„Млади възрожденци“


2018/2019

28.02.2019г. -СРЕЩА НА КЛУБ ‘МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

В навечерието на Националния празник на България в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общо събрание на клуб „Млади възрожденци“. В присъствието на г-н Кръстю Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение и г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището, членовете на клуба отчетоха дейността си за изминалия период и очертаха насоки за бъдещи изяви. Като нов член беше приет г-н Вели Орлинов-учител по английски език, заедно с още ученици, изявили желание да се включат в родолюбивете изяви. Г-н Манчев подари на членовете на клуба картички с лика на Недялка Шилева, издадени по повод 60 години от нейната смърт. Клубът ще подкрепя инициативите на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в национален мащаб.
14.06.2017-14.06.2017-КОНКУРС „ЛЪВСКИ СКОК“ В СЪЕДИНЕНИЕ

По повод 180-годишнина от рождението на Васил Левски в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе лекоатлетически конкурс „Лъвски скок“. В него взеха участие всички ученици от V до XI клас. Общинският комитет „Васил Левски“ отличи 20 ученици, постигнали най-добри резултати с предметни награди. Сред наградените има и членове на Клуб „Млади възрожденци“ към училището. Връчвайки наградите, г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение пожела на всички състезатели да съхраняват и помнят делото на Левски и никога да не забравят завета му „Дела трябват, а не думи“.

06.05.2017-УЧАСТИЕ НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ В III-ТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА

На 6 май 2017г. Общобългарският комитет „Васил Левски” организира в София Третата национална среща на клубовете „Млади възрожденци”. Участие в нея взеха и възрожденците от СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Младите ни възрожденци са следовници на идеите на нашите будители и патриоти. Почетен патрон е  г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България. Тази година България официално чества 180-ата годишнина от рождението на Апостола. Залата на срещата във Военна академия „Г.С. Раковски” събра младите хора и техни учители на тази трета среща. На нея отчетоха, че днес клубовете им са около 300 в страната и в чужбина. Във всички тях членуват около 4000 деца от различни възрасти. Поздравителен адрес беше прочетен и от Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. По време на срещата бяха прочетени авторски есета на младите възрожденци, техните инициативи и дейности бяха споделени с всички участници в срещата. В залата на Военната академия присъстваха много общественици, политици, дейци на спорта и културата.  Програмата на срещата  беше богата и включваше:  присъствие на военния парад по повод Деня на българската армия на площад „Александър Батенберг”; приветствие от  от официалните гости; обявяване на наградите от националния ученически конкурс, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски.

14.05.2016г.-ПОЗДРАВ ЗА 25г. ЮБИЛЕЙ НА ОБК „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 14 май 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение станаха част от един голям празник на патриотизъм, родолюбие и национални ценности – тържествен концерт-спектакъл по повод 25 годишнината от основаването на Общински комитет „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев.  На изключително празничната сцена  на НЧ „Съединение 1875“ нашите ученици още веднъж показаха завиден талант и съпричастност към общоградския живот на града ни. Монира Акил и Мария Ангелова под ръководството на г-жа Дора Кошева изготвиха специална дипляна за юбилея.


06.05.2016г. ОСВЕЩАВАНЕ ЗНАМЕТО НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

На 6 май 2016г. в църквата „Свети Атанасий“ в град Съединение тържествено беше осветено знамето на клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение. На събитието присъстваха г-н Кръстю Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“ и представители на комитета. Двете организации работим съвместно и се надяваме да продължаваме да участваме в обществения живот на града ни.


27.04.2016г.- ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 27 април 2016г. участниците в клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с председател г-жа Дора Кошева, присъстваха на Общоградско юбилейно честване на 140-тата годишнина от Априлското въстание. Възрожденците поднесоха цветя на паметната плоча на Петко Стойчев Лапков-участник в Априлското въстание. Събитието беше инициирано от г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, който произнесе слово за участието на с.Голямо Конаре в Априлското въстание и за живота и делото на нашия съгражданин-Петко Ст. Лапков. Учениците Ангел Манчев и Иван Дулев поздравиха присъстващите с патриотични стихове.

3 март- НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

В централната сграда на училището Клуб „Млади възрожденци“ подготвиха исторически кът, посветен на Освобождението на България от турско робство. Участниците от клуба се включиха с поднасяне на венци в общоградското тържество по повод Националния празник на България.

26.02.2016г. – ИНИЦИАТИВИ НА КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

Kлуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработи първия си кът във фоайето на централната сграда.

Първата инициатива, в която каним всички класове да се включат, е: оформяне на кът на тема: „Да възродим духа и гордостта си в съвременния XXI век“. Всички ученици могат да предоставят материали, свързани с личности и поводи от нашата история и настояще, с които всички се гордеем. Предложението е да бъдат оформяни кътове всеки месец по класове за различни личности по следния график: м.Март-V клас, м.Април-VI клас, м.Май-VII клас, м.Юни-VIII, IX, X, XI клас.

Втората инициатива: По повод 140 години от Априлското въстание и първата годишнина от основаването на клуб „Млади възрожденци“ в нашето училище, организираме КОНКУРС ЗА ЕСЕ ИЛИ СТИХОТВОРЕНИЕ на тема „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ-СИЛА И СЛОВА“.

Готовите материали да бъдат предадени в срок до края на м.Март 2016г. Наградените ще участват в екскурзия, организирана от ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение.

Трета инициатива: Клуб „Млади възрожденци“ организира КОНКУРС ЗА РИСУНКА на тема: „Бележити личности и събития от българската история“. Готовите материали предоставяйте на клуба. Срок: 31 март 2016г.

21.02.2016г.- УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

На 21.02.2016г. представители на клуб „Млади  възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение участваха във II-рата национална конференция на клубовете в България. Конференцията се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“-гр.София. На нея присъстваха делегати от всичките 200 клуба в цялата страна. Освен с цел запознанство и обмяна на опит, срещата беше организирана и за да могат членовете на клубовете „Млади възрожденци“ да се запознаят с изтъкнати българи и тяхното дело. Официални гости бяха г-жа Маргарита Попова-вицепрезидент на Р България, академик Антон Дончев- български писател, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев,  висши военни, общественици и учители. В началото на словото си вицепрезидентът изрази изключително високата си оценка към ентусиазма и работата на младите възрожденци. Тя открои високо величавия образ на Апостола – вдъхновител на тяхната работа.

Събитието беше водено лично от г-н Васил Василев-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Обстановката беше изключително тържествена. Отличени делегати от клубовете показаха свои творби. Нашите делегати -Мария Ангелова и Монира Акил от XI клас останаха много доволни от ползотворната конференция и редом с другите участници в клуба ще продължават да се борят за утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред съучениците си,  съхраняване на българската идентичност, развиване на интереса към българската история, литература и култура.

19.02.2016г. – 143 години от Oбесването на Васил Левски!

По повод 143 години от обесването на Васил Левски Клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с ОбК „Васил Левски“ с председател г-н Кръстю Манчев, инициираха мероприятия за отбелязване на годишнината.  Оформиха исторически кът с информационни материали в централната сграда на училището, посветени на делото на Апостола. Със съдействието на преподавателите по Физическо възпитание и спорт беше организирано състезание „Лъвски скок“. Г-н Манчев награди победителите на тържеството, посветено на Васил Левски. Първенци в „лъвския скок“ са Георги Личев и Йоана Шуплева от VIII клас, Вилиана Йовчева от IX клас и Йото Демиров от XI клас. Участниците в Клуба подготвиха и излъчиха радио-предаване, посветено на Апостола.

На 19 февруари 2016г. Директора на училището – г-жа Йорданка Кичукова, заедно с младите възрожденци и  с други ученици, взеха участие в общоградското поклонение в памет на Васил Левски и почетоха с венци и цветя героизма му. Ученичките Мария Ангелова и Монира Акил ще бъдат делегати на Втората национална среща на клубовете „Млади възрожденци“ на 21.02.2016г. в гр.София.

23.12.2015г. -КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

Участниците в Клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение бяха приятно изненадани с коледни подаръци – календари за 2016г., илюстрирани изцяло с образа на един от най-видните българи- Васил Левски. Г-н Кръстю Манчев-председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение, лично връчи на ръководителя на клуба г-жа Дора Кошева календарите. Като подарък клубът получи и книгата „Млади възрожденци“, издадена от Общобългарски комитет „Васил Левски“. В нея са събрани най-хубавите стихове, разкази и мисли, писани от самите велики борци Васил Левски и Христо Ботев, както и такива-посветени на живота и подвига им. Клуб „Млади възрожденци“ беше основан през м.Юни 2015г. с подкрепата на Директора на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение – г-жа Йорданка Кичукова и с постоянното съдействие на г-н Кръстю Манчев.
Следващата мисия на учениците е свързана с издирване на потомци от нашия град – участници в Първата световна война относно предстояща инициатива на агенция „Фокус“.
Учениците изказват своята благодарност за подаръците и поздравяват всички клубове „Млади възрожденци“ в България с предстоящите празници!

30.10.2015г.- УВАЖЕНИЕ ЗА ДНЕШНИТЕ БУДИТЕЛИ ОТ МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ!

В навечерието на Деня на народните будители клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, съвместно с г-н Кръстьо Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение, поднесоха цветя на паметните плочи на героите от град Съединение, загинали за свободата на България. Учениците уважиха ръководствата на институциите в град Съединение, работещи в отдел „Образование“ като им подариха цветя в знак на почит за това, че следват делото на просветителите и патриотите, и го предават на младото поколение.

Клуб „Млади възрожденци“ с ръководител г-жа Дора Кошева, преподавател по История, поздравяват всички настяощи и бивши учители в Община Съединение с Деня на народните будители! Честит празник на читалищните работници, съхраняващи и развиващи българската култура и традиции! Честит празник и на Общински комитет „Васил Левски“-гр.Съединение! Вие носите в сърцата си огъня на възрожденското родолюбие и го предавате на нас-младите! Гордо следваме Вашите стъпки, които са образ на  стъпките на Апостола, съхраняваме националния дух и стремежа към знание! Вашите дела са пример за нас!


12 октомври 2015г. – ЧЛЕНСКИ КАРТИ ЗА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ!

На 12 октомври 2015г. клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение проведе своето първо заседание за учебната 2015/2016 година, официален гост на което беше г-н Кръстьо Манчев, председател на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение. В  клуба бяха приети нови членове, желаещи да участват. Учениците получиха своите членски карти на Общобългарски комитет „Васил Левски“, връчени от г-н Манчев, като обещаха да пазят възрожденските идеали  на Апостола.

Клуб „Млади възрожденци“ и ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение взеха решения за съвместна културно-образователна и издирвателска дейност. Учениците ще поднасят венци на паметните плочи на будителите от града ни, ще издирват имена на участници във войните за национално освобождение, ще подпомагат хора в нужда. Те с голям ентусиазъм ще продължат по пътеките на българските будители.

7 октомври 2015г. – Подарък за Клуб „Млади възрожденци“

По повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия председателят на ОбК „Васил Левски“-гр.Съединение г-н Кръстьо Манчев подари цвете на децата от клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева-преподавател по история.

Учениците приеха с радост този жест като символ на приемственост между поколенията.

На 7 октомври 2015г. нашите млади възрожденци тържествено засадиха цветето в двора. Със заръка да се грижат за цветето ръководството на училището поздрави възрожденците. Учениците обещаха да полагат грижи както за него, така и за каузите, които са включили като свои цели-съхраняване на традиционните ценности, родолюбие и изпълнение на принципите на Апостола и на българските будители.


5 септември 2015г.

По повод 130 години от Съединението на България клуб „Млади възрожденци“ при СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се присъединиха към организирания автопоход по пътя на четата на Продан Тишков-Чардафон. Те посетиха селищата, от които са били четниците-участници в Съединението. Учениците се впечатлиха от организацията на автопохода, който завърши пред паметника на Съединението в град Пловдив. Посетиха и Историческия музей. Младите ни възрожденци и преподаватели от СОУ „Христо Ботев“  участваха и в поклонението пред паметните плочи на голямоконарските дейци. Благодарни сме за получените подаръци в деня на празника на града ни-фланелки, шапки, диск „Писмо до Апостола“, които лично ни връчи г-н Васил Василев-председател на ОбК „Васил Левски“. Основен координатор на събитията е г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски – гр.Съединение.


КЛУБ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ В СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

На 4 юни 2015г. в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се проведе Учредително събрание на Клуб „Млади възрожденци“ с членове- ученици от VI и X клас. За председател на клуба беше избрана г-жа Дора Кошева, старши учител по История и цивилизация, за заместник-председател – Монира Акил, ученичка от Х клас, за секретар- Ангел Манчев, ученик от VI б клас. Учредяването на клуба стана с подкрепата на г-жа Йорданка Кичукова, Директор на СОУ „Христо Ботев“ и с помощта на г-н Кръстю Манчев – председател на Общински комитет „Васил Левски“-Съединение. Учениците с радост споделиха идеи за бъдещата им дейност, като чат от будния обществен живот на града ни-богат на история, деен в настоящето и проспериращ в бъдещето.

На добър час, млади възрожденци!