„Българино, знай своя род и език!“

Клуб „Българино, знай своя род и език!“

През месец Февруари 2019г. стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба.

23.04.2019г.-ПОСЕЩЕНИЕ В НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“

„Един час, прекаран в четене, е час, откраднат от Рая!“ /Тома Уортън/

Учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова на 23 април-Световният ден на книгата и авторското право, посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ в град Пловдив.

Г-жа Васка Тонова-главен библиотекар, разведе децата из детския отдел на Библиотеката, разказа им за историята на създаване на Библиотеката, библиотечния фонд и интересни факти, свързани с работата и духа в Библиотеката.

За учениците бяха организирани игри на асоциации в групи по следните теми: Пътят на книгата, Книгоиздаване, Авторско право, Цензура. Учениците се опитаха да обяснят как разбират тези понятия; говориха за значението на книгите; какво дава четенето и докосването на читателите до света, създаден от авторите в книгите.

Петокласниците научиха много нови неща и с интерес и любопитство говореха за досега си с книгите.

Интерес за участниците в Клуба представляваха изложените рисунки на  ученици от нашето училище, а между рисунките някои деца откриха и свои собствени картини.

Срещата със света на книгите беше изключително полезна и интригуваща за всички деца!

Участниците в Клуба подариха на г-жа Тонова ръчно изработен часовник от ученици на СУ „Христо Ботев“ и календар на нашето училище, на който са изобразени и детски рисунки също на ученици от училище.

Г-жа Васка Тонова изказа своята благодарност и пожела на учениците в клуба да не стихва любовта им към четенето на книги.

18.04.2019Г.-„ФОЛКЛОР. ФОЛКЛОРНА ОБРЕДНОСТ“

На 18 април 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“  гост беше г-жа Костадинка Меретева, която над  тридесет и пет години се занимава със съхраняване и събиране на автентични народни песни от местния ни регион.

Във връзка с темата- „Фолклор, традиции и обредност! Фолклорът-огледало на човешкия живот”, а и във връзка с местния пролетен обичай „Кумата”, учениците от Клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова се потопиха в емоционалните спомени и познания на г-жа Меретева за празниците и обичаите, за красотата на автентичния ни фолклор. Бяха разгледани фолклорни песни, записани от учениците от Клуба, а г-жа Меретева изпя някои от тях акапелно.

Срещата премина много емоционално и ползотворно за всички, които присъстваха и успяха да се потопят в магията на фолклора и неговата красота!

Гостенката беше изпратена със сладка пита и с пожелание да бъде здрава, да продължава още дълги години да се занимава с автентичния ни фолклор, да учи по-младите и да им предава своя дух!

26.03.2019г.- НА ТЕАТЪР- ‘БОРЯНА“

На 27 март се отбелязва Световният ден на театъра! Във връзка с темата „Особености на драматургичното изкуство. Подготовка за драматизиране на творба“ за учениците от Клуб „Българино знай своя род и език!“  беше организирано посещение на Драматичен театър-град Пловдив.

На 26 март 2019г. учениците от клуба с ръководител г-жа Ваня Ликова, се насладиха на театралната постановка „Боряна“ на Йордан Йовков. Актьорите от Драматичен театър майсторски се превъплътиха в ролите от Йовковата творба и поднесоха на публиката една чудесна постановка с много  емоции, музика и красота.

Учениците за първи път се докоснаха до това изкуство, гледайки с интерес  голямата сцена, като придобиха много впечатления как един актьор се превъплъщава в дадена роля, за да я представи пред публиката по най-убедителния и завладяващ начин. За всички беше истинско преживяване!

21.03.2019-НАГРАДЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ  ОТ КЛУБА ПО БЕЛ

Във връзка с Международния ден на поезията-21 март, учениците от Клуб по интереси „Българино знай своя род и език!“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение  взеха участие в традиционния Конкурс за рецитатори, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Спечелиха следните призови места:

1 място в Трета възрастова група: Красимир Костов със стихотворението „Спомен за Апостола“ от Милена Семерджиева.

3 място-трима ученици:

Даниела Янкова със стихотворението на Таня Балканска „Цветно стихотворение“

Йорданка Парнарова „Стихотворение за България“ от Таня Балканска

Владимир Белишки: „Има ли, има ли, няма ли край, Родино…“ от Ала Петрунова

Поздравления!

28.02.2019- „ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО – ИЗВОР НА МЪДРОСТ. ТРАДИЦИИ И ОБРЕДНОСТ.“

На 28.02. 2019 г. във връзка с предстоящите празници – 01.03 /Баба Марта/ и 03.03 /Националният празник на България/ учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова посетиха Музея в град Съединение. Темата  беше „Любовта към родното – извор на мъдрост. Традиции и обредност.“ Какво знаем за фолклорните традиции на нашия регион, за миналото на града ни? – накараха учениците с интерес да разгледат етнографската сбирка в музея. Г-жа Марияна Килемперова увлекателно разказа на петокласниците от Клуба за характерните носии,  обреди и празници на града ни, за миналото и пазените и до днес спомени за подвизи и слава на голямоконарци.

14.02.2019г.-„ЛЮБОВТА КЪМ СЛОВОТО И НЕГОВАТА МАГИЯ“

На 14 февруари 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ занятието беше посветено на „Любовта към словото и неговата магия“. Специален гост като съвременен автор и колега-учител беше г-жа Таня Балканска, която прочете свои авторски произведения от едноименната стихосбирка „Реката“. Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева,  поздрави участниците в клуба с пожелание любовта им към книгите и знанието винаги да присъства в живота им. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година и е с ръководител г-жа Ваня Ликова.

07.02.2019-СТАРТИРА КЛУБ “БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

През месец Февруари стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба. Пожелаваме ви ползотворна  работа!

Клубът е в категория „Гражданско образование“, подобласт „Емоционална компетентност“.