал на училището. Най-голяма изненада поднесоха учениците от Vа клас, които самостоятелно измислиха и  изнесоха пред всички кратка пиеса, посветена на Деня на розовата фланелка.

Като приятен завършек на празника награди(Flash памет) и грамоти получиха учениците, участвали в конкурс за презентация на тема „Добрите са на мода!“. Инициативата се проведе съвместно с МКБППМН, представлявана от г-жа Галя Средева. Всички презентации може да разгледате тук.

Специален подарък за отличните и примерни ученици в училището (безплатен лагер на море през лятото) направиха г-н Георги Руменов, Кмет на община Съединение и г-н Георги Трендафилов- заместник кмет. А това е още един страхотен стимул за подобряване на дисциплината, успеха и насърчаване на извънкласните изяви у децата. Сърдечно благодарим!

Ученици, радваме се, че взехте присърце идеята, която ви представихме и участвахте в Деня на розовата фланелка!

Нека не само в тази последна сряда на февруари да се борим с тормоза в училище, а да го превърнем в наша ежедневна обща цел!

А на тези, които прилагат тормоз, заявяваме: Ние сме по-силни и чрез нашата толерантност и доброта ще ви накараме да спрете да тормозите, да преминете в лагера на добрите, догодина и вие да сте облечени в розово и също да приемете нашата кауза.


„19 ДНИ НА НЕНАСИЛИЕ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включи в Инициативата „19 дни на ненасилие в училище“, която е организирана в рамките на глобалната инициатива за превенция на насилието срещу деца и младежи от Дружество за Обединениете нации в България.

В СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е сформиран Училищен координационен съвет, който работи по Механизъм за противодействие на училищния тормоз, съгласно който има направен План с конкретни дейности. Създадени са Правила и Процедури  за изграждане на защитна мрежа.

В настоящата инициатива учениците и учителите на нашето училище се включиха със следните дейности:

Създадена беше  „СИНЯ ЗОНА НА НЕНАСИЛИЕ“ във фоайето на II етаж в Централна сграда и на I етаж в сградата на начален етап- информационен кът, в който бяха поместени материали,  свързани с тормоза и агресията в училище.

В периода 1-19 ноември 2013г. в Синята зона на ненасилие е поставена кутия „ГОРЕЩА ПОЩА“, в която учениците могат да подават писмено свои сигнали за наблюдаван или изпитан тормоз.

Разиграха се ролеви игри с метод на асоциации и конкретни казуси в Час на класа, които поставиха учениците в „ситуации на агресия“ и те трябваше  да реагират от различни гледни точки-  насилник-жертва-наблюдател.

Ние, вашите учители,

Искрено се надяваме да бъдете по-търпеливи в поведението си, по-толерантни във взаимоотношенията си, по-позитивни в мислите си и по-разумни в  действията си! Насърчаваме доброто във всеки един от вас и желаем в училището ни да царува мир и разбирателство, които да бъдат спътници на вашите успехи и щастливите усмивки на лицата ви!

НЕ на агресията в училище!

ДА на толерантността и спокойствието!

 

Папка тук.