Новини

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В SHKOLO.BG   

ГРАФИК

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ

С УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО

ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

14.01.2020-КУДИ В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

КУДИ В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ!

14.01.2020- Хорото на площада – клип в You tube тук.

ПРАЗНИК НА МЛАДОСТТА, СИЛАТА И КРАСОТАТА!

Клип в You Tube тук.

Началото му  търсим сред първите заселници на бившето село Голямо Конаре през XVIIти век.

За нощта срещу 14 януари хората започват приготовленията си още щом  приключат с полската работа. Осветени с лампи, кандила, огнища и борина-къщите се превръщат в художествени работилници. В тях преждата, мънистото, тревата и шаякът-докоснати от ръцете на момите и невестите, на бащите и дядовците-създават образци на едно първично и неповторимо изкуство.

Всичко-и  зографските видения върху терлиците, и гергефските кърпи, и фантастичните приумици на духа във формата на паласки, опинци и елеци е така здраво като композиция, като един бунт срещу зловещия палец на съдбата.

В колона по двама-здрави, красиви и напети в тези фантастични дрехи-младите мъже крачат по смълчаните нощни улици. В дома на девойката ги въвежда нейният избраник. Домакинът е застанал на прага с бяло менче, пълно с вино.

Тъпанът ечи!

Писва и кларинетът!

На двора се извива Васильовденското хоро!

Девойката  черпи сурвакарите с наденица и вита баница. Изведнъж младежите подхващат Ръченица-„Голямоконарската ръченица“ на Геори Коев. Опиянени от неземната мелодия и млади и стари се впускат в ритъма на танца.

Къщата се тресе!

Земята се тресе!

И така цяла нощ и цял ден до лудото хоро на мегдана, с което завършва празникът на плътта и душата, на таланта и надеждата!

До следващата година!

Автори: Стоян Енчев и Даниела Недялкова

СУ „Христо Ботев“-град Съединение

24.01.2020-БИЛ ЛИ СЪМ УЧАСТНИК В ОНЛАЙН ТОРМОЗ

На 23.01.2020г. в 9 клас и на 24.01.2020г. в 6 Б клас –  Беседа с Презентация от УКС „Бил ли съм участник в онлайн тормоз?”.

21.01.2020- „УЧАСТНИЦИ В „КУДАТА“ РАЗКАЗВАТ“

На 14 януари 2020г. се проведе зимният традиционен празник в нашия град-празникът „Куда“, който има над стогодишна история.

Във връзка с темата: „Традиции и обредност! Празници, характерни за родния ни край! „Кудата“-зимен традиционен празник“, съгласно Тематичната програма за работа в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, участниците в Клуба проведоха своите занимания на центъра.

В „Кудата“ участваха двама ученици от Клуба- Красимир Костов и Илия Паскалев. Всички деца станаха част от празника и гледайки момчетата, облечени с традиционни голямоконарски носии, усетиха цялата празничност и българския дух, съхранени чрез този обичай, който е характерен само за родния ни град Съединение. Музиката, хората, звукът от паласките на момчетата, виковете, тропането на гегата на водачите, създаваше още по-голямо настроение!

След второто хоро, което се проведе на 20.01.2020г., двамата участници бяха гости в Клуба. „Участници в „Кудата“ разказват!“ беше мотото на работата в клуба по интереси на 21.01.2020г.

Красимир Костов беше облечен по начина, по който участниците в обичая се обличат на Ивановден. Разказа на всички за подготовката, обличането, обиколката с  Кудата, както и назова как се нарича всеки елемент от облеклото му.

Децата слушаха с интерес, задаваха въпроси и някои от момчетата изявиха желание да се включат и те в коледарската група през следващата година. А това е знак, че традициите и обредността на родния ни край ще пребъдат!

22.01.2020-ФАЛШИВИТЕ ПРОФИЛИ В ИНТЕРНЕТ

Във връзка с 28  януари-Ден на защита на личните данни – на 22.01.2020г. в час по Гражданско образование с г-жа Даниела Недялкова (член на УКС) ученици от 5 А клас представиха пред свои съученици презентация на тема “Фалшиви профили“. Както в реалността, така и в социалните мрежи измамата и фалша са често срещани и могат да нарушат вашата лична неприкосновеност. Макар и полезни, социалните мрежи понякога могат да бъдат доста натоварващи, но намесят ли се и фалшиви профили-ситуацията може да стане наистина досадна. Обикновено, fake профилите се делят на ботове и такива, зад които стоят реални хора, представящи се за други.Учениците дадоха примери за фалшиви профили, съвети как да се разпознае фалшив профил, съвети как да се направят настройки в акаунта, за да се защитят личните данни на всеки един.

21.01.2020-СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕГРЪДКАТА

Светът празнува на 21 януари Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.

За празника-даряващ топлина и обич с един малък жест-г-жа Даниела Недялкова-член на УКС, изготви презентация по темата. Всички часове по ИТ започнаха с нея и с прегръдка между децата. За да бъдем по-добри едни с други, по-усмихнати и ведри. С послание – прегръдки да има не само днес, а всеки ден, за да бъде нашето училище – любима територия.

18.01.2020-КАЛЕНДАРИ ЗА МЛАДИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ
Учениците от Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“ –град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева получиха прекрасни календари за 2020 година от Общобългарския комитет „Васил Левски“.
Календарът на Общобългарския комитет „Васил Левски“ за 2020 г. е под мотото „150 години Българска национална революция – с дух и политически плам“.
Календарът е със снимката на Левски, правена през 1872 г. в Букурещ, по която го издирва турската полиция. Към нея е прикрепен календариум с бележити дати от българската история. В края на годината листовете с месеците падат и остава една прекрасна фотография на Апостола – символ и вдъхновение за всеки родолюбив българин. Всеки календар е номериран и подпечатан с печата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, което го прави колекционерска ценност.
Надяваме се, че и през настоящата 2020 година клубът ще се поздрави с множество родолюбиви начинания!

16.01.2020-МАЙСТОРИ НА ЗАКУСКИ

Вкусни банички от бутертесто  с плънка от сирене и яйца днес приготвиха учениците от 6 А клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по Технологии и предприемачество с  г-жа Иванка Габровска. Апетитните закуски са светъл весел лъч в натоварения учебен ден на учениците ни. Браво! Приятен апетит!

16.01.2020-„ЗАЕДНО ДА ОПОЗНАЕМ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА“

Слънчевата система винаги е очаровала човечеството. Ето защо и нашите четвъртокласници  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова се потопиха в магията на слънчевата система, като  представиха презентации, изготвиха проекти и сътвориха чудесни макети. Поздравления!

15.01.2020-ЗДРАВНА БЕСЕДА В 6 Б КЛАС

На 15.01.2020 година в часа на класа на 6.б клас в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с класен ръководител г-жа Ваня Ликова, и във връзка с темата: „Как мога да опозная себе си?“ от Тематични план на класа, гост бе медицинската сестра в училище – г-жа Таня Дългърска.

Здравната беседа бе свързана с темата „Пубертет“ и промените, които настъпват както във физическо, така и в психологическо отношение у подрастващите.

На вниманието на децата бе представена презентация и всички с голям интерес слушаха изчерпателните обяснения на медицинската сестра, видяха богатия снимков материал, а накрая заедно с г-жа Ликова поговориха с децата за важните акценти по отношение на съзряването, опознаването и грижите, които трябва всеки да  полага за  собствената си личност.  От името на всички г-жа Ликова благодари на г-жа Дългърска за чудесната беседа. Часът се превърна в едно много полезно и интересно занятие!

09.01.2020-ВКУСНИ ПАЛАЧИНКИ ПРИГОТВИХА 6 А КЛАС

Кулинарни умения придобиват шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете по Технологии и предприемачество с г-жа Иванка Габровска. Днес те се научиха да приготвят палачинки. Родители, вече имате помощници за вкусната неделна закуска! Браво!

07.01.2020-ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 07.01.2020г. Кристиян Дългърски от 7 Б клас представи пред съучениците си от VII Б клас презентация на тема „НЕ на агресията над деца“. Занятието е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).

172 години от рождението на Христо Ботев се навършват на  6 януари 2020 г.!

Днес се навършват 172 години от рождението на един от най-великите български поети – революционерът Христо Ботев. Изключителният литературен гений на Ботев и безпрекословната му обич към родината го превръщат в една от най-светлите български исторически личности, завещала своя пример през вековете – че за таланта, смелостта и жертвоготовната целеустременост възрастта не е мерило, а времето не е заплаха. Защото Ботев е жив. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

Христо Ботев е патрон на нашето училище, с което ние се гордеем и отдаваме поклон пред този велик герой на България!

В часовете по Информационни технологии учениците от VIII и  IX клас изготвиха флаери, посветени на Христо Ботев.Г-н Кръстю Манчев-председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение ни поздрави с Поздравителен адрес за днешния светъл ден.
В междучасията звучаха патриотични, революционни песни. Беше проведено информационно радио-предаване в централната сграда.

20.12.2019-КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ В НАЧАЛЕН ЕТАП

На 20 декември 2019г.  учениците от  първи до  четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, изпълнени с коледно настроение и много усмивки, изживяха вълнуващ последен учебен ден за 2019 година.

С песни, танци, коледни стихотворения, театър, посрещане на Дядо Коледа и топли пожелания всички се насладиха на коледното тържество.

Весела ваканция! С много усмивки и подаръци под елхата посрещнете и се насладете на празниците!

На днешния 20.12.2019г. деца от подготвителна група към СУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Таня Лулкина зарадваха родители и гости с пиеса по библейски сюжет – Рождество Христово. Всички присъстващи топло аплодираха децата за тяхната старателна изява. След пиесата директорът на училището г-жа Спаска Ненчева поздрави всички участници за усърдието им, след това децата получиха подаръци от дядо Коледа и поздравителен адрес от кмета на община Съединение Атанас Балкански.

На 18 декември 2019г. и шестокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение отпразнуваха с класните си ръководители г-жа Ваня Ликова и г-жа Росица Етова предстоящия светъл празник Рождество Христово. Забавляваха се с песни, танци и игри и всеки получи новогодишен подарък.

На 18.12.2019 год. учениците от 5.а и 5.б клас на СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с класни ръководители г-жа Генка Дребчева и г-жа Борислава Енчева, с усмивки и много позитивно настроение отпразнуваха своето коледно парти. Най-голяма изненада за учениците беше Дядо Коледа, който раздаде подаръци на всички ученици. Тържеството продължи с песни, танци, игри, томбола и много усмивки. Весела ваканция!

Ето част от изделията, които учениците от СУ “Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска за Коледния благотворителен базар: нарисуваха чудесни малки картинки, които апликираха на дъсчици и залепиха магнитче, сглобиха готови формички с коледни мотиви с магнитчета, направиха симпатични снежни човеци, които си имат имена, ще ви очароват също кутиите с късметчета и изненади.
Браво, деца!
С добри сърца и благородни дела- нека да посрещнем Коледа и да се случват чудеса!
Да се включим в Благотворителния Коледен базар на 19.12.2019г. в НЧ „Съединение 1875“!

18.12.2019 -КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ И СЪС SCRATCH

Коледни проекти създадоха четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев”-град Съединение в часовете по Компютърно моделиране. Анимирани еленчета, бели мечета и пингвинчета разговарят, търсят подаръци под елхата, сменят костюми и танцуват. Браво!

17.12.2019-„ДА  НАМЕРИМ ЧУВАЛА  НА ДЯДО  КОЛЕДА“ 

Във връзка  с предстоящите празници  от  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ проведоха вече традиционната  игра  „Да  намерим чувала  на Дядо  Коледа“  с учениците  от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.  Тази гoдина тя беше посветена  на  50-годишнината на града. Ето защо въпросите към  нея бяха свързани с историята на града ни.

С голям  ентусиазъм и много  усмивки всички  ученици подкрепяха своите  съученици в играта.

След  намирането  на  чувала, всеки  клас  получи  подарък.

Сърдечно  благодарим  на  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“  за интересната игра  и прекрасните подаръци.

15.12.2019-ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ОБЩЕСТВОТО В 4 КЛАС

Учениците от  IV клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова  показаха, че часовете по  Човекът и обществото са повече от  интересни, като създадоха свои проекти  и презентации.

Четвъртокласниците разкриха величествената красота и богатствата на  България, представяйки природните  ѝ области.

Браво! Опознавайте Родината и я обичайте, защото няма втора като нея!

13.12.2019-“ЧАСОВЕ НА НАСЛАДА ОТ МАГИЯТА НА СЛОВОТО”

„Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето!“ – според Монтен, а Гьоте казва, че „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“…

Това бяха само част от мислите за Книгата, под чието мото преминаха часовете по литература на шестокласниците с преподавател г-жа Ваня Ликова в СУ“ Христо Ботев“ – град Съединение, в петък, 13.12.2019 г., последният ден от Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката, във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

И в двата шести класа децата бяха донесли свои любими четива, прочетоха моменти от книги или споделиха какво харесват, а г-жа Ликова им прочете поучителни разказчета от книгата „Вълшебства за Коледа“ на съвременната писателка Ивелина Радионова.

Словото е онази магия, част от човешкото изкуство, което разкрива пред хората един по-различен и мечтан свят на красота и хармония, чрез който човек се променя  и осмисля живота си по друг начин.

Тръгвайки от вълшебствата преди Коледа, децата преоткриха геройствата в старогръцките легенди и митове, преминаха през приказките на различните народи, чуха забавните разкази на Асен Разцветников и мъдростта на Елин-Пелиновите творби…

Да четеш, означава да преоткриваш себе си, да опознаваш света и да го виждаш по друг начин, защото „Един час, прекаран в четене, е час откраднат от Рая!“ според Тома Уортън!

Тези часове на наслада от магията на словото ще продължат и другата седмица в часовете по литература на учениците от 6. клас, както и с колективно посещение на Библиотеката в училище!

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!“ – казва Фредерик Дъглас…

Нека тази духовна свобода стане част от всекиго!

9-13.12.2019-„ИНТЕРЕСНА И ВЪЛНУВАЩА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 2019/2020“

Във връзка с Националната седмица на четенето учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и техните учители –г-жа Анка Арабаджийска, г-жа Лиляна Попова, г-жа Николинка Генчева, г-жа Цветелина Трайкова, г-жа Петя Арабаджийска, г-жа Маша Енчева, г-жа Стойна Симеонова, г-жа Таня Лулкина проведоха редица инициативи за насърчаване на интереса към четенето.

Ето ги и тях:

  1. „Чета, защото…“ – учениците от II, III и IV клас попълниха анкетна карта.
  2. Състезание по правопис за учениците от II и III клас с победители:

I -во място – Нина Атанасова

II-ро място – Моника Каназърова

III-то място – Елена Димитрова.

  1. Конкурс за най-добър четец във II клас с победител Елена Димитрова.
  2. „Подреди пъзел. Разкажи история“ – проведена от четвъртокласниците.
  3. История в рими, истории в звукове“ – проведена с третокласниците и четвъртокласниците.
  4. „Големи четат на малки“ – учениците от II, III и IV клас прочетоха интересни разкази, приказки и басни на учениците от I клас и на децата от ПГ.
  5. Учениците от II клас създадоха своя книга „Снежанка и седемте джуджета“.
  6. Проведе се дарителска кампания и учениците създадоха своя библиотека, като подариха книги за нея.
  7. Учениците от I клас разказваха приказки по картинки и рецитираха коледни стихотворения.

10.Г-жа  Марияна Килимперова от Библиотека при  НЧ „Съединение 1875″ прочете интересни коледни приказки на учениците от I, II, III клас и на децата от ПГ.

Поздравления за всеотдайното участие в Националната седмица на четенето!

12.12.2019-ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА

На 12.12.2019г. в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общински кръг на олимпиадата по математика за учениците от 4 до 7 клас. Поздравления за всички, които бяха мотивирани и подготвени от учителите си и решиха да се състезават, за да покажат своите знания по математика. Успех!

11.12.2019Г.-КОЛЕДА В РИСУНКИ

Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е украсена с коледни плакати, изработени от учениците ни в часовете по Изобразително изкуство. Фоайетата на 1 и 2 етаж са още по-приветливи с две авторски произведения на талантливата художничка в нашия колектив- г-жа Таня Балканска.

Поздравления за прекрасните творби-донасят ни коледно настроение и много възхищение!

09.12.2019-ИНДИВИДУАЛНИ ПОРТФОЛИА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Маша Енчева започнаха да попълват своите портфолиа с постиженията си от началото на учебната година. В тях систематично и организирано ще се събират учебни материали, които представят работата на учениците в класната стая и у дома. Портфолиото представя развитието и прогреса на ученика в процеса на обучение. На първокласниците ни им предстои  дълго пътешествие  в света на знанията до края на учебната година, като в портфолиата им ще бъдат отразени успехът по всички учебни предмети, както и интересите и заложбите им. Успех!

08.12.2019-ПРАЗНИЧНО Е ПРИ НАС

В очакване на Коледа…
Накичени елхи,
гирлянди и подаръци дори,
класните ни стаи разкрасиха –
настроението ни въодушевиха
и празнично ни ободриха!

07.12.2019-ПРАКТИЧЕСКИ УРОК ПО БДП

През изминалата седмица г-жа Цветелина Трайкова проведе практически урок по БДП на теми „Кръстовище“ и „Пътни знаци“ на площадката по БДП в сградата на начален етап. Целта на практическото занятие е да бъде повишена мотивацията на децата за усвояване на правилата за безопасно поведение на пътя. Учениците се научиха да прилагат практически умения, необходими им в съвременната пътна обстановка. Четвъртокласниците изготвиха проекти по изучените теми.

06.12.2019-„ДА ПОМНИМ ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ!“

Днес-в чест на 160 години от рождението на Чардафон Велики и 110 години от рождението на Никола Вапцаров, ние-учениците и учителите на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, със съдействието и подкрепата на г-н Кръстьо Манчев- председател на Общински комитет ,,Васил Левски“ – гр. Съединение, записваме още една страница в историята на града ни – град, прочул се с делата на българи, посветили живота си на общодържавни и национални каузи. Със слово от г-н Кръстьо Манчев и г-жа Спаска Ненчева-директор на училището, с поднасяне на цветя и преклонение, поставяме паметната плоча на Продан Тишков- Чардафон-предводителят на най-голямата чета в Съединението на България от 1885 г.- Голямоконарската чета, на почетно място в централната сграда на СУ „Христо Ботев“. Когато живее в село Голямо Конаре неговият дом е в двора на нашето училище, за това днес ние поставяме тази паметна плоча тук- в негова чест. Ние-учениците и учителите от Средно Училище ,,Христо Ботев“-град Съединение, сме горди, че продължаваме пътя, начертан от този велик българин! Ние ще съхраняваме и следваме неговите идеали! Пламъкът на родолюбието ще осветява пътя ни към бъдещето на град Съединение!

05.12.2019-УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

„Когато Бог създавал земята, започнал да дава земи на различни народи. Дал що дал. Раздал всичката земя. Не останала само за българите. Затъжили се те, заплакали… Тогава Бог казал: „Не плачете и не тъжете, българи. Вижте – на мен не ми остана земя, която да ви дам, но ми остана едно кътче, в което живея. Това е Раят! Давам ви го. Вие само го пазете!“…
С тези думи започна „Урокът по родолюбие“ днес, на 05.12. 2019 г., на тема: „Фолклорът – огледало на човешкия живот! Фолклорна обредност. Песента и танцът – част от нашата идентичност!“, според Тематичната програма на Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова, с чиято инициатива бе организиран и Ученическият коледен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – град Пловдив, за учениците от Клубовете по интереси в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение: „Училищни медии“, „Музикална плетеница“, „Аз и светът около мен“, „В света на приказките „.
Фолклорът е магия! Богатство, което съчетава танц, музика и слово! Изпълнен и с чудни обреди и обичаи, характерни за различните ни области и претворени от творците на българското изкуство в спектакли, е начин духовното богатство на българите да стигне до сърцето ни.
Да обичаш, да съпреживяваш, да грееш в красивите багри на носиите от различните фолклорни области в България, да придадеш живот на всяко движение на тялото, на всяка извивка на гласа, на всеки звук на музикалните инструменти – това е истинска „магия“!
Такава „магия“ ни поднесоха изпълнителите от ФА „Тракия“, които танцуваха за всички нас, присъстващи в залата. Самият концерт започна с танца „Куди“, пресъздаващ автентичния обичай „Куди“ от нашия град Съединение.
Артистите на Ансамбъла пееха, свиреха и танцуваха , сменяха костюмите и грееха на сцената, а водещата на Концерта даде възможност на децата да покажат знанията си и да зададат своите въпроси. Всички получихме истинска естетическа наслада в навечерието на Коледните празници!
В края на Концерта беше поднесен Благодарствен адрес до всички изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за подкрепата, която ни оказаха за провеждането на „Урока по родолюбие!“, цветя и сладка пита, защото на гости се ходи с „армаган“.
Танцът е „почерк на тялото“, „състояние на духа“, а фолклорът ни – част от нашата българска идентичност!
Затова, както е казал народът: „Да се знае: Народ, който не поддържа традициите си, е обречен на забвение!“

“СПИН-БЪДИ ОТГОВОРЕН!“

Всяка година на 1 декември световната общественост отбелязва Световния ден за борба със СПИН.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинската сестра г-жа Таня Дългърска подготви инфорнационен кът с диляни в централната сграда.

27.11.2019-ЗДРАВНА БЕСЕДА В 4 И 5 КЛАС

Здравна беседа на тема: „Видове рани. Оказване на първа помощ“ беше изнесена от медицинската сестра г-жа Таня Дългърска в 4, 5А и 5Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение през тази седмица.  Г-жа Дългърска разказа на учениците  за рани от ухапвания от животни – от куче, змия, кърлеж, оса,  рани от изгаряне и измръзване; как човек може да се зарази с бяс, тетанус; кога може да изпадне в анафилактичен шок; как да се окаже първа помощ при контузии – навяхване, изкълчване,фрактури; методи на кръвоспиране; бяха демонстрирани различни превръзки на рани.

26-27.11.2019-„ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ НИ-КИБЕРСКАУТИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в шести сезон на обучителната програма „Киберскаут“, която е инициирана от Национален център за безопасен интернет-София, провежда се успешно с подкрепата на Теленор България от обучители от Младежки център – Пловдив.

В рамките на двудневното си  обучение новите киберскаути чрез разнообразни интерактивни дейности се запознаха с основните рискове в Мрежата и с начините за предпазване и справяне с тях и бяха подготвени да съветват свои връстници при проблеми в интернет и да разпространяват сами знания за онлайн безопасността сред други деца.

През първия ден на обучението в рамките на индивидуална и групова работа посредством учене чрез преживяване учениците се запознаха с основните рискове в интернет: както с техническите (вируси, „хакнати профили“ и др.), така и с опасностите, свързани с Мрежата като социална среда (контакти с непознати хора, някои от които могат да бъдат злонамерени, включително и педофили, онлайн тормоза между самите деца и др.) и като източник на информация (фалшиви новини, манипулации). Учениците овладяха основните начини за предпазване (антивирусни програми, настройки за безопасност на профила в социални мрежи, проверка на информацията и самоличността на непознат онлайн) и реакция (съветване с родител, учител, докладване и блокиране, подаване на сигнал на Горещата линия и обръщане за помощ и съвет към Консултативната линия на Центъра, правене на екранни снимки за доказателство и др.).

Във втория ден на обучението петокласниците се подготвиха да изпълняват трите роли на киберскаута:

1) да дават сами пример за отговорно поведение, както онлайн, така и „офлайн“;

2) да съветват други деца при онлайн проблеми;

3) работейки в екипи, да предават знанията си за онлайн безопасността на връстници, а и на родители, чрез планирани и проведени от самите от тях интересни публични дейности.

След обучението си вече сертифицираните кибераскаути с подкрепата на двамата си ментори – учители по Информационни технологии, ще се организират в „киберскаутски отряди“ и ще продължат дейността си, изпълнявайки различни „киберскаутски мисии“ за разпространяване на знания за онлайн безопасността. По този начин ще се включат в национално състезание между всички обучени през шестия сезон на програмата киберскаути.

25.11.2019-„КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ?“

Учениците от 1, 2, 3 и 4  клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение имаха тематичен час на класа през изминалата седмица, в който медицинската сестра на училището г-жа Таня Дългърска изнесе лекция на тема „Профилактика на гръбначни изкривявания“. В специално подготвената презентация учениците разбраха какви правила трябва да спазват, за да са предпазят от гръбначни изкривявания. Научиха какво е правилно телодържане при седене, ходене и стоеж-правилна стойка; коя е правилната поза, която трябва да заемат на чина при четене и писане; на какви условия трябва да отговаря работното им място; каква трябва да бъде ученическата раница и как да се носи; на какъв матрак и на каква възглавница трябва да се спи и коя е правилната поза по време на сън; до какво водят новите технологии и каква поза да заемат при работа с компютър и телефон. Разбраха какво представлява гръбначният стълб, как е устроен и какви са неговите функции; научиха за видовете гръбначни изкривявания и за тяхното лечение.

21.11.2019-НА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК В ЦЪРКВАТА

Във връзка с днешния празник  учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  -като едно голямо семейство, посетиха църквата „Свети Атанасий“. Отец  Наско  ги посрещна с мили думи и им  разказа за съкровеността на днешния ден. Учениците казаха молитва  и запалиха свещички за здраве и хармония в семейството.

Честит празник!

21.11.2019-„ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА“

Учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти на тема „Човекът и Вселената“, които представиха  пред съучениците си и пред своя учител по ЧП – г-н Николай Югов. Браво!

21.11.2019-„ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО“

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично!

Ден на християнското семейство!

Училището е семейството, което дава най-първите познания за света, историята, за взаимоотношенията и ценностите в живота.

Класът е малкото семейство, в което всяко дете намира още един брат-сестра, а в класния ръководител-своята втора майка-грижовна орлица.

С призив да подклаждаме огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ, учениците от 5 Б клас ще зарадват днес своите семейства със специално подготвени флаери от класния ръководител г-жа Борислава Енчева.

20.11.2019-“В СКРИТИЯ СВЯТ“

Да се учим!

Да програмираме!

Знания и умения по Компютърно моделиране

с удоволствие ще демонстрираме!

Блокчета слепваме като по учебник-

пъзел редим

и сложни програми на Scratch ний творим!

Спрайтовете анимираме с лекота,

обличаме ги в приказни костюми,

балерини танцуват,

духчета летят

и в декорите различни-

крият се и появяват се

за секунди-генерирани от случайни числа.

20.11.2019-„НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ“

Детските педагогически стаи (ДПС) са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършвани от малолетните и непълнолетните. СУ „Христо Ботев“-град Съединение продължава съвместната си работа с ДПС  към  Полицейски участък в град Съединение. Взаимодействието ни с тях е отговорно и успешно. И през тази учебна година всяка седмица инсп. Славейко Стефанов изнася лекции и беседва с нашите ученици на актуална тематика в твърде широк спектър – алкохолизъм; тютюнопушене; наркотици; трафик на  деца  и  жени;  агресия и други.

На 20 ноември 2019г. инсп. Стефанов представи пред учениците от 10 клас лекция на тема „Наркотиците – път за никъде“.

16.11.2019г.-„ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!“

„Опознай родината, за да я обикнеш!“ – е казал големият писател и пътешественик Алеко Константинов! Няма по-хубаво и по-красиво място от родината!

 Под това „мото“ премина екскурзията на петокласниците и шестокласниците от СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, проведена на 16 Ноември 2019 год., с ръководители г-жа Ваня Ликова, г-жа Росица Етова и г-жа Борислава Енчева, съпровождани от представител на ТА „Радугатур“.

Тръгвайки от Съединение в ранното мъгливо утро на съботния ден, децата се отправиха към село Скобелево, където посетиха фермата за щрауси „Четири сезона“. Всички с интерес наблюдаваха големите птици, слушаха беседата на любезните домакини, опитаха крем карамел от щраусови яйца и си купиха сувенири от щраусови черупки.

Другата дестинация по живописния път през родната ни България бе град Казанлък, който се намира в сърцето на Розовата долина. Групата посети Музея на розата, където децата се запознаха с историята на розопроизводството и усетиха аромата на най-разпространената роза у нас – роза „Дамасцена“.

А до културата ни по времето на тракийските царе, богатата етнографска сбирка от автентични костюми и накити, както и на лютиерното изкуство се докоснахме в Историческия музей на града.

След кратка почивка и разходка из централната градска част, всички се отправихме към град Стара Загора, където посетихме Център за защитени диви животни по линия „Зелени балкани“, а учениците от 6б и 5б клас осиновиха и по едно от защитените диви животни.

След дългия, изпълнен с много впечатления и емоции ден, децата пристигнаха благополучно в Съединение. Да обичаш и да цениш родното е част от нашата народопсихология! Затова пътешествието ни из нашата прекрасна родина ще продължи!

14.11.2019-„В БОРБА С ДИАБЕТА“

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора, страдащи от заболяването.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинската сестра г-жа Таня Дългърска подготви инфорнационен кът с диляни в централната сграда и изнесе лекция по темата в 5 А клас.

Учениците от 5 А клас научиха какво е захарен диабет; какви са критериите за поставяне на диагноза; какво е инсулин и как се поставя; видове диабет; какви са рисковите фактори за развитие на заболяването; какви са симптомите и усложненията при диабет. Научиха и кои са методите за самоконтрол на кръвната захар. Също така разбраха какво е лечението и профилактиката на това заболяване.

Самият ден -14 ноември,  е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарла Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет.

По данни на МДФ с диагностициран диабет в България живеят над 500 000 души.

Логото на Световния ден за борба с диабет е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето- еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на Световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемиа.

13.11.2019г.- „ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ-ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР”

На 13 ноември 2019г. в СУ „Христо Ботев”-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар”. Класните ръководители запознаха децата с някои практически основни правила, които трябва да се спазват задължително при възникване на ситуация на пожар.  Учениците се евакуираха след подаден сигнал за „Пожар” и съгласно плана за евакуация напуснаха по най-бързия начин училището. Бяха изведени на безопасно разстояние от сградата. Евакуацията беше успешно завършена.

07.11.2019г. -В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

„Любовта към родното – извор на мъдрост! Фолклор и фолклорна обредност! Какво знаем за традициите и фолклорната обредност в Пловдивския регион? “ – бяха въпросите, които провокираха учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ в СУ „Христо Ботев“ – град Съединение, с ръководител г-жа Ваня Ликова, на 07.11. 2019 година да посетят Етнографския музей в град Пловдив.

           Фолклорът е състояние на духа! Той е нещо наистина необикновено! В него е събрана философията на цял един народ – багри, шевици, песни, танци, бит, народопсихология. Фолклорът е връзката ни с миналото, настоящето и бъдещето като неизменна част от живота на българина.
           Съхранила се във времето и днес фолклорната обредност намира място в сърцата на всички ни. Необикновеното е, че традициите, почитани в миналото, са живи и в настоящето и въпреки робството народът ни е успял да ги запази, да ги почита  и да ги препредава на идните поколения.
            В този дух премина и посещението на децата от Клуба в една от най-емблематичните сгради на Стария град – Етнографския музей в Пловдив. С интерес слушахме изчерпателната беседа и разглеждахме многобройните експонати, разкриващи бита, традициите и обичаите на нашите предци. А пред една от витрините гледахме с умиление автентичните костюми от родния ни град Съединение, които и до днес се пазят в много от домовете на голямоконарци.
            Да обичат и пазят родното – това трябва да бъде една от основните човешки добродетели, които да възпитаваме у младите!

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ-ПЪРВА СЕСИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНСУЛТАЦИИ ПЪРВИ СРОК 2019/2020 ГОДИНА

01.11.2019-СПОРТЕН ПРАЗНИК „ДА ПОМНИМ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!“

В чест на Деня на Народните будители в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе спортен празник.Този ден беше вълнуващ и емоционален за всички. С голямо въодушевление и радост учениците се състезаваха в щафетни игри, бягаха, откриваха ликовете на будителите, прочетоха стихотворенията им. За показаната бързина, ловкост и точност получиха награди и похвали.

01.11.2019- „ИНОВАЦИИ В УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС“

Колективът на СУ „Христо Ботев“-град Съединение премина обучение на тема „Иновативни техники при работа с ученици с рисково поведение и ученици, застрашени от отпадане“. Целта на обучението беше да  се запознаят участниците с най-новите изследвания и съвременното разбиране за училищен процес и рисково поведение на учениците. Обучението предложи и нови доказани методи, с които учителите ще могат да разпознават ранните признаци на рисково поведение на учениците и ще могат да използват подходящи инструменти за анализ на скритата динамика на емоции, чувства и събития, които стоят зад това поведение. Обучението започна с въведение в темата и уточняване на основните понятия. В обща дискусия с обсъждане участниците  се запознаха със съвременното разбиране за проблемно поведение и възможните причини, които водят до това. В среда на конфиденциалност лекторът представи и анализира казуси по действителни случаи от своята дългогодишна практика. Бяха представени няколко иновативни метода за работа в тези ситуации и богат инструментариум за работа на учителите за диагностика на ранните признаци на проблемни ситуации и рисково поведение.

01.11.2019 – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

„УЧИТЕЛЯТ-СЪВРЕМЕННИЯТ БУДИТЕЛ“

ДЕНЯТ  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ  – празник на духа, на родолюбието, на волята, на знанието и силата на мъдростта! Празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи:

– С мотивиращи слова и стихове  учениците от  четвърти клас  с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха спектакъл (открит  урок) под надслов „Учителят – съвременният будител“.  Четвъртокласниците посветиха силни думи на учителите:

„Учителят  е сила, смелост, красота!“

„Учителят е магия, дух, светлина!“

„Учителят е приятел и опора, доброта!“

„Учителят е бъдещето!“

С трепет и благодарност се обърнаха към Директора на училището-г-жа Спаска Ненчева, към своята класна, към учителя си в ГЦДО – г-жа Мина Сотирова, към учителя си по музика- г-жа Петя Арабаджийска и към другите учители с думите: „Ние винаги ще  помним Вас – пламъка на нашето начало! Ние винаги ще  помним Вас – основата, подкрепата, всяка хваната ръка!“

-Среща на ученици от клуб „Българино, знай своя род и език!“ с участници в Сдружение Голямоконарска чета на тема „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“

-Плакати с ликове и мисли на народните будители, изработени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска, украсиха училището.

-В часовете по Информационни технологии учениците от 8 клас създадоха презентации за празника в екипи, използвайки споделена среда.

Честит празник, съвременни будители!

01.11.2019-БЪЛГАРСКОТО-ИЗВОР НА ГОРДОСТ! ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ!

В навечерието на Деня на народните будители по инициатива на г-жа Ваня Ликова-ръководител на Клуб по интереси „Българино знай своя род и език“ в СУ „Христо Ботев“-град Съединение, децата от клуба бяха гости на Сдружение „Голямоконарска чета“.

Във връзка с темата „Българското-извор на гордост! По стъпките на будителите!“, учениците, а и всички присъстващи на срещата, успяха да си отговорят на редица въпроси- Умеем ли да ценим и пазим българщината? , Кои са съвременните будители?, Какво кара младите-и малки, и големи, да вървят по стъпките на будителите?

Будителят се утвърждава в националната ни култура като фигура на действения човек-учител, писател, човек, който не се примирява с раболепието, с погазването на националната и социалната чест, с обругаването на езика, с пренебрегването на ценностите и духа български!

Свобода, вяра, език, чест-са лозунгите и до днес, които се издигат от хора, милеещи за българското!

Тези думи многократно се чуваха на срещата с четниците. Облечени в автентични костюми от голямоконарския край, униформи на четници, хайдути, затъкнали в поясите си пистолети и ками, държащи знамето на четата, мъжете разказваха на децата „приказката на духа“. История, минало, настояще и поглед към бъдещето обединяваха съзнанието, приковаваха вниманието и караха сърцето да тръпне при допир с различните оръжия, демонстрацията с тях, а звукът от черешовото топче кънтеше не само в ушите, но и в сърцата на всички!

Запалената искра на националната гордост, съхраняването, опазването на всичко, свързано с бурните дни на борбата за свобода, за традициите, за приемствеността ….., за славата…, с името на България на уста-стояха и разказваха мъжете от Голямоконарската чета, а в очите им светеше духът български.

Всички научихме много-не само за самата чета, за основаването ѝ, за дейността, гостуванията в различни населени места, но и за това-какво провокира участниците да са част от Сдружението. А именно-запазване, съхраняване и издигане на българщината, която трябва да е висша ценност за всеки истински българин!

В края на срещата рамо до рамо застанаха децата от Клуба и четниците, а г-жа Ваня Ликова пожела на всички „духът български да пребъде“ в душите и в делата на младите.

Само така ние можем да бъдем горди потомци на нашите предци!

Да ни е честит Денят на будителите!

28.10.2019-ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ!

„Три  отмайващи града с невероятна атмосфера и дух…“ Така определят  Карлово, Сопот и Калофер след днешната вълнуваща екскурзия учениците от  втори, трети  и четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

Като горди потомци на велики българи, нашите деца с голям интерес  слушаха увлекателните беседи и с нестихващ интерес разглеждаха всеки експонат.

Екскурзията създаде много незабравими и положителни емоции.

Щастливи, обогатени с история, почерпена от извора, учениците ни  се завърнаха горди от красотата на българската природа и нейното велико историческо минало.

28.10.2019-СПОРТУВАМЕ С УСМИВКИ ЗА ЗДРАВЕ

17.10.2019- „БЪДИ ВОЙНИК“

На 17 октомври 2019г. учениците от IX и Х клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха град Пловдив, където се проведе кампанията „Бъди войник“. „Бъди войник“ се организира за първи път, като събитията започват от февруари в Стара Загора и ще завършат през ноември във Велико Търново. Планирани са общо 31 информационни борси, на които се представят всички видове въоръжени сили в БА, Военна полиция, Гвардията и Силите за специални операции. Учениците наблюдаваха демонстрации на полети с изтребители, вертолети, транспортен самолет „Спартан“, както и демонстрации на способностите на Силите за Специални операции, което включва  неутрализиране на терористи, стрелба с маркиращи боеприпаси и парашутни скокове. Посещението на учениците  е свързано с часовете по военно обучение, които задължително са включени в образователния процес от няколко години насам.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители, На 16 октомври 2019г. (сряда)  от 17.30 часа в сградата на Начален етап и в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-град Съединение ще се състои   РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПГ и I-XII клас! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

09.10.2019г.-4 КЛАС НИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКИ С ПЕСЕН, ТАНЦ И СТИХ

Във връзка с Международния ден на  музиката, Деня на българската поезия и Деня на усмивката учениците от 4 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-ца Цветелина Трайкова изнесоха емоционален спектакъл. Четвъртокласниците пееха, танцуваха, рецитираха и с примера си показаха колко въздействащо,  вдъхновяващо и извисено е всяко дете, ценящо красивата музика и вълшебните стихове.

Учениците от четвърти клас сърдечно благодарят на г-жа Петя Арабаджийска за песента, която подготвиха заедно, на  г-жа Таня Балканска- за магията в стихове, които им  подари за  празника, на г-жа Цветелина Трайкова, която им посвети две от своите стихотворения, танците и топлите думи, и на Стоица Дългърски, който е част от всички изяви на  учениците и услужливо помага за музикалното и сценичното оформление.

Поздравления, цветни, музикални и  усмихнати четвъртокласници!

09.10.2019-„ДА СМЕ ПО-ДОБРИ!“

СУ „Христо Ботев“-град Съединение активно си сътрудничи с МКБППМН- град Съединение с цел осъществяване на дейности, насочени към превенция на насилието, тормоза и агресията в училище и осигуряване на добра и безопасна училищна среда на обучение и възпитание на учениците.  Стартираме съвместните инициативи през новата учебна 2019/2020 година с лекции по класове, изнесени от г-жа Божанка Камарска-обществен възпитател към МКБППМН и дългогодишен учител в нашето училище. На 9 октомври 2019г. г-жа Камарска гостува на ученицте от 5 Б клас с класен ръководител г-жа Борислава Енчева и представи по забавен и заинтригуващ начин темата „Поведение вкъщи и в обществото. Агресията в училище и на улицата.“

ДА БЪДЕ БЛАГОСЛОВЕНА, ПОЛЗОТВОРНА И УСПЕШНА НОВАТА УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА!

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 1-4 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 5-7 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2019/2020 ГОДИНА   ЗА 8-12 КЛАС

 

13.09.2019-МЛАДИТЕ ОГНЕБОРЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ ДЕНЯ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ

На 13 септември 2019г. учениците от клуб „Млад огнеборец“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение заедно с ръководителя си г-жа Николинка Иванова взеха участие в демонстрациите по повод професионалния празник на  пожарникарите и спасителите, които се проведаха в центъра на града.

Честит празник! Продължавайте все така с професионализъм да изпълнявате благородната си мисия в защита на населението!

СПИСЪК

с необходимите Учебни помагала за 5 и 6 клас

през учебната 2019/2020 година

УЧЕБНИЦИ ЗА 6 И 7 КЛАС
Ученици от 6 и 7 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
На 11 септември 2019г. (сряда) от 9.00 часа в централната сграда на училището ще ви бъдат раздадени комплектите с учебници за новата учебна година в присъствието на класните ръководители.
Пътуващите ученици ще получат учебниците си на 16.09.2019г. (ако нямат възможност да присъстват).

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители на петокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

На 09.09.2019г. /понеделник/ от 17.30 часа в централната сграда ще бъде проведена първата организационна РОДИТЕЛСКА СРЕЩА! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

05.09.2019-ПРАЗНИК НА ГРАДА

5 септември 2019.г -50 години от обявяването на село Голямо Конаре за град Съединение.Град със славно минало, оставил белег в историята на България с четата на Чардафон Велики, Недялка Шилева и още много дейци на Съединението.Град на родолюбиви голямоконарци, съхранили  българския дух, местните обичаи и традиции.Честит празник, съграждани!

5 септември 2019г.-134 години от Съединението на България!Съединението на Княжество България с Източна Румелия е  велико дело в нашата история.  Дело, допринесло за гордостта да се чувстваме българи-единни и сплотени.   То показва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо каква е неговата цена. ази любов се измерва в саможертвата за всичко скъпо, бащино и родно.  Саможертва, оставила горещи отпечатъци в душите и сърцата на хората.

На 3 септември 2019г. Празникът на децата на град Съединение стартира на новите спортни площадки на СУ “Христо Ботев” с футбол, народна топка и състезания с велосипеди.

04.09.2019-МЛАДИ РОДОЛЮБЦИ ОТ СЕЛО КРАСНОВО НА ГОСТИ НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“

На 4 септември 2019г. Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Дора Кошева, съвместно с Общински Комитет „Васил Левски“ и г-н Кръстю Манчев посрещнаха ученици от Клуб „Млади родолюбци“ към ОбУ „Христо Ботев“- с.Красново с ръководител г-н Александър Галунски и директор г-жа Йонка Марковска. Обмениха идеи за съвместна дейност и предстоящи общи инициативи. Директорът на СУ „Христо Ботев“-г-жа Спаска Ненчева приветства гостите с пожелание за успешна нова учебна година, децата разгледаха отличната материална база с просторните класни стаи. Младите родолюбци се запознаха със 180-годишното образователно дело в град Съединение чрез специално подготвена презентация от г-н Стоян Енчев и г-жа Борислава Енчева. Своите впечатления от гостуването си родолюбците записаха в летописната книга на училището ни.