Механизъм тормоз

 

2018/2019

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА“ 2018Г.

QR КОД  за достъп до страницата на кампанията 

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2018/2019

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2018/2019

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2018/2019

Система за взаимодействие с лични лекари 2018/2019

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2018/2019

План на УКС за 2018/2019

Материали и анкети 2018/2019 тук


2018/2019

КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА
По повод 27.02.2019 г. – Световен ден за борба с тормоза в училище,
СУ „Христо Ботев“ – град Съединение и МКБППМН при Община Съединение,
организират Конкурс за компютърна рисунка!
Предизвикателството в тази надпревара е отправено към учениците от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“ – гр. Съединение.
Изисквания към компютърните рисунки:
• Да съдържат само до 3 готови елементи от интернет (по желание на автора).
• Да бъдат направени с програми Paint, Paint Net, Photoshop, Corel Draw, като файловете да бъдат съхранявани и изпращани съответно във формати: Paint- *.png, Paint Net- *.pdn, Photoshop – *.psd, Corel Draw-*.cdr
• Да са с размер до 5 MB.
• Да бъдат авторски.
• Да бъдат придружавани с текст: Трите имена на автора, клас и име на програмата, с която са изработени.
Посланието на рисунката трябва да носи позитивизъм, вдъхновение и много фантазия.
Рисунките да бъдат изпращани на ел.поща: botev@sou-saedinenie.com или предавани на г-жа Даниела Недялкова – учител по Информационни технологии към СУ „Христо Ботев“.
Краен срок за изпращане: 11.02.2019 г.
Комисия ще определи І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място в двете възрастови групи (5-7 клас, 8-12 клас).
Награди:
• Първа награда – дигитална фоторамка;
• Втора награда – геймърска компютърна мишка;
• Трета награда – преносима тонколона.
Наградите ще бъдат връчени на 27.02.2019 г. в Деня на розовата фланелка от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

11.01.2019-„БЛАГОДАРЯ!“

Във  връзка със Световния ден  на  думата  БЛАГОДАРЯ /International   Thank you day/, учениците от  3 клас   на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класния си ръководител г-жа Цветелина Трайкова изготвиха сърца и усмихнати човечета, надписани с „Благодаря!“ на  различни  езици.

Поднесоха благодарствени  писма на  своите учители. Също  така изрисуваха картички за  своите  родители, в които им благодарят. Изработиха и табло, като  изписаха на кого и на какво благодарят…А дъската в класната стая беше изпълнена с още благодарности от сърце.

Прекрасни! Поздравления!

19.12.2018-НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ

На 19.12.2018г. бяха наградени победителите в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ от г-н Атанас Балкански-кмет на Община Съединение и от г-жа Петя Червенакова- Зам.-кмет и Председател на МКБППМН. Участниците бяха поздравени и от г-жа Галя Средева-секретар на МКБППМН.

Победителите:

В първа възрастова група 5-7 клас:

1 място-Цветелина Валенцова от 7 Б клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Силвия Демирова – 6 А клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Ангел Паликрушев от 7 А клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Във втора възрастова група 8-12 клас:

1 място-Даниел Богданов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony)

2 място-Ива Каменова – 12 клас (награда часовник smartwatch)

3 място-Златко Благов от 10 клас (награда външна преносима батерия за телефон)

Награда на публиката за най-харесвана снимка – Стилян Стоянов от 9 клас (награда дигитален фотоапарат Sony).

Грамота за най-активно участие в конкурса взе 9 клас, а за втора най-харесвана снимка от публиката в социалната мрежа Facebook- Мариела Калпакова от 10 клас. Поощрителни награди получиха Таня Богданова от 7 А клас и Мариела Калпакова от 10 клас. Поздравления за всички участници!

Всички участници получиха грамота за своето участие и подаръчен тефтер от МКБППМН.

 СУ „Христо Ботев“ –град Съединение изказва своята благодарност към МКБППМН при Община Съединение за съдействието в реализирането на дейности, насочени към нашите ученици, както и за страхотните награди!

29.11.2018-КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В КОНКУРСА ЗА ФОТОГРАФИЯ!

Приятели на СУ „Христо Ботев”-град Съединение,

Днес – снежният 29 ноември 2018г. , е последният ден от Конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!”. В присъствието на учители, участници в конкурса, класни ръководители и на двамата основни претенденти- Мариела и Стилян, днес в 10,24 часа преброихме харесванията на снимките. Вие-приятелите на СУ „Христо Ботев”-град Съединение определихте за най-харесвана снимката на Стилян Стоянов от 9 клас с 643 харесвания. Наградата на публиката е само една- фотоапарат, осигурен от МКБППМН при Община Съединение.  Честито на победителя!

Албумът със снимки остава видим във ФБ страницата на училището. Може да харесвате снимките, но гласовете вече не се отчитат-прекратяваме гласуването за най-харесвана снимка.

През следващата седмица комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите за тях ще бъдат връчени от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Председателя на МКБППМН – Зам.-кмета г-жа Петя Червенакова.

 

21.11.2018г. – ДОБРОТО ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НИ!

Ученици от 5 до 12 клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение,
Само 20 от вас откриха доброто в живота и заснеха добра постъпка. Тези 20 участници ще се състезават в конкурса за фотография „Да бъдем добри! Подай ръка!“ и се включват в надпреварата за страхотните награди, осигурени от МКБППМН при Община Съединение.
Днес, в Деня на християнското семейство, публикуваме 20-те фотографии и каним всички „Приятели“ на СУ „Христо Ботев“-град Съединение да подкрепят с Like снимката, която е докоснала сърцето им със своето послание и съдържание. Може да гласувате за колкото снимки пожелаете до 29 ноември 2018г. (вкл). На 30.11.2018г. ще заключим албума и ще преброим Like-овете за всяка творба. (Ще преброим реакциите за снимката само от тип Харесване и Любов. Останалите 4 реакции с емотикони Ха-ха, Еха!, Тъга, Гняв, няма да бъдат отчитани!). Фотографията с най-много гласове ще донесе на собственика ѝ чисто нов дигитален фотоапарат Sony с 20 Mp камера като награда на публиката.
Комисия ще определи 1,2,3 място в двете възрастови категории. Наградите ще бъдат връчени през месец Декември от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански и от Зам.-Кмета г-жа Петя Червенакова- Председател на МКБППМН.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

 

16.11.2018-С ТЕАТРАЛНА ПРИКАЗКА ДА ПОКАЖЕМ ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ!

На 16 ноември 2018г., на Международния ден на толерантността, МКБППМН при Община Съединение организира за учениците от начален етап на СУ „Христо Ботев“-град Съединение театрална постановка. Актьорите от КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ – ЖОРО“ ЯМБОЛ представиха „Грозното патенце“. Приказката на Ханс Кристиян Андерсен актуално и днес припомни принципите на толерантност, които всеки един от нас трябва да има за свой приоритет-търпение, доброжелателност, уважение към различните, добронамереност, отстъпчивост, сдържаност. Децата останаха очаровани и много доволни от изгледаното представление.

13.11.2018-И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

Днес е Световният ден на добротата (със символ сърце) и  учениците от първи, втори и трети клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение го отбелязаха символично, но с голямо желание.

Всички ученици  рисуваха  и  подаряваха  сърца. Учениците  от първи клас изработиха сърца от пластелин.

Третокласниците изготвиха и си размениха тематични пожелания, които с усмивка нарекоха „Късметчета от добрата“.

Учениците от втори и трети клас украсиха дъските си по повод празника!

Сред многото позитивни емоции и хубави думи, които днес ученици и учители си  казаха, най-топло сякаш звучеше „И нека не забравяме да бъдем добри!“…

19.10.2018г. – ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 19.10.2018г. Стела Дребчева от XII клас представи през ученици от VIII клас презентация на тема „Времена и будители“. Занятието беше посветено на предстоящия празник 1 ноември и е в изпълнение на т. 2.2.6 от План на УКС ( Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници”).  Ученичката даде своя пример за успех пред подрастващите, насърчавайки тяхната инициативност, отговорност, развивайки чувството им за патриотизъм и родолюбие- с тази си мултимедийна презентация тя получи Грамота в Първи национален конкурс „Времена и будители“ и отделно е лауреат на първа награда отново за презентация в Национален конкурс „Вазовата България 2018“.
2017/2018

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2017/2018

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2017/2018

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2017/2018

Система за взаимодействие с лични лекари 2017/2018

Инструктаж за реакция в случай на инцидент 2017/2018

План на УКС за 2017/2018

Годишен доклад за дейността на УКС 2017/2018

Материали, флаери, презентации, анкети, анализи на анкети за тормоз 2017/2018 тук.

16.06.2018-СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С КИБЕРТОРМОЗА

Учениците от седми клас изгледаха специално подготвена от г-жа Даниела Недялкова  презентация в час на класа и дискутираха по проблема.

 

24.05.2018-„НАЙ-ДОБРИЯТ КЛАС“

На 24 май 2018г. учениците от III Б клас на СУ „Христо Ботев“-град Съединение с класен ръководител г-жа Маша Енчева бяха наградени в конкурса на МКБППМН като „Най-добър клас на 2018г.“ с тридневна екскурзия от Кмета на Община Съединение г-н Атанас Балкански.

На 25,26,27 май 2018г. учениците посетиха и разгледаха забележителностите на с.Шипка, град Велико Търново, Къкринското ханче, Крушунските водопади, Деветашката пещера, град Ловеч, Троянски манастир. Децата бяха очаровани от красотите на нашата родна България.

19.05.2018-ДЕТСКИ ФУТБОЛЕН ТУРНИР

По повод 17-май Национален ден на спортиста днес на 19 май 2017г. (събота) в двора на НУ „Любен Каравелов“ – гр. Съединение се проведе „Детски футболен турнир 2018“. Турнирът бе открит от мажоретен състав на началното училище, след което слово произнесе секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието и г-н Атанас Балкански – кмет на община Съединение, който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“ и НУ „Любен Каравелов“. На финала на надпреварата г-н Атанас Балкански връчи на всеки отбор според класирането купа и футболна топка. Мероприятието е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

28.02.2018г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Днес изразихме своята позиция и подкрепа за позитивната и толерантна среда в училище. Днес с усмивка, дума, розов цвят, плакат, скеч или просто със сърце-показахме, че доброто трябва да тържествува всеки ден във всеки клас. Днес казахме „НЕ“ на тормоза в училище, но не само за ден, а всеки ден. Днес отбелязахме Световния ден за борба с тормоза в училище.

Флаери, визитки за Ден на розовата фланелка 2018-XI клас

18.10.2017-„ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ЧОВЕК“

На 18.10.2017г. десетокласниците Мирослав Михайлов и Сара Ангелова представиха пред учениците от VII Б  клас свои видеоклипове на тема „НЕ на тормоза над деца!“.  В интересната беседа те споделиха свои идеи и размисли за човешките права, за поведението на днешните деца и отправиха послание всички да се обичат и да бъдат по-добри. Всеки ученик получи и рекламен стикер, съдържащ информация къде могат да сигнализират или да потърсят помощ- тел.116 111, тел. 124-123, както и www.safenet.bg . Инициативата се осъществява в изпълнение на т.12 от План за работа на УКС, а именно: Изработване и разпространение на информационно-образователни материали, презентации, съобразени с различните възрастови групи и свързани с работа по модул „Връстници обучават връстници” по отношение на популяризиране на правата на децата на закрила срещу насилие и на способите за сигнализиране за насилие.

2016/2017

Механизъм за противодействие на училищния тормоз 2016/2017

Алгоритъм за прилагане на Механизъм 2016/2017

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа 2016/2017

План на УКС за 2016/2017

Анкети и материали 2016/2017

Анализ на тормоза – край на учебна 2016/2017 тук

Отчет за дейността на УКС през учебната 2016/2017г.

Изпълнение на мерки от МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА  
Механизъм за противодействие на училищния тормоз2015/2016

Алгоритъм за прилагане на Механизма за тормоз2015/2016

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2015/2016

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2014/2015

План за работа на УКС за справяне с училищния тормоз 2013/2014

Правила и процедури за въвеждане на защитна мрежа за справяне с училищния тормоз2015/2016

Споразумение за партньорство и сътрудничество между  Център за Социална Рехабилитация и Интеграция за подкрепа на деца за развиване на умения за самостоятелен живот и превенция на рисково поведение-Пловдив и СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение

Въпросници за училищния тормоз 

Материали, използвани и подготвени от УКС, за изпълнение на План на УКС за зправяне с училищния тормоз

Конвенция за защита на детето2016/2017

НЕ на тормоза и агресията-презентации и видеоклипове на ученици от IX клас 2016/2017г.

Световен ден за борба с Кибертормоза– презентации на ученици от VI клас 2016/2017г.

116-111 И ИНФОРМАЦИОННО ТАБЛО ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА

Всеки, който има нужда от помощ или подкрепа, независимо дали е дете или родител, може да се свърже с Националната телефонна линия за деца 116 111. Това е единен номер в цяла Европа за телефонни линии за консултиране на деца. В България телефон 116 111 е създаден през 2009 г. от Държавната агенция за закрила на детето. В нашето училище на видно място са разлепени плакати с телефонния номер с цел информираност на учениците.

16.06.2017 –StopCyberbullyingDay

За да е по-интересен, по-съвременен, а и по-ефективен,  и тази година акцента от кампанията за борба с тормоза в училище е върху кибертормоза,а периода на провеждане  е не само на 22.02.2017., а по-продължително:

     – започва на 07.02.2017 г.      – международен ден за Безопасен Интернет (SaferInternetDay)

     –  кулминира на 22.02.2017 г.  – международен ден на Розовата фланелка (PinkShirtDay)

     – приключва на 16.06.2017 г.   – международен ден за Стоп на Кибертормоза (StopCyberbullyingDay)

Кибертормозът е донякъде познато явление.  Именно поради нарасналата честота и вредност, и необходимостта от нови и по-ефективни форми за борба с кибертормоза – той се поставя като фокус на тазгодишната кампания.

Учениците от шести клас изгледаха специално подготвена от г-жа Даниела Недялкова  презентация и дискутираха по проблема. А в часовете по ИТ изработиха презентации с правила по темата.

Световен ден за борба с Кибертормоза– презентации на ученици от VI клас 2016/2017г.

23.05.2017- „НАЙ-ДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ“

По случай 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост СУ „Христо Ботев“-град Съединение се включи в предизвикателството на МКБППМН – конкурс „Най-добрият ученик“. Всички ученици заедно с класните си ръководители номинираха ученика от класа си, който да служи за пример на всички останали. На 23 май 2017г. Председателят на МКБППМН г-н Ангел Къцов- заместник-кмет на Община Съединение връчи грамоти и отличия на най-добрите ученици. Учениците получиха поздравления и от г-жа Йорданка Кичукова – директор на училището и от г–жа Галя Средева- секретар на МКБППМН.
Поздравления за всички най-добри ученици на СУ „Христо Ботев“-град Съединение. Продължавайте да бъдете за пример и подражaние с вашето добро поведение, отличен успех, активно участие в училищни и извънкласни мероприятия, толерантно отношение към съучениците и уважителен респект към учителите! Браво!

20 май 2017г. – „СПОРТЪТ Е ЗДРАВЕ“

По повод 17-май Национален ден на спортиста на 20 май 2017г. (събота) на градския стадион в гр. Съединение се проведе „Детски футболен турнир 2017“. Турнирът бе открит от мажоретен състав на НЧ „Съединение 1875“, след което слово произнесе секретаря на Местната комисия за БППМН , Галя Средева – главен организатор на събитието и г-н Атанас Балкански – кмет на община Съединение, който пожела на младите надежди много успехи във футболното поприще. В турнира участие взеха отбори от СУ „Христо Ботев“, НУ „Любен Каравелов“ и сборен отбор от с. Правище. На финала на надпреварата г-н Атанас Балкански връчи на всеки отбор според класирането купа и футболна топки. Мероприятието е част от превантивната програма за борба с агресията в училище на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Снимки тук.

28-29-30 април 2017- СЕМИНАР СЪВМЕСТНО С МКБППМН

За поредна година МКБППМН при Община Съединение организира семинар за ученици от VII и VIII клас за превенция на насилието и агресията сред подрастващите. Семинарът се състоя в град Костенец и беше много полезен информационно за учениците ни.

10.03.2017-„НЕ НА АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ“

Учениците от ПИГ – начален етап изгледаха специално подготвена презентация на тема „Не на агресията в училище!“ Те са запознаха с причините за агресия сред учениците и начините за справяне с нея. Презентацията провокира и дискусия между учениците и техните учители, в които всички заедно достигнаха до извода „Да бъдем позитивни, а не агресивни!“

22.02.2017-„ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“

Учениците от СУ „Христо Ботев“  и тази година отбелязаха Деня на розовата фланелка.По инициатива на УКС и тази година Световният ден против тормоза в училище, освен цел придоби и цвят. Всички – малки и големи, се облякоха в розови на цвят дрехи-като изява на уважение, на разбиране, на несъгласие с тормоза в училище. Момичетата развълнувано оглеждаха розовите акценти в облеклото си. Дори и момчетата –  захвърлиха сивите блузони и облякоха дрехи в розово-червената гама!
Най-дългоочакваният момент беше срещата  в двора на училището през голямото междучасие, когато се хванахме за ръце и направихме кръгове на доброта! Розови лентички, стикерчета, плакатчета, скечове и беседи в час на класа допълниха розовия ден на борба с тормоза в училище.

През м.Ноември 2016г. дванадесетокласници от СУ ‘Христо Ботев“-град Съединение запознаха ученици от VI клас с темата „Не на наркотиците, алкохола и цигарите“. Със специално подготвени мултимедийни презентации, видеоклипове и информационни дипляни, те насочиха вниманието на подрастващите към тези проблемни и опасни пороци, от които биха пострадали ако не се пазят. Часът се проведе по инициатива на УКС и е планиран в Плана на Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците за учебната 2016/2017 година в модул „Връстници обучават връстници“.

16.11.2016г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16 ноември се отбелязва международният ден на толерантността.

Младите полицаи от първото детско полицейско управление днес посрещнаха всички ученици и учители със стикери – „Правила за толерантност в училище“.  В централната сграда се проведе  и информационно радиопредаване. Мултимедийна презентация за “Приятелството и добротата“  беше показана в Час на класа, а за децата от начален етап – в Заниманията по интереси. УКС с помощта на учениците от XII клас на СУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Информационни технологии плакати и флаери с информaция, снимки и правила за толерантност. Оформен е „Кът на толерантността“ в централната сграда на училището.

Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците в училище призовава всички ученици  взаимно да покажат своята добронамереност, уважение към различните, искреност и отстъпчивост към  неразбраните не само на този ден, но и занапред! Нека всички направим своя свят по-добър и усмихнат!
2015/2016

17.06.2016г. – НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА!

На 17 юни 2016 г. се отбелязва Международният Ден за Спиране на Кибертормоза (Stop Cyberbullying Day).
Той е иницииран от англо-американската фондация Cybersmile (Киберусмивка) преди 4 години и се провежда ежегодно в третия петък на юни.
За България, фондация Човек Плюс популяризира този ден тази година за първи път. С него приключва ежегодната кампанията срещу тормоза в българските училища стартирала през февруари с Деня на Розовата фланелка.
Тази година фокусът на кампанията е Кибертормозът, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, и повечето училища и другите извънучилищни институции и органи го осъзнават в нужната степен като проблем, с който трябва да се справят.
Училищният Координационен Съвет към СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи информационно в отбелязването на Деня за спиране на кибертормоза. В часовете по Информационни технологии бяха дискутирани зависимостите на подрастващите от Интернет, Фейсбук, мобилните телефони и онлайн игрите. Учениците изгледаха специална презентация със съвети за сигурност и безопасност в Интернет, както и интересен видеофилм за хакерските атаки.
Основни цели за популяризиране на Международния ден за спиране на кибертормоза са:
-повишаване на осъзнатостта от страна на учениците на кибертормоза и онлайн зависимостите;
-овладяване на знания, умения и нагласи от учениците за противопоставяне и справяне с негативните последствия от кибертормоза и онлайн зависимостите и тяхното намаляване в нашето училище;
-натрупване на положителен опит в областта на справяне с кибертормоза и онлайн зависимостите, който може след това да се използва през следващите години с работата със следващите випуски ученици.


16.03.2016г. – КУТИЯ „ПОДАЙ СИГНАЛ“

Училищният координационен съвет за справяне с тормоза между учениците в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение организира инициатива:

КУТИЯ “ПОДАЙ СИГНАЛ“ за сигнализиране на агресия.

Не се страхувай!

Напиши писмо и сигнализирай за преживяна или наблюдавана агресия!

Запиши името си, за да проверим сигнала!

Ще запазим твоята анонимност!

НИЕ можем да ти помогнем!

ЗАЕДНО СМЕ ПО–СИЛНИ!

Инициативата е във връзка с направено проучване сред учениците от V-XII клас и желанието им за поставяне на такава кутия за сигнали.

Кутията е поставена във фоайето на втори етаж в централната сграда на училището и очаква сигналите ви до 31.03.2016г.

 

9.03.2016г. – „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“-УЧЕНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

На 9 март 2016г. единадесетокласниците Мария Ангелова и Монира Акил изнесоха лекция пред учениците от V б клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение на тема „НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ“ със специално подготвени презентация и информационни материали.  Петокласниците останаха доволни от полезната информация и съвети за различните видове наркотици. Инициативата е планирана по модул „Връстници обучават връстници“ от  Плана на Училищния Координационен Съвет за справяне с тормоза между учениците  и е с цел превенция и повишаване информираността за вредата от употребата на наркотични вещества.


24.02.2016г.- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

И тази година ние- учениците и колективът на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение, се включихме в отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище – „ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“. Розовият цвят присъстваше във всички класни стаи-облекла, аксесоари, розови панделки. Учениците изготвиха тематични плакати и флаери, раздаваха си сърчица, закичиха се с панделки и лентички.

В VII б клас, съвместно с МКБППМН, беше дискутирана темата „Тормоз и малтретиране“ чрез видео и презентация, подготвени от г-жа Анета Атанасова. В днешния ден станахме съпричастни с хиляди ученици по света и открито заявихме, че желаем и Нашето училище да бъде място без насилие. Учениците от начален етап изработиха плакати и малки розови фланелки, които закачиха на дрехите си. А в голямото междучасие всички заедно направиха огромно розово сърце, с което показаха своята доброта.

Училищният Координационен Съвет за справяне с тормоза в училище благодари на всички, които се включиха в инициативата „Ден на розовата фланелка“!


ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА

Традиционният турнир по Тенис на маса  с цел превенция на тормоза между учениците от  V-XII клас в СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение стартира  на 9.12.2015г. при засилен интерес и участие. Турнирът е съвместно мероприятие с МКБППМН към Община Съединение. Организатори са преподавателите по Физическо възпитание и спорт- г-жа Николинка Иванова и г-н Костадин Апостолов.На 16.12.2015г. победителите в състезанията „КРОС“ за ученици в начален етап и „Турнир по тенис на маса“ за ученици V-XII клас бяха наградени от г-жа Галя Средева, секретар на МКБППМН. Състезанията са съвместна инициатива с УКБППМН като мероприятия, което да насочи енергията на учениците към спорт, занимание с полезни неща и запълване на „празното време“ с интересни и забавни емоции.


МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ

Училищната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – град Съединение организира през м.Ноември 2015г. конкурс за рисунка, карикатура и мултимедийна презентация на тема: „МОЕТО УЧИЛИЩЕ-МЯСТО БЕЗ НАСИЛИЕ!”. Най-добрите бяха отличени и поздравени пред всички ученици на училището на 2 декември 2015г от г-жа Кичукова, директор на СОУ, и от г-жа Галя Средева – секретар на МКБППМН. Наградите осигури МКБППМН към Община Съединение, с чието съвместно съдействие се осъществи конкурса. Всички рисунки са подредени в изложба в централната сграда, презентациите ще бъдат прожектирани в часовете по ИТ, а също може да ги разгледате в сайта на училището на адрес www.sou-saedinenie.com Честито на победителите!
I. Рисунка. Възрастова група – ученици от V-VII клас
I място – Гергана Къцова VII а клас
II място – Марияна Рошлева VII а клас
III място – Янко Гюрджийски V a клас
Поощрителни награди
1. Георги Коев VII б клас
2. Ангел Манчев VII б клас
3. Костадин Парнаров V б клас
II. Мултимедийна презентация .
I възрастова група – ученици от VI-VII клас
I място – Иван Маринков VI б клас
II място – Георги Манчев VI а клас
III място – Мария Търпанлийска VI б клас
II възрастова група – ученици от IX-XII клас
I място – Вилиана Йовчева X клас
II място – Монира Акил XI клас
III място – Мария Ангелова XI клас

16.11.2015г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

На 16 ноември се отбелязва международният ден на толерантността. УКС с помощта на учениците от XI клас на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение изработиха в часовете по Информационни технологии плакати и флаери с информция, снимки и правила за толерантност. Оформиха „Кът на толерантността“ в централната сграда на училището и призовават всички ученици  взаимно да покажат своята добронамереност, уважение към различните, искреност и отстъпчивост към  неразбраните не само на този ден, но и занапред!
2014/2015

25.02.2015г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

На 25 февруари 2015г.се отбелязва световният ден за борба с тормоза в училище. За втора поредна година СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение се включи в отбелязването му с поредица от инициативи. Розови дрехи, розови аксесоари, розови панделки и балони, розови плакати с надписи, розови флаери и стикери – са само част от розовата доброта, която днес завладя училището ни. Учениците от VI а клас отново изненадаха съучениците си като представиха скеч в голямото междучасие по темата. Учениците от начален етап изработиха розови сърца с надпис „Нека бъдем добри“ и хванати за ръце направиха кръгове в двора на училището.

Тази година НИЕ- учениците и учителите на СОУ „Христо Ботев“-гр.Съединение решихме да дадем гласност на този ден като информираме обществеността в града ни чрез информационни брошури, раздадени от ученици доброволци в институции, предприятия и учреждения. Призовахме всички да бъдат облечени с розов цвят на 25 февруари. Инициативата ни беше подкрепена от МКБППМН – Съединение, които закупиха 200 розови балони с хелий. Тръгвайки от двете сгради на училището ни, ние образувахме два розови лъча. На площада образувахме сърце, хванахме се за ръце, водещите – Иван Дулев и Мариела Калпакова отброиха до 10 и пуснахме балоните ни да летят с мисията: да покажат нашата доброта и нашето желание да се борим с тормоза в училище.

Благодарим на всички, които се включиха в Деня на розовата фланелка!

Заедно сме по-силни!

Заедно можем да преборим всички форми на тормоз в училище!

Заедно ще бъдем по-отговорни и няма да допускаме да съществува тормоз в нашето училище!

2013/2014

26.02.2014г. – ДЕНЯТ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА!

344 ученика от СОУ „Христо Ботев“-град Съединение се включиха в Международния  ден за борба с тормоза в училище.

На 26 февруари 2014г. розовият цвят завладя нашето училище!

А розовото носи позитивна енергия и добронамереност-лек за тормоза!

Розов стайлинг преобрази децата -блузки, клинове, панталони, шалчета, лак, обувки, бижута, чанти…Освен облечени в розово, учениците си вързваха розови панделки, изготвиха плакати, направиха рисунки, надписаха дъските в класните стаи, носеха розови плюшени играчки . Със закачена розова панделка станаха съпричастни и преподавателите, ръководството, непедагогическият и помощен персонал на училището. Най-голяма изненада поднесоха учениците от Vа клас, които самостоятелно измислиха и  изнесоха пред всички кратка пиеса, посветена на Деня на розовата фланелка.

Като приятен завършек на празника награди(Flash памет) и грамоти получиха учениците, участвали в конкурс за презентация на тема „Добрите са на мода!“. Инициативата се проведе съвместно с МКБППМН, представлявана от г-жа Галя Средева. Всички презентации може да разгледате тук.

Специален подарък за отличните и примерни ученици в училището (безплатен лагер на море през лятото) направиха г-н Георги Руменов, Кмет на община Съединение и г-н Георги Трендафилов- заместник кмет. А това е още един страхотен стимул за подобряване на дисциплината, успеха и насърчаване на извънкласните изяви у децата. Сърдечно благодарим!

Ученици, радваме се, че взехте присърце идеята, която ви представихме и участвахте в Деня на розовата фланелка!

Нека не само в тази последна сряда на февруари да се борим с тормоза в училище, а да го превърнем в наша ежедневна обща цел!

А на тези, които прилагат тормоз, заявяваме: Ние сме по-силни и чрез нашата толерантност и доброта ще ви накараме да спрете да тормозите, да преминете в лагера на добрите, догодина и вие да сте облечени в розово и също да приемете нашата кауза.


„19 ДНИ НА НЕНАСИЛИЕ В УЧИЛИЩЕ“

СОУ „Христо Ботев“- град Съединение се включи в Инициативата „19 дни на ненасилие в училище“, която е организирана в рамките на глобалната инициатива за превенция на насилието срещу деца и младежи от Дружество за Обединениете нации в България.

В СОУ „Христо Ботев“-град Съединение е сформиран Училищен координационен съвет, който работи по Механизъм за противодействие на училищния тормоз, съгласно който има направен План с конкретни дейности. Създадени са Правила и Процедури  за изграждане на защитна мрежа.

В настоящата инициатива учениците и учителите на нашето училище се включиха със следните дейности:

Създадена беше  „СИНЯ ЗОНА НА НЕНАСИЛИЕ“ във фоайето на II етаж в Централна сграда и на I етаж в сградата на начален етап- информационен кът, в който бяха поместени материали,  свързани с тормоза и агресията в училище.

В периода 1-19 ноември 2013г. в Синята зона на ненасилие е поставена кутия „ГОРЕЩА ПОЩА“, в която учениците могат да подават писмено свои сигнали за наблюдаван или изпитан тормоз.

Разиграха се ролеви игри с метод на асоциации и конкретни казуси в Час на класа, които поставиха учениците в „ситуации на агресия“ и те трябваше  да реагират от различни гледни точки-  насилник-жертва-наблюдател.

Ние, вашите учители,

Искрено се надяваме да бъдете по-търпеливи в поведението си, по-толерантни във взаимоотношенията си, по-позитивни в мислите си и по-разумни в  действията си! Насърчаваме доброто във всеки един от вас и желаем в училището ни да царува мир и разбирателство, които да бъдат спътници на вашите успехи и щастливите усмивки на лицата ви!

НЕ на агресията в училище!

ДА на толерантността и спокойствието!