„Българино, знай своя род и език!“

Клуб „Българино, знай своя род и език!“

През месец Февруари 2019г. стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба.

2019/2020

07.11.2019г. -В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

„Любовта към родното – извор на мъдрост! Фолклор и фолклорна обредност! Какво знаем за традициите и фолклорната обредност в Пловдивския регион? “ – бяха въпросите, които провокираха учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с ръководител г-жа Ваня Ликова, на 07.11. 2019 година да посетят Етнографския музей в град Пловдив.

           Фолклорът е състояние на духа! Той е нещо наистина необикновено! В него е събрана философията на цял един народ – багри, шевици, песни, танци, бит, народопсихология. Фолклорът е връзката ни с миналото, настоящето и бъдещето като неизменна част от живота на българина.
           Съхранила се във времето и днес фолклорната обредност намира място в сърцата на всички ни. Необикновеното е, че традициите, почитани в миналото, са живи и в настоящето и въпреки робството народът ни е успял да ги запази, да ги почита  и да ги препредава на идните поколения.
            В този дух премина и посещението на децата от Клуба в една от най-емблематичните сгради на Стария град – Етнографския музей в Пловдив. С интерес слушахме изчерпателната беседа и разглеждахме многобройните експонати, разкриващи бита, традициите и обичаите на нашите предци. А пред една от витрините гледахме с умиление автентичните костюми от родния ни град Съединение, които и до днес се пазят в много от домовете на голямоконарци.
            Да обичат и пазят родното – това трябва да бъде една от основните човешки добродетели, които да възпитаваме у младите!

01.11.2019-БЪЛГАРСКОТО-ИЗВОР НА ГОРДОСТ! ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ!

В навечерието на Деня на народните будители по инициатива на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб по интереси „Българино знай своя род и език“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, децата от клуба бяха гости на Сдружение „Голямоконарска чета“.

Видео тук.

Във връзка с темата „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“, учениците, а и всички присъстващи на срещата, успяха да си отговорят на редица въпроси- Умеем ли да ценим и пазим българщината? , Кои са съвременните будители?, Какво кара младите-и малки, и големи, да вървят по стъпките на будителите?

Будителят се утвърждава в националната ни култура като фигура на действения човек-учител, писател, човек, който не се примирява с раболепието, с погазването на националната и социалната чест, с обругаването на езика, с пренебрегването на ценностите и духа български!

Свобода, вяра, език, чест-са лозунгите и до днес, които се издигат от хора, милеещи за българското!

Тези думи многократно се чуваха на срещата с четниците. Облечени в автентични костюми от голямоконарския край, униформи на четници, хайдути, затъкнали в поясите си пистолети и ками, държащи знамето на четата, мъжете разказваха на децата „приказката на духа“. История, минало, настояще и поглед към бъдещето обединяваха съзнанието, приковаваха вниманието и караха сърцето да тръпне при допир с различните оръжия, демонстрацията с тях, а звукът от черешовото топче кънтеше не само в ушите, но и в сърцата на всички!

Запалената искра на националната гордост, съхраняването, опазването на всичко, свързано с бурните дни на борбата за свобода, за традициите, за приемствеността ….., за славата…, с името на България на уста-стояха и разказваха мъжете от Голямоконарската чета, а в очите им светеше духът български.

Всички научихме много-не само за самата чета, за основаването ѝ, за дейността, гостуванията в различни населени места, но и за това-какво провокира участниците да са част от Сдружението. А именно-запазване, съхраняване и издигане на българщината, която трябва да е висша ценност за всеки истински българин!

В края на срещата рамо до рамо застанаха децата от Клуба и четниците, а г-жа Ваня Ликова пожела на всички „духът български да пребъде“ в душите и в делата на младите.

Само така ние можем да бъдем горди потомци на нашите предци!

Да ни е честит Денят на будителите!

2018/2019

13.06.2019-ДРАМАТИЗАЦИЯ В КЛУБА ПО БЕЛ

На 13 юни 2019г.-последните часове за годината от дейността на Клуб „Българино, знай своя род и език!“, учениците с ръководител г-жа Ваня Ликова подготвиха и представиха пред своите родители и близки  Драматизация по мотиви от книгата „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви.

Децата с ентусиазъм и много емоция се превъплътиха в образите на Маляка, треньора Парнаров, учителката по математика Ана Добрева, родителите на Маляка, директора на училището и други.

Преди постановката във връзка с темата: „Какво научих в Клуба през годината?“, г-жа Ваня Ликова представи пред присъстващите презентация, а всички станаха съпричастни на по-важните моменти от дейността на Клуба.

Младите актьори бяха аплодирани от своите близкии за активната работа в Клуба и бяха наградени от г-жа Ликова с грамоти, а накрая се почерпиха със сладка пита с пожелание за още повече ентусиазъм и постоянство да работят и през следващата учебна година, а през лятната ваканция-много игри и усмивки!

„ПОД ИГОТО“-РОМАНЪТ –ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!

По повод 24 май-Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, и 2 юни-Ден на Христо Ботев и Патронен празник на училището ни, по покана на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ гостува мобилна изложба, подготвена от Къща-музей „Иван Вазов“-град Сопот, във връзка със 125-години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов.

В часовете на Клуба г-жа Ликова запозна учениците със същността на романа „Под игото“. Две от децата рецитираха стихотворения от Иван Вазов- Илия Паскалев – „Българският език“  и Даниела Янкова-„Родна реч“. На учениците бяха раздадени рекламни брошури за романа „Под игото“,  бяха разгледани и моменти от книгата, главата „Радини вълнения“ и „Представлението“.

Учениците разгледаха подредената изложба, а г-жа Ликова им пожела да прочетат през лятната ваканция цялата книга, която се изучава в шести клас.

2 ЮНИ-ДЕН НА БЕЗСМЪРТНИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ!

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България!

По повод патронния празник на училището – 2 юни-Ден на Ботев,  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение гостува мобилна изложба на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Пътуващата изложба е изработена във връзка със 125-годишнината от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание. В нашето училище изложбата гостува по покана на клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова. Изложбата е подредена на втори етаж в централната сграда на училището и ще остане до средата на месец юни за разглеждане.

Изложбата включва 15 табла (PVC) с размери 50/70см., в които се проследява творческата история на романа, показани са различни издания на книгата, представени са прототиповете на някои от литературните герои. Текстовете са цитати от книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Вазов. Подредени са тематично : Въвеждащо табло; Вазов в Одеса; „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“; Първо самостоятелно английско издание; Първо самостоятелно българско издание; Илюстрациите в първото издание; Бойчо Огнянов; Рада Госпожина; Герои; Български издания на романа; Български издания на романа;  Филм;  Комикс; Преводни издания; Заключително табло. Любимата книга на българите заслужава да бъде популяризирана, да бъде четена отново и отново, за да продължи пътя си напред във времето.

23.04.2019г.-ПОСЕЩЕНИЕ В НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“

„Един час, прекаран в четене, е час, откраднат от Рая!“ /Тома Уортън/

Учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова на 23 април-Световният ден на книгата и авторското право, посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.

Г-жа Васка Тонова-главен библиотекар, разведе децата из детския отдел на Библиотеката, разказа им за историята на създаване на Библиотеката, библиотечния фонд и интересни факти, свързани с работата и духа в Библиотеката.

За учениците бяха организирани игри на асоциации в групи по следните теми: Пътят на книгата, Книгоиздаване, Авторско право, Цензура. Учениците се опитаха да обяснят как разбират тези понятия; говориха за значението на книгите; какво дава четенето и докосването на читателите до света, създаден от авторите в книгите.

Петокласниците научиха много нови неща и с интерес и любопитство говореха за досега си с книгите.

Интерес за участниците в Клуба представляваха изложените рисунки на  ученици от нашето училище, а между рисунките някои деца откриха и свои собствени картини.

Срещата със света на книгите беше изключително полезна и интригуваща за всички деца!

Участниците в Клуба подариха на г-жа Тонова ръчно изработен часовник от ученици на СУ „Христо Ботев“ и календар на нашето училище, на който са изобразени и детски рисунки също на ученици от училище.

Г-жа Васка Тонова изказа своята благодарност и пожела на учениците в клуба да не стихва любовта им към четенето на книги.

18.04.2019Г.-„ФОЛКЛОР. ФОЛКЛОРНА ОБРЕДНОСТ“

На 18 април 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“  гост беше г-жа Костадинка Меретева, която над  тридесет и пет години се занимава със съхраняване и събиране на автентични народни песни от местния ни регион.

Във връзка с темата- „Фолклор, традиции и обредност! Фолклорът-огледало на човешкия живот”, а и във връзка с местния пролетен обичай „Кумата”, учениците от Клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова се потопиха в емоционалните спомени и познания на г-жа Меретева за празниците и обичаите, за красотата на автентичния ни фолклор. Бяха разгледани фолклорни песни, записани от учениците от Клуба, а г-жа Меретева изпя някои от тях акапелно.

Срещата премина много емоционално и ползотворно за всички, които присъстваха и успяха да се потопят в магията на фолклора и неговата красота!

Гостенката беше изпратена със сладка пита и с пожелание да бъде здрава, да продължава още дълги години да се занимава с автентичния ни фолклор, да учи по-младите и да им предава своя дух!

26.03.2019г.- НА ТЕАТЪР- ‘БОРЯНА“

На 27 март се отбелязва Световният ден на театъра! Във връзка с темата „Особености на драматургичното изкуство. Подготовка за драматизиране на творба“ за учениците от Клуб „Българино знай своя род и език!“  беше организирано посещение на Драматичен театър-град Пловдив.

На 26 март 2019г. учениците от клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова, се насладиха на театралната постановка „Боряна“ на Йордан Йовков. Актьорите от Драматичен театър майсторски се превъплътиха в ролите от Йовковата творба и поднесоха на публиката една чудесна постановка с много  емоции, музика и красота.

Учениците за първи път се докоснаха до това изкуство, гледайки с интерес  голямата сцена, като придобиха много впечатления как един актьор се превъплъщава в дадена роля, за да я представи пред публиката по най-убедителния и завладяващ начин. За всички беше истинско преживяване!

21.03.2019-НАГРАДЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ  ОТ КЛУБА ПО БЕЛ

Във връзка с Международния ден на поезията-21 март, учениците от Клуб по интереси „Българино знай своя род и език!“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение  взеха участие в традиционния Конкурс за рецитатори, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Спечелиха следните призови места:

1 място в Трета възрастова група: Красимир Костов със стихотворението „Спомен за Апостола“ от Милена Семерджиева.

3 място-трима ученици:

Даниела Янкова със стихотворението на Таня Балканска „Цветно стихотворение“

Йорданка Парнарова „Стихотворение за България“ от Таня Балканска

Владимир Белишки: „Има ли, има ли, няма ли край, Родино…“ от Ала Петрунова

Поздравления!

28.02.2019- „ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО – ИЗВОР НА МЪДРОСТ. ТРАДИЦИИ И ОБРЕДНОСТ.“

На 28.02. 2019 г. във връзка с предстоящите празници – 01.03 /Баба Марта/ и 03.03 /Националният празник на България/ учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова посетиха Музея в град Съединение. Темата  беше „Любовта към родното – извор на мъдрост. Традиции и обредност.“ Какво знаем за фолклорните традиции на нашия регион, за миналото на града ни? – накараха учениците с интерес да разгледат етнографската сбирка в музея. Г-жа Марияна Килемперова увлекателно разказа на петокласниците от Клуба за характерните носии,  обреди и празници на града ни, за миналото и пазените и до днес спомени за подвизи и слава на голямоконарци.

14.02.2019г.-„ЛЮБОВТА КЪМ СЛОВОТО И НЕГОВАТА МАГИЯ“

На 14 февруари 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ занятието беше посветено на „Любовта към словото и неговата магия“. Специален гост като съвременен автор и колега-учител беше г-жа Таня Балканска, която прочете свои авторски произведения от едноименната стихосбирка „Реката“. Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева,  поздрави участниците в клуба с пожелание любовта им към книгите и знанието винаги да присъства в живота им. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година и е с ръководител г-жа Ваня Ликова.

07.02.2019-СТАРТИРА КЛУБ “БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

През месец Февруари стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба. Пожелаваме ви ползотворна  работа!

Клубът е в категория „Гражданско образование“, подобласт „Емоционална компетентност“.