Новини

24.03.2019-СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКОЛОЗАТА

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на „жълтата гостенка“. За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие – разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция – наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца – от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем – пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства. Преди 21 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение медицинското лице г-жа Таня Дългърска оформи информационен кът с дипляни по темата.

20.03.2019г.-С ЛЮБОВ КЪМ ПОЕЗИЯТА…

Във връзка с 21 март- „Световен ден на поезията“, и по повод честванията на 50-годишен юбилей на град Съединение, „Народно Читалище Съединение 1875“ организира ежегоден конкурс за най-добър рецитатор, който се състоя в Пленарна зала на Община Съединение на 20 март 2019г.

Темата на  рецитала тази година беше „Стихове на местни автори“.

Учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се представиха  забележително и журито ги награди за отличните рецитаторски умения.

Поздравления!

20.03.2019-ДА ПРОГРАМИРАМЕ СЪС SCRACH!

Учебното съдържание по компютърно моделиране звучи абстрактно и дори сложно, но може да се усвои лесно от третокласниците, ако се представи по забавен и достъпен начин.  Точно така се представят и уроците на третокласниците в СУ „Христо Ботев”-град Съединение от г-жа Стойна Симеонова в модерно оборудвания компютърен кабинет в централната сграда на училището. Скрач – това е среда за визуално програмиране с блокчета. Визията на средата помага за лесно създаване на програми, игри, анимации и истории. Увлекателен и интригуващ, Scratch ще помогне за усвояването на основни принципи в програмирането. Всеки урок започва с предизвикателство, съответстващо на очакваните резултати от учебната програма. То мотивира учениците и ги подготвя за темата и новите понятия. Понятията са въведени на разбираем за учениците език, като се спазва терминологията. Задачите развиват алгоритмичното и творческото мислене на учениците. Те са с различна степен на трудност, което позволява на учителя да подбере най-подходящите за неговите ученици. Включени са и задачи за работа в екип, за представяне на създадените проекти, забавни упражнения, гатанки, приказки, смешки, както и английско-български речник на понятията в определени уроци.

Поздравления, малки програмисти!

20.03.2019-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ФРАНКОФОНИЯТА

Международният ден на Франкофонията се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.

Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията, а останалите 14 са страни наблюдателки. Населението на тези страни е общо 890 млн. души, а над 200 млн. от тях говорят френски език.

През 1993г. на остров Мавриций е проведена петата франкофонска среща. На нея България става пълноправен член на организацията.

Франкофонската дейност в България в началото се води от Министерството на културата, а от 1995. от Министерството на външните работи наследява дейността като Национален координатор по Франкофонията.

В СУ „Христо Ботев“-град Съединение френският език има специално място в сърцата на учениците. Г-жа Цветанка Къцова преподава с много любов френски език и възпитава своите ученици в толерантност, уважение и зачитане на правата на всеки човек-ценности на всеки франкофон в света.

Честит празник на Франкофонията!

16.03.2019-ТЕНИСИСТИ ЗА ПРИМЕР!

На 16 март 2019г. в зала „Стоянстрой“ в град Пловдив се състоя Областно състезание по Тенис на маса. Представителният отбор на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с ръководител г-жа Николинка Иванова завоюваха две трети и едно второ място. Учениците ни всяка година се включват с голямо желание и ентусиазъм в този турнир. За тях всяка възможност за участие и съизмерване с техни връстници е наистина важна, не само по отношение на спортните им възможности, но и от социокултурна гледна точка. Тенис на маса е любим спорт за много ученици в училището ни и те с с удоволствие го практикуват в часовете по Физическо възпитание и спорт.

Поздравления за достойното представяне!

15.03.2019-ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

На 15 март 2019г. учениците от Клуб „Училищни медии” с ръководител г-жа Генка Дребчева посетиха Музея на град Съединение.

На малка площ  е събрана и подредена уникална музейна сбирка. В зала 1 са представени предмети от бита на голямоконарци и автентични носии. В зала 2 са изложени снимки, сред които изключително въздействаща е огромната снимка, която представя Клетвата на участниците в Съединението.

С интерес учениците изслушаха емоционалната беседа на г-жа Марияна Килимперова. Отразиха впечатленията си в Книгата на музея.

Сред експонатите за наша гордост е и картина на член на клуба – Ангел Паликрушев.

Бяхме заредени с гордост, че сме потомци на населението на Съединение и благодарни на всички дарители, съхранили българския дух.

13.03.2019-ЛЕКЦИИ В 3 КЛАС ОТ МКБППМН

Учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова в Час на класа посрещнаха вече няколко пъти г-жа Божанка Камарска- обществен възпитател към МКБППМН при Община Съединение. Тя  изнесе лекции с презентации на теми:  „Живот  сред другите – правила в моя дом и моите отговорности“ и „Живот в  училище: общуване между съученици“.

11.03.2019-„МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МОЯТ ВТОРИ ДОМ!“

 На 11 март 2019г.   г- жа Божанка Камарска- гост лектор  от МКБППМН при Община Съединение, изнесе лекция  с презентация  на тема „Моето училище – моят втори  дом“ пред учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.

11.03.2019-УЧАСТИЕ В ПАТРИОТИЧЕН КОНКУРС ЗА 3-ТИ МАРТ

Патриотичен конкурс с мотото „С България в сърцето“ за най-красиво украсена класна стая по случай 3 март организира фирма за национални знамена „Бендида 66“, базирана в град Първомай. В надпреварата, посветена на 3 март, участваха 83 класа от 45 градове и села. Целта на тази идея е да бъдат накарани учениците в българските училища да си спомнят, да научат нещо повече за 3-ти март, за нашите герои, героите от Освобождението да бъдат техни идоли. Да научат за местата, какво се е случило, да разберат колко кръв е пролята за България, за да я обичат повече и да я ценят повече.

В конкурса сред първите десет включили се с тематична украса на класната си стая са и учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова. Те ще получат като подарък от организаторите българското знаме.

Конкурсът беше отразен по БНР и БНТ. Предвижда се конкурсът да стане традиционен, а голямата награда следващата година от сега се знае, че ще бъде тематична екскурзия до място, свързано с освободителните борби на българския народ.

Поздравяваме г-жа Цветелина Трайкова и учениците от 3 клас за достойното представяне на нашето училище! Адмирации! Носете България в сърцето си!

03.03.2019г. – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

141 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

3 март!

Национален празник на България!

Ден на гордост!

Ден на преклонение пред загиналите за свободата на България!

СУ „Христо Ботев“-град Съединение отбеляза Националния празник с редица инициативи:

-Учениците от трети клас с класен ръководител  г-жа Цветелина Трайкова изнесоха тържествен рецитал по повод Националния празник. Третокласниците подариха на своите съученици, учители и гости карта на нашата родина, с пожелание да носим България винаги в сърцето. Подариха и ръчно изработени трибагреници, които всички заедно развяха след рецитирането на стихотворението „Аз съм българче“ от третокласниците, като постепенно се включиха и останалите ученици от другите класове. След този емоционален финал, всички отдадоха едноминутно мълчание в знак на почит към героите, дали живота си за Свободата на България.  Г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището,  поздрави ученици, учители и гости за празника. Третокласниците поведоха и традиционното българско право хоро, с което завърши рецитала. Но пък постави началото на поредица от танци, които направиха празникът не само тържествен, силно емоционален и патриотичен, но и ведър, изпълнен с детски усмивки.

-Учениците от трети клас участваха в конкурс обявен от фирма „Бендида-66“, която отправи предизвикателство към ученици и учители от цяла България за най-идейна украса на класна стая, посветена на 3 март. Пожелаваме Успех на третокласниците в този конкурс, защото малката им класна стая е цяла една България!

-Изложба с рисунки, посветени на празника и изработени в часовете по Изобразително изкуство, е аранжирана в централната сграда на училището.

-Флаери, видеоклипове и колажи, изработени от ученици от 9 и 12 клас в часовете по Информационни технологии, са публикувани в сайта на училището.

-Ученици и учители ще вземат участие и в общоградското преклонение и отбелзване на празника с поднасяне на венци и изяви в самодейните състави.

Честит празник, съотечественици!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Отново е 1-ви март!

Един  от  онези  празници, носещ топлина и създаващ толкова усмивки!  Именно  това пъстроцветно и пролетно настроение ни донесе и чудесното тържество на  учениците  от  първи клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с учители Анка Арабаджийска и Лиляна Попова. По покана на първокласниците и учителите им участие взеха и третокласничките  Петя и Цвети. С песен и стихотворение поздравиха и децата от ПГ.

Учениците от начален етап подготвиха изложба от  ръчно изработени мартеници.

Празникът приключи с традиционно прескачане на  огън  за  здраве, в което се включиха ученици, учители и родители.

28.02.2019- „ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО – ИЗВОР НА МЪДРОСТ. ТРАДИЦИИ И ОБРЕДНОСТ.“

На 28.02. 2019 г. във връзка с предстоящите празници – 01.03 /Баба Марта/ и 03.03 /Националният празник на България/ учениците от Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ с ръководител г-жа Ваня Ликова посетиха Музея в град Съединение. Темата  беше „Любовта към родното – извор на мъдрост. Традиции и обредност.“ Какво знаем за фолклорните традиции на нашия регион, за миналото на града ни? – накараха учениците с интерес да разгледат етнографската сбирка в музея. Г-жа Марияна Килемперова увлекателно разказа на петокласниците от Клуба за характерните носии,  обреди и празници на града ни, за миналото и пазените и до днес спомени за подвизи и слава на голямоконарци.

28.02.2019г. -СРЕЩА НА КЛУБ ‘МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

В навечерието на Националния празник на България в СУ „Христо Ботев“-град Съединение се проведе Общо събрание на клуб „Млади възрожденци“. В присъствието на г-н Кръстю Манчев-Председател на ОбК „Васил Левски“-Съединение и г-жа Спаска Ненчева- Директор на училището, членовете на клуба отчетоха дейността си за изминалия период и очертаха насоки за бъдещи изяви. Като нов член беше приет г-н Вели Орлинов-учител по английски език, заедно с още ученици, изявили желание да се включат в родолюбивете изяви. Г-н Манчев подари на членовете на клуба картички с лика на Недялка Шилева, издадени по повод 60 години от нейната смърт. Клубът ще подкрепя инициативите на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в национален мащаб.

28.02.2019-ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ НА ГРАДА

Клуб „Горди сме потомци на Велики Българи“, с ръководител г-жа Маша Енчева посетиха музейната сбирка на град Съединение. Г-жа Марияна Килимперова изнесе беседа на учениците за живота, бита и традициите на съгражданите ни в миналото. Учениците научиха интересни факти и събития и останаха очаровани от богатия фонд на музея.

БЕЗПЛАТЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА УЧЕНИЦИ

Уважаеми родители,

На всеки ученик е раздадена Декларация, в която Вие трябва да отразите дали сте съгласни да бъде извършен профилактичен преглед на Вашето дете за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

До понеделник (25.02.2019г.) декларациите трябва да бъдат предадени на класните ръководители.

Прегледът е безплатен и ще се извърши в училище от

доц. Мария Божкова – преподавател в Медицински университет-Пловдив, която се занимава с профилактика и диагностика на гръбначни изкривявания на деца в училищна възраст.

Допълнително ще Ви уведомим за датата на прегледа.

27.02.2019г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

„ДА” НА ПРИЯТЕЛСТВОТО! „НЕ” НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

На 27 февруари 2019г. учениците и колектива на СУ „Христо Ботев”-град Съединение категорично заявиха своята позиция на непримиримост спрямо ученическия тормоз, облечени в розови дрехи и с позитивно настроение.

Учениците от 6 А клас изрисуваха албумче „Училище с добри деца”.

В продължение на 3 месеца учениците от 5 до 12 клас рисуваха на компютърни програми в часовете по ИТ за участие в конкурс, съвместно с МКБППМН на тема „Добротата е сила! Училището ни е желана територия без тормоз и агресия!”. В оспорваната надпревара се включиха 58 ученици.

В Час на класа г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение връчи наградите на победителите:

В първа възрастова (5-7 клас) група:

1 място – Дарина Дългърска 7А клас (дигитална фоторамка)

2 място – Илинка Къцова 7Б клас(преносима тонколона)

3 място – Николай Чомашки 7Б клас(геймърска компютърна мишка)

Във втора възрастова (8-12 клас) група:

1 място – Мария Лапкова 11 клас (дигитална фоторамка)

2 място – Стела Дребчева 12 клас (преносима тонколона)

3 място – Стоян Тодоров 8 клас (геймърска компютърна мишка)

Поощрителни награди: Радостин Костадинов 5Б клас, Никола Николов 6А клас, Иван Каменски 7А клас. Всички участници получиха награда  подаръчен комплект тефтер и химикал с логото на МКБППМН. Г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН,  съобщи и добрата новина, че за 13-те победители в двата конкурса (за фотография и за компютърна рисунка) ще бъде организирана и допълнителна награда – посещение на кино в град Пловдив. СУ „Христо Ботев” изказва своите благодарности на МКБППМН за реализираните конкурси и осигурените страхотни награди за нашите ученици!

По инициатива на УКС  на тържеството на 27.02.2019г. ученици от всички класове с розови балони казаха принципите на толерантността, които ще спазват занапред.

Мотото тази година, което  учениците от начален етап избраха за днешния Ден на  розовата фланелка  беше  „Да дадем крила на  доброто, на  красивото, на истинското!“. Учениците традиционно бяха облечени в розови дрехи, които са и символ на днешния ден.  Изписаха своите положителни послания на  балони, на  които дадоха крила, за  да  полетят и да  разпръснат доброто, красивото, истинското из целия свят.

КЛУБ „МАТЕМАТИКА ЗА НАПРЕДНАЛИ“ В 7 КЛАС

През месец Февруари 2019 год. стартираха заниманията  по интереси в Клуб „Математика за напреднали“ с ученици от 7 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение с ръководител Г-жа Борислава Енчева – преподавател по Математика и Информационни технологии.

Основната цел на клуба е успешното представяне на учениците на НВО по математика след 7 клас, както и по-високи резултати в училище по предмета.

В часовете работата ще бъде насочена към повишаване на мотивацията на учениците за учене и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, провокиране на логическото и творческо мислене на учениците, поставяне на задачи за самостоятелно търсене и откриване на научна информация. Учениците ще решават примерни тестове по формата на НВО, ще разработват различни проекти на тема: „Великите математици и техните постижения“, „Приноса на математиката като наука за напредъка на човечеството“ , визитки с формулите за съкратено умножение.

Пожелаваме Ви ползотворна работа и успех на предстоящите НВО!

25.02.2019-УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФЧЕТА И ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ!

За учениците от 1 до 7 клас  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение  от днес започна доставка на ученически шкафчета. Те са по модул „Осигуряване на ученически шкафчета“ към националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ на МОН.

Закупуването на шкафчета е една от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е учениците да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Очакваме да бъдат от полза на учениците и призоваваме да ги пазят отговорно!

18.02.2019-ДОБРА ПОСТЪПКА

Петокласник от СУ „Христо Ботев“-град Съединение намери изгубен портфейл със 100 лева и го върна на притежателя му. За благородното си дело Янко Ангелов получи поздравление от класа си – V Б и даде интервю на журналистите от Клуб „Училищни медии“, в което разказа за добрата си постъпка. Интервюто е публикувано в сайта на клуба.

На изгубената вещ момчето се натъкнало на ул. ”Васил Левски”. Придружавайки в инвалидна количка свой приятел в неравностойно положение,  забелязал на уличното платно портфейл.

От документите в него децата научили, че негов притежател е жител на града ни и отишли до дома му, за да му го предадат. В портфейла имало банкнота от 100 лева , шофьорска книжка, лична карта, карта за банкомат и други документи. Мъжът бил впечатлен от честната постъпка и дал на децата по 20 лева.

Браво!

Водещ: Ангел Паликрушев-VII a клас

Фотограф: Цветелина Валенцова-VII б клас

Клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева

ЗДРАВНИ БЕСЕДИ

Медицинската сестра към училището г-жа Таня Дългърска провежда здравни беседи в Час на класа с всички ученици от ПГ до 12 клас по различни теми. А за месец февруари-месец на трезвеността, подготви информационен кът с дипляни ифлаери в централната сграда.

Децата от ПГ се запознаха с правилата за здравословно хранене, кои храни са вредни и кои полезни.

Учениците от 1 клас научиха как да се предпазят от гръбначни изкривявания, каква поза трябва да заемат при четене и писане, какъв дневен режим да спазват, за да бъдат здрави, също така какви правила да спазват за да имат здрави очи.

Учениците от 2,3,4 клас научиха как става заразяването, какви са симптомите и как да се предпазят от настинка и грип. Запознаха се и с правилата на здравословно хранене.

Учениците от 5а и 5б, 7а и 7б клас се научиха как да окажат първа помощ при различни ситуации – запознаха се с видовете рани, как да обработят рана с методите на спиране на кръвотечение, как да реагират при изгаряне, измръзване, слънчев и топлинен удар, при контузии – навяхване, изкълчване счупване; как се прилага изкуствено дишане и извънгръден сърдечен масаж. Научиха как да постъпат при различните видове припадъци.

Учениците от 6а  и 6б клас се запознаха с правилата на здравословно хранене; полезни  и вредни храни; заболявания в резултат на нездравословно хранене; диети и гладуване.

Учениците от 12 клас научиха какви рискове крие преждевременния полов живот, запознаха се с болестите предавани по полов път -как да се предпазят от тях и с методите на контрацепция.

21.02.2019-ГОРДИ СМЕ ПОТОМЦИ НА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ!

Учениците от IVа и IVб клас на СУ „Христо Ботев“- гр.Съединение участваха в открит урок, посветен на Недялка Шилева и Продан Тишков – Чардафона. Гости бяха  г-жа Спаска Ненчева-дирекор на училището, г-н Кръстю Манчев- председател на Общински Комитет „Васил Левски“ и деятели от Народно Читалище 1875 гр.Съединение. За своите знания и активно участие учениците получиха награди. Поздравления!

19.02.2019-146 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТЕН АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА!

ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

Най-смелият революционер!

Най-чистият и свят духовник!

 Най-мъдрият мислител и гениален стратег на Освободителните борби!

Най-неуморимият, честният и всеотдаен в народното дело!

Най-изобретателният и комбинативен ум!

Най-безкомпромисният към грешки и пропуски – свои и чужди!

Най-непримиримият към лъжата и предателството!

Най-безстрашният предводител, до безпаметност влюбен и обрекъл се на Отечество БЪЛГАРИЯ!

ТОЙ  Е ЗНАМЕТО НА ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА!

НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ СИН НА  БЪЛГАРИЯ!

В СУ „Христо Ботев“-гр. Съединение отбелязваме Деня на Апостола с редица инициативи:

-тържествен литературно-музикален рецитал в начален етап, подговен от второкласниците с класни ръководители г-жа Николинка Генчева и г-жа Атоанета Митова

-оформен информационен кът в централната сграда на училището

-учениците от 8, 9, 12 клас изработиха флаери и колажи в часовете по Информационни технологии за Васил Левски, публикувани в сайта на училището

-ученици и учители ще поднесат цветя и ще се включат в общоградското преклонение пред паметната плоча на Левски

14.02.2019г.-„ЛЮБОВТА КЪМ СЛОВОТО И НЕГОВАТА МАГИЯ“

На 14 февруари 2019г. в Клуб по интереси „Българино, знай своя род и език!“ занятието беше посветено на „Любовта към словото и неговата магия“. Специален гост като съвременен автор и колега-учител беше г-жа Таня Балканска, която прочете свои авторски произведения от едноименната стихосбирка „Реката“. Директорът на училището – г-жа Спаска Ненчева,  поздрави участниците в клуба с пожелание любовта им към книгите и знанието винаги да присъства в живота им. Клубът е сформиран през втори срок на учебната 2018/2019 година и е с ръководител г-жа Ваня Ликова.

07.02.2019-СТАРТИРА КЛУБ “БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!“

През месец Февруари стартираха заниманията по интереси в Клуб „Българино, знай своя род и език!“ с ученици от 5 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение и с ръководител г-жа Ваня Ликова. Основна цел на клуба е да се засилва интересът на учениците към литературата, представата им за идейния патос, опознаване на родния език и фолклор, изграждането им като истински ценностни личности с добра езикова  и духовна култура.  В часовете работата ще се насоочи към осмисляне на сценичното изкуство, умението за превъплъщаване в определен герой чрез драматизация на дадена творба. Пожелаваме ви ползотворна  работа!

Клубът е в категория „Гражданско образование“, подобласт „Емоционална компетентност“.

14.02.2019-ПОЗДРАВ ЗА ПРАЗНИКА!

На днешния двоен празник -Трифон Зарезан и Свети Валентин, в голямото междучасие младите ни журналисти проведоха първото си информационно и музикално радиопредаване. Техен специален гост беше г-жа Таня Балканска, която поздрави учители и ученици със свое авторско стихотворение. Седмокласниците са участници в клуб „Училищни медии“ с ръководител г-жа Генка Дребчева.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 2 СРОК УЧЕБНА 2018/2019  1-4 КЛАС ТУК

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ 2 СРОК УЧЕБНА 2018/2019  5-12 КЛАС ТУК

ГРАФИК

за провеждане на консултации с ученици

ІІ срок – учебна 2018/2019 година

Утвърден със Заповед № РД- 10-397/06.02.2019 година

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ ЗА УЧЕНИЦИ СФО

03.02.2019-РИСУНКИ НА ТАЛАНТИ

Красиви рисунки на наши ученици украсиха Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“-град Пловдив. Изработени са с усет към изящното и красивото в часовете по Изобразително изкуство с вдъхновител и ментор г-жа Таня Балканска. Заповядайте и разгледайте изложбата на рисунки на учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение в Европейската столица на културата 2019 – град Пловдив!
Прекрасни са! Поздравления!

05.02.2019г.-16 ГОДИНИ БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

Световният Ден за безопасен интернет се отбелязва тази година на 5 февруари под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Денят за безопасен интернет ще постави началото и на кампанията „Героят си ти“, която бе подготвена от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. По сценарий на младежите беше изработен видеоклип на кампанията, който в позитивен тон третира проблема с онлайн хейта.

На 5 февруари се откриват и Дни на медийна грамотност, които се организират за втори път от Коалицията за медийна грамотност в образованието. Участващите в коалицията организации са подготвили материали, които могат да се използват в училище, организира се конкурс за изработване на видеоклипове от младежи, както и различни други дейности.

През 2018 г. Денят за безопасен интернет беше отбелязан в 140 държави по света.

Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение от 8 и 9 клас изработиха флаери в часовете по Информационни технологии, които са качени в сайта на училището. Ученици се включиха и в конкурс за компютърна рисунка на тема „Добротата е сила! училището ни е желана територия без тормоз и агресия!“, съвместно с МКБППМН.

15.01.2019-КУЛИНАРНИ УМЕНИЯ

В часовете по Технологии и предприемачество в раздел „Готварство и кулинария“ учениците от 5 клас се учат да готвят заедно с г-жа Габровска. Вкусни рецепти, придобиване на опит, приятни учебни часове-браво!

14.01.2019-МЕСТЕН ОБИЧАЙ „КУДИ“

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

6 януари 2019г. – 171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ!

171 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев се навършват на 6 януари 2019г.

Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Христо Ботев издава вестници, занимава се активно с революционна дейност. На 2 юни 1876 година е убит по време на битка на Врачанския Балкан.

Ботев живее в нас- в мислите,  в делата,  в чувствата… Всяко връщане към Ботев е едно ново усещане за свобода, за излизане от канона, клишето, възможност да бъдем себе си.

 „Четете Ботев! Учете наизуст неговите стихове! Четете всичко за Ботев!” – за да усетите свободата в себе си!

Нека с гордост да носим и предадем на поколенията името на нашия патрон Христо Ботев!

Учениците от 8, 9 и 11 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха флаери и дипляни за Христо Ботев в профилираните часове по Информационни технологии  с преподаватели г-жа Борислава Енчева и г-жа Даниела Недялкова.

КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА
По повод 27.02.2019 г. – Световен ден за борба с тормоза в училище,
СУ „Христо Ботев“ – град Съединение и МКБППМН при Община Съединение,
организират Конкурс за компютърна рисунка!
Предизвикателството в тази надпревара е отправено към учениците от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение.
Изисквания към компютърните рисунки:
• Да съдържат само до 3 готови елементи от интернет (по желание на автора).
• Да бъдат направени с програми Paint, Paint Net, Photoshop, Corel Draw, като файловете да бъдат съхранявани и изпращани съответно във формати: Paint- *.png, Paint Net- *.pdn, Photoshop – *.psd, Corel Draw-*.cdr
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: Трите имена на автора, клас и име на програмата, с която са изработени.
Посланието на рисунката трябва да носи позитивизъм, вдъхновение и много фантазия.
Рисунките да бъдат изпращани на ел.поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова – учител по Информационни технологии към СУ „Христо Ботев“.
Краен срок за изпращане: 11.02.2019 г.
Комисия ще определи І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място в двете възрастови групи (5-7 клас, 8-12 клас).
Награди:
• Първа награда – дигитална фоторамка;
• Втора награда – геймърска компютърна мишка;
• Трета награда – преносима тонколона.
Наградите ще бъдат връчени на 27.02.2019 г. в Деня на розовата фланелка от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

Здраве, късмет, доброта!
Мъдрост, творчески постижения, ползотворни дела!
Дни, изпълнени с усмивки и веселие!
Мигове на сбъднати мечти!
УСПЕШНА И ЩАСТЛИВА 2019 ГОДИНА!

21.12.2018-ДА НАМЕРИМ ЧУВАЛА С ПОДАРЪЦИ НА ДЯДО КОЛЕДА!

Във връзка  с предстоящите празници  от НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ проведоха  игра  „Да  намерим чувала  на  Дядо  Коледа“  с учениците  от  начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение.  Всеки  клас избра свой  представителен отбор  от  пет  ученици. Те  от  своя  страна трябваше да  отговарят  на  въпроси и едва след даването  на  правилните отговори, отборите  започнаха да  търсят  самия  чувал.

С голям  ентусиазъм и много  усмивки всички  ученици подкрепяха своите  съученици в играта.

След  намирането  на  чувала, всеки  клас  получи  подарък.

Сърдечно  благодарим  на  НЧ „СЪЕДИНЕНИЕ 1875“ – гр.Съединение за интересната игра  и прекрасните подаръци.

21.12.2018г. -БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ!

Ученици и учители на СУ „Христо Ботев“-град Съединение във връзка с писмо на зам.-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова за предприемане на превантивни мерки за ограничаване на пътните инциденти, свързани с деца и ученици по време на предстоящите празници, и във връзка с проведения днес в часовете инструктаж, ви призоваваме да бъдете отговорни и да спазвате правилата за безопасно движение по пътищата като участници в него.

С инструкцията на ООН може да се запознаете ТУК.

19.12.2018-КОЛЕДНИ УСМИВКИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП

На 19.12.2018г. учениците  от  начален  етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с усмивки  и позитивно настроение отпразнуваха своето  коледно парти.

С изключителен  интерес  учениците наблюдаваха и взеха  участие  в магично шоу. Също така научиха и една  нова  илюзия.

Тържеството  продължи  с танци, песни и много  усмивки. Весела ваканция!

19.12.2018-НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ

На 19.12.2018г. бяха наградени победителите в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ от г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение и от г-жа Петя Червенакова- Зам.-кмет и Председател на МКБППМН. Участниците бяха поздравени и от г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН.

Победителите:

В първа възрастова група 5-7 клас:

1 място-Цветелина Валенцова от 7 Б клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Силвия Демирова – 6 А клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Ангел Паликрушев от 7 А клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Във втора възрастова група 8-12 клас:

1 място-Даниел Богданов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Ива Каменова – 12 клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Златко Благов от 10 клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Награда на публиката за най-харесвана снимка – Стилян Стоянов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony).

Грамота за най-активно участие в конкурса взе 9 клас, а за втора най-харесвана снимка от публиката в социалната мрежа Facebook- Мариела Калпакова от 10 клас. Поощрителни награди получиха Таня Богданова от 7 А клас и Мариела Калпакова от 10 клас. Поздравления за всички участници!

Всички участници получиха грамота за своето участие и подаръчен тефтер от МКБППМН.

 СУ „Христо Ботев“ –град Съединение изказва своята благодарност към МКБППМН при Община Съединение за съдействието в реализирането на дейности, насочени към нашите ученици, както и за страхотните награди!

19.12.2018г.- НОВИТЕ НИ КАЛЕНДАРИ

Тазгодишните календари на СУ „Христо Ботев“-град Съединение са пъстри и носещи енергията и позитивизма на всички наши ученици. За корица на календара за 2019 година избрахме богата палитра от рисунки, направени с много желание и добри чувства в часовете по Изобразително изкуство. С пожелание за успешна и ползотворна нова година подарихме календари на всички, с които работим съвместно в името на нашите деца.

ИЗДЕЛИЯ ЗА КОЛЕДЕН БАЗАР 2018Г.

И тази година учениците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха в часовете коледни изделия-календари, свещници и други, с които ще се включат в благотворителния коледен базар, организиран от НЧ „Съединение 1875“. Браво!

13.12.2018г.-ПОДАРЪЦИ ЗА КОЛЕДА ОТ ГЕРМАНИЯ!

На 13.12.2018г. учениците от  начален  етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение получиха  коледни  подаръци от ученици от  Германия по инициатива на Община Съединение.

Децата  бяха  силно  развълнувани и с широки  усмивки приеха подарените неща.

Прекрасно е, когато се  правят добрини… Надяваме се и нашите ученици да  взимат  пример.

13-14.12.2018г.-ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

На 13.12.2018г. стартира традиционният Турнир по тенис на маса за ученици от V-XII на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. „Тенис на маса“ е любим спорт за много ученици и организаторите на турнира-преподавателите по ФВС г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов, се радват на големия интерес и ентусиазъм на многото участници. На 13.12.2018г. се проведoха индивидуалните двубои, а на  14.12.2018г. – съревнованията по двойки. Честито на победителите!

12.12.2018г.-В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА!

Училищната елха пищно с играчки и гирлянди нагласихме,

класните си стаи с творчество и вдъхновение украсихме,

в часовете по Изобразително изкуство чудни коледни плакати измайсторихме,

а в часовете по Технологии вълшебни свещници сътворихме!

Коледно ни е… и топличко, уютно, празнично-

с трепет очакваме Рождество Христово!


12.12.2018г.- ПРОЕКТИ ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

Учениците от 5 и 6 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха проекти за слънчевата система и електричеството, с които демонстрираха знанията си по Човек и природа. Браво!

29.11.2018- КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ!

Приятели на СУ „Христо Ботев”-град Съединение,

Днес – снежният 29 ноември 2018г. , е последният ден от Конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!”. В присъствието на учители, участници в конкурса, класни ръководители и на двамата основни претенденти- Мариела и Стилян, днес в 10,24 часа преброихме харесванията на снимките. Вие-приятелите на СУ „Христо Ботев”-град Съединение определихте за най-харесвана снимката на Стилян Стоянов от 9 клас с 643 харесвания. Наградата на публиката е само една- фотоапарат, осигурен от МКБППМН при Община Съединение.  Честито на победителя!

Албумът със снимки остава видим във ФБ страницата на училището. Може да харесвате снимките, но гласовете вече не се отчитат-прекратяваме гласуването за най-харесвана снимка.

През следващата седмица комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите за тях ще бъдат връчени от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН – Зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

23.11.2018-ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ В КРУМОВО

На 23 ноември 2018г. учениците от IX и Х клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение посетиха Музея на авиацията в Крумово. Мероприятието е свързано с часовете по военно обучение, които задължително са включени в образователния процес от няколко години насам. Много интересна, полезна и познавателна беше днешната среща на учениците ни с авиационната атмосфера на славното минало на България и изнесената по повода беседа. Музеят на авиацията в Крумово е създаден на 21 септември 1991г. Разполага с над 6800 експоната и 70 летателни апарата – самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции. Той съхранява спомена за издигането на българите в небето, за приноса им в авиацията, за участията им във войните и с гордост припомня на своите посетители, че България е първата държава на европейския континент, която използва бойната авиация по време на Първата Балканска война.

21.11.2018г.-ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЦЪРКВАТА „СВ.АТАНАСИЙ“

Днес е Денят на християнското семейство. По случай християнския празник, децата от Подготвителна група на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Таня Лулкина представиха в църквата „Св. Атанасий“ открит урок на тема „Въведение Богородично“. Днешният празник е символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство. На тържеството присъстваха кметът на града г-н Атанас Балкански, ученици от 4-ти клас с ръководителите си и гости. Децата представиха сцени от Библията, молитви и песни.

21.11.2018г. – ДОБРОТО ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НИ!

Ученици от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Само 20 от вас откриха доброто в живота и заснеха добра постъпка. Тези 20 участници ще се състезават в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ и се включват в надпреварата за страхотните награди, осигурени от МКБППМН при Община Съединение.
Днес, в Деня на християнското семейство, публикуваме 20-те фотографии и каним всички „Приятели“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение да подкрепят с Like снимката, която е докоснала сърцето им със своето послание и съдържание. Може да гласувате за колкото снимки пожелаете до 29 ноември 2018г. (вкл). На 30.11.2018г. ще заключим албума и ще преброим Like-овете за всяка творба. (Ще преброим реакциите за снимката само от тип Харесване и Любов. Останалите 4 реакции с емотикони Ха-ха, Еха!, Тъга, Гняв, няма да бъдат отчитани!). Фотографията с най-много гласове ще донесе на собственика ѝ чисто нов дигитален фотоапарат Sony с 20 Mp камера като награда на публиката.
Комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите ще бъдат връчени през месец Декември от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Зам.-Кмета г-жа Петя Червенакова- Председател на МКБППМН.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

КОНКУРС ЗА ФОТОГРАФИЯ-
„ДА БЪДЕМ ДОБРИ! ПОДАЙ РЪКА!“
Ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
По повод 13.11-Световен ден на добротата, 16.11-Международен ден на толерантността, 21.11-Ден на християнското семейство,
СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ГР.СЪЕДИНЕНИЕ,
И МКБППМН ПРИ ОБЩИНА СЪЕДИНЕНИЕ организират Конкурс за фотография на тема
„Да бъдем добри! Подай ръка“.
Възрастови групи: 5-7 клас, 8-12 клас
Изисквания към фотографиите:
• Да не съдържат лица на хора без взето тяхно разрешение.
• Да не бъдат обработвани с програма за редактиране на графично изображение.
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: име на творбата, трите имена на автора и клас.
Фотографиите да бъдат изпращани на електронна поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова-учител по Информационни технологии.
Краен срок за изпращане на фотографиите: 20.11.2018г. След крайната дата комисия ще определи победителите за 1, 2, 3 място в двете възрастови групи.
Фотографиите ще бъдат публикувани в албум в официалната ФБ страница на училището. От 21.11.2018г. до 29.11.2018г. потребителите на социалната мрежа ще могат да разглеждат фотографиите и да гласуват с Like за тях. На 30.11.2018г. ще бъде определен победителят на публиката след преброяване на Like-овете.
Награждаването на победителите в конкурса ще бъде извършено от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН- зам.-кмет г-жа Петя Червенакова
Награди: В двете възрастови категории ще бъдат отличени 1, 2, 3-то място.
Първа награда-фотоапарат
Втора награда- часовник Smartwatch
Трета награда- външна батерия за преносим телефон
Награда на публиката- фотоапарат, ще бъде връчена на фотографията, оценена с най-много Like-ове.
Доброто е около всички нас!
Огледайте се и потърсете добротата у хората и в живота!
Нека със снимки покажем, че светът е изпълнен с усмивки, съпричастност, солидарност, толерантност и благородство!
УСПЕХ!

16.11.2018-С ТЕАТРАЛНА ПРИКАЗКА ДА ПОКАЖЕМ ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ!

На 16 ноември 2018г., на Международния ден на толерантността, МКБППМН при Община Съединение организира за учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение театрална постановка. Актьорите от КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“ ЯМБОЛ представиха „Грозното патенце“. Приказката на Ханс Кристиян Андерсен актуално и днес припомни принципите на толерантност, които всеки един от нас трябва да има за свой приоритет-търпение, доброжелателност, уважение към различните, добронамереност, отстъпчивост, сдържаност. Децата останаха очаровани и много доволни от изгледаното представление.

15.11.2018-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

На 15 ноември 2018г. се отбелязва Международният ден без тютюнев дим. В СУ „Христо Ботев”-град Съединение беше оформен информационен кът, изнесено беше радио-предаване, в Час на класа се проведоха беседи по темата във всички класове от V до XII клас.

НЯМА БЕЗВРЕДНА ЦИГАРА!

Помислете преди да опитате!

Вземете живота си в свои ръце и направете най-добрия избор!

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

10.11.2018г.-ЕСЕННА ЕКСКУРЗИЯ

На 10 ноември 2018г. ученици  от  начален  етап  на СУ „Христо Ботев“-град Съединение проведоха еднодневна екскурзия до град Димитровград и град Хасково. Посетиха  Планетариума  в Димитровград и с интерес  наблюдаваха прожекция за слънчевата  система. Изслушаха  завладяваща лекцията  за  планетите и звездите. В Хасково посетиха  историческия  музей, в който  научиха  много  нови  неща  за  бита и работата  на  хората  от  древното  минало. Посетиха и зоологическата градина в Хасково.

Всички  се  прибраха  с незабравими спомени и широки  усмивки!

07.11.2018-УЧИЛИЩНИТЕ НИ СИМВОЛИ-НАША ГОРДОСТ!

Училищните символи са нашата идентичност и нашата принадлежност към училищната общност- храм на знанието, надеждата, устрем, мечти.

Днес нашите ученици получиха значки с логото на училището и образа на Христо Ботев. С тях те ще се открояват като възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и символично ще пазят и предават заветите на Ботев.

Знамето на СУ „Христо Ботев“-град Съединение е израз на класически символи на образованието, както и на историческото наследство на училището. Ликът на Христо Ботев -патрон на училището, обгърнат в трибагреника на България,  е заобиколен от лавров венец – символ на просветата. На обратната страна на знамето- над сключени в дъга две лаврови клонки, е извезана разтворена книга- символизираща знанието,  и  факел с горящ огнен пламък – символ на деятелността, просветлението и прогреса.

С гордост ученици и учители на СУ „Христо Ботев“-град Съединение уважаваме училищните символи и ритуали.

Денят на народните будители  беше отбелязан в СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение с редица инициативи през целия месец октомври:

-Учениците от 4 клас с тържествен рецитал и оформен информационен кът с проекти -рисунки, преписи и други се преклониха пред паметта и делата на народните будители.

-Изложба с рисунки на Христо Ботев, аранжирана с информационни материали и дипляни за народните будители. Рисунките са изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Изложба с пъстроцветни книгоразделители, изработени в часовете по Изобразително изкуство.

-Флаери с народните будители украсиха всички класни стаи дни преди празника.

-Мултимедийна презентация за народните будители, участваща в Национален конкурс „Времена и будители“-град Габрово, представи дванадесетокласничката Стела Дребчева пред ученици от 8 клас.

-Учениците от 5 и 6 клас от ГЦДО направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни.

-Учениците от 4 клас от ГЦДО изработиха плакат за народните будители с техните ликове и информация за тях.

-Поздравителни адреси за празника от името на колектива и учениците бяха поднесени на организации и институции в Община Съединение, свързани с образованието и просветата.

-Седмокласници изработиха в часовете по Изобразително изкуство  хартиени пъстроцветни сърца с надписи „За учителя с любов“, с които закичиха своите учители-будители.

-Спортен празник под надслов „С будителите напред“.

-Информационно радиопредаване и музикална програма в междучасията с възрожденски песни в централната сграда.

-Ученици, родители и учители се преклониха и поднесоха цветя на паметната плоча на Даскал Еню Бекирски на 30.10.2018г. във връзка със 180 години от рождението му.

-Учители  ще поднесат цветя и венци пред паметни плочи на 1 ноември и ще се включат в среща-разговор на тема „Даскал Еню Бекирски-просветител и революционер“ по повод 180 години от рождението му на 1 ноември в Пленарна зала на община Съединение.

Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, посветили себе си на майка България!

Честит празник, съвременни будители! С пожелание за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура и образование, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, СУ „Христо Ботев“ организира спортен празник, в който се включиха всички ученици от 1 до 12 клас. В оспорваните игри учениците показаха бързина, съобразителност и играха честно в отбор. Тематичните игри, свързани с правилно съчетаване на лик на народен будител с цитат от него, както и играта с откриване на скрити 7 предмета с ликове на народни будители из двора на училището, предизвикаха голям интерес. С много настроение премина спортният празник. На победителите-честито!

30.10.2018г.-В ПОДГОТОВКА ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Учениците от ГЦДО 4 клас с ръководител г-жа Милена Семерджиева изработиха табло за Народните Будители, което е част от програмата, подготвяна за празника.

30.10.2018г.-ТЪРЖЕСТВЕН РЕЦИТАЛ ЗА 1 НОЕМВРИ

На 30 октомври 2018г. учениците от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класни ръководители г-жа Маша Енчева и г-жа Стойна Симеонова изнесоха програма, с която отбелязаха предстоящия Ден на народните будители. За почит към народните будители в миналото и днес учениците представиха поетичен рецитал. Те се бяха подготвили допълнително с книжки, папки, листове, на които бяха написали кратка информация за някои от будителите. Това е един от големите празници на духовността и вечните български ценности-свободолюбие, патриотизъм, почит към родния език и просвещение. На тържеството присъстваха директорът на училището г-жа Спаска Ненчева, класни ръководители, учители, гости и ученици.

31.10.2018-Halloween

На 31 октомври англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, САЩ и Канада празнуват Halloween. По традиция децата се маскират със страшни костюми. В ръцете си носят фенери, направени от тиква. Те обикалят съседи и приятели, като искат бонбони и сладки, предупреждавайки ги, че ако не получат, ще спретнат неочаквана шега.

На 30 октомври четвъртокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение, посрещнаха учителката си по Английски език г-жа Караиванова с вълнение за предстоящия празник и я изненадаха като ѝ подариха фенер от тиква. Всички заедно проведоха един емоционален и запомнящ се учебен час, като продължиха да разширяват знанията си за празниците и традициите на Великобритания.

30.10.2018-ПОКЛОН ПРЕД НАРОДОУЧИТЕЛЯ ДАСКАЛ ЕНЮ БЕКИРСКИ

По повод 180 години от рождението на Даскал Еню Бекирски, учениците от втори клас при СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител г-жа Николинка Генчева поднесоха цветя на паметната му плоча. Присъстваха и родители на ученици. Г-жа Генчева разказа за живота и делото на Еню Маринов Бекирски /1838 – 1920/ – народоучител, сподвижник на Васил Левски, основател на светското образование, секретар на образуваното през 1875 година читалище „Надежда“.

„НЕКА СЕ ПРЕПИСВА И МНОЖИ БЕЗЧЕТ“

През месец Октомври учениците от ГЦДО в 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска посветиха част от заниманията си на предстоящия празник 1 ноември. Направиха ръкописни преписи на стихотворения, части от разкази и поеми на известни български писатели. Целта беше учениците да се запознаят с идеите на народните будители, да се задържи интересът им към историята и към българската поезия. Много старание вложиха децата в преписа като техен личен пример бяха учителите им. Преписите върху пъстрите листове с имената на учениците ще останат в библиотечния фонд на училището и ще пазят спомена от труда им в историята ни. Инициативата е част от мероприятията, с които СУ „Христо Ботев“ –град Съединение отбелязва празника на Народните будители. Поздравления!

ГРАФИК НА ИЗПИТИ ЗА УЧЕНИЦИ, ОБУЧАВАНИ В СФО

ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ

На 24.10.2018г. в СУ ‘Христо Ботев“-град Съединение се проведе практическо занятие „Евакуация при пожар“.

22-26.10.2018-НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

30.10.2018-СЪСТЕЗАНИЯ В СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

В Националната седмица на четенето се включиха и учениците от 5, 6 и 7-ми клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. В часовете по Български език и литература бяха проведени състезания:

В 5 клас- за най-добър четец на приказка или любим момент от книга

В 6 клас- за най-бързо и правилно справил се при писане на диктовка на откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин

В 7 клас- за най-добър разказвач на приказка.

Победителите получиха за награда книга, поздравления от преподавателите си по БЕЛ и нашите адмирации. Браво!

26.10.2018г.-ПРИКАЗКИ С РОДИТЕЛИ -2 клас

На 26.10.2018г.  във връзка с Националната седмица на четенето  Надя Попова и Гинка Иванова – майки на второкласници,  прочетоха интересни  приказки на учениците от 2 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Децата слушаха с интерес. След това майките почерпиха децата с вкусни лакомства,  собственоръчно направени.

26.10.2018г.-„МАМА ЧЕТЕ  УВЛЕКАТЕЛНО- И АЗ ЩЕ МОГА КАТО НЕЯ!“

Първокласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Националната седмица на четенето като поканиха за гости-своите родители, които им прочетоха увлекателни приказки, придружени с илюстрации. Децата обещаха да се научат да четат толкова добре, колкото и родителите им.

26.10.2018г. – ОБЛОЖКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ КНИЖКИ

В последния ден от Националната седмица на ченето учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение изработиха  обложки за своите книги. По покана на класа, гост на учениците от трети клас бе Иванка Терзийска- леля на ученичката Цвети Средева, която им прочете интересно произведение.  Повлияни от вълнуващата история в четенето се включиха и самите ученици.

В Националната седмица на четенето учениците от 6 и 7 клас на  СУ „Христо Ботев“ се включиха с изработване на пъстроцветни книгоразделители в часовете по Изобразително изкуство с г-жа Таня Балканска. Учениците с усмивка и настроение, с много труд, старание и фантазия изрисуваха книгоразделителите, които са подредени в изложба в централната сграда на училището. Закачливи, забавни и интересни са творенията на децата. С тях ще могат да отбелязват до къде са стигнали в прочита на любимите си книжки и задължителната училищна литература.

На 24.10.2018г. учениците от 3 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение прочетоха увлекателни произведения на учениците от 1 клас. Заедно учениците извеждаха поуки от текстовете. Първокласниците, вълнуващо разказваха по картинки. Третокласниците задаваха гатанки на първокласниците, които от своя страна отговаряха с усмивка. Вълнуващата среща завърши с весела песен и пожелание никога да не стихва желанието за покоряване на нова книга.

На 24.10.2018г. второкласниците на СУ „Христо Ботев“-град Съединение посетиха библиотеката в НЧ „Съединение 1875“, където четоха увлекателни и интересни приказки.

Във връзка с Националната седмица на четенето на 23.10.2018г. учениците от ГЦДО 4 клас прочетоха увлекателни приказки на учениците от ГЦДО 1 клас. Подариха им своите книжки до момента, в който и те ще започнат да сричат. Срещата на четвъртокласници с първокласници беше емоционална и вълнуваща.

19.10.2018г. – ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 19.10.2018г. Стела Дребчева от XII клас представи през ученици от VIII клас презентация на тема „Времена и будители“. Занятието беше посветено на предстоящия празник 1 ноември и е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).  Ученичката даде своя пример за успех пред подрастващите, насърчавайки тяхната инициативност, отговорност, развивайки чувството им за патриотизъм и родолюбие- с тази си мултимедийна презентация тя получи Грамота в Първи национален конкурс „Времена и будители“ и отделно е лауреат на първа награда отново за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2018“.

Занимания на Групи за целодневна организация 5 и 6 клас с учители г-н Стоян Енчев и г-жа Русанка Киримска

05.10.2018-ЧЕСТИТ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ!

05.10.2018-УСМИВКАТА Е ЩАСТИЕ!

Световният ден на Усмивката беше отбелязан  в СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Класният ръководител на трети клас г-жа Цветелина Трайкова изработи  усмихнати имоджита, с които закичи и усмихна децата в класа си. А те от своя страна предадоха посланието  „Добрият ден започва с усмивка!“ на другите класове и на учителите си, като раздадоха и на тях рисувани усмихнати емотикони. Третокласниците подготвиха и информационно табло за произхода на празника и няколко мисли,  посветени на усмивката.

Усмихвайте се повече и по-често днес – в Световния ден на усмивката!

01.10.2018-МУЗИКАТА  И ПОЕЗИЯТА ПРАЗНУВАТ!

1 октомври – Световен ден на музиката! Чества се вече над 40 години и се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО.

На 1 октомври се чества и денят на поезията в България!

Стихът и мелодията са изповед! Те успокояват душата, озаряват ума… прощават!

Мелодията и стихът са всичко онова, което тайничко докосва всеки от нас и оставя своите следи!

Учениците от трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Цветелина Трайкова изнесоха рецитал – спектакъл и пожелаха:

„Нека всички носим магията на музиката и стиховете в сърцата си!

Нека никога не гасне творческото вдъхновение и ентусиазмът в душите ни!

И по традиция закрихме тържеството с право българско хоро.

Браво!

26 септември – Европейски ден на езиците!

В СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение учениците изучават два чужди езика – френски и английски.  Преподавателите  по чужди езици отбелязаха празника с  информативно табло с флаери в централната сграда на училището и информационно радиопредаване в час на класа.Честит празник!

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА“ 2018Г.

QR КОД  за достъп до страницата на кампанията 

17.09.2018Г. – ПЪРВИ УЧИЛИЩЕН ЗВЪНЕЦ!

ПОКАНА

На 17 септември 2018г. от 10.00 часа в Централната сграда на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение ще се състои тържественото откриване на новата учебна 2018/2019 година!

Заповядайте на празника!

Автобусите ще тръгнат от населените места в 8.30 часа.

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ ПЪРВИ СРОК УЧЕБНА 2018/2019

1-4 КЛАС, 5-7 КЛАС, 8-12 КЛАС


 

Списък с помагала за 5 клас за новата учебна 2018/2019 година

Помагала 5 клас – 2018

133 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България!

Честит празник!

Уважаеми родители  на нашите ПЪРВОКЛАСНИЦИ и ПЕТОКЛАСНИЦИ,

На 11 СЕПТЕМВРИ 2018г. (вторник) от 17.30 часа

в сградата на Начален етап за първи клас и в Централната сграда за пети клас

ще се състои РОДИТЕЛСКА СРЕЩА за ПЪРВИ  и  ПЕТИ КЛАС за новата учебна 2018/2019 година!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!