Добри практики


2021/2022

12.01.2022г. ОТКРИТ УРОК ЗА ЛЮБОВТА

На 12 януари 2022г. с учениците от 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе интердисциплинарен открит урок по БЕЛ , АЕ, ФЕ на тема „Универсалният език на любовта“. В разговор и с презентации за  любовта- в различните епохи, на различни места по света, на различни езици, учителите г-жа Генка Дребчева, г-жа Цветанка Къцова и г-жа Марияна Петкова пожелаха на всички присъстващи Любовта винаги да бъде в сърцето им.

2019/2020

26-27.11.2019-„ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ-КИБЕРСКАУТИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в шести сезон на обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, провежда се успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив.

В рамките на двудневното си  обучение новите киберскаути чрез разнообразни интерактивни дейности се запознаха с основните рискове в Мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях и бяха подготвени да съветват свои връстници при проблеми в интернет и да разпространяват сами знания за онлайн безопасността сред други деца.

През първия ден на обучението в рамките на индивидуална и групова работа посредством учене чрез преживяване учениците се запознаха с основните рискове в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с опасностите, свързани с Мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между самите деца и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Учениците овладяха основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социални мрежи, проверка на информацията и самоличността на непознат онлайн) и реакция (съветване с родител, учител, докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата линия и обръщане за помощ и съвет към Консултативната линия на Центъра, правене на екранни снимки за доказателство и др.).

Във втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута:

1) да дават сами пример за отговорно поведение, както онлайн, така и „офлайн“;

2) да съветват други деца при онлайн проблеми;

3) работейки в екипи, да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници, а и на родители, чрез планирани и проведени от самите от тях интересни публични дейности.

След обучението си вече сертифицираните кибераскаути с подкрепата на двамата си ментори – учители по Информационни технологии, ще се организират в „киберскаутски отряди“ и ще продължат дейността си, изпълнявайки различни „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знания за онлайн безопасността. По този начин ще се включат в национално състезание между всички обучени през шестия сезон на програмата киберскаути.

2017/2018

14.06.2018-САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА АНГЕЛ ПАЛИКРУШЕВ

Изложба от рисунки на Ангел Паликрушев от VI а клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е аранжирана от г-жа Таня Балканска в детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.
Поздравления за таланта на младия ни художник! Гордеем се с теб!

03.05.2018-ПРАЗНИК НА ИЗКУСТВОТО

На 3 май 2018г. в централната сграда на Народна библиотека „Иван Вазов“-град Пловдив беше открита ретроспективна изложба на рисунки на ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, сътворени в часовете по Изобразително изкуство през тази и изминали учебни години. В изложбата са аранжирани  най-впечатляващите и докосващи произведения на нашите млади художници. Поздравителни слова към учениците и техния преподавател-инициатор на изложбата- г-жа Таня Балканска отправиха г-жа Васка Тонова-Директор на Детски отдел, г-н Йохан Девлигян-пиар на библиотеката, художничката Лила Власакова и директорът на училището ни г-жа Спаска Ненчева. С кратка музикална програма учениците, част от които автори на рисунките, заредиха гостите на събитието с още повече настроение.   Присъстващите имаха възможност да се насладят на много талант събран на едно място и да видят как с уменията си, учениците ни успяват да превърнат белия лист хартия в красиво и необятно творчество. Участниците и гостите разгледаха изложените творби, младите творци можаха да видят своите произведения в друга светлина като част от нещо по-голямо, оставящо следа в историята на нашето училище. В следващите две седмици изложбата може да бъде посетена от всички, които  желаят да се докоснат до изяществото, пъстрите цветове и вълшебството в рисунките на учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Поздравления за художниците и техния вдъхновител г-жа Таня Балканска!

2016/2017

ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА НАШ УЧИТЕЛ

В навечерието на 24-ти май г-жа Галина Дингилева – учител в ПИГ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение е отличена в Конкурса за приобщаващи практики в класната стая и е сред 6-те най-добри практики на Център за приобщаващо образование!
Поздравяваме я и и пожелаваме да бъде все така креативна, ентусиазирана и вдъхновяваща своите ученици! Браво!

23.05.2017- „НАЙ-ДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ“

По случай 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в предизвикателството на МКБППМН – конкурс „Най-добрият ученик“. Всички ученици заедно с класните си ръководители номинираха ученика от класа си, който да служи за пример на всички останали. На 23 май 2017г. Председателят на МКБППМН г-н Ангел Къцов- заместник-кмет на Община Съединение връчи грамоти и отличия на най-добрите ученици. Учениците получиха поздравления и от г-жа Йорданка Кичукова – директор на училището и от г–жа Галя Средева- секретар на МКБППМН.
Поздравления за всички най-добри ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Продължавайте да бъдете за пример и подражaние с вашето добро поведение, отличен успех, активно участие в училищни и извънкласни мероприятия, толерантно отношение към съучениците и уважителен респект към учителите! Браво!

09.05.2017-„ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ“

9 май- Денят не Европа, е ден, в който се провежда ученическо самоуправление в много български училища. По инициатива на Комисията за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование и съгласно Годишния план за работа в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, на 9 май се проведе Ден на самоуправлението.

В днешния ден младостта управлява СУ „Христо Ботев“”- така както „утре” ще го прави с държавата.

Преди започване на първия учебен час, г-жа Ваня Ликова-председател на Комисията ГЗЕИО, прочете кратка информация по радиоуредбата за същността на 9 май като Ден на Европа и Ден на самоуправлението в училище.

Всички ученици от V до XII клас, много съзнателно и отговорно се включиха в самоуправлението. Учебните часове се провеждаха от ученици, по коридорите дежуряха ученици, изпълняващи задълженията на дежурни учители. Директор и заместник-директор бяха учениците: Директор- Мария Ангелова от XII клас, Заместник-директор-Вилиана Йовчева от XI клас, които се запознаха с различните книги и регистри, както и с нормативните документи. В някои от часовете влизаха на посещение „директора“ и „заместник-директора” като  контролираха учебния процес, отчетоха посещаемостта на учениците и съставиха констативен протокол.

Целият ден премина изключително емоционално и ползотворно.

04.05.2017-ОТКРИТ УРОК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В ЧЕТВЪРТИ КЛАС

На 4 май 2017г. г-жа Тодорка Караиванова-старши учител по английски език, изнесе открит урок в IV клас на тема: „Quiz:’Do you know your country?“

На урока присъстваха: г-жа Кичукова-директор на СУ „Христо Ботев“,учители от начален етап и родители.

Темата на урока беше: „Познаваш ли твоята страна?“ Учениците се представиха много добре и показаха знания както по Английски език, така и по Човекът и обществото. С голям интерес изгледаха мултимедийната презентация подготвена от г-жа Караиванова, отговаряха на въпроси за забележителностите в нашата страна и ги показваха на картата на България.

Показаха знания за степенуване на прилагателни имена.

Браво на четвъртокласниците!

Поздравления за г-жа Караиванова, която осъществи интересния интерактивен открит урок по Английски език!

03.05.2017- „Индивидуалности в екип=Успех“

Участие на г-жа Галина Дингилева, учител в ПИГ втори клас в Приобщаващи практики в класната стая. Браво!

19.12.2016-КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

На 19.12.2016г. СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-град Съединение инициира КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ –
„ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА НА ХИТРИНО“, като организира КОЛЕДЕН БАЗАР.
Ние всички се присъединихме към много училища в България, които ще помогнат на Хитрино именно чрез традиционните коледни базари. Събраните средства от коледния базар и дарителска кампания ще бъдат преведени по сметката на СУ „Д-р Петър Берон“ в Хитрино.
Благодарим на всички, които подадоха ръка, показаха своята добрина, човечност и съпричастност и се включиха в базара и благотворителната кампания!

Открит урок на ПГ А в църквата -„Ден на християнското семейство“

На 26 ноември 2013г. учениците от Подготвителна група А с класен ръководител г-жа Таня Лулкина проведоха открит урок в църквата „Свети Атанасий“ на тема „Въведение Богородично-Денят на християнското семейство“. Гостите останаха очаровани от артистично поднесените знания на децата. Поздравления за всички!

1.Задачи:

·        Да се разкрие силата на вярата в Бога и силата на молитвата.

·        Да се изгради представа за образа на Божията Майка-нейната любов и милост към хората.

·        Да се акценира върху християнските добродетели: смирение, уважение и любов към родителите.

2.Основни сведения, термини и понятия

 • Молитвата на Йоаким и Ана.
 • Въведението на малката Мария в Храма.
 • Въведение Богородично-ден на християнското семейство.

3.Учебно-нагледни материали:

 • Икони.
 • Илюстрации: Раждането на Света Дева Мария. Въвеждането и в храма.
 • Албумче (картинка) за оцветяване.

4.Дейности, методи и похвати

 • Посещение на храм.
 • Откриване на иконата на Дева Мария. Обръща се внимание на децата къде е поставена.
 • Прочит на четива, свързани с живота на Дева Мария.

5. Препоръчителна литература

 • От учебника- Благонравие.
 • От христоматията- “Дева Мария в Назарет и в храма.”

6. Религиозно-нравствени послания

 • Света Дева Мария е олицетворение на  чистота, благочестие, святост и любов
 • Почитай родителите си! (Божия заповед).

Открит урок по Английски език в III“а“ клас – „Photos from London“

На 9 май 2013г., на Деня на Европа, децата от III“а“ клас показаха, че са готови да бъдат „европейци“, защото имат отлична подготовка и познания по Английски език, езикът -„врата към света“. Г-жа Тодорка Караиванова изнесе Открит урок на тема „Снимки от Лондон“. Учениците доказаха своето желание и амбиция да усъвършенстват знанията си в изучаването на английски език. Поздравления!

Снимки


Открит урок в ПГ „Великден е!“

На 29 април 2013г. в църквата „Свети Атанасий“ г-жа Таня Илиева Лулкина изнесе заедно със своите ученици от Подготвителна Група „А“ Открит урок по Религия на тема: „Великден е!“. Малчуганите показаха пред гостите си – родители, близки и Ръководството на СОУ своите познания за този свят църковен празник. С  интерес апликираха кошници с великденски яйца и запалиха свещички за  здраве. Поздравления за класния ръководител г-жа Таня Лулкина и за учениците от Подготвителна група „А“ на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение!


На 19 април 2013г. гости на СОУ „Христо Ботев“- град Съединение бяха учениците от училището „Ержибертватрош“- град Будапеща, Унгария с паралелки по театралнo и танцово изкуство. На 2 май 2012г. г-жа Ваня Ликова и театрална трупа „Мечтание“, чийто ръководител е тя, бяха на едноседмична визита с постановка в Унгария. Сега те връщат своята визита и по специална покана на г-жа Ваня Ликова ни гостуват. Участниците от Унгария, заедно със своя Директор, преподаватели и хореографи, и г-н Петър Киров – председател на българското културно дружество в Будапеща, посетиха Община Съединение, където се срещнаха и разговаряха с г-н Георги Руменов. Преклониха се пред  паметника на Недялка Шилева и паметника на Съединението. Г-жа Марияна Килимперова разкри духа на голямоконарци и годините история, съхранена и запазена в Музея на града ни. В СОУ „Христо Ботев“ гостите бяха посрещнати от ученички в български носии и пита, както повелява традицията. Г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ, приветсва гостите  с „Добре дошли!“ и пожелание тази инициатива на обмяна на културите да продължи. Самуил Стоянов, ученик от XII клас, поздрави унгарските представители с акапелно изпълнение на „Облаче ле бяло“, а те изненадаха всички с научена на български народна песен. Нашите ученици показаха на своите нови унгарски приятели модерната сграда на училището , разведоха ги в компютърните кабинети, класните стаи и в новия физкултурен салон с  фитнес уреди. В 14,00 часа с любезното съдействие на НЧ „Съединение 1875“ на сцената унгарските  ученици показаха традиционни техни народни танци, изпяха много песни, придружени със страхотна хореография и изпълниха откъси от свои мюзикъли. А театрална трупа „Мечтание“ ги поздрави със стихотворения на известни унгарски поети и с български танци – народни и модерни. Концерт-спектакълът завърши с размяна на подаръци и с право българско хоро, на което всички с усмивка доказаха, че езикът, културата, народността и границите нямат значение щом съществува истинското приятелство.

Снимки


21 март е Ден на поезията. По инициатива на НЧ „Съединение 1875“ на 20 март 2013г. в Час на класа  г-жа Анета Атанасова представи пред учениците от VIII-XII клас открит урок с презентации на тема „Любовта и поезията“. Г-жа Марияна Килимперова, която завежда Библиотеката към НЧ, прочете на учениците избрани свои любими стихотворения. Г-н Стоян Енчев, старши възпитател в СОУ, рецитира свои авторски стихове, с които възхити всички присъстващи. 

Снимки


На 30 Януари 2013 год. във ІІ б клас с учител г-жа Маша Енчева се проведе открит урок по Околен свят на тема : „Промени в природата.“

Снимки


На 5.02.2013г. учениците от XI кл. – Миглена Михайлова, Таня Кунтова, Божидара Шахънова и Венцислав Влаев, артистично представиха пред своите съученици в часа на класа етюд на тема: „Стопаджии” по сценарий на г-жа Анета Атанасова – председател на Народно читалище”Съединение”.

Учениците посрещнаха с голям интерес събитието и се включиха в дискусията, предизвикана от засегнатите в кратката постановка теми – за приятелството, самоубийството, наркотиците.

Г-жа Анета Атанасова провокира интереса на единадесетокласниците с модерния подход – свързан с театър”Диалог”, по който ги  накара да изразят личното си мнение.

Учениците от XI клас и класният ръководител – Чудомира Атанасова изказват благодарност на г-жа Анета Атанасова за любезното съдействие.

Снимки


5 февруари 2013г. – Международен Ден за безопасен Интернет – „Онлайн правата и отговорностите на младите хората“

Отбелязва за десета поредна година по инициатива на Програма „Безопасен интернет“ на ЕК и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. Обхваща 100 държави в шест континента, включително и всички 27 държави членки на Европейския съюз. От 13:00 до 16:00 часа на 5 февруари ученици от цялата страна ще могат да следят на живо в интернет от Зала „Изток“ в Народното събрание дискусиите на първия по рода ТийНЕТ Парламент (състои се от 10 делегати-ученици), посветен на международния Ден за безопасен интернет.

В СОУ „Христо Ботев“ град Съединение отбелязваме Деня с беседа в часовете по ИТ и специално изработени рекламни брошури.


На 13 януари се навършиха 150 години от рождението на Алеко КонстантиновОсвен с поредицата си истории за Бай Ганьо – дребен търговец на розово масло, тръгнал да забогатява чрез търговия и политика, Константинов е известен с пътеписите и фейлетоните си. По инициатива на НЧ „Съединение 1875“ годишнината беше отбелязана и в СОУ „Христо Ботев“  на 30 януари 2013г. в Час на класа при VIII-XII клас. Организиран беше конкурс  за виц, скеч и есе на тема „Бай Ганьо днес“. Учениците от VIII клас представиха забавни истории  за Бай Ганьо  под формата на скечовеМарин Димов  от клас разказа вицове и спечели сърцата на съучениците си. А ученичките от XI клас Мими Козарева, Таня Кунтова, Миглена Михайлова и Божидара Шахънова написаха есета, в които разкриха своя поглед за  „Байганьовщината днес“. Г-жа Анета Атанасова от НЧ представи филмче -презентация за Алеко Константинов и кратък откъс от филма „Бай Ганьо“. Всички участници получиха грамоти и награди, а публиката много се забавлява.

Снимки


На 16 януари 2013г. се проведе поредният Театър форум „Да предадеш ли приятел?“ в IX клас с класен ръководител г-жа Ваня Ликова. Четирима ученика представиха пред съучениците си реална ситуация в училище за негативно отношение към преподавател. После всички дискутираха по темата и изказваха мнение.

Снимки


На 9 януари 2013г. при съвместна работа на НЧ „Съединение 1875“ и СОУ „Христо Ботев“- град Съединение  в Час на класа в Х клас  се проведе театър форум  на тема „Опасностите в Интернет“.

Трима ученика представиха пред съучениците си кратка сценка, в която две гимназистки опознават света на Интернет и срещат различни хора там. Засегната бе и темата за дете с един родител и втори-„пастрок“ и стремежът чрез материални подаръци да се купи обичта на детето. След това всички ученици размишляваха върху темата и даваха свои версии за продължаване на ситуацията. Коментираха свои действителни преживявания и такива на техни приятели. Изгледаха и откъс от филм, в който се повтаря разиграната от тях пиеса.

Гости на Х клас с класен ръководител г-жа Даниела Недялкова бяха г-жа Кичукова (Директор), г-жа Тодорова (Помощник-директор) и г-жа Анета Атанасова (Директор на НЧ „Съединение 1875“).

Снимки


На 5 декември 2012г. при съвместна работа на НЧ „Съединение 1875“ и СОУ „Христо Ботев“ град Съединение  в Час на класа в VIII клас  се проведе разговор на тема „Семейни отношения“ под формата на театър форум.

Няколко ученика представиха пред съучениците си кратка пиеса, в която едното дете е пренебрегнато от другите. След това всички ученици размишляваха върху семейните отношения и даваха свои версии за продължаване на ситуацията.

Гости на  VIII клас с класен ръководител г-жа Татяна Лулкина бяха г-жа Тодорова (Помощник-директор), г-жа Дребчева (Учител по БЕЛ), г-жа Иванова (Учител по ФВС) и г-жа Анета Атанасова (Директор на НЧ „Съединение 1875“).

Тази добра практика предстои да се проведе и сред другите класове върху теми, които вълнуват подрастващите.

Снимки


На 28 ноември 2012г. доброволци от ЦОП Съединение гостуваха на учениците от 8-12 клас на СОУ „Христо Ботев“. Инициативата беше по повод 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. С интересна беседа и игра с въпроси те запознаха младежите с опасностите и рисковете от заразяване с опасната болест. Информационни брошури и листовки, и презервативи с послание за благоразумие, бяха раздадени на присъстващите.

Едно различно представяне на проблема, едно иновативно и разчупено като игра дискутиране …и всичко с една цел- да бъдат разумни и да се пазят младите хора!


На 18.04.2012г. по покана на старши учител по английски език г-жа Бисерка Ганукова при шестокласниците на СОУ „Христо Ботев“ град Съединение гостува г-н Кръстьо Манчев (дългогодишен учител по биология в училището, настоящ пенсинер). Посещението му е във връзка с изучавания учебен материал „Making a Better World“- The Endangered Plants and Animals (manimals; insects; reptiles; amphibians). 

Беседата беше посветена на предстоящият Ден на Земята – 22 април. Лекторът изясни кога и къде е основан този ден и запозна учениците с програма „Натюра 2000“, по която се работи в Община Съединение под ръководството на г-жа Йорданка Кичукова (Директор на СОУ  „Христо Ботев“), също и с дейността на организацията „Зелени патрули“ за опазване на околната среда. 

„Природата е щедра майка-кърмилница, но ако я замърсяваме, тя с едната ръка дава, а с другата наказва!“ – под това мото г-н Манчев информира учениците за опасните последици при нарушаване на екосистемата на местната флора и фауна; глобалния проблем на Земята- „парниковия ефект“. Г-н Манчев показа „Червената книга на България“ със защитените растения и животни в Република България. Разказа за активното участие на бивши ученици в кръжока по „Краезнание“: преброяване на щъркеловите гнезда и опръстеняването на прелетните птици в района на Община Съединение. Учениците разгледаха изобилие от материали за Белия и Черния щъркел, Корморана, Ливадния дърдавец (характерен за района ни), костенурките, Градската лястовица и Селската лястовица, Блатното кокиче (характерно за нашия район и от което се прави лекарство за детски паралич), лалето. Лекторът разясни какви са предимствата при торене на почвата с органичен, а не с изкуствен тор и редуването на посадъчните култури за обогатяване, а не за изтощаване на почвата. Нашият град е в селскостопански район и беседата беше полезна, а и във връзка с кампанията „Да изчстим България за един ден“, в която и СОУ „Христо Ботев“ ще се включи активно.

Снимки


На 22.12.2011г. г-жа Цветанка Къцова, класен ръководител на Vа  клас в СОУ „Христо Ботев“ град Съединение, изненада своите ученици с коледни картички, в които пожеланието беше лично за всеки – до толкова до колкото класната е опознала своето дете. Учениците бяха във възторг.  

Снимки


       На 19.10.2011г. в СОУ „Христо Ботев“ град Съединение се проведе родителска среща на учениците от горен етап на обучение. Това са традиционни за българското училище срещи. Те са опит да се сближат родители и учители в полза на учениците. Като практика  повечето срещи протичат еднообразно и скучно. В повечето случаи идват малко родители.       

            Но класната на 10-ти клас г-жа Чудомира Атанасова подходи малко по-различно –  събра и родители, и ученици заедно. Първото постижение беше, че нямаше отсъстващи – стаята бе пълна. Второто постижение беше, че похвалите или укорите към учениците за проявите им в училище имаха значително по-силен ефект. Третото постижение беше, че нямаше „посредник“ при получаване на информацията.

            Добро решение, добра практика с видим резултат!

            Препоръчваме и на другите да опитат. Заслужава си.

  Петър Нейчев, Директор на СОУ „Христо Ботев” град Съединение


        Учителката г-жа Борислава Енчева, класен ръководител на VI б клас, с помощта на родители и колеги, с малко средства и личен труд успяха да обновят класната стая, която в момента е най-приветливата в училище.

        Освен това по нейно желание тя предостави голямо количество цветя, с които са украсени фоайетата на двете сгради.

         Училищното ръководство я поздравява и и благодари като се надява, че и други колеги ще последват нейния пример!

           Петър Нейчев, Директор на СОУ „Христо Ботев” град Съединение

 


                  

Днес- 17 октомври 2011г. в начален етап на обучение в СОУ „Христо Ботев“ град Съединение за учениците от ПГ и I – IV клас се проведоха срещи уроци с учителката и писателката Надежда Христова. Бяха представени книжките „Пътечката на Мечо“ и „The Little Bottle of Tears“. Идеята на срещите е чрез изиграване на една от приказките да се мотивират децата за по-добро усвояване на английски език и четене на книги. Може да разгледате албума, който показва част от вълненията на нашите ученици. Срещата премина с голям интерес от страна на децата, а някой дори си закупиха от книжките.

Предстоят и други подобни срещи, които да отворят кръгозора на нашите ученици. 

 Снимки