Новини

ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В SHKOLO.BG 

18.01.2021-ПРОЕКТИ НА 4 КЛАС

Учението се превръща в удоволствие, когато върви успоредно със забавлението и играта. Няма по-лесен начин да се разкрият тайните на Слънчевата система от това да бъде направен неин макет. В часовете по Човекът и природата учениците от 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти с подкрепата на своите родители и класен ръководител г-жа Николинка Генчева. Те научиха имената на планетите, техния цвят и големина, отстоянието им една от друга. Браво!

173 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

На Ботев великото слово-живее в нашите сърца!

Ликът му-геройски и славен-

посреща ни- безмълвен – в училищния двор.

С поглед-дързък и суров

той оставил ни е заветът:

да бъдем горди и смели

в живота напред да вървим

с воля и ум да  победим.

Христо Ботев е наш патрон-

Герой – безсмъртен и родолюбив!

Борец за народа!

Борец със сабя и перо!

С подвиг неповторим!

Дълбок поклон!

Учениците от 6 А клас отбелязаха 173 годишнината от рождението на Христо Ботев с препис на вечните му стихотворения и с оцветяване на неговия лик.

Участниците в клуб „В дигиталната епоха“ създадоха онлайн колажи със снимки от живота, семейството, произведенията на Ботев.

ГРАФИЦИ НА ИЗПИТИ ВТОРА (ЯНУАРСКА) ИЗПИТНА СЕСИЯ СФО, ИНДИВИДУАЛНА СЕСИЯ-ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ  ТУК.

ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ ПРЕЗ 2021ГОДИНА!

И С ПОВЕЧЕ ПРИСЪСТВИЕ В КЛАСНИТЕ СТАИ!

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

Със Заповед №РД-09-3610/31.12.2020г. на Министъра на МОН  в периода 04.01.2021г.-31.01.2021г. обучението на учениците от 5 до12 клас ще се осъществява от разстояние в електронна среда.

На 04.01.2021г. се подновяват присъствените занятия за учениците от 1 до 4 клас.

СВЕТЪЛ ПРАЗНИК Е-РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Дария от 1 клас и Запрян от 2 клас с учителя си в ГЦДО г-жа Стойна Симеонова Ви поздравяват с „ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО“.

Видео клип в you tube тук.

ЕЛХАТА НА 1 КЛАС-СИМВОЛ НА НАДЕЖДА

Декември – месец на чудесата. Времето от годината, когато всичко е надежда. Ето защо учениците от 1 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изработиха своята коледна украса за класната си стая, макар да са далеч от нея. Тази година елхата на първокласниците е накичена с детски портрети с играчки  в ръцете. С нея те създадоха нещо свое, носещо послание за по-добри дни за всички. Децата са онази сила, която води света към по-добри дни. Нека бъде светлина! Нека бъде топлина!

КОЛЕДЕН ПОЗДРАВ ОТ 1 КЛАС

Златомира, Дария, Сашка, Иванка, Денис с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова Ви поздравяват за Коледа и Нова година!

Нека тази Коледа да е вълшебна-

Да възтържествува Здраве на цялата Земя!

Винаги да Ви съпътстват усмивката и радостта!

Светът по-добър да бъде!

Да се случват чудеса!

Видео клип в you tube тук.

КОЛЕДА В КАРТИЧКИ

Учениците от ГЦДО 1 и 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха коледни картички в часовете по Занимания по интереси с г-жа Стойна Симеонова. В тях те ще запишат пожеланията си за здраве и благоденствие през Новата 2021 година и ще ги подарят на семейството и приятелите си.

Весели празници!

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА С РИСУНКИ

Те обичат да рисуват!
Те обичат да творят!
С право могат да се гордеят за своята уникалност и художествен стил!
Изразяват мисли съкровени в своите платна!
Приятно им е, правят с удоволствие това.
В рисунките е ключът към детската душа!
И винаги подкрепяни и напътствани от майстора на четката- г-жа Таня Балканска!
ТЕ- учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и учителят им по Изобразително изкуство г-жа Таня Балканска Ви подаряват тази виртуална изложба с рисунки-емоционална наслада, с пожелание за Весели празници, Здраве и Щастие във всеки дом!
Браво, художници!

В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА…

Светли празници наближават!

По този повод, учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение, по време на обучението в електронна среда, в часовете по Технологии и предприемачество, с преподавател г-жа Тодорка Караиванова подготвиха виртуална изложба.

Вие ще прочетете писмата, които третокласниците  написаха до Дядо Коледа. Ще видите техните красиви картички, играчки за елха и сурвачки, към които се присъединиха и учениците от първи клас.

Поздравления, деца! Отправям най- искрени пожелания за здраве, късмет, благополучие и сбъднати мечти през настъпващата 2021 година! Весели празници!

КОЛЕДНИ ПОСЛАНИЯ ОТ 3 КЛАС

Учениците от ГЦДО 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете за Занимания по интереси с г-жа Лиляна Попова работиха по проект: „Хартията“.
По време на проекта, третокласници разбраха:

 • Всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета.
 • 1 кг рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода.
 • При преработката на 1 тон рециклирана хартия се използват едва 60 % от необходимите ресурси за производството на 1 тон първична хартия.
 • Хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти, след което се разпада.
 • 90% от всички картонени опаковки могат да се рециклират.
  Горите се стопяват с 6% за 10 години.
 • Ако искаме да компенсираме загубата на гори през последното десетилетие, трябва да засаждаме 14 млрд. дръвчета годишно в продължение на 10 последователни години.
 • България е на предпоследно място по разделно събиране на отпадъци и рециклирането им.

Дадоха своите предложения:

 • Да се отворят пунктове за събиране на хартия, като вместо пари се дават предмети от рециклирана хартия.
 • Да се раздадат на населението специални кофи за събиране на хартиени отпадъци.
 • Да се използва рециклирана хартия за изработване на поздравителни картички.

Техните послания ще видите в картичките, изработени от корици на използвани тетрадки.

ПРОЕКТИ В 6 КЛАС ПО МАТЕМАТИКА

По време на дистанционното онлайн обучение, в часовете по математика, с преподавател г-жа Борислава Енчева, учениците от 6.а и 6.б клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение, разработиха проекти на тема: „Математиката в архитектурата на моята страна“.

Учениците направиха проучване и изготвиха интересни табла и компютърни презентации по темата, показващи известни сгради и паметници на културата от нашата страната, и от света, които имат форма на изучаваните в 6 клас Ръбести и Валчести тела.

Поздравления, деца! Пожелаваме Ви весела и приятна ваканция! Бъдете здрави!

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
Уважаеми родители, учители, ученици,
Със Заповед №РД 09-3457/26.11.2020Г. на Министъра на образованието и науката обучението на учениците ще се осъществява  в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии за периода 30.11.2020г. -21.12.2020г.
Всички ученици от ПГ до 12 клас продължават обучение от разстояние в електронна среда-платформата Microsoft Teams. Начало на учебните часове 8.00 часа.
Заповед № РД – 10-206/27.11.2020г. на Директора на СУ „Христо Ботев“ във връзка с организация на ОРЕС тук.

15.12.2020-„ЕДНОКРАТНАТА ПЛАСТМАСА“- ПРОЕКТИ НА 3 КЛАС

През последната учебна седмица учениците от ГЦДО 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в часовете за Занимания по интереси работиха с учителя си г-жа Лиляна Попова по проект: Еднократната пластмаса.

Запознаха се със свръхпроизводството на пластмаса като глобален проблем, който застрашава планетата.

Разбраха, че отпадъците от нашата дейност се трупат навсякъде, но малка част от тях се рециклират.

Осъзнаха, че пластмасовите изделия за еднократна употреба никога не „изчезват“, а единствено се разпадат до микроскопични частици (микропластмаса) и по този начин попадат в почвата, във въздуха, във водата, в храната. Това от своя страна трайно вреди или дори убива животните, птиците и водните обитатели, а последиците от натрупването на микропластмаса в човешкия организъм не са известни.

Влезнаха в ролята на изследователи „ловци“ на пластмаса и описаха своите наблюдения в таблици.

Накрая стигнаха до…

Решението:

 • Да откажем да използваме пластмаса за еднократна употреба.
 • Да покажем, че нямаме нужда от нея. Има съвсем обикновени алтернативи – стъклени буркани и кутии, метални или порцеланови чаши, чинии и прибори, платнени торби… Дори сламките могат да бъдат от метал например.
 • Да има навсякъде поставени кошчета.
 • Да има и ясно обозначени такива за разделно събиране на отпадъци.

И… подкрепиха своето мнение в рисунки.

Дерзайте, деца, вие сте нашето бъдеще!

1 ДЕКЕМВРИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

В часовете по Информационни технологии с учител Даниела Недялкова (член на УКС), ученичките от 9 клас Ивайла Чобанова и Антоанета Костадинова чрез съвместна работа в споделена среда на Google създадоха презентация по темата. Целта е повишаване на информираността сред учениците. Видеото беше публикувано в официалната ФБ страница и в сайта на училището.

Видеоклип в you tube тук.

ПРОЕКТИ В 3 КЛАС ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

С голямо старание и отговорност учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение през месец Октомври-Ноември направиха проекти на тема: „Опазване чистотата на въздуха и водата“.

Децата показаха знания, овладяни от началото на учебната година в часовете по Човекът и природата с преподавател г-жа Тодорка Караиванова.

Браво,деца!

ЗАЕДНО ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ!

Видео тук.

16 ноември – Международен ден на толерантността!

Правила, принципи, съвети, флаери и плакати- с тях учениците от 6 Б клас на СУ „Христо Ботев“ отправят послание: „Бъдете толерантни и добри! Заедно сме по-силни!“

Инициативата е част от мероприятията на Училищен координационен  съвет за справяне с насилието и тормоза между учениците.

13.11.2020г. – НИЕ СМЕ ДОБРИ!

По инициатива на УКС учениците от начален етап и техните класни ръководители отбелязаха   Световния ден на добротата!Днес всеки от тях подаряваше букети от думи, ухаещи на ДОБРОТА!

13.11.2020.-В ДЕНЯ НА ДОБРОТАТА

Олицетворяваме я и с Красотата:

с рисунки – през детските очи,

с цветна пъстрота-която дворът ни краси!

Благодарим на сем.Адърски за добрината им- подарък-невероятните цветя,

Пожелаваме на всички от сърце-Направете добро, усмихнете нечие сърце. Не днес… Всеки ден!

09.11.2020-„НЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ И АЛКОХОЛА“

На 9 ноември 2020г. по инициатива на УКС в 6 Б клас ученици информираха своите съученици за вредата от употребата на енергийни напитки и алкохол. Показаха им поучителни видеа за пораженията, които нанася алкохолът върху органите на човек. Бяха изработили и информационни флаери.

Инициативата е част от Плана на УКС „Връстници обучават връстници“.

1 ноември 2020г.! Ден на народните будители!

На този празник почитаме всички български просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремежът към образование и книжовност.

За наша радост и гордост списъкът е дълъг. Към него можем да прибавим и хората, които са ни научили да четем, да пишем, да знаем историята си, да съхраним в себе си ценностите, които изграждат обществата и личностите.

Патриотичен рецитален поздрав отправиха четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“ град Съединение с класен ръководител г-жа Николинка Генчева по повод светлия празник на будителите. Подготвиха и табло, с което изразиха своята почит към хилядите знайни и незнайни народни будители – и в миналото, и в настоящето. В централната сграда беше оформен кът с творби и  рисунки на будителите, направени в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска.

Честит празник!

а

 

20.10.2020г.-ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ТЯХ …

Продължават грижите за растенията, засадени в двора на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по проект на ПУДООС. Малки и големи се включват активно в поливането им.

В двора на училището е поставен и компостерът, закупен също по проект на ПУДООС. Съвременният градински компостер е едно доста удобно  и приятно решение на въпроса. Той е конструиран във вид сандък или голяма кутия (контейнер)  с вместимост 200-1000 литра. Готовият тор, произлязъл от компостер, е значително по-сипкав и трошлив от този, който се получава след гниене в яма. Този вид контейнери са надеждни и издръжливи. Така измислена, конструкцията дава възможност лесно да се запълват и изпразват. Гаранция за бързото преработване на отпадъците е  комбинацията между циркулация на въздуха и същевременно  съхраняване на топлината. По такъв начин за  кратък срок от органичните и растителни отпадъци получаваме чудесен тор.

20.10.2020г.-В СЕДМИЦАТА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) се провежда от 7 до 22 октомври тази година. В рамките на инициативата хиляди деца, младежи, родители и учители отново участват в уроци и занимания в класни стаи и библиотеки, за да се учат да програмират.

Тази година и учениците от 3 и 4 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха със собствени проекти, направени в часовете по Компютърно моделиране. Децата изучават Scratch с интерес и желание, а това ще им помогне да бъдат по-добре подготвени да навлязат в света на компютърното програмиране.

19.10.2020-„БЪДИ ВОЙНИК“

Учениците от 9 и 10 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в информационната кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“ на Министерството на отбраната, която обикаля областните градове в България. В Пловдив се организира традиционно през месец октомври заради Деня на Военновъздушните сили – 16 октомври – и на Парашутиста – 18 октомври, когато празнуват командосите от Съвместното командване на специалните сили. Учениците наблюдаваха атрактивни демонстрации в небето, изпълнени от пилоти от 24-та Вертолетна Авиобаза Крумово и 3-та Изтребителна Авиобаза Граф Игнатиево. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции изпълниха алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник. Бяха показани и техники по стрелба със симулационни боеприпаси, както и военни ръкопашни техники, парашутни скокове.

15.10.2020-ЗЕЛЕНИНА И ЧИСТОТА…УЧИЛИЩЕН УЮТ!

Благодарение на кампанията „За чиста околна среда – 2020 година“  по проект на ПУДООС в двора на централната сграда на  СУ „Христо Ботев“-град Съединение  бяха монтирани кошчета за отпадъци. Така днес и занапред – любимото място за учебни занимания на открито, спорт и отдих в междучасията-ще бъде още по-чисто. Една от основните цели на проекта е формиране на екологично възпитание, изграждане на навици за събиране на отпадъци и пазене на чистота.

08.10.2020-КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ – ДОМ ЗА ПРИЯТЕЛИ

От незапомнени времена хората поставят къщички за птици, водени от желанието да направят нещо добро за природата и заради удовлетворението да видят къщичката обитавана. Веднъж заселена, къщичката носи радост за малки и големи, а пернатите ѝ обитатели стават част от семейството.

По проект на ПУДООС бяха закупени къщички за птички, които учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение поставиха с огромно желание на дърветата в училищния двор. Надяваме се скоро в тях да се заселят птички и да станат част от нашето голямо училищно семейство.

02.10.2020-ЗА РАСТЕНИЯТА С ЛЮБОВ

Зелен уют беше създаден в училищния двор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение по проект на ПУДООС. Всички отговорно и мотивирано полагат грижи за растенията, за да бъде училищната среда приятно място за игри, спорт и отдих. Браво!

„МУЗИКАЛНИ УСМИВКИ“

По традиция учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“ град Съединение отбелязват деня на българската поезия и международния ден на музиката.

Тази година четвъртокласниците и първокласниците заедно с г-жа Цветелина Трайкова зарадваха всички със своите изпълнения в деня на усмивката и предизвикаха много усмивки на радост и добро настроение.

Нашите ученици топло пожелават на всички: „Нека пазим всеки празник в сърцата си с надежда. Надежда, че красивото, чистото и ценностите ще победят!“

„НАШЕТО УЧИЛИЩЕ В ЗЕЛЕНИНА И ЦВЯТ”

СУ „Христо Ботев“-град Съединение участва в НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ  „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2020 год.“ на тема : „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“ с  ЕКОЛОГИЧНО ПОЗНАВАТЕЛЕН ПРОЕКТ: „НАШЕТО УЧИЛИЩЕ В ЗЕЛЕНИНА И ЦВЯТ”.Кампанията се организира за поредна година от МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ  И ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА. 

Основната идея е да се съчетаят в едно красотата и хармонията на природата с училищното пространство, където учениците прекарват свободното си време.

Основни  цели на проекта са изграждане на еко-кът, включващ декоративни растения от различни видове; озеленяване на зоната за отдих и обучение на открито, в която се включват пейки, кошчета за боклук, растителен лабиринт,  хранилки и къщички за птици.

В засаждането на различните растителни видове (дръвчета, зелени храсти, цъфтящи храсти) активно участие взеха учениците от V клас до XII клас, целия педагогически и непедагогически персонал в училището, както и родители с доброволен труд.

С реализирането на проекта, съчетавайки  многообразието и красотата на растителния свят с екстериора на училищното пространство, целим приобщаване на учениците към природната среда; тяхното екологично възпитание и положително отношение към природата; създаване на трайни навици за поддържане и грижа на парковото пространство и училищния двор; изграждане на навици за разделно събиране на отпадъци.

 

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

15 септември 2020 година

ПГ- 4 клас в сградата на начален етап

Учениците от ПГ, 2, 3, 4 клас – в 10,00 часа в класните стаи.

Учениците от 1 клас – в 10,15 часа в двора на училището.

5-12 клас в централна сграда

Учениците от 6,7,9,10,11,12  клас –  в 10,00 часа в класните стаи.

Учениците от 5 и 8 клас в 10,15 часа – в двора на училището.

На 15 септември автобусите тръгват от населените места в 9,30 часа и се връщат обратно в 11,30 часа.

От 16 септември автобусите тръгват от населените места в 7,20 часа, само от Царимир в 6,50 часа.

Всички ученици трябва да минат на преглед при личния си лекар.

15 септември 2020 г. – ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ДА НОСЯТ МАСКА, КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ЗАКРИТИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ НА УЧИЛИЩЕТО.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2020/2021 ГОДИНА   ЗА 1-4 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2020/2021 ГОДИНА   ЗА 5-7 КЛАС

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 1 СРОК 2020/2021 ГОДИНА   ЗА 8-12 КЛАС

Учебни помагала за 5 клас за учебната 2020/2021 година тук.

 

Учебни помагала за 6 клас за учебната 2020/2021 година тук.

Учебни помагала за 7 клас за учебната 2020/2021 година тук.

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Уважаеми родители на петокласници на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,

На 10.09.2020г. /четвъртък/ от 17.30 часа в централната сграда ще бъде проведена първата организационна РОДИТЕЛСКА СРЕЩА! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

НАСОКИ ЗА РАБОТА НА СИСТЕМАТА НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020 – 2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19 ОТ МОН ТУК.

ПРАВИЛА
ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЦЕС И ЗА
РАБОТА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19 В
Средно училище „Христо Ботев“

МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА ОТ COVID19

Мерки – превенция за предпазване от COVID19 тук.

Полезно за здравето и ученето от вкъщи тук.

Материали за COVID-19 тук.

БРОШУРА с препоръки за безопасна работа в интернет, както и с Правилата за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа и с Препоръки относно безопасно провеждане на дистанционно обучение в онлайн среда тук.

Асоциация „Родители“ разработи наръчник за родители „Готови ли сме за новата учебна година-12 идеи в COVID кризата“,който може да намерите тук.